2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kustība «Par!» veselības ministra amatam virza Danielu Pavļutu; Jēkabpilī un Aknīstē strauji pieaudzis ar Covid-19 saslimušo skaits; un Sākusies 2021. gada tautas skaitīšana. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Nacionālā veselības dienesta direktora amatu virza Āri Kasparānu; Kā šogad plāno eksāmenus absolventu klasēm? Un Kas izraudzīts par šī gada bezmugurkaulnieku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā Satversmē noteikt ģimenes jēdzienu; Pareizticīgo metropolīts Ziemassvētkos aicina lūgties par mediķiem; un Kāda ir Latvijas iedzīvotāju attieksme pret iespēju vakcinēties pret Covid-19?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kustība «Par!» veselības ministra amatam virza Danielu Pavļutu; Jēkabpilī un Aknīstē strauji pieaudzis ar Covid-19 saslimušo skaits; un Sākusies 2021. gada tautas skaitīšana. 

Kustības “Par!” valde veselības ministra amatam izvirzījusi partijas vadītāju Danielu Pavļutu. To Latvijas Televīzijas raidījumā “Šodienas jautājums” paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa sacīja, ka partiju apvienība trešdien vienojusies veselības ministra amatam virzīt Danielu Pavļutu. Ceturtdien apvienības “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcija lems par viņa izvirzīšanu no apvienības un aicinās uz tikšanos premjeru Krišjāni Kariņu, lai vienotos par turpmāko sadarbību valdībā.

Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja Rita Logina aicinājusi izskatīt Oļega Burova atbilstību "Rīgas starptautiskā autoosta" padomes locekļa amatam. Šāds aicinājums izteikts, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, cita starpā, arī pret Burovu. Tādējādi esot radītas šaubas par viņa reputāciju un iespējamo akcionāru uzticības zaudēšanu. 

Valdība nolēmusi novirzīt papildu 11,7 miljonus eiro, lai slimnīcās būtu iespējams izveidot papildu gultasvietas Covid-19 pacientu ārstēšanai un nodrošināt nepieciešamās medicīniskās ierīces šo gultu aprīkošanai un plašākām diagnostikas iespējām. Veselības ministrija atzīmē, ka, neskatoties uz pieņemtajiem papildu ierobežojumiem un ieviestajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, saslimstība ar Covid-19 un stacionēto Covid-19 pacientu skaits turpina augt.

Ministru kabinets šodien plāno lemt par papildu 160 tūkstoši vakcīnu pret Covid-19 devu iegādi no ražotājiem Pfizer un BioNTech, preses konferencē atklāja veselības ministre Ilze Viņķele, kura pienākumus pilda vēl līdz šodienai, jo premjers ir pieprasījis viņas demisiju. Viņķele skaidroja, ka iepriekš Veselības ministrija valdībā vērsās ar iespēju pasūtīt papildu 100 tūkstoši vakcīnas pret Covid-19 devu no Pfizer un BioNTech. Vienlaikus šīsdienas valdības sēdē, pēc Viņķeles sacītā, tiks virzīts lēmums par vēl papildu 160 tūkstoši devu iegādi no ražotājiem Pfizer un BioNTech.

Tāpat arī Latvijā ar ASV ražotāja Moderna vakcīnu, kas šonedēļ apstiprināta izmantošnai Eiropas Savienībā,  šogad plānots vakcinēt vismaz 168 tūkstoši 283 cilvēku, pirmajā ceturksnī iegādājoties 42 tūkstoši 182 devu, liecina Veselības ministrijas izstrādātais Covid-19 vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plāns, kuru šodien plāno izskatīt valdība.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šī mēneša piecu dienu laikā reģistrēti 113 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 352 saslimušie. Tajā skaitā otrdien reģistrēti 54 saslimšanas gadījumi, kas ir negatīvs Jēkabpils rekords – līdz šim vienas dienas laikā pilsētā reģistrētais lielākais skaits inficēto ar koronavīrusu. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkbpilī reģistrēti 924 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, šajā skaitā ietilpst gan tie, kuri slimo patlaban, gan tie, kas jau izveseļojušies, gan tie, kas no vīrusa komplikācijām miruši.

Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka otrdien fiksēts Covid-19 uzliesmojums Aknīstes novadā, kur pēc slimības perēkļa likvidēšanas Gārsenes psihoneiroloģiskajā slimnīcā pēdējā laikā bija būtiski mazinājusies saslimstība ar koronavīrusu. Aknīstes novadā otrdien reģistrēti 44 jauni saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Savukārt pēdējo divu nedēļu jeb 14 dienu laikā šeit reģistrēti 79 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, bet kopumā - 225.

