2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība pagaidām neplāno mazināt ierobežojumus pēc 7.februāra; Cik daudz Latvijas iedzīvotaju veic D vitamīna analīzes? Un Francijā likums aizsargā lauku trokšņus un aromātus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina valsts amatpersonas par tiesu spriedumiem izteikties neitrāli; Tirgotāji nolēmuši vērsties satversmes tiesā; un Nedēļas nogalē kļūs aukstāks

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Varētu lemt par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem; Viesītes novadā medību laikā tiek nāvējoši sašauts kāds vīrietis; un Šodien pilsētā strādāja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” septiņas tehnikas vienības.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība pagaidām neplāno mazināt ierobežojumus pēc 7.februāra; Cik daudz Latvijas iedzīvotaju veic D vitamīna analīzes? Un Francijā likums aizsargā lauku trokšņus un aromātus.

Patlaban nevar runāt par būtiskiem Covid-19 izplatības dēļ noteikto ierobežojumu atvieglojumiem pēc 7.februāra, tā vakar pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs atzina, ka vēl tiks diskutēts par situāciju pēc 7.februāra, tomēr patlaban runāt par ierobežojumu mīkstināšanu esot pāragri. Premjera vērtējumā, Covid-19 apkarošanā Latvija ir uz pareizā ceļa, tomēr tas vēl ir jānoiet. 

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts prognozē, ka pie normālas dzīves tuvāko pusgadu nevarēs atgriezties, jo būtu nepieciešams pieredzēt radikālu saslimstības ar Covid-19 samazinājumu un nodrošināt plašu vakcīnu pieejamību, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Viņš skaidroja, ka, ja saslimstības samazināšanas temps būs tāds, kā iepriekšējās divās nedēļās, tad līdz epidemiologu nospraustajam mērķim - 200 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju - varētu nokļūt pēc apmēram mēneša. Tomēr pie normālas dzīves nevarēs atgriezties vismaz turpmāko pusgadu, sacīja ministrs, piebilstot, ka tam priekšnoteikums ir radikāls saslimstības samazinājums, kas ies roku rokā ar masveida vakcīnu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Tikmēr Aizsardzības ministrs Artis pabriks uzskata, ka Latvijā patlaban iestājies brīdis, kad nepieciešams apsvērt Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu sistēmas mainīšanu, to padarot loģiskāku. Ministrs uzskata, ka ar pandēmiju var veiksmīgi cīnīties, ja tiek pieņemti vienkārši un sabiedrībai saprotami ierobežojumi. Pabriks, piemēram, uzskata, ka aizliegums iegādāties grāmatas neveicina pandēmijas izplatīšanās ierobežošanu. Tieši tāpat aizliegums tirgot atsevišķas preces rada pretēju efektu. Pēc viņa domām arī skaistumkopšanas nozare, strikti ievērojot noteiktus infekcijas ierobežojuma algoritmus, var turpināt strādāt. Kā arī skolēniem, kuriem šogad plānoti eksāmeni, jābūt iespējai ar skolotājiem konsultēties klātienē. 

Valdība vakar nolēma, ka Covid-19 pasākumos iesaistītajiem policistiem un robežsargiem piešķirs piemaksas 50% apmērā no amatpersonai noteiktās stundas algas likmes. Grozījumi paredz atļaut amatpersonām par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 infekcijas uzliesmojumu un tās seku novēršanu noteikt piemaksu 50% apmērā no amatpersonai noteiktās stundas algas likmes, ievērojot noteiktus kritērijus un amatpersonas iesaistes vai saskares stundu skaitu. Šīm piemaksām nepieciešamais finansējums mēnesī prognozēts aptuveni pusmiljons eiro.

Turpinām ziņas

Pagājušajā gadā iedzīvotāji, iegādājoties mazlietotas preces, vislielāko interesi izrādījuši par juvelierizstrādājumiem, viedtālruņiem, spēļu konsolēm un spēlēm, liecina Latvijā apkopotā statistika. Pieaugoša tendence – cilvēki arvien biežāk iegādājas lietotas preces zaļās domāšanas un vides aizsardzība apsvērumu vadīti. Vispopulārākā mazlietoto preču kategorija ir juvelierizstrādājumi, otrajā vietā bija viedtālruņi (18%), kam seko spēlēs un spēļu konsoles (14%). Trešajā vietā - dažādu spēļu disku iegāde, bet ceturtajā - instrumenti remontam un celtniecībai (9%).  Savukārt piekto vispirktāko lietoto preču kategoriju pērn veidoja TV, audio, video un DVD izklaides iekārtas (8%), kam sekoja datortehnika (6%).

Gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pēdējā gada laikā nav veikuši D vitamīna analīzes, bet gandrīz tikpat jeb 47% atzīst, ka pēdējā gada laikā D vitamīna analīzes ir veikuši. Turklāt biežāk D vitamīna analīzes ir veikušas sievietes. Šādi secināts nesen veiktajā aptaujā. Mediķi norāda, ka D vitamīna analīzes būtu jāveic, ja pacientam ir riska faktori D vitamīna deficītam. Šis vitamīns ietekmē neirokognitīvās funkcijas - atmiņu, uzmanību, domāšanas procesus - un samazina muskuļu vājumu. 

Un vēl

Gaiļa dziedāšana, govju maušana, traktora troksnis – Francijā lauku skaņas un aromāti tagad aizsargāti ar likumu un atzīti par daļu no nacionālā mantojuma. Lieta aktualizēta, jo Francijas laukos vietējiem un pilsētas atpūtniekiem dažkārt radušās domstarpības par to, kādai jābūt lauku videi. Pirms kāda laika tiesā uz apsūdzēto sola pat nonāca kāds gailis savas dziedāšanas dēļ. Francijas lauku skaņas un trokšņi, smaržas un smakas tagad oficiāli atzītas par daļu no nācijas kopīgā mantojuma un, var teikt, nu aizsargātas ar likumu. Francijas Senāts apstiprinājis attiecīgu likumu pēc vairākiem konfliktiem starp lauku iedzīvotājiem un atpūtniekiem no pilsētas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits aicina valsts amatpersonas par tiesu spriedumiem izteikties neitrāli; Tirgotāji nolēmuši vērsties satversmes tiesā; un Nedēļas nogalē kļūs aukstāks

Valsts amatpersonām par tiesu spriedumiem būtu jāizsakās neitrāli, lūgts komentēt, vai tieslietu ministra Jāņa Bordāna paustajā viedoklī par spriedumu bijušā VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa un Igaunijas miljonāru Oļega Osinovska lietā nav saskatāms politiskais spiediens, žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents teica, ka tādēļ vispār neizteiksies par šo spriedumu. Viņš piebilda, ka tad, kad būs redzams sprieduma pamatojums, varēs skatīties, kā tas ir pamatos no juridiskā un sabiedriskā viedokļa.

Jau ziņots, ka Vidzemes rajona tiesa Limbažos ceturtdien attaisnoja par kukuļošanu apsūdzētos Magoni un Osinovski. Tiesā skaidroja, ka attaisnojošs spriedums pieņemts, jo tā uzskatīja, ka prokuratūras celtās apsūdzības nav pierādītas. Tieslietu ministrs publiski paudis sašutumu par Vidzemes rajona tiesas Limbažos spriedumu lietā pret Magoni un Osinovski un apšauba tiesneša Kārļa Jansona profesionalitāti. Ministra skatījumā, labā ziņa ir tāda, ka pastāv apelācijas instance. Vēlāk Bordāns lemšot, vai tiesneša Jansona darba kvalitātes izvērtēšana būs jānodod Tiesnešu disciplinārkolēģijai.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti tūkstoš 103 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 12 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Inficēto skaits diennaktī ir augstākais kopš 20.janvāra. Līdz ar to Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 63 tūkstoši 27, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis tūklstoš 138, kas ir 1,82% no visiem inficētajiem. Pirmdien Latvijā veikti 12 tūkstoši 197 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 9

Aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 30 cilvēki, bet otro - 818, kas līdz šim ir augstākais diennakts rādītājs. Kopš vakcinēšanas sākuma decembra beigās vakcīnas pret Covid-19 pirmo poti saņēmuši 16 tūkstoši 915 cilvēki, bet otro – 3 tūkstoši 622 cilvēki. No pagājušajā diennaktī vakcinētajiem cilvēkiem 639 bija ārstniecības personas un 209 - ārstniecības iestāžu darbinieki.

