2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Kā tiek plānota fakcinācija pret Covid-19; Pansionātā “Jaunāmuiža” veselības inspekcija būtiskus pārkāpumus nekonstatē; un Tiek vākti paraksti par latviešu valodas alfabēta papildināšanu ar vēl vienu burtu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā janvāra beigās sasniedzis 8%; latvijā konstatē putnu gripu; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: VID aptur koka palešu tirgotājus – naudas atmazgātājus,kratīšanas veiktas arī Jēkabpilī; Kuponus pārtikas preču iegādei Jēkabpils skolēni, visticamāk, saņems marta sākumā; un Latvija saņēmusi oficiālu ielūgumu piedalīties Pekinas Ziemas olimpiskajās spēlēs 2022.gadā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Kā tiek plānota fakcinācija pret Covid-19; Pansionātā “Jaunāmuiža” veselības inspekcija būtiskus pārkāpumus nekonstatē; un Tiek vākti paraksti par latviešu valodas alfabēta papildināšanu ar vēl vienu burtu.

Turpinot sabiedrības vakcināciju pret Covid-19, plānots vispirms vakcinēt astoņas prioritārās grupas, un līdz ar sociālo aprūpes centru klientiem un darbiniekiem otrajā prioritārajā grupā plānots vakcinēt arī nacionālajai drošībai svarīgas amatpersonas. Kopumā līdz vasaras beigām plānots vakcinēt ap 70% iedzīvotāju, un šī gada trešajā–ceturtajā ceturksnī varēs vakcinēt visus pārējos sabiedrības locekļus, kas vakcināciju nav saņēmuši iepriekš.

Saslimstība ar Covid-19 ļoti strauji nemazinās, un ir skaidrs, ka pandēmija vēl turpināsies, un Covid-19 būs ar mums vēl ilgāku laiku, tāpēc valdība meklē modeli, kā var pārkārtot sadzīvi, lai varētu pakāpeniski droši atsākt daudzas pašlaik atceltas un apturētas lietas.Valdības izvirzītais mērķis - panākt saslimstību ne vairāk par 20 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 14 dienās. Tāpat mērķis  ir panākt ekonomikas saglabāšanu un iedzīvotāju labklājību. Ieteikumu izstrādei plānots piesaistīt sociālos partnerus un speciālistus, zinātniekus un galveno cīņā ar pandēmiju iesaistīto iestāžu pārstāvjus, izveidojot Covid-19 pārvaldības grupu premjera vadībā.

Vairāk nekā 80 eiroparlamentārieši pieprasījuši Eiropas Savienības augstākā diplomāta Žuzepa Borela atkāpšanos pēc viņa neveiksmīgās vizītes Maskavā. Otrdien viņam Eiropas Parlamentā nācās taisnoties par piekāpīgo attieksmi pret Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un nespēju aizstāvēt ES politisko līniju. Vēstuli ar aicinājumu Borelam atkāpties ir parakstījuši arī vairāki no Latvijas ievēlētie Eiroparlamenta deputāti: Inese Vaidere, Roberts Zīle, Ivars Ijabs un Dace Melbārde.

Turpinām ziņas

Pagājušā gada nogalē Veselības inspekcija uzsāka izmeklēšanu Krustpils novada pansionātā “Jaunāmuiža”, reaģējot uz informāciju par pārkāpumiem veselības aprūpē, kas, iespējams, veicināja Covid-19 uzliesmojumu iestādē. Veselības inspekcijas pārbaude noslēgusies un būtiski pārkāpumi nav atklāti. Veselības inspekcija kā vienīgo pārkāpumu atzīmējusi, ka nenotika pietiekama klientu izolēšana, bet, ņemot vērā tā brīža apstākļus, kad saslimušo bija tik daudz, ka nebija iespējas tos norobežot, tas netika traktēts kā pārkāpums. Arī pansionāta vadība, tiekoties ar medijiem attālinātā preses konferencē, uzsvēra, ka izolatoru telpas bija un ir ierīkotas, taču gada nogalē saslimušo skaits bijis pārāk liels. Arī Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs noraida direktorei veltītos pārmetumus. Šobrīd pansionātā “Jaunāmuiža” nav aktīvu Covid-19 saslimšanas gadījumu . Savukārt pirmās vakcīnas pansionātam tiek solītas pēc 15.februāra.

Saeimas Vides un klimata apakškomisijā vakar izskanēja ierosinājums atcelt normatīvus, kas uzliek par pienākumu privātīpašniekiem tīrīt īpašumiem piegulošās ietves. Latvijas Darba devēju konfederācijas Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns kritizēja pašlaik spēkā esošo kārtību, ka māju īpašniekiem jāuztur īpašumam piegulošās teritorijas. Tas esot apgrūtinoši cilvēkiem, kuri strādā, jo viņi nevar snigšanas laikā atbrīvoties no darba un tīrīt sniegu. Arī sētnieka algošana dažu stundu darbam esot neefektīva. Turklāt no šī gada tikšot ieviestas minimālās sociālās iemaksas, kas darbaspēka algošanu ietves tīrīšanai sadārdzinās. Viņaprāt, ietves jātīra mehanizēti un tas jādara pašvaldībai. 

