2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 5.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas vietnē «manavakcina.lv» varēs pieteikties potei pret Covid-19; Jēkabpils bērnudārzos noteikta bezmaksas ēdināšana; un Noteikta kārtība, kā iegūt ieroča atļauju ārkārtas situācijas laikā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajās stundās liela interese par reģistrēšanos vakcinācijai; Krustpils saliņā iespējams slēpot; un Beigusies solārā ziema, kāds laiks gaidāms turpmāk?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 6.aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas; Sūdzas par bīstamu braukšanu autoceļā Madona–Varakļāni; un Jēkabpils jaunieši aicināti iesaistīties par veselību izglītojošās aktivitātēs. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas vietnē «manavakcina.lv» varēs pieteikties potei pret Covid-19; Jēkabpils bērnudārzos noteikta bezmaksas ēdināšana; un Noteikta kārtība, kā iegūt ieroča atļauju ārkārtas situācijas laikā.

No šodienas ikviens varēs reģistrēties vakcīnai pret Covid-19 agrīnās pieteikšanās vietnē "Manavakcina.lv", liecina Slimību profilakses un kontroles centra paziņojums tviterī. Reģistrējoties vakcīnai pret Covid-19 vietnē, varēs izvēlēties teritoriju, kurā gribētu saņemt vakcīnu. Veselības ministrija paziņojumā medijiem norādīja, ka agrīnās pieteikšanās mērķis ir efektīvi plānot vakcinācijas kabinetu noslodzes un jaudas. Iedzīvotāji tiek aicināti nesteigties reģistrēt savus pieteikumus pirmajās vietnes darbības dienās.
Pirmie vakcīnas saņems tie iedzīvotāji, kas iekļauti prioritārajās grupās. Visi pārējie viena kalendārā mēneša laikā saņemtie iedzīvotāju pieteikumi tiks apstrādāti vienlīdzīgi, pēc nejaušības principa. 

Ministru kabinets vakar vēl neizlēma par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim un atsevišķu ierobežojumu izmaiņām. Lēmuma pieņemšana ir atlikta uz šovakaru. Valdība vakar atbalstīja Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu, kas paredz turpmāk Covid-19 ierobežojumus pārskatīt pēc "luksofora principa, proti, nosakot četras epidemioloģisko rādītāju grupas, atbilstoši kurām tiek noteikti ierobežojumi.

Pašlaik Latvija atrodas pirmajā jeb tumši sarkanajā kategorijā, jo 14 dienās reģistrēti vidēji 560,4 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Ārkārtējā situācija valstī būtu saglabājama tik ilgi, kamēr Latvija atrodas tumši sarkanajā kategorijā. To varētu  atcelt tiklīdz Latvija nonāktu otrajā jeb sarkanajā kategorijā, vienlaikus nedaudz mīkstinot atsevišķus ierobežojumus. Trešā jeb oranžā kategorija paredz, ka valstī ir vidēja Covid-19 riska situācija. Šajā fāzē varētu vēl vairāk mīkstināt ierobežojumus, tajā skaitā atļaujot pulcēties, tirgoties, darboties kultūrvietām, sporta nodarbības iekštelpās. Beidzamā jeb zaļā kategorija iestātos zema riska situācijā, kad būtu iespējams atgriezties pie ikdienas dzīves ar nelieliem ierobežojumiem.

Veselības ministrija ir skeptiska par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu mīkstināšanu, tajā skaitā skolu atvēršanu mazākajām klasēm. Ministrijas ieskatā epidemioloģiskā situācija, īpaši pēdējās divās dienās, ir ļoti nopietna, un šādos apstākļos nebūtu jāsteidzas ar lēmumiem par būtiskām izmaiņām nosacījumos.

Katrs piektais Covid-19 upuris miris savā dzīvesvietā – mājās vai arī sociālās aprūpes centros, kas daudziem cilvēkiem ir viņu vienīgā dzīvesvieta. To, pētot Covid-19 miršanas apliecības, secinājis Slimību profilakses un kontroles centrs. Pašlaik centrā gan vēl nevar atbildēt, vai šie cilvēki miruši, jo laikus nevērsās pēc speciālistu palīdzības, vai, iespējams, miruši pēc izrakstīšanas no stacionāra. Turklāt ieteikumi, pēc kādiem slimnīcām vadīties, pacientus izrakstot no stacionāra, tapuši vien pirms aptuveni divām nedēļām.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti nolēma noteikt bērnudārzos bērnu bezmaksas ēdināšanu no šī gada februāra līdz 31.decembrim. Izglītojamo, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu iepriekš minētajās pirmsskolas izglītības iestādēs, ēdināšanas izmaksas paredzēts segt no pašvaldības budžeta līdzekļiem, kopumā šim mērķim atvēlot 284 tūkstoši 900 eiro.

