2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien notiks Lāčplēša dienai veltīts lāpu gājiens; Kas jāņem vērā iedzīvotājiem saistībā ar noteiktajiem transporta kustības ierobežojumiem Jēkabpilī, Rīgas ielā Un Kādu laiku šodien sola sinoptiķi?

 

Šodien Jēkabpilī svinēs Lāčplēša dienu. Pulksten 17.30 sāksies lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kur notiks piemiņas brīdis. Lāpu gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis.

Saistībā ar lāpu gājienu šodien noteikti satiksmes kustības ierobežojumi Rīgas ielas posmā, kurā šogad nekursēs arī autobusi. Šodienno plkst.17.30 līdz 19.00 būs slēgts Rīgas ielas posms no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Būs slēgtas pieturas “Cukurfabrikas iela”, “Pils” un “Ozolu iela”. Šajā laikā autobusi uz staciju un atpakaļ no Rīgas ielas kursēs pa Ozolu, Raiņa un Pils rajona ielām. Pie pagrieziena uz Ozolu ielu un Pils rajonā tiks izvietotas papildus pieturas.


Iedzīvotājiem, kuri plāno apmeklēt 11. novembra lāpu gājienu, pasākumu pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju”, jāņem vērā, ka privātās automašīnas no plkst.17.30 līdz 19.00 nevarēs novietot Ozolu ielā, kā arī būs slēgta iebraukšana uz Ozolu ielu no 14. Jūnija un Parka ielām. Privātā transporta kustība būs aizliegta Ozolu un Artilērijas ielas posmā no Palejas līdz Raiņa ielai.

Arī Līvānos šodien notiks Lāčplēša dienai veltīts sarīkojums. Pulksten 16.15 sāksies lāpu gājiens, pulcēšanās pie Līvānu novada kultūras centra no pulksten četriem pēcpusdienā. Pulksten. 16.30 notiks piemiņas brīdis pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa. Lāčplēša dienai veltīti pasākumi šodien norisināsies arī citos apkārtējos novados, plašāka informācija pašvaldību mājaslapās.

Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka Lāčplēša dienā pūtīs brāzmains vējš. Šodien Latvijā no jauna pastiprināsies vējš - naktī Kurzemes piekrastē, dienā visā valstī gaidāmas rietumu vēja brāzmas līdz 12-17 metriem sekundē. Mākoņi daļēji klās debesis, saulainākā diena būs Kurzemē un Zemgalē. Daudzviet īslaicīgi līs, dienā nokrišņi gaidāmi galvenokārt Vidzemē un Latgalē. Dienā gaiss sasils līdz +7..+12 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: BK Jēkabpils" šodien "Triobet" Baltijas Basketbola līgas spēlē savā laukumā uzņem "Jūrmala"/"Fēnikss" basketbolistus; Galerijā Centrs skatāma neparasta fotoizstāde veltīta Daugavai, ko veidojis Preiļu fotogrāfs; Un Kā Google ietekmē lietotāju zināšanas?

Pagajušās sezonas Latvijas trešā spēcīgākā komanda "Jēkabpils" šodien "Triobet" Baltijas Basketbola līgas spēlē savā laukumā uzņem "Jūrmala"/"Fēnikss" basketbolistus. Duelis sāksies pulksten 18.30. Jau ziņots, ka Jēkabpils komandai šīs sezonas sākums bijis neveiksmīgs – "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta kopvērtējumā trīs panākumi septiņos mačos. Līdzīgs sezonas sākums bijis arī vienībai "Jūrmala"/"Fēnikss, kas guvusi divus panākumus septiņās spēlēs.

No šodienas tiek sākta lombarda "Moda kapitāls" obligāciju kotēšana Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā tiek iekļautas 3 tūkstoši 310 obligācijas. Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro. Obligāciju dzēšanas termiņš - 2020.gada 15.novembris. Jau ziņots, lombards "Moda kapitāls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar vairāk nekā 50 tūkstoši eiro zaudējumiem. Patlaban darbojas 27 lombarda filiāles, tajā skaitā divas Jēkabpilī un pa vienai Preiļos un Aizkrauklē.

