2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 13.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 13.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien notiks ceturtais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums; Jēkabpils 2. vidusskolā šodien notiks Novikontas Jūras koledžas matrožu izlaidums; un Šodien sāksies protesta akcijas pret dzīvnieku izmantošanu cirkū.

 

 

Šodien Jēkabpilī, Krustpils pilī notiks ceturtais Vidusdaugavas reģiona nevalstisko organizāciju forums "Jaunieši - NVO jaunā asinsrite". Forumā paredzētas trīs daļas. Tā ievadā biedrības prezentēs labo pieredzi par to, kā jaunieši iekļāvušies, ar kādām grūtībām saskaras un kādas ir jauniešu priekšrocības, darbojoties NVO sektorā. Pasākuma otrā daļa būs veltīta biedrību brīvprātīgā darba veicēju godināšanai. Savukārt forumu noslēdzošajā jeb trešajā daļā notiks radošā darbnīca "NVO ziepes svaigām idejām". Forumu rīko biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs".

 

 

Jēkabpils 2. vidusskolas aktu zālē šodien pulksten divos dienā notiks Novikontas Jūras koledžas matrožu programmas pirmās grupas teorētiskās daļas apmācības izlaidums. Sadarbībā ar Jēkabpils domi Novikontas Jūras koledža Jēkabpilī šīs vasaras beigās uzsāka sociālu projektu, kas apkārtnes jauniešiem sniedza iespēju 10 nedēļu laikā apgūt visas nepieciešamās pamatzināšanas un prasmes, lai izmēģinātu savas spējas Novikontas Jūras koledžas nodrošinātā jūras praksē. Pēc apmācības Jēkabpilī un jūras prakses jaunais speciālists iegūs starptautisku diplomu, kas garantēs turpmāko nodarbinātību starptautiskajā jūras flotes industrijā.

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālēpulksten vienos dienā šodien notiksatmiņu pēcpusdiena "Novadniecei, māksliniecei Ainai Karlsonei – 80". Uz pasākumu aicināts ikviens, kurš vēlas pieminēt mākslinieci. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Nedēļas nogalē pie Rīgas cirka notiks trīs organizācijas "Dzīvnieku brīvība" rīkotas protesta akcijas pret cietsirdību cirkā, kurās varētu piedalīties vairāki simti cilvēku. Protestējot pret Rīgas cirka sadarbību ar vardarbībā pret dzīvniekiem pieķertajiem dresētājiem un iestājoties par cilvēcīgu cirku, šajā nedēļas nogalē pie Rīgas cirka notiks trīs piketi – šodien pulksten.18,rīt pulksten 15.30 un svētdien pulkten12.30. Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku sugu izmantošanu cirkā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik Jēkabpiliešiem oktobrī izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs? Cik skolotāju piedalīsies brīdinājuma streikā? Un Kādas vietas skolu reitingā ieņem Jēkabpils vispārizglītojošās mācību iestādes?

Jēkabpilī daudzdzīvokļu mājās oktobrī viens apkures kvadrātmetrs vidēji izmaksāja 68 eirocentus. Vismazāk par siltumnerģiju bijis jāmaksā renovēto māju iemītniekiem, kā arī mājas Ķieģeļu ielā 13c iemītniekiem – 43 eirocenti par apkures kvadrātmetru, Nameja ielā 32 – 45 eirocenti par apkures kvadrātmetru un Ziemeļu ielā 22 – 48 eirocenti. Savukārt visdārfgāk par apkuri oktobrī jāmaksā Viestura ielas 36 mājas iemītniekiem – 1,25 eiro par apkures kvadrātmetru. Tāpat arī ēkas Liepu ielā 22 iemītniekiem – 1, 18 eiro un Viestura 12a ēkas iemītniekiem – 1,05 eiro par apkures kvadrātmetru. Ar situmenerģijas patēriņa maksājumu tabulu oktobrī, var iepazīties portālā Radio1.lv.

