2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 8.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 8.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Turpina skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietu apelācijas kārtībā; Latvijas Banka izlaiž kolekcijas monētu "Vērdiņam 500"; Un Mainīti krustpils virziena vilcienu kursēšanas grafiki.

 

Ar ekspertu iztaujāšanu šodien Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā turpinās skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu. Iepriekšajā tiesas sēdē, kuru skata apelācijas kārtībā, tika nopratināta viena no ekspertēm, bet otra nevarēja ierasties, tāpēc otra eksperte tika aicināta uz sēdi šodien ī, kad pulksten vienos dienā turpināsies lietas iztiesāšana. Šajā tiesvedībā sēdes turpinājums tiek plānots arī 14.decembrī. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus visiem notiesātajiem, taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Krustpils novadā šodien turpināsies eglīšu iedegšanas maratons. Šodien pulksten sešos vakarā Ziemassvētku egle iemirdzēsies Mežāres pagastā. Savukārt rīt pulksten četros pēcpusdienā egli iedegs Variešu pagastā. Jau ziņots, ka pirmā Ziemassvētku egle Krustpils novadā iemirdzējās vakar Atašienē. Savukārt nākamo eglīšu iedegšana paredzēta piektdien 11. decembrī pulksten 17.30 – Kūku pagastā un pulksten 19 Krustpils pagastā. Eglīšu iedegšanas maratons Krustpils novadā turpināsies sestdien, 12.decembrī ar egles iedegšanu Vīpes pagastā, bet noslēgsies pirmdien 14.decembrī, kad pulksten 16.30 tiks iedegta novada galvenā egle pie pašvaldības ēkas Jēkabpilī, Rīgas ielā.

Turpinām ziņas

 

Latvijas Banka šodien izlaidīs piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Vērdiņam 500". Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi. Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Monēta kalta Nīderlandes kaltuvē. Monēta "Vērdiņam 500" veltīta svarīgas Latvijas vēstures liecības un naudas zīmes - vērdiņa - 500 gadu jubilejai. Šis sudraba vērdiņš nav apgrozības nauda, kas katru dienu tērējama. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 28 eiro.

Šodien Kultūras ministrijā notiks preses konference, kurā paziņos programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" finansējumu ieguvušos filmu projektus. Pasākumā tiks atklāti 12 filmu projekti - spēlfilmas, animācijas un dokumentālās filmas -, kas tiks atbalstīti šajā programmā, ļaujot 2016.gadā sākt šo filmu ražošanu un 2018.gadā nododot filmas skatītāju vērtējumam. Projektus vērtē īpaši izveidota ekspertu komisija. Filmu projekti tiek izvēlēti konkursa kārtībā divās kārtās, un finansējums tiem plānots, ņemot vērā vidējās attiecīgā filmu veida kopējās izmaksas. Konkursā piedalās 16 spēlfilmu projekti, kā arī 11 dokumentālo filmu projekti.

Un vēl

Šodien turpināsies posmā Šķirotava-Salaspils "Latvijas Dzelzceļš" veiktie signālvadības sistēmu pārslēgšanas darbi, un tādēļ šodien, kā arī laika posmā līdz 18.decembrim remontdarbu dēļ gaidāmas būtiskas izmaiņas vilcienu kursēšanas grafikā. Tajā skaitā arī Krustpils un Daugavpils vilcienu. Uzņēmums "Pasažieru vilciens" informē, ka vilcieni kursēs pēc īpaša saraksta un intervāli starp vilcieniem var pārsniegt pusotru stundu. Par vilcienu kursēšanu sīkākas uzziņas pieejamas dzelzceļa stacijās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien Ķīpsalas izstāžu hallē sāks iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu; Vienotība sāk darbu pie jaunās valdības veidošanas; Un Jēkabpiliešus aicina uz šokolādes konfekšu gatavošanas meistarklasi.

 

Šorīt, pazeminoties gaisa temperatūrai, uz Latvijas autoceļiem turpinās apledojuma veidošanās. Dati no ceļu meteostacijām liecina, ka ledus uz ceļiem parādās visos valsts reģionos. Autoceļu kaisīšanā no četriem rītā iesaistītas 32 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības. Šorīt vietām ir sabiezējusi migla.

