2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 27.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina neizņemt no aprites tā dēvētos "sarkanos" gāzes balonus; Izsludināta pieteikšanās "Latgales Gada balvai 2017"; un Jēkabpils Sporta skolas handbolistes kļūst par līderēm.

Ekonomikas ministrija rosina līdz šī gada beigām tomēr neizņemt no aprites tā dēvētos "sarkanos" gāzes balonus. Ekonomikas ministrija iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus noteikumos par transportējamām spiedieniekārtām. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs šā gada pirmajā pusē veica tirgus uzraudzības pasākumus. To ietvaros centrs konstatēja, ka no visiem tirgū piedāvātajiem gāzes baloniem 80% ir GOST baloni. Apkopojot minētos faktus, ministrijas ieskatā ir veicināma nevis nekavējoša GOST balonu izņemšana no tirgus, bet gan pakāpeniska gāzes balonu parka nomaiņa. Tāpēc noteikumos plānoti grozījumi, kas atceļ normu, ka GOST baloni ir jāizņem no tirgus līdz šī gada nogalei.

Parlamentam uzticas 14,1% iedzīvotāju, bet valdībai - 17,1%, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati par oktobri. SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka pēdējos mēnešos šie rādītāji nav būtiski mainījušies. Oktobrī 14,1% aptaujāto atzina, ka drīzāk uzticas Saeimai, 46,7% respondentu drīzāk neuzticas parlamentam, bet pilnībā neuzticas - 29,2%. Pārējie aptaujātie nevarēja sniegt precīzu atbildi uz šo jautājumu. Savukārt Ministru kabinetam pilnībā uzticas tikai 0,3% aptaujāto, daļēji uzticas - 16,8%, drīzāk neuzticas - 43,4%, bet pilnībā neuzticas - 28,6%. Vēl 10,9% respondentu nevarēja atbildēt uz šo jautājumu. Kaktiņš atzina, ka pēdējos mēnešos šie rādītāji šūpojas nedaudz uz augšu vai uz leju, bet runāt par kaut kādu pārliecinošu virzību nevar. Eksperts arī neredz priekšnosacījumus, lai rādītāji būtiski mainītos.

Turpinā, ziņas

Aizkraukles novada pašvaldība pirks jaunu mikroautobusu dažādu iestāžu vajadzībām. Pēdējā novada domes sēdē deputāti nolēma norakstīt Sporta skolas īpašumā esošu "Volkswagen Transporter". Lēmums pieņemts, jo automašīna ir sliktā tehniskā stāvoklī un, lai automašīna izietu valsts tehnisko apskati, tajā būtu jāiegulda lieli līdzekļi, kuri neatmaksājas, tāpēc pieņemts lēmums automašīnu norakstīt un nodot apstrādes uzņēmumam. Jauna transportlīdzekļa iegādei pašvaldība ir izsludinājusi ieirkumu un šodien ir pēdējā diena, kad pretendenti var iesniegt pieteikumus. Pašvaldības prasība ir, ka piedāvātajam mikroautobusam jābūt jaunam. Mikroautobuss nepieciešams pašvaldības autonomo funkciju veikšanai - to lietos gan pašvaldība, gan iestādes, piemēram, kultūras un izglītības iestādes, Sociālais dienests, bāriņtiesa, Sporta skola un citas.

Biedrība "Asmu Latgalīts" izsludinājusi pretendentu pieteikšanu "Latgales Gada balvai 2017". Pretendentus gada balvai var pieteikt līdz 22.decembrim septiņās nominācijās - "Gada lauksaimnieks", "Aktīvākais jaunietis", "Gada ģimene", "Latgales gada varonis", "Gada uzņēmējs", "Aktīvākais seniors" un "Latgales gada sirds cilvēks". Saņemtos pieteikumus izvērtēs speciāli izveidota komisija. Svinīgā "Latgales Gada balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies nākamgad, 27.janvārī, Preiļu novada kultūras centrā. Pasākuma gaitā paredzēts arī koncerts, kurā uzstāsies Latgalē pazīstami mākslinieki. Cilvēku, kuri ar savu rīcību sekmējuši Latgales reģiona izaugsmi un kalpo par piemēru pārējiem, godināšana tiek rīkota jau ceturto reizi.

