2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc svētkiem izteiktāks saslimstības pieaugums vērojams gados jaunu cilvēku vidū ;  Kādus sodus saņēmuši jēkabpilieši par komendantstundas pākāpumiem ? un Barikāžu 30 gadus pieminēs plaši, bet attālināti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pēta Latvijas iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19; Jēkabpils pilsētas pašvaldība organizē semināru nevalstiskajām organizācijām; un Ar ko jārēķinās autovadītājiem uz ceļa puteņa laikā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atklāto Covid-19 gadījumu skaits pārsniedzis 50 tūkstoši; Deputāti vēlas Labklājības ministrijas darba analīzi saistībā ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros; un Valsts presidents sveic jubilejā Raimondu Paulu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēc svētkiem izteiktāks saslimstības pieaugums vērojams gados jaunu cilvēku vidū ;  Kādus sodus saņēmuši jēkabpilieši par komendantstundas pākāpumiem ? un Barikāžu 30 gadus pieminēs plaši, bet attālināti.


Pēc tam, kad svētdienas, 10. janvāra, vakarā Slimību profilakses un kontroles centrs apstiprināja Latvijā jaunā koronavīrusa variantu, kas saistīts ar ceļojumu uz Apvienoto Karalisti, veselības ministrs Daniels Pavļuts paudis viedokli, ka jāgatavojas iespējamam saslimstības pieaugumam un slimnīcu darba stiprināšanai. Pavļuts norāda, ka šajā sakarā ministrija devusi rīkojumus, kas ir saistīti ar papildu rezervju sagādi un iepirkumiem, un, visticamāk, vērsīsies visā drīzumā valdībā pēc papildu līdzekļiem, lai slimnīcas ir gatavas strādāt ar varbūtējo pacientu pieplūdumu.


Izteikts Covid-19 saslimstības pieaugums novērojams jauniešu vidū, kuri inficējušies svētku nedēļas laikā, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Izteiktāks saslimstības pieaugums vērojams 15 līdz 49 gadus vecu cilvēku vidū, un īpaši – 15-19 gadus veco jauniešu vidū. Epidemiologi norāda, ka šobrīd pozitīvs tests ir tiem cilvēkiem, kuri inficējušies svētku nedēļas laikā – aptuveni no 24. līdz 30. decembrim. Ģeogrāfiski slimības izplatības pieaugums novērojams visos Latvijas reģionos.


Vairāki valdības pārstāvji atzinuši, ka ir gatavi pirmie saņemt vakcīnu pret Covid-19, lai rādītu piemēru sabiedrībai, vienlaikus norādot, ka svarīgāk vakcinēt prioritārās grupas. Šādu viedokli vakar pauda valdības pārstāvji attālinātā preses konferencē pēc valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmes.


Daudzviet Eiropā nedēļas nogalē stipri snidzis. Dažviet vēl pirmdien satiksme bija paralizēta un iedzīvotājiem ieteikts lieki ārpus mājām neiziet. Piemēram, Spānijas centrālajā daļā sniega kārta dažviet sasniedza pat 50 centimetru. Apgrūtināta arī jaunāko vakcīnas pret Covid-19 devu piegāde. Daļa sniega Spānijā pārvērtusies ledus kārtā, un vairāki simti ceļu kļuvuši gandrīz neizbraucami. Tādu sniegputeni pilsēta nebija pieredzējusi 50 gadu.


Turpinām ziņas


Valsts policija pēc bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles iesnieguma par neslavas celšanu sākusi kriminālprocesu pret AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētāju, bijušo Satversmes aizsardzības biroja darbinieku Arnoldu Babri. Sociālajos tīklos biedrības "Sabiedriskie Satversmes Sargi" 8. janvārī izplatītajā video, kurā SIA "Memory Water" dibinātājs Jānis Pļaviņš aicināja cilvēkus aizvadītajā sestdienā doties "miermīlīgā braucienā" uz Daugavpili, lai demonstrētu attieksmi pret Covid-19 ierobežojumiem un "obligāto vakcinēšanos." Šajā pašā videouzrunā Babris norādīja, ka brauciens tiek apvienots ar "bēru procesiju, jo ir pirmais aizgājējs – Viņķele politiskais līķis, tāpēc savā prātā pavadīsim pirmo politisko Covid-19 upuri."