 

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien Ķīpsalas izstāžu hallē sāks iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu. Uz apsūdzēto sola sēdīsies deviņas personas. Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Turpinām ziņas

Saistībā ar jaunās valdības tapšanu "Vienotība" par tās mērķiem un darāmo šodien spriedīs darba grupā, tādējādi īstenojot partijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas politiskā spēka vārdā pausto apņemšanos demonstrēt citu pieeju Ministru kabineta veidošanā - vispirms runāt par valdības darāmajiem darbiem. Tāpat gaidāms, ka šodien turpināsies partiju pārstāvju neoficiālas konsultācijas, jo oficiālas sarunas vēl nav izziņotas. Kaut arī pašreizējie valdības partneri oficiālajos komentāros pauž, ka jaunā valdība būtu jāizveido pēc iespējas ātrāk, šis process varētu arī ieilgt un nenotikt līdz šī gada beigām.

Krimināllietu par jauna vīrieša noduršanu Dignājas pagastā šā gada februārī Jēkabpils rajona tiesa turpinās skatīt nākamgad 15.janvārī. Vakar lietā tika pabeigta liecinieku pratināšana, iztiesāšanu plānots turpināt ar pierādījumu pārbaudi. Minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 116.panta - par citas personas tīšu nonāvēšanu - apsūdzēts kāds 1992.gadā dzimis jaunietis. Par šādu noziegumu vainīgās personas soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Un vēl

Ceturtdien, 10.decembrī pulksten sešos vakarā Krustpils pilī notiks Martas Rubinas rīkotā šokolādes konfekšu gatavošanas meistarklase. Pasākuma apmeklētajiem būs iespēja pašu rokām pagatavot šokolādes konfektes, kas noderēs gan savam priekam, gan svētku galdam, gan dāvanai ar ko iepriecināt tuviniekus un draugus. Uz pasākumu aicina pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 65221042.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko sola jaunais pedagogu darba samaksas modelis; Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskajai draudzei baznīcas renovācijai piešķirta nauda; Un Kādi gājputni joprojām vēl nav devušies uz siltajām zemēm?

Pastāv ļoti augsta iespējamība, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā šodien tiesas process tomēr nenotiks, proti, viņš sāksies, bet neturpināsies, jo tiks atbalstīts divu tiesnešu lūgums atstatīties no lietas. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers vaicāts, ko tādā gadījumā domāt cietušajiem, kuri sēdi ilgi gaidījuši, sacīja, ka diemžēl tas ir process un tās ir procesa dalībnieku tiesības. Viņš arī uzsvēra, ka viennozīmīgi lietas iztiesāšana ir vairāku gadu jautājums, jo apjoma ziņā, ne lietas materiālu, bet cietušo skaita un pieteiktā kaitējuma apmēra ziņā, tā ir vērienīgākā krimināllieta Latvijas vēsturē.

Jaunā pedagogu darba samaksas modeļa papildinājumi paredz, ka skolotāju amatalga pārsniegs valstī vidējo gandrīz visās algu grupās. Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka ir papildinājusi pedagogu atalgojuma jauno modeli ar sociālo partneru būtiskākajām prasībām, kā arī ierosinājumiem. Piedāvātie papildinājumi iekļauj iesaistīto pušu - pašvaldību un pedagogu - galvenās prasības, proti, mērķdotācija tiek aprēķināta katrai pašvaldībai, tām atvēlēta lielāka loma mērķdotācijas sadalē, nevienai pašvaldībai mērķdotācija netiek samazināta, ja nesamazinās skolēnu skaits, kā arī pedagogu amatalgas netiek ierobežotas, bet tiek noteikta zemākā amatalga, kas pedagogam jāsaņem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas dome piešķīra 10 tūkstoši eiro Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskajai draudzei baznīcas renovācijai. Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskās draudzes pieteikumā pašvaldībai ziņots, ka dievnams pēdējo reizi kapitāli remontēts pirms 82 gadiem - 1933.gadā, bet fasāde pārkrāsota 20.gadsimta 90.gados, līdz ar to celtne ir fiziski un tehniski nolietojusies. Pirms diviem gadiem sākts projekts "Dievnama atjaunošana". Tam paredzētas vairākas kārtas, jo baznīcas ēkai nepieciešams gan fasādes un iekštelpu remonts, gan ūdensvada un kanalizācijas izbūve, gan arī ērģeļu restaurācija un baznīcas dārza labiekārtošana.

 

Aptaujājot skolēnu vecākus par viņu nodrošinājumu vecumdienās, atklājies, ka viņi vēlētos pensiju tūkstots 243 eiro apmērā, liecina bankas "Citadele" pētījums. Savukārt realitātē šī gada desmit mēnešos vidējā pensija Latvijā bija 279 eiro. Runājot par pensijas vecumu, vecākiem ir ļoti skaidras prioritātes – veselība, atpūta un palīdzība ģimenei. Viņi labprāt finansiāli atbalstītu bērnus un auklētu mazbērnus.

