2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 15.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 15.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domē notiks Civilās aizsardzības komisijas sēde; Jēkabpils Tautas namā notiks Ligitas Ābolnieces grāmatas “Kas Tu esi man, Latvija?” atvēršana; un Ābeļu pagastā norisināsies Lāčplēša dienai veltīts skrējiens.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks Civilās aizsardzības komisijas sēde. To sasaucis valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis. Sēdē piedalīsies visu apkārtējo novadu – Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Aknīstes, Salas un Pļaviņu pašvaldību pārstāvji, kā arī operatīvo dinestu pārstāvji. 2016. gada 1. oktobrī stājas spēkā jaunais „Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums”. Jaunajā likumā noteikts, ka civilās aizsardzības sistēmas organizācijas pamatā ir teritoriju sadarbības princips. Līdz ar to, apvienojot civilās aizsardzības struktūras pamatvienības: novadus un republikas pilsētas, valstī paredzēts veidot 16 sadarbības teritorijas. Likuma pārejas noteikumos noteikts, ka līdz 2017. gada 1. augustam pašvaldību domēs bija jāapstiprina sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas nolikumu un sastāvu, bet līdz 2017. gada 31. decembrim – jāapstiprina sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānu. Par šo jautājumu lems šīsdienas komisijas sēdē.

Šodien Jēkabpils Biznesa inkubatora telpās, notiks Jēkabpils pilsētas attīstības konsultatīvās komisijas sēde. Darba kārtībā: Attīstības un investīciju nodaļas informācija par aktuālajiem projektiem pilsētā un pilsētas attīstības plānu; jautājums par dzīvojamo rajonu iekškvartālu u.c. infrastruktūras uzlabošanu pilsētā; nodarbinātību ieslodzījumā, priekšlikumiem nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu noteikšanai, par pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai pilsētā, kā arī par priekšlikumiem pašvaldības atbalsta veidiem uzņēmējdarbībai 2018.gadā.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 11tos Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā notiks Imanta Ziedoņa muzeja rīkotā jauniešu projekta “Ideju pavasaris” pirmā daļa. Lekcija “Kas ir ideja, kur tā rodas?” paredzētas 9.-12. klašu skolēniem. Tajā jaunieši varēs uzzināt to, kā radīt idejas un kā tās veiksmīgi realizēt. Lekcijas vadīs Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” dibinātāja Žanete Grende, Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors Goran Gora un muzeja projektu vadītāja Maija Jaunzeme.

Šodien puksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks dzejnieces, rakstnieces un publicistes Ligitas Ābolnieces grāmatas “Kas Tu esi man, Latvija?” atvēršanas pēcpusdiena. Ligitas Ābolnieces radošajā kontā šis būs 18 izdevums. Tajā ir autores bērnības atmiņu tēlojumi, kuros aprakstīts dzimtenes dabas skaistums, kas vērots ar bērna acīm. Tēlojumos sastopami arī neparasti un autobiogrāfiski salīdzinājumi par bērnības pilsētu Viesīti. Darbā dominē patriotiskā tēma, un, tas ir veltīts Latvijas 100 gadu jubilejai. Pasākumā muzicēs komponists Aigars Godiņš.

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils-Dunavas ceļa trešajā kilometrā norisināsies Lāčplēša dienai veltīts skrējiens. Pulcēšanās pie Ābeļu pagasta kapsētas. Pulksten sešos vakarā tiks dots starts dāmām, pulksten 18:30 starts vīriešu konkurencē, pieteikšanās sacensību vietā līdz pulksten 17.45. Dalības maksa skolēniem 50 eirocenti, pieaugušajiem viens eiro. Sacensības tiek rīkotas sadarbībā ar Jēkabpils sporta centru “Pusstundas skrējiena” ietvaros.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
radio1 ziņās klausieties:SIA “Jēkabpils autobusu” parks šodien prezentēs jaunos autobusus; Krievijā nelielas pasažieru lidmašīnas avārijā seši bojāgājušie un Pēc valsts svētkiem laiks kļūs ziemīgāks

SIA “Jēkabpils autobusu” parks šodien prezentēs jaunos autobusus. Kā sarunā ar Radio1 pastāstīja SIA “Jēkabpils autobusu parks” direktora vietniece Aija Vetere, tiks prezentēti septiņi jauni autobusi, kas kursēs reģionālos maršrutos. Autobusi ir ar 19 sēdvietām un trīs stāvvietām, jaunie autobusi paredzēti arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ja autobusā būs pasažieris ratiņkrēslā, tad tā sēdvietu vietu skaits samazināsies līdz 15. Aja Vetere sacīja, ka jaunie autobusi ir aprīkoti ar tablo uz kura būs informācija par autobusa maršrutu un pasažieri varēs sekot līdzi, kada ir nākamā pietura. Prezentācijas pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils mērs Raivis Ragainis. Plašāk par jaunajiem autobusiem stāstīsim dienas noslēguma ziņās.

