2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudu avotiem Eiropā; BK “Jēkabpils” zaudē mačā ar Valmiera/ORDO un Kāds patriotisma nedēļas pasākums notiks šodien?

 

 

 

Traģiskie notikumi Francijā uzskatāmi apliecina, ka terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudu avotiem Eiropā, paziņojumā medijiem norāda Drošības policija. Latvijā terorisma draudu līmenis joprojām saglabājas zems. Taču reaģējot uz terora aktiem Parīzē, drošības policija strādā pastiprinātā režīmā un uztur kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.

Vakar tika nosaukti trīs teroristu vārdi, kuri veica uzbrukumus Parīzei. Viens no tiem ir francūzis Ismails Omārs Mostefa, sīrietis Abdulakbaks B, kā arī Ahemeds Almohameds. Viena kaujinieka vārdu savā «Facebook» kontā publicēja Francijas politiķis, Šartras pilsētas mērs Pjērs Žoržs. Vēl divu aizdomās turamo vārdus publicējuši vietējie masu mediji.

 

 

Jau ziņots, ka Parīzes teroraktos naktī uz sestdienu gāja bojā 129 cilvēki, bet 300 tika ievainoti. Atbildību par notikušo uzņēmās radikālo islāmistu teroristu grupējums «Islāma valsts».

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Sestdien basketbola klubs „Jēkabpils” mačā ar šī brīža vieniem no „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas līderiem – „Valmiera/ORDO” komandu piekāpās pretiniekiem ar rezultātu 60:76. BK „Jēkabpils” kontā vislielāko ieguldījumu sniedza Oskars Virsis – viņam 10 gūti punkti un savāktas piecas atlēkušās bumbas. Šobrīd „Aldaris” LBL regulārajā čempionātā BK „Jēkabpils” kontā ir trīs uzvaras astoņās spēlēs, savukārt BK „Valmiera/ORDO” izcīnījusi astoņas uzvaras deviņos dueļos. Nākamo spēli BK „Jēkabpils” aizvadīs ceturtdien 19. novembrī mājas laukumā uzņemot „VEF Rīga” komandu.

Pagājušajā nedēļā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nogādāti divi miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijusi ķermeņa atdzišana. Viens no tiem – 64 gadus vecs vīrietis - atrasts nosalis kādā mājā Jēkabpilī. Pagaidām nav noskaidrots, vai vīrietis pirms tam lietojis alkoholu. Jau ziņots, ka šoruden - no 1.septembra līdz 6.novembrim – kopumā atrasti deviņi miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijusi ķermeņa atdzišana.

Un vēl

 

 

Šodien, turpinoties patriotisma nedēļas pasākumiem, pulksten sešos vakarā Kino Mītnē Jēkabpils tautas namā norisināsies divu latviešu dokumentālo filmu “Par svarīgo” un “Četros no rīta mežā”seansi, kā arī tikšanās ar autoriem. Pāvela Širova un Ata Klimoviča dokumentālā īsfilma "Par svarīgo" ir personisks stāsts, kurā latviešu žurnālists Atis Klimovičs satiekas ar savu gruzīnu draugu septiņdesmitgadīgo Otari gleznainajā Kahetijas pilsētiņā Signagi. Savukārt Režisora Reiņa Ūbeļa dokumentālā filma “Četros no rīta mežā” ir stāsts par pieciem latviešu karavīriem mūsu dienās - divi ir profesionāļi no armijas, bet trīs pārstāv zemessardzi. Ieeja uz filmu seansiem ir bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvijā šodien izsludināta sēru diena; Jūrmalā valsts svētkos veidos gaismas ceļu 20 kilometru garumā; Un Novembra sākums bijis siltāks par normu.

Saistībā ar 13.novembra traģiskajiem notikumiem Francijas galvaspilsētā Parīzē, šodien visā Latvijā izsludināta sēru diena un klusuma brīdis pulksten vienos dienā kopā ar visām Eiropas valstīm. Šajā dienā Latvijas iedzīvotāji aicināti karogus izkārt sēru noformējumā un klusuma brīdī pieminēt terora akta upurus, apliecinot līdzjūtību un solidaritāti Francijas tautai un citu valstu bojāgājušo tuviniekiem un tautām.

Līdz svētdienas vakaram ir identificēti 103 no 129 Parīzes teroraktu upuriem. Starp bojāgājušajiem ir ne tikai Francijas, bet arī Vācijas, Lielbritānijas, Beļģijas un vairāku citu valstu pilsoņi. Saskaņā ar Francijas Ārlietu ministrijas krīzes centra informāciju starp Parīzes terora aktos cietušajiem un bojāgājušajiem nav Latvijas valstspiederīgo. Jau ziņots, ka Parīzē teroraktā bojā gājuši 129 cilvēki, bet ievainoti 300. Koncertzāle, kurā tika sarīkots uzbrukums atrodas tikai 200 metru attālumā no bijušās satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijas, kur janvārī teroristi nogalināja 12 cilvēkus.

