2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamnedēļ sāksies visu iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19; Jēkabpils pašvaldība esošajā epidemioloģiskajā situācijā neredz iespēju skolēnu dalībai dziesmu svētkos Rīgā; un Eiropas parlaments pieņem noteikumus dzelzceļa pasažieru aizsardzībai; 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Latvijā būtiski audzis vakcinēšanas pret Covid-19 temps; Kādi pasākumi maija svētkos būs Jēkabpilī? Un Sinoptiķi brīvdienās prognozē spēcīgas salnas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Personu datu aizsardzība varētu būt viens no šķēršļiem ātrākai digitālā zaļā sertifikāta ieviešanai; No 5. līdz 16.maijam tiks slēgta satiksme Jēkabpilī, Viesītes ielas posmā; un Latvijā noritēs «Zinātnieku nakts» tiešsaistē

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamnedēļ sāksies visu iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19; Jēkabpils pašvaldība esošajā epidemioloģiskajā situācijā neredz iespēju skolēnu dalībai dziesmu svētkos Rīgā; un Eiropas parlaments pieņem noteikumus dzelzceļa pasažieru aizsardzībai; 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ir parakstījis rīkojumu par visu iedzīvotāju vakcinācijas pret Covid-19 sākšanu nākamnedēļ. Tādējādi no 3.maija cilvēki varēs apmeklēt interneta mājaslapu "manavakcina.lv" vai zvanīt pa tālruni 8989 un pieteikties vakcīnai. Attiecīgi, no 3.maija jebkuram iedzīvotājam no 18 gadu vecuma būs iespēja pieteikties uz attiecīgo brīvo vietu minētajās platformās. Vienlaikus joprojām tiks saglabāts princips par cilvēku, kuri ir augstākās riska grupās, prioritāru vakcināciju.

Latvijā dzīvojošie latvieši priekšroku dotu ASV izstrādātajai "Pfizer"/"BioNTech", bet cittautieši - Krievijā izstrādātajai "Sputnik V" vakcīnai pret Covid-19, liecina tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas fakti" aprīlī veiktās aptaujas rezultāti. Vēlmi vakcinēties aptaujā apliecināja 68% latviešu un 61% cittautiešu. Latviešu respondentu vidū 16% jau bija saņēmuši Covid-19 poti, bet 52% atbildēja, ka noteikti vakcinēsies vai pieļauj potēšanos. Savukārt cittautiešu vidū 5% norādīja, ka poti jau saņēma, savukārt 56% to darīs noteikti vai, iespējams, darīs. Nevakcinēsies 30% latviešu un 33% cittautiešu. Arī neizlēmušo vairāk ir cittautiešu vidū - 6% -, kamēr latviešu respondentu vidū atbildi nevarēja sniegt 2% respondentu.

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valdības rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā vadīs Rihards Kozlovskis, tā vakar pirmajā sēdē lēma komisijas deputāti. Kozlovskis, stājoties amatā solīja veltīt visu uzmanību, lai komisijai dotais uzdevums tiktu izpildīts objektīvi un kvalitatīvi. Komisijas nākamā sēde plānota pēc svētkiem - trešdien, 5. maijā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas centrā aprīlī sākuši darboties ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti. Onkoloģisko preparātu šķaidīšanas bloka izveides galvenais mērķis ir paaugstināt drošību gan pacientiem, gan arī medicīnas personālam, kas ikdienā gatavo šos medikamentus. Šīs tehnoloģijas nodrošina ne tikai precīzu medikamentu sajaukšanas sistēmu, bet arī garantē drošības standartus. Ķīmijterapijā izmantotie medikamenti ir toksiski, tāpēc robotizētas sistēmas nodrošinās aizsardzību arī medicīnas darbiniekiem, kuri šobrīd ikdienā veic šo darbu manuāli.

Turpinām ziņas

Jaunveidojamajā Jēkabpils novadā vakcīnu pret Covid-19 līdz šim saņēmuši aptuveni 10% iedzīvotāju, izriet no vakar domes sēdē Jēkabpils pašvaldības izpilddirektora Guntara Goguļa paustā. Viņš informēja, ka saskaņā ar pašvaldības aprēķiniem jaunveidojamajā Jēkabpils novadā potes pret Covid-19 saņēmuši aptuveni 4 tūkstoši iedzīvotāju. Kopumā Jēkabpilī, Jēkabpils, Aknīstes, Viesītes, Krustpils un Salas novados ir vairāk nekā 40 tūkstoši iedzīvotāju. Gogulis šādus vakcinēšanas tempus novērtēja pozitīvi.

