2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosina kā vienus no pirmajiem vakcinēt vēlēšanu komisiju darbiniekus; Jēkabpilieši tiek aicināti palīdzēt ekspozīcijas veidošanā; un Izvēlēts šī  gada Latvijas arheoloģiskais piemineklis.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saistībā ar vakcīnu iepirkumiem ierosina divas disciplinārlietas; Jēkabpilī kontrolpirkuma laikā atklāj nelegālu akcizēto preču tirdzniecības vietu; un Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis  šodien svin 15. dzimšanas dienu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija pirmajā pusgadā saņems papildu 100 000 «Moderna» vakcīnu pret Covid-19; Atjaunos Raiņa muzeja “Jasmuiža” pārvaldnieka māju; un Kā lubānieši rūpējas par stārķi, kas palicis pārziemot Latvijā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ierosina kā vienus no pirmajiem vakcinēt vēlēšanu komisiju darbiniekus; Jēkabpilieši tiek aicināti palīdzēt ekspozīcijas veidošanā; un Izvēlēts šī  gada Latvijas arheoloģiskais piemineklis.

Covid-19 izplatībai ejot plašumā, var tikt apdraudēta šovasar gaidāmā pašvaldību vēlēšanu norise. Politiķi jau sākuši diskusiju par iespēju atlikt vietvaru vēlēšanas, bet Centrālā vēlēšanu komisija aicina kā vienus no pirmajiem vakcinēt pret Covid-19 arī vēlēšanu komisiju darbiniekus. Centrālā vēlēšanu komisija jau izsludinājusi pašvaldību vēlēšanas 5. jūnijā, un drīz sāksies arī priekšvēlēšanu aģitācijas periods. Taču, nekrītoties koronavīrusa saslimstības rādītājiem un neaugot zemajam vakcinācijas līmenim, politiķi sākuši diskusijas par vēlēšanu pārcelšanu uz vēlāku laiku, piemēram, augustu. Tikmēr Centrālā vēlēšanu komisija pauž gatavību nodrošināt vēlēšanas gan 5. jūnijā, gan arī vēlāk.

Slimību profilakses un kontroles centrs zaudējis vairākus speciālistus, tajā skaitā pārslodzes dēļ atlūgumu iesniegusi medicīnas doktore Elīna Dimiņa, raksta "Latvijas Avīze". Iestādes vadītāja Iveta Gavare atzīst, ka darbinieki ir noguruši, turklāt problēmas rada arī brīvo vakanču aizpildīšana. Kopš pērnā gada sākuma darbu centrā pametuši 17 cilvēki. 

Šomēnes varētu noslēgties tā sauktās Aivara Lemberga krimināllietas izskatīšana pirmajā instancē. Apsūdzētais Ansis Sormulis vakar teica savu pēdējo vārdu, savukārt Aivaram Lembergam un viņa dēla Anrijam Lembergam pēdējā vārda teikšanai tiesa kopumā piešķīrusi piecas tiesas sēdes. Pēc tam tiesai būs 14 dienu laika sprieduma pasludināšanai. No pienākumu pildīšanas atstādinātajam Ventspils mēram Lembergam prokuratūra prasa piespriest astoņu gadu cietumsodu. Tikmēr Lembergs savu vainu noliedz un ir pārliecināts, ka viņam procesā vairākkārt liegtas tiesības uz aizstāvību.

Pasaules Veselības organizācijas eksperti, kuri pēta jaunā koronavīrusa cēloņus, apmeklējuši pētniecības laboratoriju Ķīnas pilsētā Uhaņā. Virusoloģijas institūta apmeklējums tiek uzskatīts par ļoti svarīgu izmeklēšanas posmu, jo tieši šeit laboratorijās pēta sikspārņu koronavīrusus, kas, atbilstoši vienai no versijām, bijuši pandēmijas izraisīšanās avots.  Uhaņā šī ir vienīgā šāda veida laboratorija Ķīnā, kas ir aprīkota ar visaugstāko biokontroli un kur notiek pasaulē bīstamāko patogēnu pētījumi. 

Jau ziņots, ka Laboratoriju radīja pēc postošās SARS epidēmijas, kas 2002. un 2003. gadā pārņēma Ķīnu un citas Āzijas daļas.

