2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 12.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādus saistošos noteikumus izskatīs Jēkabpils domes deputāti? Kur šodien Jēkabpilī varēs sastapt Inesi Ziņģīti? Un Kur notiks Lāčplēša dienai veltīts skrējiens?

 

 

Šodien Jēkabpils domes Finanšu komitejas sēdē deputāti izskatīs virkni saistošo noteikumu projektus - par reklāmas izvietošanu Jēkabpilī, koku ciršanu pilsētā, mājdzīvniekiem, peldvietu “Radžu ūdenskrātuve”, sabiedriskās kārtības, tirdzniecības un stipendiju piešķiršanas. Tāpat arī Finanšu komitejā tiks skatīts jautājums par Jēkabpils ūdenssaimniecības ceturtās kārtas projekta finansiālo atbalstu. Tiks arī izskatīts lēmuma projekts par pašvaldības piešķirtajiem apbalvojumiem kārtības sargiem Valsts policijas 97.gadadienā.

 

 

Šodien pulksten 12tos dienā Jēkabpils Sporta namā notiks Jēkabpils pilsētas atklātais čempionāts basketbolā 2015. Pasākumu organizē SIA “Jēkabpils sporta centrs”.

 

 

Savukārt pulksten vienos dienā mazie jēkabpilieši aicināti uz Krustpils kultūras namu, kur tiks izrādīta muzikāla pasaka ar jokiem “Princese uz zirņa”. Izrāde, kuras pamatā ir viesiem zināmā Hansa Kristiana Andersena pasaka, asprātīgā veidā stāsta par to, kas notiek, ja bērnus pārmērīgi lutina un izdabā visām viņu vēlmēm.

 

 

Savukārt pulksten trijos dienā Tautas namā notiks tikšanās ar Inesi Ziņģīti. Pasākums ir bez maksas un uz to aicināti visi interesenti. Latvijā ikviens ir dzirdējis par Inesi Ziņģīti, kas sevi jaunībā izcēla no paralīzes gultas, arī tagad, būdama jau pāri 70 gadiem ir sportiska un vesela. Tiesa, tas prasījis milzu gribasspēku un darbu ar sevi. Viņas galvenā metode ir berzēšanā

 

 

Bet dienas noslēgumā – pulksten sešos vakarā ceļa Jēkabpils – Dunava 3.km pie Ābeļu kapsētas notiks Lāčplēša dienas skrējiens. Distance ir aptuveni 3km gara, kas vijās gan pa asfaltētu, gan grants segumu. Šo pasākumu organizē Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar Ābeļu pagasta vēsturnieku un sporta entuziastu Arnoldu Jakubovski, kā arī sadarbojoties ar Jēkabpils sporta centra organizatoriem. Pasākuma mērķis ir vairot patriotiskuma izjūtas un godināt Lāčplēša ordeņa kavalierus. Ar tagadējo Ābeļu pagasta teritoriju saistīti astoņi Lāčplēša Kara Ordeņa kavalieri, kuri saņēmuši augstāko militāro apbalvojumu.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā vakardienas spēlē veicās Jēkabpils basketbolistiem? Kādi ir bezdarba rādītāji Jēkabpilī? Un Kādu balvu šodien saņems arodorganizācijas no Jēkabpils un Alnīstes?

 

Aizvadot sekmīgu noslēdzošo ceturtdaļu, BK "Jēkabpils"vakar "Triobet" Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē savā laukumā ar 77:69 pieveica "Jūrmala/Fēnikss" komandu. Lielisku spēli aizvadīja komandas kapteinis Rinalds Sirsniņš, realizējot sešus tālmetienus, atdodot deviņas rezultatīvas piespēles un pārtverot trīs bumbas, 13 punktus pievienoja Artūrs Dušels. Sestdien, 14. novembrī BK „Jēkabpils” „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā Valmierā spēkiem mērosies ar „Valmiera/ORDO” komandu.

Reģistrētā bezdarba līmenis oktobrī saglabājies nemainīgs un bijis 8,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis oktobrī bija Rīgas reģionā - 5,2%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,1%. Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis oktobrī Jēkabpilī bija – 9,4% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita. Salīdzinot ar septembri, oktobrī Jēkabpilī bezdarbs sarucis par 0,1 procentpunktu.

Turpinām ziņas

Šodien 21 arodorganizācijai un trīs aktīvākajiem arodbiedrību jauniešiem tiks pasniegta Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības balva "Labākā arodorganizācija 2015". Balvu "Labākā arodorganizācija 2015" šodien saņems arī Jēkabpils ceļu rajona un Aknīstes novada pašvaldības arodorganizācijas.