Finanšu ministrijas darba grupa kopā ar nozaru ministrijām un sociālajiem un sadarbības partneriem ir sagatavojusi Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna projektu, kas paredz galvenos virzienus Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai paredzētā Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalsta apguvei. Plāns tagad nodots vērtēšanai sociālajiem partneriem un sabiedrībai. Valdībā to plānots skatīt februāra sākumā, bet pēc tam to iesniegs skatīšanai Eiropas Komisijā.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā valdības izvairīšanos no dialoga ar tirdzniecības nozari, tirgotāji nolēmuši vērsties Satversmes tiesā, apstrīdot cīņā ar Covid-19 izplatību noteiktos ierobežojumus, aģentūru LETA informēja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. Kā norādīja asociācijas vadītājs, tirgotāji uzskata, ka ierobežojumi pārkāpj atļautos Satversmē kritērijus, tai skaitā ierobežojošo normu pieņemšanu pienācīgā kārtībā, kā arī nav ievērota pamattiesību ierobežojumu samērojamība. Sūdzība patlaban tiekot gatavota un to Satversmes tiesā iecerēts iesniegt nākamnedēļ.

Vakar Viesītes novada Viesītes pagastā uz ceļa Daudzeva – Viesīte – Apserde vīrietis, vadot maršruta autobusu „Setra”, neievēroja drošu un ceļa un meteoroloģiskajiem apstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un uzbrauca mežacūkām, kas pēkšņi uzskrēja uz brauktuves, kā rezultātā autobuss nobrauca no ceļa braucamās daļas. Negadījumā nav fiziski cietušu personu. Policijā par notikušo uzsākts administratīvā pārkāpuma process.   

Sestdien Kokneses novadā kādā daudzdzīvokļu mājas pagalmā vīrietis, izmantojot nereģistrētu medību bisi un munīciju, sašāva stāvēšanai novietotu automašīnu. Vīrietis tika aizturēts un policijā par notikušo uzsākti 2 kriminālprocesi. Vīrietis policijai skaidroja, ka šāvis, jo automašīna „Volvo V70” bijusi novietota stāvēšanai nepareizā vietā kādā daudzdzīvokļu mājas pagalmā Kokneses pagastā. Vīrietis sašāvis minētās automašīnas motora pārsegu, labās puses priekšējo lukturi un priekšējo vējstiklu. Notikuma vietā nekavējoties ieradās Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa darbinieki, un pārbaudes laikā tika konstatēts, ka kungs noziedzīgo nodarījumu pastrādājis, būdams alkohola reibumā, proti, viņa izelpā tika konstatētas 3,00 promiles.  Šobrīd vīrietim ir piemērots aizdomās turētās personas statuss, nepiemērojot ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli.     

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē kļūs aukstāks un brīvdienās piekrastē, īpaši Rīgas apkārtnē, brīžiem stipri snigs, liecina prognozes. Jau nākamajā naktī pastiprināsies sals, temperatūra noslīdēs līdz 0..-5 grādiem, bet vietām Kurzemē un Zemgalē, kur debesis skaidrosies, līdz -6..-8 grādiem, dienā temperatūra lielākajā valsts daļā saglabāsies mazliet zem nulles. Nedēļas nogalē visā valstī dominēs sals, temperatūra lielākoties būs 0..-5 grādu robežās, bet naktīs, debesīm skaidrojoties, dažviet līdz -6..-10 grādiem. No piektdienas līdz svētdienai pūtīs ziemeļrietumu vējš, kas Kurzemē un valsts centrālajā daļā būs brāzmains. Virs Baltijas jūras un Rīgas līča veidosies sniega mākoņi, kas, vēja nesti, sasniegs Latviju, vietām, galvenokārt piekrastē un jo īpaši reģionā ap Rīgu, brīžiem izraisīs stipru snigšanu. Arī jaunās nedēļas sākumā saglabāsies neliels līdz mērens sals.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Varētu lemt par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem; Viesītes novadā medību laikā tiek nāvējoši sašauts kāds vīrietis; un Šodien pilsētā strādāja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” septiņas tehnikas vienības.

Cīņā ar pandēmiju valdība varētu lemt par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atklāja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa parlamentārā sekretāre Evika Siliņa. Saeimas deputāts Ainars Latkovskis komisijā norādīja, ka nopietni ir jāapsver risinājums par "izpriecu lidojumu aizliegšanu", jo citas valstis jau šādu risinājumu ir ieviesušas. Deputāts kopumā neiestājas par lidojumu aizliegšanu, taču viņaprāt lidojumiem jābūt atļautiem tikai darba vajadzībām, mācībām vai veselības problēmu risināšanai. 