Turpinām ziņas

Bijusī Krustpils pils muižas klēts šobrīd ir renovēta un tiek pārveidota par apmeklētāju centru. Šīs ēkas pirmajā stāvā ceļotājiem būs iespēja iegūt informāciju par tūrisma iespējām Jēkabpilī un tuvākajā apkārtnē, bet cokolstāvā tiek veidota ekspozīcija „Tūrisms Jēkabpilī”. Lai topošajā ekspozīcijā pēc iespējas plašāk atspoguļotu izvēlēto tēmu, muzejam nepieciešama iedzīvotāju palīdzība. Muzeja krājumā pietrūkst fotogrāfiju ar padomju laika restorāniem un viesnīcām Jēkabpilī. Tiek meklētas fotogrāfijas, kur redzama izkārtne vai interjera iekārtojums no dzelzceļa stacijas restorāna, vai slavenā “Staburaga” un “Daugavas”? Varbūt atrodama kāda kolorīta fotogrāfija no viesnīcu dzīves Jēkabpilī? Fotogrāfijas lūdz sūtīt uz muzeja e-pastu jekabpilsmuzejs@inbox.lv. 

Ieslodzījuma vietu pārvalde informē, ka karantīna Jēkabpils cietumā šonedēļ ir pārtraukta. Taču spēkā paliek iepriekš noteiktās Covid-19 izplatības ierobežošanas prasības, kas attiecas uz visām ieslodzījuma vietām. Savukārt, sakarā ar epidemioloģisko situāciju valstī un nepieciešamību ierobežot Covid-19 izplatības risku ieslodzījuma vietās, izdots rīkojums pārtraukt īslaicīgās satikšanās ieslodzījuma vietās līdz  7. martam.

Jau ziņots, ka Jēkabpils cietumā sakarā ar Covid-19 infekcijas slimības izplatīšanās draudiem no 6.janvāra bija izsludināta karantīna. Janvāra sākumā testēšanas rezultātā Jēkabpils cietumā atklāja 29 Covid-19 pozitīvus ieslodzītos un 5 Covid-19 pozitīvus nodarbinātos.

Un vēl

Atzīmējot 100. dzimšanas gadu vienam no latviešu izcilākajiem arheologiem – Vladislavam Urtānam, Latvijas Arheologu biedrība par 2021. gada arheoloģisko pieminekli ir izraudzījusies Aizkraukles pilskalnu un senpilsētu. Aizkraukles pilskalns ar priekšpili, saukts arī par Augstajiem kalniem, Kraukļu kalniem vai Batarejām,  ir viens no vizuāli iespaidīgākajiem Latvijas pilskalniem. Līdzšinējie pētījumi Aizkraukles senvietu kompleksā ir ļāvuši secināt, ka šeit apdzīvotība aizsākusies jau 1. gadu tūkstotī pirms Kristus, bet vēlajā dzelzs laikmetā un viduslaiku sākumā tas ir bijis viens no nozīmīgākajiem Daugavas lībiešu zemju centriem, kas, ņemot vērā tā atrašanās vietu un lielo importa priekšmetu atradumu skaitu izrakumos, ir bijusi nozīmīga Daugavas ūdens ceļa sastāvdaļa.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saistībā ar vakcīnu iepirkumiem ierosina divas disciplinārlietas; Jēkabpilī kontrolpirkuma laikā atklāj nelegālu akcizēto preču tirdzniecības vietu; un Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis  šodien svin 15. dzimšanas dienu.

Saistībā ar vairākiem "BioNTech-Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, kur Latvija iegādājusies mazāk vakcīnu, nekā bija pieejams, veselības ministrs Daniels Pavļuts rosinājis disciplinārlietu pret Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieku Aināru Lācbergu un Veselības ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško. Lai gan dienesta pārbaudē secināts, ka amatpersonas nav rīkojušās prettiesiski un nav pārkāpušas dienesta pilnvaras, tomēr, vērtējot procesu, kā notikusi lēmumu pieņemšana, secināts, ka nav ievēroti labas pārvaldības principi, piemēram, darba grupa, kas radīta vakcīnu iepirkumu veikšanai, nav izveidota ar rīkojumu - tā ir pastāvējusi pēc savstarpējas vienošanās, nav iespējams uzzināt par ko runāts sapulcēs, jo sarunas nav protokolētas. 

Latvijā Covid-19 nāves gadījumu skaits 14 dienās uz miljonu iedzīvotāju patlaban ir par 32% augstāks nekā vidēji Eiropā, norādīts izskatīšanai valdībai sagatavotajā Veselības ministrijas noteikumu grozījumu anotācijā. Šobrīd Latvijā Covid-19 kumulatīvais 14 dienu nāves gadījumu skaits uz miljonu iedzīvotāju ir 136,4, kamēr Eiropā šis rādītājs ir 103,1. Saskaņā ar trešdien ziņotajiem Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā līdz šim reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 68 tūkstoši 658, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis tūkstoš 250, kas ir 1,82% no visiem inficētajiem.