Jēkabpils pilsētas būvvalde vērš iedzīvotāju uzmanību, ka saskaņā ar Būvniecības likumu līdz 2022.gada 1.oktobrim jānodod ēkas ekspluatācijā, vai arī jāsāk process no jauna, jo māju nevar celt mūžīgi – jāiekļaujas 8 gados. Jēkabpils pilsētas būvvalde vēlreiz atgādina, ka maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums līdz būves nodošanai ekspluatācijā ir 8 gadi. Visām ēkām, kuru būvniecības darbi uzsākti pirms 2014. gada 1. oktobra, ir jābūt nodotām ekspluatācijā līdz 2022. gada 30. septembrim. Pretējā gadījumā pašvaldībai ir tiesības piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi trīs procentu apmērā. Kā arī būvniecības process, neiekļaujoties termiņā, būs uzsākams no jauna.

Un vēl

Ministru kabinets vakar apstiprināja grozījumus noteikumos, paredzot, ka ieroča atļaujas tagad varēs saņemt pa pastu. Persona, kura vēlas saņemt attiecīgo ieroča atļauju, varēs iesniegt Valsts policijai iesniegumu un fotogrāfiju, ja tāda ir nepieciešama attiecīgās ieroča atļaujas saņemšanai, izmantojot pasta pakalpojumus. Valsts policija izskatīs saņemto iesniegumu un pieņemto lēmumu paziņos iesniedzējam. Ja tiks pieņemts lēmums izsniegt ieroča atļaujas dublikātu, atkārtoto ieroču atļauju vai ieroča atļauju, kuru bija nepieciešams pagarināt, tā tiks nosūtīta pa pastu. Pēc 30 dienām policija sazināsies ar attiecīgo personu, lai pārbaudītu, vai tā ir saņēmusi pa pastu nosūtīto ieroča atļauju.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajās stundās liela interese par reģistrēšanos vakcinācijai; Krustpils saliņā iespējams slēpot; un Beigusies solārā ziema, kāds laiks gaidāms turpmāk?

Līdz ar izsludināto reģistrēšanos uz vakcinēšanos pret Covid-19 pirmajās stundās ir liela interese par vietni manavakcina.lv. Tāpēc vērojama tās lēndarbība, ko cer uzlabot ar jaudas palielināšanu vietni “Latvija.lv. Pirmajās "Manavakcina.lv darbības minūtēs pieteikumu intensitāte sasniedza 3 tūkstoši cilvēku minūtē. Vietnes “Manavakcina.lv” jaudas gan esot pietiekošas, bet problēma ir ar vietni “Latvija.lv”. Tā kā autorizācija, lai pieteiktos vakcīnai, ir jāveic caur vietni “Latvija.lv”, tad lielā pieprasījuma dēļ tās darbība ir traucēta. Šobrīd tiek palielināti “Latvija.lv” resursi.

Ieguldījumi eAdreses izveidē var izrādīties nelietderīgi, ja to nesāks lietot arī privātpersonas, pēc revīzijas “Vai valstī tiek nodrošināta efektīva oficiālās elektroniskās adreses lietošana saziņā ar personām?” konstatējusi Valsts kontrole. Kopumā eAdreses izveidē ieguldīti aptuveni 6,94 miljoni eiro. Risinājums ir izstrādāts, tomēr tā ieviešana ir ieilgusi. Jau šobrīd, par trijiem gadiem atliekot obligāto eAdreses lietošanu juridiskajām personām un nespējot vienoties par eAdreses obligāto lietotāju loka paplašināšanu ar jaunām grupām, dokumentu aprite katru gadu valstij izmaksā arvien dārgāk. Saskaņā ar Valsts kontroles revidentu aplēsi negūto ietaupījumu apmērs var sasniegt pat 5,32 miljonus eiro gadā.

Šogad janvārī izsniegto darba nespējas lapu skaits ir par 43% lielāks nekā pērnā gada pirmajā mēnesī, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Iveta Daine. Šajā laikā pirms gada Latviju vēl nebija skārusi Covid-19 infekcija. Tas ļoti labi redzams, lūkojoties izsniegto darba nespējas lapu statistikā. Protams, ne visas darba nespējas lapas izsniegtas tieši Covid-19 dēļ, tomēr slimības pieņemšanās spēkā korelē arī ar izsniegto slimības lapu skaitu.

