2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 2.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas, 2.novembra līdz 18.novembrim, Jēkabpilī norisināsies dažādi Latvijas 99.dzimšanas dienai veltīti pasākumi; Līvānu novada Rudzātu vidusskolā šodien notiks vecāku kopsapulce; un Latvijas Banka šodien izlaidīs tautasdziesmām veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Kalējs kala debesīs".

Valsts svētku mēnesī, no šodienas, 2.novembra līdz 18.novembrim, Jēkabpilī norisināsies dažādi Latvijas 99.dzimšanas dienai veltīti pasākumi. Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas nama Kino Mītnē notiks programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" otrās filmas - dokumentālās spēlfilmas "Ievainotais jātnieks" - pirmizrāde. Filmas seansi paredzēti arī 7., 8., 9. un 10.novembrī, seansu sākums - plkst.18.

Šodien pulksten desmitos jauiešu iniciatīvas centra “Kvartāls” telpās ikviens Līvānu novada iedzīvotājs ir aicināts piedalīties netradicionālās sporta spēlēs „Saliedēsim paaudzes un tautas 2017”. Dalībnieku vecumam un dzimuma nav ierobežojuma. Ieradušies dalībnieki tiks sadalīti pēc iespējas dažādākās komandās, kuru sastāvā būs arī jaunieši no Latvijas, Polijas, Igaunijas un Lietuvas. Reģistrācija sāksies plkst. 10.00, bet spēļu atklāšana – 10.30. Pēc sporta spēļu noslēguma paredzēta kopīgas maltītes ieturēšana un apbalvošana, kā arī pulksten 21.00 viesnīcā „Gamma” sporta spēļu dalībnieki aicināti uz diskotēku. Sporta spēles tiek organizētas programmas Erasmus+ starptautiskā jauniešu apmaiņas projektā „Dari un māci, ko tu proti II”.

Turpinām ziņas

Šodien un rīt Jēkabpils pilsētas jaunatnes lietu speciāliste Ieva Gādmane piedalīsies Valsts izglītības satura centra un Starptautiskās programmas Award zelta biedrības organizētās Edinburgas hercoga starptautiskās jauniešu pašaudzināšanas programmas Award jauno vadītāju apmācībās. Tās notiks Daugavpils pilsētas bērnu un jauniešu centrā “Jaunība”.

Šdien pulksten četros pēcpusdienā Līvānu novada udzātu vidusskolā notiks vecāku kopsapulce. Tās darba kārtībā vairāki jautājumi: Kā palīdzēt bērnam saprast, kādēļ jāmācās un kā uzlabot saskarsmi ar bērniem” – lekciju vada psiholoģe Linda Vingre no Daugavpils. Vecākus iepazīstinās ar aktuālo mācību un audzināšanas darbā Rudzātu vidusskolā. Būs iespēja uzdot, interesējošus jautājumus, Līvānu novada domes pārstāvim; Noslēgumā - tikšanās ar klases audzinātājiem un mācību priekšmetu skolotājiem.

Un vēl

Latvijas Banka šodien izlaidīs tautasdziesmām veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Kalējs kala debesīs". Centrālajā bankā informēja, ka latviešu tautasdziesmām veltītajā kolekcijas monētā iekaltas dainas rindas, kas papildinātas ar mākslinieka Edgara Folka zīmējumiem. Monētas aversā bārdains jātnieks senlatviešu varoņa tērpā raida uz visām pusēm ugunīgus zibeņus, savukārt monētas reversā zemē klātajā sagšā no debesīm birst sudraba rotaslietas. Monētas priekšpusē izvietots uzraksts "Kalējs kala debesīs, ogles bira Daugavā.", savukārt aizmugurē – "Es paklāju villainīti, man piebira sudrabiņa.". Monētas tirāža ir 4000 eksemplāru. Tā izgatavota Nīderlandē.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projektu varētu mainīt; Sestdien Jēkabpilī atzīmēs Aizsargu nama 80 gadu jubileju; un Jēkabpilī notiks Latvijas zaļās partijas reģionālā konference..

Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas projektu varētu mainīt, to sākot ar Pierīgas zonu. Latvija dzelzceļa jomā aktīvi konkurē ar Lietuvu un elektrifikācija ir instruments cīņā par Baltkrievijas un Ķīnas kravām no abu valstu kopprojekta "Lielais akmens". Tam vēl nav izvēlēta atbalsta osta, un par šo lomu konkurē Rīga un Klaipēda. Lietuvas puse jau nolēmusi elektrificēt savu dzelzceļu līdz robežai ar Baltkrieviju. Latvijas dzelzceļš projekta pirmā posma realizācijai bija paredzējis piesaistīt kredītlīdzekļus 52 miljonu eiro apmērā, taču finansiālā situācija neatļauj piesaistīt atlikušos 120 miljonus eiro. Valdība bija atbalstījusi dzelzceļa tīkla elektrifikāciju Rīgas virzienā no Rēzeknes un Daugavpils caur Krustpili, taču ar nosacījumu, ja tam nebūs ietekmes uz valsts budžetu, tāpēc patlaban gan Satiksmes ministrijas, gan Latvijas dzelzceļš gatavo ziņojumu Ministru kabinetam par projekta tālāko realizāciju un alternatīvām finansēšanas iespējām. Viens no risinājumiem varētu būt pagaidām atteikties no dzelzceļa elektrifikācijas no Latgales Rīgas virzienā, tā vietā projektu sākot ar pašreizējo elektrificēto posmu Pierīgā rekonstrukciju. Attiecīgā zona primāri vērsta uz pasažieru, nevis kravu pārvadājumiem. Iespējams, šādā scenārijā līdzekļu varētu pietikt arī elektrifikācijai līdz Krustpilij, taču šādas izmaiņas projektā būtu jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons paziņojis par atkāpšanos no amata. Tā iemesls ir publiskotās ziņas par viņa seksuālo uzmākšanos sievietēm. Lielbritānijas mediji vēsta, ka 2002. gadā savas partijas konferences ietvaros sarīkoto vakariņu laikā laikā Falons vairākkārt pieskāries žurnālistes un radio programmas vadītājas Džūlijas Hārtlijas-Brūveres celim. Esot bijuši arī citi līdzīgi gadījumi. Intervijā vietējiem medijiem amatpersona noliedza daļu no izvirzītajām apsūdzībām, tomēr atzina, ka nav ievērojis morāles un ētikas standartus. Viņš pārdomājis šo situāciju un pieņēmis lēmumu par demisiju. Premjerministre Terēza Meja atzinīgi novērtēja ministra paziņojumu un jau pieņēmusi Falona atkāpšanos.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no šodienas līdz 18. novembrim norisināsies daždi pasākumi par godu latvijas valsts 99.dzimšanas dienai. Jau ziņojām, ka šodien jēkabpilieši aicināti uz kinoseansiem. Savukārt sestdiena, 4.novembris, Jēkabpilī būs veltīts Aizsargu nama 80 gadu jubilejai. Plkst.9.30 svinīgos pasākumus ievadīs ziedu nolikšana Jēkabpils pilsētas kapos uz 4.Jēkabpils aizsargu pulka komandējošā sastāva pārstāvju atdusas un piemiņas vietām. No plkst.11 līdz 14.30 Jēkabpils Tautas namā norisināsies konference "Jēkabpils Aizsargu namam – 80", bet plkst.15 Baltajā zālē tiks atklāta izstāde "Aizsargu organizācija Jēkabpilī". Pasākumu noslēgumā plkst.17 Lielajā zālē sāksies 8.Vislatvijas "Sadanču Sadancis" - koncerts "Vēstule dejas rakstā".

Nākamnedēļ, 8.novembrī, plkst.16 Jēkabpils Tautas namā izskanēs koncerts, kurā muzicēs Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas simfoniskais orķestris un solisti, bet 10.novembrī Jēkabpils pilsētas bibliotēkā tiks atklātas divas patriotiskas izstādes. Plkst.16 Izstāžu un tikšanās zālē notiks Purviņu fotogrāfiju izstādes "Karogi manā un Latvijas dzimšanas dienā" atklāšana. Pusstundu vēlāk abonementā tiks atklāta izstāde "… kad pāri gāja karš", kurā apkopoti Ozoliņas un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas materiāli.

