2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:No šodienas atceta virkne tirdzniecības aizliegumu; Reģionālo maršrutu pieturvietās izvieto vienota satura un dizaina autobusu kustības sarakstus; un Pāvests ieceļ pirmo sievieti bīskapu sinodē

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : KNAB sācis resorisko pārbaudi par Latvijas amatpersonu pieņemto lēmumu sākotnēji atteikties no lielākām vakcīnu piegādēm;  Kādi gala pārbaudījumi šogad būs 9.klasēm? un Kāds laiks gaidāms šonedēļ ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Līdz Latvijai «AstraZeneca» vakcīnas ceļoja vēsākā režīmā par ieteikto; gaida lēmumu par izmantošanu ; Valdība vēlas kāpināt Covid-19 testēšanas jaudas un regulāri testēt riska grupas ; un Uzticības tālrunis sāk akciju par interneta drošību - «Es izvēlos runāt»

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:No šodienas atceta virkne tirdzniecības aizliegumu; Reģionālo maršrutu pieturvietās izvieto vienota satura un dizaina autobusu kustības sarakstus; un Pāvests ieceļ pirmo sievieti bīskapu sinodē

No šodienas atsevišķos veikalos, proti, pārtikas un higiēnas preču veikalos varēs iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas, kā arī ir atļauta sēklu un stādu tirdzniecība. Vienlaikus tirdzniecības vietās tiks pastiprināti epidemioloģiskās drošības noteikumi. Veikalos papildu drošības prasības; uz 1 pircēju jābūt 25 kvadrātmetriem. Aizliegtas mārketinga aktivitātes, kas veicina cilvēku pulcēšanos. Policija par pārkāpumiem varēs slēgt tirdzniecības vietu līdz 7 dienām. Arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija.

Covid-19 izplatības dēļ jaunāko jeb 1.–2. klašu bērniem – kopā 40 tūkstošiem skolēnu – no šodienas, kā iepriekš tika solīts, vēl neatsākas mācības klātienē. Izglītības un zinātnes minister Ilga Šuplinska atvainojas tiem, kas jau bija gatavi atsākt mācības klātienē. Tikmēr no šodienas būs individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos. Tāpat arī tiek solīts, ka izstrādās modeli par klātienes mācību sākšanu novados, kur Covid-19 izplatība ir zemāka.


Latvija svētdien saņēmusi ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Covid-19 Vaccine AstraZeneca" pirmo daļu jeb 7 tūkstoši 200 devas. Tas gan ir mazāk nekā sākotnēji plānots. Vēl piektdien dienests informēja, ka paredzēta 13 tūkstoši 439 devu piegāde, bet sestdien precizēja, ka pirmajā pievedumā tiks saņemta apmēram puse. Nākamās vakcīnas devu piegādes plānotas 13.februārī – 9 tūkstoši 600 vakcīnu devas, 20.februārī - 22 tūkstoši 621 un 3.martā - 32 tūkstoši 896 vakcīnu devas. 


Indijas Utarakhandas štatā svētdien atdalījusies kalna ledāja daļa, kas iegāzusies upē, izraisot straujus plūdus. Rezultātā bojātas divas hidroelektrostacijas, aizskaloti ceļi un tilti, gājuši bojā vismaz trīs cilvēki un aptuveni 200 tiek uzskatīti par pazudušiem. Indijas varasiestādes sākušas meklēšanas un glābšanas operācijas. Raidorganizācija BBC ziņoja, ka 16 cilvēki izglābti no aizgruvuša tuneļa. Vairums pazudušo cilvēku ir strādnieki divos hidroelektrostaciju objektos, kurus izpostījuši plūdi. Evakuēti vairāki desmiti ciematu.

Savukārt Nīderlandi piemeklējusi desmit gados lielākā sniega vētra, izraisot traucējumus dzelzceļa un autoceļu satiksmē. Skarbo laikapstākļu dēļ valdība uz vairākām dienām slēgusi visus Covid-19 testēšanas centrus. Nīderlandes meteoroloģijas aģentūra svētdien visā valstī izsludinājusi "sarkano kodu. Ziņots par aptuveni 85 gadījumiem, kad automašīnas noslīdējušas no ceļa. Meteorologi prognozē, ka nākamās desmit dienas Nīderlandē gaidāms sals.