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par latviešu valodas alfabēta papildināšanu ar skaņu "uo" apzīmējošu burtu. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Roberts Ozoliņš Pauls. Iniciatīvu plānots iesniegt Latviešu valodas aģentūrā. Idejas autors skaidroja, ka ar šo iniciatīvu mēģināts viest skaidrību, kuros brīžos jālieto "o" burta skaņa [uo], bet kad jālieto [o]. Ar šādu izmaiņu sabiedrībai tiks rasta skaidrība par vārdu pareizu izrunu, skaidro idejas autors.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā janvāra beigās sasniedzis 8%; latvijā konstatē putnu gripu; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Latvijā šogad janvāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis sasniedzis 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā – 6%, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā – 16%, mēneša laikā uzrādot straujāko pieaugumu starp reģioniem, – par 0,6 procentpunktiem. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis janvārī pieaudzis par 0,5 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 7,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis kāpis par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8%, kā arī Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis audzis par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Lolitas Ritmanis mūzika filmai "Dvēseļu putenis" iekļuvusi ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nākamajā kārtā jeb tā saucamajā Short List. Vēl nevienai Latvijas spēlfilmai nav izdevies gūt tādus panākumus. "Dvēseļu putenis" un straumēšanas vietnē Netflix pieejamā Sofijas Lorēnas filma "Life ahead" ir vienīgās ārpus Holivudas tapušās filmas, kas sacenšas par šo balvu.

Februārī ierasto ēnu dienu laikā, kas šogad atceltas pulcēšanās ierobežojumu dēļ, plāno virtuālas mācību ekskursijas skolēniem, tā iepazīstinot ar nozarēm un profesiju klāstu nozarēs. Īpašā mācību ekskursiju platformā darba devējiem būs iespēja piedāvāt virtuālas mācību ekskursijas, skolotāji šajā platformā varēs pieteikt savas klases ekskursiju apmeklējumam.

Austrijā šonedēļ mīkstināti vairāki ierobežojumi, kas nozīmē, ka darbu atsāk ne tikai daudzi veikali un skolas, bet arī muzeji un zoodārzi. Pēc klātienes komunikācijas noilgojušies arī dzīvnieki, kuri pirms pandēmijas bija pieraduši pie cilvēku klātbūtnes. Vīnē darbu atsācis populārais Šēnbrunnas Zooloģiskais dārzs, kā arī akvārijs, kur patlaban apmeklētāju netrūkst. Kāda zoodārza darbiniece atzinusi, ka, viņa domājusi, ka visi skries uz veikaliem, bet nē, visi dodas uz zoodārzu!"

Turpinām ziņas

Diviem Jūrmalā, Dzintaru pludmalē, atrastiem mirušiem paugurknābja gulbjiem laboratoriskie izmeklējumi apstiprinājuši augsti patogēno putnu gripu.  Šis ir pirmais putnu gripas gadījums Latvijā. Ņemot vērā konstatēto, kā arī pieaugošos putnu gripas draudus mājputnu novietnēm, Zemkopības ministrija, balstoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta sniegto informāciju, plāno noteikt papildu biodrošības pasākumus mājputnu novietnēm visā valsts teritorijā, tajā skaitā ierobežojot mājputnu turēšanu ārpus telpām, lai novērstu to tiešu vai netiešu kontaktu ar savvaļas putniem. 

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma septiņus izsaukumus – divus uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Vakar no rīta Jēkabpils un Līvānu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Krustpils novada Mežāres pagastu, kur dega dzīvojamā māja pilnā 80 kvadrātmetru platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās viens cilvēks. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc sešām stundām.  Savukārt Aukšzemes ielā Aknīstē ugunsdzēsēji glābēji novāca uz ceļa braucamās daļas nokritušu koku. 