Un vēl

Jēkabpils Sporta skolas handbolistes sestdien Latvijas virslīgas spēlē viesos ar rezultātu 29:21 pārspēja LSPA spēlētājas, pēc uzvaras kļūdamas par kopvērtējuma līderēm. Vēl 20 minūtes pirms mača beigām rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 17:17, bet nākamajā desmit minūtēs viešņas guva trīs bezatbildes vārtus, kamēr savu cietoksni nosargāja neieņemtu. Turpinājumā rīdziniecēm neizdevās salauzt cīņas gaitu, kas Jēkabpils komandai ļāva svinēt drošu uzvaru. Jēkabpilietēm rezultatīvākā ar desmit gūtiem vārtiem bija Simona Ārmane, bet astoņas bumbas pretinieču vārtos ieraidīja Gita Kaulakāne. Kopvērtējumā līderpozīcijā ar 16 punktiem desmit mačos ir Jēkabpils SS komanda.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:"Latvijas dzelzceļš" ir radis risinājumu elektrifikācijas pirmā posma izmaksu samazināšana; Veselības ministre uzsver, ka Latvijā ir droši dzemdēt jebkurā dzemdību nodaļā; un Polijā piektdien tūkstošiem cilvēku piedalījušies protestos.

Izmantojot jaunāko tehnoloģisko risinājumu, kas ļauj samazināt izmaksas apakšstaciju izbūves un vilces jaudas nodrošināšanā, "Latvijas dzelzceļš" ir radis risinājumu elektrifikācijas pirmā posma izmaksu samazināšanai par aptuveni no 519 līdz 441 miljonam eiro. No Eiropas Savienības pieejams finansējums 347 miljonu eiro apmērā, bet atlikušo summu Latvijas dzelzceļš finansēs pašu spēkiem. Satiksmes ministrija tuvākajā laikā sagatavos un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par akceptēto projekta alternatīvo finansējuma struktūru un tālāko gaitu. Jau ziņots, ka projekta "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija" pirmajā posmā paredzēts elektrificēt Rēzekne-Krustpils, Daugavpils-Krustpils un Krustpils-Rīga posmus, tādējādi līdz 2023.gadam nodrošinot viena pilna tranzīta koridora funkcionalitāti ar elektrovilci.

Mežaparka estrāde pēc koristu zonas amfiteātra rekonstrukcijas būs skaļāka, jo, palielinoties amfiteātra leņķim, dzirdamība kļūst labāka, informē akustikas eksperts, Rīgas Tehniskās Universitātes docents Andris Zabrauskis. Neraugoties uz to, ir jārēķinās arī ar estrādes apskaņošanu, jo distancēs, kas ir lielākas par 100 metriem, tas ir nepieciešams. Pēc eksperta teiktā, pirmā rekonstrukcija 90.gados neesot uzskatāma par akustiski veiksmīgu. Šobrīd izgatavotais jaunās estrādes makets ir unikāls, jo tas nav tikai arhitektonisks makets, bet arī pasaulē lielākās koru akustiskās tribīnes makets. Maketā, kas veidots 33.mērogā atšķiras ne tikai ģeometriskie izmēri, bet arī izmantotie materiāli. Akustikas eksperts pauda, ka skaņa, kas būs dzirdama estrādē pēc tās pabeigšanas, atšķiries visai būtiski, tā būs skaļāka un kvalitatīvākā kā ir pašreiz. Jau ziņots, ka Mežaparka Lielās estrādes pilnā atklāšana paredzēta 2021.gada 4.maijā.