Ārkārtas stāvoklī valstij ir lielāka rīcības brīvība, un Satversme to pieļauj, bet arī ārkārtas stāvoklī Satversme turpina darboties, brīvības ierobežošana ir jāizsver, tā intervijā Latvijas televīzijai sacīja Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova. Viņa atklāja, ka konstitucionālās sūdzības, kas saistītas ar ierobežojumiem Covid-19 dēļ, nu jau ir skaitāmas vairākos desmitos.  Piemēram, ir iztiesāta pirmā lieta, kur bija apvienotas vairāku juridisku personu konstitucionālās sūdzības par azartspēļu ierobežojumiem un ko Satversmes tiesa, attiecībā uz internetu, atzina par neatbilstošu Satversmei. Osipova skaidro, ka nosakot ierobežojumus, valstij nevajadzētu kļūt ar aizbildni, kurš labāk zina, kā cilvēkiem tērēt savu naudu un laiku.

Satversmes tiesa plāno lielāko daļu ar novadu reformu saistīto pašvaldību konstitucionālās sūdzības izskatīt līdz 5. jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām. Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova atklāj, ka Satversmes tiesa plānoja izskatīt pirmo lietu par administratīvi teritoriālo reformu līdz vēlēšanu izsludināšanai, rēķinoties, ka Centrālā vēlēšanu komisija vēlēšanas izsludinās marta sākuma, taču tas noticis jau ātrāk. Līdz ar to šogad visi priekšdarbi sākti ātrāk, politiskie spēki sākuši gatavoties vēlēšanām. Bet līdz vēlēšanām Satversmes Tiesa plāno izskatīt lielāko daļu lietu.  

Turpinām ziņas

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa informē, ka Jēkabpilī piektdien kontrolpirkuma laikā kāds vīrietis likumsargiem pārdeva 60 cigaretes „Jin Ling” bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Tajā pašā dienā, veicot sankcionētu kratīšanu vīrieša dzīvesvietā, tika izņemtas 440 šīs markas cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām, 120 cigaretes „ФЗСТ” ar Baltkrievijas akcīzes markām un 20 cigaretes „Dakota” ar Krievijas federācijas akcīzes markām. Tāpat amatpersonas izņēma arī 17 litrus bezkrāsaina šķidruma, kam bija alkoholam raksturīga smarža, bez Latvijas Republikas akcīzes markām.   Par notikušo ierosināts kriminālprocess un par šādu likumpārkāpumu var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs īsteno projektu, veicot uzraudzību elektroniskajā vidē attiecībā uz piedāvājumiem iegādāties preces un pakalpojumus sociālajos tīklos, kura laikā konstatēti vairāki pārkāpumi. Projektā uzsākta 15 administratīvo lietu izvērtēšana, veicot 16 "Facebook" lietotāju profilu un ar tiem saistīto "Facebook Marketplace" piedāvājumu pārbaudes. Uzsāktās administratīvās lietas vērstas uz uzraudzību, kas saistīta ar apģērbu, apavu, somu, bērnu preču, kosmētikas produktu, mobilo ierīču aksesuāru un citu preču distances tirdzniecību. Pārbaudēs konstatēts, ka visos 16 gadījumos ir pārkāpumi, kas saistīti ar pirmslīguma informācijas un distances līguma noteikumu nenodrošināšanu. Lai rastu risinājumu minētajai problēmai, centrs izstrādājis piemēru, kurš raksturo vienu no veidiem, kādā patērētāju informēšanas prasības patreizējos apstākļos varētu tikt nodrošinātas. 

Un vēl

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 šodien svin savu 15. dzimšanas dienu un tiešsaistē iepazīstinās ar savu jauno dziesmu un īpaši tai izveidotu videoklipu. Pērn bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis sniedzis vairāk nekā 6 tūkstoši konsultāciju. Bērni zvana aktīvi, īpaši pandēmijas laikā. Zvanu skaits pērn nepieauga kopumā, bet atsevišķos tematos – vientulība un grūtības ģimenē.
Visi bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa konsultanti ir ar psiholoģisko izglītību, viņu uzdevums rast kontaktu ar zvanītāju un izdibināt problēmu, lai saprastu un ieteiktu palīdzības iespējas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija pirmajā pusgadā saņems papildu 100 000 «Moderna» vakcīnu pret Covid-19; Atjaunos Raiņa muzeja “Jasmuiža” pārvaldnieka māju; un Kā lubānieši rūpējas par stārķi, kas palicis pārziemot Latvijā?