Un vēl

2021. gads ir tautas skaitīšanas gads, kas no iepriekšējiem tautas skaitīšanas gadiem atšķirsies ar to, ka  Centrālās statistikas pārvaldes intervētāji nedosies klātienē aptaujāt iedzīvotājus un tiem nebūs jāaizpilda arī elektroniskās anketas. Tautas skaitīšanā uzskaita visus konkrētās valsts iedzīvotājus, mājokļus un vāc informāciju par tos raksturojošiem rādītājiem. 2021. gadā Latvijā tā notiks vienpadsmito reizi kopš 1920. gada, kad tika organizēta pirmā tautas skaitīšana neatkarīgajā Latvijas Republikā un trešā pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas. Šogad visu nepieciešamo informāciju statistikas pārvalde iegūs no administratīvo datu reģistriem. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Nacionālā veselības dienesta direktora amatu virza Āri Kasparānu; Kā šogad plāno eksāmenus absolventu klasēm? Un Kas izraudzīts par šī gada bezmugurkaulnieku?

Apstiprināšanai Nacionālā veselības dienesta direktora amatā tiks virzīts līdzšinējais Veselības ministrijas darbinieks Āris Kasparāns. Atklātajā konkursā par NVD direktora amatu Kasparāns ar gūto vērtējumu apliecinājis savas kompetences un atbilstību amatam, turklāt par uzvarētāju viņš tika atzīts vienbalsīgi. Kasparāna līdzšinējā darbavieta ir bijusi Veselības Ministrija, kur konkursa uzvarētājs strādā jau no 2013.gada. Atklātais konkurss norisinājās trijās kārtās un pretendentu intervijas notika attālinātajā režīmā. Lai ieņemtu Nacionālā veselības dienesta direktora amatu, konkursa uzvarētājam vēl jāgūst apstiprinājums no Ministru kabineta.

Valsts kontrole veikusi revīziju par zaļās elektroenerģijas ražošanu, kurā konstatējusi vairākus trūkumus gan politikas veidošanas, gan kontroles jomā. Tādēļ Valsts Kontrole vērsīsies tiesībsargājošās institūcijās par nepamatoti saņemta atbalsta izmaksu. Valsts kontrole norāda, ka par atjaunojamo energoresursu politikas veidošanu ir atbildīga Ekonomikas ministrija un tā kopš 2012. gada ir vilcinājusies ar jaunu, tehnoloģiski neitrālu atjaunojamo energoresursu atbalsta mehānisma ieviešanu. Valsts kontrole norāda, ka nepamatoti atbalsta izmaksās sanemti  8,5 miljoni eiro gadā.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību  priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles demisijas amatam piedāvātais Saeimas “Attīstībai/Par!” frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts nav piemērots šim amatam.  Keris norāda, ka Pavļutam nav pieredzes veselības aprūpes jomā un ka pašreizējā krīzes situācijā nav laika mācīties un nav laika eksperimentiem. Situācija prasa steidzamu un profesionālu rīcību, tāpēc priekšroka būtu kandidātam no bijušo veselības ministru vidus.

Turpinām ziņas

Ja epidemioloģiskā situācija valstī neuzlabojas un līdz pavasara brīvlaikam tiek saglabāts attālināto mācību process izlaiduma klasēm, varētu spriest par eksāmenu pārcelšanu vai atcelšanu izlaiduma klasēm. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska norāda, ka pavasara brīvlaiks ir izšķirošā robežšķirtne – ja līdz tam izlaiduma klases netiek līdz mācībām klātienē vai konsultāciju procesam februārī, tad ministrija domās par eksāmenu mazināšanu vai atcelšanu 9. klasēm. Savukārt 12. klašu beidzējiem pašreizējais plāns paredz trīs obligātos eksāmenus.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība konceptuāli vienojās par skolēnu brīvlaika pagarināšanu 1.-4.klašu skolēniem par divām nedēļām, kas nozīmē pagarinātu mācību gadu vasaras brīvlaikā. Savukārt 7.-12. klašu skolēni 4. janvārī uzsāktās attālinātās mācības turpina.

Vecāki aicina arī 1.-4.klašu skolēniem mācību procesu nodrošināt attālināti, nevis pagarināt brīvlaiku, liecina Ikšķiles vidusskolas vecāku padomes atklātā vēstule valsts augstākajām amatpersonām. Ikšķiles vidusskolas vecāku padome atklātā vēstulē izsaka atbalstu daudzām izglītības un zinātnes nozares reformām - gan tām, kas jau ir iesāktas, gan iecerētajām, - taču vēlas vērst uzmanību, ka nepiekrīt nekvalitatīviem, neizdiskutētiem un sasteigtiem lēmumiem, kas negatīvi ietekmē pedagogu, skolēnu un vecāku darba dzīves kvalitāti.

Un vēl

Par 2021. gada bezmugurkaulnieku Latvijas Entomoloģijas biedrība izvēlējusies zebrzirnekļu ģinti no lēcējzirnekļu dzimtas. Zebrzirnekļi ir īpaši ar to, ka tie neveido kukaiņu ķeramos tīklus. Zebrzirnekļi, kā jau nosaukums liecina, ir ar svītrainu ķermeni. Latvijā no zebrzirnekļu ģints sastopamas trīs sugas. Visi zirnekļi ir plēsēji. To barība ir dažādi bezmugurkaulnieki, lielākoties – kukaiņi. Dzīves ilgums savvaļā ir līdz vienam gadam, turklāt tēviņi dzīvo īsāku laika periodu nekā mātītes, nebrīvē turētie zirnekļi nodzīvojuši divus trīs gadus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā Satversmē noteikt ģimenes jēdzienu; Pareizticīgo metropolīts Ziemassvētkos aicina lūgties par mediķiem; un Kāda ir Latvijas iedzīvotāju attieksme pret iespēju vakcinēties pret Covid-19?

