2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 10.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.0-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils jaunie gidi pulcēsies uz kārtējām nodarbībām; Ar kādu pasākumu šodien noslēgsies kamermūzikas dienas? Un Kādi darbi jāpaspēj līdz Mārtiņiem?

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa šodien piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā Latvijas Republikas pilsētu pašvaldību speciālistu sanāksmē kopā ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem. Sanāksmē pārrunās, kā uzlabot vispārējas izglītības iestāžu mācību vidi un šī brīža aktuālos jautājumus izglītības jomā.

Krustpils pilī šodien notiks jauno gidu skola - „Izzini Jēkabpili”. Nodarbību mērķis - sagatavot zinošus jaunos gidus, kuri tūrisma sezonas laikā vadītu ekskursijas pa Krustpils pili un Jēkabpili. Ciklā jaunieši apgūs gan pilsētas, gan atsevišķu kultūrvēsturisko objektu vēsturi, kā arī uzstāšanās mākslu un tehniku. Zināšanas varēs apgūt lekciju veidā un piedaloties praktiskajās nodarbībās.

 

 

Šodien pulksten desmitos Asares kultūras namā notiks bezmaksas redzes pārbaude, uz to aicināti visi vietējie iedzīvotāji. Attīstoties tehnoloģijām un pieaugot dzīves tempam un slodzei, pastiprināti cieš arī acu veselība. Visbiežāk ar redzes problēmām saskaras cilvēki, kuri strādā pie datora, kā arī ķirurgi, profesionāli autovadītāji, skaistuma salonu darbinieki un frizieri, juvelieri, arhīvu darbinieki. Izplatītākās redzes problēmas Latvijā šobrīd ir tuvredzība un sausās acs sindroms, kopumā valstī nopietnas redzes problēmas ir apmēram 40 tūkstošiem cilvēku.

 

 

Šodien pulksten septiņos vakarā Tautas namā ar koncertprogrammu „Šūberts un Pavasars” Spīķeru kvartets noslēgs Kamermūzikas dienas. Koncertā dzirdēsiet Helmera Pavasara Stīgu kvartetu nr. 2 un Franča Šūberta Stīgu kvartetu „Meitene un nāve”. Kamermūzikas dienas Jēkabpilī norisinās ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

 

Un vēl

 

Šodien, 10.novembrī svin Mārtiņdienu. Mārtiņi latviešu gadskārtu paražās iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Līdz Mārtiņiem bija jābeidz rudens aršana un kulšana, lai nosvinētu arī apkūlības. Pēc Mārtiņiem beidzās arī pieguļas un ganu laiks. Laika vērojumi liecina, ja Mārtiņos sniegs uz jumtiem, būs gara ziema. Ja Mārtiņdiena ir miglaina, tad ziema būs silta, bet gaidams vēls pavasaris. Latviešu tautasdziesmas vēsta, ka Mārtiņu galdā celti plāceņi, medus, alus, dažādi gaļas ēdieni un, protams, Mārtiņu gailis. Par Mārtiņdienas tradīcijām un ticējumiem plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Dignājas pagastā ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks,; Nākamajā gadā samazināsies lauku konsultantu skaits; Un Cik daudz latvijas iedzīvotāji tērē veselības aprūpei?

Vakar vakarā ugunsgrēks izcēlās Jēkabpils novada Dignājas pagastā un ugunsgrēkā gāja bojā vīrietis, bet vēl divi cilvēki izglābti. Ugunsdzēsēji informē, ka kādā trīsstāvu daudzdzīvokļu mājā, pirmā stāva dzīvoklī aizdegās sadzīves mantas trīs kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā bojā gājis, iespējams, saindējoties ar dūmiem aptuveni 60 gadus vecs vīrietis, bet divi cilvēki izglābti. Kā iespējamo ugunsgrēka iemeslu ugunsdzēsēji min neuzmanīgu rīcību ar uguni.

