2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 17.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 17.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils tautas nama Baltajā zālē šodien atklās izstādi “Latviskās krāsas”; Zaķusalas TV tornī šodien tiks pacelts Francijas karogs: Un Kāpēc eksperti iesaka publiskajā telpā nelietot nosaukumu “Islāma valsts”?

 

Šonedēļ turpinās patriotisma nedēļa un šodien pulksten piecos pēcpudienā Jēkabpils tautas nama Baltajā zālē atklās Gunitas Bramanes gleznu izstādi “Latviskās krāsas”. Gunita Bramane savu māksliniecisko ceļu sākusi Ogres Amatniecības vidusskolas interjera dizaina nodaļā, kur skolotāja, māksliniece Gunta Smilgina mudināja viņu pievērsties glezniecībai. Tālāk sekoja studijas Daugavpils Universitātes Mākslas fakultātē. Šī būs mākslinieces otrā izstāde un, tāpat kā pirmā, arī šī tiek atklāta valsts svētku priekšvakarā. Izstāde Jēkabpils tautas namā būs apskatāma līdz 18. decembrim.

Valdība vakar neatbalstīja nevienu Saeimas deputātu piedāvāto priekšlikumu nākamā gada budžetā. Kopumā deputāti bija iesnieguši 900 priekšlikumus. Jau ziņots, ka deputāts Dzintars Zaķis rosināja 25 tūkstoši eiro piešķirt biedrībai "Mariāņu palīgu apvienība" katoļu baznīcas jumta nomaiņai. Deputāts Jānis Vectirāns vēlējās piešķirt 1000 eiro - Sunākstes pagasta bibliotēkai grāmatu iegādei un 1000 eiro - Viesītes Jaunatnes iniciatīvu centra labiekārtošanai. Savukārt Parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisija priekšlikumos tika rosina nākamajos divos gados piešķirt 935 tūkstoši eiro no valsts budžeta filmas "Dvēseļu putenis" pabeigšanai. Visiem šiem priekšlikumiem nauda atteikta.

Turpinām ziņas

Pieminot traģiskos notikumus Parīzē un solidarizējoties ar Francijas iedzīvotājiem, šodien Zaķusalas TV tornī tiks pacelts Francijas karogs, bet dienu vēlāk - Latvijas karogs. Līdz šim karogs Zaķusalas TV torņa mastā pacelts tikai divas reizes, un trešā reize bija plānota šī gada 18.novembrī, tomēr pēc Parīzē notikušajiem terora aktiem pieņemts lēmums šodien TV tornī pacelt Francijas karogu. Karoga pacelšanu 368 metrus augstajā karoga mastā veiks augstkāpēji Jānis Faltiņš un Pēteris Putniņš.

Lai neradītu priekšstatu, ka teroristiskais grupējums, kas devi dēvē par “Islāma valsti”, ir valstisks veidojums, NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra  vadītājs Jānis Sārts mudina šī grupējuma apzīmēšanai izmantot vārdu “Daīš”. Sārts skaidro, ka teroristisko grupējumu pareizi būtu apzīmēt ar vārdu “Daīš”, ne “Islāma valsts”, kā viņi paši to vēlas. Arī bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš uzskata, ka vajadzētu beigt teroristu īstenoto propagandu – šīs organizācijas dēvēšanu par „Islāma valsti” un publiskajā telpā izmantot nosaukumu – Daīš.

Un vēl

Šodien ir pirmssvētku diena un daudzās iestādēs un uzņēmumos ir noteikts saīsinātais darba laiks. Tāds ir arī Jēkabpils domē. Jēkabpils pilsētas pašvaldība šodien apmeklētājus pieņems no pulksten 8.30 līdz diviem dienā. Savukārt rīt jēkabpilieši aicināti uz valsts svētku pasākumu Krustpils kultūras namā, gaismas ceļu un svētku salūtu.

Radio1 ziņs pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik latvijas iedzīvotāju devušies karot uz Sīriju? Strauji pieaudzis masveida saslimšanu skaits nekvalitatīvas pārtikas dēļ; un Kāpēc autovadītājiem līdz nedēļas beigām jāapgādā savi spēkrati ar ziemas riepām?

 

Drošības policijas Pretterorisma centra rīcībā ir ziņas par aptuveni pieciem Latvijas iedzīvotājiem, kas varētu būt devušies uz Sīriju. Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis skaidro, ka bieži vien cilvēki nokļūšanai Sīrijā izmanto ceļojumu uz Ēģipti, ceļojumu uz Turciju un no turienes  tālāk nokļūst teritorijās, kur notiek kara darbība. Savukārt drošības policijas galvenais uzdevums esot izsekot viņus pēc atgriešanās Latvijā, lai viņi šeit neveiktu kādas ekstrēmas darbības reliģiskajā ziņā vai organizējot kādu teroristisku darbību.