Un vēl

Latvijas Zaļā partija trīs reģionālajās konferencēs apspriedīs politiskā spēka nostāju par Valsts prezidenta un Saeimas vēlēšanu sistēmu, Eiropas Savienības nākotni, vides aizsardzību un citos jautājumos. Partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars informē, ka pirmā konference ar attiecīgo reģionu pārstāvju piedalīšanos notiks 4.novembrī Kandavā, nākamā decembra sākumā Jēkabpilī, bet pēdējā - janvāra sākumā Pierīgā. Mediju pārstāvji varēs fiksēt pasākuma atklāšanu, bet pašas konferences norise būs slēgta, jo tā paredzēta biedriem. Plānots apspriest Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ideju par tautas vēlētu prezidentu. Tāpat tiks pārrunāta valsts augstākās amatpersonas pašreizējā ievēlēšanas procedūra parlamentā. Paredzēts arī analizēt Saeimas proporcionālo vēlēšanu sistēmu, Latvijas lomu Eiropas Savienībā. Tāpat paredzēts runāt par nostāju vides aizsardzības, tautsaimniecības un citu jomu jautājumos.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc terorakta Manhetenā Tramps paziņo par "zaļo karšu" loterijas izbeigšanu; Lāčplēša dienā pie Jēkabpils Tautas nama ikviens varēs aplūkot NATO valstu bruņutehniku un militāro ekipējumu; un Septembrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas 3,96 miljonus zāļu iepakojumu.

Aplokšņu algu saņēmēji varētu saņemt informatīvu vēstuli no Valsts ieņēmumu dienesta vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ar aicinājumu padomāt, vai tiešām persona vēlas strādāt pie darba devēja – nodokļu nemaksātāja. Kā vakar žurnālistiem pastāstīja VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā, 200 tūkstošus aplokšņu algu saņēmēju sagaida ne vien bēdīgas vecumdienas ar mazu pensiju un mazi pabalsti, kad tos varētu vajadzēt, bet arī VID vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sūtīta vēstule. Savukārt aplokšņu algu izmaksātājus – darba devējus un šo shēmu veidotājus – sagaida administratīvie sodi un, iespējams, pat kriminālatbildība. Tāpat VID sola īstenot darbības, lai piespiestu aplokšņu algu maksātājus veikt izmaiņas nodokļu deklarācijās un par saviem darbiniekiem nomaksāt nodokļus pilnā apmērā. VID aprēķini liecina, ka regulāri aplokšņu algas saņem 25% no tiem, kas darbojas vispārējā nodokļu režīmā, un 19% no tiem, kas darbojas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā.

ASV prezidents Donalds Tramps vakar paziņoja, ka izbeigs pasaulē populāro "zaļo karšu" jeb pastāvīgās uzturēšanās atļauju loteriju. Teroraktu Ņujorkā Manhetenā otrdien sarīkojušais Uzbekistānas pilsonis Saifullo Saipovs, kurš nogalināja astoņus cilvēkus, ASV bija ieradies šīs programmas ietvaros. 1990.gadā sāktās programmas ietvaros katru gadu tiek izlozēti 50 tūkstoši "zaļo karšu". Teroraktu sarīkojušais 29 gadus vecais Saipovs ASV legāli ieceļoja 2010.gadā. Jau ziņots, ka Saipovs otrdien uz velosipēdistu celiņa Lejas Manhetenā ar auto notrieca vairākus gājējus un velosipēdistus, vismaz astoņus cilvēkus nogalinot un 11 ievainojot. Policija Saipovu sašāva vēderā, tomēr viņš, pēc visa spriežot, izdzīvos.

Turpinām ziņas

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, no plkst.11 pie Jēkabpils Tautas nama ikviens varēs aplūkot NATO valstu bruņutehniku un militāro ekipējumu, bet plkst.13 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē sāksies lekcija "Profesija - karavīrs". Kā ierasts, Jēkabpili šajā dienā izgaismos lāpu liesmu ceļš - Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim "Kritušiem par Tēviju" sāksies plkst.17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis. Valsts svētku priekšvakarā, 17.novembrī, plkst.19 Krustpils kultūras namā notiks svētku koncerts "Dod, Dieviņi".