Jēkabpils novada Zasas pagastā šodien notiks Piena nozares darba grupas izbraukuma sēde. Tajā runās par grozījumiem normatīvajos aktos, kas saistīti ar piena nozari, tajā skaitā arī par slaucamo govju pārraudzību, siera privātās uzglabāšanas nosacījumiem un svaigpiena aprites prasībām. Sanāksmē meklēs risinājumus un izstrādās priekšlikumus piena kvalitātes nodrošināšanas sistēmas izveidei. Tāpat sanāksmē informēs par Eiropas Savienības ārkārtas atbalsta 8,45 miljonu eiro sadali.

Turpinām ziņas

Nākamajā gadā lauku attīstības speciālistu skaits var sarukt par 15%, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vadība. Veicot samazinājumu, pēc speciālistu domām, svarīgākais, nepieļaut samazināt pakalpojumu sniegšanas apjomu un to pieejamību zemniekiem, kuriem lauku konsultanti ir nepieciešami, lai pieteiktos platību maksājumiem, uzzinātu jaunumus nozarē vai likumdošanā, gūtu informāciju, kas nepieciešama saimnieciskās darbības veikšanai un ļautu orientēties dažādu regulu un prasību gūzmā.

Āfrikas cūku mēra izplatība rudenī, salīdzinot ar vasaru, meža cūku vidū ir samazinājusies. Speciālisti skaidro, ka rudenī infekcijas izplatība ir mazāka saistībā ar meža cūku bioloģiju un šāda situācija bija vērojama arī pērn. Jau ziņots, ka šogad Āfrikas cūku mēris Latvijā ir atklāts kopumā 834 meža cūkām 46 novadu 150 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija infekcija Latvijā ir konstatēta 1051 meža cūkai.

Un vēl

Mājsaimniecību izdevumi veselības aprūpei pēdējo gadu laikā lēnām pieauguši. Centrālās statistikas pārvaldes veiktais pētījums rāda, ka 2014.gadā izdevumi veselības aprūpei kopumā mēnesī uz vienu cilvēku ģimenē bija 18,84 eiro jeb 6,6% no visiem mājsaimniecības patēriņa izdevumiem. Savukārt pirms četriem gadiem - 2011.gadā mājsaimniecību izdevumi veselības aprūpei kopumā mēnesī uz vienu cilvēku bija zemāki - 16,15 eiro jeb 6,4% no visiem mājsaimniecības patēriņa izdevumiem.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klauseities: Latvija iesaistās starptautiskajā koalīcijā cīņā ar teroristu grupējumu Islāma valsts; VID saņems informāciju par latvijas pilsoņu kontiem, kas dzīvo un strādā citās valstīs; Un latvijā vēlas aizliegt dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Latvija pašlaik iesaistās starptautiskajā koalīcijā cīņā ar teroristu grupējumu Islāma valsts un uz Sīriju Nacionālo bruņoto spēku karavīri karot nebrauks, norādījis aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Ministrs atzinis, ka iespējams, Latvijas speciālisti varētu iesaistīties arī Irākas armijas apmācībā, lai tā varētu pretoties Islāma valstij. Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā Atalanta, Eiropas Savienības apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā un Eiropas Savienības militārajā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā.

Latvija no nākamā gada pievienojas automātiskajai informācijas apmaiņai starp valstu nodokļu administrācijām, kurā Latvijas kredītiestādes un apdrošināšanas sabiedrības sniegs citu valstu nodokļu administrācijām to rīcībā esošo informāciju par nerezidentu kontiem un ienākumiem. Tas nozīmē, ka arī Latvijas Valsts ieņēmumu dienests saņems šādu informāciju par Latvijas iedzīvotājiem, kas izmanto kredītiestāžu pakalpojumus citās valstīs. Saskaņā ar starpvalstu vienošanos 2017.gadā notiks pirmā automātiskā informācijas apmaiņa par 2016.gada datiem.

Tiesa Beļģijā vakar devusi Facebook 48 stundas, lai sociālais tīkls pārtrauktu izmantot sīkdatni, kas izseko arī tos vietnes apmeklētājus, kuri nav reģistrējušies Facebook.BBC vēsta, ka brīdī, kad interneta lietotājs apmeklē Facebook, tā datorā tiek uzinstalēta sīkdatne, kas reģistrē sociālā tīkla apmeklējumus. Beļģijas tiesa atzinusi, ka amerikāņu uzņēmumam ir jāprasa nereģistrētam apmeklētājam skaidra atļauja instalēt apmeklējumus reģistrējošo sīkdatni, savukārt pašreizējā prakse ir pretrunā Beļģijas personas datu aizsardzības normām. Beļģu tiesa sociālajam tīklam devusi 48 stundas, lai tas pārtrauktu nereģistrēto apmeklētāju izsekošanu, pretējā gadījumā uzņēmumam būs jāmaksā naudas sods 250 tūkstoši eiro par katru dienu, kad sīkdatne tiks lietota.