No šodienas līdz 14.novembrim Latvijas Kultūras akadēmijā notiks kultūras zinātnēm un aktualitātēm veltīta starptautiskā konference "Kultūras krustpunkti 2015". Trīs konferences norises dienās būs iespējams iepazīties ar vairāk nekā 90 pētījumiem, kurus prezentēs kultūras procesu eksperti, zinātnieki, augstskolu pasniedzēji, kā arī studenti. Rīt tiks raksturota kultūras akadēmijas sadarbības pieredze ar vaiākām pašvaldībām, tajā skaitā arī ar Jēkabpils domi.

Un vēl

Liepājas tiesā šodien plānots skatīt krimināllietu par 35 tūkstoši 345 eiro piesavināšanos no ceļotgribētājiem, ko veicis individuālais komersants "Ar Viktoru".Uzņēmējs solīja organizēt ceļojumus uz dažādām pasaules valstīm vairāk nekā 40 personām, taču šos pakalpojumus nenodrošināja. No individuālā komersanta rīcības cietušas pārsvarā privātpersonas. Cilvēki samaksājuši un nav atguvuši naudas summas, sākot no dažiem simtiem līdz vairāk nekā tūkstotim eiro. Cietušo vidū ir arī ceļotgribētāji no Jēkabpils.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk visiem pasažieru lidmašīnu reisiem sekos ar satelītu palīdzību; Likteņdārzā 18.novembra vakarā tiks rīkota īpaša saulrieta sagaidīšana; un Preiļu novada kultūras centrā notiks "Latgales Gada balvas" pasniegšanas ceremonija.

Nākamnedēļ valdība plāno pieņemt gala lēmumu Latvijas aviokompānijas "airBaltic" jautājumā un līdz tam laikam līgums ar investoru netiks slēgts. Līdz otrdienai Satiksmes ministrija izvērtēs visus iespējamos priekšlikumus, un valdība 17.novembrī, pieņems gala lēmumu. Jau ziņots, ka Ministru kabinets 3.novembrī pēc četru stundu apspriešanās nolēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro.

Turpmāk visiem pasažieru lidmašīnu reisiem sekos ar satelītu palīdzību. Lēmums par to panākts Apvienoto Nāciju Organizācijas Telekomunikāciju savienības rīkotajā konferencē. Sanāksmē piedalījās 160 valstu pārstāvji, un tās mērķis bija noteikt jaunas prasības izsekošanas sistēmai, lai nodrošinātu pilnīgu lidojumu uzraudzību. Līdz šim signāli no lidmašīnām tika noraidīti uz zemes izvietotām radaru stacijām, bet turpmāk šīs sakaru frekvences tiks izmantotas sakariem ar satelītiem.

Turpinām ziņas

Likteņdārzā 18.novembra vakarā tiks rīkota īpaša saulrieta sagaidīšana, kuras laikā paredzēts koncerts, ko sniegs Kokneses dziedātāji - jauktais koris "Alaine" un sieviešu koris "Anima". Pēc tam būs iespējams vērot Latvijas dzimšanas dienas saulrietu virs Daugavas. Šis ir astotais gads, kopš Koknesē uz salas Daugavas vidū kā dāvana Latvijai 100.dzimšanas dienā top Likteņdārzs. Šogad ir īstenoti Daugavas krasta nostiprināšanas darbi amfiteātra un skatu terases zonā, izveidota apmeklētāju autostāvvieta un trīs jaunas atpūtas vietas. Kopā iestādīti ap 240 koki, dārza amfiteātrim atvesti vairāk nekā tūkstots 200 pelēko laukakmeņu. Iesākta arī zemes vešanas akcija Lielajam kalnam un turpināta Likteņdārza draugu alejas iebruģēšana.

Līvānos noslēgusies fotokonkursa "Līvāni – manu sajūtu pilsēta" 3. kārtas darbu iesniegšana, kopumā šajā kārtā tika saņemtas 85 fotogrāfijas, kuras uzņēmuši 14 autori. Šoreiz konkursa komisija no visiem darbiem izraudzījās 13 fotogrāfijas, kas turpmāk tiks izmantotas Līvānu novada publicitātes vajadzībām, slēdzot līgumus ar to autoriem. Šie autori ir: Aleksandrs Maksimovs, Ingmārs Zaļmežs, Jānis Magdalenoks, Vivita Kokina un Zita Viļuma.