 

 

Drošības policija aicina Latvijas iedzīvotājus atturēties no provokatīvām darbībām, kuras vērstas pret sabiedrības saliedētību un mūsu valsts dažādu reliģisko kopienu mierīgu līdzāspastāvēšanu. Vienlaikus drošības policija norāda, ka nav konstatēti gadījumi, kad Latvijas sabiedrības nosodījumus terora aktiem Eiropā pāraugtu krimināli sodāmās darbībās.

 

 

Turpinām ziņas

 

Samazinoties paškontroles līmenim pārtikas aprites uzņēmumos, šā gada laikā strauji pieaudzis masveida saslimšanu skaits nekvalitatīvas pārtikas dēļ. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, pēdējo četru gadu laikā pārtikas izraisīto masveida saslimšanu skaits Latvijā bija samazinājies no 27 gadījumiem 2011.gadā līdz septiņiem gadījumiem 2014.gadā. Taču šogad vērojama negatīva tendence - šā gada desmit mēnešos PVD ir veicis pārbaudes jau 17 gadījumos, kad tika saņemta informācija par saslimšanām, kuras izraisījusi pārtika.

 

Labdarības akcija "Eņģeļi pār Latviju", kuras centrā parasti ir vairāku bērnu stāsti, kuriem nepieciešams atbalsts ārstēšanai, un akcija tradicionāli noslēdzas ar tiešraides koncertu televīzijas kanālā LNT, turpmāk notiks bez labdarības portāla "Ziedot.lv". Akcijai piesaistīts jauns partneris - Bērnu slimnīcas fonds. Akcijas zīmi pirms vairākiem gadiem reģistrēja televīzija. Labdarības akcijas "Eņģeļi pār Latviju" mērķis ir palīdzēt segt izdevumus smagi slimiem bērniem, kuriem iedzimtu vai iegūtu slimību dēļ ir nepieciešama ilgstoša ārstniecība un rehabilitācija, kas nav ietverta valsts apmaksātajos ārstniecības pakalpojumos.

 

 

Un vēl

 

 

Ņemot vērā, ka šajā nedēļas nogalē Latvijā iestāsies vēsāks laiks un gaidāms sniegs, autovadītājiem nevajadzētu kavēties ar riepu nomaiņu, atgādina sinoptiķi un atbildīgie dienesti. Laika prognozes liecina, ka līdz piektdienai, 20.novembrim, saglabāsies silts laiks, palaikam gaidāms lietus un migla, apledojums netiek prognozēts. No sestdienas Latvijā būs vēsāks laiks, brīžiem gaidāms sniegs. Gaisa temperatūra pamazām noslīdēs zem nulles, dažās naktīs nākamnedēļ gaidāms sals līdz -10 grādiem. Ceļu satiksmes drošības direkcija aicina autovadītājus apgādāt savus spēkratus ar ziemas riepām, negaidot 1.decembri, un rēķināties ar laikapstākļu ietekmi uz satiksmes drošību.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ceļu satiksmes negadījumos cietuši vairāki gājēji; Jēkabpils novada Rubenes pagasta sēļu sētai “Gulbji” piešķirta zīme “Latviskais mantojums” Un Sagaidot starptautisko AIDS dienu, Jēkabpilī rīko HIV testēšanas nedēļu.

 

 

Pagājušajā diennaktī ceļu satiksmes negadījumos cietuši vairāki gājēji. Satiksmes negadījumi notikuši Aizkrauklē, Kandavā un Rīgā. Aizkrauklē, Gaismas ielā, uz gājēju pārejas 80gadīgs autovadītājs ar "Audi 80" uzbrauca gājējam, savam vienaudzim 80gadīgam vīrietim. Cioetušaias ar kājas traumu nogādāts slimnīcā.

Par ātruma pārsniegšanu pagājušajā diennaktī noformēti 214 protokoli. Policija informē, ka visvairāk protokolu noformēts Rīgas reģionā - 100, Vidzemes reģionā - 39 un Zemgales reģionā – 33. Pie stūres braucam reibumā pieķerti 11 vadītāji. Kopumā pagājušajā diennaktī reģistrēti 77 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši desmit cilvēki.

Turpinām ziņas

 

 

27.novembrī jau ceturto reizi lauku tūrisma uzņēmējiem pasniegs kultūras zīmi "Latviskais mantojums". Zīmi saņems arī Jēkabpils novada Rubenes pagasta sēļu sēta “Gulbji”. Tā atrodas senā apdzīvotā vietā - Dronku salā, netālu no Dvietes upes senlejas sākuma. Šeit paaudžu paaudzēs ir dzīvojusi Skrējānu ģimene. Viņi ir centušies saglabāt dzimto sētu tādu, kāda tā ir bijusi agrāk - ar visām nepieciešamajām ēkām un Sēlijas jeb Augšzemes novadam raksturīgo ēku izvietojumu 19. gadsimtā. Šeit dzimtas vīrieši vienmēr ir bijuši prasmīgi amatnieki, tāpēc saimnieki ir lepni par bagātīgo seno sadzīves priekšmetu krājumu. Rita un Juris Skrējāni vienmēr augsti vērtējuši šīs vietas bagātības, tāpēc rūpējušies par tām un tagad ļauj šos dārgumus izzināt arī citiem.