 Un vēl

 Pagājušās nedēļas nogalē putnu vērotāji manījuši vairākas ziemas mēnesim neraksturīgas putnu sugas. Sestdien Rucavas novadā manīta dzērve, kas barojusies uz kāda lauka. Savukārt Rīgā, Daugavā pie Ķengaraga, manīta tundras sējas zoss, kā arī baltvēderis, kas manīts arī Mērsragā. Liepājā pie dienvidu mola pamanīts ragainais dūkuris, bet Engures ostā – cekulzīriņš. Decembra pirmajās dienās manīta arī baltvaigu zoss, kas ir vēls rudens migrantu novērojums.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir valsts prezidenta Raimonda Vējoņa reitingi? Cik naudas Ziemassvētkiem plāno tērēt Latvijas iedzīvotāji? Un Kā Vīnes policijai pašnāvnieku vietā no upes nācās zvejot laukā naudu?

 

Šodien Rīgā, Ķīpsalas izstāžu zālē, ar aptuveni 50 minūšu nokavēšanos tika atklāta pirmā tiesas sēde tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā, kas ir apjomīgākā pēdējos gados Latvijas tiesās izskatītā krimināllieta. Kavēšanās, visticamāk, bija saistīta ar nepieciešamajām formalitātēm, jo lietas dalībniekiem vajadzēja reģistrēties, tādēļ uz laiku veidojās lielas rindas. Apsūdzību uztur trīs prokurori, bet apsūdzētos ieradušies pārstāvēt 16 advokāti. Kopumā Ķīpsalas izstāžu hallē sapulcējušies krietni virs 100 cilvēkiem - gan procesa dalībnieki, gan žurnālisti un citi interesenti, taču visas iekārtotās sēdvietas nav aizņemtas. Zālē kārtību nodrošina policija, tuvumā uzturas arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde. Tiesas process tiek tulkots arī krievu valodā.

 

Nepilnu pusgadu pēc ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā Raimonds Vējonis bauda pozitīvu darba novērtējumu, kas ir daudz augstāks nekā viņa priekštecim Andrim Bērziņam, liecina tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "Latvijas fakti" veiktais pētījums. Novembrī Vējoņa darbu pozitīvi vērtējuši ap 70% aptaujāto. Savukārt negatīvi Vējoņa darbu vērtējuši tikai 5,2% aptaujāto. Vējoņa reitings jau kopš ievēlēšanas bijis augšupejošs. Jau ziņots, ka Zaļo un zemnieku savienības virzītais kandidāts Vējonis par Valsts prezidentu tika ievēlēts 3.jūnijā.

Turpinām ziņas

 

Nākamā gada pavasarī Riebiņos sāks ierīkot gājēju un velosipēdistu celiņu. Ar "Ceļi un tilti" noslēgts līgums par būvdarbiem gājēju un velosipēdistu celiņa ierīkošanai Riebiņos valsts reģionālā autoceļa Viļāni–Preiļi–Špoģi posmā no 28astotā līdz 29vītajam kilometram un krustojuma rekonstrukcijai ar valsts vietējo autoceļu Puša–Krāce–Silajāņi–Riebiņi. Gājēju celiņš un arī krustojuma zona būs veidota bruģī un asfaltā un apgaismojums būs visā celiņa garumā. Būvdarbu līgumcena ir 292 tūkstoši eiro. Būvdarbi sāksies nākamā gada pavasarī un tiks pabeigti vasarā.

 

Latvijas iedzīvotāji šogad Ziemassvētku pirkumiem tērēs par aptuveni 87% vairāk nekā pērn. Pētījums norāda, ka gaidāmo svētku tēriņiem iedzīvotāji atvēlēs vidēji 20,4% no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem jeb aptuveni 355 eiro. Salīdzinot ar pērno gadu, kad Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku pirkumiem tērēja 190 eiro no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem, šajā gadā vērojams būtisks tēriņu pieaugums. Neskatoties uz šo pieaugumu, Latvijas iedzīvotāji kopumā svētkiem tērēs mazāk nekā vairums citas Eiropas Savienības valstis. Igaunijas iedzīvotāji Ziemassvētku pirkumiem plāno tērēt aptuveni 501 eiro, savukārt Lietuvas iedzīvotāji - aptuveni 502 eiro uz mājsaimniecību. Visvairāk šogad Ziemassvētku dāvanām plāno tērēt briti, kuru izdevumi šogad pieaugs gandrīz par pusi un sasniegs tūkstots 144 eiro.

