2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā veikto Covid-19 testu kopskaits pārsniedzis miljonu; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure decembrī; un Nosaukta Latvijas 2021. gada ģeovieta.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn investīciju projektos piesaistīti 252,4 miljoni eiro; Krustpils pamatskolā desmit darbiniekiem atklāta saslimšana ar Covid-19; un Kādus apavus iesaka mediķi vilkt aukstajā laikā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No šovakara līdz svētdienai naktī būs komandantstunda; Zemledus makšķerniekus aicina neizaicināt likteni un nekāpt uz ledus ; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā veikto Covid-19 testu kopskaits pārsniedzis miljonu; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājusi apkure decembrī; un Nosaukta Latvijas 2021. gada ģeovieta.

Trešdien Latvijā veikts miljonais Covid-19 tests, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pirmais laboratoriskais izmeklējums uz Covid-19 Latvijā tika veikts pērnā gada 29.janvārī, pēc tam līdz marta vidum tika testēts ne vairāk par dažiem desmitiem cilvēku dienā, bet 12.martā diennaktī veikto Covid-19 izmeklējumu skaits pirmo reizi pārsniedza 100. Jau astoņas dienas vēlāk faktiskā testēšanas jauda pārsniedza tūkstoš izmeklējumu diennaktī, bet 10 tūkstoši izmeklējumu robeža tika pārsniegta nepilnus deviņus mēnešus vēlāk - 10.decembrī. Kopš pagājušā gada oktobra Latvijā tiek veikti vairāk nekā 100 tūkstoši jaunā koronavīrusa testu mēnesī. No pērnā gada 29.janvāra līdz šā gada 13.janvārim Latvijā kopumā veikti miljons 6 tūkstoši 427 Covid-19 testi. 

Lietuvā miljonais Covid-19 tests tika veikts pagājušā gada oktobra beigās, bet Igaunijā veikto izmeklējumu skaits patlaban tuvojas 700 tūkstošiem.

Covid-19 ierobežošanas pasākumi, neraugoties uz atbalsta mehānismiem, atstāj jūtamu ietekmi uz uzņēmējdarbību. Taču mazie uzņēmēji - lauksaimniecības preču un pārtikas ražošanas uzņēmumi šajā laikā spējuši attīstīties vai pat sākt uzņēmējdarbību. Saskaņā ar Uzņēmuma reģistra datiem šā gada pirmajā nedēļā kopumā reģistrēti 148 jauni  uzņēmumi, bet likvidēti 232 uzņēmumi.

Francijā no sestdienas būs spēkā komandantstunda, liedzot cilvēkiem atstāt mājas pēc pulksten 18, vakar paziņoja Francijas premjerministrs Žans Kastekss. Komandantstunda būs spēkā vismaz divas nedēļas.

Zviedrija sākusi strādāt pie labojumiem likumā, kas aizliedz piekļuvi 1994.gadā Baltijas jūrā nogrimušā prāmja Estonia vrakam, paziņojis Zviedrijas iekšlietu ministrs Mikaels Dambergs. Ministrs intervijā Zviedrijas Radio sacīja, ka Tieslietu ministrija darbu pie likuma labojumiem varētu pabeigt līdz martam, un piebilda, ka parlamentā pastāv plašs atbalsts labojumu veikšanai. Tas nozīmē, ka varbūt jau vasarā būs iespējams ienirt pie prāmja vraka un veikt izpēti. 
 
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida oficiāli nominēja premjerministra amatam Reformu partijas priekšsēdētāju Kaju Kallasu. Kaljulaida sacīja, ka Igaunijai pēc iespējas drīzāk ir nepieciešama strādātspējīga valdībai, jo valsts joprojām cīnās ar koronavīrusu Covid-19, kas ir smagi skārusi veselības aprūpes sistēmu un ekonomiku. 

Jau ziņots, ka centra partijas vadītā koalīcijas valdība krita trešdien, 13. janvārī, pēc tam kad premjers Jiri Ratass paziņoja par demisiju.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par izmaksām decembrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,28 eiro. Decembrī apkures izmaksas pieaugušas vidēji par 37 eirocentiem kvadrātmetrā, salīdzinot ar novembri, kad vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksāja 91 eirocentu. 