Jēkabpils Attīstības konsultatīvajā komisijā šodien spriedīs par aktuālajiem projektiem pilsētā un tās attīstības plānu. Komisijas sanāksme notiks Jēkabpils Biznesa inkubatora telpās. Attiecīgo informāciju sniegs Attīstības un investīciju nodaļa. Vēl tiks pārrunāti jautājumi par dzīvojamo rajonu iekškvartālu un citas infrastruktūras uzlabošanu pilsētā; nodarbinātību ieslodzījumā, priekšlikumiem nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu noteikšanai, pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai pilsētā, kā arī par priekšlikumiem pašvaldības atbalsta veidiem uzņēmējdarbībai 2018.gadā. Jau ziņots, ka Attīstības konsultatīvo komisiju 10 locekļu sastāvā septembrī apstiprināja Jēkabpils dome un tās lēmumiem ir ieteikuma raksturs.

Turpinām ziņas

Krievijas Tālajos Austrumos, Habarovskas novadā, trešdien avarējusi neliela pasažieru lidmašīna, kurā atradās septiņi cilvēki, un seši no viņiem gājuši bojā, paziņojušas amatpersonas. Aviokompānijas "Habarovskije aviaļiņii" vietējā reisa turbopropelleru lidmašīna "Let L-410" ar pieciem pasažieriem un diviem apkalpes locekļiem, kas bija ieradusies no Habarovskas, nogāzusies, veicot nolaišanos Neļkanas ciema lidlaukā. Par avārijas iemesliem netiek ziņots.

Savukārt ASV, apšaudē pie skolas un vairākās citās vietās Teheimas apgabalā, Kalifornijā, vakar nogalināti vismaz četri cilvēki un vairāki ievainoti. Šāvējs bijis viens un policija viņu likvidējusi. Divas slimnīcas ziņoja, ka ievesti septiņi cietušie, tajā skaitā vismaz trīs bērni. Notikušā detaļas vēl ir neskaidras, bet zināms, ka šaušana notikusi vairākās vietās, arī pamatskolā, kur sašauts viens bērns. Vēl viens bērns ievainots automašīnā, kurā brauca kopā ar kādu sievieti, kura arī sašauta. Vietējie mediji ziņo, ka šāvējs savus upurus izraudzījies pēc nejaušības principa. Vietējais iedzīvotājs Braiens Flins laikrakstam "Record Searchlight" sacīja, ka šāvējs bijis viņa kaimiņš Kevins, kuru viņš pazinis tikai pēc vārda. Policija pie šāvēja atrada pusautomātisko šauteni un divas pistoles. Plašāka informācija par incidentu pagaidām netiek siegta.

Un vēl

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā saglabāsies vēlam rudenim raksturīgi laikapstākļi, bet pēc svētkiem kļūs aukstāks un daudzviet veidosies sniega sega, prognozē "Global Forecast System". Sagaidāms, ka ceturtdiena, 16.novembris, būs šīs nedēļas saulainākā diena, bet piektdien līs, lietus un slapjš sniegs brīžiem gaidāms arī brīvdienās. Nākamnedēļ gaisa temperatūra arvien biežāk noslīdēs zem nulles, vietām arī dienas laikā saglabāsies neliels sals. Daudzviet snigs, no jūras nākoši mākoņi vietām var izraisīt stipru snigšanu. Visticamāk, ziema neatnāks uz palikšanu un novembra nogalē kļūs siltāks.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Austrumu slimnīcā sekmīgi piešūta Sankaļu HES slūžu norauta roka; Sešpadsmit gadu laikā vidējais atalgojums Latvijā audzis teju četras reizes; un Izsolē pārdod briljantu par gandrīz 30 miljoniem eiro.

