2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 15.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu sauks pie atbildības; Vairāku upju posmos pavasarī prognozē plūdis; un Kad gaidāms atkusnis?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : No šodienas Latvija tranzītā būs jāšķērso 12 stundu laikā ; Riebiņu novadā trīsstāvu dzīvojamā mājā noticis sprādziens ; un Saņemti pirmie attēli no Marsa orbītas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības sēdēs lemšana par Covid-19 turpmāk būs atklāta; KNAB lietā par autostāvvietas nelikumīgu izmantošanu piemēro naudas sodu; un Skaistumkopšanas nozares pārstāvji pieprasa būtiski palielināt dīkstāves pabalstu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu sauks pie atbildības; Vairāku upju posmos pavasarī prognozē plūdis; un Kad gaidāms atkusnis?

Saima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz precizēt pabalsta saņemšanas kārtību bijušajiem pašvaldību vadītājiem, kuri nav pārvēlēti nākamajā sasaukumā. Plānots, ka tiem pašvaldību domju priekšsēdētājiem un viņu vietniekiem, kuri amatā bijuši no 1990. gada 4. maija līdz 2021. gada 30. jūnijam, līdzšinējā pabalsta izmaksa saglabāsies arī turpmāk. Šāds nosacījums atbalstīts, ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu. Savukārt uz tiem deputātiem, kurus ievēlēs nākamajās pašvaldību vēlēšanās, regulējums par pabalstu bijušajiem pašvaldību vadītājiem neattieksies.

Maestro Raimonds Pauls no Veselības ministrijas saņēmis uzaicinājumu vakcinēties pret Covid-19, un viņš šo iespēju izmantos, dodoties saņemt pirmo poti februāra beigās. Vaicāts par savu attieksmi pret vakcinēšanos, viņš pauda tai atbalstu, piebilstot, ka patlaban saskaras ar lielu daudzumu informācijas par pašām vakcīnām. Vērtējot vakcinācijas procesu kopumā, viņš pauda viedokli, ka lielo informācijas daudzumu labprāt redzētu pasniegtu daudz konkrētāk un kodolīgāk, izceļot svarīgāko, kas cilvēkiem jāzina par vakcīnām un to efektivitāti.

Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus Krimināllikumā, kas par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu paredz brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Grozījumi paredz, ka par varas pārstāvja goda un cieņas aizskaršanu, ja tas izpilda viņam uzliktos dienesta pienākumus sabiedriskās kārtības, drošības un valsts robežas apsardzības jomā, varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kongresa Senāts sestdien balsojumā impīčmenta prāvā attaisnojis bijušo prezidentu Donaldu Trampu, kas bija apsūdzēts musināšanā uz dumpi saistībā ar 6.janvāra uzbrukumu Savienoto Valstu Kapitolijam. Lai Tramps tiktu notiesāts, šādam lēmumam Senātā bija jāsaņem vismaz 67 no 100 senatoru balsīm, tomēr par notiesāšanu nobalsoja tikai 57 senatori, bet 43 bija pret. Šāds balsojuma iznākums tika prognozēts jau iepriekš, un Trampa izredzes uz attaisnošanu pieauga pēc tam, kad Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels, kas saglabā lielu autoritāti partijā, sestdien paziņoja, ka balsos par Trampa attaisnošanu.

Turpinām ziņas

Iespējams, palu laiks šopavasar būs mierīgs un bez plūdiem, tomēr zem ledus sakrājušies vižņi atsevišķos upju posmos var veidot ledus sastrēgumus un izraisīt zemāko vietu applūšanu, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pavasara palu maksimālais ūdens līmenis un caurplūdums, kā arī ledus iešanas sākums būs atkarīgs no pavasara straujuma un nokrišņu daudzuma. Tiek prognozēts, ka Daugavā ledus iešanas laikā bīstami ledus sastrēgumi var veidoties Jēkabpils-Pļaviņu posmā, lejpus Jersikas un Līksnas-Nīcgales posmā. Plašāku palu prognozi hidrologi veidos marta pirmajā dekādē.

Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" ievērojami siltāks laiks iespējams, sākot no 20.februāra, un mēneša pēdējā nedēļā valsts rietumu daļa var palikt bez vienlaidu sniega segas. Naktī uz otrdienu un otrdien austrumu rajonos snigs. Turpinās pūst lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš. Gaisa temperatūra saglabāsies no -5 līdz -10 grādu robežās. Trešdien, pēc šī brīža prognozēm spriežot, Latvijā pastiprināsies anticiklona ietekme, kā rezultātā nedēļas otrajā pusē nokrišņi nav gaidāmi un biežāk  uzspīdēs saule, tomēr naktīs, debesīm skaidrojoties, iespējams atgriezīsies sals līdz -20 grādiem.

