2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar kādu pasākumu sāksies patriotiskā nedēļa? Šonedēļ notiks piemiņas pasākums māksliniecei Ainai Karlsonei Un BK “Jēkabpils” sestdien spēlē ar „Ogre/Kumho Tyre”piedzīvo kārtējo zaudejumu.

 

 Šonedēļ Jēkabpilī ar Lāčplēša dienas pasākumiem sāksies patriotiskā nedēļa. Trešdien, 11. novembrī pulksten 17.30 notiks lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kur norisināsies piemiņas brīdis. Lāpu gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis!

 

Kamermūzikas dienas Jēkabpils Tautas namā rīt pulksten septiņos vakarā noslēgsies ar koncertprogrammu „Šūberts un Pavasars”, ko izpildīs Spīķeru kvartets. Koncertā dzirdēsim Helmera Pavasara Stīgu kvartetu nr. 2 un Franča Šūberta Stīgu kvartetu „Meitene un nāve”. Kamermūzikas dienas Jēkabpilī norisinās ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jēkabpils Tautas namā ceturtdien, 12. novembrī pulksten trijos dienā notiks tikšanās ar Inesi Ziņģīti. Pasākums ir bez maksas un uz to aicināti visi interesenti. Latvijā ikviens ir dzirdējis par Inesi Ziņģīti, kas sevi jaunībā izcēla no paralīzes gultas, arī tagad, būdama jau pāri 70 gadiem ir sportiska un vesela. Tiesa, tas prasījis milzu gribasspēku un darbu ar sevi. Viņas galvenā metode ir berzēšanās ar frotē dvieli, otra no viņas metodēm – rāpošana. To visu viņa demonstrē savās veselības lekcijās.

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē piektdien, 13. novembrī pulksten vienos dienā uz atmiņu pēcpusdienu veltītu māksliniecei Ainai Ausmai Karlsonei aicināts ikviens, kurš vēlas pieminēt viņu un dalīties atmiņās par mākslinieci. Jēkabpils Goda pilsone, gleznotāja un grafiķe, sertificēta amatu meistare un mācību grāmatu autore 13. novembrī atzīmētu savu 80.dzimšanas dienu. Taču jau kopš 2012. gada 17. decembra viņas vairs nav mūsu vidū. Ainas Karlsones ekslibru izstāde būs skatāma no 13. novembra līdz 11. decembrim Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē.

Un vēl

Sestdien, 7. novembrī „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” izbraukuma mačā ar rezultātu 69:81 piedzīvoja zaudējumu pret „Ogre/Kumho Tyre” komandu. Rezultatīvākais jēkabpiliešu rindās ar 13 punktiem un izcīnītām piecām atlēkušajām bumbām bija Artūrs Dušels. Jēkabpiliešiem laukumā traumas dēļ nedevās lietuvietis Ronalds Rutkausks un Kristaps Miglinieks, bet pretinieku vidū bija Jēkabpilī sezonas sākumā spēlējušais Džūliuss Brūks, savukārt spēli izlaida „lūšu” pirmās bronzas kaldinātājs Mihals Hlebovickis. Nākamo maču BK „Jēkabpils” aizvadīs „Triobet” Baltijas Basketbola līgā trešdien, 11. novembrī mājas laukumā uzņemot BK „Jūrmala/Fēnikss” komandu.

 

 Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Pagarināts pieteikšanās termiņš dalībai Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu; Līvānos automašīna uz gājēju pārejas uzbraukusi trīs gadus vecam zēnam; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

 

Pagarināts pieteikšanās termiņš dalībai Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Pieteikšanās termiņš pagarināts līdz 2.decembrim. Minētajā iepirkumā sūdzības iesnieguši vairāki atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi - "Ragn-Sells", "Clean R", "Vides pakalpojumu grupa" un "Eco Baltia vide". Iepirkumu un uzraudz'ības birojs  plāno sūdzības izskatīt līdz 26.novembrim. Iepriekš dalībai iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošana Jēkabpils pilsētā varēja pieteikties līdz 10.novembrim.