Ja saistībā ar Parīzē notikušajiem teroraktiem tiktu iedarbināts NATO 5.pants, Latvijas karavīri dotos palīgā Francijai, norāda valdības vadītāja Laimdota Straujuma.Pagaidām Francija nav lūgusi NATO iedarbināt 5.pantu, kas paredz, ka uzbrukums vienam NATO loceklim nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm.

Valsts svētkos Jūrmalā jau tradicionāli veidos senāko un garāko Gaismas ceļu Latvijā. Svētku vakarā Raiņa ielā pie Kauguru kultūras nama notiks grupas “Menuets” koncerts un uguņošana. No Lielupes tilta Priedainē līdz Ķemeriem cauri visai pilsētai vairāk nekā 20 kilometru garumā gar pilsētas galvenās maģistrāles malu tiks iedegts vairāk nekā 7 tūkstoši sveču. Šāds gaismas ceļš Jūrmlā šogad tiks veidots jau 14to reizi.

Un vēl

Novembra sākums Latvijā bija siltāks nekā ierasti un vidējā gaisa temperatūra katru dienu bija augstāka par normu. Sinoptiķi norāda, ka dekādes vidējā temperatūra bija 7,3 grādi pēc Celsija, kas ir 4 grādi vairāk par normu. Savukārt 8. un 10.novembrī vairākās novērojumu stacijās tika pārspēti arī diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Tomēr saule spīdējusi mazāk nekā parasti šajā laika periodā –tikai 70% no normas. Kpējais nokrišņu daudzums dekādē bija 89% no normas, tomēr tas ir ievērojami vairāk nekā oktobrī.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai pēc notikumiem parīzē gaidāmas izmaiņas migrācijas politikā? Kādi ir lielākie riski latvijai? Un Kādi sociālie tīkli iecienīti galvaspilsētā un kādi laukos?

Pēc Parīzē notikušajiem teroraktiem radikālas izmaiņas migrācijas politikā un bēgļu krīzes risināšanā Latvijā un Eiropas Savienībā kopumā nav gaidāmas. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane norāda, ka pēc Parīzē notikušā Eieropas Savienības valstīs vairāk tiks pievērsta uzmanība cīņai ar cēloņiem, par ko liecina G-20 līderu paustā apņēmība cīnīties pret terorismu. Tāpat Eiropas Saienība turpinās cīnīties ar sekām, un šajā ziņā svarīgi ir risināt juridisko jautājumu saistībā ar patvēruma meklētāju statusa noteikšanu.

Vislielākie draudi Eiropai tiktu radīti, ja "Islāma valsts" rokās nonāktu atomieroči, šādu viedokli paudis bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš. Viņš atzīmē, ka „Islāma valsts” domāšana krasi atšķiras – viņi mēģina atgriezt reģionu 7.gadsimta līmenī. Turklāt šie radikāļi nedomā par to, lai cilvēkiem un viņu bērniem būtu labāka dzīve, bet gan par pasaules galu un paradīzi. Viņu izpratnē teroristi esam mēs, bet labie – viņi paši. Turklāt, "Islāma valsts" bēgļus, kuri dodas uz Eiropu, uzskata par nodevējiem.

Turcijas varasiestādes izjaukušas teroristu plānus sarīkot lielu uzbrukumu Stambulā. To grupējuma “Islāma valsts” kaujinieki grasījās sarīkot piektdien, 13.novembrī, vienlaikus ar uzbrukumiem Parīzē.  Jau ziņots, ka Turcijā nedēļas nogalē tika rīkots pasaules lielāko ekonomiku G-20 līderu samits. Turcijas policija pagājušajā piektdienā  aizturējusi piecus cilvēkus. Viņu vidū bijuši bēdīgi slavenā islāmistu slepkavas Muhameda Emvazi jeb džihādista Džona sabiedrotie.

Latvijai lielākie riski ir naida kurināšana sabiedrībā, uzskata Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja, partijas "Vienotība" vadītāja Solvita Āboltiņa. Viņasprāt Latvijā varētu būt cilvēki, kas grib rīkot kādas provokācijas un mazināt uzticēšanos un drošības sajūtu. Tas esot terorisma mērķis - sašķelt Eiropu, lai cilvēki dzīvotu nemitīgās bailēs.

Šodien pulksten divos dienā Līvānu novada Turku saieta namā notiks Valsts svētkiem veltīts svinīgs pasākums. Pasākuma laikā astoņiem Turku pagasta iedzīvotājiem pasniegs Līvānu novada domes Pagodināšanas rakstu. Uz pasākumu aicināti Turku pagasta iedzīvotāji, ieeja pasākumā ir bez maksas.

