2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: “Janssen” vakcīnai pret Covid-19 dota zaļā gaisma; Pļaviņās iekārto dienas centru un grupu dzīvokli; un Šodien Radio1 raidījuma laikā jēkabpilieši aicināti uzdod jautājumus Jēkabpils slimnīcas vadībai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, kad Latvijas ekonomikā straujāk atjaunosies izaugsme; Rīt Jēkabpilī, Draudzības alejā sāks jauna ūdensvada izbūvi; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Faktiskais bezdarba līmenis nemainīgi augsts, Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstā, kur mācības var notikt klātienē; un Šogad 4. maijā virtuāls būs ne tikai gājiens, bet arī tautas tērpi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: “Janssen” vakcīnai pret Covid-19 dota zaļā gaisma; Pļaviņās iekārto dienas centru un grupu dzīvokli; un Šodien Radio1 raidījuma laikā jēkabpilieši aicināti uzdod jautājumus Jēkabpils slimnīcas vadībai.

Eiropas Zāļu aģentūras eksperti ir izvērtējuši farmācijas kompānijas “Janssen” vakcīnu pret Covid-19 un secinājumi ir gandrīz identiski kā par kompānijas “AstraZeneca” radīto vakcīnu: ļoti retos gadījumos pēc vakcinācijas iespējama asins trombu veidošanās, bet ieguvums no vakcinācijas ir lielāks par blakņu risku. Zināms, ka Latvijā šo poti iecerēts izmantot izbraukuma vakcinācijā pie cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Šai vakcīnai ir divas būtiskas priekšrocības: imunitātes iegūšanai pietiek ar vienu “Janssen” vakcīnas devu un to drīkst uzglabāt ledusskapja temperatūrā, nevis īpašā saldētavā.

Dānija, kura paziņojusi par attiekšanos no “AstraZeneca” ražotām vakcīnām pret Covid-19, būtu gatava tās mainīt pret citu ražotāju potēm. Latvija šādu piedāvājumu nav saņēmusi, bet veselības ministrs Daniels Pavļuts uz to raugās skeptiski. Pēc Dānijas lēmuma atteikties no AstraZeneca ražoto vakcīnu izmantošanas par iespēju pieteikties uz tām uzreiz paziņoja Latvija, pēc tam šādu soli spērusi arī Lietuvas valdība. Tagad Dānijas veselības ministrs norādīja, ka valsts ir gatava apmainīt neizmantotās “AstraZeneca” devas pret citu ražotāju - “Pfizer/BioNTech” un “Moderna” - vakcīnām.  Pavļuts norāda, ka Dānijas puse Latvijai nav sniegusi atbildi uz tās vēlmi pieteikties Astra Zeneca vakcīnām.

Informatīvais materiāls par vakcinēšanos pret Covid-19 jeb tā dēvētā vakcinācijas avīze pie iedzīvotājiem varētu nonākt maija vidū, tomēr tā pa pastu tiks izplatīta tikai latviešu valodā, jo atbilstoši Valsts valodas centra norādījumiem krievu valodā šādu izdevumu drīkst piedāvāt tikai tad, ja persona ir izteikusi šādu vēlmi. Šāda saraksta nav un arī "Latvijas pasta" pārstāvji apliecinājuši, ka var veikt tikai latviešu valodā izdoto materiālu piegādes. Pašreiz tiek meklēti citi veidi, kā sasniegt krievvalodīgos. 

Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" Latviju Pasaules preses brīvības indeksā ierindojusi 22. vietā starp 180 valstīm. Arī pērn Latvija atradās šajā pašā vietā. Igaunija šajā indeksā noslīdējusi no 14. uz 15. vietu, bet Lietuva, tāpat kā 2020. gadā, atrodas 28. vietā. Pirmās trīs vietas Pasaules preses brīvības indeksā ieņem Norvēģija, Somija, Zviedrija. Krievija ierindota 150. vietā, savukārt pēdējā vietā ierindota Eritreja. 

