2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 28.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: 3.maijā sāks visu iedzīvotāju vakcināciju; Slimnīcās pieaugusi vidējā Covid-19 gultu noslodze; un Sēlijā aprīlī konstatēts ekstremāls sausums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar Latvijā sapotētas pirmās  "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 devas; Rīgā traģiskā ugunsgrēkā astoņi bojāgājušie; un Kāds laiks gaidāms maija brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatē lielāko jauno Covid-19 gadījumu skaitu pēdējo divu mēnešu laikā; Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstā, kur var notikt mācības klātienē; un Valsts asinsdonoru centrs aicina ziedot visu grupu asinis.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: 3.maijā sāks visu iedzīvotāju vakcināciju; Slimnīcās pieaugusi vidējā Covid-19 gultu noslodze; un Sēlijā aprīlī konstatēts ekstremāls sausums.

Visu iedzīvotāju vakcināciju bez prioritāro grupu dalījuma tomēr sāks no 3.maija, vakar vienojās valdība. Sākotnēji visu sabiedrības locekļu vakcināciju pret Covid-19 bez prioritāro grupu dalījuma bija plānots sākt ne vēlāk kā 10.maijā, tomēr diskusijās tika nolemts, ka šādu soli varētu spert jau ātrāk. 

Rīgas un Pierīgas sabiedriskā transporta sistēmas reformai paredzēts piesaistīt Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu 295 miljonu eiro apmērā. Ieguldījumi sabiedriskā transporta sistēmas sakārtošanā palīdzēs mazināt transporta radīto negatīvo ietekmi uz galvaspilsētas vides kvalitāti un ļaus veidot iedzīvotāju vajadzībām atbilstošus integrētus sabiedriskā transporta pakalpojumus. Līdz 2026.gadam infrastruktūras uzlabojumi ir plānoti piecos no 13 multimodālajiem transporta koridoriem Rīgas metropoles areālā - Rīga-Carnikava-Saulkrasti, Rīga-Dreiliņi, Rīga-Ogre-Jēkabpils, Rīga-Jelgava un Rīga-Bolderāja. Investīcijas plānotas dzelzceļa un pilsētas sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska rosināja Ministru kabinetā apsvērt iespēju uz trīs nedēļām visā valstī atļaut klātienes mācības 1.-4.klašu skolēniem, lai viņi varētu apgūt attālināto mācību procesa laikā nesaprasto, pierast pie “skolas ritma” un samazinātu spriedzi vecākiem. Šuplinska uzsvēra, ka 1.-4.klases skolēni klātienes mācībās varētu piedalīties, ja to atbalsta skolēnu vecāki. 

Eiropas Parlamentā notiek balsojums par tirdzniecības līgumu ar Lielbritāniju. Tas lielā mērā noteiks turpmākās attiecības starp Eiropas Savienību un Apvienoto Karalisti. Ar šo balsojumu tiks pielikts punkts garam Lielbritānijas izstāšanās procesam. Balsojuma iznākums būs zināms šodien, bet var sagaidīt, ka vairums deputātu balsos „par”. Eiropas Parlamenta deputāti ir gatavi pavilkt svītru zem garās “Brexit” sāgas. Kopš Lielbritānijas izstāšanās referenduma ir pagājuši jau gandrīz pieci gadi. 

Turpinām ziņas

Šonedēļ slimnīcās pieaugusi Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu vidējā noslodze, liecina valdības sēdei iesniegtā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra prezentācija. Ļoti augsta Covid-19 pacientiem paredzēto gultu noslodze pašlaik ir četrās slimnīcās. Pašlaik augstākā tā ir Jelgavas slimnīcā un Balvu slimnīcā, sasniedzot 88%. Dobeles un apkārtnes slimnīcā noslodze sasniedz 81%, bet Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā - 76%. Pašlaik 16 Latvijas slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēta tūkstoš 127 gultasvietas, no tām 177 - smagi slimiem.

