2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Šonedēļ sāks visu mediķu vakcināciju; Jēkabpilī 14 dienu laikā reģistrēti 410 Covid-19 pacienti; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņas klausieties: Latvija saņem vēl 6 tūkstoši 825 vakcīnu pret Covid-19; Sākas juristu cīņas par Adminitratīvi teritoriālo reformu? Un Kam šogad piešķirts gada dzīvnieka tituls?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole norāda uz nepietiekami efektīvu finanšu noziegumu izmeklēšanu; Jēkabpiliešus aicina iesaistīties barikāžu atceres pasākumos; un Mājsēdes laikā atcelti vairāki Jēkabpils pilsētas autobusu reisi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Šonedēļ sāks visu mediķu vakcināciju; Jēkabpilī 14 dienu laikā reģistrēti 410 Covid-19 pacienti; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Veselības ministrs Daniels Pavļuts izdevis rīkojumu, kas noteic, ka no 11.janvāra tiks vakcinēti visi mediķi. Vakcinācijas process būs jāorganizē arī brīvdienās un svētku dienās, paredz ministra rīkojums. Pavļuts norāda, ka līdz šim vakcinēja lielo slimnīcu darbiniekus, brīvdienās sāka vakcinēt ģimenes ārstus, bet no šodienas šī iespēja būs visiem mediķiem - ārstiem, ārstu palīgiem, māsām, zobārstiem, vecmātēm un citiem.

Arī Latvijā atklāts Covid-19 ierosinātājvīrusa jaunais paveids, kas tiek uzskatīts par daudz lipīgāku un kurš iepriekš tika atklāts Lielbritānijā. Latvijā tas pagaidām atrasts vienā paraugā. To "Panorāmai" apstiprināja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš. Šobrīd nav informācijas, kurā Latvijas reģionā ticis ņemts šis paraugs. Veselības  ministrija norāda, ka šis gadījums ir saistīts ar ceļojumu uz Lielbritāniju.

Gandrīz nedēļu – tik ilgi uz epidemiologa zvanu dažkārt jāgaida cilvēkiem, kuri inficējušies ar Covid-19. Dažs labs paguvis jau izārstēties, pirms ar viņu sazinās Slimību profilakses un kontroles centra darbinieki. Turklāt zvans tiek saņemts tik novēloti, ka arī lietotne “Apturi Covid” vairs nespēj atrast kontaktpersonas. Slimību profilakses un kontroles centrs atzīst, ka tā resursi ļauj apzvanīt aptuveni 800 cilvēkus dienā. Tā kā pēdējās nedēļās saslimušo skaits nereti pārsniedz pat 1000 cilvēkus dienā, visus uzreiz sazvanīt neizdodas. 

Indonēzijā ir atrasta sestdien avarējušās lidmašīnas nokrišanas vieta. Vietējās zemo cenu aviokompānijas lidmašīna nokrita jūrā netālu no galvaspilsētas Džakartas īsi pēc pacelšanās gaisā. Tajā atradās 62 cilvēki. Visticamāk, visi ir gājuši bojā. Katastrofas iemesli šobrīd nav zināmi. Avarējusī lidmašīna bija 26 gadus vecs Boeing. Aviokompānijas vadība apgalvo, ka tā ir bijusi labā tehniskā stāvoklī.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī no 1. līdz 10.janvārim reģistrēti 266 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt divu nedēļu jeb 14 dienu laikā pilsētā reģistrēti 410 saslimušie. Tajā skaitā piektdien reģistrēti 27 saslimušie, bet sestdien - 33. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 77 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, šajā skaitā ietilpst gan tie, kuri slimo patlaban, gan tie, kas jau izveseļojušies, gan tie, kas no vīrusa komplikācijām miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā turpinās mediķu vakcinācija pret Covid-19 un divu nedēļu laikā vakcīnu saņēmuši 125 medicīnas darbinieki, kas pēc potes jūtoties labi. Tikai vienā gadījumā bijusi smagāka alerģiska reakcija, kur medicīnas darbiniekam nācies divas dienas pavadīt stacionārā, līdz pašsajūta normalizējas, stāsta SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes loceklis Roberts Spručs. Viņš piebilst, ka patlaban darbinieks ir izrakstīts no stacionāra un jūtas labi. Par šo gadījumu ziņots valsts zāļu aģentūrai, kā arī slimnīca sazinājās ar "Pfizer" un situāciju pārrunāja. 

