2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijai solītās vakcīnas kavējas;  Kā pandēmija ietekmējusi Latvijas iedzīvotāju svaru? Un Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākusies ienākumu deklarāciju iesniegšana VID ; Krievijā ierosināta krimināllieta par lielgabala pazušanu no padomju memoriāla Jēkabpilī ; un Izsludināts konkurss uz Jēkabpils bērnudārza "Auseklītis" vadītāja amatu

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Epidemiologi norāda : Latvijā nedrīkst ļaut ieskrieties Covid-19 trešajam vilnim ; Savākti paraksti par lūšu medību aizliegumu ; un kad latvijā gaidāms noturīgs pavasaris ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijai solītās vakcīnas kavējas;  Kā pandēmija ietekmējusi Latvijas iedzīvotāju svaru? Un Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši.

Lai arī masu vakcināciju pret Covid-19 sola sākt vēlā pavasarī, pagaidām nemaz nav skaidrības, cik daudz vakcīnu saņemsim. Noteiktības nav pat par tuvākajām nedēļām, nemaz nerunājot par nākamajiem mēnešiem. Tas rada spriedzi arī Latvijas iekšējā vakcīnu sadalē, jo liela daļa prasīto apjomu nedabūja, ko uzzināja tikai brīdi, kad vakcīnas atveda, ziņo raidījums “de facto”. Līdz ar to šobrīd akūtākā problēma ir vakcīnu pieejamība, nevis spēja tās izlietot. Visiem no 22.līdz 28.februārim nedēļā samazināja piegāžu apjomu pret prasīto. Nesamazināja tikai sociālās aprūpes centriem prasīto. Līdzīga situācija varētu būt arī vēl nākamajās nedēļās.

Sestdien, 27. februārī aizvadīta sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” ceremonija – deviņās kategorijās apbalvoti pērnā kultūras gada spilgtākie notikumi un procesi. Par gada notikumu tika atzīta ekspluatācijā nodotā Mežaparka Lielā estrāde. Balvas nominantus, kā ierasts, izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un LSM.lv žūrija, bet uzvarētājus izvēlējās skatītāji un klausītāji.

Pagājušajā gadā par fotoradaru fiksētajiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem soda naudās piemēroti kopumā 14 miljoni 489 tūkstoši 305 eiro, liecina Valsts policijas apkopotā informācija. Soda naudās patlaban samaksāti 11 miljoni 685 tūkstoši 615 eiro no kopējās summas. Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis norāda, ka braukšanas kultūra būtiski neuzlabojas, un joprojām transportlīdzekļu vadītāji ir gatavi maksāt sodus par saviem pārkāpumiem.

ASV Federālā pārtikas un zāļu pārvalde apstiprinājusi izmantošanai valstī amerikāņu kompānijas "Johnson & Johnson" vakcīnu pret Covid-19. Šī būs jau trešā vakcīna, kuras lietošana būs atļauta Savienotajās Valstīs. Taču eksperti brīdina, ka arī ar vēl vienu piegādātāju ASV izvirzītos vakcinācijas plānus noteiktajā termiņā var neizdoties sasniegt. 

Turpinām ziņas
Sestdien reģistrēts šopavasar pirmais pērnās zāles jeb kūlas ugunsgrēks, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Ainažos konstatēta kūlas dedzināšana 30 kvadrātmetru platībā. VUGD atgādina, ka pērn pirmais kūlas ugunsgrēks tika reģistrēts 16.janvārī, kad Rīgā pērnā zāle tika dedzināta 100 kvadrātmetru platībā.

