2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība aicina saīsināt bērnudārzu darba laiku Covid-19 izplatības laikā; Cīņā ar noziedzību un pandēmiju pierobežā veidos novērošanas kameru tīklu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež piecu gadu cietumsodu; Ceļot ārpus Latvijas pagaidām ir nedroši; un Britu matemātiķis aprēķinājis visas pasaules jaunā koronavīrusa apjomu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Savienība vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju; Covid-19 Vakcinācijas biroja vadītāja atvainojas par iespēju apiet vienoto rindu; un Jēkabpilī būs iespēja saņemt drošas braukšanas konsultācijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība aicina saīsināt bērnudārzu darba laiku Covid-19 izplatības laikā; Cīņā ar noziedzību un pandēmiju pierobežā veidos novērošanas kameru tīklu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Ņemot vērā pieaugošo Covid-19 izplatību pirmsskolās, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicina pašvaldībās un pirmsskolās izvērtēt iespēju saīsināt bērnudārzu darba laiku vai aicināt vecākus iespēju robežās nevest bērnus uz izglītības iestādēm, "tādējādi saudzējot ikviena veselību". Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga aicina vecākus saudzēt pirmsskolas darbiniekus, un iespēju robežās izvērtēt iespēju nevest bērnus uz pirmsskolām, kurās "jau tā akūti trūka darbinieku arī līdz Covid-19 pandēmijai".

Sestdien Latvijā reģistrēts līdz šim vecākais cilvēks, kurš vakcinēts pret Covid-19 - pirmo poti pret šo slimību saņēmusi 103 gadus veca sieviete. Līdz šim vecākā pret Covid-19 vakcinētā persona – sociālās aprūpes centra kliente – saņēmusi "AstraZeneca" poti Ingara Burlaka ģimenes ārsta praksē, kas reģistrēta Rīgā, Imantas apkaimē. Minētā sieviete līdz šim Latvijā ir vienīgā pret Covid-19 vakcinētā persona, kura potēšanas dienā sasniegusi 100 gadu vecuma slieksni, taču pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 227 cilvēki vecumā starp 90 un 100 gadiem.

Vairākām pret Covid-19 vakcinētajām personām, kas Nacionālā veselības dienesta apkopotajā un publicētajā statistikā klasificētas kā "personas vecumā virs 60 gadiem", ailītē "vakcinētās personas vecums" norādīts krietni mazāks vecums. Nacionālais veselības dienests aģentūrai LETA sestdien nevarēja paskaidrot, kā šādas neatbilstības statistikā radušās, taču pieļāva, ka datu ievadītāji varētu būt kļūdījušies indikācijas izvēlē. Precīzu skaidrojumu dienests solīja sniegt pēc sazināšanās ar pašiem faktiskajiem vakcinētājiem.

Krievijas dienvidos putnu fabrikā septiņiem darbiniekiem konstatēta putnu gripa H5N8, ziņo Krievijas mediji. Putnu fabrikā, kur cilvēkiem konstatēja H5N8, pērnā gada decembrī bija putnu gripas uzliesmojums. Visi saslimušie cilvēki jūtoties labi, un slimības pazīmes viņiem esot bijušas ļoti vieglas. Informāciju par putnu gripas konstatēšanu cilvēkiem Krievija pirms vairākām dienām esot nosūtījusi Pasaules Veselības organizācijai.

Turpinām ziņas

Iekšlietu ministrija noziedzības apkarošanai un epidemioloģiskās drošības kapacitātes celšanai robežu tuvumā plāno izveidot modernu novērošanas kameru tīklu. Valdība slēgtā sēdē atbalstījusi 819 tūkstoši 650 eiro piešķiršanu Iekšlietu ministrijai, lai ieviestu drošus tehnoloģiskos rīkus un risinājumus robežu pārvaldības stiprināšanai un epidemioloģisko risku mazināšanai. 

Ierastās skates jeb pārbaudījumi pirms šīs vasaras skolēnu dziesmu un deju svētkiem šogad nenotiks – tā lēmuši svētku rīkotāji. Ja Covid-19 saslimstība mazināsies un svētki samazinātā formātā vispār tiks atļauti, piedalīties varēs visi kolektīvi, kas zinās repertuāru un spēs to izpildīt. Taču laikā, kad jau kopš oktobra vidus bērni nav varējuši dziedāt, dejot un muzicēt klātienē, nav zināms, cik daudz kolektīvu un kādos sastāvos līdz vasarai būs “izdzīvojuši” un gatavi piedalīties. 

