2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 10.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 10.septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2020.gada 10.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies desmit pretendenti, Latvijā aug jauniešu ar iegūtu augstāko izglītību skaits, un Dabas muzejā skatāma sēņu izstāde. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir Latvijas pedagogu algas salīdzinājumā ar vidējām algām Eiropas valstīs? Jēkabpils apkārtnē norisinās Zemessardzes militārās mācības; un Kā pēdējo 50 gadu laikā mainījusies savvaļas dzīvnieku populācija?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts prezidents vēlas konkrētu par bērnu tiesību jomu atbildīgu amatpersonu; Jēkabpils pilsētas dome atbalstīs ģimenes ārstus rezidentus; un Jēkabpilī turpinās Dzejas dienu pasākumi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies desmit pretendenti, Latvijā aug jauniešu ar iegūtu augstāko izglītību skaits, un Dabas muzejā skatāma sēņu izstāde. 

Noslēdzies konkurss uz Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja amatu. Jēkabpils mērs Aivars Kraps preses konferencē informēja, ka ir pieteikušies desmit pretendenti. To vidū esot vairāk dāmas, taču uz šo amatu konkurējot arī vismaz trīs kungi. Pretendenti esot gan no Jēkabpils, gan apkārtējiem novadiem, gan no tālākām Latvijas vietām. Tuvākajā laikā notiks pretendentu uzklausīšana. Tad viņiem saistībā ar amatu tiks dots uzdevums, kas nedēļas laikā jāizpilda un pēc tam izvēlēsies atbilstošāko kandidatūru. Aivars Kraps piebilda, ka apmēram divu nedēļu laikā Jēkabpils kultūras pārvaldei būs jauns vadīfājs. 

Arī partija  Alternative  Administratīvajā apgabaltiesā ir pārsūdzējusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu saistībā ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, informē saraksta deputāta amata kandidāts Aleksejs Rosļikovs. Jau ziņots, ka CVK iepriekš noraidīja  Alternative  lūgumu atcelt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Viens no pasaulē visplašāk lietotajiem pretsāpju līdzekļiem – acetaminofēns jeb paracetamols –, iespējams, var veicināt riskantu uzvedību, spriests nupat akadēmiskajā izdevumā "Social Cognitive and Affective Neuroscience" publiskotā pētījumā. Neseni pētījumi liecina, ka paracetamola ietekme notrulina negatīvo un arī pozitīvo efektu un cilvēki jūtas drošāki un nebaidās riskēt. 

Turpinām ziņas

Latvijā no 2009.gada līdz 2019.gadam 25 līdz 34 gadus veco personu skaits ar iegūtu augstāko izglītību pieauga par 12 procentpunktiem, kamēr Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīs pieaugums bija 9 procentpunkti, liecina šo valstu ikgadējā izglītības pārskata dati. No dzimumu perspektīvas raugoties, visās valstīs ir vērojams, ka gados jaunas sievietes biežāk iegūst augstāko izglītību nekā gados jauni vīrieši. 

Saeimas atbildīgā komisija vienojās uzlabot Latvijas bērnu adopcijas uz ārvalstīm kārtību un pēcadopcijas uzraudzību. Līdz šim Latvija saņēma ļoti skopu informāciju par bērniem, kas adoptēti uz ārvalstīm. Deputāti arī vienojušies uz laiku aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm, līdz likumus pilnībā sakārtos. Tas gan neietekmē tos bērnus, kuru adopcijas procesi jau sākušies. Turpmāk katru gadījumu plānots vērtēt īpašā Ārvalstu adopcijas padomē, kurā piedalītos ministrija, bāriņtiesas, Tiesībsarga birojs un nevalstiskās organizācijas.

Un vēl

Par sēņu daudzveidību  Latvijas mežos var pārliecināties tradicionālajās sēņu dienās, kas patlaban norisinās Dabas muzejā.  Izstādē sēnes ir sakārtotas apmeklētājiem ērti uztveramās grupās – ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās –, turklāt norādīts ne tikai sugas nosaukums, bet ēdamajām sēnēm arī ieteicamais apstrādes veids. Sēņu izstāde Dabas muzejā būs apskatāma līdz pat nedēļas nogalei, turklāt izstādes eksponāti katru dienu tiek mainīti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir Latvijas pedagogu algas salīdzinājumā ar vidējām algām Eiropas valstīs? Jēkabpils apkārtnē norisinās Zemessardzes militārās mācības; un Kā pēdējo 50 gadu laikā mainījusies savvaļas dzīvnieku populācija?