Pandēmija samazinājusi jebkādas cilvēku aktivitātes. Attālinātais darbs un mācības ietekmējis kopējo sabiedrības veselību. Būtiskas svara izmaiņas konstatētas Kurzemes reģionā. Uztura speciālisti novērojuši, ka iedzīvotāji daudz biežāk vēršas pēc palīdzības. Savukārt bērniem konstatēta gan aptaukošanās, gan otra galējība – nevēlēšanās ēst. Pērn iedzīvotājiem vecuma grupā virs 16 gadiem Rīgā bija viens no zemākajiem liekā svara vai aptaukošanās īpatsvariem, viszemākais bija Pierīgā. Taču liekā svara problēmas bija vairāk nekā pusei rīdzinieku – 57%. Savukārt Latgalē bija vislielākais liekā svara īpatsvars – 65%. Tikai par procentpunktu mazāk ir Kurzemē. Tad seko gan Vidzeme, gan Zemgale, kur 61% iedzīvotāju ir aptaukošanās vai liekā svara problēmas, tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Un vēl

Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši cīruļi un taurenis. Cīruļa treļļi pagājušās nedēļas nogalē dzirdēti Antužu apkārtnē. Aculiecinieks Ainārs stāsta, ka dzirdējis cīruļus dienas vidū zu lauka netālu no savām mājām, tā kā sniegs lielā daļā lauku jau nokusis, cīruļiem ir iespējams rast patvērumu. Savukārt Gita pirmo šī pavasara tauriņu manījusi Krustpils novadā Pupenu kapu apkārtnē, viņai to izdevies iemūžināt fotogrāfijā. Tas bijis krūkļu baltenis jeb citrotauriņš. Arī citviet Latvijā jau dzirdēti pirmie cīruļu treļļi. Piemēram,  Zemgalē Vecumnieku novadā cīruļu treļļi sestdien no rīta bija dzirdami uzreiz pēc saullēkta netālu no Lādzēnu ezera. Kā skaidro eksperti, tas gan nenozīmē, ka Latvijā vairs nav gaidāmi ziemai raksturīgi laika apstākļi.

Līdz trešdienai, 3.martam Latvijā gaidāms visai silts laiks, savukārt nākamās nedēļas otrajā pusē atgriezīsies sals, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Nedēļas pirmajā pusē gaidāms siltums līdz +10 grādiem, bet naktīs, debesīm skaidrojoties, nedaudz piesals. Sagaidāms, ka ceturtdien, 4.martā, sāks ieplūst auksts gaiss no ziemeļiem, un nedēļas nogalē termometra stabiņš vietām var noslīdēt zem -10 grādiem, arī dienas laikā daudzviet gaidāms neliels sals. Iespējams, tas daudzviet būs kailsals.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sākusies ienākumu deklarāciju iesniegšana VID ; Krievijā ierosināta krimināllieta par lielgabala pazušanu no padomju memoriāla Jēkabpilī ; un Izsludināts konkurss uz Jēkabpils bērnudārza "Auseklītis" vadītāja amatu

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 272 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par trīs mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējo 24 stundu laikā veikti kopumā 3 tūkstoši 451 izmeklējums. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,9%. Kopš pandēmijas sākuma Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 86 tūkstoši 458 cilvēki, bet mirušo skaits kopš pandēmijas sākuma – tūkstoš 617. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 496,6.

Jēkabpilī no 1. līdz 27.februārim reģistrēti 172 saslimušie ar koronavīrusu Covid-19, savukārt 14 dienu jeb divu nedēļu laikā pilsētā reģistrēti 60 saslimušie. Bet kopumā, kopš 2020.gada marta Jēkabpilī reģistrēti tūkstoš 539 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpilī ir gandrīz divas reizes zemāka kā vidēji valstī - 274 saslimušie.

Vakcinācijas tempi brīvdienās kļuvuši lēnāki. 28. februārī pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 70 cilvēki, otro - 1 cilvēks. Kopumā līdz šim pirmo vakcīnas devu saņēmuši 45 tūkstoši 49 cilvēki, no tiem abas devas saņēmuši - 17 tūkstoši 16 cilvēki. Pagājušajā  nedēļā kopumā vakcinēti 15 tūkstoši 984 iedzīvotāji, vidēji dienā 2 tūlstoši 283 vakcinēto – lielākā daļa ir seniori virs 70 gadu vecuma, kuri ir šobrīd prioritārā vakcinējamā iedzīvotāju grupa.

