2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 11.septembrī īsumā:

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Visticamāk, ka turpmāk atgriežoties no Igaunijas būs jāievēro pašizolācija; Jēkabpilī pusgada laikā nojauks piecus graustus; un Norisināsies akcija «Uzticības tālrunis tēviem».

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 analīzēm aicina pieteikties elektroniski; Dzejas dienās «cepinās» Raini Rīgā un apcerēs viņa atdzejotāja talantu Tadenavā; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs neatbalsta ideju samazināt pašizolācijas laiku; Krustpils novadā satiksmes negadījumā septiņi cietušie; un Noskaidroti taisnīgākie atalgojuma maksātāji Latvijā šogad.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Visticamāk, ka turpmāk atgriežoties no Igaunijas būs jāievēro pašizolācija; Jēkabpilī pusgada laikā nojauks piecus graustus; un Norisināsies akcija «Uzticības tālrunis tēviem».
 
Igaunijā Covid-19 izplatība šonedēļ strauji pieauga, un arī pēc pašu igauņu speciālistu datiem saslimstība 14 dienu laikā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pārsniedz 20, līdz ar to, visticamāk, jau šodien Igaunijā iekļūs to valstu sarakstā, ieceļojot no kurām būs jāievēro pašizolācija. Savukārt Lietuvā vīrusa izplatība vēl turas zem 16 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju un, iespējams, šodien, kad pārskatīs valstu saslimstības rādītājus, Lietuvai vēl izdosies izsprukt no “pašizolācijas valstu saraksta”.

Iesniegta sūdzība iepirkumā par dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" stacijas būvniecību starptautiskajā lidostā "Rīga". Sūdzību iesniegusi personu apvienība "B.S.L. Infra". Sūdzības izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts.

Eiropas Centrālā banka vakar samazināja eirozonas ekonomikas krituma prognozi šim gadam, taču brīdināja, ka inflācija šogad saglabāsies zema. Banka prognozē, ka eirozonas ekonomika šogad saruks par 8%, nevis 8,7%, kā tika lēsts jūnijā. Savukārt nākamgad un 2022.gadā eirozonas ekonomika pieaugs attiecīgi par 5%. Vienlaikus Eiropas centrālā banka prognozē, ka inflācija eirozonā šogad būs vien 0,3%, bet nākamgad un 2022.gadā pieaugs līdz attiecīgi 1%.

Turpinām ziņas

Valsts robežsardzei Covid-19 dēļ radušās grūtības izraidīt nelegālos imigrantus no Latvijas, vēsta TV3. Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā “Mucenieki” divi afgāņi pat piedraudējuši izdarīt pašnāvību, ja Valsts robežsardze neizpildīs viņu prasību, proti, viņus pēc iespējas ātrāk aizvest atpakaļ uz Afganistānu. Valsts robežsardzē skaidro, ka to nav iespējams izdarīt, jo Covid-19 dēļ nenotiek lidojumi uz valstīm ārpus Eiropas Savienības. Savukārt tās divas aviokompānijas, ar kurām teorētiski varētu organizēt lidojumu uz Afganistānu caur vairākām tranzītvalstīm, atteikušas vest izraidāmās personas. Līdzīgas problēmas esot arī ar nelegālo imigrantu no Vjetnamas, Gruzijas, Kubas un citām valstīm deportēšanu.

Tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē, Jēkabpils mērs Aivars Kraps informēja, ka līdz nākamā gada 1.martam paredzēts pilsētā nojaukt vēl piecus graustus: Atpūtas ielā 19, daudzdzīvokļu mājas graustu Slimnīcas ielā 8, daudzdzīvokļu mājas graustu Auseklīša ielā 23, veco bērnudārzu Ķieģeļu ielā, kā arī veco benzīntanku Zaļā ielā. Aivars Kraps sacīja, ka vienam graustam šogad budžetā ir paredzēti 50 tūkstoši eiro – tie plānoti vienam no lielajiem objektiem – vai nu Auseklīša 23, vai Slimnīcas ielai 8. Tāpat arī ir domes lēmums, kas paredz nojaukt benzīntanku un veco dārziņu. Tur paredzēti attiecīgi - 10 tūkstoši un 30 tūkstoši eiro. Savukārt otra lielā grausta nojaukšanai paredzēts nākamā gada budžetā piešķirt vēl 50 tūkstošus eiro. 