Lai regulētu jautājumu par savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā, Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā. Padomes sēdē pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Un vēl

Biļetes uz atsevišķām Pasaules čempionāta hokejā spēlēm, kas 2016. gada maijā risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā, varēs iegādāties tikai aprīlī. Tā paziņojusi oficiālā biļešu tirgotāja “Partner.ru” ģenerāldirektore Jeļena Gluhovska. Jau ziņots, ka pirmā biļešu tirdzniecības kārta sākās jau 6. novembrī, un tirdzniecībā nonāca biļešu komplekti uz visām spēlēm vienā arēnā, “play off” spēlēm, kā arī biļešu komplekti vienas Nacionālās izlases visām spēlēm, kas risināsies Maskavā. Otrais biļešu pārdošanas vilnis sāksies decembrī. Savukārt biļetes uz atsevišķām spēlēm paredzēts tirgot tikai aprīlī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Skolotāji gpiesaka streiku; Jēkabpilī notiks  Novikontas Jūras koledžas matrožu izlaidums; un Godinot Lāčplēša dienu, šodien Jēkabpilī notiks lāpu gājiens.
 
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome šodien ārkārtas sēdē vienojās par vienas dienas brīdinājuma streiku 27.novembrī. Arodbiedrība izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.
 
Piektdien, 13. novembrī Jēkabpils 2. vidusskolas aktu zālē pulksten divos dienā notiks Novikontas Jūras koledžas matrožu programmas pirmās grupas teorētiskās daļas apmācības izlaidums. Sadarbībā ar Jēkabpils domi Novikontas Jūras koledža Jēkabpilī šīs vasaras beigās uzsāka sociālu projektu, kas apkārtnes jauniešiem sniedza iespēju 10 nedēļu laikā apgūt visas nepieciešamās pamatzināšanas un prasmes, lai izmēģinātu savas spējas Novikontas Jūras koledžas nodrošinātā jūras praksē. Pēc prakses jaunais speciālists iegūs starptautisku diplomu, kas garantēs turpmāko nodarbinātību starptautiskajā jūras flotes industrijā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.
Finanšu ministrija pēc nevalstiskā sektora iniciatīvas nākamā gada budžeta izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā ir iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz paplašināt PVN apgrieztās maksāšanas kārtības piemērošanu.  Lai apkarotu krāpšanos PVN jomā, grozījumi paredz ieviest PVN apgriezto jeb reverso maksāšanas kārtību mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru un integrālās shēmas ierīču  piegādēm. Tāpat arī minētais priekšlikums paredz to, ka PVN apgrieztā maksāšana tiks paplašināta darījumos ar kokmateriāliem, attiecinot to arī uz malku un koksnes šķeldu un skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, kā arī citiem kokmateriāliem, ko paredzēts izmantot kā koksnes kurināmo.
 
Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss bija labs ministrs, taču iedzina valdību stūrī jautājumā par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, šodien atzina  Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa norāda, ka Matīss bija labs ministrs, taču nedrīkst vienā vēlā vakarā iedzīt valdību stūrī jeb bezizejā. Straujuma  atklāja, ka iemesls lēmuma steidzamībai par investora piesaisti bija neatliekama maksājuma veikšana.
 
Un vēl  
 
 
Šodien Jēkabpilī svinēs Lāčplēša dienu. Pulksten 17.30 sāksies lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kur notiks piemiņas brīdis. Lāpu gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis.  Saistībā ar lāpu gājienu šodien noteikti satiksmes kustības ierobežojumi Rīgas ielas posmā, no Ozolu ielas līdz madopnas ielai. Plašāka informācija portālā Radio1.lv.  
 