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti tūkstoš 374 Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 36 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā Latvijā veikti kopumā 13 tūkstoši 525 Covid-19 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 10,2%. Aizvadītā dienā pret Covid -19 vakcinēti 749 cilvēki. Kopumā vakcinēti jau 4 tūkstoši 595 cilvēki.

Pagājušajā diennaktī stacionēti 178 Covid-19 pacienti, kas ir līdz šim lielākais vienā diennaktī stacionēto skaits. Kopumā patlaban stacionāros ārstējas tūkstoš 174 ar Covid-19 sasirgušie. No visiem stacionētajiem tūkstoš 109 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 65 - ar smagu slimības gaitu, kas ir par vienu pacientu mazāk nekā trešdien.

Ogres slimnīcā ir mediķi un pacienti, kuri jau ir inficējušies ar Covid-19 vīrusa jauno paveidu, kas ir vēl lipīgāks un bīstamāks, nekā līdz šim konstatētais, tā uzskata slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs, atzīstot, ka Covid-19 jaunais paveids slimnīcā nav laboratoriski pierādīts.

T ikmēr Slimību profilakses un kontroles centrs noliedz Ogres slimnīcas vadītāja teikto par Covid-19 jaunā paveida konstatēšanu, norādot, ka līdz šim Latvijā nav konstatēti jaunā Covid-19 paveida gadījumi. Centrā skaidro, ka Covid-19 testu rezultātu paraugus analizē references laboratorija Latvijas Infektoloģijas centrā un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, un līdz šim sekvenēšanas rezultātos Latvijā vīrusa jaunais paveids nav konstatēts. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir parakstījis rīkojumu par veselības ministres Ilzes Viņķeles atbrīvošanu no amata un Ministru prezidenta biedra, aizsardzības ministra, Arta Pabrika iecelšanu par veselības ministra pienākumu izpildītāju uz laiku, kamēr Saeimā tiks apstiprināts jauns veselības ministrs. Ministru prezidenta rīkojums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža.

Nacionālā apvienība iesniegusi Saeimā likumprojektu par grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz labot Satversmes 110. pantu, konstitucionāli nostiprinot ģimenes jēdzienu kā vīrieša un sievietes savienību. Nacionālās apvienības ieskatā Satversmes tiesas 12. novembrī psludinātā spriedumā ir veikts patvaļīgs ģimenes jēdziena skaidrojums, kas neatbilst ne likumdevēja gribai, kas izteikta Satversmes 110. panta esošajā redakcijā, ne Latvijas sabiedrības izpratnei par to, kas ir ģimene.

ASV Kongress šodien oficiāli apstiprināja demokrātu kandidāta Džo Baidena uzvaru 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās. Līdz ar to bijušais viceprezidents Baidens 20.janvārī prezidenta amatā varēs nomainīt republikāni Donaldu Trampu.

Turpinām ziņas

Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs Ziemassvētkos iedzīvotājus aicina lūgties par mediķiem, kuri pašaizliedzīgi cīnās ar Covid-19 izplatību, kā arī ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus. Metropolīts akcentēja, ka Dievs aicina cilvēkus atteikties no egoistiskā dzīves veida un pavērst savu skatu uz tuvāko, uz tiem, kas ir ap mums - ģimenē, darbā, draudzē, dzimtajā pilsētā, valstī, un pacensties ticībā un paļāvībā uz Dievu atvērt viņiem savu sirdi, sadzirdēt viņu vajadzības un sniegt palīdzīgu roku. 

Viena persona tiesībsarga amatu varēs ieņemt ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. To paredz Saeimas šodien trešajā lasījumā atbalstītie grozījumi Tiesībsarga likumā. Ar izmaiņām noteikts, ka viena un tā pati persona var būt par tiesībsargu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Attiecīgās izmaiņas stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī un vēl neattieksies uz nākošajām tiesībsarga vēlēšanām.

Un vēl

Pašlaik vien 34% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju piekristu vakcinēties pret Covid-19, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" jaunākās veiktās aptaujas dati. Aptaujā vien trešā daļa respondentu norādījuši, ka vakcinētos pret Covid-19, kad vakcīna būs pieejama. Savukārt puse jeb 49% iedzīvotāju norādījuši, ka nevakcinētos. 17% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā. Savukārt no tiem aptaujas dalībniekiem, kuriem ir bērni vecumā līdz 18 gadiem, vien 22% norādījuši, ka plāno vakcinēt savu bērnu pret Covid-19, kad vakcīna būs pieejama. 

Atstājiet komentāru