Turpinām ziņas

Pēdējo gadu laikā izdarīts ļoti daudz, lai cīnītos ar grūtnieču mirstību Latvijā, un pašlaik personālam un tehnikai izvirzītās prasības ir ļoti augstas, tāpēc jebkurā dzemdību nodaļā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī, dzemdēt ir droši, tā Jūrmalā notiekošajā "Māmiņu kongresā 2017" sacīja veselības ministre Anda Čakša. Viņa uzsvēra, ka pirms dažiem gadiem Latvijā bija viena no augstākajām grūtnieču mirstībām Eiropas valstu vidū. Lai situāciju vērstu par labu, sāka rūpīgi sekot līdzi tam, kādā veidā topošās māmiņas nokļūst uzskaitē, kādi izmeklējumi tiek veikti, kā arī mainīja vairākas citas lietas, kā rezultātā divu gadu laikā šī dramatiskā situācija ir ļoti būtiski uzlabojusies. Jau vēstīts, ka "Māmiņu kongresu 2017" organizēja vecāku apvienība "Māmiņu klubs". Kongresa mērķis ir apkopot jaunākās tendences mātes un bērna veselības un profilakses jomā, uzsvaru liekot uz veselīgu grūtniecību kā nākamās paaudzes pīlāru.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atgādina, ka saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajām prasībām elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, preses izdevumiem, reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā vai publiskās vietās ir pienākums noteikt priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus un nosūtīt tos publiskošanai līdz 2018.gada 9.maijam. Preses izdevumiem un reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā vai publiskās vietās minētie priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izvietošanas izcenojumi ir jānosūta KNAB, elektroniskiem plašsaziņas līdzekļiem – Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei. Ja reklāmas izvietotāji šos izcenojumus nav nosūtījuši publiskošanai noteiktā termiņā, tad tiem priekšvēlēšanu periodā ir aizliegts par samaksu izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Un vēl

Polijā piektdien tūkstošiem cilvēku piedalījušies protestos pret pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām. Nesot Polijas karogus un valsts konstitūciju, demonstranti Varšavā sapulcējās pie prezidenta pils, skandējot "Brīvas tiesas, brīvas vēlēšanas, brīva Polija". Polijas parlaments pagājušajā nedēļā atsāka mēģinājumus panākt tiesu sistēmas reformu īstenošanu. Labotie likumprojekti, kas piešķirtu tieslietu ministram tiesības atcelt Augstākās tiesas tiesnešus un iecelt personas citos tiesu amatos, izraisīja asas debates parlamenta apakšpalātā un plašus ielu protestus, kā arī Eiropas Komisijas bezprecedenta sankciju draudus. Tieslietu eksperti norāda, ka labotie likumprojekti joprojām piešķir valdībai pārāk lielu ietekmi pār Polijas tiesām.

Radio1 ziņas pulkten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Ceturtdien visā valstī pārbaudīs trauksmes sirēnas; Šodien Jēkabpils rajona tiesa sāka skatīt krimināllietu par bērnu pornogrāfijas izplatīšanu internetā; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka šonedēļ bieži līs un snigs.

Ceturtdien, 30.novembrī, no plkst. 14.00 līdz 14.15, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir tikai kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu klientus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos panika. Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi.