Maija brīvdienās, no 1. līdz 5.maijam, kā arī 8.maijā, kas ir pārceltā darbadienā, gaidāmas izmaiņas apmēram 400 reģionālo autobusu maršrutu visā Latvijā.  Daļā maršrutu būs jauni reisi, bet daļā tie tiks slēgti. Izmaiņas gaidāmas maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 19 pārvadātāji, tajā skaitā arī SIA “Jēkabpils autobusu parks”. Autotransporta direkcija aicināja iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu, kā arī svētku laikā būt piesardzīgiem un ievērot valstī noteiktos pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.  

Un vēl

Aprīļa vidū aprēķinātais sausuma un mitruma divu mēnešu rādītājs, kas paredzēts apdrošināšanai lauksaimniecības jomā, 20 Latvijas novados liecināja par ekstremālu sausumu. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs  regulāri aprēķina standartizēto nokrišņu daudzuma indeksu - visā pasaulē izmantotu rādītāju, kas raksturo sausuma un mitruma periodus. Šā gada aprīļa otrajā dekādē aprēķinātais rādītājs diviem mēnešiem liecināja par ekstremālu sausumu daudzviet Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī, Jēkabpils, Aknīstes, Viesītes , Salas un Krustpils novados. Valstī vidēji nokrišņu daudzums aprīļa otrajā dekādē bija tikai deviņi procenti no normas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar Latvijā sapotētas pirmās  "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 devas; Rīgā traģiskā ugunsgrēkā astoņi bojāgājušie; un Kāds laiks gaidāms maija brīvdienās?

Vakar Latvijā sapotētas pirmās 15 "Johnson&Johnson" vakcīnu pret Covid-19 devas. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, kopumā otrdien tikušas vakcinētas 5 tūkstoši 773 personas, tajā skaitā pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmis 3 tūkstoši 831 cilvēks, bet otro – tūkstoš 942. Vakcinācija Latvijā šonedēļ ir sākusies lēnākā tempā nekā iepriekšējā nedēļā. 

Pērn visintensīvākā satiksme valsts ceļu tīklā ir bijusi uz Jūrmalas šosejas, siltajās vasaras dienās satiksmes intensitāte tur pārsniedz pat 70 tūkstošus transporta vienības diennaktī. Valsts autoceļu posmi ar lielāko satiksmes intensitāti 2020. gadā bijuši Jūrmalas, un Vidzemes šosejas.Latvijas valsts ceļi informē, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē kopējā vidējā diennakts satiksmes intensitāte vai plūsma uz valsts galvenajiem autoceļiem 2020. gadā ir bijusi par 7% mazāka nekā gadu iepriekš un bija 6 tūkstoši 60 transporta vienības diennaktī uz ceļa kilometru. Savukārt kravas transporta satiksmes intensitātes kritums bija nedaudz mazāks – 6%.  

Šajā sezonā Zilais karogs - pasaulē populārākais un atzītākais tūrisma ekosertifikāts - plīvos 13 Latvijas peldvietās un vienā jahtu ostā, informēja Vides izglītības fondā. Tajā skaitā jau 12.to sezonu – Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvietā. 

Krievijas valdība pēc prezidenta Vladimira Putina rīkojuma gatavo oficiālu sarakstu ar nedraudzīgajām valstīm, kurā var tikt iekļautas desmit valstis, tajā skaitā visas trīs Baltijas valstis, kā arī ASV, Lielbritānija, Kanāda, Austrālija, Polija, Čehija un Ukraina, vēsta laikraksts "Izvestija". Kā raksta avīze, atsaucoties uz diviem avotiem, saraksts šobrīd ir nepilns un vēl tiek veidots.

Turpinām ziņas

Rīgā, ugunsgrēkā ēkā Merķeļa ielā 8, atrasti astoņi bojāgājuši cilvēki, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Trešdienas, 28. aprīļa, agrā rītā plkst.4.43 VUGD saņēma izsaukumu uz Merķeļa ielu Rīgā, kur ar atklātu liesmu dega sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts. Ugunsgrēka vietā atrasti astoņi bojā gājuši cilvēki. Vēl deviņi cilvēki ir nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, bet evakuēti 20 cilvēki. Slimnīcās nogādāti seši cilvēki, kuri ir vidēji smagā stāvoklī, bet pie samaņas. Notikuma vietā apskatīti vēl divi cilvēki, bet nav bijis nepieciešams viņus hospitalizēt. Līdzjūtību ugunsgrēkā bojāgājušo tuviniekiem izteicis Valsts prezidents Egils Levits. 
.
Noskaidrots, ka dzīvoklis Rīgā, Merķeļa ielā 8, kur izcēlās ugunsgrēks, bija nelikumīgi izveidots par hosteli. Tas jau iepriekš bijis policijas redzeslokā saistībā ar apreibinošu vielu lietošanu, un vēl šogad februārī telpās nav ielaisti ugunsdzēsēji pārbaudes veikšanai. Saistībā ar prasību nepildīšanu martā uzlikts administratīvais sods 500 eiro apmērā, kas nav nomaksāts. Nelikumīgai hostelis piederēja privātpersonai.