 

 

Citas ziņas

 

 

Sestdien Līvānos automašīna uz gājēju pārejas uzbraukusi trīs gadus vecam zēnam, kurš šķērsoja ielu ar trīsriteni blakus vecākiem. Negadījums noticis Līvānos, Rīgas ielā pie tilta pāri Dubnas upei. Automašīna "Toyota Corolla", kuru vadīja 76 gadus vecs vīrietis, notrieca 2012.gadā dzimušu zēnu, kurš uz trīsriteņa vecāku pavadībā brauca pāri ielai pa gājēju pāreju. Cietušais zēns guva traumas un nogādāts slimnīcā.

Savukārt svētdienas rītā Līvānu novada Sutru pagastā vieglā automašīna iebraukusi kokā. Glābēji ar hidraulisko instrumentu palīdzību no auto atbrīvojuši kādu 45 gadus vecu sievieti. Viņa nodota mediķu pārziņā.

 

 

Sestdien, krītot sabiedriskajā autobusā, traumas guvusi kāda 27 gadus jauna sieviete. Negadījums noticis Ogres novada Krapes pagastā. Sieviete naktī uz svētdienu pārvesta uz Jēkabpils slimnīcu. Jaunā sieviete nopietnas traumas guvusi, krītot no krēsla autobusam strauji bremzējot. Pasažieru pārvadātāji norāda, ka transportlīdzeklim uzsākot gaitu un bremzējot raksturīgi uzrāvieni, un pasažieru pienākums ir turēties, lai nenokristu un negūtu traumas.

 

 

Un vēl

 

Šonedēļ laikapstākļus Latvijā noteiks cikloni, tādēļ gandrīz visās dienās gaidāms lietus un brāzmains vējš. Naktī uz otrdienu palaikam līs, dienā nokrišņu būs mazāk. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +7..+11 grādiem. Lāčplēša dienā gaidāms brāzmains vējš un lietus, gaisa temperatūra nemainīsies.

Atbilstoši pašreizējai prognozei visvairāk nokrišņu šonedēļ būs ceturtdien. Arī nedēļas nogalē un brīvdienās gaidāms lietus un liels vējš, gaisa temperatūra virs +2 un zem +10 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Sensāciju Baltijas volejbola līgas spēlē svētdien sagādā Jēkabpils "Lūšu" komanda; Baltijas valstu iedzīvotāju vidū latvieši jūtas visnedrošāk par savu darbu; un

Kāds ir latvijas kredītreitings?

 

 

Sensāciju Baltijas volejbola līgas spēlē svētdien sagādāja Jēkabpils "Lūšu" komanda, kas ar 3-1 savā laukumā pārspēja iepriekšējo divu gadu Latvijas čempionvienību RTU/"Robežsardze". Jēkabpiliešiem 23 punktus guva Jānis Liepiņš, ar 18 punktiem atzīmējās Rihards Puķītis, bet 12 punkti - Pāvelam Jemeļjanovam.

 

 

Līdz 21. novembrim, kad tiks pieminēta Zolitūdes traģēdija palikušas divas nedēļas un šobrīd notiek intensīvs darbs, lai pabeigtu pieminekli, ko izvietos traģēdijas vietā. Lai būtu emocionāls, bet ne nomācošs - tāds bijis galvenais vadmotīvs pieminekļa autorei Artai Goldbergai. Patlaban stikla māksliniece Anda Munkevica kopā ar kolēģiem meklē risinājumus, kā realizēt dzīvē autores - arhitektes Artas Goldbergas ieceri par vairāk kā 3,5 augstu stiklā veidotu pieminekli.

 

 

Pēc laikraksta «The Sunday Times» rīcībā esošās informācijas, iespējams, sprādzienu «Kogalimavia» lidmašīnā «Airbus A321» organizējis «Islāma valsts» pakļautībā esošā grupējuma «Sīnāja province» vadonis Abu Osama al Masri. Lielbritānijas valdība apstiprināja, ka gadījumā, ja al Masri izraisīs izmeklētāju interesi, Londona piedāvās palīdzību Krievijai un Ēģiptei, lai viņu aizturētu. Avīzes avots neizslēdza, ka šī iemesla dēļ Anglija varētu iesaistīt specvienību SAS.