 

27. novembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta Džemmas Skulmes personālizstāde "Viela un forma. Patoss un rezignācija". Izstādi ir veidojusi mākslas vēsturniece un kuratore Inga Šteimane un tajā būs apskatā mi no 1945 .gada līdz mūsdienām tapuši Džemmas Skulmes darbi.Izstādes atklāšanā norisināsies arī Martas Skulmes dzejas krājuma "Tumsā izšķīdis cukura grauds" atvēršana.

Un vēl

Jēkabpils Sociālā dienesta Zemā Sliekšņa centrs, sagaidot starptautisko AIDS dienu, rīko HIV testēšanas nedēļu, kuru varēs apmeklēt katrs Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu iedzīvotājs. Nedēļa norisināsies no 23. līdz 27.novembrim. Zemā sliekšņa centra darba laiks pirmdienās no pulksten vieniem līdz četriem pēcpusdienā, pārējās darba dienās no pulksten deviņiem līdz 11tiem. HIV testu var pieteikt arī kolektīvajam izbraukumam. Savukārt sestdien, 28.novembrī notiks  informatīvi izglītojoša akcija jauniešiem naktsklubā “Cita atpūta”. Jau ziņots, ka ik gadu 1. decembris tiek atzīmēts kā Starptautiskā AIDS diena.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Nepieciešamības gadījumā 60% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem būtu gatavi aizstāvēt valsti no ienaidniekiem; BK “Jēkabpils” ceturtdien savā laukumā uzņems čempionvienību “VEF Rīga” Un 18.novembris šogad tiek prognozēts viens no siltākajiem vēsturē.

Lai gan koalīcijas partneri publiski uzsver, ka Laimdotas Straujumas vadīto valdību gāzt neplāno, neoficiālās sarunās atsevišķi politiķi pauž, ka valdības maiņa ir gandrīz nenovēršama. "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa jau vairākkārt uzsvērusi, ka pašlaik prioritāte ir nākamā gada valsts budžeta pieņemšana. Līdz ar to valdība un partneri pašlaik strādā pie šiem jautājumiem. Tāpat notiek gatavošanās vēl vienam svarīgam pasākumam - Straujumas kā valdības vadītājas dalībai novembra beigās notiekošajā ekonomikas forumā Ķīnā. Tomēr vairāku citu politiķu viedoklis liecina, ka valdības maiņa varētu notikt pēc budžeta pieņemšanas.

Nepieciešamības gadījumā 60% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem būtu gatavi aizstāvēt valsti no ienaidniekiem, piemēram, ārvalstu iebrucējiem, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. To nedarītu 28%, bet 12% aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā. Kopumā 74% aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju sevi uzskata par Latvijas patriotiem - tā domā 82% cilvēku, kuriem sarunu valoda ģimenē ir latviešu, un 62%, kas ģimenē runā krievu valodā. Salīdzinot ar 2014.gadu, patriotu skaits kopumā palielinājies par 7%.

Turpinām ziņas

Jēkabpils NVO resursu centrā ir vērsusies labdarības biedrība “Debesmanna” ar lūgumu informēt Jēkabpils sabiedrības mērķgrupu - sievietes, vīriešus un ģimenes, kuras saskārušās ar pēcdzemdību depresiju, daudzbērnu ģimenes, kā arī ģimenes, kurās bērnus audzina viens vecāks, par iespēju saņemt bezmaksas biļetes uz grupas  “Otra Puse” un talantīgās dziedātājas Antras Stafeckas  labdarības koncertu "KOPĀ". Labdarības koncerts notiks  20.novembrī - Krustpils kultūras namā pulksten septiņos vakarā. Par vēlmi saņemt bezmaksas biļetes lūgums paziņot, zvanot uz tālruņiem: 29449622 Agitai vai 65220097 uz Jēkabpils NVO resursu centra biroju.