Tikmēr Rīgas mērs Mārtiņš Staķis medijiem norādīja, ka pašvaldība regulāri saņēma ziņojumus par šo vietu gan saistībā ar narkotiku lietošanu, gan Covid-19 noteikumu neievērošanu. Merķeļa ielas ēkā izveidoto hosteli Staķis nodēvēja par nelikumīgu. Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu, bet aizturēto pašlaik nav.

Pagājušajā naktī viens cilvēks gājis bojā ugunsgrēkā Līvānu novadā. Ugunsdzēsēji pulksten 3.56 tika saņemts izsaukums Līvānu novadā, kur trīs stāvu ēkā dega divi dzīvokļi 56 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Dzīvoklī nebija ierīkots dūmu detektors.

Vakar pēcpusdienā Jēkabpils iedzīvotāji saukti uz  Salas novadu,  kur Salas pagastā vienstāvu ražošanas angāram dega ārsiena un jumta siltinājums 30 m2 platībā. Bet vakarā Aizkraukles ugunsdzēsēji saukti uz Kokneses novada Kokneses pagastu, kur divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. 

Un vēl

Lai gan laiks kļūs nedaudz siltāks, arī maija pirmajā nedēļā vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma zemāka par normu. Sagaidāms, ka aprīļa pēdējā diennaktī ciklons daudzviet atnesīs bagātīgu lietu, vairāk nokrišņu būs naktī un no rīta. Ciklonam aizejot un debesīm skaidrojoties, naktī uz sestdienu gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pazemināsies līdz 0..-4 grādiem, bet 1.maija pēcpusdienā saule gaisu sasildīs līdz +9..+12 grādiem, nedaudz vēsāk būs piekrastē.

Iespējams, 3.maijā Latviju sasniegs jauns ciklons ar spēcīgu lietu un brāzmainu vēju. Atbilstoši pašreizējām prognozēm stiprākie nokrišņi skars valsts austrumu daļu. 4.maijā, Neatkarības atjaunošanas dienā, prognozēts mainīgs mākoņu daudzums, vietām lietus, maksimālā gaisa temperatūra +8..+13 grādi.

Nākamās nedēļas turpinājumā gaisa temperatūra naktīs vietām joprojām noslīdēs nedaudz zem nulles, bet maksimālā temperatūra pēcpusdienās pārsvarā saglabāsies zem +15 grādiem. Brīžiem gaidāms lietus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatē lielāko jauno Covid-19 gadījumu skaitu pēdējo divu mēnešu laikā; Jēkabpils joprojām ir drošo pašvaldību sarakstā, kur var notikt mācības klātienē; un Valsts asinsdonoru centrs aicina ziedot visu grupu asinis.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti kopumā 967 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par astoņu sasirgušo nāvi.  Iepriekš lielāks saslimušo skaits tika fiksēts pirms diviem mēnešiem, 24.februārī, kad Latvijā konstatēja 983 ar Covid-19 sasirgušos. Latvijas divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstošiem edzīvotāju pēdējās diennakts laikā ir pieaudzis no 407,7 līdz 419,9 gadījumiem. Kopumā Latvijā līdz šim reģistrēti 117 tūkstoši 99 inficēšanās ar Covid-19 gadījumi. Līdz šim Latvijā kopumā miruši 2 tūkstoši 118 cilvēki, kas bija saslimuši ar Covid-19.

Tikmēr no slimnīcām pagājušajā diennaktī izrakstīti 86 Covid-19 pacienti. No visiem slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem patlaban 613 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 80 - ar smagu slimības gaitu. Līdz ar to patlaban slimnīcās ar smagu slimības gaitu ir 11,5% stacionēto Covid-19 slimnieku.

Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar Valsts izglītības satura centru sagatavoja nosacījumus drošai valsts pārbaudījumu norisei klātienē. Lai vispārizglītojošo priekšmetu eksāmenu norise būtu droša, izglītojamajiem un pieaugušajiem, kuri iesaistīti obligāto pārbaudījumu norisē, jāievēro galvenie drošības pamatprincipi - jāveic testēšana, jāievēro distances un higiēnas prasības, kā arī eksāmenu laikā visiem jālieto individuālās aizsardzības līdzekļi, tajā skaitā mutes un deguna aizsegi. 

Šodien amatpersonas, kuras piedalījās preses konferencē par traģisko ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielā 8, nespēja atbildēt, kurai institūcijai bija jāslēdz nelikumīgais hostelis. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis informēja, ka Rīgas pilsētas Būvvaldes uzdevums esot konstatēt nelikumīgu būvniecību un uzdod šo būvniecību novērst un sodīt, ja tas nav izdarīts. Tikai tad, ja nelikumīga būvniecība rada tūlītējus draudus sabiedrības drošībai, būvvalde var slēgt objektu. Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norādīja, ka minētajā situācijā ir runa par nelegālu komercdarbību par ko tika informēts Valsts ieņēmumu dienests un VID bija jāslēdz hosteļa nelikumīgā darbība. 

Kā ziņots, ugunsgrēkā nelikumīgajā hostelī gāja bijā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem  slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Pēc publiski pieejamās informācijas minētajā adresē atradies hostelis “Japanese Style Centrum”. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais “Hotels & Apartments”.

Krievijas Ārlietu ministrija šodien pavēstīja, ka nedēļas laikā valsts jāpamet septiņiem Baltijas valstu un Slovākijas diplomātiem. Krievija jāatstāj trim Slovākijas vēstniecības darbiniekiem, diviem - Lietuvas un pa vienam Latvijas un Igaunijas vēstniecību darbiniekam. Maskava šo valstu pārstāvjiem arī izteica stingru protestu par Krievijas diplomātu izraidīšanu, solidarizējoties ar Čehiju.

Turpinām ziņas

Covid-19 izplatības rādītāji 29 pašvaldībās pieļauj mācību procesa īstenošanu klātienē izglītības iestāžu 1.–6. un 12. klasē, kā arī rotācijas kārtībā 7.–9. un 10.–11. klasē. Jaunais pašvaldību saraksts stāsies spēkā pirmdien, 3. maijā. Sarakstā joprojām ir Jēkabpils pilsēta, kā arī Krustpils, Viesītes, Vārkavas un Līvānu novadi. 

Valdība pieņēmusi rīkojumu par ūdenssaimniecības pakalpojumu sektora kritiski svarīgo nodarbināto vakcināciju pret Covid-19. Rīkojums skars ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējus, tajā skaitā arī uzņēmumu “Jēkabpils ūdens”. Rīkojuma pielikumā, kurā noteikts Latvijas kritiski svarīgo ūdenssaimniecības darbinieku amatu saraksts, SIA “Jēkabpils ūdens” sadaļā minēti trīs ārējo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu montētāji, viens dzeramā ūdens apstrādes operators un viens uzskaites rādījumu reģistrētājs. Lēmums pieņemts, lai nodrošinātu ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību.

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs aicina tos, kuri to var, ziedot asinis. Šobrīd nepieciešamas teju visas asinsgrupas. Donoru centrs atgādina, ka viena asins ziedošana palīdz veseliem trim cilvēkiem. Centrā arī norāda, ka, saņemot jebkuru vakcīnu pret Covid-19, var doties ziedot asinis jau pēc septiņām dienām. Donoru centrs arī regulāri dodas izbraukumos. Ar izbraukumu sarakstu un atbilstību donora statusam var pārbaudīt valsts asinsdonoru centra mājaslapā. Mediķi atgādina, ka pirms asins nodošanas iepriekšējā dienā ieteicams dzert daudz šķidruma, kā arī nelietot alkoholu un tabakas izstrādājumus.

Atstājiet komentāru