Valdība vakar apstiprināja Kultūras ministrijas un finanšu institūcijas ''Altum''  izstrādāto regulējumu, kas paredz aizdevumu un grantu veidā sniegt atbalstu Covid-19 ietekmētajām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēm, un ar nozarēm saistītai ekosistēmai  - māksliniekiem, tehniskajām kompānijām, norises vietām - to ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai. Atbalsta programmas finansējums ir 6 miljoni eiro; tās ietvaros plānots atbalstīt vismaz 60 uzņēmumu. ''Altum'' pieteikumus finansējuma saņemšanai sāks pieņemt orientējoši marta sākumā. 

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ziemas periodā nereti saņem nepamatotus  aizrādījumus no iedzīvotājiem par to, ka kāda no Jēkabpils pilsētas teritorijām netiek pienācīgi uzturēta – slidens, neizbrienams, nenotīrīts sniegs. Uzņēmuma pārziņā, galvenokārt, ir pilsētas ielu un publisko teritoriju uzturēšana. Ielu braucamās daļas uzturēšana tiek organizēta prioritārā secībā atbilstoši ielu uzturēšanas klasēm. Savukārt par mikrorajonu iekšpagalmu sakopšanu atbild namu apsaimniekotājs, par veikalu un tirdzniecības centru teritorijām atbild komersants, bet par pilsētas apvedceļiem jeb tranzīta ielām - Latvijas Autoceļu uzturētājs. Tikmēr privātmāju īpašnieki ir atbildīgi par to īpašumam piegulošo ietvju uzturēšanu. 

No  šīs nedēļas Krustpils saliņā ir pieejama distanču slēpošanas trase, kas izveidota aptuveni 500 metru garumā. Šeit jēkabpilieši aicināti slēpot, izmantojot savu inventāru. 

Un vēl

Zemes ziemeļu puslodē beigusies solārā ziema - gada ceturksnis ar vismazāko Saules gaismas daudzumu. Jau ziņots, ka solārā ziema sākās 6.novembrī un noslēdzās 4.februārī. Tās vidus bija ziemas saulgrieži - 21.decembrī Rīgā laika sprīdis starp saules lēktu un rietu bija vien sešas stundas un 43 minūtes. Patlaban diena kļuvusi jau par divām stundām garāka, sasniedzot teju deviņas stundas. Solārais pavasaris turpināsies līdz 6.maijam; šajā periodā dienas garums palielināsies līdz nepilnām 16 stundām. Gada gaišākais ceturksnis sāksies 7.maijā un noslēgsies 5.augustā, kad solāro vasaru nomainīs rudens.

Lai gan dienas kļūst garākas, februāris Latvijā tradicionāli ir gada aukstākais mēnesis, un to apliecinās arī tuvākajās desmit diennaktīs gaidāmais sals. Šīs nedēļas izskaņā un nākamnedēļ Latvijā kopumā būs maz nokrišņu un bieži spīdēs saule, valdošais būs lēns līdz mērens austrumu vējš, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra aukstākajās naktīs teju visā valstī noslīdēs zem minus 15 grādiem, vietām zem minus 20 un, iespējams, arī zem minus 25 grādiem. Laikā ap 15.februāri iespējama aukstuma atkāpšanās un pat atkusnis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 6.aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas; Sūdzas par bīstamu braukšanu autoceļā Madona–Varakļāni; un Jēkabpils jaunieši aicināti iesaistīties par veselību izglītojošās aktivitātēs. 

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 876 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 28 mirušajiem Covid-19 slimniekiem. Kopumā aizvadītajā diennaktī veikti 11 tūkstoši 495 Covid-19 izmeklējumi, no tiem 876 bija Covid-19 pozitīvi. Līdz šim Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 70 tūkstoši 276 cilvēki. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,6%. 

Pagājušajā diennaktī stacionāros nonākuši vēl 98 cilvēki, bet 5 cilvēki veselības stāvokļa dēļ pārvesti uz citu slimnīcu. Kopumā stacionāros ārstējas 986 pacienti, no kuriem 884 - ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 102 - ar smagu slimības gaitu. Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 94.

Ar Covid-19 izplatības mazināšanu izsludinātā ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 6.aprīlim, ietverot arī Lieldienu brīvdienas, bet par komandantstundas turpināšanu valdība vēl diskutēs.