Šodien pulksten desmitos biedrībā „Baltā māja” notiks informatīvs pasākums Līvānu novada nevalstiskajām organizācijām, kuru vadīs Māris Antonevičs, laikraksta “Latvijas Avīze” politikas nodaļas vadītājs. Pulksten divos dienā paredzēta biedrības “Baltā māja” Informatīvā pārskata par biedrības 18 darbības gados paveiktā prezentācija. Pulksten četros pēcpusdienā paredzēta psiholoģes, “Mārtiņa Fonda” vadītājas Elitas Keišas informatīvais pasākums NVO darbiniekiem. Pasākums notiks biedrības „Baltā māja” īstenotajā projektā.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Vecāki bērnus uz bērnudārziem, kuru darbinieki būs nolēmuši piedalīties vienas dienas streikā, nevarēs vest, tā vēsta raidījums "Panorāma". Streikā pedagogi būs savā darba vietā, taču nestrādās. Tāpēc bērniem nebūs pieejams, piemēram, ēdiens. Jau ziņots, ka pedagogu streiks paredzēts 27.novembrī. Provizoriskie aprēķini liecina, ka streikā varētu piedalīties 80% no arodbiedrības biedriem, kas ir vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

 

 

Grāmatā par Zolitūdes traģēdiju piecu bojāgājušo vārdu tomēr nebūs. Vairākas ģimenes nav spējušas vienoties, kādas atmiņas rakstīt un vai vispār tās uzticēt papīram, bet vēl vienas bojāgājušās sievietes piederīgie ir miruši. Savukārt 25 gadus vecās Elgas mamma bija kategoriski pret meitas pieminēšanu grāmatā “Atceries Zolitūdi”, uzzinājusi, ka tā izdota ar veikalu ķēdes “Maxima” finansiālu atbalstu.  Grāmatas “Atceries Zolitūdi” izdošanas tehniskās izmaksas ir 20 tūkstoši eiro.

Un vēl

Latvijā labāko skolu desmitniekā ir arī Rīgas Klasiskā ģimnāzija un Rīgas 10.vidusskola. Mazo skolu vidū par labāko atzīta Daugavpils Saskaņas pamatskola. Skolu vietu topā nosaka, ņemot vērā audzēkņu sekmes un panākumus olimpiādēs. Ata Kronvalda fonda veidotajā jaunākajā labāko skolu reitingā kopumā 80 mācību iestādes. Pēdējās sarakstā ir divas vidusskolas Kuldīgā un viena no Talsiem. Lielo skolu reitingā Jēkabpils valsts ģimnāzija ierindojusies 18.vietā, bet Jēkabpils 3.vidusskola – 58 vietā. Savukārt mazo skolu topā Jēkabpils 2.vidusskola ierindojusies 19.vietā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Ogrē šorīt saskrējies vilciens ar vieglo automašīnu. Kas ir latvijas labākie darba devēji? Un Kādus īpašumus šodien izsolīs Preiļos?

Ogrē šorīt saskrējies vilciens ar vieglo automašīnu. Negadījumā cietušas divas sievietes. Pēc sadursmes notikšanas, vilciens automašīnu pa sliedēm stūmis aptuveni 400 metrus, līdz tam izdevies apstāties. Ierodoties notikuma vietā, glābšanas dienesta speciālisti konstatējuši, ka automašīnā ir iesprostota viena no sievietēm. Ar hidraulisko instrumentu palīdzību viņa atbrīvota. Negadījumā vissmagāk cietusi 24 gadus veca sieviete, kurai konstatēta smaga galvas trauma - viņa nogādāta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā. Savukārt 44 gadus vecajai sievietei, kuras atbrīvošanai bija nepieciešama glābšanas dienesta speciālistu palīdzība, konstatēta galvas un krūšu kurvja trauma, kā arī ķermeņa sasitumi - viņa nogādāta slimnīcā Ogrē. Negadījums noticis, jo sievietes ar automašīnu "Audi" šķērsojušas dzelzceļa pārbrauktuvi, ignorējot aizliedzošo gaismas signālu.

Latvijas Darba devēju konfederācija par gada uzņēmēju atzinusi "UPB" koncerna padomes priekšsēdētāju Uldi Pīlēnu. Viņam balva pasniegta par nozīmīgu ieguldījumu uzņēmējdarbības vides attīstībā. Savukārt gada balvu kā labākais darba devējs Latvijā šogad saņēma "Rimi Latvia" - uzņēmums, kas nodarbina vairāk nekā 5000 darbinieku un īpašas pūles velta darba vides, profesionālās izaugsmes un darbinieku labklājības jautājumiem. Latgalē par gada darba devēju tika atzīts Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums "Verems", kas ražo finieri, Vidzemē tika titulēts "Smiltenes piens", Kurzemē - SIA "Krauzers", kas, strādā kokapstrādes nozarē, bet Zemgalē uzvarēja "Balticovo".