Pagājušajā diennaktī, veicot kopumā 2 tūkstoši 284 Covid-19 testus, reģistrēti pieci jauni saslimšanas gadījumi, vienlaikus izveseļojušies vēl 14 Covid-19 pacienti. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka viens saslimušais atgriezies no ārzemēm, turklāt apmeklējis vairākas Eiropas Savienības valstis. Vēl viens saslimušais ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona, bet trīs personām tiek precizēts infekcijas avots. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā nav stacionētu pacientu ar Covid-19. 

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pasaulē ir pārsniedzis 900 tūkstoši, kopš šī slimība pirmoreiz parādījās Ķīnā pērnā gada beigās, liecina Francijas ziņu aģentūras AFP līdz trešdienas vakaram apkopoti dati. Vissmagāk skartajā reģionā - Latīņamerikas un Karību jūras reģionā - ir reģistrēti 300 tūkstoši 340 nāves gadījumi, bet otrajā vietā ir Eiropa ar 219 tūkstoši 616 nāves gadījumiem.
    
Teju visas pedagogu grupas Latvijā saņem uz pusi zemāku atalgojumu gadā nekā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb saīsinājumā OECD valstīs vidēji. Pēc izglītības pārskata datiem, Latvijā skolotāju vidējā faktiskā alga gadā pirmsskolas pakāpē sasniedz 16 tūkstoši 668 eiro, kas ir krietni mazāk nekā vidējais atalgojums OECD valstīs - 32 tūkstoši 833 eiro. Tāda pati tendence ir arī pārējās izglītības pakāpēs - arī sākumskolas pakāpē skolotāju vidējā alga Latvijā ir 21 tūkstotis 868 eiro, bet OECD valstīs vidēji šiem pedagogiem atalgojums ir 37 tūkstoši 303 eiro gadā.

Turpinām ziņas

Saeimas vairākums sēdē šodien atbalstīja priekšlikumu vērtēt opozīcijas iesniegto ierosinājumu saglabāt nemainīgu samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām arī pēc 2020. gada, līdz kuram šī likme ir noteikta. Priekšlikums nodots vērtēšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. To atbalstīja 45 deputāti, pret bija 40, neviens balsojumā neatturējās. 

Jau ziņots, ka 5% apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji. Zemkopības ministrija pabeigusi gala ziņojumu par projekta rezultātiem un norāda, ka izpildīti visi prasītie kritēriji un rosināja samazināto PVN likmi piemērot arī citām svaigo produktu grupām. Savukārt Finanšu ministrija uzskata, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi. 

Līdz 13. septembrim Zemessardzes 3. Latgales brigādes atbildības teritorijā, Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību ciklā “Namejs 2020”, notiek lauka taktiskās mācības “Zobens 2020”. Mācības notiek arī Preiļu novadā, Aglonā un Aglonas novadā, kā arī Aizkraukles, Jēkabpils, Salas, Krustpils un Aknīstes novadā. Iedzīvotājus aicina nesatraukties par dzirdētajiem šāvienu trokšņiem mācību laikā. Militārajās mācībās piedalās vairāk nekā tūkstoš 300 Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīri un zemessargi, kā arī sadarbības partneri no Lietuvas Bruņotajiem spēkiem. Kolektīvajās apmācības ietvaros tiek trenētas darbības hibrīdapdraudējuma apstākļos


Un vēl

Zīdītāju, putnu, abinieku, rāpuļu un zivju populācijas pasaulē kopš 1970.gada ir sarukušas vidēji par 68%, liecina dabas aizsardzības organizācijas Pasaules Dabas fonda 13.Dzīvās planētas ziņojums. Tajā secināts, ka populāciju sarukšanas iemesls galvenokārt saistīts ar dabiskās vides zudumu un ekosistēmu noplicināšanu, klimata pārmaiņām. Dabas izzušanas ekonomiskā ietekme pasaulei izmaksās vismaz 479 miljardus dolāru gadā - līdz 2050.gadam tie būs aptuveni 10 triljoni dolāru, liecina pasaules dabas fonda Globālās tirdzniecības analīzes un Dabas kapitāla iniciatīvu ziņojums. Visas saimnieciskās darbības ir tieši vai netieši atkarīgas no dabas. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts prezidents vēlas konkrētu par bērnu tiesību jomu atbildīgu amatpersonu; Jēkabpils pilsētas dome atbalstīs ģimenes ārstus rezidentus; un Jēkabpilī turpinās Dzejas dienu pasākumi