Un vēl

Septembra otrajā svētdienā Latvijā tradicionāli tiek atzīmēta Tēva diena. Šogad to svinēs svētdien, 13. septembrī, tādēļ Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no šodienas, 11.septembra līdz 15. septembrim rīko akciju “Uzticības tālrunis tēviem”. Šogad akcija notiek vienlaikus ar Labklājības ministrijas rīkoto komunikācijas kampaņu #tētisvar, ko arī atklāj šodien. Uzticības tālrunis tēviem akciju aizsāks ētera personība un tēvs Māris Grigalis, kurš gaidīs zvanus šodien no pulksten diviem līdz četriem pēcpusdienā. Savukārt uz zvaniem visu diennakti atbildēs profesionāli psihologi. Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111  ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 analīzēm aicina pieteikties elektroniski; Dzejas dienās «cepinās» Raini Rīgā un apcerēs viņa atdzejotāja talantu Tadenavā; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 11 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošā informācija liecina, ka seši saslimušie ieradušies no ārzemēm: Francijas, Norvēģijas un Krievijas. Viņu skaitā ir četri hokeja komandas Ņižņekamskas “Ņeftehimik” dalībnieki. Vēl trīs saslimušie ir kontaktpersonas. Savukārt divām personām tiek precizēti inficēšanās apstākļi. Pēdējās diennakts laikā stacionēts viens pacients ar Covid-19. Pašlaik stacionāros ārstējas 10 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu. 

"Centrālā laboratorija" aicina Covid-19 analīzēm pieteikties elektroniski, rakstot uz e-pastu analizes@laboratorija.lv. Lai veiktu analīzes, obligāti iepriekš jāpiesakās.  Covid-19 testa pieteikšanas telefona numurs 8303 septembrī ir pārslogots, tāpēc iedzīvotāji aicināti pieteikties elektroniski, norādot savu tālruņa numuru. Laboratorijas darbinieki atzvanīs ikvienam un vienosies par analīžu veikšanas vietu un laiku. Atgādinām, ka bezmaksas Covid-19 testam Latvijā var pieteikties ikviens. 

Šoruden, no 15. līdz 25. oktobrim, norisināsies jau septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Viena no nozīmīgākajām festivāla sadaļām ir pilnmetrāžas filmu konkursa programma, kurai šogad atlasītas astoņas spilgtas, inovatīvas un mākslinieciski izaicinošas filmas no Baltijas jūras reģiona valstīm un Ziemeļvalstīm. No Latvijas festivālā būs skatāma režisora Jevgēnija Paškevica filma Ķo zina klusā Gerda”. Pilnmetrāžas konkursā iekļautos darbus vērtēs starptautiska kinoprofesionāļu žūrija, konkursa uzvarētājs saņems RIGA IFF galveno balvu – bronzas gaiļa statueti, uzvarētājs saņem arī naudas balvu 2 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Dzejas dienās, šodien 11.septembrī, par godu Raiņa dzimšanas dienai notiks vairāki pasākumi. Pirms 55 gadiem tieši Raiņa simtā dzimšanas diena bija par iemeslu pirmajai Dzejas dienai. Šodien Raiņa un Aspazijas muzejā Rīgā notiks sarunas par Raiņa lugu “Uguns un nakts”, kā arī Raiņa “cepiens”, kurā par Raini un viņa slaveno lugu jokos četri komiķi. Ar performatīvu lasījumu uzstāsies aktrise Guna Zariņa. Savukārt Raiņa dzimtajās mājās Jēkabpils novada Tadenavā šodien viesosies dzejniece un muzeja ekspozīcijas autore Inese Zandere.

Arī Jēkabpilī šodien turpinās Dzejas dienu psākumi. Šodien ikkatru, kurš raksta dzeju, dzejprozu, aicina pieteikt savu dalību dzejas lasījumu konkursā Dzejas slams, kas sāksies četros pēcpusdienā Dzejas siltumnīcā Kena parka estrādē. Šis konkurss kļuvis ļoti populārs pēdējo gadu laikā. Dalībniekiem ir iespēja prezentēt savu dzeju, kuru vērtē žūrija un skatītāji. Pēc tam pulksten sešos vakarā Kena pareka estrādē būs tikšanās ar žurnālistu, režisoru un producentu Sandiju Semjonovu. Viņš dalīsies ar profesionālo pieredzi, kā arī ar iespaidiem, veidojos raidījumu “Neatklātā Sēlija”. Viņam pievienosies Sēlijas tūrisma speciālists Jānis Dzimtais. Kopā ar sarunas dalībniekiem diskutēs, kas mēs esam un kā sevi izjūtam šeit, Jēkabpilī. Jēkabpils Jauniešu dome aicina uz pasākumu “Ļaujies dzejas staumei”, kur brauycienā ar laivu varēs klausīties dzeju.