Ņemot vērā pašreizējo epidemioloģisko situāciju, skolēnu dalība Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Rīgā nav iespējama, ceturtdien pilsētas domes sēdē vienojās Jēkabpils domes deputāti. Sēdē tika norādīts, ja pašvaldība neļauj bērniem iet uz skolu, kā tā var ļaut braukt kaut kur ārpus Jēkabpils. Sēdē tika norādīts, ka dziesmu svētku pasākumu norisi varētu atbalstīt uz vietas reģionā. 

Kā ziņots, valdība lēmumu par 12.to Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku formātu pieņems maija beigās.

Un vēl

Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma jaunus noteikumus, kuri labāk aizsargās dzelzceļa pasažierus reisu kavēšanās un atcelšanas gadījumā un diskriminējošās situācijās. Jaunos noteikumus sāks piemērot divus gadus pēc stāšanās spēkā. Eiropas Parlaments šonedēļ apstiprināja ar dalībvalstīm saskaņotos pārskatītos noteikumus par dzelzceļa pasažieru tiesībām. Pateicoties šiem noteikumiem, pasažieriem būs tiesības mainīt maršrutu un saņemt palīdzību reisu kavēšanās un atcelšanas gadījumā. Cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām tiks uzlabota piekļuve ceļošanai pa dzelzceļu un palīdzība ceļošanas laikā. Būs arī vairāk velosipēdu novietošanai paredzētu vietu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ Latvijā būtiski audzis vakcinēšanas pret Covid-19 temps; Kādi pasākumi maija svētkos būs Jēkabpilī? Un Sinoptiķi brīvdienās prognozē spēcīgas salnas.

Otro dienu pēc kārtas Latvijā pret Covid-19 ir tikuši vakcinēti vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, kopumā ceturtdien tikušas vakcinētas vismaz 11 tūkstoši 132 personas, taču vakcinēto patiesais skaits varētu būt lielāks, jo daudzas vakcinēšanas iestādes datus ievada ar nokavēšanos. Līdz šim vienā dienā vakcinēto skaita rekords bija sasniegts 28.aprīlī, kad potes saņēma ap 13 tūkstoši cilvēku. Vakar pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēma 7 tūkstoši 971 cilvēks, bet vakcinācijas procesu pabeidza 3 tūkstoši 161 cilvēks.

Nākamnedēļ, 4. maijā, spēkā stāsies grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas Latvijā paredz aizliegumu uzturlīdzekļu parādniekiem spēlēt azartspēles, interaktīvās azartspēles un piedalīties interaktīvajās izlozēs. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija norāda, ka azartspēļu organizētājiem no 4. maija ir pienākums nodrošināt, lai uzturlīdzekļu parādnieks neatrastos azartspēļu organizēšanas vietās un viņam tiktu liegta piekļuve interaktīvo azartspēļu tīmekļvietnēm. 

Turpinām ziņas

4. maijā Jēkabpils Kultūras pārvaldes sociālajos tīklos būs iespējams redzēt īpaši svētkiem sagatavotu video sveicienu. Svētku laikā, 3. un 4. maijā, pilsētvidē skanēs mūzika, kas radīs īpašu sajūtu, dodoties svētku pastaigā kopā ar ģimeni. Svētku rotā ietērpta būs arī Kena parka estrāde. 

Savukārt Jēkabpils Vēstures muzejs aicina jau 2. maijā piedalīties individuālā orientēšanās spēlē “Jēkabpils 1990. gadā”.  3. maijā piedalies erudīcijas jautājumu spēlē “Jēkabpils ielas agrāk un tagad”. No 4. līdz 8. maijam norisināsies viktorīna “Jēkabpils stāsts par Atmodu”.  10. maijā viktorīnas pareizo atbilžu autoriem izlozes kārtībā būs sagādātas pārsteiguma balvas. 

Biedrība Jēkabpils rezidence 4. maijā aicina piedalīties krustvārdu mīklas spēlē "Krustu šķērsu pa Jēkabpili". Krustvārdu mīklu varēs atrast biedrības un Jēkabpils Kultūras pārvaldes  Facebook lapā. Pareizo atbilžu autoriem izlozes kārtībā būs pārsteiguma balvas.