Ceturtdien, 19. novembrī plkst. 18.30 Jēkabpils sporta namā notiks viens no pilsētā gaidītākajiem un intriģējošākajiem basketbola mačiem – BK “Jēkabpils” savā laukumā uzņems čempionvienību “VEF Rīga”. “Jēkabpils” līdzjutējiem vēl spilgtā atmiņā ir pagājušajā sezonas 23. decembra vakars, kad “lūši” mača pēdējās sekundēs pieveica “VEF Rīga” komandu ar rezultātu 89:86, un BK “Jēkabpils” kļuva par vienīgo klubu sezonā, ko topošie čempioni nebija uzveikuši. Nozīmīgu ieguldījumu toreiz sniedza Rihards Kuksiks un Rinalds Sirsniņš. Tā gan līdz šim “Jēkabpils” kluba vēsturē ir vienīgā uzvara pār titulētajiem rīdziniekiem, pārējās trīs tikšanās reizēs nācies atzīt pretinieku pārākumu.

Un vēl

Latvijas neatkarības diena, 18. novembris, šogad būs silts, gaisa temperatūra daudz neatpaliks no rekorda, liecina prognozes. Gaisa temperatūra gaidāma līdz +11 grādiem. Vēsturiski siltākais 18. novembris Rīgā bija 1980. gadā, kad temperatūra sasniedza +10,4 grādus, bet Latvijā kopumā siltākie bija 2002. gada svētki, kad Daugavpilī temperatūra sasniedza +12,2 grādus. Ziemīgākie valsts svētki bija 1998. gadā Rīgā, kad temperatūra rīta agrumā sasniedza -13,5 grādus, bet 1965. gadā Mērsragā -18,1. grādu. Savukārt 1992. gada 18. novembrī Rēzeknē bija 27 centimetrus bieza sniega kārta. Kopš 1923. gada, kad pieejami pietiekami visaptveroši meteoroloģiskie dati, bijuši tikai septiņi gadi, kad nekur Latvijā valsts svētkos nav novēroti nokrišņi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts svētkos Jēkabpilī būs svinīgs pasākums, lāpu gājiens un salūts; Rīt vakarā Jēkabpilī Rīgas ielā noteikti satiksmes ierobežojumi Un Policija meklē krāpniekus, kas no biškopjiem izkrāpuši sešas tonnas medus.

Jēkabpilī Valsts svētku dienā norisināsies dažādi pašakumi. Rīt pulksten 14.30 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks Latvijas svētkiem veltīts ekumēnisks dievkalpojums. Pēc tam pulksten četros pēcpusdienā Krustpils kultūras namā sāksies Latvijas Republikas proklamēšanas dienas svinīgs sarīkojums. Bet pulksten 18.30 norisināsies “Gaismas ceļš” no Krustpils kultūras nama līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”. Pie pieminekļa paredzēts atceres brīdis. Bet svētku salūts būs pulksten septiņos vakarā. Savukārt svētku balle kopā ar grupu “Ginc un Es” sāksies pulksten deviņos vakarā Jēkabpils Tautas namā. Rīt, 18. novembra vakarā ikviens jēkabpilietis aicināts iedegt svecīti logā vai nolikt to kādā no pilsētas zaļajiem laukumiem un svinēt svētkus kopā!

Valats svētkos Jēkabpilī apbalvos un sveiks jēkabpiliešus, kuri snieguši ieguldījumu pilsētas atīsttībā. Jēkabpils Goda pilsoņu nosaukums šogad piešķirts pedagoģei Arvīda “zilinska mūzikas skolas pasniedzējai Annai korņējevai un SIA “Jēkabpils autobusu parks” direktopra vietniekam Ivanam Lavrinovičam. Tāpat arī valsts svētkos virkne jēkabpilišu saņems Goda rakstus un Atzinības rakstus.

Saistībā ar lāpu gājienu “Gaismas ceļš” rīt noteikti satiksmes kustības ierobežojumi Rīgas ielas posmā no Ozolu līdz Madonas ielai. Šogad šajā posmā nekursēs arī maršruta autobusi. Rīt no plkst.18.00 līdz 19.30 būs pilnībā slēgts Rīgas ielas posms no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Līdz ar to arī pilsētas maršruta autobusiem ir mainīts kustības maršruts un kursēšanas grafiks. Plašāka informācija atrodama portāla Rādio1.lv. Tāpat kā ik gadu arī šogad 18. novembrī braukšana Jēkabpils pilsētas maršruta autobusos iedzīvotājiem būs bez maksas.

 

Un vēl

Krāpnieki no biškopjiem izkrāpuši četras tonnas medus, policija meklē trīs personas. Veicot izmeklēšanu policija atklājusi sešu personu grupu, kas varētu būt vainojama aptuveni četru tonnu medus izkrāpšanā. Trīs personas ir aizturētas, bet vēl trīs izsludinātas meklēšanā. Šobrīd likumsargi meklēšanā izsludinājuši vēl trīs personas – 35 gadus veco Jevgeniju Altuņinu, 43 gadus veco Sigitu Petkeli un 49 gadus veco Aleksandru Stahovski -, kas varētu būt saistīti ar šo noziegumu. Policija lūdz iedzīvotājus ziņot par iespējamo krāpnieku atrašanās vietu.

Atstājiet komentāru