Turpinām ziņas

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētu projektu, Pļaviņu novadā izremontētas un iekārtotas telpas dienas aprūpes centra un grupu dzīvokļa izveidei. Darbību tie sāks pēc šo sociālo pakalpojumu reģistrēšanas Sociālo pakalpojumu reģistrā. Dienas aprūpes centrs Pļaviņās, Lielajā ielā 37, bijušā bērnudārza ēkā Gostiņos, paredzēts desmit vietām pieaugušajiem un tikpat vietām bērniem, un tas aprīkots ar mēbelēm, interaktīviem ekrāniem nodarbībām, datortehniku un attīstošajām spēlēm. Grupu dzīvoklis četriem cilvēkiem atrodas Vietalvā, Aveņu ielā 2—2, un arī atbilstoši iekārtots ar mēbelēm un sadzīves tehniku. Projekta kopējās izmaksas ir 115 tūkstoši 243 eiro.

Salīdzinoši lētu pārtikas produktu periods ir beidzies, šādu viedokli paudusi Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe, prognozējot pārtikas cenu turpmāku pieaugumu. Jautāta, vai ir gaidāms pārtikas cenu kāpums, eksperte atzina, ka ir pamats domāt, ka salīdzinoši zemo pārtikas produktu cenu periods ir beidzies. Tas vairāk ir saistīts ar to, ka ir pieaugušas cenas vairākiem pārtikas pamatproduktiem – graudiem, eļļai, cukuram, ko izmantojam gan paši, gan uzņēmumi citu produktu ražošanā. Tāpat dārgāka kļūst gaļa un olas.  Pieaug arī degvielas cenas, dārgāki kļūst pārvadājumi. 

Un vēl

Šodien pulksten 16.10 Jēkabpils Radio1 ēterā skanēs Jēkabpils pilsētas pašvaldības raidījums «Jēkabpils šodien un rīt», kurā būs saruna par Jēkabpils reģionālajā slimnīcā realizētajiem projektiem, par paredzētajiem uzlabojumiem slimnīcas infrastruktūrā, kā arī par slimnīcas personāla attīstību ilgtermiņā.  Klausoties raidījumu, būs iespēja ikvienam uzdot sev interesējošus jautājumus tiešajā ēterā raidījuma laikā. Taču ir arī iespēja jautājumus uzdot laikus, pirms raidījuma. To var izdarīt Ziņu portāla Radio1.lv Facebook kontā pie reklāmas par raidījumu vai arī sūtīt jautājumu uz Wattsapp vai Telegram pa tālruņa numuru -  22320220. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, kad Latvijas ekonomikā straujāk atjaunosies izaugsme; Rīt Jēkabpilī, Draudzības alejā sāks jauna ūdensvada izbūvi; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Latvijas ekonomikā izaugsme straujāk atjaunosies gada otrajā pusē, aģentūrai LETA prognozēja Finanšu ministrijā. Tiek norādīts, ka ekonomikas attīstību vēl līdz pat 2021.gada vidum turpinās negatīvi ietekmēt Covid-19 izplatība, bet pēc tam, atceļot lielāko daļu ierobežojumu, izaugsme strauji sāks atjaunoties. Šādu scenāriju paredz februāra sākumā izstrādātās makroekonomisko rādītāju prognozes, kas balstās uz valdības apstiprināto Covid-19 vakcinācijas plānu, paredzot, ka līdz šā gada vasaras beigām būs vakcinēti 70% Latvijas iedzīvotāju un atkārtots slimības uzliesmojums 2021.gada rudenī nav sagaidāms.

Līdz šim pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu Latvijā saņēmis katrs desmitais jeb nedaudz vairāk kā 10% iedzīvotāju, liecina Nacionālās veselības dienesta dati. Pagājušajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 saņēma 4 tūkstoši 697 cilvēki, savukārt vēl tūkstoš 531 persona vakcinācijas ciklu noslēdza, saņemot otru poti. Kopumā vakar sapotēti 6 tūkstoši 228 cilvēki. Otro poti saņēmušo cilvēku skaits vakar sasniedza otro lielāko rādītāju kopš vakcinācijas procesa sākuma. Otrdien nepilna ceturtdaļa otro poti saņēmušo bija personas virs 60 gadu vecuma, vairāk nekā 240 sapotēto bija personas ar hroniskām slimībām, līdzīgs bijis arī vakcinēto ārstniecības personu skaits.