18.novembrī plkst.13 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks Latvijas svētkiem veltīts ekumēnisks dievkalpojums. Plkst.14.30 pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju" norisināsies atceres brīdis, bet Krustpils kultūras namā plkst.15 sāksies Latvijas Republikas proklamēšanas dienas svinīgs sarīkojums. Plkst.17 Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" trešā filma – režisora Saulīša "Astoņas zvaigznes". No plkst.17 jēkabpilieši aicināti piedalīties gaismas akcijā "Brīvības liesmiņas", iededzot un novietot svecītes pilsētas laukumos, parkos un skvēros. Plkst.19 Vecpilsētas laukumā ikviens aicināts uz "Brāļu Auzānu un Slavenā Jersikas Orķestra" svētku koncertu un kopīgu sadziedāšanos. Plkst.20 sāksies svētku uguņošana, bet vakara noslēgumā Jēkabpils Tautas namā paredzēta svētku balle kopā ar grupu "Pēc pusnakts".

Un vēl

Šī gada septembrī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas 3,96 miljonus zāļu iepakojumu par 32,33 miljoniem eiro. Naudas izteiksmē tas ir par 2,3% vairāk nekā augustā un par 3,3% vairāk nekā 2016.gada septembrī, informē Zāļu valsts aģentūra. Vispārēja tipa aptiekām šī gada septembrī pārdoti 3,52 miljoni zāļu iepakojumu 28,28 miljonu eiro vērtībā. Aģentūrā vēsta, ka ārpus Latvijas pārdotas 499 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra zāles, tajā skaitā 220 kompensējamo zāļu saraksta zāles par 8,25 miljoniem eiro, kas ir par 28% mazāk nekā augustā. Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu septembrī bija 8,17 eiro ar pievienoto vērtības nodokli. Lielākās izmaiņas vērojamas zālēm cenu diapazonā virs 100 eiro. Zāļu ražotāji un to pārstāvji septembrī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši desmit zālēm, bet cenas samazinājums deklarēts sešām zālēm. Cenu paaugstinājumu ražotāji pamato ar izejvielu un ražošanas izmaksu pieaugumu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:; Jēabpils tiesai nodod lietu par mēģinājumu pamudināt nepilngadīgu personu iesaistīties seksuālās darbībās; No šodienas 3+ ģimenes kartei varēs pieteikties visi ģimenes locekļi; un Lielais mitrums egatīvi ietekmē graudaugu sējumus.

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors nosūtījis Jēkabpils rajona tiesai krimināllietu par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās. Tiesai nodotajā lietā pilngadīga persona tiek apsūdzēta par to, ka, izmantojot komunikācijas tehnoloģijas, pamudināja 16 gadu vecumu nesasniegušo personu iesaistīties seksuālās darbībās, kā arī tikties ar mērķi izdarīt seksuālās darbības un stāties dzimumattiecībās. Turklāt apsūdzētais elektroniskajā sarakstē pamudināja nepilngadīgu cietušo pašai izgatavot savas kailfoto un nosūtīt fotogrāfijas uz viņa norādīto e-pastu, uzskata prokuratūra. Apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 162.1 panta pirmās daļas jeb par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās.

Valsts policijas vērienīgā kratīšanā Rīgā vakar sprādzienā cietis policists, ziņo portāls DELFI. Tā rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka likumsargu darbības, iespējams, veiktas pie militāro trofeju kolekcionāriem jeb tā sauktajiem "melnajiem arheologiem", bet ievainojumus policists guvis, sprāgstot granātai. 1. novembrī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas kriminālprocesa ietvaros Rīgā, Rīgas reģionā un Tukuma novadā veica kopā 12 kratīšanas saistībā ar iespējamu nelikumīgu šaujamieroču munīcijas un sprāgstvielu glabāšanu. Vienā no kratīšanām, kas notika Rīgas reģionā, miesas bojājumus guva policists, kurš tika nogādāts slimnīcā. Par laimi gūtie ievainojumi nav dzīvībai bīstami. Kratīšanu rezultātā likumsargi izņēma 40 kilogramus trotila, desmit dažādas pistoles, trīs karabīnes, sešus automātus, 800 munīcijas vienību un 15 ieroču būtiskās sastāvdaļas. Kriminālprocesa ietvaros tiek pārbaudītas septiņas personas, no kurām viena ir aizturēta.

