2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 23.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 23.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils Agrobiznesa koledžā norisināsies Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus; Līvānu novada centrālajā bibliotēkā notiks tikšanās ar latgaliešu valodas pētnieci Lidiju Leikumu; un Sinoptiķi prognozē, ka no šodienas kļūs siltāks.

Jēkabpils Agrobiznesa koledžā šodien notiks Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus. Pasākumu organizē Jēkabpils Agrobiznesa koledža. Apmeklētāji varēs iepazīties ar interesantām idejām un produktiem, kurus radījuši koledžas audzēkņi savos skolēnu mācību uzņēmumos. Pasākums sāksies pēc pulksten desmitiem.

Šodien pulksten trijos un sešos Jēkabpils Tautas namā demonstrēs filmu "Astoņas zvaigznes" / programma "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Pirmais Daugavgrīvas, otrais Rīgas, trešais Kurzemes, ceturtais Vidzemes, piektais Zemgales, sestais Tukuma, septītais Bauskas un astotais Valmieras latviešu strēlnieku bataljons – tā ir Latvija vēl pirms Latvijas. Vēsturiski hronoloģisks pētījums, kas aptver laiku no strēlnieku bataljonu organizēšanās un pirmajām kaujām līdz Krievijas pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātajā Latvijas valstī. Mājās. Stāsts par latviešu strēlnieku brīvprātīgajiem bataljoniem, to izveidošanos un cīņām Pirmā pasaules kara laikā, latviešu strēlniekiem Krievijas pilsoņu karā, par Latvijas valsts pirmsākumiem un Latgales atbrīvošanas cīņām. Stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja Liels Laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas. Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem.

Turpinm ziņas

Šodien pulksten septiņos vakarā Līvānu novada kultūras centrā koncerts - “Šūpuļdziesma trombonam”. Tajā muzicēs Laura Amantova džeza kvartets. Lauris Amantovs – trombons, Viktors Ritovs – klavieres/el.piano, Andris Grunte – bass, Artis Orubs – sitamie instrumenti. Uz koncertu aicināti visi kvalitatīvas mūzikas cienītāji.

Savukārt Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā pulksten 13.30 šodien notiks cikla “Latgaliskais – daļa no latviskā” tikšanās ar latgaliešu valodas pētnieci, Latvijas Universitātes profesori Lidiju Leikumu. Pasākumā runās par latgaliešu valodas pagātni un nākotni!

Un vēl

Sinoptiķu prognozes liecina, ka no šodienas kļūs siltāks. Atbilstoši pašreizējai prognozei no 23. līdz 25.novembrim gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +6..+11 grādiem, vietām pārspējot siltuma rekordus. Turpmāk vēsākas diennaktis mīsies ar siltākām. Palaikam gaidāmi nokrišņi un stipri vēji.
Tālākās prognozes liecina, ka pēc gaidāmā siltuma viļņa šīs nedēļas nogalē, gaisa temperatūra nākamnedēļ nedaudz pazemināsies, tomēr arī decembra sākumā noturīgs sals un sniegs Latvijā maz iespējams. Sagaidāms, ka decembra sākumā temperatūra svārstīsies ap nulli un brīžiem gaidāms gan sniegs, gan lietus. Saskaņā ar "The Weather Company", kā arī Lielbritānijas un Francijas meteoroloģijas dienestu prognozēm ziema Latvijā kopumā gaidāma silta un mitra.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunjelgavas domes priekšsēdētājs sniedz paskaidrojumu pašvaldību lietu ministrijai par vēstuli Katalonijai; Ulbrokā vīrs nošauj sievu un nogalina sevi; un BK Jēkabpils zuadē mačā pret latvijas universitāti un paliek pēdējā vietā.