Roberts Spručs informē, ka šonedēļ Jēkabpils slimnīcas vakcinācijas kabinetā vakcīnu pret Covid-19 saņems 30 darbinieki.  Šonedēļ sāks vakcinēt ģimenes ārstus un to palīgus. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv sadaļā Jēkabpils/Sabiedrības ziņas. 

Vaicāts par situāciju ar Covid-19 pacientu hospitalizēšanu un darbu nodaļās, Roberts Spručs atzīst, ka lielākā problēma ir cilvēkresursu nodrošinājums, kas esot uz izsīkuma robežas un medicīnas darbinieki, kas strādā, spiesti to darīt ar lielu pārslodzi. Spručs norāda, ka kopīgais uzstādījums visām reģionālajām slimnīcām no Nacionālā veselības dienesta, ka jāuzņem visi pacienti, kas uz slimnīcu atvesti. Taču slimnīcai ir savas iespējas un personāla kapacitāte, cik tā spēj uzņemt pacientus. Jēkabpils slimnīcā izveidotas divas reanimācijas nodaļas, kurās kopā ir septiņas gultas, kā arī 50 Covid-19 slimnieku gultas. Vislielākā nepieciešamība ir pēc reanimācijas gultām. Slimnīcā Covid-19 laikā septiņas reizes pieaudzis skābekļa patēriņš. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Jaunās nedēļas pirmajā pusē Latvijā snigs un putinās un gaisa temperatūra būs tuvu nullei, pēc tam kļūs aukstāks, prognozē sinoptiķi. Gan sniegputenis, gan sals daudzviet valstī būs lielākais kopš 2019. gada pirmā ceturkšņa vai pat garākā laika posmā. No pirmdienas līdz trešdienai Latvijā palaikam snigs un putinās, vietām – stipri. Pūtīs brāzmains dienvidu vējš. Daudzviet Latvijā sniega sega kļūs par 10-15 centimetriem biezāka, vietām var uzsnigt 20 centimetru sniega. Puteņa dēļ sniega segas biezums būs nevienmērīgs, ilgstoši gaidāmi slikti braukšanas apstākļi.

Nedēļas vidū Latvijā sāks ieplūst aukstāks gaiss no Krievijas. Pastāv iespēja, ka Vidzemē un Latgalē sals pastiprināsies līdz 20 vai pat vairāk grādiem. Nedēļas otrajā pusē snigs krietni mazāk un brīžiem debesis skaidrosies, lēns līdz mērens austrumu vējš pāries ziemeļu vējā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņas klausieties: Latvija saņem vēl 6 tūkstoši 825 vakcīnu pret Covid-19; Sākas juristu cīņas par Adminitratīvi teritoriālo reformu? Un Kam šogad piešķirts gada dzīvnieka tituls?

Valsts asinsdonoru centrā šodien saņemta trešā ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegādes daļa, liecina centra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter". Sūtījumā ir 6 tūkstoši 825 vakcīnas "Comirnaty" devas. Līdz ar to Latvija līdz šim saņēmusi 30 tūkstoši 225 "Comirnaty" vakcīnas devu. Jāņem vērā, ka katra cilvēka pilnīgai vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Svētdien pret Covid-19 sapotētas tikai 330 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pagājušajā diennaktī vakcinācija notika vien trijās ārstniecības iestādēs. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā vakcinētas 199 personas, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā - 120, bet Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā - 11. Attiecīgi kopumā līdz šim Latvijā vakcinētas 6 tūkstoši 933 personas.

Internetā parādījies sludinājums darbam Vācijā medicīnas nozarē, kas izraisījis lielu satraukumu sabiedrības vidū. Vislielākās bažas rada tas, cik vilinošs šāds darba piedāvājums var šķist medmāsām, salīdzinot ar darbu Latvijā. Alga ir krietni lielāka par to, ko medmāsas saņem Latvijā, turklāt sludinājumā nodārīts, ka tiks apmaksāta dzīvošana un ceļa izdevumi. Komentāros iesaistās arī vietējie mediķi, norādot, ka alga, ko medmāsa Latvijā saņem ir 5,15 eiro stundā pirms nodokļu nomaksas, tikmēr Vācijas piedāvājums - 80 eiro stundā.
Jau iepriekš ziņots, ka Covid-19 pacientu aprūpei Jēkabpilī un arī citviet Latvijā visvairāk trūkst medicīnas māsu, māsu palīgu un sanitāru. 