Turpinām ziņas

Reģionālo maršrutu pieturvietās vienota satura un dizaina autobusu kustības sarakstu izvietošana Autotransporta direkcijai kopumā izmaksās 235 tūkstoši 708 eiro. Plākšņu uzstādīšanai un ražošanai tika rīkots konkurss, kurā uzvarēja kompānija SIA "BMP-LV". Plākšņu uzstādīšana tika sākta pērn jūnijā un to plānots noslēgt līdz šā gada beigām. Pašlaik no plānotajām 9 tūkstoši plāksnēm uzstādīti 2 tūkstoši 793 kustības saraksti Pierīgā, Vidzemē un Latgalē.

Apzinoties sabiedrības tiesības iegūt aktuālo informāciju par vides stāvokli un veiktajiem pasākumiem vides prasību ievērošanas kontrolē, Valsts vides dienests paplašinājis publiskojamo informāciju vides jomā.Interneta vietnē registry.vvd.gov.lv ir iespēja ātri un ērti iegūt informāciju par dienesta veiktajām pārbaudēm un to laikā konstatēto visos vairāk nekā divpadsmit tūkstošos uzņēmumu, kas veic piesārņojošo darbību. Tāpat dienesta lapā izveidota Latvijas karte ar atzīmētiem komersantiem, kas ražošanā piesārņo vidi.

Un vēl

Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks ir nominējis pirmo sievieti bīskapu sinodē. Francūziete Natalī Bekāra būs sekretāra vietnieces amatā. Viņa turpmāk varēs ne tikai piedalīties bīskapu diskusijās par nozīmīgākajiem ticības jautājumiem, bet arī izteikt savu viedokli balsojot. Bekāra ir konsultējusi bīskapu sinodi kopš 2019. gada. Katoļu baznīcas pārstāvji paziņoja, ka Bekāras nozīmēšana liecina par pāvesta vēlmi aktīvāk iekļaut sievietes baznīcas lēmumu pieņemšanā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : KNAB sācis resorisko pārbaudi par Latvijas amatpersonu pieņemto lēmumu sākotnēji atteikties no lielākām vakcīnu piegādēm;  Kādi gala pārbaudījumi šogad būs 9.klasēm? un Kāds laiks gaidāms šonedēļ ?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis resorisko pārbaudi par Latvijas amatpersonu pieņemto lēmumu sākotnēji atteikties no lielākām "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu piegādēm. KNAB jau janvāra beigās paziņoja, ka ir pievērsis uzmanību publiski izskanējušajai informācijai, taču tobrīd neminēja, kādā veidā notiek informācijas vērtēšana. KNAB šodien paskaidroja, ka birojs atbilstoši savai kompetencei vērtē visu informāciju saistībā ar iespējamo pārkāpuma faktu - gan publiskajā telpā pieejamo, gan institūciju rīcībā esošo informāciju. Patlaban nav zināms, vai nākotnē pārbaude varētu noslēgties ar kriminālprocesa ierosināšanu. 