 

 

Baltijas valstu iedzīvotāju vidū latvieši jūtas visnedrošāk par savu darbu – 56% iedzīvotāju pauž bažas par varbūtību to zaudēt. Savukārt Lietuvā darbu zuadēt baidās 52 procenti iedzīvotāju, bet Igaunijā – 49 procenti. Jaunākais pētījums liecina, ka Latvijā darba zaudēšana uztrauc 65% publiskajā sektorā strādājošo, bet 56% privātajā. Turpretī Lietuvā un Igaunijā tieši valsts sektora darbinieki jūtas drošāk par savām darbavietām. Kaimiņvalstīs visnedrošākie par savām darbavietām ir iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem, savukārt Latvijā par to visvairāk uztraucas jaunieši.

 

 Un vēl

 

Starptautiskā reitingu aģentūra „Fitch Ratings” paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu „A-” (a mīnus)līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi. Kredītreitings ir rādītājs, pēc kura vērtē valstu un uzņēmumu finansiālo uzticamību. Valsts kase informē, ka starptautiskā reitingu aģentūra pozitīvi novērtē Latvijas tautsaimniecības noturīgo izaugsmi, kas tuvākajos gados tiek prognozēta 3% līmenī. Latvijas kredītreitingu uztur arī zemais valsts budžeta deficīts, kā arī valsts parāda līmenis, kas pēc aģentūras prognozēm turpmākajos gados samazināsies.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī likumsargi par marihuānas realizāciju aizturējuši trīs personas un atsavinājuši 49 gramus šīs narkotikas; Lāčplēša dienā un Valsts svētkos Jēkabpilī noteikti satiksmes ierobežojumi; Un Cik ASV iedzīvotāju ikdienā lieto latviešu valodu?

 

 Jēkabpilī likumsargi par marihuānas realizāciju aizturējuši trīs personas un atsavinājuši 49 gramus šīs narkotikas. Policija informē, ka atsavinātās marihunas aptuvenā vērtība tirgū varētu sasniegt 1000 eiro. Diviem no aizturētajiem tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Aizturētās personas par līdzīgu noziegumu pastrādāšanu iepriekš nonākušas policijas redzeslokā. Policija uzsākusi kriminālprocesu. Izmeklēšanas laikā tiks pārbaudīts vai personas nav saistītas vēl citu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā.

 

 Jēkabpils domē notikušas izmaiņas pašvaldības darbinieku amatu sarakstos. Audita nodaļas vadītājas amatā apstiprināta līdzšinējā domes galvenā juriste Aļona Dumbrovska. Savukārt, apvienojot Iepirkumu un Juridisko nodaļu, par Juridiskās nodaļas vadītāju izvēlēta Dace Gluha. Viņa iepriekš strādāja Juridiskajā nodaļā kā juriste. Jau ziņots, ka pašvaldības galvenās arhitektes amatā apstiprināta Ilga Tretjakova. Savukārt jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieka amatam izvirzīts Indulis Surkulis.

 

 Saistībā ar lāpu gājienu 11. un 18. novembrī noteikti satiksmes kustības ierobežojumi Jēkabpilī Rīgas ielā. Trešdien 11. novembrī no plkst.17.30 līdz 19.00 būs slēgts Rīgas ielas posms no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Būs slēgtas pieturas “Cukurfabrikas iela”, “Pils” un “Ozolu iela”. Šajā laikā autobusi uz staciju un atpakaļ no Rīgas ielas kursēs pa Ozolu, Raiņa un Pils rajona ielām. Pie pagrieziena uz Ozolu ielu un Pils rajonā tiks izvietotas papildus pieturas. Arī 18. novembrī no plkst.18.00 līdz 19.30 būs slēgts Rīgas ielas posms no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Plašāku informācija par satiksmes izmaiņām lasiet portālā radio1.lv.

 

Saistībā ar svētku nedēļu raidījums “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība” ēterā skanēs rīt pēc ziņām četros un trešdien pēc ziņām deviņos. Raidījumā Jēkabpils Kulturas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Rožlapa stāstīs par svētku nedēļas pasākumiem.

 

Turpinām ziņas

 

Vien 7% Latvijas iedzīvotāju būtu ar mieru, ka dziesmusvētku karogu nes cilvēks ar citu ādas krāsu, šodien intervijā raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis. Viņš norādīja, ka ievērojami lielāka sabiedrības daļa būtu gatava cilvēkus no citām kultūrām ielaist savā mājā, bet nospiedošs vairākums nav gatavs viņiem uzticēt tautas simbolus.