Dzejas festivāls Jēkabpilī noslēgsies sestdien. Rīt visi aicināti piedalīties dzejas foto orientēšanās konkursā, kas Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā sāksies pulksten 10. Rīt arī  pulksten divos dienā atvērs Jēkabpilij nozīmīgas mājas pagalma vārtus. Visi ir aicināti paviesoties mākslinieku Skulmju dzimtas mājas pagalmā, kur četros pēcpusdienā būs tikšanās ar dzimtas pārstāvjiem. Pulksten vienos dienā Jēkabpils galvenajā bibliotēkā būs tikšanās ar dzejnieku Aleksandru jakimovu. Savukārt sestdienas vakarā sešos interesentus aicina Kena parka estrādē uz koncertu, kura laikā varēs izbaudīt  valodu Vitas Tallas folkloras kopas radītās mūzikas skanējumā.  

Un vēl

Nakts gan būs dzestra, gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā noslīdēs zem +10 grādu atzīmes, taču diena pārsvarā saulaina, vairāk mākoņu būs Kurzemes un Vidzemes ziemeļos, lietus nav gaidāms, temperatūra sasniegs +17..+20 grādus. Svētdienas naktī mākoņu kļūs vairāk, vietām līs, tāpēc temperatūra vairs nebūs zemāka par +10..+15 grādiem. Mākoņainas debesis saglabāsies arī dienā, saules būs maz, vietām uzlīs un temperatūra +15..+19 grādi, turklāt pastiprināsies dienvidrietumu vējš, vakarpusē Kurzemes piekrastē brāzmās līdz 20 metriem sekundē. Pirmdienas naktī daudzviet līs un brāzmas piekrastē var pat pārsniegt 20 metrus sekundē, bet otrdien un trešdien Latvijā gaidāma īsa atvasara, gaiss iesils līdz plus 24 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs neatbalsta ideju samazināt pašizolācijas laiku; Krustpils novadā satiksmes negadījumā septiņi cietušie; un Noskaidroti taisnīgākie atalgojuma maksātāji Latvijā šogad.

Premjers Krišjānis Kariņš ir skeptisks par ideju pārskatīt kumulatīvo Covid-19 saslimstības robežkritēriju pašizolācijas noteikšanai. Jau ilgāku laiku Covid-19 izplatības dati kaimiņvalstīs ir augstāki nekā Latvijā. Arī pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 11 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi,savukārt Lietuvā – 44 un Igaunijā – 32. Lietuvas valdība šonedēļ lēma paaugstināt inficēšanās slieksni obligātās pašizolācijas noteikšanai no 16 līdz 25 inficētajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem. Taču Latvijas valdības vadītājs šādu pieeju Latvijas gadījumā neatbalsta.

Latvijā plašākā Covid-19 izplatība, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, līdz šim bijusi Priekuļu un Aglonas novados, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati par kopējo relatīvo reģistrēto saslimšanas gadījumu skaitu.  Attiecīgi Priekuļu novadā fiksēti 605 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet Aglonas novadā – 345. Vairāk nekā 200 gadījumu bijis arī Kocēnu un Riebiņu novados, kā arī novados ap Rīgu un Aizkraukles novadā. Savukārt 20 pilsētās un novados rādītājs ir mazāks par 100 saslimušajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tajā skaitā, rēķinot relatīvos skaitļos, Jēkabpilī līdz šim bijis 41 saslimušais uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Pirms 19 gadiem šajā dienā pasauli šokēja teroristu uzbrukums ASV, kas laupīja 2 tūkstoši 977 cilvēku dzīvības, un uz visiem laikiem mainīja attieksmi pret starptautisko terorismu un izpratni par cīņu pret to. 2001. gada 11. septembrī četras teroristu pašnāvnieku grupas ar nolaupītām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra 110 stāvu augstajās ēkās - "dvīņu torņos" - Ņujorkā, kuras drīz pēc trieciena sabruka. Vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagona celtnē Vašingtonā, bet ceturtais lidaparāts, kurš virzījies uz Balto namu, mērķi nesasniedza un avarēja Pensilvānijā.