Maija beigās Veselības ministrija plāno iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu un divu miljonu eiro līdzekļu pieprasījumu, lai nodrošinātu Covid-19 pārslimojušajiem rehabilitāciju, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka. Viņa skaidroja, ka ministrija šobrīd gatavo divus informatīvos ziņojumus ar papildu finanšu līdzekļu pieprasījumu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Viens no šiem informatīvajiem ziņojumiem būs par Covid-19 pārslimojušo pacientu ārstēšanu un dinamisko novērošanu, un tas taps sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģijas galveno speciālisti Ludmilu Vīksnu. Savukārt otrs ziņojums saskaņā ar ministrijas plānu valdībā tiks iesniegts maija beigās, un tas būs par Covid-19 pārslimojušo pacientu rehabilitāciju. 

Turpinām ziņas

Pašlaik trīs neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcās ierobežota atsevišķu pakalpojumu sniegšana. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā līdz mēneša beigām netiek nodrošināts akūtais traumatoloģijas profils. Ogres rajona slimnīcā kopš pirmdienas netiek uzņemti terapijas un neiroloģijas profila pacienti, bet Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība nevar nodrošināt endoskopijas izmeklējumus - uzņemt pacientus ar akūtas asiņošanas simptomiem. 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka rīt, 22.aprīlī tiks uzsākti būvdarbi Draudzības alejas posmā no Viestura ielas līdz rotācijas aplim. Notiks lietus ūdens kanalizācijas un jaunā ūdensvada izbūve. Plānoti satiksmes ierobežojumi. Iela nebūs caurbraucama posmā no Mārtiņa Lutera ielas līdz Viestura ielai, bet piekļuve mājām tiks nodrošināta. Lūdz ievērot izvietotās ceļa zīmes un sekot līdzi jaunajai satiksmes organizācijai.

Un vēl

Turpmākajās dienās Latvijā būs krietni aukstāks laiks, daudzviet snigs, vietām veidosies sniega kārta, liecina prognozes. Ceturtdien gaisa temperatūra Kurzemē vairs nepārsniegs +5..+7 grādus, citos reģionos vēl ap +10 grādiem, bet nedēļas nogalē pēcpusdienas būs vēl vēsākas, maksimālā temperatūra būs no +3..+5 grādiem vietām Kurzemē un Vidzemē līdz +6..+10 grādiem pārējā valstī. Naktīs temperatūra svārsīsies ap nulli, vietām noslīdot līdz -3 grādiem. Atlikušajā nedēļas daļā ik dienu gaidāmi nokrišņi, vairāk to būs tieši brīvdienās. Līs, snigs, vietām būs arī krusa un pērkona negaiss, bet bieži uzspīdēs arī saule.

Sākot ar piektdienu, vietām visos reģionos īslaicīgi veidosies arī sniega kārtiņa, taču dienas gaitā tā kusīs, jo zeme ir sasilusi un pēcpusdienās to strauji kausēs arī saule. Nākamās nedēļas sākumā dienas kļūs mazliet siltākas, bet naktīs joprojām temperatūra daudzviet slīdēs zem nulles. Aukstuma periods, visticamāk, ilgs līdz mēneša beigām, iespējams pat maija pirmajām dienām.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Faktiskais bezdarba līmenis nemainīgi augsts, Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstā, kur mācības var notikt klātienē; un Šogad 4. maijā virtuāls būs ne tikai gājiens, bet arī tautas tērpi.

Faktiskā bezdarba līmenis Latvijā 2021. gada martā bija 9,1% un salīdzinājumā ar februāri tas nav mainījies, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Darbaspēka apsekojuma dati. Vīriešu bezdarba līmenis martā saglabājies 10,3%, bet sieviešu pieaudzis par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 8%. Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis bija 8,2%, kas, tāpat kā faktiskais bezdarba līmenis, nav mainījies kopš februāra. Kopš otrās ārkārtējās situācijas izsludināšanas 2020. gada novembrī, kad vairāki klātienes pakalpojumi tika ierobežoti, bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par 13 tūkstošiem.

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2020. gadā bija 1,3 miljardi eiro jeb 4,5% no iekšzemes kopprodukta, bet vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds – 12,7 miljardi eiro jeb 43,5% no IKP, liecina Centrālās statistikas pārvaldes atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai apkopotie provizoriskie  rezultāti. Covid-19 pandēmijas ietekmē 2020. gadā vispārējās valdības sektora ieņēmumi, salīdzinot ar 2019. gadu, samazinājās par 0,4% un uzrādīja 11,5 miljardus eiro, bet izdevumi – palielinājās par 9,5% un sasniedza 12,7 miljardus eiro. No tiem 0,8 miljardi eiro bija izdevumi Covid-19 atbalsta pasākumiem tautsaimniecībai.