Un vēl

Palielinoties smalko daļiņu PM2.5 koncentrācijai vakar un šodien Latvijā novērota slikta gaisa kvalitāte, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Tiek prognozēts slikts gaisa kvalitātes indekss. Ja rodas tādi simptomi kā iekaisušas acis, klepus vai iekaisis kakls, vēlams samazināt intensīvas aktivitātes ārā. Atbilstoši Valsts Vides dienesta operatīvajiem datiem svētdien vairāk par normu gaisa piesārņojums fiksēts Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē, citās pilsētās tas nav mērīts. Gaisa piesārņojumu Eiropā tuvākajās dienās palielinās vēju atnestie putekļi no Sahāras tuksneša.

Šonedēļ Latvijā gaidāms siltākais laiks kopš novembra, valsts lielākajā daļā nokusīs sniegs un nokrišņu būs maz, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei tikai otrdien gaidāma liela nokrišņu zona, kas nesīs lietu, valsts austrumos – arī sniegu un atkalu. Vairākās naktīs, samazinoties mākoņu daudzumam, gaisa temperatūra noslīdēs nedaudz zem nulles. Siltākais laiks iespējams ceturtdienas pēcpusdienā, kad daudzviet valstī termometra stabiņš var pakāpties līdz +8..+12 grādiem.

Strauji kūstot sniegam un ceļoties ūdens līmenim, upēs – galvenokārt Kurzemē un Zemgalē – sāksies ledus iešana. Saskaņā ar pašreizējo prognozi Kurzemes upēs ūdens līmenis paaugstināsies par 0,4 līdz 1,75 metriem, maksimums gaidāms laika periodā no 26. februāra līdz 2. martam. Zemgales upēs ūdens līmenis paaugstināsies par 0,5 līdz 1,75 metriem, maksimums gaidāms laika periodā no 27. februāra līdz 4. martam. Sniega un ledus kušana gaidāma arī Vidzemes un Latgales upju baseinos, bet tā nebūs tik strauja. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež piecu gadu cietumsodu; Ceļot ārpus Latvijas pagaidām ir nedroši; un Britu matemātiķis aprēķinājis visas pasaules jaunā koronavīrusa apjomu.

Rīgas apgabaltiesa šodien koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 tūkstoši eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietinās tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 10.jūlijam, bet mājas arestā - no 10.jūlija līdz 2008.gada 22.februārim. Tāpat tiesa nolēma, ka Lembergam jāmaksā apjomīgas naudas summas vairākiem cietušajiem. Vienlaikus tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā. Lemberga dēlam un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels, tikai stājoties spēkā šādam spriedumam. Tas nozīmē, ka viņus tiesas zālē patlaban neapcietinās.

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 274 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 4 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 3 tūkstoši 334 izmeklējumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,2%. 

Aizvadītajā nedēļā vidēji dienā vakcinēti tūkstoš 170 iedzīvotāji – turpinājās gan medicīnas iestāžu darbinieku, sociālās aprūpes centru darbinieku un iedzīvotāju, kā arī tika uzsākta iedzīvotāju vecumā virs 70 gadiem vakcinācija. Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka līdz pirmdienai, 22.februārim, kopumā pirmo vakcīnas devu saņēma 28 tūkstoši 797 cilvēki, bet abas nepieciešamas devas – 16 tūkstoši 783 personas.

Lietuvas Statistikas departaments šodien brīdinājis, ka valstī pašlaik, iespējams, sākas trešais jaunā koronavīrusa izplatības vilnis. Tajā norādīts, ka vienas diennakts laikā reģistrētu jaunu inficēšanās gadījumu skaits valstī vairs nemazinās un pozitīvo testu īpatsvars aug. Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju 22.februārī Lietuvā ir 242,9. Pozitīvo vīrusa testu īpatsvars pēdējo septiņu dienu laikā sasniedz 7,8%.