Arī šogad 4. maijā gaidāms virtuāls tautas tērpu gājiens, kurā ikviens aicināts uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un publicēt fotogrāfijas savā “Facebook” vai “Instagram” kontā ar tēmturi #tautastērpugājiens2021 un un #tautastērpugājiensjēkabpilī. Iesaistoties šajā akcijā, aicina uzvilkt tautas tērpu vai pievienot savam apģērbam kādu tautisku elementu un nofotografējies pilsētvidē - Kena parka estrādē, kas būs tautiski rotāta; Sēļu sētas teritorijā, kuras apmeklējums 4. maijā ir bez ieejas maksas; Krustpils saliņā; pie Krustpils pils; Radžu ūdenskrātuves; Krustpils kultūras nama, kur būs izvietots svētku noformējums vai kādā no skaistajām Jēkabpils ieliņām vai skvēriem un vides objektiem.

No 3. līdz 7. maijam liepu alejā gar Jēkabpils pilsētas bibliotēkas ēku Vecpilsētas laukumā būs skatāmi plakāti “Forte fortissimo Brīvībai”, veltīti Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai.  16 informatīvos plakātos izstaigājams Latvijas sabiedrības ceļš, kas veda uz Brīvību, ielūkojoties notikumos no 1985. gada līdz 1990. gada 4. maijam. Plakātu fonā izmantotas Daiņa Ormaņa fotogrāfijas. 

Lai radītu lielāku izpratni par Latvijas valsts nodibināšanu un starptautisko atzīšanu, 4. maijā pie Jēkabpils Galvenās bibliotēkas, būs skatāma Latvijas Okupācijas muzeja apkopota vizuāla informācija ''Latvija 1939–1991: No okupācijas līdz brīvībai''.   

Un vēl

Naktī uz sestdienu un svētdienu gaisa temperatūra daudzviet Latvijā noslīdēs zem nulls un gaidāma spēcīga salna, bet dienas būs visai saulainas un mēreni siltas, liecina sinoptiķu prognozes. Maija pirmajās divās diennaktīs gaidāms neliels un mainīgs mākoņu daudzums, pārsvarā bez nokrišņiem. Lēns līdz mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš pāries austrumu vējā. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +2..-3 grādiem; maksimālā temperatūra būs +9..+13 grādi sestdien un +11..+15 grādi svētdien. Pirmdien ciklons var atnest spēcīgu ziemeļu vēju un lietu, ar lielāko varbūtību valsts austrumu daļā. Iespējams arī slapjš sniegs.

4.maija svētkos vējš pierims, saule mīsies ar mākoņiem un vietām uzlīs. Saullēktā gaidāma salna, dienā gaiss iesils līdz +8..+13 grādiem. Nākamās nedēļas vidū un otrajā pusē ciklonu ietekmē gaidāms lietus, iespējamas spēcīgas lietavas. Naktis kļūs nedaudz siltākas, dienas laikā gaisa temperatūra gaidāma līdzīga kā iepriekš.
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Personu datu aizsardzība varētu būt viens no šķēršļiem ātrākai digitālā zaļā sertifikāta ieviešanai; No 5. līdz 16.maijam tiks slēgta satiksme Jēkabpilī, Viesītes ielas posmā; un Latvijā noritēs «Zinātnieku nakts» tiešsaistē

Ārpus prioritārajām grupām esošajiem iedzīvotājiem, kuri februārī agrīni izrādīja interesi un pieteicās vakcinācijai pret Covid-19, jau tagad ļauj pierakstīties uz vakcināciju. Tas attiecas uz vietnē “Manavakcina.lv” februārī reģistrētajiem iedzīvotājiem, kuri līdz šim nav bijuši nevienā no jau atvērtajām prioritārajām grupām, kā arī nav saņēmuši vakcīnu kādā no iepriekš esošajiem brīvo rindu mēģinājumiem un kuriem nav nākotnes pieraksta uz Covid-19 vakcināciju. Kopumā no šodienas iespēja pašam vietnē “Manavakcina.lv” izvēlēties vakcinācijas laiku atvērta 40 tūkstoši 222 iedzīvotājiem. 