Turpinām ziņas

No šodienas 3+ ģimenes kartei varēs pieteikties ne tikai daudzbērnu ģimenes vecāki, bet arī bērni, kuri ir vismaz septiņus gadus veci, līdz ar to katrs daudzbērnu ģimenes loceklis, braucot reģionālo maršrutu autobusos vai vilcienos, varēs ērtāk saņemt sev pienākošos atlaidi. Uzrādot ''3+ Ģimenes karti'' un pasi, ID karti vai skolēnu apliecību bērni vecumā līdz 15 gadiem var saņemt 25 % atlaidi no biļetes cenas vienam braucienam un 20 % atlaidi no abonementa biļetes. Attiecīgajiem dokumentiem jābūt līdzi ne tikai biļetes iegādes brīdī, bet arī brauciena laikā. Daudzbērnu ģimeņu atlaide ir spēkā, braucot 1074 reģionālajos autobusu maršrutos un 26 vilciena maršrutos.

Ministru kabinets atbalstījis Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredz novērst un apkarot kultūras vērtību iznīcināšanu. Latvijas vārdā to parakstīs tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Tieslietu ministrs uzsver, ka pievienošanās Konvencijai veicinās cīņu pret terorismu, jo daudzās teritorijās notiek kultūras vērtību masveida izzagšana un to nelikumīga tirdzniecība. Konvencija ir viens no Eiropas Padomes jaunākajiem krimināltiesību instrumentiem. Tā paredz kriminalizēt arī kultūras vērtību zādzību, to nelikumīgu izrakšanu un pārvietošanu, nelikumīgu ievešanu un izvešanu, iegādāšanos, ievietošanu tirdzniecībā, dokumentu viltošanu attiecībā uz kultūras vērtībām, kā arī kultūras vērtību iznīcināšanu un bojāšanu.

Un vēl

Daudzviet uz labības laukiem joprojām krājas ūdens, kas negatīvi ietekmē graudaugu sējumus, un vēlās sējas dēļ ziemāju attīstība šogad ir iekavējusies. Lauksaimnieki atzīst, ka patlaban labības lauki visos reģionos ir pārlieku mitri. Daudzviet lauku ieplakas ir piepildītas ar ūdeni. Vietās, kur graudi nav sadīguši un ūdens ilgāku laiku krājas uz laukiem, tie aiziet bojā. Turklāt lielākā daļa ziemāju lietavu dēļ ir sēti samērā vēlu - septembra beigās un oktobra sākumā, līdz ar to tie nav tik labi labi attīstījušies, kā būtu vēlams. To, vai ziemāju sējumus nākamgad vajadzēs pārsēt, varēs izvērtēt tikai pavasarī. Lauksaimnieki cer uz ne pārāk bargu ziemu, lai iesētie sējumi pārziemotu. Jau ziņots, ka pēc ilgstošajām rudens lietavām problēmas ir skārušas ne tikai Latgales, Vidzemes un Sēlijas, bet arī Kurzemes un Zemgales lauksaimniekus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bijušais Daugavpils mērs gatavs kļūt par ekonomikas minsitru; Spānijas prokuratūra varētu izdot Pudždemona arestam; un No 2022.gada elektroniskās identifikācijas kartes būs obligāts identifikācijas dokuments visiem Latvijas iedzīvotājiem

Bijušais Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs, pašreizējais domes deputāts Jānis Lāčplēsis, kas pārstāv Latgales partiju, būtu gatavs kandidēt uz ekonomikas ministra amatu un uzņemties šos pienākumus. Viņš norāda, lai arī ekonomikas ministra amats oficiāli viņam pagaidām gan nav ticis piedāvāts, gribētu pateikties šīs iniciatīvas autoriem. Tas droši vien esot sava veida novērtējums manam iepriekšējam darbam un pieredzei. Izvirzīt Lāčplēsi ekonomikas ministra amatam mudina trīs "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri gan nav šī politiskā spēka biedri - Anrijs Matīss, Dzintars Zaķis un Aldis Adamovičs. Viņi šodien oficiāli vērsušies ar iesniegumu pie partijas, mudinot šim amatam izvirzīt Lāčplēsi. Kā ziņots, "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens plāno atstāt ekonomikas ministra amatu, lai vadītu "Vienotības" Saeimas frakciju un strādātu parlamentā. Pašlaik "Vienotības" Saeimas frakciju vada Solvita Āboltiņa, kura plāno atstāt šo amatu un nolikt deputātes mandātu. Tikmēr “Vienotības" politiķi pagaidām atturējušies komentēt iespējamās kandidatūras.