Jaunjelgavas novadadomes priekšsēdētājs Guntis Libeks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā skaidrojis savu viedokli saistībā ar atbalsta vēstules nosūtīšanu Katalonijas Pašvaldību asociācijai un Katalonijas Pašvaldību asociācijai par neatkarību. Domes priekšsēdētājs klāstīja, ka viņam ministrijā skaidrots, kādas ir pašvaldības funkcijas un pienākumi, un kas ietverts Ārlietu ministrijas funkcijās. Pirms paskaidrojumu sniegšanas klātienē Libeks VARAM jau rakstījis paskaidrojumu, taču "tas ministriju neapmierināja". Libeks sacīja, ka VARAM satijumā viņš esot pārkāpis likumu, taču, ja tas ir tā tad ministrijai esot tiesības viņu atstādināt no amata, taču, ja tas netiekot darūits, tad šādu VARAM rīcībua, kad tiek prasīts paskaidrojums un norādīts uz likuma pārkāpumu varot saukt par blefu.

Jau vēstīts, ka Jaunjelgavas novada pašvaldība nosūtījusi vēstuli Katalonijas Pašvaldību asociācijai un Katalonijas Pašvaldību asociācijai par neatkarību, paužot atbalstu Katalonijas tautai un tās likumīgajiem pārstāvjiem ceļā uz neatkarību. Libeka parakstītajā vēstulē norādīts, ka Latvijas tautu un sabiedrību ir dziļi iespaidojuši pēdējo nedēļu notikumi Katalonijā.

Turpinām ziņas

Stopiņu novada Ulbrokā kāds vīrietis, visticamāk, nošāvis sievieti un pēc tam izdarījis pašnāvību. Valsts policija informē, ka otrdienas vakarā policija saņēma informāciju no Ulbrokas iedzīvotājiem, ka ciematā dzirdēti šāvieni. Notikuma vietā ieradās policisti un kādas daudzdzīvokļu mājas kāpņutelpā atrada sievietes līķi ar šautām brūcēm. Savukārt mājas pagalmā atrasts vīrieša līķis ar šautām brūcēm. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka, visticamāk, sievieti kāpņutelpā nošāvis minētais vīrietis, kurš vēlāk pats izdarījis pašnāvību nama pagalmā. Policijā sākts kriminālprocess par nonāvēšanu. Policija turpina skaidrot notikušā apstākļus. Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta.

Augstākā tiesa vakar noraidīja SIA "Rimi Latvia" kasācijas sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru "Rimi" bija pienākums izmaksāt morālā kaitējuma atlīdzību 1000 eiro apmērā cilvēkam, kurš guva traumu "Rimi" veikalā Liepājā. Līdz ar šo augstākās tiesas lēmumu Kurzemes apgabaltiesas spriedums ir stājies spēkā un RIMI cietušajam jāizmaksā 1000 eiro kompensācija. Jau ziņots, ka prasītājs ar prasību tiesā vērsās 2016.gada oktobrī, lūdzot piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību 3 tūkstoši 500 eiro apmērā. Prasītājs norādījis, ka 2016.gada jūlijā, iepērkoties veikalā "Rimi", Jaunajā ostmalā Liepājā, viņš guvis kājas traumu, uz kājas uzkrītot ledusskapja vitrīnas durvīm, jo "Rimi" netika ievērojis pakalpojuma drošumu. Iegūto miesas bojājumu rezultātā prasītājam vairākas nedēļas bija jāpārvietojas ar ieģipsētu kāju, izmantojot kruķus, līdz ar to ilgstoši zaudējot darba spējas, ciešot būtiskas neērtības un zaudējumus.

Un vēl

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas pastarīšu duelī vakar BK Jēkabpils zaudēja komandai "Latvijas Universitāte" ar rezultātu 67:74. "Jēkabpils" rindās rezultatīvākais bija Aleksejevs, kurš guva 20 punktus un savāca astoņas atlēkušās bumbas. Pirms šī mača abām komandām bija pa divām uzvarām. "Jēkabpils" vienu no panākumiem izcīnīja tieši pret Latvijas universitāti, oktobrī viesos uzvarot ar 76:59, bet vēl reizi šī komanda bija pārāka pār "Betsafe"/"Liepāja". Savukārt LU līdz šim bija divas reizes pārspējusi "Valmiera"/ORDO komandu. Līdz ar to LBL kopvērtējumā ar diviem panākumiem deviņos dueļos noslēdz "Jēkabpils", ierindojoties pēdējā vietā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Plāno no 2021.gada ieviest vienoto nodokļu kontu VID administrētajiem valsts budžeta maksājumiem; Novadu pašvaldību vadītāji asi kritizē paredzēto skolu reformu; un Latvijā tikai 16% jauniešu labprāt veidotu paši savu biznesu vai strādātu ģimenes uzņēmumā