Eiropas Savienības valstis iegulda salīdzinoši nelielas naudas summas sabiedrības veselības veicināšanai un profilaksei, savukārt prāvus līdzekļus no saviem veselības aprūpes budžetiem jau saslimušo ārstēšanai. Tāpat arī ģimenes ārstiem jābūt pieejamākiem, lai pirmā vieta, kur jāvēršas nebūtu neatliekamās palīdzības nodaļa. Tā norāda Eiropas veselības un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Andrjukaitis. Latvijai profilakses jomā tuvākajos gados ir 50 miljonus eiro vērti plāni. Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā publicēja visu 28 Eiropas Savienības dalībvalstu profilus veselības nozarē. Ziņojumā par Latviju vēstīts, ka iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums pēdējos 15 gados palielinājies samērā strauji. Taču joprojām tas par aptuveni sešiem gadiem atpaliek no Eiropas Savienības vidējā rādītāja un ir trešais zemākais — aiz Lietuvas un Bulgārijas. Vidējais paredzamais mūža ilgums vīriešiem, kas ir 69,7 gadi, vidēji ir gandrīz par desmit gadiem mazāks nekā sievietēm. Turklāt 25 gadus veciem vīriešiem un sievietēm ar nepabeigtu vidējo izglītību vidēji tas ir par desmit gadiem īsāks nekā personām, kas ir ieguvušas augstāko izglītību. To galvenokārt nosaka tādi riska faktori kā, piemēram, smēķēšana, alkohola lietošana un aptaukošanās. Līdz ar to paaugstinās mirstība no sirds un asinsvadu slimībām un onkoloģiskajām saslimšanām.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils rajona tiesa sāka skatīt krimināllietu par bērnu pornogrāfijas izplatīšanu interneta vietnē "Instagram". Kā aģentūrai LETA iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais interneta vietnē "Instagram" tīši augšupielādēja video failu, kas satur bērnu pornogrāfiju, tas ir, apzināti izplatīja pornogrāfiska rakstura materiālus elektroniskajā vidē nenosakāmam saņēmēju lokam. Apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 166.panta 2.daļas, proti, par tāda pornogrāfiska rakstura materiāla apriti, kurš satur bērnu pornogrāfiju.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 14 ugunsgrēki un kādā no tiem gājis bojā viens cilvēks, bet viens cietis, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Vvakar plkst.20.22 ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Riebiņu novada Silajāņu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā tika konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu koka dzīvojamā māja un kūts 145 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Savukārt Strūrmaņa ielā Rīgā, kādā dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ugunsdzēsējiem ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg vienstāvu dzīvojamās mājas starpsiena trīs kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Pieci ugunsgrēki dzēsti novados, seši Rīgā, bet trīs citās pilsētās. Dienests arī veicis arī septiņus glābšanas darbus un saņēmis četrus maldinošus izsaukumus.

Un vēl

Visu šo nedēļu laiku Latvijā noteiks ciklonu sistēma, kuras ietekmē bieži gaidāmi nokrišņi - gan lietus, gan sniegs, turklāt brīžiem, īpaši valsts austrumos, veidosies sniega kārta, liecina prognozes. Gaisa temperatūra visu nedēļu gan dienās, gan naktīs būs -2..+5 grādu robežās, tādēļ arī ceļi bieži apledos. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm, visas nedēļas gaitā atsevišķās Latvijas daļās īslaicīgi zeme nosnigs balta. Plašāka snigšana gaidāma nedēļas otrajā pusē, kad vairākus centimetrus biezs sniegs var uzsnigt daudzviet Latvijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks Ziemassvētku noformējumu konkurss; Latvijā tirgotāji nereti negodīgi izmanto iedzīvotāju vēlmi iegādāties preces ar atlaidi,; un Pasta sūtījumu piegādes procesu paātrināšanai "Latvijas Pasts" aicinājumu sūtīs ar mobilajām īsziņām.

Gada nogalē daudzās darbavietās darbiniekiem tiek maksātas prēmijas un rīkotas jaungada balles. Jēkabpils domes darbiniekiem līdz šim prēmijas netika maksātas un arī plaši svētku pasākumi kolektīvam netika rīkoti. Šogad Jēkabpilī šie būs pirmie Ziemassvētki ar jauno domes vadību, žurnālisti preses konferencē interesējās, vai šogad domes darbiniekiem tiks paredzētas prēmijas. Jēkabpils mērs Raivis Ragainis sacīja, ka šajā ziņā nekas nemainīsies un arī šogad domes darbinieki nesaņems prēmijas un par pašvaldības līdzekļiem netiks organizēta svētku balle. Izņēmums varētu būt atsevišķi gadījumi, kad pašvaldības izpilddirektors atbilstoši nolikumam izvērtēs un izlems, ka kāds darbinieks ir jāstimulē un gada nogalē izmaksās prēmiju, bet tie būs atsevišķi gadījumi, ne masveida prēmiju izmaksas. Tajā pašā laikā Jēkabpils mērs Raivis Ragainis atzina, ka kolektīvu saliedējošs pasākums nepieciešams, jo šajā laikā, kopš viņš vada pilsētas domi, neesot bijis laika ieiet visos pašvaldības kabinetos un tuvāk iepazīties ar darbiniekiem. Taču atpūtas pasākums netikšot rīkots par pašvaldības naudu, kāds tas varētu būt, to Jēkabpils mērs pagaidām neatklāja.