  Un vēl

Vīnes policija sestdien steigusies uz Donavu glābt pašnāvniekus, bet izrādījies, ka iemesls lēkšanai upē ir tur peldošas banknotes, vēsta mediji. Policijai tika ziņots, ka viena vai vairākas personas acīmredzot mēģina izdarīt pašnāvību noslīcinoties. Taču izrādījās, ka upē peld 500 un 100 eiro banknotes un kāds jauns puisis ielēcis tām pakaļ. Policijai izdevās viņu izglābt un atgūt lielāko daļu naudas - aptuveni 100 tūkstoši eiro. Policija sākusi izmeklēt, no kurienes nauda uzradusies, bet, visticamāk, tā nākusi no kriminālām aprindām. Neviens nav ziņojis policijai par naudas pazaudēšanu. Saskaņā ar Austrijas likumiem ikviens, kurš atrod naudu un nodod to policijai, var paturēt līdz 10% no summas kā atlīdzību, tāpēc jaunais cilvēks, kurš pirmais ielēca ūdenī, visticamāk, saņems kompensāciju par šo auksto peldi. Ja naudas īpašnieks gada laikā netiks atrasts, jaunais vīrietis varēs paturēt visu summu.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā mēneša laikā mainījušās patēriņa cenas? Vai turpmāk būs aizliegts smēķēt automašīnās? Un Kas slēpjas zem slavenās leonardo da Vinči Monas Lizas portreta?

Tiesa šodien nolēma nesadalīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas procesu. Tiesa pēc pārtraukuma skaidroja, ka tā uzskata, ka, izskatot kriminālprocesu, netiks pārkāptas procesa dalībnieku tiesības un tādējādi tiks panākta lietas izskatīšana saprātīgos termiņos. Jau ziņots, ka iepriekš gan apsūdzēto, gan pašu cietušo vidū valdīja dažādi viedokļi par lietas sadalīšanu, "Maxima" pārstāvim Oskaram Rodem norādot, ka tiesa ir procesa virzītājs un tā ir tiesīga pieņemt tādu lēmumu.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada novembrī, salīdzinot ar 2014. gada novembri, saglabājās nemainīgs. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka precēm cenas samazinājās par 0,8%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,2%. Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni šogad salīdzinot ar pagājušo gadu, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Turpinam ziņas

Pabeigta jaunas dabas tūrisma infrastruktūras izveidošana vairākās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latgalē. Tajā skaitā Dabas parkā “Dvietes paliene” uzbūvēta autostāvvieta divu kilometru attālumā no putnu vērošanas torņa pie Skuķu ezera.  Autostāvvietā ierīkota atpūtas vieta ar galdu un soliem, velostatīvs un tualete. No dabas parka ziemeļu daļas, kas atrodas Jēkabpils novada Rubeņu pagastā līdz Ilūkstes novadā Bebrenes pagastā esošajam informatīvajam centram Gulbji marķēts velomaršruts apmēram 10 km garumā un uzstādīti 3 informatīvie stendi par dabas parka vērtībām. Arī dabas parka “Sauka” teritorijā, Viesītes novada Saukas pagasta Ormaņkalnā ir uzbūvēts jauns koka skatu tornis.

Valdība šodien akceptēja Veselības ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz aizliegt smēķēt tajā skaitā arī elektroniskās cigaretes transportlīdzekļu salonos un kabīnēs, kā arī ārstniecības un sociālās aprūpes iestāžu iekštelpās. Likumprojektā plānots arī aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu, piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu, un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam piemīt vēzi izraisošas un cilvēka veselību indējošas īpašības.

Un vēl

Franču zinātnieks apgalvo, ka ar atstarojošās gaismas tehnoloģiju zem Leonardo da Vinči slavenā portreta «Mona Liza» atrasts vēl viens zīmējums.Paskāls Kote, kas vairāk nekā desmit gadus izmantojis tehnoloģiju gleznas analizēšanai, norāda, ka zem krāsas kārtas esot agrāks da Vinči veidots portrets. Kotes rekonstrukcijā redzama modele, kas skatās uz sāniem. Atšķirībā no da Vinči populārākā darba «Mona Liza», skicē redzamā modele nesmaida. Glezna radīta laikā no aptuveni 1503. līdz 1517.gadam. Par Monas Lizas identitāti izteikti vairāki minējumi, populārākais no tiem ir, ka gleznā attēlota Florences zīda tirgotāja sieva Liza Gerardini. Taču Kote uzskata, ka viņa atklājumi varētu apgāzt šo teoriju, jo patiesās Monas Lizas portrets esot paslēpts zem krāsas kārtas. Taču ekspertu viedokļi par Kotes atklājumu dalās.

Atstājiet komentāru