Pirmdien noslēzās pieteikšanās konkursā uz SIA “Jēkabpils ūdens” valdes locekļa amatu. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sacīja, ka vēl nav interesējies par konkursa rezultātiem, bet pēc viņa rīcībā esošās aptuvenās informācijas uz šo amatu saņemti pieteikumi no septiņiem pretendentiem, Ragainis precīzu pretendentu skaitu nosaukt nevarēja, jo par šo jautājumu pagaidām neesot lietas kursā. Tāpat arī lielās aizņemtības dēļ šonedēļ nebūšot iespēja iepazīties ar pretendentu iesniegumiem un sākt to izvērtēšanu. Savukārt jau rīt, Jēkabpils domes sēdē, deputāti tikšot iepazīstināti ar konkursa uz SIA “Vidusdaugavas SPAAO” valdes locekla amatu uzvarētāju – Jāni Bisenieku. Plašāku informāciju par jauno uzņēmuma vadītāju Jēkabpils mērs nesniedza, norādot, ka ar viņu iepazīstinās domes sēdē.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mikroķirurgi 47 gadus vecam vīrietim no Jēkabpils replantējuši slūžu mehānisma norautu roku, ko vīrietis pats iznesis no ūdens, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa. Laikraksts “Jaunais Vēstnesis” pagājušajā nedēļā vēstīja, ka negadījums noticis Salas novada Sankaļu HES. Par notikušo negadījumu policija uzsākusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu negadījuma apstākļus. Tāpat arī laikraksts vēsta, ka cietušais nav bijis Sankaļu HES darbinieks, bet gan nejaušs garāmgājējs. Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa stāsta, ka pēc pacienta teiktā, viņš ejot pa tiltiņu pāri Ziemeļsusējai, pamanījis Sankaļu HES slūžās iesprūdušu koku. Nolēmis to izvilkt, bet, kā rāvis, tā spēcīgā straume pašu ierāvusi slūžās, kur apakšdelma vidū tikusi norauta roka. Neraugoties uz smago traumu, vīrietis nav apjucis - paņēmis norauto roku, paša spēkiem izrāpies no slūžu bedres, ticis krastā un piezvanījis sievai, kura nekavējoties izsaukusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi. Mediķi vīrieti nogādājuši austrumu slimnīcā. Kopš rokas replantācijas pagājušas gandrīz divas nedēļas. Pacients joprojām atrodas Austrumu slimnīcas Mikroķirurģijas centrā, taču jūtas labi, arī dzīšanas procesi norit labi un pacients jau var pakustināt pirkstus, taču priekšā vēl ilgstoša rehabilitācija, lai roka atgūtu savas funkcijas.

Turpinām ziņas

Teju četras reizes pēdējo sešpadsmit gadu laikā ir audzis vidējais atalgojums valstī, ziņo Latvijas sabiedrisko mediju portāls. No vienas puses, tas šķiet vērā ņemams sasniegums, taču, ieraugot reālos algas apmērus, priekam īsti nav pamata. 2001.gadā vidējais neto atalgojums jeb alga, ko saņem pēc nodokļu nomaksas, bija 164 eiro mēnesī, bet 2016.gadā tas ir sasniedzis 631 eiro. Šī naudas summa tālu atpaliek no tā atalgojuma, ko reāli mūsu tautieši var saņemt, strādājot ārvalstīs. Eksperti gan norāda, ka nereti pie šīs oficiālās atalgojuma summas būtu jāpieskaita klāt vēl arī tā saucamās „aplokšņu algas”, ar kuru izmaksu slaveni daudzi ēnu ekonomikā strādājošie uzņēmumi. Kā liecina pētījumi, piemēram, 2009.gadā ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā sasniedza pat 36,6% no iekšzemes kopprodukta. Neskatoties uz iespējamām korekcijām reālajā atalgojuma līmenī, oficiālā statistika tomēr uzskatāmi parāda kādu citu būtisku tendenci, proti, atalgojuma atšķirības reģionos, kas izskaidrojamas – ar bezdarba līmeni, pieejamo

Saeimas Budžeta un finanšu komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, paredzot samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. PVN samazināto likmi 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemēros uz laiku no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Un vēl