Ņemot vērā, ka jau citviet Eiropā sācies jauns Covid-19 izplatības vilnis, Latvijas pašreizējā prioritāte ir sagatavot lielo slimnīcu infrastruktūru nākamajam Covid-19 vilnim, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas  valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško. Šādu atbildi sēdē valsts sekretāre sniedza uz deputātes Andas Čakšas jautājumu par to, kas ir universitāšu slimnīcu padomju prioritātes šim gadam. Pēc viņas sacītā tā, līdz ar Covid-19 transmisijas mazināšanu, patlaban ir galvenā prioritāte īstermiņā - pusgada garumā. Vaicāta par izmaiņām slimnīcu līmeņu plānā, valsts sekretāre skaidroja, ka pašreizējā situācija izgaismojusi, ka būtu nepieciešams samazināt vai izņemt ķirurģijas pakalpojumus no to līmeņu slimnīcām, kur nav liels pieprasījums. Tomēr kopējais virziens, viņasprāt, būtu jāsaglabā, kamēr vienlaikus būtu jārisina cilvēkresursu jautājumi visās slimnīcās.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu par Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai. Gala lēmums par to, vai Kaimiņu izdot kriminālvajāšanai, vēl būs jāpieņem Saeimai. Pāris komisijas deputāti balsoja pret. Komisijas sēdē atsevišķi deputāti saskatīja politisku motivāciju un safabricējumu šajā procesā. Tāpat izskanēja uzskats, ka prokuratūras attiecīgie pārstāvji esot maldinājuši iepriekšējo, 12.Saeimas sasaukumu 2018.gadā, kad Kaimiņš tika aizturēts par aizdomām, kuras pret politiķi vairs netiek uzturētas. Saeima jau pērn bija saņēmusi Ģenerālprokuratūras iesniegumu par lūgumu dot piekrišanu, lai Kaimiņu varētu saukt pie kriminālatbildības.

Turpinām ziņas

Vakar Viesītes novadā medību laikā tika sašauts vīrietis, kurš gāja bojā notikuma vietā pirms mediķu ierašanās. Policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess. Vakar Jēkabpils policijas iecirknī tika saņemta informācija, ka Viesītes novada Saukas pagastā pieteiktu medību laikā, neievērojot drošības prasības un ar medību šaujamieroci šaujot pa neskaidri redzamu mērķi, tika sašauts 1958. gadā dzimis vīrietis, kurš notikuma vietā gāja bojā. Notikuma vietā likumsargi aizturēja vienu personu. Šobrīd saistībā ar notikušo ir izņemti medību ieroči un munīcija, kā arī nozīmētas ekspertīzes. Policijā par notikušo nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības. Par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs. Pagaidām izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta. 

Vakar no rīta Aizkraukles, Pļaviņu un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz autoceļu Rīga – Daugavpils Kokneses novadā, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums. Tā rezultātā smagā automašīna atradās grāvī uz sāniem un tās vadītājs bija iespiests automašīnas kabīnē. Ar hidraulisko instrumentu un autocisternas vinčas palīdzību ugunsdzēsēji glābēji atspieda vaļā kabīnes jumtu un to nostabilizēja. Tikai pēc tam iespiesto cilvēki varēja atbrīvot un nodot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Darbs notikuma vietā noslēdzās pēc divām stundām.

Savukārt vakarā Viesītes novada Viesītes pagastā uz ceļa bija saslīdējis autobuss un aizšķērsojis ceļa braucamo daļu. Ugunsdzēsēji glābēji ar vinčas palīdzību autobusu uzvilka atpakaļ uz brauktuves. Cilvēki negadījumā necieta.

Un vēl

Intensīvas snigšanas laikā SIA “Jēkabpils pakalpojumi” darba spēks un pieejamās tehnikas vienības ir iesaistītas sniega tīrīšanas un kaisīšanas darbu veikšanā visā Jēkabpils pilsētas teritorijā. Uzņēmums darbu sāka agri no rīta, pirms iedzīvotāji dodas savās ikdienas gaitās. Darbi turpinās visas dienas garumā, izvērtējot laika apstākļus un raugoties pēc nepieciešamības. Šodien pilsētā strādāja septiņas tehnikas vienības, kuras tīrīja un kaisīja ielas. Fotoreportāžu no sniega tīrīšanas Jēkabpilī skatieties portālā Radio1.lv.



Atstājiet komentāru