Un vēl

Gada nogalē 30.janvārī Preiļu novada kultūras centrā notiks otrā "Latgales Gada balvas" pasniegšanas ceremonija. Balvas pasniegšanas organizatori - biedrība "Asmu latgalīts"(Esmu latgalietis) - nolēmuši apbalvot Latgales iedzīvotājus, kuri ar savu rīcību sekmē reģiona izaugsmi un kalpo par piemēru pārējiem. Iedzīvotāji aicināti līdz 6.decembrim no visiem Latgales nostūriem iesūtīt biedrībai pieteikumus nominācijās: Latgales gada labākais lauksaimnieks, aktīvākais jaunietis, gada ģimene, varonis, uzņēmējs, aktīvākais seniors un sirds cilvēks.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pēc vairāk nekā 12 gadu pārtraukuma atjauno pašvaldības policiju; Sagatavoti jauni grozījumi medību likumā; un Rīt notiks ceturtais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums.

Jēkabpilī pēc vairāk nekā 12 gadu pārtraukuma tiek atjaunota Pašvaldības policijas darbība. Jau ziņots, ka Jēkabpils dome ir pieņēmusi lēmumu par Pašvaldības policijas izveidi un Induļa Surkuļa iecelšanu Pašvaldības policijas priekšnieka amatā. Surkulis ir pieredzes bagāts atvaļināts Valsts policijas pulkvedis. Paredzams, ka pašvaldības policisti Jēkabpilī sekos saistošo noteikumu izpildei, kā arī sadarbosies ar Valsts policiju sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Sākotnēji Pašvaldības policijā strādās pieci cilvēki, tās darbības nodrošināšanai pašvaldības nākamā gada budžetā plānots paredzēt 80 -90 tūkstošus eiro.

Lielvārdes lidlaukam plānots noteikt robežšķērsošanas vietas statusu. Aizsardzības ministrija informē, ka, līdz ar Lielvārdes militārā lidlauka attīstību ir radīta iespēja NATO dalībvalstu militāriem lidaparātiem izmantot lidlauku militāro mācību un uzņemošās valsts atbalsta darbību norisei Latvijā. Tādējādi ir nepieciešams noteikt Lielvārdes lidlaukam robežšķērsošanas vietas statusu. Paredzams, ka līdz ar Lielvārdes lidostas attīstību un robežšķērsošanas punkta izveidi daļa no militārajiem lidojumiem varētu tik veikti izmantojot tieši šo lidlauku.

Ja šī gada laikā netiks atrasti risinājumi migrācijas krīzei, apdraudēta ir Šengenas zonas pastāvēšana, norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Ministrs atzina, ka, turpinoties nekontrolētam migrantu pieplūdumam, varētu tikt apdraudēts viens no Eiropas Savienības sasniegumiem - brīvā pārvietošanās.

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus Medību likumā. Tie paredz papildināt Medību likumu ar nodaļu par administratīvo atbildību medību jomā un kompetenci sodu piemērošanā. Medību likums papildināts ar sodu piemērošanas kārtību par savvaļā dzīvojošo medījamo dzīvnieku piebarošanas un medību noteikumu prasību neievērošanu, īpaši akcentējot drošības prasību ievērošanu un šaujamieroču izmantošanas kārtību medību laikā. Tāpat likums papildināts ar soda piemērošanas kārtību par Medību likumā minēto prasību pārkāpšanu. Izmaiņas Medību likumā stāsies spēkā no 2017.gada 1.janvāra.

Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, kas cita starpā nosaka bargākus sodus par seksuālo vardarbību pret bērniem. Krimināllikuma grozījumi nosaka līdz pieciem gadiem pagarināt papildsoda - probācijas uzraudzības - piemērošanas termiņu dzimumnoziedzniekiem. Līdz ar grozījumiem brīvības atņemšanas soda sankcija par pavešanu netiklībā palielināta līdz pieciem gadiem pašreizējo trīs gadu vietā, tādējādi klasificējot to kā smagu noziegumu. Savukārt par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās maksimālais brīvības atņemšanas termiņš palielināts līdz četriem gadiem līdzšinējā viena gada vietā.