Šveices pilsētā Ženēvā par 28,7 miljoniem eiro pārdots balts briljants. Izsoli rīkoja pazīstamā kompānija "Christies". Briljants sver 163 karātus jeb 36 gramus un ir iestrādāts smaragdu un dimantu kaklarotā. Tā cena izsoles laikā pieauga pusotru reizi, jo dārgakmens ir pilnīgi bezkrāsains un ļoti rets. Tā pircējs gan nevēlējās atklāt savu identitāti. "Christies" pārstāvji arī informē, ka briljants izslīpēts no 404 karātu smaga neapstrādāta dimanta, kas 2016. gada atrasts raktuvēs Angolā. Vakar notikušajā izsolē par 12 miljoniem eiro tika pārdots arī liels sārts dimants, kas bijis ievietots daudzu Francijas karaļu un imperatoru, tajā skaitā Napoleona kroņos.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pedagogi nav gatavi atkāpties no prasībām par algas paaugstināšanu; Jēkabpilī, Zīlānu ielas mikrorajonā iecerēts izmitināt personas ar garīga rakstura traucējumiem; un Aukstās un lietainās vasaras dēļ sarukuši saldējuma pārdošanas apjomi.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība nav gatava atkāpties no prasības pedagogu minimālo darba samaksu piecu gadu laikā celt līdz 900 eiro. Kā aģentūrai LETA pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, patlaban pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafikā iekļautās summas jau ir kompromiss, no kura arodbiedrība neatkāpsies. Vanaga skaidroja, ka grafikā piedāvātās minimālās darba samaksas likmes pedagogiem nedrīkst tikt samazinātas, jo pretējā gadījumā pedagoga darba samaksa arvien vairāk tuvosies minimālajai algai, savukārt sasniegt un pārsniegt vidējo algu valstī būs arvien grūtāk. Vanaga uzsvēra, ka attīstītajās valstīs pedagogu atalgojums ir virs vidējā algu līmeņa valstī. Tāpat Vanaga nepiekrīt Finanšu ministrijas uzstādījumam saistībā ar finansējuma proporcijas saglabāšanu izglītībai ekonomiskās izaugsmes gadījumā. Vanaga uzsvēra, ja atalgojuma palielinājumu, pateicoties ekonomikas izaugsmei, saņem ierēdniecība un valsts pārvaldes aparāts, tad atalgojuma automātisks kāpums būtu jāparedz arī citiem publiskajā sektorā strādājošajiem, arī pedagogiem.

Latvijā šobrīd oficiālu un legālu darbu strādā vien 13 no vairākiem simtiem personu, kas ieguvušas patvēruma meklētāju statusu, liecina valsts iestāžu apkopotā informācija. Nodarbinātības valsts aģentūras projekta "Bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācija Latvijas darba tirgū" vadītāja Antra Jansone skaidro, ka kopumā divu gadu laikā darbā nodarbības valsts aģentūra palīdzējusi iekārtoties 21 cilvēkam, bet šobrīd strādā 13 cilvēki, kuri saņēmuši patvēruma statusu neatkarīgi no tā, kad un kādā veidā tie nokļuvuši Latvijā. Viņa gan uzsvēra, ka noteikti ir ārzemnieki, kuri darbavietas sev atraduši bez nodarbinātības aģentūras starpniecības, līdz ar to reālais darba ņēmēju skaits varētu būt lielāks.

Turpinām ziņas

Zemgales reģiona deinstitucionalizācijas plāns paredz Jēkabpilī Zīlānu ielas mikrorajonā – Lielā ielā 22A izmitināt personas ar garīga rakstura traucējumiem. Plānā paredzētais vietu skaits šajā mājā ir 11. Jēkabpils pensionāru apvienības “Sasaiste” pārstāve un Zīlānu mikrorajona iedzīvotāja Velga Novika sarunā ar Radio1 sacīja, ka par šo ieceri mikrorajona iedzīvotāji uzzinājuši tikai pagājušajā nedēļā, kad līdz projekta sabiedriskās apsriešanas beigām palicis maz laika, jo sabiedriskā apsriešana noslēdzas nākamnedēļ 21.novembrī. Velga Novika sacīja, ka, pēc zīlāniešu domām, ēka Lielā ielā 22A nav piemērota personu ar garīgajiem traucējumiem izmitīnāšanai, jo tur nav nodrošināta apkure, nav pievilkts ūdensvads, turklāt šī vieta atrodas tālu pilsētas centra. Tāpat atklāts jautājums, kā šie cilvēki nokļūs līdz Dienas centram Jaunā ielā. Velga Novika sacīja, ka ar Jēkabpils domes vadību ir pārrunājusi šo problēmu un ierosinājusi izmitināt šos cilvēkus kādā no daudzstāvu mājām Ķieģeļu ielas mikrorajonā vai bijušajās turbekulozes slimnīcas telpās.