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz Latvijā 2021.gadā ieviesīs vienoto nodokļu kontu Valsts ieņēmumu dienesta administrētajiem valsts budžeta maksājumiem. Likuma grozījumi paredz pilnveidot nodokļu administrēšanas procesu un mazināt administratīvo slogu, tajā skaitā izmaksas, nodokļu maksātājiem. Patlaban nodokļu maksātājs veic nodokļu iemaksu 49 valsts budžeta ieņēmumu kontos Valsts kasē. Savukārt no 2021.gada plānots ieviest vienoto nodokļu kontu VID administrētajiem valsts budžeta maksājumiem, tajā skaitā nodokļiem - iedzīvotāju ienākuma nodoklim, uzņēmumu ienākuma nodoklim, pievienotās vērtības nodoklim, akcīzes nodoklim, muitas maksājumiem, dabas resursu nodoklim, izložu un azartspēļu nodoklim, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksām, elektroenerģijas nodoklim, mikrouzņēmumu nodoklim, subsidētās elektroenerģijas nodoklim.

Ceļu satiksmes drošības direkcija iepirkumā par stacionāro fotoradaru apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu pieteikušies divi pretendenti. Uzņēmumu nosaukumus un piedāvājuma apjomu CSDD neatklāja. Tagad, lai noteiktu uzvarētāju jāveic visas iepirkuma likumā noteiktās procedūras un jāizvērtē piedāvājumi. Konkrētu datumu uzvarētāja paziņošanai pagaidām CSDD nemin. Jau ziņots, ka CSDD izsludinājusi iepirkumu uz pieciem gadiem par stacionāro fotoradaru apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu. Iepirkums ir izsludināts par jaunu, modernu, inovatīvu apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu stacionārajiem fotoradariem. Nolikums paredz, ka pretendentam iepriekšējo trīs gadu laikā ir jābūt tādam, kurš nodrošinājis objektu tehnisko apsardzi vismaz 40 novados vai pilsētās, kur katra objekta apsardze ir nodrošināta uz termiņu ne mazāku kā viens gads.

Turpinām ziņas

Izglītības un zinātnes ministrijas skolu tīkla optimizācijas pētījuma ieteikumu ieviešana dzīvē veicinātu iedzīvotāju aizbraukšanu no novadiem un ciematu izmiršanu. Reģionālo attīstības centru apvienības vadītājs, Valkas novada priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis norāda, ka minētā pētījuma rezultāti liecina, ka neviena no Valkas novada skolām neatbilst saglabāšanas kritērijiem. Viņš skaidroja, ka jau divu gadu garumā ar ģimenēm individuāli tiek spriests par to, kas notiks, ja skolas slēgs, jo Valkas novada skolas ir vienas no mazākajām Latvijā. Krauklis uzskata, ka skolu slēgšana veicinātu iedzīvotāju aizbraukšanu no pašvaldībām. Viņaprāt, sevišķi tas iespaidotu uzņēmējus, jo ar skolu slēgšanu šīs uzņēmēju ģimenes būtībā "tiekot dzītas projām."