Turpinām ziņas

Vācija plāno nosūtīt sīriešu bēgļus atpakaļ uz to Eiropas Savienības valsti, kurā viņi pirmajā ieradušies. Līdz ar to Vācija atkal atgriežas pie tā dēvētās Dublinas sistēmas, saskaņā ar kuru bēgļi jāreģistrē tajā Eiropas savienības valstī, kurā viņi pirmajā ieradušies, un, ja viņi tur nav reģistrēti, viņi var tikt nosūtīti atpakaļ uz šo valsti no citām bloka valstīm. Šie noteikumi attiecas arī uz Sīrijas pilsoņiem. Jau ziņots, ka pēc desmitiem tūkstošiem sīriešu bēgļu ierašanās vasarā Vācijas kanclere Angela Merkele apturēja tā dēvētās Dublinas sistēmas noteikumus un atļāva bēgļiem reģistrēties Vācijā.

"Galerijā Centrs" Rīgā līdz 21.novembrim būs apskatāma fotoizstāde "Daugav' abas malas…", kas ar 90 metrus garu aerofoto palīdzību ļauj iepazīt Daugavas skaistumu. Izstāde ir Latgales fotomeistara un Latgales Fotogrāfu biedrības dibinātāja Igora Pliča veltījums Latvijai, no augšas iemūžinot Daugavas upi. Izstādi darinājis Preiļu fotomeistars Pličs, iedvesmojoties no izcila latgalieša Pētera Zeiles grāmatas "Latgale un tās ļaudis". Kopumā izstādes bilžu kolekcija ir unikāla, jo tās garums ir 150 metri iedvesmojošu fotogrāfiju, kurās redzama Daugava no Piedrujas līdz Jūras vārtiem, kur Daugava satiekas ar Baltijas jūru.

Un vēl

«Google» ļauj mums tikt pie teju jebkādas mūs interesējošās informācijas, taču daži psihologi uzskata, ka tas nepaliek bez sekām. «Googles efekts», kā to nodēvējusi pētnieku komanda, ir cilvēku tendence aizmirst informāciju, kuru viegli var atrast. Nesen veiktā pētījumā atklāts jauns «Google» efekts, proti, pastāv iespēja, ka meklētājserveri padara mūs pārlieku pārliecinātus, ka zinām visu, lai gan patiesībā tā nebūt nav. Jeila Universitātē veiktajā pētījumā tika pierādīts, ka cilvēki izmantojot Google uzskata, ka vietnē atrastās zināšanas ir viņu pašu panākums un zināšanu avots, tādājādi pārvērtējot savu kompetenci.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko aizsardzības ministrs uzsver apsveikumā Lāčplēša dienā? Krievija izstrādā jaunas ieroču sistēmas; un Kādu laiku prognozē tuvākā novembra nogalē un decembrī?

Latvijas iedzīvotāju attieksme ir atslēga un ceļš uz tādu Latviju, kas varēs lepoties ar sasniegto pasaules mērogā, apsveikumā Lāčplēša dienā norāda aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Ministrs pauž, ka svinīgos pasākumos un klusinātos svētbrīžos godinām tos tautiešus, kuri nenobijās un stāvēja pie mūsu valsts šūpuļa, aizstāvēja to un atdeva savas dzīvības par brīvu un neatkarīgu Latviju. Šādu cilvēku netrūka ne Pirmajā, ne Otrajā pasaules karā, ne okupācijas laikā, ne arī Atmodas laikā. Bergmanis norāda, ka karavīra profesija ir viena no tām, kas iemieso lepnumu par savu valsti. Goda sardze, militārā parāde, svētku zalves, jūras spēku kuģi Daugavā un gaisa spēku lidojums ar lielāko no valsts karogiem gar likteņupes krastu - tie ir dziļi simboliski notikumi, kuros novembra dienās ar lepnumu noraugās ikviens Latvijas patriots.

Krievija izstrādā jaunas ieroču sistēmas, kas spēs pārvarēt Amerikas Savienoto Valstu radīto pretraķešu aizsardzības sistēmu. Par šiem plāniem īpašā aizsardzības jautājumiem veltītā sanāksmē paziņoja prezidents Vladimirs Putins. Viņš informēja, ka pēdējo trīs gadu laikā Krievijas uzņēmumi izstrādā un izmēģina jaunus raķešu kompleksus, kas ir spējīgi  veikt kaujas uzdevumus jebkuros apstākļos. Tuvākajā laikā Krievija arī gatavojas sākt jaunu ieroču veidu izstrādi. Tā ir atbilde uz Vašingtonas centieniem neitralizēt Krievijas stratēģisko kodolbruņojumu kā iebiedēšanas līdzekli un iegūt izšķirošu militāru pārsvaru.