No šodienas iedzīvotājiem ir iespējams Valsts ieņēmumu dienestam iesniegt gada ienākumu deklarācijas. Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ pagaidām deklarācijas var iesniegt tikai elektroniski vai sūtot tās pa pastu. 1. marta pirmajās stundās iesniegtas jau 62 tūkstoši 400 deklarācijas. Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme informē, ka elektroniskā deklarēšanās sistēma strādā raiti un deklarāciju var iesniegt pāris minūšu laikā.  

Noslēguma pārbaudījumi par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu nav atcelti, un to norise pagaidām ir plānota klātienē. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, arī šogad skolēni kārtos trīs obligātos pārbaudījumus, savukārt izvēles eksāmens nav jākārto. Tas attiecināms arī uz profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, kuriem gan šogad būs vēl jākārto pārbaudījumi, kas saistīti ar profesionālās kvalifikācijas iegūšanu.

Turpinām ziņas

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par lielgabala pazušanu no padomju memoriāla Jēkabpilī pagājušajā nedēļā, teikts komitejas paziņojumā. Tajā norādīts, ka izmeklēšana uzskata, ka nozieguma motīvs bija ļaundaru negatīvā attieksme pret PSRS darbību Otrā pasaules kara gados un vēlme "ar savu cinisko rīcību" demonstrēt necieņu pret padomju tautas cīņas ar fašismu kopīgo piemiņu un vēsturi. Tāpat uzsvērts, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja arī turpmāk principiāli reaģēs uz jebkādiem mēģinājumiem "apgānīt to Lielā Tēvijas kara dalībnieku piemiņu, kuri atdevuši savas dzīvības, lai tiktu uzvarēts nacisms".

Jau ziņots, ka naktī uz 24.februāri Jēkabpilī pazudis lielgabals, kas kā piemineklis bija izvietots uz padomju memoriāla Rīgas ielā. Policija par zādzību sākusi kriminālprocesu.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas darbinieki februārī apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas nodarbojās ar PVN izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā stikla taras tirdzniecības jomā. Par aizdomās turētām atzītas četras personas.  VID norāda, ka noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu, kurā “klients” (uzņēmums) savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Fiktīvu darījumu shēmā iesaistīto uzņēmumu darbību rezultātā iespējamie nodarītie zaudējumi valsts budžetam laika perioda no 2019. gada 1. jūnija līdz šim brīdim ir ne mazāk kā 300 tūkstoši eiro. Kopējā darījumu vērtība bez PVN pārsniedz miljonu eiro.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludinājusi konkursu uz pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vadītāja amatu. Pretendentam tiek prasīta vismaz divu gadu pedagoģiskā darba pieredze izglītības jomā vai izglītības vadības darbā, valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī un atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma prasībām, kā arī citas atbilstības likumdošanai un kompetences, kas nepieciešamas ieņemot šo amatu. Piesakoties konkursā uz šo amatu pretendentam kopā ar citiem dokumentiem jāiesniedz arīu pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” attīstības vīzija. Atalgojums šim amatam tiek solīts tūkstoš 250 eiro mēnesī. Pieteikumi jāiesniedz līdz  22.martam Jēkabpils pilsētas pašvaldībai. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Epidemiologi norāda : Latvijā nedrīkst ļaut ieskrieties Covid-19 trešajam vilnim ; Savākti paraksti par lūšu medību aizliegumu ; un kad latvijā gaidāms noturīgs pavasaris ?

 Latvijas sabiedrībai kopīgiem spēkiem ir jādara viss, lai neļautu saslimstības ar Covid-19 trešajam vilnim ieskrieties, turklāt saslimstības līkni nepieciešams mazināt jau tagad, uzskata Slimību profilakses un kontroles centrā. Patlaban ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā turpina pakāpeniski samazināties - aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 4 tūkstoši 667 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, salīdzinot ar 4 tūkstoši 813 jauniem gadījumiem pirms septiņām dienām. Šajā laika periodā saslimstība ar Covid-19 ir samazinājusies par 3%. Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina, ka no inficēšanās efektīvi pasargā tikai visu drošības pasākumu kopums.