Eiropas Komisijas dienestiem ir "radušās bažas" par Latvijā noteiktajiem jaunajiem ierobežojumiem, kas no ārzemniekiem prasa valsts valodas zināšanas lauksaimniecības zemes iegādei un kas šopavasar tika iestrādāti lauksaimniecības zemes likumā. Pārstāvniecībā skaidroja, ka Eiropas Komisijas dienesti atzinīgi vērtē faktu, ka Latvijas iestādes ir atcēlušas apstrīdētos ierobežojumus kapitāla brīvai apritei, tomēr jaunajam likumam ir ne vien jākliedē bažas, kuras Eiropas Komisija paudusi argumentētajā atzinumā, kas Latvijai tika nosūtīts 2016.gada maijā, bet jābūt saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem kopumā, neradot jaunus Eiropas Savienības tiesību aktu pārkāpumus. Eiropas komisijas dienesti pauž gatavību palīdzēt Latvijas iestādēm rast risinājumus, kas vienlaikus palīdzētu novērst risināmās problēmas un būtu saskaņā ar Eiroas Savienības tiesību aktiem.

Turpinām ziņas

Spānijas prokuratūra varētu izdot orderi bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona arestam, ja viņš neieradīsies tiesā, ziņo raidorganizācija BBC. Pudždemons joprojām atsakās atgriezties Spānijā, norādot, ka tā nebūs taisnīga tiesa. To liedz arī politiķa advokāts. Spānijas prokuratūra grasās izvirzīt Pudždemonam un vēl virknei bijušo Katalonijas varas pārstāvju apsūdzības puča rīkošanā, par ko draud līdz 30 gadiem cietumā. Pašlaik Pudždemons joprojām atrodas Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norāda, ka pagaidām nav īsti skaidrs, vai Krievijas karaspēka vienības pēc mācībām "Zapad" ir pilnībā pametušas Baltkrieviju. Viņš kā augstākā militārpersona operējot ar faktiem, tāpēc norādīja, ka, pirmkārt, mācībās tika trenēta augsta līmeņa brigāžu un divīziju štābi, lai varētu nodrošināt operacionālo vadību. Otrkārt, tika trenēta karaspēka mobilitāte, lai varētu pārvietot ļoti lielu skaitu vienību, personāla un militārās tehnikas. Treškārt, mācību scenārijs bija vairāk "orientēts agresīvā - uzbrukuma virzienā". Kalniņš skaidroja, ka pēc "Zapad" izmaiņas Latvijas aizsardzības plānos nav paredzētas, taču NBS kaujas spēju attīstības pasākumi joprojām turpinās. NBS komandieris neuzskata, ka Latvijas sabiedrībai vajadzētu uztraukties par tik lielām kaimiņvalstu mācībām. NBS komandieris arī norādīja, ka plašāki Latvijas NBS secinājumi par "Zapad" vēl tikai gaidāmi. Jau ziņots, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību "Zapad 2017" aktīvais posms norisinājās no 14. līdz 20.septembrim.

Un vēl

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājusi normatīvo aktu grozījumus, kuri paredz, ka no 2022.gada elektroniskās identifikācijas kartes būs obligāts identifikācijas dokuments visiem valsts iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu. Grozījumi saistīti ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas, kuras mērķis ir stiprināt elektronisko darījumu uzticamību iekšējā tirgū, stāšanos spēkā. Regula paredz, ka visām Eiropas Savienības dalībvalstīm no 2018.gada 1.septembra jānodrošina iespēja saņemt elektroniskos pakalpojumus pāri robežām, izmantojot jebkurā dalībvalstī izsniegtu kvalificētu un identifikācijas shēmā iekļautu identifikācijas līdzekli. Līdz ar to Valsts reģionālās attīstības aģentūrā tiek izstrādāts vienots tehniskais risinājums, kas nodrošinās minētos uzdevumus un tiks integrēts portālā "www.latvija.lv."

Atstājiet komentāru