Arī šogad Jēkabpilī notiks konkurss par labāko Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu pilsētā. Konkursā svētku noformējums tiks vērtēts divās kategorijās: fiziskās un juridiskās personas. Konkursā netiks vērtēti Jēkabpils pašvaldības iestāžu svētku noformējumi. Konkursa vērtēšanas komisiju vadīs domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, tās locekļi ir deputāti Kaspars Ģirģens, Kristīne Ozola, pilsētas māksliniece Sanda Mālniece un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji Inese Zone un Justīne Iie. Konkursa balvu fonds ir 925 eiro. Pirmās vietas ieguvējs saņems 100 eiro; otrās vietas - 75 eiro; trešās - i 50 eiro, kā arī vairākas veicināšanas balvas fiziskām un juridiskām personām 50 eiro apmērā. Konkursa norises laiks būs līdz 30. decembrim. Komisija Ziemassvētku tematikas noformējumu vērtēs pēc pieteikumu saņemšanas dalībai konkursā vai pēc savas iniciatīvas.

Turpinām ziņas

Lietuva plāno bez maksas nodot Ukrainai Kalašņikova triecienšautenes un citu bruņojumu apmēram divu miljonu eiro vērtībā. Šī bruņojuma vērtība ir 1,93 miljoni eiro, taču tā iegādei Lietuva ir iztērējusi trīs miljonus eiro, teikts Lietuvas valdības lēmuma projektā. No vairāk nekā 7000 bruņojuma vienībām, kuras plānots nodot Ukrainai, lielākā daļa ir Kalašņikova triecienšautenes, kuras Lietuvas Bruņoties spēki vairs neizmanto, kā arī divi miljoni šo triecienšauteņu patronu. Ukrainai paredzēts nodot arī vairāk nekā 80 ložmetēju, vairāk nekā desmit mīnmetēju, prettanku ieročus un citu bruņojumu. Lietuva arī agrāk ir nodevusi bruņojumu Ukrainai, un tāpēc Krievijai ir iesniegusi Lietuvai diplomātisko notu. Pirmo reizi Lietuva nodeva bruņojumu Ukrainai 2014.gadā drīz pēc tam, kad Ukrainas austrumos sākās Krievijas agresija.

Latvijā tirgotāji nereti negodīgi izmanto iedzīvotāju vēlmi iegādāties preces ar atlaidi, raidījumam 900 sekundes atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa. Viņa uzsver, ka tā ir viena no Latvijas tirdzniecības vietu lielākajām problēmām, jo cilvēkiem ļoti patīk atlaides, jo cilvēka daba ir tā iekārtota, ka daudz labprātāk pirks preci, kuras cena ir norādīta 700 eiro un ar atlaidi 400 eiro, nevis preci, kuras cena godīgi ir norādīta 400 eiro. Viņa arī atzīst, ka galvenokārt šādas problēmas konstatētas internetveikalos. Tāpat Vītoliņa atzīmē, ka patērētāju tiesību aizsardzības centra īstenotā projekta rezultāti ir samērā labi – 75% no veikaliem, kuriem centrs aizrādīja, veica korekcijas. Vienlaikus direktore piebilda, ka savukārt lielveikalos visbiežāk problēmas ir saistītas ar savlaicīgi nenomainītām akciju cenu zīmēm.