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 143 eiro, kas ir par 6,2% vairāk nekā 2019.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Tajā skaitā privātajā sektorā vidējā bruto darba samaksa 2020.gadā augusi par 6,7%, sasniedzot tūkstoš 138 eiro, bet sabiedriskajā sektorā vidējā bruto darba samaksa palielinājusies par 4,9%, sasniedzot tūkstoš 156 eiro. Vispārējās valdības sektorā, kurā ietilpst valsts un pašvaldību iestādes, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kā arī valsts un pašvaldību kontrolētas un finansētas kapitālsabiedrības, vidējā bruto darba samaksa pagājušajā gadā bija tūkstoš 194 eiro, kas ir pieaugums par 6,3% salīdzinājumā ar 2019.gadu. Savukārt vidējā neto darba samaksa (aprēķināta, izmantojot darba vietā piemērojamos darba nodokļus) bija 841 eiro jeb 73,6% no bruto algas. Gada laikā tā pieauga par 6,1%. Vienlaikus neto darba samaksas reālais pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu, bija 5,9%.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs pieprasījis Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem sasaukt domes ārkārtas sēdi. Ministrs pieprasījis domes sēdi, lai revīzijas veicējam izsniegtu un nodrošinātu tā pieprasīto informāciju. Ministrs noteicis domes sēdes darba kārtību: par revīzijas veicēja pieprasītās informācijas izsniegšanu un sadarbības nodrošināšanu ar revīzijas veicēju. Lēmumprojektā uzdots izsniegt revidentu pieprasīto informāciju un uzdot domes priekšsēdētājam nodrošināt un kontrolēt šā lēmuma izpildi.

Turpinām ziņas

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manbalss.lv” vairāk nekā 11 tūkstoši 200 cilvēku parakstījušies par lūšu medību aizliegumu. Tāds parakstu skaits ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā. Parakstu vākšanas idejas autors Jānis Vinters iniciatīvu sāka pērn oktobrī. Vinters uzskata, ka arī Latvijā ir jāaizliedz lūšu medības, jo gan Eiropas Savienībā, gan visā pasaulē šie ir aizsargājami dzīvnieki. Lūšu medības un nošaujamo dzīvnieku limiti jau vairākus gadus ir karstu strīdu iemesls starp dabas aizstāvjiem un medniekiem. Sabiedrības spiediena rezultātā Valsts meža dienests ir nedaudz samazinājis nomedījamo lūšu apjomu. 

Turpinoties pavasara atkusnim, daudzviet uz grants autoceļiem iestājies šķīdonis, tāpēc autotransporta masas ierobežojumi ir ieviesti jau 428 valsts autoceļu posmos ar grants segumu. Masas ierobežojumus turpina ieviest, izvērtējot katra ceļa faktisko stāvokli un tā nestspēju. Patlaban visvairāk ierobežojumi ir ieviesti Jēkabpils apkārtnē 58 ceļu posmos, Kuldīgas un Aizkraukles apkārtnē katrā pa 36 ceļu posmiem, Liepājas apkārtnē 34 ceļu posmos, Ogres un Preiļu apkārtnē katrā pa 30 ceļu posmiem.  Atļaujas kravu izvešanai šķīdoņa laikā netiek izsniegtas, satiksmes ierobežojumu ievērošanu kontrolē Valsts policija.

Un vēl

Pirmdiena bija šīs nedēļas siltākā diena, un no ceturtdienas laiks kļūs ievērojami vēsāks, prognozē sinoptiķi. Otrdien un trešdien gaiss vēl iesils līdz +3..+9 grādiem un lielā valsts daļā spīdēs saule. Tomēr ceturtdien no ziemeļiem ieradīsies aukstā atmosfēras fronte un gaidāmi īslaicīgi nokrišņi. Nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra nepakāpsies augstāk par +3 grādiem, gaidāms sals, kas naktīs valsts austrumos var sasniegt -10 grādus. Šonedēļ pūtīs mērens rietumu un ziemeļu vējš, kas brīžiem kļūs brāzmains. Nedēļas otrajā pusē vietām veidosies sniega sega. Noturīgu pavasari ar siltu laiku sinoptiķi prognozē mēneša otrajā pusē. Ūdens līmenis upēs galvenokārt pazemināsies. Gaisa kvalitāte gaidāma laba.


Atstājiet komentāru