Visdārgāk apkure decembrī izmaksājusi mājas Brīvības ielā 2g/1 iemītniekiem, - 2,21 eiro kvadrātmetrā. Tāpat arī dārgāk nekā vidēji pilsētā par apkuri maksā Rīgas 175 iemītnieki – 2,05 eiro kvadrātmetrā, kā arī Dārza ielas 2 – 1,80 eiro kvadrātmetrā. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši siltināto māju iemītniekiem, kā arī mājas Ziemeļu ielā 6 iemītniekiem – 87 eirocenti, Ķieģeļu ielā 13b – 91 eirocents kvadrātmetrā, un Nameja ielā 32, kur kvadrātmetrs apkures izmaksājis – 93 eirocenti. 

Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs aprīlī, skatieties SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā, kas publicēta portālā Radio1.lv.

Jēkabpilī trešdien reģistrēts 21 jauns saslimušais ar koronavīrusu. Savukārt šomēnes no 1. līdz 14.janvārim kopumā pilsētā reģistrēti 334 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19. Tikmēr divu nedēļu laikā pilsētā reģistrēti 382 saslimušie. Savukārt kopumā, kopš marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 145 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Un vēl

Biedrība “Ziemeļvidzemes ģeoparks” nosauca Latvijas 2021. gada ģeovietu. Šogad par Gada ģeovietu plašas ģeologu un dabas ekspertu aptaujas un balsošanas rezultātā tika izvēlēti Staldzenes stāvkrasti, kas atrodas Kurzemē un ir sešus kilometrus garš jūras krasta posms uz ziemeļiem no Ventspils. Biedrība informē, ka jūras viļņu erodētā krasta krauja ir krāšņa, savvaļi ainaviska un tajā atsedzas ļoti daudzveidīgi nogulumi.  

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn investīciju projektos piesaistīti 252,4 miljoni eiro; Krustpils pamatskolā desmit darbiniekiem atklāta saslimšana ar Covid-19; un Kādus apavus iesaka mediķi vilkt aukstajā laikā?

Daugavpils reģionālās slimnīcas teritorijā uzstādītas divas moduļu tipa ēkas, kurās izvietosies tie Covid-19 pacienti, kuru stāvoklis nav smags, bet kuriem nepieciešama ārstu uzraudzība un veselības stāvokļa stabilizācija. Jauno ēku ierīkošana ļaus atbrīvot daļu gultu Plaušu slimību un tuberkulozes centra ēkā, kur ārstējas lielākā daļa Covid-19 pacientu.

Ar tiešu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līdzdalību pagājušajā gadā realizēts 51 investīciju projekts.  Šie uzņēmumi Latvijas ekonomikā ienesīs 252,4 miljonus eiro un izveidos 2 tūkstoši 893 jaunas darba vietas. Kopējais preču eksporta apjoms 2020. gada 11 mēnešos ir pārsniedzis 2019. gada līmeni par 80 miljoniem eiro. Arī investīciju piesaistes jomā gads ir bijis veiksmīgs.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, saņemot patērētāju sūdzības, vērtēja SIA “Julianus Inkasso Latvija” komercpraksi – valstī izsludinātā ārkārtējā situācijā izdarīts spiediens uz parādniekiem, radot iespaidu, ka tieši šis laiks ir labvēlīgākais parāda samaksai bez tiesas. Šāda negodīgā komercprakse ir skārusi vismaz 511 patērētājus. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs norādīja, ka tādējādi uzņēmums īstenoja agresīvu, maldinošu un profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi

Turpinām ziņas

Šodien,  Apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas sēdē, kurā piedalījās Jēkabpils pilsētas un novada, Krustpils, Aknīstes un Salas novadu pašvaldību pārstāvji, Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs informēja, ka Krustpils pamatskolā pedagogiem un darbiniekiem konstatēta saslimšana ar Covid-19. 