Un vēl

Tādus klasiskos sociālos tīklus kā "Draugiem.lv", "Facebook.com" un "Odnoklassniki.ru" vairāk lieto sievietes, kamēr vīrieši veido lielāko daļu "Twitter.com" un "YouTube.com" auditorijas. Kā rāda pētījuma rezultāti, twitter.com un youtube.com, tāpat kā "Draugiem.lv", ir izteikti populārākas latviešu vidū, kamēr "Facebook.com" auditoriju līdzīgās daļās veido latvieši un cittautieši, bet "Odnoklassniki.ru" un "Vkontakte.ru" ir izteikti populārāki cittautiešu vidū. Tāpat arī noskaidrots, ka sociālais tīkls draugiem.lv ir populārāks ārpus Rīgas – pilsētās un laukos, savu kārt facebook.com – galvaspilsētas iedzīvotāju vidū.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs aicina arī jēkabpiliešus godināt teroraktā Parīzē bojā gājušo piemiņu; Akciju sabiedrība “Preiļu siers” iekļūst pārtikas un dzērienu ražošanas nozares TOP10 un Kādu laiku sinoptiķi prognozē valsts svetkos?

Parīzes teroraktu izmeklēšanā svētdien atklājusies arvien ciešāka saikne ar Beļģiju, kas izdevusi starptautisku orderi uzbrukumos aizdomās turamā arestam. Beļģijas prokuratūra sadarbībā ar Francijas kolēģiem svētdien paziņoja, ka divi teroristi, kas gāja bojā, īstenojot uzbrukumus Parīzē, bijuši Francijas pilsoņi, kas dzīvojuši Briselē, un divas ar uzbrukumiem saistītas automašīnas iznomātas Beļģijā. Aizdomās par saistību ar Parīzes teroraktiem Beļģijas policija aizturējusi septiņus cilvēkus. Arī Francijā aizturētas vairākas personas.

Jau ziņots, ka šodien visā Eiropā, arī Latvijā, pieminot Parīzes terorakta upurus, tiek izkārti karogi sēru noformējumā, bet pulksten vienos dienā visu Eiropas valstu iedzīvotāji ar klusuma brīdi godinās bojā gājušo piemiņu. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs aicina arī jēkabpiliešus šodien izkārt pie mājām, uzņēmumiem un iestādēm karogus sēru noformējumā un godināt teroraktā bojā gājušo piemiņu.

Turpinām ziņas

Pērn otro gadu pēc kārtas pārtikas un dzērienu ražošanas nozares topa līdere ar 122,32 miljonu eiro apgrozījumu bija akciju sabiedrība "Rīgas piena kombināts", liecina "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2015". Nozares uzņēmumu desmitniekā iekļuvusi arī akciju sabiedrība “Preiļu siers” ar 50,65 miljonu eiro apgrozījumu. Pērn lielāko ietekmi uz nozari atstājusi karadarbība Ukrainā, kas radīja tālāku notikumu ķēdi: Krievijas rubļa vērtības straujo kritumu un sankcijas pret Eiropas Savienības ražotājiem. Kā nākamā gada izaicinājumu nozare definē eksporta apjoma krituma apturēšanu.

Latvijā arvien pieaug reģistrēto difteriju gadījumu skaits. Kaut pret slimību pieejama valsts apmaksāta vakcīna, kas pilnībā izslēdz saslimšanas risku, pēdējos trīs gados saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis divkārt. Kamēr citās Eiropas valstīs slimība ir teju izskausta, Latvijā pēdējo 15 gadu laikā bijuši pat vairāki desmiti nāves gadījumu, tajā skaitā arī bērnu. Epidemiologi norāda, ka viens no galvenajiem iemesliem lielajam saslimšanas gadījumu skaitam ir cilvēku izvēle pret difteriju nevakcinēties. Šobrīd Latvijā pirmajā dzīves gadā vakcīnu saņēmuši 95% mazuļu. Savukārt pieaugušo vidū vakcinēti tikai mazliet vairāk nekā puse. Diemžēl vakcīna ir vienīgais veids, kā pasargāt sevi no slimības.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā saglabāsies silts laiks un palaikam līs, pēc 20.novembra kļūs vēsāks un vietām snigs, tomēr ziema nesāksies, prognozē "Global Forecast System". Rīt palaikam līs un arī valsts svētku dienā, visā Latvijā gaidāms lietus, daudzviet būs arī dūmaka. Dominēs mērens dienvidu vējš, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +6..+11 grādiem. Iespējams, ka piektdien, 20.novembrī, Latviju šķērsos stiprāks ciklons - ar lielāku lietu un vēju. Pēc tam ienāks vēsāks gaiss - šīs nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma -4..+4 grādu robežās. Dažās naktīs, debesīm skaidrojoties un norimstot vējam, sals vietām būs lielāks. Nokrišņu būs mazāk, gaidāms arī sniegs. Stabils sals un noturīga sniega sega šomēnes gan netiek prognozēta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Ceturtdien satiksmei tiks slēgts Vecpilsētas laukums Jēkabpilī; Līvānos valsts svētkos notiks koncertuzvedums “Pie Daugavas”; un Krustpils kultūras nama ansamblis “Bariņa” svinēs 15 gadu jubileju.

Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs nosoda teroraktu parīzē un norāda, ka Latvija nevar būt pilnībā droša, ka te kaut kas tāds nevarētu atgadīties. Taču ir ļoti niecīga iespēja, ka Jēkabpilī varētu notikt kāds terorakts. Viņš sacīja, ka “Jēkabpils nav tā vieta, kur kāds kaut ko tādu mēģinās sarīkot”, tāpēc jēkabpilieši var justies droši. Viņš arī piebilda, ka Eiropas un pasaules pozitīvie spēki noteikti konsolidēsies, lai līdz minumam novērstu šādu teroraktu iespējamību. Tāpat arī šajā sakarā noteikti savu lēmumu paziņos samita G20 dalībnieki. Jau ziņots, ka Leonīds Salcevičs aicināja jēkabpiliešus šodien godināt Parīzes teorakta upuru piemiņu un izkārt pie dzīvojamajām mājām, uzņēmumiem un iestādēm karogus sēru noformējumā.

 

Ceturtdien, 19. novembrī no pulksten septiņiem rītā līdz sešiem vakarā tiks slēgta transporta kustība Vecpilsētas laukumā. Satiksmi ierobežos saistībā ar rekonstrukcijas darbiem egles pamatnes uzstādīšanai. Jau ziņots, ka katru gadu decembra sākumā notiek Jēkabpils galvenās egles svinīga izraudzīšana kādā no apkārtējo novadu mežiem un nogādāšana pilsētā. Šogad šis pasākums varētu notikt 8.decembrī. Savukārt mazo jēkabpiliešu vidū ļoti iecienīts ir egles iedegšanas pasākums. Šogad tas plānots 11.decembrī pulksten sešos vakarā.

 

 

Turpinām ziņas

Trešdien, 18.novembrī, plkst.15 Līvānu novada kultūras centrā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltīts koncertuzvedums "Pie Daugavas". Svinīgajā pasākumā paredzēta Līvānu novada Atzinības rakstu pasniegšana, stipendiju fonda mecenātu godināšana un novada sakoptības konkursa "Topi skaistāks, mans novads" uzvarētāju apbalvošana. Pēc koncerta visiem pasākuma apmeklētājiem cienastā - Latvijas dzimšanas dienas torte. Ieeja pasākumā - par brīvu.Latviešu kora dziesmu un tautas deju koncertuzvedumā "Pie Daugavas" uzstāsies Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas deju ansamblis "Pērle".

“Brīvs” komanda turpina viesošanos Latvijas skolās ar mērķi izglītot un informēt bērnus, pusaudžus un pedagogus par smēķēšanas negatīvo ietekmi un aicina jauniešus neuzsākt smēķēt, kā arī tos, kas jau smēķē – atmest šo kaitīgo ieradumu. Pagājušajā nedēļā “Brīvs” komanda viesojās Jēkabpils 3. vidusskolā un Jēkabpils pamatskolā. Jēkabpils 3. vidusskolas 8.a klases audzinātāja Ingūna Ūbele norāda, ka ar skolēniem jau pagājušajā gadā diskutēts par smēķēšanu kā atkarību. Savukārt šis pasākums bijis kā labs turpinājums iesāktajām sarunām. Arī skolēni atzīst, ka par smēķēšanas kaitīgumu jau sen zinājuši, bet nopietnāk par to nav aizdomājušies. Pēc šīs ārsta lekcijas radusies sapratne, ko konkrēti smēķēšana nodara veselībai.

Un vēl

21.novembrī uz savu 15 gadu jubileju aicina Krsutpils kultūras nama ansamblis “Bariņa”, ansambli vada Olena Agafonova. Ansamblis "Bariņa" šobrīd aktīvi darbojas – programmā daudz jaunu dziesmu, ar kurām dziedātājas grib iepazīstināt klausītājus. Lai arī dziedātājas pozicionē sevi kā krievu dziesmu izpildītājas, tiek dziedātas arī latviešu, latgaļu, ukraiņu, baltkrievu un poļu dziesmas. Visu šo gadu garumā ansamblis piedalījies Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, dažādos festivālos, atzinīgi vērtēts konkursos, izveidojis draudzīgus sakarus ar pašdarbības kolektīviem visā Latvijā.

Atstājiet komentāru