Latvija jau tuvākajā laikā saņems ievērojamu vakcīnu pret Covid-19 papildinājumu -  kopumā 167 tūkstoši 213 “Moderna” vakcīnu devas, no tām ap 100 tūkstoši jau gada pirmajā pusē.  Ar savām vakcīnu devām piekritušas dalīties Eiropas Savienības dalībvalstis. Pārdali organizē Zviedrija. Pirmās Eiropas Savienībā pārdalīto “Moderna” vakcīnu piegādes plānotas martā, vairums - otrajā ceturksnī.

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 742  jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 31 mirušu Covid-19 slimnieku.  Kopumā pagājušajā diennaktī veikti 11 tūkstoši 818 Covid-19 izmeklējumi, no tiem 742 bija Covid-19 pozitīvi. Līdz šim Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 69 tūkstoši 400 cilvēki. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 6,3%.
 
Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās šogad pirmo reizi ir mazāks par tūkstoti - tajās ārstējas 995 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Pagājušajā diennaktī slimnīcās ievietoti 90 Covid-19 pacienti, savukārt no tām izrakstīti 105 pacienti. Slimību profilakses un kontroles centrs vēstīja, ka vakar arī saņemta informācija par 31 ar koronavīrusu sasirguša cilvēka nāvi. No visiem stacionāros esošajiem Covid-19 pacientiem 898 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, kas ir par 27 sasirgušajiem mazāk nekā dienu iepriekš. Tikmēr smagā stāvoklī esošo Covid-19 pacientu skaits ir samazinājies par pieciem - līdz 97 pacientiem.

Saeima atbalstījusi lēmumprojektu par deputāta Artusa Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai saistībā ar aizdomām par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai balsoja 67, pret bija 19, bet balsojumā nepiedalījās 11 deputāti. Kaimiņš Saeimas debatēs pauda uzskatu, ka viennozīmīgi šī ir politiski motivēta apsūdzība, jo tā mainīta vairākkārt. 

Turpinām ziņas

Popularizējot Jēkabpils pilsētas ievērojamākos tūrisma objektus, pilsētā uzstādīti pieci lielformāta stendi, kuros attēlota Krustpils pils, Strūves parks, Sēļu sētas un Svētā Gara pareizticīgā baznīca, kā arī vīriešu klosteris. Attēli tapuši ar pārrobežu sadarbības projekta finansiālu atbalstu. Jau ziņots, ka projektā tika organizētas vairākas aktivitātes: “Vēsturiskās Otrdienas”, folkmūzikas festivāls “Lustes”, koktēlniecības plenērs “Seno rotaļlietu skvērs”, iegādāta skaņu aparatūra kultūras pasākumu apskaņošanai un izveidota ekspozīcija “Runājošais stends” Krustpils pilī. Projekta kopējais finansējums sešiem projekta partneriem ir miljons 31 tūkstotis 590 eiro.

Turpinot dzejnieka Raiņa muzeja atjaunošanu Jasmuižā, "Valsts nekustamie īpašumi" aicina būvuzņēmējus pieteikties iepirkumam muižas pārvaldnieka ēkas fasādes renovācijai. Kultūrvēsturiskā mantojuma renovācijas darbi jau veikti ilgtermiņā, šogad secīgi tiks sakārtota ēkas fasāde, ieejas mezgli un apgaismojums.  Pretendenti ir aicināti pieteikties Raiņa muzeja "Jasmuiža" būves fasādes un ieejas mezglu atjaunošanai līdz 8. februārim. Projektu un būvdarbus plānots īstenot līdz septembra beigām, un vasaras periodā atbilstoši situācijai ekspozīcijas apmeklējums konkrētajā ēkā var tikt ierobežots. Projektu finansēs Memoriālo muzeju apvienība, līdzekļi piešķirti no Kultūras ministrijas dotācijas.

Un vēl

Laikā, kad stārķi Latviju jau bija pametuši, Lubānā viens no viņiem izteikti ilgi uzkavējās. Vietējie iedzīvotāji pat vēlā  rudenī domāja, ka stārķis drīz vien aizlidos, taču nekā – tas arvien biežāk nācis ugunskura tuvumā. Sākumā stārķis esot sildījies pelnos, pēc tam sapratis, ka laba sildīšanās vieta ir skurstenis. Vietējie iedzīvotāji sāka stārķi barot, un viņš pie tā pierada. Kad iestājās sals, ļaudis stārķim nolika pieejamā vietā ūdeni. Šobrīd stārķa dzirdināšana un barošana kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu tuvējo  māju iedzīvotājiem, kas pat sastādījuši stārķim regulāru ēdienreižu grafiku. Bioloģijas zinātņu doktore Māra Janaus šo situāciju nodēvējusi par neparastu, jo šajā laikā visiem normālajiem un veselajiem putniem, baltajiem stārķiem vajadzētu atrasties ziemošanas vietā Āfrikā.

Atstājiet komentāru