Turpinām ziņas

Saeimas deputāti priekšlikumos nākamā gada budžetam rosina piešķirt papildu finansējumu dažādām nozarēm un projektiem.Piemēram, Deputāts Dzintars Zaķis rosina 25 tūkstoši eiro piešķirt biedrībai "Mariāņu palīgu apvienība" katoļu baznīcas jumta nomaiņai. Deputāts Jānis Vectirāns vēlas piešķirt 1000 eiro - Sunākstes pagasta bibliotēkai grāmatu iegādei un 1000 eiro - Viesītes Jaunatnes iniciatīvu centra labiekārtošanai. Savukārt Parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisija priekšlikumos rosina nākamajos divos gados piešķirt 935 tūkstoši eiro no valsts budžeta filmas "Dvēseļu putenis" pabeigšanai. Šos priekšlikumus vēl vērtēs valdība un Saeimā. Galīgajā lasījumā budžetu Saeima skatīs 30.novembrī.

Noskaidroti valsts svētkiem veltītā jauniešu fotokonkursa "Tev mūžam dzīvot, Latvija!" uzvarētāji. Konkursa uzvarētāju vidū ir arī Gita Pērkone no Aknīstes vidusskolas, kā arī Evelīna Bantauska no Viesītes vidusskolas. Konkursa uzvarētājus gaida balva - Gaisa spēku aviācijas bāzes Lielvārdē apmeklējums. Konkursa uzvarētāji šonedēļ arī piedalīsies fotogrāfiju izstādes atklāšanā Saeimas namā, apmeklēs parlamentu un Aizsardzības komisiju.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ laikapstākļus Latvijā joprojām noteiks cikloni, tādēļ brīžiem līs un pūtīs brāzmains vējš. Gaisa temperatūrai nedaudz pazeminoties, reizēm iespējams slapjš sniegs, no gubu mākoņiem - neliela krusa. Tomēr laiks būs siltāks nekā parasti novembrī, pat naktīs gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles. Debesīm skaidrojoties, diennakts tumšajā daļā uz ceļiem var veidoties apledojums. Novembra pēdējā nedēļā uz brīdi var pastiprināties anticiklona ietekme, bet decembrī atkal aktivizēsies cikloni, nesot siltu un vējainu laiku. Aukstāks un sniegotāks laiks iespējams ziemas otrajā pusē, prognozē Dānijas Meteoroloģijas institūts.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Skolotāji gpiesaka streiku; Jēkabpilī notiks Novikontas Jūras koledžas matrožu izlaidums; un Godinot Lāčplēša dienu, šodien Jēkabpilī notiks lāpu gājiens.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome šodien ārkārtas sēdē vienojās par vienas dienas brīdinājuma streiku 27.novembrī. Arodbiedrība izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

 

Piektdien, 13. novembrī Jēkabpils 2. vidusskolas aktu zālē pulksten divos dienā notiks Novikontas Jūras koledžas matrožu programmas pirmās grupas teorētiskās daļas apmācības izlaidums. Sadarbībā ar Jēkabpils domi Novikontas Jūras koledža Jēkabpilī šīs vasaras beigās uzsāka sociālu projektu, kas apkārtnes jauniešiem sniedza iespēju 10 nedēļu laikā apgūt visas nepieciešamās pamatzināšanas un prasmes, lai izmēģinātu savas spējas Novikontas Jūras koledžas nodrošinātā jūras praksē. Pēc prakses jaunais speciālists iegūs starptautisku diplomu, kas garantēs turpmāko nodarbinātību starptautiskajā jūras flotes industrijā. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Finanšu ministrija pēc nevalstiskā sektora iniciatīvas nākamā gada budžeta izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā ir iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz paplašināt PVN apgrieztās maksāšanas kārtības piemērošanu. Lai apkarotu krāpšanos PVN jomā, grozījumi paredz ieviest PVN apgriezto jeb reverso maksāšanas kārtību mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru un integrālās shēmas ierīču piegādēm. Tāpat arī minētais priekšlikums paredz to, ka PVN apgrieztā maksāšana tiks paplašināta darījumos ar kokmateriāliem, attiecinot to arī uz malku un koksnes šķeldu un skaidām, zāģskaidām un koksnes atlikumiem, kā arī citiem kokmateriāliem, ko paredzēts izmantot kā koksnes kurināmo.

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss bija labs ministrs, taču iedzina valdību stūrī jautājumā par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, šodien atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa norāda, ka Matīss bija labs ministrs, taču nedrīkst vienā vēlā vakarā iedzīt valdību stūrī jeb bezizejā. Straujuma atklāja, ka iemesls lēmuma steidzamībai par investora piesaisti bija neatliekama maksājuma veikšana.