Savukārt Zemgales Plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāna izstrādātāji no SIA “KPMG Baltics” uzsver, ka uztraukumam nav pamata, jo tie, kuri uzsāks dzīvi grupu dzīvokļos, arī Zīlānu mikrorajonā Lielā ielā 22A, tiks pastāvīgi uzraudzīti, lai viņi lietotu nepieciešamos medikamentus un viņu uzvedība nekaitētu nedz pašiem, nedz citiem. Ar Zemgales reģiona deinstitucionalizācijas plāna 1.redakciju var iepazīties mājaslapā zemgale.lv un līdz 21.novembrim izteikt savus ierosinājumus un pretenzijas.

Un vēl

Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ saldējuma pārdošana šovasar samazinājusies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, atzīst aptaujātie Latvijas saldējuma ražotāji. Piena pārstrādes uzņēmums Food Union Mārketinga vadītāja Ieva Ražinska atzīst, ka nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ šā gada vasarā, saldējumu pārdošana Latvijā vasaras laikā ir nedaudz sarukusi salīdzinājumā ar pērnā gada vasaru. Vienlaikus viņa piebilda, ka Food Union to izdevies kompensēt ar pārdošanas pieaugumu eksporta valstīs. Arī saldējuma ražotāja Rūjienas saldējums valdes priekšsēdētājs Igors Miezis atzīst, ka aukstās un slapjās vasaras dēļ saldējuma tirgus šogad Latvijā ir sarucis. Viņš piebilda, ka uzņēmumam izaicinājums bijis arī izejvielu cenu kāpums, jo Rūjienas saldējums produkciju ražo no dabīgām izejvielām – piena un saldā krējuma. Vienlaikus viņš piebilda, ka Rūjienas saldējumam šis gads kopvērtējumā nebūs sliktāks kā iepriekšējais, pateicoties uzņēmuma darbībai eksporta tirgos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils autobusu parks prezentē jaunus autobusus; Eiropas parlaments noteic, ka jaunie spēkrati obligāti jāaprīko ar vadītāja atbalsta sistēmām; un Cik daudz naudas iedzīvotāji plāno atvēlēt 18.novembra svētku maltītei?

SIA “Jēkabpils autobusu parks šodien prezentēja jaunos autobusus, kopumā līzingā, ko izsniedza SEB banka, par pusmiljonu eiro iegādāti septiņi jauni Merseds sprinter tipa autobusi. Plašāk par jaunajiem autobusiem stāsta SIA “Jēkabpils autobusu parks” direktors Jānis Ščerbicki.

ZOOM0014 – 00:12-01:04

Šodien tika prezentēti četri jaunie autobusi, pārējie trīs autobusi atradās reisā Pļaviņu novada maršrutos.

ZOOM0014 - 01:10-01:25

Pirmās atsauksmes, ko autobusu parks saņēmis par jauno autobusu ekspluatāciju ir pozitīvas.

ZOOM0014 – 01:27-02:01

Jaunajos autobusos vienlaicīgi varēs braukt 22 pasažieri, savukārt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām brauciens būs jāpiesaka laikus, ja būs šāds pasažieris vietu skaits samazinās līdz 18.

ZOOM0014 – 02:04-02:40

Jauno autobusu prezentācijas pasākumā piedalījās Jēkabpils mērs Raivis Ragainis; Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe, SEB bankas Jēkabpils filiāles vadītājs Kaspars Čanders, autobusu parka darbinieki un preses pārstāvji. Pēc pasākuma oficiālās daļas Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sdās pie jaunā autobusa stūres un braucienā līdz Salas pagastam un atpakaļ, izmēģinot jauno autobusu, izvizināja pasākuma dalībniekus. Pēc brauciena pilsētas mēram Raivim Ragainim jautājām, kādas ir sajūtas pie jaunā autobusa stūres.

ZOOM0018 – 00:06-00:14

Jēkabpils autobusu parks katru gadu iegādājas jaunus autobusus, Jēkabpils mēram jautājām vai šis pirkums bija plānots vai nepieciešamības vadīts?