Un vēl kāda sēru vēsts

Sestdien, 13.februārī, pēc ilgstošas slimības, mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis Jānis Amats. 
Jēkabpilieši viņu pazīst kā cilvēku, kurš  atbildīgi ir sargājis un pētījis novada kultūrvēsturi, cēlis dienas gaismā senus pieminekļus, izpētījis tautas likteņgaitas, dodoties ekspedīcijās un piedaloties izrakumos. To viņš uzskatījis par savu pienākumu un dzīves uzdevumu – atrast, saglabāt, apkopot un nodot nākamajām paaudzēm savas zināšanas un materiālus par sabiedrībā notiekošo, tautas vēsturi un kultūras mantojumu. Jāni Amatu pēdējā gaitā izvadīs 20.februārī no Krustpils luterāņu baznīcas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : No šodienas Latvija tranzītā būs jāšķērso 12 stundu laikā ; Riebiņu novadā trīsstāvu dzīvojamā mājā noticis sprādziens ; un Saņemti pirmie attēli no Marsa orbītas.

No šodienas personām, kuras šķērsos Latviju tranzītā, tas būs jāizdara 12 stundu laikā pēc reģistrēšanās sistēmā covidpass.lv. Pastāv arī izņēmumi. Transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekam, kravas vai tehnisko reisu apkalpes loceklim Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 72 stundu laikā. Tāpat izņēmums attiecas uz starptautisko pasažieru pārvadājumu pasažieriem, kuriem Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 48 stundu laikā.

Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie ierobežojumi Latvijā nebūtu jāmazina vēl divas nedēļas, jo saslimstība arvien ir augsta. To intervijā Latvijas Radio šodien atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts . Pašlaik Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Veselības ministrijas speciālistiem strādā pie pasākumiem, lai darbu varētu atsākt skaistumkopšanas nozare. Jautāts, kad tā varētu sākt strādāt, ministrs sacīja, ka vēl divas nedēļas būtu jāvēro Covid-19 izplatība Latvijā, pirms tiek pieņemti kādi pasākumi par kādu ierobežojumu mazināšanu. Tas attiecas gan uz ierobežojumiem izglītībā, tirdzniecībā, skaistumkopšanas nozarē.

Pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā Latvijā noteikti nevajadzētu atjaunot tādu pakalpojumu sniegšanu, kas ļautu cilvēkiem vienam ar otru klātienē tikties telpās ilgāk par 15 minūtēm, jo jebkura šāda tikšanās ir riskanta, šorīt intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Viņš atzina, ka Latvijā saslimstība ar Covid-19 patlaban ir augsta, tāpēc cilvēkiem, pirmkārt, vajadzētu pēc būtības ievērot noteiktos distancēšanās ierobežojumus. Vaicāts, kuri slimības izplatības rādītāji ir visobjektīvākie, speciālists atbildēja, ka tā ir 14 dienu kumulatīvā saslimstība un arī hospitalizēto skaits.

Vakcinācija pret Covid-19 valsts un pašvaldības sociālās aprūpes centros aktīvi norit jau četras dienas un labklājības ministre Ramona Petraviča pieļauj, ka divu nedēļu laikā izdosies savakcinēt visus centru darbiniekus un klientus, kuri būs izteikuši vēlmi to darīt.  Kopumā vakcinēties piekrituši vairāk nekā 8 tūkstoši sociālo centru klienti un 2 tūkstoši 700 darbinieki.

Turpinām ziņas

Svētdien, 14. februārī, Riebiņu novadā trīsstāvu dzīvojamā mājā noticis sprādziens. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī, iespējams, nepareizas apkures ierīces ekspluatācijas dēļ bija noticis sprādziens un bija izbiruši dzīvokļa un kāpņu telpas logu stikli. Degšanas notikuma vietā nebija. Ugunsdzēsēji glābēji no ēkas izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Tāpat glābēji evakuēja vēl piecus cilvēkus. Pašvaldība nodrošināja evakuēto mājas iedzīvotāju izmitināšanu.
Savukārt Jēkabpilī, Rīgas ielā vakar vienstāva neapsaimniekotā ēkā dega riepas 3 kvadrātmetru platībā. 

Nedēļas nogalē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 160 izsaukumus. 53 no tiem bija uz ugunsgrēku dzēšanu, kuros kopumā bojā gājuši divi cilvēki, 72 uz glābšanas darbiem, bet 35 izsaukumi bija maldinājumi.