Vairāki desmiti bēgļu Čehijā sākuši bada streiku. Šādā veidā viņi protestē pret iespējamo deportāciju no valsts. Pirmie 20 Irākas izcelsmes ieceļotāji akciju aizturēšanas centrā uzsāka ceturtdien no rīta. Vēlāk viņiem pievienojās vēl 40 imigranti, tai skaitā Afganistānas, Pakistānas un Marokas pilsoņi. Divi akcijas dalībnieki ir arī mēģinājuši pārgriezt vēnas. Vietējais protestantu mācītājs informē, ka ieceļotāji baidās no deportācijas uz Irāku. Savukārt Iekšlietu ministrijas pārstāvji noliedz šo iespēju, jo saskaņā ar Eiropas Savienības likumiem nelegālie imigranti tiek nosūtīti uz to bloka dalībvalsti, kurā pirmajā tie ieradušies.

 

Un vēl

Šodien plānota medicīnas preču vairumtirdzniecības kompānijas "Latvijas Zoovetapgāde" nekustamo īpašumu pirmā izsole.Tajā tiks izsolīts "Latvijas Zoovetapgādei" piederošais ēku īpašums Preiļos, Daugavpils ielā 73. Īpašums sastāv no divām ēkām kopumā 829 kvadrātmetru platībā, kas daļēji saistītas ar zemes gabalu kopumā 1946 kvadrātmetru platībā. Īpašuma izsoles sākumcena 6100 eiro, bet izsoles solis - 300 eiro. Izsoles piedzinējs ir Valsts ieņēmumu dienests un Preiļu novada dome.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pilsētas dome atbalsta bēgļu uzņemšanu Latvijā; Lai operatīvi apkarotu nelikumīgo zveju Preiļos iegādāsies termokameru; Un cik populāra ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapa?

Jēkabpils pilsētas dome atbalsta bēgļu uzņemšanu Latvijā. Domes priekšsēdētājs leonīds salcevičs norāda, ja esam Eiropas Savienībā, mums ir jābūt solidāriem attiecībā pret citām valstīm. Mēs vienmēr nevaram tikai pieprasīt no Eiropas Savienības, ir brīži, kad ir jāsniedz savs atbalsts. Nepieciešamības gadījumā pilsētas dome izmitinās pāris ģimenes, taču Salcevičs uzskata, ka "finansiālajam nodrošinājumam šim mērķim nav jāgulstas uz pašvaldību pleciem". "Finansējuma jautājums ir jārisina valstiski. Šobrīd vēl nav zināms, kad Jēkabpilī tiks izmitināti bēgļi. Nav arī zināms, cik viņu būs. Salcevičs arī norāda, ka plašsaziņas līdzekļos publiskotā informācija apliecina, ka Latvijā ierodas cilvēki, kuru galamērķis nav mūsu valsts, un kuru ģimenes vai kopienas uzturas citā Eiropas valstī. Viņš uzskata, ka visdrīzāk tā arī notiks ar lielāko daļu bēgļu, kuri atbrauks uz Latviju. Vairākumam mūsu valsts būs pieturvieta ceļā uz citām Eiropas valstīm.

Lūgti novērtēt Raimonda Vējoņa darbu Valsts prezidenta amatā 10 punktu skalā, vidējā Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem sniegtais vērtējums ir 5,8 punkti. To atklāj pētījumu kompānijas TNS novembrī veiktais pētījums.Salīdzinoši augstāku vērtējumu - 7 un vairāk punkti sniedzis 41% iedzīvotāju, bet vidēju vērtējumu – ceturtā daļa iedzīvotāju. Tikpat daudz iedzīvotāju Vējoņa darbu vērtējuši zemu – ar 4 un mazāk punktiem. Tikmēr desmitā daļa iedzīvotāju nav varējuši sniegt nekādu vērtējumu.

Turpinām ziņas

Pēc sabiedrības pesimisma pieauguma iepriekšējos mēnešos nu vērojama strauja iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanās, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Neliels kāpums vērojams iedzīvotāju vērtējumā par Latvijas pašreizējo ekonomisko stāvokli un tā izmaiņām, attiecīgajiem indeksiem pieaugot par trīs un pieciem punktiem. Vienlaikus pozitīvāks vērtējums sniegts arī par iespējām atrast labu darbu Latvijā, indeksam palielinoties par trīs punktiem. Līdzīga vērtējuma uzlabošanās vērojama arī valdības darbam.