Līdzīgu nostāju pauda arī Līvānu novada priekšsēdētājs Andris Vaivods, norādot, ka tas ko dara Izglītības un zinātnes ministrija ir apzināta kaitniecība reģioniem. Viņš norādīja, ka novads iegulda līdzekļus uzņēmējdarbības attīstībā un dara visu, lai uzņēmējus piesaistītu, taču, "ja viņu bērniem nav, kur skoloties - viņi brauks projām." Līvānu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ilga Peiseniece apgalvoja, ka vietējie uzņēmēji pat ir iedibinājuši izcilības balvu pedagogiem, kuras pasniedz par sasniegumiem olimpiādēs vai izcilu darbu ar skolēniem. Viņa uzsvēra, ka Līvānos neko mākslīgi neuzturot. Skolas slēdz, ja tās savu funkciju vairs neveic, taču Līvānos visās skolās ir pirmsskolas grupas, kas nodrošina pēctecību.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā norādīts, ka skolēnu un skolotāju skaita attiecība jāpalielina aptuveni 1,5 reizes, vienlaikus rodot priekšnoteikumus gan skolotāju atalgojuma un skolu aprīkojuma līmeņa celšanai, gan pārejai uz jauno izglītības saturu. Pētījuma autori ir pārliecināti, ka ar esošo finansējumu to iespējams paveikt, tikai veicot skolu tīkla optimizāciju. Pētījumā norādīts, ka vidusskolas 10.-12.klašu posmā klasē būtu jāmācās vismaz 25 skolēniem, savukārt sākumskolas klasē būtu jāmācās ne mazāk kā sešiem skolēniem.

Un vēl

Latvijā tikai 16% jauniešu labprāt veidotu paši savu biznesu vai strādātu ģimenes uzņēmumā, liecina Swedbank veiktā aptauja. Šādu izvēli biežāk minējuši jaunieši pēc 22 gadu vecuma (23% no aptaujātajiem), bet salīdzinoši retāk tie, kuri tikko ir beiguši vidusskolu vai sākuši studijas (10%). Vienlaikus aptaujas dati atklāj, ka 17% jauniešu darba gaitas plāno sākt ārvalstīs. Vēlmei doties strādāt ārpus Latvijas gan ir tendence samazināties, pieaugot vecumam - šāds plāns ir 22% jauniešu vecumā no 18 līdz 19 gadiem un 10% jauniešu vecuma grupā no 22 līdz 24 gadiem. Tāpat aptaujas dati liecina, ka 53% no studiju vecuma jauniešiem labprātāk sāktu darba gaitas kādā jau sevi apliecinājušā uzņēmumā. No aptaujātajiem jauniešiem trešā daļa vēlētos strādāt nelielā vai vidējā uzņēmumā, ceturtā daļa - kādā no lielajiem uzņēmumiem, bet jaunuzņēmumos jeb "start-up" uzņēmumos darba gaitas būtu gatavi sākt vien 6% jauniešu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad internātskolu uzturēšanu vēl daļējai iecerēts finansēt no valsts budžeta; Izstrādā Jēkabpils pilsētas jaunatnes politikas stratēģiju 2018. - 2024.gadam; un Krustpils pagasta “Kronvaldos” notiks Lauku Eksporta kluba tikšanās.

Aptuveni puse no seksuālā rakstura noziegumiem, kas ir vērsti pret nepilngadīgajiem, tiek paveikta interneta vidē, šodien preses konferencē par bērnu aizsardzību pret seksuālo vardarbību teica Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš norādīja, ka arvien biežāk bērni izmanto tiešsaistes aplikācijas, kā piemēram "Periscope", kas ļauj straumēt savas ikdienas rīcības. Savukārt šādas aplikācijas veido vidi, kurā var tikt veikti seksuāla rakstura noziegumi. Ķuzis arī vērsa uzmanību uz to, ka bieži tiek aizturēti cilvēki, kuru datoros tiek atrasti lieli krājumi ar bērnu pornogrāfiju, kas iegūta dažādos ceļos, tai skaitā ar šādu aplikāciju palīdzību, un tiek izmantota gan apmaiņai, gan upuru šantāžai. Policijas priekšnieks arī uzsvēra, ka aptuveni 94% gadījumu dzimumnoziegumus paveica bērniem pazīstami cilvēki.