Un vēl

Paātrinot vienkāršo pārrobežu sīkpaku piegādi, "Latvijas Pasts" sācis aicinājumus par sūtījuma saņemšanu pasta nodaļā sūtīt uz klienta norādīto mobilā tālruņa numuru. Lai šis pakalpojums efektīvi funkcionētu, "Latvijas Pasts" mudina visus klientus, kas noformē sūtījumus vietējās un ārvalstu interneta iepirkšanās sistēmās, vienmēr norādīt precīzu mobilā tālruņa numuru. Līdz šim adresāti aicinājumus par šādiem sūtījumiem saņēma pastkastītēs, savukārt turpmāk, ja uz sūtījuma būs precīzi norādīts adresāta mobilā tālruņa numurs, aicinājums tiks nosūtīts īsziņas formātā. Ja adresāts sīkpaku neizņems septiņu dienu laikā kopš īsziņas nosūtīšanas datuma, astotajā dienā tiks piegādāts aicinājums adresāta pastkastītē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ notiks Zemgales uzņēmēju godināšana; beigušies būvdarbi bebru ielas mikrorajonā Jēkabpilī; un Vairāk nekā puse jeb 56% kafijas lietotāju dienā izdzer vismaz divas tasītes šī dzēriena.

Piektdien, 1.decembrī Rundāles pilī norisināsies krietnāko Zemgales uzņēmēju godināšana. Zemgales plānošanas reģiona pārstāvis Juris Kālis infomē, ka visas 22 reģionā ietilpstošās pašvaldības izraudzījušas katra vienu titula "Gada uzņēmējs Zemgalē 2017" cienīgu ieguvēju. Šādu atzinību var saņemt vidējo un mazo uzņēmumu īpašnieki, kuru uzņēmums reģistrēts vai veic saimniecisko darbību konkrētās pašvaldības teritorijā. Turklāt pretendentiem nedrīkst būt nodokļu vai nodevu parādu, kā arī pārkāpumu darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Tāpat tiek vērtēta uzņēmuma darbības pozitīvā ietekme uz novada vai pilsētas, kā arī reģiona ekonomisko izaugsmi un sociālo problēmu risināšanu. Līdztekus tam pretendentam jāveicina videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešana, ar savu produkciju jābūt aktīvam vietējā vai ārzemju tirgus dalībniekam. Tāpat īpaši augstu tiek vērtēts radošums uzņēmumā, kā arī sabiedriskā aktivitāte. Starp nominētajiem titula ieguvējiem ir gan Zemgalē pazīstami lauksaimnieki, metālapstrādes, mežistrādes, pārtikas rūpniecības, tūrisma un viesmīlības pārstāvji, gan mājražotāji un dažādu pakalpojumu sniedzēji. Visi laureāti saņems īpaši darinātu piemiņas zīmi, Atzinības rakstu un naudas balvu.

Vērienīgā nodokļu reforma stājas spēkā jau pēc mazliet vairāk nekā viena mēneša, taču joprojām trūkst oficiālu skaidrojumu un metodikas plānoto izmaiņu piemērošanai uzņēmumos. Pagājušajā nedēļā Tildes Jumja rīkotajā Grāmatvežu pēcpusdienā, kas klātienē un tiešraidē pulcēja vairāk nekā tūkstots grāmatvežus no visas Latvijas, nozares pārstāvji neslēpa satraukumu, ka daudzās neskaidrības var novest pie kļūdainiem aprēķiniem un domstarpībām ar varas iestādēm. 2018.gadā paredzētas vērienīgas izmaiņas vairākos likumos. Apjomīgi grozījumi skars likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kurā ieviesta progresīva nodokļu likme, mainīti atvieglojumi par apgādājamiem un ar nodokļiem neapliekamās minimālās algas apmērs. Spēkā stāsies arī jauns uzņēmumu ienākuma nodokļa likums, mainīsies likums Par valsts sociālo apdrošināšanu, Mikrouzņēmumu nodokļa likums un Pievienotās vērtības nodokļa likums. Savlaicīgi gatavojoties izmaiņām, grāmatveži saskārušies ar dažādi interpretējamām likuma normām, kurām trūkst oficiāla skaidrojuma.