Un vēl

Apvienoto Arābu Emirātu zonde “Hope”, kas pagājušajā nedēļā veiksmīgi iegāja Sarkanās planētas atmosfērā, atsūtījusi pirmo Marsa attēlu. Parasti Marsa satelīti tiek izvietoti tuvā orbītā, lai varētu uzņemt detalizētas Marsa virsmas fotogrāfijas, kā arī kalpot par komunikācijas stacijām priekš Marsa pašgājējiem. Zonde Cerība attēlus sūtīs no Marsa orbītas, kur tā dažus mēnešus uzlādēs savus mērinstrumentus un iekārtosies savās jaunajās mājās. Nākotnē tā pētīs lielus atmosfēras fenomenus uz Sarkanās planētas, un plānots, ka tā darbosies pilnu Marsa gadu, kas ir 687 Zemes dienas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības sēdēs lemšana par Covid-19 turpmāk būs atklāta; KNAB lietā par autostāvvietas nelikumīgu izmantošanu piemēro naudas sodu; un Skaistumkopšanas nozares pārstāvji pieprasa būtiski palielināt dīkstāves pabalstu.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš šodien ar ierakstu tviterī paziņojis, ka turpmāk valdības sēdes, kurās tiks skatīti ar Covid-19 saistīti jautājumi, būs atklātas.Šāds lēmums pieņemts, lai stiprinātu lēmumu caurskatāmību un veicinātu sabiedrības izpratni par to pieņemšanas gaitu. Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs apstiprina, ka tas attiecas arī uz kopējām Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdēm.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 278 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 17 ar jauno koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi. Svētdien Latvijā veikti 3 tūkstoši 186 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars ir 8,7%. 

Brīvdienās - sestdien un svētdien - Latvijas kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pirmo reizi kopš 22.decembra ir turējies zem 550 gadījumiem. Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits līdz šim sasniedzis 76 tūkstoši 984, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits – tūkstoš 468 jeb 1,9% no reģistrētajiem inficētajiem. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušās 10 tūkstoši 332 personas. 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 541,6 gadījumi.

Pagājušajā diennaktī stacionēti 52 Covid-19 pacienti, tajā skaitā trīs pārvesti. Kopā stacionāros ārstējas 939 Covid-19 pacienti. No visiem stacionētajiem 851 ir ar vidēji smagu slimības gaitu un 88 ir ar smagu slimības gaitu. Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 22 pacienti.

Pērn reģistrēti 930 nāves gadījumi, kuros saslimšana ar Covid-19 ir bijis tiešais nāves cēlonis vai nāves veicinošais faktors, liecina Slimību profilakses un kontroles centra analīze par 2020. gada mirstības datiem. Jau vēstīts, ka pēc provizoriskajiem datiem pērn mirušo skaits bija par 937 cilvēkiem jeb 3,4 procentiem lielāks nekā 2019.gadā. Salīdzinot ar iepriekšējo piecu gadu vidējiem mirstības rādītājiem, ir vērojams neliels mirstības pieaugums, kas skaidrojams ar Covid-19 izplatību. Arī Pasaules Veselības organizācijas prognoze Covid-19 letalitātei ir vidēji 2% .

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lietā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" maksas autostāvvietas mēneša abonementa izmantošanu piemērojis naudas sodu bijušajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem, bijušajam Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam un bijušajam Rīgas domes deputātam Andrim Bačkuram. Naudas sodu apmērs patlaban netiek atklāts. Birojs norāda, ka ar pilnu informāciju par pieņemtajiem lēmumiem minētajās administratīvā pārkāpuma lietās varēs iepazīties KNAB tīmekļa vietnē pēc tam, kad šie lēmumi būs stājušies spēkā.

Globālā finanšu platforma "Revolut"  šodien ir aktivizējusi savu Eiropas specializēto bankas pakalpojumu licenci Latvijā. "Revolut" klientiem Latvijā būs pieejami aizsargāti noguldījumi atbilstoši noguldījumu garantiju sistēmai. Papildu pakalpojums klientiem būšot pieejams, veicot "Revolut" lietotnes atjaunināšanu uz "Revolut Bank". Finanšu un kapitāla tirgus komisija skaidro, ka “Revolut Bank Ltd” ir jāievēro Latvijā noteiktās prasības, kas attiecas uz pakalpojumu sniegšanu klientiem, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasības. 

Un vēl

Ja līdz aprīlim tiks piemērots liegums strādāt, tad skaistumkopšanas nozares pārstāvji rosina būtiski palielināt minimālo dīkstāves pabalsta summu līdz tūkstoš 200 eiro. Nozares darbības slēgšanas mērķis novembrī bija samazināt inficēšanās gadījumu skaitu, bet šobrīd gan sabiedrība, gan valdība redz, ka šis mērķis nav sasniegts, tādēļ nozare valdībai piedāvā divas iespējas. Viena no tām ir rītdienas Ministru kabineta sēdē atzīt, ka līdzšinējais lēmums sevi nav attaisnojis, un atļaut nozarei strādāt, ievērojot stingrus epidemioloģiskos nosacījumus. Vai arī nozares pārstāvjiem dīkstāves pabalsts jāmaina no 500 līdz 1200 eiro, papildu piešķirot 100 eiro par katru apgādībā esošu bērnu.

Atstājiet komentāru