Radio1 sazinājās ar Krustpils pamatskolas direktori Viju Stiebriņu, kas informēja, ka šonedēļ skolā apstiprināta saslimšana desmit pedagogiem un tehniskajiem darbiniekiem. Vija Stiebriņa, uzzinot, ka vienam no darbiniekiem, esot skolā parādījās temperatūra un bija slikta pašsajūta, operatīvi organizēja siekalu testu visiem skolas darbiniekiem. Veicot testu 30 personām, desmit gadījumos konstatēta saslimšana ar Covid-19, divos gadījumos tiks veikts atkārtots tests, jo analīzes neesot skaidras. 

Kopumā skolā ar Covid-19 saslimuši 14 darbinieki, jo četriem koronavīruss konstatēts pirms vairākām nedēļām un viņi jau drīzumā atgriezīsies darbā izveseļojušies. Saistībā ar pedagogu un tehnisko darbinieku saslimšanu mācību processnav traucēts, jo jaunāko klašu skolēniem līdz 25.janvārim turpinās brīvlaiks, bet 5.-9.klašu skolēni mācās attālināti.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība pagarinājusi pretendentu pieteikšanos konkursā uz SIA “JK Namu pārvalde” valdes locekļa amatu līdz 12.februārim. Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka pieteikšanās pagarināta, lai dotu iespēju konkursā startēt plašākam pretendentu lokam. Viņš piebilda, ka konkursā uz citas kapitālsabiedrības vadību - SIA “Jēkabpils ūdens” valdes locekļa amatu bija 11 pretendenti, kas deva iespēju plašai izvēlei uzņēmuma vadībā iecelt profesionālu un zinošu speciālistu. Jau ziņots, ka iepriekš izsludinātais konkurss noslēdzās 2020.gada 21.decembrī ar divu pretendentu no Jēkabpils pieteikšanos. 

Un vēl

Pirmo reizi pēdējo divu gadu laikā gaisa temperatūra Latvijā sasniegusi -20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Alūksnē šorīt fiksēti -20,7 grādi, un pilni -20 grādi bijuši arī Dagdā. Savukārt Jēkabpilī Zīlānu meteostacijā šorīt fiksēti minus 19,7, Līvānos Sīļu meteostacijā minus 18,3 un Skrīveru meteostacijā minus 17,3. Iepriekš pēdējo reizi šāds sals Latvijā fiksēts 2019. gada 22. janvārī, taču līdz ievērojama mēroga aukstuma rekordiem ir tālu. Šajā datumā 1940. gadā Latvijā bija -33,2 grādu sals.

Lai izvairītos no ķermeņa atdzišanas lielā salā, svarīgi ir padomāt par piemērotu apģērbu un apaviem – tie nedrīkst būt pārāk cieši, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.
Ķermeņa atdzišana var iestāties, ja ir būtiski pazeminājusies ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā. Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gada gājuma cilvēki.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No šovakara līdz svētdienai naktī būs komandantstunda; Zemledus makšķerniekus aicina neizaicināt likteni un nekāpt uz ledus ; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ ?

Latvijā pagājušajā diennaktī apstiprināti 1084 Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 15 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 12 tūkstoši 453 izmeklējumi. Reģistrēti tūkstoš 84 jauni inficēšanās gadījumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,8%.

Vakcīnu pret Covid-10 aizvadītā dienā saņēma tūkstoš 688 cilvēki. Līdz ar to kopumā Latvijā vakcinēti 13 tūkstoši 129 cilvēki, informē Nacionālais veselības dienests.

Līvānu uzņēmumam SIA "Adugs Production" piemērots tūkstoš eiro sods par nepamatotu ieturējumu veikšanu un darbinieku atstāšanu bez iztikas līdzekļiem. Valsts darba inspekcija pārbaudes laikā konditorejas uzņēmumā konstatējusi, ka ir veikti ieturējumi no tādām darbiniekiem izmaksājamās darba samaksas daļām, no kurām normatīvie akti aizliedz veikt ieturējumus. Turklāt ieturējumu apjoms ir pārsniedzis normatīvajos aktos noteikto augstāko ieturējumu līmeni 20% apmērā no mēneša darba samaksas. Tādējādi darbiniekiem neesot izmaksāta pat minimālā darba alga, atstājot darbiniekus bez iztikas līdzekļiem. 