Nevaldāmi mežu ugunsgrēki ir pārņēmuši plašas teritorijas ASV rietumos. Liesmas ir nonāvējušas cilvēkus un līdz pamatiem nopostījušas daudzas ēkas, bet vairāk kā pusmiljons cilvēku bijuši spiesti evakuēties un pamest savas mājas. Eksperti uzskata, ka plašie ugunsgrēki ir saistīti ar klimata pārmaiņām.  Daudzviet ASV rietumos šajās dienās debesis ir iekrāsojušās asinssarkanā un oranžā krāsā. Tas ir saistīts ar plašajiem mežu ugunsgrēkiem, kas jau nedēļām plosās vairākos štatos. Ugunsgrēki vissmagāk ir skāruši Kaliforniju, Oregonu un Vašingtonu.

Turpinām ar operatīvo dienestu ziņām

Vakar Jēkabpilī, Pļaviņu ielā, vīrietis, vadot automašīnu „Mazda 626”, uzbrauca gājējai, kura šķērsoja ceļa braucamo daļu, nepārliecinoties par ceļu satiksmes drošību. Negadījumā gājēja guva traumas un tika nogādāta slimnīcā. Policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Savukārt Krustpils novada Krustpils pagastā uz ceļa Rīga – Daugavpils 138. km vakar sieviete, vadot automašīnu „Peugeot 806”, veica apdzīšanu un aizķēra tajā pašā virzienā braucošo transportlīdzekli „Renault Premium”, zaudēja kontroli pār savu auto, sadūrās ar pretī braucošo automašīnu „BMW X3”. Negadījumā traumas guva septiņas personas, kuras tika nogādātas slimnīcā.  Policijā par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Uz šo smago satiksmes negadījumu tika izsaukti arī Jēkabpils un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji. Viņi ar hidraulisko instrumentu palīdzību no vienas automašīnas atbrīvoja tajā iespiestu cilvēku un nodeva viņu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Ugunsdzēsēji glābēji ar vinčas palīdzību vienu no automašīnām novilka no ceļa braucamās daļas, kā arī, izmantojot absorbentu, savāca uz brauktuves izlijušos šķidrumus. 

Nedēļas nogalē, dodoties ārpus Rīgas un citām pilsētām, joprojām jārēķinās ar ceļu būvdarbiem, kas visā valstī notiek 109 ceļu posmos. Valsts AS "Latvijas Valsts ceļi" aicina autobraucējus savlaicīgi plānot savus braucienus, paredzēt papildu laiku ceļā un ieskatīties ceļu remontdarbu kartē. Autovadītājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem un jāievēro satiksmes organizāciju un luksoforu signālus būvdarbu posmos. Uz Daugavpils šosejas posmā no Salaspils līdz Ikšķilei noteikts ātruma ierobežojums 70 kilometri stundā, un pārmaiņus tiek slēgta viena no divām joslām uz katras no brauktuvēm. Posmā pie Pļaviņām starp abiem rotācijas apļiem ir noteikts ātruma ierobežojums 70 un 50 kilometri stundā, divi luksoforu posmi un ceļā var paiet 20 minūtes. Savukārt posmā no Līvāniem līdz Stūrišķiem divi luksoforu posmi un ātruma ierobežojums 70 kilometri stundā.

Un vēl

Personāla atlases, attīstības un atalgojuma pētījumu kompānijas "Fontes" pētījumā par taisnīgākajiem atalgojuma maksātājiem Latvijā 2020. gadā tika atzīti informācijas tehnoloģiju uzņēmuma “Accenture” Latvijas filiāle organizāciju grupā virs 500 darbiniekiem un gaisa filtru ražotājs "Dinair Filton" organizāciju grupā līdz 500 darbiniekiem.  Organizāciju grupā virs 500 darbiniekiem otro vietu ieņem iepriekšējo divu gadu taisnīgākā atalgojuma maksātāja titula ieguvēja Starptautiskā lidosta "Rīga". Tai seko "Latvijas autoceļu uzturētājs",  Swedbank, un "Latvijas Valsts meži". Organizāciju grupa zem 500 darbiniekiem šajā pētījumā atsevišķi tiek aplūkota pirmo gadu. Otro un trešo vietu tajā dala Autotransporta direkcija un "DPD Latvia", kurām seko "Linedata services" Latvijas filiāle un "MSC Shared Service Center Riga".

Atstājiet komentāru