Saistībā ar ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpumiem pagājušajās brīvdienās Jēkabpils policijas iecirkņa teritorijā tika reģistrēti 40 notikumi. Par mājsēdes ierobežojumu neievērošanu 17 personām piemēroti naudas sodi 100 eiro, vienai personai – 200 eiro, bet divām personām -  500 eiro.  


9. janvārī Jēkabpilī kādā degvielas uzpildes stacijā likumsargi ievēroja, ka vienā automašīnā atrodas vairākas personas, kuras sākotnēji centās izvairīties no komunikācijas ar policistiem. Pārbaudes laikā konstatēts, ka automašīnā „Mercedes-Benz ML400” atrodas četri iedzīvotāji no dažādām mājsaimniecībām. Par pulcēšanās ierobežojumu neievērošanu likumsargi katram no viņiem piemēroja naudas sodu – tūkstoš eiro. 


Tajā pašā dienā Jēkabpilī, Varoņu ielā, tika konstatēts, ka vēl vienas automašīnas pasažieris un vadītājs pārkāpj pulcēšanās ierobežojumus. Policisti automašīnā „Peugeot 3008” esošajiem 37 un 57 gadus veciem vīriešiem no dažādām mājsaimniecībām piemēroja naudas sodu 900 eiro apmērā katram.  


Un vēl

Šogad aprit 30 gadu kopš janvāra barikādēm. Gan tiem, kuri toreiz cēla un apsargāja barikādes, lai saglabātu atjaunoto Latvijas neatkarību, gan tiem, kuri tolaik vēl nebija dzimuši, tiek piedāvāta plaša un daudzveidīga barikāžu atceres un izzināšanas programma. Pandēmijas apstākļos tā notiks attālināti. Ziedus pie barikāžu laika upuru piemiņas vietām šoreiz aicina nolikt individuāli un arī ugunskuru vai sveci iedegt katram savā mājsaimniecībā. Tomēr, neraugoties uz pandēmiju, barikāžu atceres programma plānota pat vērienīgāka nekā līdz šim. Dažādās programmās un platformās būs koncerti, dokumentālas filmas, dievkalpojums, ziņu speciālizlaidums, barikāžu dalībnieku stāsti, muzeja eksponātu apskates un arī barikāžu sajūtu rekonstrukcijas.

Jau ziņots, ka saistībā ar Barikāžu atceres 30to gadadienu arī Jēkabpils Galvenā un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas rīko attālinātā veidā pasākumus. Plašāk par to lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Pēta Latvijas iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19; Jēkabpils pilsētas pašvaldība organizē semināru nevalstiskajām organizācijām; un Ar ko jārēķinās autovadītājiem uz ceļa puteņa laikā?

Pētījumā par Latvijas iedzīvotāju imunitāti pēc Covid-19 pārslimošanas zinātnieki cer uz lielāku ģimenes ārstu un pacientu atsaucību. Pirmie starprezultāti liecina, ka parādās cilvēki, kam nav bijis nekādu saslimšanas simptomu, bet antivielas organismā ir, un otrādi – ir bijis pozitīvs Covid-19 tests, bet antivielas pēc slimošanas netiek atrastas. Pilotpētījumā piedalījušies 300 cilvēku. Zinātnieki mēģina saprast, cik daudz un kam antivielas izstrādājas vai neizstrādājas. Līdz janvāra beigām cer savākt datus par 6 tūkstošiem pacientu, kurus atlasa ar ģimenes ārstu palīdzību un veic bezmaksas testu.