Personu datu aizsardzība varētu būt viens no šķēršļiem ātrākai digitālā zaļā sertifikāta ieviešanai, intervijā TV3 teica Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre.Vienlaikus viņa skaidroja, ka Eiropas Komisijas priekšlikums paredz to, ka šajā digitālajā zaļajā sertifikātā būs iestrādāta tikai minimālā informācija – attiecīgi par to, vai persona ir vakcinēta vai arī ir izslimojusi Covid-19, vai arī ir veikts tests.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un saslimstības rādītājus, izdots rīkojums visās ieslodzījuma vietās, arī Jēkabpils cietumā, pārtraukt īslaicīgās satikšanās līdz 7. jūnijam, lai novērstu Covid-19 infekcijas iekļūšanas un izplatības riskus, informēja Ieslodzījumu vietu pārvalde. Covid-19 infekcijas izplatības dēļ ieslodzījuma vietas ir būtiska riska zona, un šī brīža epidemioloģiskajā situācijā lielāko risku Covid-19 infekcijas nonākšanai ieslodzījuma vietās rada tieši personu plūsma no un uz ieslodzījuma vietu.

Cilvēki ir noguruši no pandēmijas radītajām sekām un jūtas aizvien brīvāk, secināts jaunākajā pētījumu kompānijas “Kantar” veiktajā Covid-19 barometra pētījumā. Pētījuma dati atklāj, ka gandrīz pusi Latvijas iedzīvotāju jeb 43% aizvien uztrauc koronovīrusa situācija. Taču šā gada pavasarī iedzīvotāji jūt mazāku satraukumu, nekā tas bija, pandēmijai sākoties. Pagājušā gada martā un aprīlī koronavīruss satrauca 66% un 57% aptaujāto. Tajā pašā laikā dubultojusies tā sabiedrības daļa, kuri bez satraukuma turpina sev ierasto dzīvi. Tādi ir 22% aptaujāto. Gandrīz piektā daļa jeb 17% uzskata, ka tiek pārspīlēta situācijas nopietnība. Daļa sabiedrības ir nogurusi no pandēmijas radītajām sekām un, lai arī 44% iedzīvotāju atzīst situācijas nopietnību, tomēr uzskata, ka informācijas telpā ir radīta pārāk liela panika.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka nākamnedēļ no 5. līdz 16.maijam tiks slēgta satiksme Viesītes ielas posmā no Viestura ielas līdz Augusta ielai. Apbraucamais ceļš tiek novirzīts pa blakus esošajām ielām. Sabiedriskais transports slēgto posmu apbrauks pa Viestura ielu un Nameja ielu. Pagaidu pieturas tiek organizētas Nameja ielā pie Viesītes ielas. Projektā darbi turpinās arī Viestura ielas posmā no Neretas ielas līdz Draudzības alejai, kur ir ieklāta asfaltbetona apakškārta. Šajā posmā gājēju kustība tiek nodrošināta pa jaunizbūvētām ietvēm un posmiem ar noblīvētu šķembu segumu.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 14 izsaukumu -  četrus uz ugunsgrēku dzēšanu, septiņus uz glābšanas darbiem un vēl trīs izsaukumi bija maldinājums. Aizvadītajā diennaktī  Ķieģeļu ielā Jēkabpilī dega kūla 500 m2 platībā un no kūlas aizdegusies dārza mājiņa un koka sēta.  Savukārt Jēkabpils novada Rubenes pagastā dega 60 siena ruļļi apmēram 100 m2 platībā. Dzēšanas darbos iesaistījās arī Rubenes brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda un vietējie iedzīvotāji ar diviem traktoriem, kas palīdzēja izjaukt degošos siena ruļļus.

Vienos naktī Aizkraukles un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Skrīveru novadu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums. Ugunsdzēsēji glābēji ar absorbenta palīdzību sakārtoja ceļa braucamo daļu un ar vinču novilka vienu no transportlīdzekļiem no ceļa, lai atbrīvotu brauktuvi. Cilvēki bija izkļuvuši no transportlīdzekļiem pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās, vienu cietušo ugunsdzēsēji glābēji nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.  

Un vēl

Piedaloties universitātēm un zinātnes institūtiem, visā Latvijā šovakar noritēs Eiropas ''Zinātnieku nakts''. Pētnieki šogad tiešsaistes formātā piedāvās diskusijas, lekcijas, virtuālās ekskursijas, īsfilmas, spēles, koncertus un citas aktivitātes. Šī gada tēma ir “Zinātnes sasniegumi nākotnei”, un programma pielāgota dažāda vecuma interesentiem. Zinātnieku nakts notiks 100% attālināti, īpaši izveidotā vietnē zinatniekunakts2021.lv. Pasākumi tiešsaitē būs pieejami piecas stundas šovakar no pulksten 18. līdz 23.

 

Atstājiet komentāru