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijas rietumos kļūs jūtami siltāks, bet valsts austrumu daļā saglabāsies sals. Gaisa temperatūra atlikušajās nedēļas naktīs būs -12..-17 grādu robežās, vietām austrumos ap -20 grādiem, bet siltāks būs Kurzemē, kur brīvdienu naktīs vairs nebūs aukstāks par -5..-10 grādiem. Tuvākajās divās dienās valdošais būs ziemeļaustrumu vējš, bet brīvdienās pastiprināsies ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, piekrastē brāzmās līdz 15-17 metriem sekundē. Nākamās nedēļas pirmajā pusē temperatūra atkal pazemināsies, valsts austrumos naktīs tā noslīdēs nedaudz zem -20 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: VID aptur koka palešu tirgotājus – naudas atmazgātājus,kratīšanas veiktas arī Jēkabpilī; Kuponus pārtikas preču iegādei Jēkabpils skolēni, visticamāk, saņems marta sākumā; un Latvija saņēmusi oficiālu ielūgumu piedalīties Pekinas Ziemas olimpiskajās spēlēs 2022.gadā

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 990 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 32 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Šis ir trešais lielākais vienā dienā mirušo skaits līdz šim. Otrdien Latvijā veikti 12 tūkstoši 334 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī pieaudzis no 6% līdz 8%. 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 567,8 gadījumi. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušās 10 tūkstoši 832 personas.

Vakar Latvijas slimnīcās ievietoti 77 Covid-19 slimnieki, tajā skaitā astoņi pārvesti, kas ir nedaudz mazāk, salīdzinot ar divām iepriekšējām dienām. Kā liecina NVD dati, šā gada darba dienās 77 stacionētie ir zemākais stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Trešdien kopumā stacionāros ārstējas 917 pacienti, no kuriem 824 ir vidēji smaga slimības gaita, bet 93 - smaga slimības gaita. Iepriekšējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 109 pacienti, tajā skaitā astoņi pārvesti. Kopš Covid-19 izplatības sākuma Latvijā no stacionāriem izrakstīti 7 tūklstoši 25 cilvēki.

Šā gada februārī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš koka palešu tirdzniecības jomā nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu, nodarot valsts budžetam vairāk nekā 200 tūkstoši eiro zaudējumus. Kratīšanu laikā atrasta un izņemta ne tikai skaidra nauda, kriptovalūta, datori un grāmatvedības dokumenti, bet arī narkotiskās vielas un gāzes pistoles. Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica kratīšanas Rīgā, Ogrē, Jēkabpilī un Liepājā, tajā skaitā, 25 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automobiļos. 

2021.gada janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, vidējais patēriņa cenu līmenis  samazinājās par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas samazinājās par 1,4 %, bet pakalpojumiem palielinājās par 1,5 %. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021. gada janvārī, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, bija cenu kritumam ar transportu un mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu pieaugumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību vest bērnus uz pirmsskolu klātienē, un, ja vien tas ir iespējams, to tomēr nedarīt. Pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aicina nevest mazuļus uz bērnudārziem, ja vien vecāku darba specifika nav tāda, kas neļauj pieskatīt bērnu mājās.  Diemžēl statistika ir tāda, ka saslimstība tieši šajā izglītības pakāpē strādājošo vidū palielinās.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības iepirkumu komisija ir pieņēmusi lēmumu iepirkuma līguma izpildes tiesības piešķirt un slēgt iepirkuma līgumu ar SIA “MAXIMA Latvija”, par kuponu iegādi pārtikas preču iegādei Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības un pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamajiem pabalsta nodrošināšanai. Tiek informēts, ka iepirkuma līgumu ar SIA “MAXIMA Latvija” pašvaldība varēs slēgt 17.februārī. Attiecīgi pēc tam tiks sniegta arī plašāka informācija vecākiem par kuponu saņemšanu.  Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis prognozē, ka kuponu dalīšana skolēniem visticamāk notiks marta sākumā. 

Arvien vairāk kopienās Latvijā tiek ieviesti kolektīvie ledusskapji, kur ievietot uzturā lietojamu pārtiku, kura pašam nav vajadzīga, lai tā noderētu citam un samazinātu izmestās pārtikas apjomu. Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļimoviča-Miļjanoviča šādu iniciatīvu organizētājiem atgādināja, ka arī šajā gadījumā jāievēro pārtikas likumdošana un jāizstrādā strikti noteikumi, kuru izpilde jāuzrauga. Koplietošanas ledusskapju ieviešana balstīta uz cilvēku pašiniciatīvu - šobrīd tāds atrodas Doles-Ķekavas baznīcā, vēl vienu plānots izveidot ugunsdzēsēju depo Jelgavā. 

Un vēl

Latvijas Olimpiskā komiteja šodien ir saņēmusi oficiālu ielūgumu piedalīties 23.Pekinas Ziemas olimpiskajās spēlēs 2022.gadā. Starptautiskā Olimpiskā komiteja, atzīmējot gadu līdz 23.Ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā, nacionālajām olimpiskajām komitejām ir izsūtījusi ielūgumus piedalīties Pekinas spēlēs. Ziemas olimpiskās spēles būs unikālas ar to, ka Pekina būs vēsturē pirmā pilsēta, kas uzņēmusi gan vasaras spēles, gan ziemas spēles. No Latvijas ziemas olimpisko spēļu komandā varētu būt apmēram no 55 līdz pat 70 sportistiem 13 sporta veidos. 

Atstājiet komentāru