Turpinām ziņas

Nodokļu ieņēmumi pagājušajā gadā bija 2019.gada līmenī šodien intervijā TV3 sacīja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Vienlaikus Jaunzeme norādīja, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklī pagājušajā gadā iekasēts par 3% vairāk, nekā plānots. Jau vēstīts, ka 2020. gada 11 mēnešos valsts budžetā tika iekasēti 8,94 miljardi eiro, kas ir par 609,25 miljoniem eiro jeb 6,4% mazāk, nekā plānots, bet salīdzinājumā ar 2019. gada attiecīgo periodu VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi samazinājās par 21,93 miljoniem eiro jeb 0,2%. Nodokļos 2020. gadā bija plānots iekasēt kopumā 10,50 miljardus eiro.

Šonedēļ Satversmes tiesa publiskā procesā sāks skatīt pirmo ar administratīvi teritoriālo reformu saistīto lietu, informē laikraksts Diena. Tā būs apvienotā Limbažu un Ikšķiles novadu lieta. Limbažu novada dome Satversmes tiesā apstrīd Skultes pagasta pievienošanu Saulkrastu novadam, bet Ikšķiles pašvaldība – Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta pievienošanu Ogres novadam. Saeimu jeb institūciju, kas izdevusi apstrīdēto likumu, Satversmes tiesā pārstāvēs viens no Latvijā atzītākajiem ekspertiem – advokātu biroja Cobalt vadošais partneris, zvērināts advokāts Lauris Liepa. Taču plašais pieaicināto personu loks liecina, ka tiesa ļoti lielu vērību pievērsīs reformas ekonomiskajam pamatojumam. 

Kopumā Satversmes tiesā pašlaik ir ierosinātas 19 ar Administratīvi teritoriālo reformu saistītas lietas. Tajā skaitā arī Salas novada iesniegtais pieteikums, kur pašvaldība nepiekrīt apvienošanai ar Jēkabpili, bet vēlas kopā ar vairākām citām vietvarām veidot Sēlijas novadu. Pirmo lietu skatīs viss Satversmes tiesas sastāvs. 

Un vēl

Dabas muzejs par 2021.gada dzīvniekiem pasludinājis divas zīdītāju sugas - pelēko zaķi un balto zaķi. Par abiem zaķiem vienlaicīgi muzejs izvēlējies runāt tāpēc, ka joprojām nereti cilvēki domā, ka Latvijā mīt viens zaķis, kas vasarā ir pelēks, bet ziemā - balts. Pašlaik Latvijā sastopamas divas zaķu sugas. Senāk sastopams ir baltais zaķis, kas Latvijas teritorijā dzīvo kopš ledus laikmeta beigām, bet patlaban biežāk sastopamais pelēkais zaķis Latvijā dzīvo tikai kopš 17.gadsimta, kad ar lauksaimniecības attīstību paplašinājās atklātas ainavas. Zaķi ir aktīvi visu gadu, biežāk barojas krēslā un naktī. Parasti dzīvo pa vienam, vairāki zaķi kopā sastopami pārošanās laikā. Izbiedēts zaķis var skriet ar ātrumu līdz pat 50 kilometriem stundā. Muzejs aicina reģistrēt zaķu novērojumus vietnē dabasdati.lv un iekļaut gada dzīvnieku izglītojošos pasākumos un citās norisēs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kontrole norāda uz nepietiekami efektīvu finanšu noziegumu izmeklēšanu; Jēkabpiliešus aicina iesaistīties barikāžu atceres pasākumos; un Mājsēdes laikā atcelti vairāki Jēkabpils pilsētas autobusu reisi.