Turpinām ziņas

Akciju ceļojumi uz Tenerifi jau februārī, arī no Tallinas un Viļņas, braucieni uz Ēģipti jau martā – tāds ir vairāku tūrfirmu aktuālais piedāvājums. Piemēram, ceļojumu firma Novatours plaši reklamē, ka martā sāk piedāvāt ceļojumus no Latvijas uz ārvalstīm. Ceļojumu kompānija Impro martā piedāvā braucienus uz Lietuvu un Igauniju, bet nacionālā lidsabiedrība airBaltic uzstājīgi e-pastā klientiem izsūta «karstos piedāvājumus» lidojumiem vasarā, arī uz Krieviju. Savukārt gan Ārlietu ministrija, gan Slimību profilakses un kontroles centrs uzsver: ceļojumi ārpus Latvijas ir nedroši, tie netiek rekomendēti. Pašas tūrfirmas apgalvo, ka, ceļojot tiks ievēroti visi drošības noteikumi, tomēr tas nemaina epidemiologu vēstījumu Latvijas iedzīvotājiem – ārpus Latvijas neceļot.  Šobrīd Ministru kabineta noteikumi liedz veikt tiešos pasažieru pārvadājumus uz trešajām valstīm un no tām.

Latvijas un Vācijas pētnieki pirmo reizi pasaulē formulējuši un eksperimentāli pierādījuši, kā pareizāk un efektīvāk vadīt elektronus. To apgūstot, inženieri varēs radīt dažādas ātrākas mikroshēmas, nedaudz apejot fizikas likumus. Teorētiķu komandai no Latvijas izdevies radīt matemātisku metodi, kas ļauj saskaitīt, cik daudz elektronu aizies neceļos. Tas nozīmē, ka inženieri varēs veidot ierīces, lai šādas elektronu novirzes varētu samazināt. Latvijā izstrādātā metode nākotnē tiks izmantota arī kvantu skaitļotājos, tādējādi serveri strādās labāk. 

Un vēl

Britu matemātiķis Kristiāns Jeits, matemātiskās bioloģijas lektors Bātas universitātē, pēc BBC raidījuma "More or Less" ("Vairāk vai mazāk") lūguma aprēķinājis jaunā koronavīrusa apjomu. Savākt pa visu pasauli visas SARS-CoV-2 daļiņas gan nav reāli, un Jeits norāda, ka aprēķini balstās uz hipotēzēm. Matemātiķis aprēķināja vīrusa slodzi katram inficētajam un to novērtējis no viena līdz 100 miljardiem daļiņu uz cilvēku. Izmantojot sfērisko ķermeņu tilpuma aprēķinus, Jeits aplēsis, ka vīrusa daļiņas kopā aizņem 160 mililitrus jeb viss pasaules SARS-CoV-2 vienkopus aizpilda mazāk par pusi limonādes bundžiņas. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Savienība vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju; Covid-19 Vakcinācijas biroja vadītāja atvainojas par iespēju apiet vienoto rindu; un Jēkabpilī būs iespēja saņemt drošas braukšanas konsultācijas.

Lidostā “Rīga” no šodienas darbu sācis pastāvīgs Ernesta Gulbja laboratorijas pacientu pieņemšanas punkts, piedāvājot ceļotājiem un lidostas un lidostā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem iespēju nodot dažāda veida Covid-19 testus, kā arī veikt cita veida medicīniskās analīzes. Ņemot vērā epidemioloģiskās drošības pasākumus lidostā “Rīga”, punktu ne ātrāk kā 72 stundas pirms sava lidojuma var apmeklēt pasažieri, kuriem pirms ieejas terminālī būs jāuzrāda iekāpšanas karte vai rezervācijas apstiprinājums. Tāpat punkts būs pieejams atlidojušajiem pasažieriem, iekļūšanai reģistrācijas zālē uzrādot iekāpšanas karti, kā arī lidostas un lidostā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem. Uz Covid-19 testiem lidostas pacientu pieņemšanas punktā iepriekš jāpierakstās.

Reaģējot uz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu, Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri šodien panākuši "politisku vienošanos" par jaunām sankcijām pret Maskavu. Ministri, kas pulcējušies uz kārtējo sanāksmi Briselē, uzdevuši Eiropas Savienības augstākajam pārstāvim ārlietās Žuzepam Borelam pabeigt to personu saraksta sastādīšanu, kas tiks pakļautas jaunajām sankcijām, taču neviena tā dēvētā oligarha vārds šajā sarakstā nebūs atrodams.