Valsts ieņēmumu dienests lūdz uzsākt kriminālvajāšanu par “aplokšņu” algām un izvairīšanos no nodokļu nomaksas kādā būvniecības uzņēmumā, kas budžetam nodarīja zaudējumus vairāk nekā 58 tūkstoši eiro. Kriminālprocess tika uzsākts 2020. gada maijā, bet jūnijā notika 10 kratīšanas iesaistītā uzņēmuma telpās, būvniecības objektos un personu dzīvesvietās. Kratīšanu laikā tika atrasta un izņemta skaidra nauda vairāk nekā 15 tūkstoši eiro apmērā, kas bija paredzēta “aplokšņu” algu izmaksai. Izmeklēšanā  noskaidrots, ka laika posmā no 2019. gada janvāra līdz 2020. gada jūnijam uzņēmuma darbiniekiem tika izmaksāta grāmatvedības uzskaitē neuzrādīta darba samaksa vairāk nekā 106 tūkstoši eiro, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šodien lēmusi uz gadu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā, tviterī informēja NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš. Lēmums stāsies spēkā pēc nedēļas, 15. februārī.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir apstiprinājusi uzņēmumu akciju emisijas projektus, kas iesniegti atlases pirmajā kārtā Eiropas Savienības fondu programmā mazo un vidējo komersantu finansējuma piesaistei kapitāla tirgos. Pirmajā atlases kārtā lielākā interese bija par atbalstu akciju emisijai – tika saņemti astoņi projektu iesniegumi šī mērķa īstenošanai, no tiem apstiprināti tika trīs. Parāda vērtspapīru emisija bija plānota vienā projektā, taču tas netika apstiprināts, līdz ar to uzņēmējiem pieejama visa paredzētā atbalsta summa - 200 tūkstoši eiro, ar ko plānots atbalstīt vismaz 10 uzņēmumus. Līdz 15. februārim turpinās projektu iesniegšana programmas otrajā atlases kārtā.

Turpinām ziņas

Šajā mācību gadā 9. klasēm eksāmeni nenotiks, bet plānoti diagnosticējošie darbi, lai veiksmīgāk organizētu darbu ar skolēniem mācību gada nogalē. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska norāda, ka skolēnu diagnosticējošie darbi ir 3., 6. un 9. klasē. Savukārt attiecībā uz eksāmeniem 12. klašu skolēniem izglītības ministrija vēl cer, ka tie notiks. Tāpēc plāno runāt ar Veselības ministriju. Šuplinska norādīja uz virkni Eiropas valstu, kas, neraugoties uz epidemioloģisko situāciju, ļauj vismaz daļēji atsākt mācības klātienē 12. klasēm. Tikmēr Latvijā paredzētas tikai individuālās konsultācijas šiem skolēniem.

Jau kopš oktobra vidus sportojošie bērni savas prasmes slīpē brīvā dabā. Līdz 21. decembrim vēl varēja piedalīties individuālās nodarbībās iekštelpās, taču pēdējo pusotru mēnesi liegta arī šāda iespēja. Tas novedis pie vairākām problēmām – slidenos laikapstākļos gūtiem savainojumiem, sporta nodarbību pamešanas un depresīvas uzvedības. Latvijā lielākās privātās basketbola skolas vadītājs Kristaps Kozlovskis lēš, ka ierobežojumu rezultātā sportu varētu pamest līdz pat 20% bērnu. Kozlovskis kopā ar citiem privāto sporta skolu vadītājiem izveidojis veselības drošības protokolu. Tas ir priekšlikums, kā nodarbības varētu atsākt iekštelpās. Viņš cer, ka Ministru kabinets iepazīsies ar viņa un citu skolu vadītāju izstrādāto priekšlikumu un to atbalstīs. Sporta nozare Latvijā šobrīd piedzīvo visu laiku lielāko krīzi.

Un vēl

Visu nedēļu Latvijā saglabāsies sals, dienās bieži spīdēs saule. Snigs maz, taču naktīs un no rītiem iespējama migla un sarma. Visu nedēļu valdošie būs austrumu, ziemeļaustrumu vēji, kas brīžiem kļūs stiprāki, brāzmās sasniedzot 10–14 metrus sekundē, tādēļ sals šādos brīžos šķitīs sevišķi bargs. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties -10..-20 grādu robežās, dažās naktīs, norimstot vējiem un debesīm saglabājoties skaidrām, vietām līdz -25 grādiem. Dienās pārsvarā -5..-10 grādi, austrumos līdz -12..-14 grādiem. Līdz ar auksto februāri šī ziema, visticamāk, kļūs par aukstāko kopš 2013. gada.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Līdz Latvijai «AstraZeneca» vakcīnas ceļoja vēsākā režīmā par ieteikto; gaida lēmumu par izmantošanu ; Valdība vēlas kāpināt Covid-19 testēšanas jaudas un regulāri testēt riska grupas ; un Uzticības tālrunis sāk akciju par interneta drošību - «Es izvēlos runāt»