Pagājušās nedēļas pēdējā diennaktī Latvijā atklāts 331 saslimšanas ar Covid-19 gadījums un saņemta informācija par 15 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Svētdien Latvijā veikti 4 tūkstoši 179 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 7,9%. Starp mirušajiem cilvēki bija vecumā no 45 līdz 95 gadi. Līdz šim Latvijā ziņots par 864 Covid-19 pacientu nāvi. Miruši 1,73% no reģistrētajiem inficētajiem. 

Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās kopumā inficējusies 13 tūkstoši 61 persona. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā ir sasniegusi 684,7 gadījumus. Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 49 tūkstoši 899 cilvēki.

Slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits kopš sestdienas pieaudzis par 53 sasirgušajiem, kā rezultātā kopējais stacionēto pacientu skaits sasniedzis tūkstoš 200, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Aizvadītajā diennaktī slimnīcās ievietoti 109 sasirgušie, tajā skaitā divi pārvesti uz citu stacionāru, savukārt no stacionāra izrakstīti 29 pacienti, kuru vidū ir arī divi iepriekš minētie pārvestie pacienti. No visiem stacionētajiem tūkstoš 127 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 73 - ar smagu slimības gaitu.

Valsts prezidents Egils Levits norāda uz nepieciešamību izveidot tieslietu akadēmiju. Šodien Valsts kontroles un Tieslietu ministrijas rīkotajā preses konferencē Levits pauda, ka līdz šim prokuratūras darbības rezultāti nebija pietiekami, neskatoties uz to, ka prokuroru skaits uz tūkstoš iedzīvotājiem ir pietiekams. Valsts prezidenta ieskatā, ja problēmas prokuratūras darbā turpinās, tad ir jāievieš zināmas reformas. Vienlaikus Levits uzsvēra, ka reformas nevar būt atkarīgas no ģenerālprokurora labās gribas, bet gan nepieciešams ieviest institucionalizētus risinājumus, tāpēc svarīga arī Ministru kabineta un Saeimas iesaiste.

Lai arī noziedzīgo nodarījumu finanšu un ekonomikas jomā izmeklēšana un iztiesāšana ir atzīta par valsts prioritāti, tomēr nevar apgalvot, ka šo noziegumu izmeklēšanas efektivitāte pēdējos gados būtu augusi, secināts Valsts kontroles izvērtējumā par noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu. Revīzijā secināts, ka visās revīzijas izlasē iekļautajās izmeklēšanas iestādēs šīs specifikas kriminālprocesu uzkrājums pēdējos trīs gados lielākoties nav mazinājies un arī šīs kategorijas lietu iztiesāšana aizvien ieilgst. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas bibliotēkā šonedēļ notiks tiešsaites tikšanās ar fotogrāfu Daini Ormani un saruna par Barikāžu laiku. Savukārt Jēkabpils galvenā bibliotēka aicina izsstāstīt savu barikāžu stāstu. Jēkabpils pilsētas bibliotēka 14. janvārī pulksten18 aicina uz kārtējo cikla “Jēkaba vakari” tiešsaistes pasākumu. Šoreiz   saruna par nozīmīgu notikumu mūsu valsts  vēsturē - 1991. gada janvāra barikādēm un tikšanos ar tā laika dienu un nakšu aculiecinieku - fotogrāfu Daini Ormani. 

Savukārt Jēkabpils Galvenā janvārī aicina Barikāžu dalībniekus dalīties ar tā laika sajūtām, atmiņām, kuras atstāja neizdzēšamas pēdas ik viena cilvēka dzīvē. Iemūžināt Latvijas valstij nozīmīgu notikumu stāstā, lai izglītotu jauno paaudzi, liktu aizdomāties: “ Vai es būtu gatavs aizstāvēt Latviju?’’ Stāstus aicina sūtīt – Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai pa pastu, epastu vai aiznest personiski. Stāsti tiks apkopoti un publicēti bibliotēkas mājaslapā.

Un vēl

SIA „Jēkabpils autobusu parks”paziņo, ka sakarā ar komandantstundas noteikšanu no 15.janvāra vakara līdz 17.janvāra rītam un no 22.janvāra vakara līdz 24.janvāra rītam
 būs slēgti vairāki pilsētas autobusu reisi 3.šajā un 5tajā maršrutā, kas no rīta sāk kursēt pēc pulksten četriem, bet vakarā no pulksten 21vieniem. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv. Tālrunis informācijai: 29182383.


Atstājiet komentāru