Nākamgad internātskolu uzturēšanu vēl daļējai iecerēts finansēt no valsts budžeta. Saeimas pieņemtie grozījumi Izglītības likumā paredz, ka jaunu internātskolu dibināšana no 2018.gada 1.janvāra nebūs atļauta. Internātskolas, kas nodibinātas līdz minētajam datumam, būs tiesīgas turpināt savu darbību līdz 2019.gada 31.jūlijam. Pašvaldības, kuru padotībā ir internātskolas, līdz 2018.gada 30.jūnijam būs jāpieņem lēmums, kas paredz internātskolu likvidācijas, reorganizācijas vai iekšējās reorganizācijas pabeigšanu līdz 2019.gada 31.jūlijam, paredzot izglītojamo tiesības turpināt izglītības ieguvi attiecīgās pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs pēc internātskolas darbības izbeigšanas. Nākamā gada budžetā viens no priekšlikumiem paredz 2 miljoni 402 tūkstoši 219 eiro piešķiršanu pašvaldību dibināto internātskolu uzturēšanas izdevumu daļēju izdevumu segšanai 2018.gadā. Saeima par šo priekšlikumu vēl lems.

Turpinām ziņas

Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" īsteno projektu "Jaunieši šodien, lēmumu pieņēmēji jau rīt". Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017.gadam valsts budžeta finansējumā. Ar darba grupas sanāksmi novembra beigās tika uzsākts biedrības "Jēkabpils NVO resursu centrs" Jaunatnes politikas valsts programmā "Strukturētā dialoga vietējo konsultāciju nodrošināšana" atbalstītais projekts "Jaunieši šodien, lēmumu pieņēmēji jau rīt". Strukturētā dialoga būtība ir jauniešu iesaiste sabiedriskajos procesos, diskusiju veidošana starp jauniešiem un lēmumu pieņēmējiem, lai iegūtu rezultātus, kas ir noderīgi jaunatnes politikas veidošanā. Biedrības realizētā projekta "Jaunieši šodien, lēmumu pieņēmēji jau rīt" realizēšana paredz trīs "Kafija ar politiķiem" pasākumu veidošanu Jēkabpilī, Neretas un Pļaviņu novadā, kā arī darba grupu sanāksmju organizēšanu, lai pilnveidotu un virzītu apstiprināšanai pašvaldībā Jēkabpils pilsētas jaunatnes politikas stratēģiju 2018. - 2024.gadam.

Novembrī biedrībā "Jēkabpils NVO resursu centrs” noslēdza astoņus mēnešu ilgo filcēšanas maratonu un 29.novembrī pulksten 12.00 resursu centrs savās telpās Jaunā ielā 39i aicina uz "Latvijas valsts meži” finansēto un biedrības "Ziedot.lv” administrēto projekta "Sociālās palīdzības sniegšana” ietvaros notikušo filcēšanas darbnīcu noslēguma pasākumu. Projekta gaitā notika 32 filcēšanas nodarbības. Kopumā filcēšanas pamatiemaņas, kas iekļauj sausās un slapjās filcēšanas gan atsevišķās, gan kombinētās tehniku apguvi, gleznošanu ar filcu, telpisku ziedu darināšanu, kā arī dzijas un dažādu tekstilšķiedru izmantošanu filcēšanā ieguva 31 dalībniece. Nodarbību vadītāja Anita Sproģe informē, ka tuvojoties projekta noslēgumam, nodarbību apmeklētājas ne reizi vien izteica vēlmi turpināt filcēšanas nodarbības. Par regulāru apmācību norisi vēl tiek domāts, bet konsultācijas filcēšanā Jaunā ielā 39i, iespējams, būs pieejamas jau no decembra.

Un vēl

„Lauku partnerība „Sēlija”” aicina uz semināru LEADER programmā - „Produkcijas un pakalpojumu veidi lauku reģionā. Izplatīšana izmantojot interneta tirdzniecības iespējas. Kam varēs piesaistīt LEADER finansējumu 2017. un 2018. gada konkursos?”. Seminārs būs vienlaikus arī Lauku Eksporta klubu tikšanās reize. Un tas norisināsies 29.novembrī plkst. 11.00 Krustpils novada, Krustpils pagasta “Kronvaldos” pie uzņēmējas Ritmas Krēgeres.
Viņa nodarbojas ar stādu un dārzeņu audzēšanu, augļu un dārzeņu pārstrādi, ir
mājražotāja un aktīvi tiecas attīstīt savu uzņēmējdarbību. Vienmēr pilna ar dzirkstošām idejām un iecerēm un, kas pats galvenais, ar lielu vēlmi tās īstenot. Tikšanās ir bez maksas un iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Atstājiet komentāru