 

Preiļu novada dome nolēmusi piedalīties Zemkopības ministrijas izsludinātajā Zivju resursu aizsardzības projektu konkursa ceturtajā kārtā. Lai operatīvi apkarotu nelikumīgo zveju Preiļos paredzēts iegādāties termokameru, ar kuras palīdzību iespējams tumsā saskatīt pārkāpējus līdz 315 metru attālumā, kā arī jaudīgus LED lukturus, lai viegli orientētos tumsā. Projekta budžets - 3980 eiro, kas ir simtprocentīgs Zivju fonda finansējums.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība apkopojusi mājas lapas jekabpils.lv statistiku par oktobri. Oktobrī mājas lapa apmeklēta 16 tūkstoši 136 reizes. Kopumā pašvaldības mājas lapu skatījuši 9 tūkstoši 636 lietotāji, kuri apmeklējuši 63 tūkstoši 388 lapas un vidēji mājas lapā uzturējušies 2,45 minūtes. Oktobrī no visiem lietotājiem 42,5% bija jauni apmeklētāji. Lielākā daļa jeb 94, 8% pašvaldības mājas lapu jekabpils.lv apmeklējuši no Latvijas, tāpat arī apmeklējumi veikti no Lielbritānijas, Krievijas, Vācijas, Lietuvas un Īrijas. Mājas lapa jekabpils.lv skatīta no interneta pārlūkiem, kuriem kā primāra uzstādīta latviešu, krievu un angļu valoda.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvijai būs jāfinansē bēgļu izvietošana Turcijā; Latvijas kamaniņu braukšanas sporta izlase saskrienas ar alni; un Tiks vākti paraksti par 12.Saeimas atsaukšanu.

Eiropadomes neoficiālajā sanāksmē spriests par finansiālas palīdzības sniegšanu Turcijai, lai bēgļus izmitinātu minētajā valstī, un arī Latvijai būs jāpiedalās ar savu finansējumu, ja tādu prasīs. Valdības vadītāja laimdota Straujuma norāda, ka pagaidām nav fiksēta konkrēta summa, ko Eiropas Savienība arētu maksāt Turcijai, bet runa varētu būt par aptuveni 3 miljardiem eiro. Minētā summa tiktu izlietota tikai bēgļu izmitināšanai, un Eiropas Savienība sekotu līdzi finansējuma izlietojumam.

Latvijas Republikas proklamēšanas dienas priekšvakarā, 17.novembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta jaunā izstāžu sezona, kuras septiņu izstāžu vienojošais motīvs ir kustība. Jauno izstāžu sezonu iezīmēs ievērojamu latviešu un ārvalstu mākslinieku glezniecības, grafikas tekstilmākslas un video mākslas izstādes, kuras parāda dažāda veida kustību ūdens straumes vijumā, klusuma transformācijās un plūdumā, kustībā kā nenoslēgtā un nepabeigtā procesā.

Turpinām ziņas

Latvijas kamaniņu braukšanas sporta izlase atgriežoties mājās no treniņnometnes Polijā iekļuvusi satiksmes negadījumā, jo viena no izlases mašīnām saskrējusies ar uz ceļa iznākušu alni. Negadījumā neviens no sportistiem vai izlases darbiniekiem nav cietis un visi sveiki un veseli atgriezušies mājās, lai turpinātu gatavošanos jaunajai sezonai. Bojājumi nodarīti tikai Latvijas izlases spēkratam.

Pēc vieglās automašīnas sadursmes ar vilcienu, kā dēļ automašīna 400 metrus tika stumta pa sliedēm, Ogres slimnīcā nogādātās sievietes stāvoklis ir stabils. Cietusī ir automašīnas pasažiere. 44 gadus vecā sieviete ievietota reanimācijā ar vairākiem lūzumiem, smadzeņu satricinājumu un plaušu traumu. Savukārt otra avārijā cietusī nogādāta Stradiņa slimnīcā Rīgā. Slimnīca apstiprina, ka sievietei uzsākta ārstēšana, taču sīkāku informāciju par viņas veselības stāvokli nesniedz. Jau ziņots, ka šorīt agri no rīta Ogrē vilciens saskrājās ar vieglo automašīnu, kuras vadītāja šķērsoja dzelzceļa pārbrauktuvi, ignorējot aizliedzošo gaismas signālu.

Un vēl

Centrālā vēlēšanu komisija šodien reģistrēja biedrības “Varu Latvijas tautai” iniciatīvas grupu parakstu vākšanai par ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par 12.Saeimas atsaukšanu. Vēlētāju tiesības atsaukt Saeimu paredzētas Latvijas Republikas Satversmē, un ierosināt tautas nobalsošanu par šo jautājumu var ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju jeb 155 tūkstoši 224 cilvēku. Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Parakstīt tautas nobalsošanas ierosinājumu par Saeimas atsaukšanu vēlētāji var pašvaldību dzīvesvietas deklarēšanas vietās, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, novados pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītājiem, pie zvērinātiem notāriem un, izmantojot drošu elektronisku parakstu, arī portālā www.latvija.lv.

Atstājiet komentāru