 

Un vēl

 

Šodien Jēkabpilī svinēs Lāčplēša dienu. Pulksten 17.30 sāksies lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kur notiks piemiņas brīdis. Lāpu gājienā aicināts piedalīties ikviens jēkabpilietis. Saistībā ar lāpu gājienu šodien noteikti satiksmes kustības ierobežojumi Rīgas ielas posmā, no Ozolu ielas līdz madopnas ielai. Plašāka informācija portālā Radio1.lv.

Iedzīvotājiem, kuri plāno šodien apmeklēt lāpu gājienu un pasākumu pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju”, jāņem vērā, ka privātās automašīnas no plkst.17.30 līdz 19.00 nevarēs novietot Ozolu ielā, kā arī būs slēgta iebraukšana uz Ozolu ielu no 14. Jūnija un Parka ielām. Privātā transporta kustība būs aizliegta Ozolu un Artilērijas ielas posmā no Palejas līdz Raiņa ielai.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties:Ko valsts prezidents novēl Lāčplēša dienā? Kādus objektus kaimiņu novados uzbūvējis Jēkabpils uzņēmējs? Un Sinoptiķi brīdina ka vakarā un naktī uz ceļiem daudzviet veidosies migla.

„Leposimies ar savu valsti, ko mums tik daudz reizes gribējuši atņemt!” šādi Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot klātesošos pie Brīvības pieminekļa, šodien aicināja Latvijas iedzīvotājus lepoties ar savu valsti un karavīriem. Viņš uzsvēra, ka neatkarība nav pašsaprotama lieta un lai arī neviens Latviju neapdraud, tomēr jebkurā brīdī ir jābūt gataviem to aizstāvēt kopā ar saviem ārvalstu partneriem. Jau ziņots, ka šodien visā latvijā atzīmē Lāčplēša dienu.

Ja netiks slēgts darījums ar "airBaltic" finanšu investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, lidsabiedrībai var būt dramatiskas sekas līdz pat tās darbības izbeigšanai, šodien preses konferencē paziņoja finanšu konsultācijas kompānijas "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš. Viņš apgalvoja, ka tieši "Prudentia" būvēja un strukturēja darījumu ar atrasto "airBaltic" finanšu investoru, turklāt sarežģītos apstākļos. Šis fakts esot jānovērtē. Kopumā esot uzrunāti 63 investori: 25 Āzijā un 29 Eiropā, Krievijā un NVS, kā arī pieci Tuvajos Austrumos un četri Ziemeļamerikā. Savukārt bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss nodarbojoties ar dezinformāciju un meliem.

Turpinām ziņas

Ilūkstē par vairāk nekā miljons eiro uzbūvēts Ilūkstes novada sporta skolas Sporta centrs ar baseinu un rekonstruēts Ilūkstes sporta stadions. Abos objektos darbus veica SIA “Jēkabpils PMK”. Rekonstrukcijas gaitā stadionā izbūvēti jauni skrejceļi, lodes grūšanas, šķēpa mešanas, augstlēkšanas un kārtslēkšanas sektori, kā arī tāllēkšanas bedre. Izbūvētas arī treneru telpas un inventāra noliktava, kā arī skatītāju sēdvietas, veikti labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi. Savukārt Sporta centrā tapis lielais un mazais baseins, tvaika pirts un sauna.

To, kādu televīzijas pārraidi skatīties, Latvijas mājsaimniecībās visbiežāk nosaka sievietes, teikts digitālās satelīttelevīzijas operatora "Viasat" veiktā pētījumā. Kā rāda pētījuma rezultāti, 46% gadījumu televīzijā skatāmo saturu nosaka sievietes, 29% - vīrieši, bet 25% respondentiem bijis grūti atbildēt. 49% respondentu norādījuši, ka televīzijas pārraides vēro kopā ar visu ģimeni, pulcējoties pie viena TV ekrāna, kamēr 51% atzinuši, ka labprātāk televīziju skatās vairākās ierīcēs, katram izvēloties sev tīkamāko saturu.

Un vēl

Vakarā un naktī uz ceturtdienu daudzviet Latvijā parādīsies migla un atsevišķos ceļu posmos veidosies apledojums. Nakts otrajā pusē valsts dienvidrietumos gaidāms lietus. Pūtīs neliels rietumu vējš, kas pāries dienvidu vējā. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..+5 grādiem. Rīt pārsvarā būs apmācies un dūmakains laiks, daudzviet līs. Dienas otrajā pusē, sākot no rietumiem, vietām gaidāmas lietusgāzes, iespējama krusa un pērkons.

Atstājiet komentāru