Iedzīvotājiem, kuri plāno šodien apmeklēt lāpu gājienu un pasākumu pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju”, jāņem vērā, ka privātās automašīnas no plkst.17.30 līdz 19.00 nevarēs novietot Ozolu ielā, kā arī būs slēgta iebraukšana uz Ozolu ielu no 14. Jūnija un Parka ielām. Privātā transporta kustība būs aizliegta Ozolu un Artilērijas ielas posmā no Palejas līdz Raiņa ielai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ko valsts prezidents novēl Lāčplēša dienā? Kādus objektus kaimiņu novados uzbūvējis Jēkabpils uzņēmējs? Un Sinoptiķi brīdina ka vakarā un naktī uz ceļiem daudzviet veidosies migla.
 
„Leposimies ar savu valsti, ko mums tik daudz reizes gribējuši atņemt!” šādi Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot klātesošos pie Brīvības pieminekļa, šodien  aicināja Latvijas iedzīvotājus lepoties ar savu valsti un karavīriem. Viņš uzsvēra, ka neatkarība nav pašsaprotama lieta un lai arī neviens Latviju neapdraud, tomēr jebkurā brīdī ir jābūt gataviem to aizstāvēt kopā ar saviem ārvalstu partneriem. Jau ziņots, ka šodien visā latvijā atzīmē Lāčplēša dienu.
 
Ja netiks slēgts darījums ar "airBaltic" finanšu investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, lidsabiedrībai var būt dramatiskas sekas līdz pat tās darbības izbeigšanai, šodien preses konferencē paziņoja finanšu konsultācijas kompānijas "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš. Viņš apgalvoja, ka tieši "Prudentia" būvēja un strukturēja darījumu ar atrasto "airBaltic" finanšu investoru, turklāt sarežģītos apstākļos. Šis fakts esot jānovērtē. Kopumā esot uzrunāti 63 investori: 25 Āzijā un 29 Eiropā, Krievijā un NVS, kā arī pieci Tuvajos Austrumos un četri Ziemeļamerikā. Savukārt bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss nodarbojoties ar dezinformāciju un meliem.
 
Turpinām ziņas
 
Ilūkstē par vairāk nekā miljons eiro uzbūvēts Ilūkstes novada sporta skolas Sporta centrs ar baseinu un rekonstruēts Ilūkstes sporta stadions. Abos objektos darbus veica SIA “Jēkabpils PMK”. Rekonstrukcijas gaitā stadionā izbūvēti jauni skrejceļi, lodes grūšanas, šķēpa mešanas, augstlēkšanas un kārtslēkšanas sektori, kā arī tāllēkšanas bedre. Izbūvētas arī treneru telpas un inventāra noliktava, kā arī skatītāju sēdvietas, veikti labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi. Savukārt Sporta centrā tapis lielais un mazais baseins, tvaika pirts un sauna.  
 
To, kādu televīzijas pārraidi skatīties, Latvijas mājsaimniecībās visbiežāk nosaka sievietes, teikts digitālās satelīttelevīzijas operatora "Viasat" veiktā pētījumā. Kā rāda pētījuma rezultāti, 46% gadījumu televīzijā skatāmo saturu nosaka sievietes, 29% - vīrieši, bet 25% respondentiem bijis grūti atbildēt. 49% respondentu norādījuši, ka televīzijas pārraides vēro kopā ar visu ģimeni, pulcējoties pie viena TV ekrāna, kamēr 51% atzinuši, ka labprātāk televīziju skatās vairākās ierīcēs, katram izvēloties sev tīkamāko saturu.    
 
Un vēl
 
Vakarā un naktī uz ceturtdienu daudzviet Latvijā parādīsies migla un atsevišķos ceļu posmos veidosies apledojums. Nakts otrajā pusē valsts dienvidrietumos gaidāms lietus. Pūtīs neliels rietumu vējš, kas pāries dienvidu vējā. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..+5 grādiem. Rīt pārsvarā būs apmācies un dūmakains laiks, daudzviet līs. Dienas otrajā pusē, sākot no rietumiem, vietām gaidāmas lietusgāzes, iespējama krusa un pērkons.

Atstājiet komentāru