Pie šāda secinājuma nonākts, veicot pētījumu par to, vai Latvijas sabiedrība ir atvērta starpkultūru komunikācijai.

 

 Latviešu valodā mājās runā 16 tūkstoši 35 ASV iedzīvotāju, liecina jaunākie ASV tautas skaitīšanas dati. Tie rāda, ka lietuviešu valodā mājās runā krietni vairāk jeb 39 tūkstoši 790 Savienoto Valstu iedzīvotāju. Savukārt igauņu valodu kā sarunvalodu mājās izmanto tikai 6 tūkstoši 35 ASV iedzīvotāju. Savienoto Valstu iedzīvotāji mājās runā pavisam vairāk nekā 370 dažādās valodās.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils un Aknīstes arodbiedrības saņems Brīvo arodbiedrību savienības balvu; Latvijas austrumu pierobežā jauns bizness – bēgļu ievešana valstī; Un Kāds neikdienišķs negadījums noticis Ozolpils muižā?

 

 Šogad Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības balvu "Labākā arodorganizācija 2015" saņems 21 arodorganizācija un trīs aktīvākie organizāciju jaunieši. Balvas pasniegšana notiks ceturtdien, 12.novembrī. Brīvo arodbiedrību balvu "Labākā arodorganizācija 2015" šogad saņems arī Jēkabpils ceļu rajona un Aknīstes novada pašvaldības arodorganizācijas.

 

Kamēr Latvijas politiķi un sabiedrība jau gadu lauž šķēpus par 531 bēgļa uzņemšanu no kara skartajām valstīm, jau 562 ārvalstnieki šogad mūsu valstī nelegāli iekļuvuši pāri austrumu robežai. No svešajiem Latvijas pierobežā nebaidās, tieši pretēji palīdz tiem tikt pāri robežai, tādā veidā rodot jaunu nodarbi un peļņu. Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars atzīst, ka pašlaik tikt pāri robežai var gana ātri un ērti un to varot šķērsot gandrīz jebkurā vietā, jo uz Latvijas robežas nav nedz mīnu lauku, nedz izbūvētu robežsienu. Tomēr valsts robežsardzei šogad izdevies aizturēt 83 cilvēkus, kas nodarbojas ar bēgļu pārvietošanu.

 

Piektdien, 13.novembrī, notiks medicīnas preču vairumtirdzniecības kompānijas "Latvijas Zoovetapgāde" nekustamo īpašumu pirmā izsole. Tajā tiks izsolīts kompānijai piederošais ēku īpašums Preiļos, Daugavpils ielā 73, kurš sastāv no divām ēkām kopumā 829 kvadrātmetru platībā, kas daļēji saistītas ar zemes gabalu kopumā tūkstots 946 kvadrātmetru platībā. Īpašuma izsoles sākumcena 6 tūkstoši 100 eiro, bet izsoles solis - 300 eiro. Izsoles piedzinējs ir Valsts ieņēmumu dienests un Preiļu novada dome.

 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības bezmaksas tālrunis 116111 rīko akciju "Redzi? Dzirdi? Nepaliec vienaldzīgs!", kuras laikā cilvēki tiek aicināti informēt par emocionālo vai fizisko vardarbību. Zvanītāji varēs saņemt psiholoģisku palīdzību un atbalstu. Nepieciešamības gadījumā informācija par iespējamu vardarbību tiks nodota inspektoriem un citām institūcijām, lai veiktu tālākās darbības konstatēto pārkāpumu novēršanai.

 

 Un vēl

 

 Ikdienai neierasts negadījums vakar noticis Ozolpils muižā. Tur vakar vakarā saimniecei no aploka izmucis strauss. Ozolmuižas saimniece skaidro, ka putns brivībā ticis pārraujot sētu. Īpašniece pieļāva, ka strausu varēja izbiedēt kāds meža zvērs. Viņa arī piebilst, ka pēdējās ziņas par putna atrašanās vietu pienākušas šorīt, kad esot ziņots, ka viņš klejojis gar šosejas malu. Saimniece norāda, ka putns esot gana dumjš, lai patstāvīgi atrastu ceļu uz mājām. Turklāt viņš ātri skrien un ir grūti notverams. Līdz šīsdienas pēcpusdienai izmukušais putns vēl nebija notverts.

Atstājiet komentāru