No 15. janvāra, ieceļojot Latvijā, visiem iebraucējiem papildu “Covidpass.lv” anketai būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts ne vēlāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas Latvijā. Šāda prasība ir izraisījusi arī neapmierinātību, un doktorante Aleksandra Jolkina no Londonas plāno to apstrīdēt Satversmes tiesā, norādot, ka daudzās valstīs testi nav viegli pieejami un ir dārgi.  Jolkina arī aicina Latvijas valdību ņemt piemēru no kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas, kur testu ir iespējams veikt, ierodoties valstī.

Neskatoties uz vakcinācijas sākšanu virknē valstu, šogad netiks sasniegta pūļa imunitāte pret jauno koronavīrusu, brīdina ANO Pasaules Veselības organizācija. Zinātnieki norāda, ka paies zināms laiks, pirms tiks saražots un pielietots pietiekami daudz vakcīnu devu, lai apturētu vīrusa izplatību. Tāpēc būs nepieciešams ievērot sabiedrības veselības un sociālos pasākumus vīrusa pārnešanas apturēšanai "vismaz visu šo atlikušo gadu".
 
Ar Covid-19 inficējušās vairākas gorillas Sandjego zooloģiskā dārza safari parkā Amerikas Savienotajās Valstīs. Lielie primāti, visticamāk, koronavīrusu ieguvuši no kāda dzīvnieku kopēja. Speciālisti atgādina, ka bažas par pērtiķu iespējamo inficēšanos pastāvēja jau no pandēmijas sākuma, jo šiem dzīvniekiem ir cilvēkiem līdzīgs genoms. Tomēr primātu inficēšanās gadījumi pasaulē līdz šim oficiāli nebija apstiprināti. 

Turpinām ziņas

19.janvārī Jēkabpils pilsētas pašvaldība organizē semināru Jēkabpils pilsētas un apkārtējo novadu nevalstiskajām organizācijām tiešsaitē. Seminārā informāciju par Sabiedrības integrācijas fonda darbību sniegs sekretariāta direktore Zaiga Pūce, savukārt par SIF programmām un plānoto atbalstu nevalstiskajām organizācijām informēs SIF sekretariāta direktora vietnieks Reinis Lasmanis. Seminārā būs atskats uz iepriekšējā gadā biedrību realizētajām aktivitātēm, uzklausot vairāku nevalstisko organizāciju pārstāvju pieredzes stāstus. 

Jēkabpils biedrība “Jauniešu klubs “13. pirmdiena”” aicina jauniešus, vecumā no 13-25 gadiem, pieteikties uz izaugsmes ciklu jauniešiem “Augšup!”. Aktivitāšu laikā būs iespēja izzināt aspektus, kas ietekmē garīgo veselību un kā katrs no mums var stiprināt sevi, savu garīgo veselību, lai ikdienā justos labi. Izaugsmes ciklā  “Augšup!” plānotas piecas aktivitātes. Katru aktivitāti vadīs savas jomas eksperti, ar pieredzi neformālās izglītības jomā. Pirmā aktivitāte “Iepazīsti sevi!” notiks 28. Janvārī tiešsaistē. 

Un vēl
 
Šobrīd Latvijas centrālajā daļā sniegs, putenis un apledojums daudzviet apgrūtina braukšanu. Vietām Zemgalē atsevišķos ceļa posmos veidojas aizputinājumi. Sniegotos un slidenos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos šobrīd ir iesaistītas 60  ziemas dienesta tehnikas vienības. Snigšanas laikā sniega sega uz autoceļiem var veidoties atkārtoti, arī pēc uzturēšanas darbu veikšanas. Šādos laika apstākļos aicinām autobraucējus plānot papildu laiku ceļam, būt īpaši piesardzīgiem, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu. 

Saskaņā ar meteoroloģisko prognozi snigšana un putenis turpināsies visas dienas garumā, tā laikā redzamība vietām samazināsies līdz 500 – tūkstoš metriem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā atklāto Covid-19 gadījumu skaits pārsniedzis 50 tūkstoši; Deputāti vēlas Labklājības ministrijas darba analīzi saistībā ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros; un Valsts presidents sveic jubilejā Raimondu Paulu.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 878 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 18 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Līdz ar to Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 50 tūkstoši 777, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 882, kas ir 1,74% no visiem inficētajiem. Pirmdien Latvijā veikti 12 tūkstoši 516 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 7%, kas ir par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā svētdien. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās kopumā inficējusies 13 101 persona. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā ir sasniegusi 686,8 gadījumus.