Nākamajā mēnesī daudzas ģimenes saņems 500 eiro par katru bērnu, ko varēs izmantot pēc vajadzības. Lai šo naudu saņemtu, nekur nevajag pieteikties, reģistrēties vai rakstīt iesniegumu. Pabalsts ieskaitīsies kontā automātiski. Taču iesniegums parādu piedzinējam ir jāraksta, lai pasargātu šo pabalstu no parādu piedziņas procesa, ja tāds ir uzsākts. Turklāt tas ir jādara, lieki nekavējoties, un drošāk arī naudu no konta noņemt drīz pēc ieskaitīšanas. Covid-19 500 eiro vienreizējais pabalsts tiks izmaksāts par 364 tūkstoši 97 bērniem, un arī vēl tiem, kas piedzims laikā līdz ārkārtējās situācijas beigām 6. aprīlī. Kopumā šī pabalsta izmaksai būs vajadzīgi 182 miljoni eiro. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā noraida bažas, ka piektdien tajā pret Covid-19 būtu sapotēts 28 gadus vecs vīrietis, kurš neietilpst nevienā prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupā. Jau ziņots, ka Nacionālā veselības dienesta apkopotajā pret Covid-19 vakcinēto personu statistikā sestdien parādījās ieraksts par kādu 28 gadus vecu vīrieti, kurš piektdien Jēkabpils reģionālajā slimnīcā it kā saņēmis "AstraZeneca" vakcīnas pirmo devu ar indikāciju "pēc paša vēlēšanās". Slimnīcā skaidro, ka notikusi cilvēcīga kļūda, kura izlabota. Jēkabpils slimnīcā uzsver, ka piektdien ir potētas sešas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas otrās devas un 10 "Astra Zeneca" pirmās devas, kuras saņēma ārstniecības personas. Visas 10 personas ir no saraksta, ko Nacionālajam veselības dienestam iesūtīja no "Manavakcina.lv" sarakstiem.

Vakcinācijai pret Covid-19 Jēkabpils reģionālās slimnīcas poliklīnikā iespējams pieteikties, zvanot darba dienās no 8.30 līdz 16.30 pa tālruni 62102798. Pēc pieteikuma saņemšanas iestādes darbinieki individuāli sazināsies ar katru personu, lai informētu par precīzu vakcinēšanās laiku. Atbilstoši Veselības ministrijas noteikto prioritāri vakcinējamo sabiedrības grupu vakcinēšanas plānam, pašlaik vakcinācija pieejama: veselības aprūpes darbiniekiem, Ilgstošas sociālās aprūpes centru klientiem un darbiniekiem  un personām virs 70 gadu vecuma.

Veselības ministrijas Vakcinācijas biroja vadītāju Evu Juhņēviču atvainojās par situāciju, kad pagājušajā nedēļā pretēji biroja solījumam aicināt uz vakcināciju seniorus, kuri reģistrējušies vietnē “manavakcina.lv” vai pa tālruni 8989, pirmie pie vakcīnas tikuši tie, kuri paši pieteikušies lielo slimnīcu vakcinācijas kabinetos. Juhņēviča Latvijas Radio raidījumā “Krustpuntā” atvainojās par šo situāciju un norādīja, ka turpmāk tā vairs nenotikšot, un prioritāro grupu pārstāvji, kuri reģistrējušies vakcinēšanai, saņems aicinājumu, nevis paši varēs meklēt iespēju tikt pie vakcīnas.

Un vēl

Lai uzlabotu autovadītāju prasmes vadīt auto ziemas apstākļos, autovadītājiem Rīgā, Jelgavā, Siguldā, Valmierā un Jēkabpilī šonedēļ būs pieejamas ziemas drošas braukšanas konsultācijas. Nodarbības notiks no trešdienas, 24.februāra, līdz svētdienai, 28.februārim. Nodarbību dalībniekiem tiks skaidroti drošas braukšanas pamati, veidota izpratne par bremzēšanas ceļa garumu, tā ietekmējošiem faktoriem ziemas apstākļos, par šķēršļu apbraukšanu un par to, kā izvairīties no sadursmes, ja bremzēšanas ceļš ir nepietiekams. Tāpat interesentiem individuāli tiks sniegts skaidrojums par auto riepu stāvokli un to izvēli atbilstoši ikdienas braukšanas stilam. Jēkabpilī konsultācijas notiks Salas novada Biržos autotrasē “Baroni” laikā no pulksten diviem dienā līdz četriem pēcpusdienā un sešos vakarā. 

Atstājiet komentāru