Ministru kabinets šodien atbalstīja no pirmdienas, 8.februāra, noteikt stingrākus nosacījumus klātienes tirdzniecībai, vienlaikus atceļot preču sortimenta ierobežojumus pārtikas un higiēnas preču veikalos. Vienlaikus noteikts, ka konstatējot epidemioloģiskās drošības pasākumu pārkāpumus, uzraugošās iestādes varēs lemt par tirdzniecības vietas darbības apturēšanu līdz septiņām dienām.

Covid-19 ierobežošanai izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā no pirmdienas būs ļauts klātienē tirgot sēklas, substrātus un deratizācijas līdzekļus. Tāpat arī atļauts veikt tirdzniecību grāmatveikaliem.

Valdība šodien lēma vēl neļaut 1. un 2.klašu skolēniem atgriezties klātienes mācībās, vienlaikus paredzot, ka Izglītības un zinātnes ministrija izstrādās reģionālās pieejas principu klātienes mācību atsākšanai. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska norāda, ka valdībā uz 9.februāri plānots iesniegt reģionālās pieejas principu klātienes mācību atsākšanai. Sadarbībā ar Veselības ministriju izstrādās reģionālo pieeju un otrdien valdībai piedāvās savu skatījumu uz klātienes mācību atjaunošanu tajos novados, kuros epidemioloģiskā situācija būs gana droša.

Lai palēninātu Covid-19 jauno vīrusa paveidu izplatīšanos, uz laiku liegti regulārie starptautiskie pasažieru pārvadājumi starp Latviju un Lielbritāniju, Īriju un Portugāli, kā arī no 11. februāra līdz 24. februārim aizliegta ieceļošana Latvijā nebūtisku iemeslu dēļ. Valdība šodien vienojās, ka Latvijā drīkst ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ, sniedzot izsmeļošu šādu iemeslu uzskaitījumu: darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūks, kā arī lai atgrieztos pastāvīgajā dzīves vietā vai dotos uz bērēm.

Turpinām ziņas

No lidojošiem akmeņiem saplaisājuši vējstikli, izsisti lukturi un sabojātas auto virsbūves pašlaik ir skarbā realitāte uz autoceļa Madona–Varakļāni. Pērn augustā tur noritēja virsmas atjaunošanas darbi, un iedzīvotāji priecājās, ka ceļš beidzot tiks sakārtots, taču šobrīd pa to pat baidās braukt. Latvijas valsts ceļi skaidro, ka darbu nodošanas brīdī nebijis indikāciju, ka šī virsmas apstrāde būtu neizdevusies. Problēma sākās tagad, ziemā. Uzņēmums norāda, ka visi defekti, kas rodas trīs gados pēc objekta nodošanas ekspluatācijā, ir jālabo būvniekam, un ir jālabo par saviem līdzekļiem.
.
Administratīvā apgabaltiesa janvārī sprieda par lietu, kas sākās 2018. gada vasarā. Valsts policija Viļānu novada Dekšāres pagasta iedzīvotājai Dzidrai Bruzgulei piemājas pagalmā nogrieza un lielā apjomā konfiscēja tur augošās kaņepes. Ekspertīze gan liecināja, ka kaņepes nesatur narkotiskās vielas. Tāpēc drīz pēc tam policisti atzina, ka kļūdījušies un seniorei atvainojās. Bet tagad tiesa spriedusi, ka par pārdzīvojumiem viņai pienākas atlīdzība – tūkstoš 500 eiro.

Un vēl

Jēkabpils biedrība “Jauniešu klubs “13. pirmdiena”” aicina jauniešus, vecumā no 13-25 gadiem, pieteikties uz izaugsmes ciklu jauniešiem “Augšup!”. Aktivitāšu laikā būs iespēja izzināt aspektus, kas ietekmē garīgo veselību un kā katrs no mums var stiprināt sevi, savu garīgo veselību, lai ikdienā justos labi. Izaugsmes ciklā  “Augšup!” plānotas piecas aktivitātes. Katru aktivitāti vadīs savas jomas eksperti, ar pieredzi neformālās izglītības jomā.Pirmā aktivitāte “ES un ATTIECĪBAS” notiks 17. Februārī un to vadīs biedrības “Papardes zieds” apmācību vadītāji. Plašāk par pieteikšanos nodarbībām un citu nodarbību tēmām lasiet Jēkabpiuls bērnu un jauniešu centra mājaslapā.

Atstājiet komentāru