Par valsts apmaksātas skābekļa terapijas nodrošināšanu daļai Covid-19 pārslimojušo cilvēku, kam tā ir nepieciešama, atbildīgākām ministrijām jāvienojas nedēļas laikā. Šādu uzdevumu devuši Saeimas komisijas deputāti. Daļai iedzīvotāju pēc Covid-19 pārslimošanas ir nepieciešams papildu skābeklis, ko iespējams nodrošināt ar īpašu ierīci. Valsts gan šādu pakalpojumu pagaidām pacientiem nepiedāvā.  Pašlaik Latvijā ir aptuveni 600 šādu aparātu, bet tie vajadzīgi aptuveni tūkstotim cilvēku un paredzams, ka nākotnē tie būs nepieciešami līdz 2000 cilvēkiem. Ierīces īre mēnesī izmaksā līdz 50 eiro, ko nākas segt pašam pacientam. 

Paaugstināts oglekļa dioksīda līmenis aprīlī konstatēts 15% pārbaudīto tirdzniecības vietu, informē Būvniecības valsts kontroles birojā. Šomēnes pārbaudītas 440 tirdzniecības vietās, kas atrodas dažādās Latvijas pilsētās un ir atšķirīgas pēc platības. Salīdzinot ar iepriekšējo periodu, aprīlī veiktajās pārbaudēs lielāka uzmanība pievērsta maziem veikaliem, kā arī tirdzniecības centriem, piemēram, pārtikas veikalu gaisa kvalitāte ir uzlabojusies par 7% salīdzinājumā ar iepriekšējā periodā veiktajām pārbaudēm pie līdzīga objektu skaita. Jau ziņots, ka atbilstoši Pasaules veselības organizācijas atzinumiem slikta ventilācija var veicināt Covid-19 izplatību.

Turpinām ziņas

Covid-19 izplatības rādītāji 44 pašvaldībās pieļauj mācību procesa īstenošanu klātienē izglītības iestāžu 1.–6. un 12. klasē, kā arī rotācijas kārtībā 7.–9. un 10.–11. klasē. Drošo pašvaldību vidū joprojām ir Jēkabpils, kā arī Viesītes un Krustpils novadi. Šonedēļ pirmo reizi šim sarakstam pievienojies arī Līvānu novads. Iepriekšējā nedēļā mācības bija atļautas 55 vietvarās, kas nozīmē, ka drošo novadu skaits samazinājies par 11. Jaunais pašvaldību saraksts stāsies spēkā pirmdien, 26. aprīlī. 

Kultūras darbinieki, kuriem darba pienākumu veikšanā jādodas uz ārvalstīm, no šodienas Kultūras ministrijā var iesniegt pieteikumus, kas apliecinātu to atbilstību iekļaušanai piektajā prioritāri vakcinējamo grupā. Pieteikumus ministrijas Vakcinācijas darba grupa izvērtēs to iesūtīšanas secībā. Pieteikumu pieņemšana tiks pārtraukta, kolīdz tik sasniegts kritiski svarīgo kultūras jomas darbiniekiem pieejamais vakcīnu limits - aptuveni 423 vakcīnas. 

Un vēl

Arī šogad 4. maijā gaidāms virtuāls tautas tērpu gājiens, kurā ikviens aicināts uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un publicēt fotogrāfijas savā “Facebook” vai “Instagram” kontā ar tēmturi #tautastērpugājiens2021, informē pasākuma organizatori – tautas tērpu centra “Senā klēts” pārstāvji. Savukārt virtuāli pielaikot tautas tērpu būs iespējams “Facebook” un “Instagram” filtru veidā. Virtuālajā gājienā, ko “Senā klēts” rīko sadarbībā ar biedrību “Mans tautastērps”, aicināti piedalīties dalībnieki no visas Latvijas, kā arī no ārzemēm, veicinot Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un uzturot dzīvu tradīciju par tautas tērpa valkāšanu valsts godos.

Atstājiet komentāru