Vakar Latvijā tika piegādāta pirmā AstraZeneca Covid-19 vakcīnu krava, kas nonāca loģistikas pakalpojuma sniedzēja SIA “Vakcīna” noliktavās. Izrādījās, ka tās glabātās vēsākā režīmā, un tagad tiek gaidīts ražotāja atzinums par vakcīnu izmantošanu. Zāļu valsts aģentūra informē, ka saņemot vakcīnas, tika konstatēts, ka piegādātājs ir pieļāvis atkāpi no noteiktās procedūras - vakcīnu piegādes temperatūra ir bijusi par pusgrādu vēsāka nekā noteiktā +2 - +8 °C temperatūra. Lai pirms vakcīnu nodošanas tālāk pilnībā nodrošinātu vakcinācijas procesa kvalitāti, šobrīd ir pieprasīts un tiek gaidīts apstiprinājums no ražotāja “AstraZeneca”, ka šādai atkāpei nav ietekmes uz vakcīnu kvalitāti. Par vakcīnu pārvadāšanu atbildīgs ražotāja izvēlētais piegādātājs.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 288 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par astoņu ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Svētdien Latvijā veikti 3 tūkstoši 327 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 8,7%. Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 72 tūkstoši 88, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits – tūkstoš 347, kas ir 1,86% no visiem inficētajiem.Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušās 10 tūkstoši 857 personas.

Stacionēto Covid-19 pacientu skaits atkal pārsniedzis tūkstoti, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.
Pirmdien stacionāros ārstējas tūkstoš 4 pacienti. Pagājušajā diennaktī stacionēti 66 Covid-19 pacienti, tajā skaitā trīs pārvesti. Slimnīcās ar vidēji smagu slimības gaitu ārstējas 905 cilvēki, taču 99 pacientiem ir smaga slimības gaita. Iepriekšējā diennaktī no stacionāra izrakstīti 27 pacienti.

Turpinām ziņas

Premjers Krišjānis Kariņš vēlas kāpināt Covid-19  testēšanas jaudas un nodrošināt riska grupu visaptverošu un regulāru testēšanu, un Veselības ministrijai ir uzdots sagatavot attiecīgu informāciju un priekšlikumus rīcībai. Kariņš norāda, ka “Covid-19 pandēmija sabiedrības dzīvi ietekmēs salīdzinoši ilgu laiku, tādēļ sabiedrības drošai sadzīvošanai ar Covid-19 pandēmiju, drošas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas modeļa īstenošanai nepieciešams kāpināt Covid-19 testēšanas jaudu.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja, atzīmējot vienu gadu līdz 23.jām Ziemas Olimpiskajām spēlēm Pekinā, Nacionālajām Olimpiskajām komitejām ir izsūtījusi ielūgumus piedalīties Pekinas ziemas Olimpiskajās spēlēs 2022. gadā. Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) oficiālais ielūgums tiks svinīgi nogādāts trešdien, 10.februārī, uz komitejas biroju un to saņems komitejas prezidents, Olimpiskais vicečempions Žoržs Tikmers un ģenerālsekretārs Kārlis lejnieks. Jau ziņots, ka Ķīnas galvaspilsēta Pekina ziemas Olimpuiskās spēles uzņems no 2022.gada 4. līdz 20.februārim. 

Un vēl

Atzīmējot 2021. gada Drošāka interneta dienu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no 8. līdz 14. februārim rīko akciju “Es izvēlos runāt”. Tās mērķis ir sabiedrībā aktualizēt tematu par interneta drošību, īpaši uzsverot emocionālas vardarbības bīstamību interneta vidē. Akcijas laikā bērni, pusaudži, likumiskie pārstāvji, kā arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem, aicināti sazināties ar Uzticības tālruņa speciālistiem, lai gūtu atbalstu un informāciju par interneta drošību.

Atstājiet komentāru