Turpinām ziņas

Tiekoties preses konferencē ar Jēkabpils domes vadību, radio1.lv jautāja, cik bieži pašvaldības darbinieki dodas komandējumos. Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietniece sociālajos jautājumos Līga Kļaviņa informēja, ka šogad līdz 21.novembrim ir izdoti 252 rīkojumi par domes administrācijas darbinieku un iestāžu vadītāju komandējumiem, bet lielākoties tie ir braucieni uz dažādiem valsts institūciju rīkotiem semināriem Latvijas teritorijā. Līga Kļaviņa stāstīja, ka no gada sākuma līdz 21.novembrim ir izdoti 32 rīkojumi par administrācijas darbinieku un iestāžu vadītāju ārzemju komandējumiem. Viņa personīgi ir devusies vienā komandējumā – uz Rokišķiem, kad tur notika pilsētas svētki. Savukārt Jēkabpils mēram Raivim Ragainim tālākais brauciens bijis uz Liepāju, bet viņa vietniekam Andrim Rutko – uz Valmieru. Jēkabpils mērs, iesaistoties sarunā skaidroja, ka tiklīdz tiek izbraukts no pilsētas uz kādu semināru, arī tad, ja tas ir tikai vienas dienas seminārs, tas uzreiz tiek ierakstīts komandējumu sarakstā. Jēkabpils domes vadība nezināja teikt, cik šogad iztērēts līdzekļu komandējuma naudas apmaksai, jo šie līdzekļi netiek aprēķināti atsevišķi, bet dienas nauda ir seši eiro plus transporta izdevumi.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības un komunālās saimniecības vadītāja Anita Vanaga informē, ka bebru ielas mikrorajonā būvdarbi ir pabeigti, kā plānots 17.novembrī un vietā, kur bija paredzēts ir izvietota arī Bebriņa skulptūra, tikai pagaidām tā vēl ir apsegta. Tās atklāšana paredzēta vēlāk. Lai arī būvdarbi objektā beigušies, tas vēl nav pieņemts ekspluatācijā, jo šo procesu jāveic Būvniecības valsts kontroles birojam. Būvdarbu veicējam jāiesniedz birojā visi dokumenti, un objekts tiks pieņemts ekspluatācijā, kad Būvniecības valsts kontroles birojs būs pārbaudījis un apstiprinājis dokumentāciju. Anita vanaga uzsvēra, ka atjaunotais Bebru mikrorajons tiks svinīgi atklāts, jo objekts esot pietiekami nopietns, lai to atklātu cilvēkiem patīkamā un interesantā veidā.

Un vēl

Vairāk nekā puse jeb 56% kafijas lietotāju dienā izdzer vismaz divas tasītes attiecīgā dzēriena, liecina ūdens ražotāja un tirgotāja SIA "Venden" rīkotā aptauja. Turpretī 32% respondentu norādījuši, ka dienā izdzer trīs līdz četras tasītes kafijas, savukārt 7% aptaujāto izdzer vairāk nekā četras tasītes kafijas, bet atlikušā daļa respondentu neskaita, cik kafijas tasītes izdzer dienā. Vairums jeb 51% kafijas cienītāju aptaujā ir norādījuši, ka visbiežāk iegādājas malto kafiju, 27% izvēlas pupiņu kafiju, 20% dod priekšroku šķīstošajai kafijai, bet atlikušajai daļai respondentu bija grūti pateikt, kādu kafiju viņi dzer. Vairums jeb 45% norādīja aptaujāto norādīja, ka dzer kafiju ar pienu. Otrajā vietā ierindojās melna kafija bez cukura - šādu atbildi sniedza 22% respondentu, savukārt 17% kafijas cienītāju to bauda melnu ar cukuru, 10% dod priekšroku "caffe latte", bet atlikušā daļa sniedza citu atbildi.

Atstājiet komentāru