Pašreizējais valsts pārvaldes modelis ir vērsts uz sektoros iedalītu politiku, tāpēc bērnu tiesību aizsardzības sistēmā būtu jāveicina tieši horizontāla sadarbība, kā arī jāizvirza konkrēta atbildīgā amatpersona, konferencē "Aizej tur - nezin kur? Ceļa meklējumi vardarbības pret bērnu novēršanai" pauda Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents sacīja, ka šī joma ir atstāta novārtā, jo tai trūkst vienas konkrētas personas, kas ir politiska un no kuras var pieprasīt atbildību. Tāpat Levits norādīja, ka jautājums nav tikai par ģimeņu, demogrāfijas vai bērnu tiesību politiku, jautājums ir par mūsu valsts pārvaldi kopumā, kur pastāv sektorālā politika. Tā vairākos gadījumos, tajā skaitā arī bērnu tiesību aizsardzības jomā, nav pietiekama, uzskata Levits.

Saeima sēdē šodien pēc piecu stundu ilga darba 2. lasījumā atbalstīja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu jeb sabiedrisko mediju un to pārvaldības likumprojektu. Lielākās diskusijas bija par jau iepriekš daudz kritizēto normu saistībā ar "leģitīmo" jeb likumā nostiprināto ietekmi, sabiedriskā medija galvenā redaktora apstiprināšanu, arī sabiedrisko mediju finansēšanu. Likumprojektu atbalstīja visi plenārsēdē klātesošie 87 Saeimas deputāti. Paredzēts, ka sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa vispārējais stratēģiskais mērķis ir stiprināt Latvijas demokrātisko iekārtu, vārda brīvību un piederības sajūtu Latvijai.

Atveseļošanas un noturības plānā, kas tiek izstrādāts, lai piesaistītu līdzekļus no Eiropas Savienības atjaunošanas fonda, darbs tiek organizēts sešu reformu virzienos. Iepriekš Eiropas Savienības līderi panāca vienošanos, kas paredz izveidot Eiropas Savienības ekonomikas atjaunošanas mehānismu 750 miljardu eiro apmērā, no kura Latvijai iezīmēti pieci miljardi eiro. Lai piesaistītu līdzekļus no Eiropas Savienības atjaunošanas fonda, dalībvalstīm ir jāizstrādā nacionālie ekonomikas noturības plāni. Augustā valdība uzdeva nozaru ministrijām līdz 11.septembrim iesniegt Finanšu ministrijai reformu priekšlikumus un investīciju projektus iekļaušanai Atveseļošanas un noturības plānā. Oficiāli plāns tiks iesniegts Eiropas Komisijā pēc tam, kad būs stājusies spēkā regula, kas indikatīvi varētu notikt 2021.gada pavasarī.
      
Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas dome atbalstīs ģimenes ārstus rezidentus, piešķirot pašvaldības stipendiju 300 eiro mēnesī. Šāds lēmums pieņemts Jēkabpils pilsētas domes sēdē. Pašvaldības atbalstam jau pieteikušies divi rezidenti, kuri plāno pēc studiju beigšanas praktizēt Jēkabpilī.

Jau tuvākajā laikā Jēkabpilī tiks atjaunots Rīgas ielas posms un tiks uzsākti būvdarbi no Daugavpils ielas līdz pilsētas robežai. Būvdarbu veikšana notiks slēdzot satiksmi vienā braukšanas joslā, satiksmi organizējot ar ceļa zīmju un luksoforu palīdzību. Kopējais atjaunojamās ielas posma garums ir 614 metri.
Kopējā projekta summa 526 tūkstoši 763 eiro, kas ietver būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību, būvuzraudzību un būvdarbus. Darbus plānots uzsākt nākamnedēļ. Darbus veiks SIA "Krustpils".

Un vēl

Jēkabpilī turpinās Dzejas dienas. Šodien mazākajiem Jēkabpils iedzīvotājiem bija iespēja piedalīties jau tradicionālajā pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu konkursā dzejoļu lasīšanā “Runčuka pantiņu kaujas”, kas pēcpusdienā norisinājās Kena parka estrādes Dzejas siltumnīcāSavukārt pulksten sešos vakarā notiks tikšanās ar Dzintaru Tilaku, kurš zināms kā stāstnieks, rakstnieks un režisors. Viņš kopā ar komponistu un dziesminieku Āri Ziemeli radīs patīkamu atmosfēru programmā “Cauri gadiem ar dziesmām un grāmatām”. Pasākuma organizatori informē, ka laikapstākļu dēļ tikšanās ar Dzintaru Tilaku pārcelta no Kena parka uz Jēkabpils tautas nama lielo zāli.

Atstājiet komentāru