Saeimas Juridiskā komisija šodien lēma skatīšanai parlamentā virzīt lēmumprojektu par visiem trīs pieteiktajiem valsts kontroliera amata kandidātiem, par kuriem parlamentā būs jābalso. Komisija lūgs šo jautājumu skatīt kādā no tuvākajām Saeimas sēdēm. Valsts kontroliera amatam ir pieteikti trīs kandidāti. "Attīstībai/Par!" Saeimas deputāti kā valsts kontroliera amata kandidātu virza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāju Rolandu Irkli. Jaunās konservatīvās partijas parlamenta frakcija pieteikusi Valsts kontroles (VK) padomes locekles, revīzijas departamenta direktores Ilzes Grīnhofas kandidatūru un "KPV LV" kā pretendentu virza VK padomes locekli, revīzijas departamenta direktoru Edgaru Korčaginu.

Kā ziņots, jauns valsts kontrolieris jāievēl, jo amata pilnvaru otrais termiņš 2021.gada 19.janvārī beigsies Elitai Krūmiņai.

Ģenerālprokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzēta bijusī politiķe un Latvijas Universitātes rektora vietniece Baiba Broka un divi būvuzņēmēji Ivars Millers un Guntis Rāvis. Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, kas pirmās sēdes datumu vēl nav nozīmējusi.

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā 2020. gada decembrī, salīdzinot ar 2019. gada decembri, samazinājās par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas samazinājās par 1,4%, bet pakalpojumiem palielinājās par 1,6%.

Turpinām ziņas

Saeimas komisija konceptuāli vienojusies par izpētes grupu Labklājības ministrijas darba kvalitātes analizēšanai saistībā ar saslimstību sociālās aprūpes centros. Pašlaik deviņās no 25 valsts sociālās aprūpes centru filiālēm 178 klientiem konstatēts Covid-19. Liela saslimstība skar arī pašvaldību sociālos aprūpes centrus. Tas sadusmojis vairākus Saeimas komisijas deputātus, tādēļ komisija konceptuāli lēma aicināt premjeru veidot izpētes grupu, lai noskaidrotu, vai Labklājības ministrija darījusi visu iesējamo, lai izvairītos no Covid-19 iekļūšanas sociālās aprūpes iestādēs.

Nozares augstākās amatpersonas vakcinācija pret Covid-19 varētu stimulēt vakcinēties arī citus, tāpēc veselības ministrs Daniels Pavļuts tiek aicināts vakcinēties, šādu nostāju šodien pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Jau ziņots, ka pašlaik politiķu vakcinēšana ir plānota tikai maijā, lai līdz tam dotu iespējas tikt pie vakcīnām mediķiem, senioriem un citām riska grupām, kam tās nepieciešamas vairāk. 

Un vēl

Valsts prezidents Egils levits šodien,12. janvārī sveica Raimondu Paulu 85 gadu jubilejā, uzsverot Maestro mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā un pasniedzot viņam Valsts prezidenta plaketi.  Apsveicot Raimondu Paulu, Valsts prezidenta teica: "Augsti godātais Paula kungs! Maestro! Laika gaitā es esmu sestais Valsts prezidents, kurš sveic jūs jubilejā. Prezidenti nāk un iet, bet Raimonds Pauls paliek. Tā ir paliekoša vērtība visiem latviešiem, Latvijai un arī ārpus Latvijas robežām. Raimondu Paulu sociālajos tīklos apsveicis arī Premjers Krišjānis Kariņš, sakot paldies par milzīgo ieguldījumu Latvijas estrādes mūzikas attīstībā un jauno talantu kalvē, Latvijas vārda nešanu pasaulē, enerģijas un radošuma iedvesmu vairāku paaudžu garumā.

Atstājiet komentāru