Talsu novadā, vizinoties uz mašīnai piestiprināta maisa, gājusi bojā pusaudze. Ceturtdien policijā saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta par to, ka Virbu pagastā ceļu satiksmes negadījumā gāja bojā 14 gadus veca meitene. Noskaidrots, ka 19 gadus vecs jaunietis vadīja automašīnu "Audi", kurai aizmugurē bija piestiprināts minerālmēslu maiss, kurā iekšā bija kameras un matracis. Automašīnai pārvietojoties, uz tā atradās divi jaunieši. Līkumā maiss noslīdēja nost no ceļa braucamās daļas un ieslīdēja grāvī, kur bija caurteka. Jaunietis turpat no maisa nokrita nost, taču meitene trieciena rezultātā atsitās pret grāvī esošo caurteku un koku. Meitene notikuma vietā no gūtajām traumām gāja bojā. Jaunietim, kurš vadīja automašīnu, ir transportlīdzekļa vadīšanas tiesības un viņa izelpā netika konstatēts alkohols. Saskaņā ar krimināllikumu par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

No šī vakara līdz svētdienai nakts stundās Latvijā būs jāievēro komandantstunda. Iedzīvotājiem nakts stundās no plkst.22 līdz plkst.5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā.
Tās atstāšana šajā laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu, un pārvietošanās galamērķi. Esot ārpus mājām līdzi jābūt arī  pasei vai ID kartei. Komandantstunda būs jāturpina ievērot arī nākamajā nedēļas nogalē no 22.janvāra līdz 24.janvārim.

Turpinām ziņas

Šajā ziemā, kas vēl tikai tā īsti sākas, ielūstot ledū, bojā gājuši vairāk nekā desmit cilvēki, tai skaitā arī zemledus makšķernieki. Brīvdienās sinoptiķi sola jau nopietnāku salu, visticamāk, ne viens vien zemledus loma tīkotājs tad posīsies doties uz kādu no ezeriem. Makšķernieki tiek aicināti neriskēt ar savu veselību un dzīvību un nekāpt uz ledus. Glābšanas dienests norada, ka ir jābūt ļoti ilgstošam un lielam aukstumam, lai caur sasnigušo sniegu varētu pieaudzēt ledus biezumu un viņš kļūtu drošāks.

Jau ziņots, brīdinājumu neatrasties uz pilsētas ūdenstilpju ledus izplatījusi arī Jēkabpils pilsētas pašvaldība. 

Iestājoties aukstākam laikam, iedzīvotāji daudz aktīvāk izmanto apkures ierīces. Tāpēc glābēji atgādina, ka skursteņi ir regulāri jātīra. Sodrēju degšana ir bīstama ar to, ka veidojas ļoti augsta temperatūra, kas bojā dūmvada konstrukciju un var izraisīt aizdegšanos. Apkures sezonā ugunsdzēsēji saņem vidēji četrus līdz piecus izsaukumus dienā, kas saistīti ar sodrēju degšanu.

Un vēl

Lielākais sals gaidāms svētdien, bet nākamās nedēļas otrajā pusē atgriezīsies atkusnis, liecina prognozes. Brīvdienās aukstuma vilnis Latvijā turpināsies, sestdienas agrā rītā sals ap -20 grādiem gaidāms lielākajā daļā Vidzemes un Latgales, bet valsts centrālajā daļā būs -13..-18 grādi. Zemākā temperatūra gaidāma svētdienas naktī un agri no rīta, kad lielākajā daļā Latvijas tā būs ap -20 grādiem, lokāli noslīdot pat līdz -25 grādiem. Arī brīvdienu pēcpusdienās saglabāsies krietns sals. Bieži uzspīdēs saule.

Jaunās nedēļas sākumā temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, bet pirmdien un otrdien vēl visā Latvijā saglabāsies sals. Trešdien galvenokārt jūras piekrastē Kurzemē, bet ceturtdien jau visā Latvijā būs atgriezies atkusnis, temperatūrai pakāpjoties virs nulles. Nedēļas sākumā bieži uzspīdēs saule un snigs maz, bet nedēļas otrajā pusē, ierodoties atkusnim, gaidāms gan sniegs, gan lietus.


Atstājiet komentāru