ZOOM0018 – 00:25-00:53

SIA “Jēkabpils autobusu parks” ir viena no lielākajām Jēkabpils pašvaldības kapitālsabiedrībām. Raivim Ragainim lūdzām komentēt, vai uzņēmums ir rentabls vai arī viens no pašvaldības rūpju bērniem, kurā nemitīgi jāiegulda līdzekļi.

02:21- 03:17

SIA “Jēkabpils autobusu” parks direktors Jānis Ščerbickis sacīja, ka tuvāko divu gadu laikā plānots arī Jēkabpils pilsētas maršrutos ieviest autobusus aprīkotus ar audiovizuālo informāciju, kad pasažieri gan uz tablo autobusā redzēs kāda ir nākamā pietura, gan tās tiks pieteiktas. Šādas pārmaiņas iecerēts īstenojot tā dēvēto “zaļo projektu”, kuram līdzekļi vairāk nekā miljons eiro atvēlēti no Eiropas savienības fondu naudas, un, kad pilsētas ielās sāks kursēt videi draudzīgi autobusi, kas tiks darbināti ar gāzi.

Turpinām ziņas

Drošības apsvērumu dēļ Tallinas vecpilsētā satiksmei slēgtas ielas, kas ved uz Tallinas Rātslaukumu, kur šajā nedēļas nogalē tiks atvērts ikgadējais Ziemassvētku tirdziņš. Kā, citējot galvaspilsētas domes paziņoto, šodien vēsta Igaunijas raidsabiedrība ERR, ielās, kas ved uz Rātslaukumu, novietoti prāvi betona bluķi, kas izveidoti baloža formā. Tallinas vecpilsētas Ziemassvētku tirdziņš darbu sāks piektdien, 17.novembrī, un darbosies līdz 6.janvārim. Jau ziņots, ka Tallinas vecpilsētā 31.oktobrī neadekvāti izturējies un ar nažiem vicinājies kāds vīrietis, kurš nevienu nav savainojis, bet ticis nošauts, kad ar nazi tuvojies policistam.

Automātiska bremzēšana, ātruma pielāgošana, gājēju atpazīšana – Eiropas Parlamenta deputāti uzskata, ka visi jaunie spēkrati obligāti jāaprīko ar vadītāja atbalsta sistēmām. Katru gadu uz Eiropas ceļiem tiek nogalināti vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku. Aptuveni 90% nelaimes gadījumu izraisa cilvēku pieļautas kļūdas. Daudzus no tiem varētu novērst, izmantojot sistēmas, kas bīstamās situācijās sniedz atbalstu autovadītājam. Šodien ar tām tiek aprīkoti augstākā segmenta auto modeļi. Ņemot vērā to sniegto ieguvumu, Eiropas parlamenta deputāti vēlas panākt obligātu uzstādīšanu visos jaunajos auto. Šīs sistēmas spēj automātiski bremzēt, pamanīt gājējus un riteņbraucējus un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu. Tāpat jaunās tehnoloģijas palīdz ievērot braukšanas joslu. Lai nodrošinātu, ka ceļu satiksmes drošība nav atkarīga no Eiropas Savienības pilsoņu maksātspējas, deputāti iesaka obligāti uzstādīt tikai tās palīgierīces, kas jau ir pieejamas tirgū un ir apliecinājušas spēju glābt dzīvības.

Un vēl

Puse jeb 50% Latvijas iedzīvotāju 18.novembra svētku maltītei plāno atvēlēt līdz 20 eiro, liecina SIA "Maxima Latvija" veiktā aptauja. Vēl 35% iecerējuši tērēt 21 līdz 40 eiro, savukārt 10% svētku maltītei tērēs 41 līdz 60 eiro, bet vēl 5% minēja, ka svētku maltītei atvēlēs vairāk nekā 61 eiro. Trīs populārākie ēdieni, ko šajos svētkos iedzīvotāji iecerējuši likt galdā, ir karbonāde ar kartupeļiem, štovēti kāposti ar desiņām, bet desertā lielākā daļa izvēlēsies torti "Cielaviņa". Savukārt rupjmaize un kartupeļi, pēc aptaujas dalībnieku domām, ir tie produkti, kas garšo teju katram Latvijas iedzīvotājam.

Atstājiet komentāru