Un vēl

Rīt Jēkabpilī, Krustpils pilī notiks ceturtais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums "Jaunieši - NVO jaunā asinsrite".Forumā paredzētas trīs daļas. Tā ievadā biedrības prezentēs labo pieredzi par to, kā jaunieši iekļāvušies, ar kādām grūtībām saskaras un kādas ir jauniešu priekšrocības, darbojoties NVO sektorā. Pasākuma otrā daļa būs veltīta biedrību brīvprātīgā darba veicēju godināšanai. Savukārt forumu noslēdzošajā jeb trešajā daļā notiks radošā darbnīca "NVO ziepes svaigām idejām". Forumu rīko biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs".

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda Jēkabpilī bijusi šī tūrisma sezona? Cik naudas piešķirts Aknīstes psihoneiroloģiskajai slimnīcai? Un Cik bieži dienā kafiju dzer Latvijas iedzīvotāji?

Statistikas dati par 2015.gada tūrisma sezonu liecina, ka laika posmā no 1.maija līdz 30.septembrim ir pieaudzis Jēkabpili apmeklējušo tūristu skaits. Piecos mēnešos Tūrisma informācijas centru apmeklējuši 2036 cilvēki, kas ir par 26% vairāk nekā pērn. No kopējā apmeklētāju skaita 16% bijuši ārvalstu ceļotāji. Īpaši daudz ceļotāju šogad bijis no Igaunijas, Ukrainas, Vācijas, Krievijas un Somijas. Pērn Jēkabpilī viesojušies arī ceļotāji no Lietuvas, Lielbritānijas un ASV. Kopumā šajā tūrisma sezonā noorganizētas un novadītas 19 ekskursijas pa Jēkabpils pilsētu.

Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienā, 18.novembrī, strādās tikai atsevišķas pasta nodaļas lielākajos tirdzniecības centros. Kā informē pasta pārstāvji, pensijas un pabalsti, kuru izmaksas datums ar piegādi dzīvesvietā paredzēti 18.novembrī, klientiem tiks piegādāti un izmaksāti 17.novembrī. Tāpat 18.novembrī netiks izdoti laikraksti un žurnāli, kā arī netiks piegādātas telegrammas. Valsts svētku dienā Jēkabpilī strādās tirdzniecības centrā "Supernetto" izvietotā Jēkabpils 6.pasta nodaļa.

Turpinām ziņas

Saeima šodien atbalstīja valdības lēmumu novirzīt 5,7 miljonus eiro no Latvijas prezidentūras pāri palikušajiem līdzekļiem 11 ārstniecības iestāžu valsts galvoto aizdevumu saistību maksājumiem par 2015.gadu. Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca  saņems - 96 tūkstoši 129 eiro. Jau ziņots, ka vairākās Latvijas slimnīcās uz atsevišķiem pakalpojumiem ir beigušās valsts apmaksātās kvotas, kā arī daudzu izmeklējumu veikšanai un pakalpojumu saņemšanai rindas izveidojušās līdz pat gada beigām, tajā skaitā arī Jēkabpils slimnīcā.

Neraugoties uz kriminālvajāšanas sākšanu pret pret brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku, abas šīs amatpersonas tomēr turpinās darbu. Šodien notikušajā Rīgas brīvostas valdes sēdē, izvērtējot no prokuratūras saņemto oficiālo vēstuli par kriminālvajāšanas sākšanu pret Loginovu un Pečaku, vienbalsīgi nolemts viņus abus atstāt amatos. Atgādinām, ka 12.oktobrī tika sākta kriminālvajāšana pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Loginovu un viņa vietnieku Pečaku par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Un vēl

Latvijas iedzīvotāji dienā izdzer vairāk kafijas nekā Lietuvā un Igaunijā, liecina kafijas ražotāja "Melnā kafija" veiktā aptauja par kafijas lietošanas paradumiem Baltijas valstīs. Lielākā daļa jeb 75% aptaujāto kafijas lietotāju Latvijā dienā izdzer vismaz divas tasītes kafijas, visbiežāk izvēloties krūzītē aplietu kafiju vai profesionāli pagatavotu kafiju, piemēram, kafejnīcās. Līdzīgi ir arī Lietuvā - vismaz divas tasītes dienā izdzer gandrīz 75% aptaujāto iedzīvotāju, taču lielāku priekšroku dodot krūzītē aplietai kafijai. Mazāk kafiju dzer Igaunijā - tur attiecīgo daudzumu dienā patērē vien divas trešdaļas aptaujāto. Taču Igaunijā ir lielāks skaits tādu, kuri ikdienā izdzer pat četras līdz sešas kafijas tasītes.

 

Atstājiet komentāru