2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.maijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā astotā augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropas Savienībā; Jēkabpilī noslēgusies apkures sezona; un Beļģu zemnieks nejauši pārbīda robežu ar Franciju.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Puskilometra rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas; Jēkabpils kapitālsabiedrības pērn strādājušas bez zaudējumiem; un Raimonda Paula «pazudušie» džeza ieraksti izdoti platē

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā drīzumā plāno sākt vakcinēt jauniešus no 16 gadu vecuma; Publiskai apspriešanai nodota Jēkabpils pilsētas kultūras attīstības stratēģija; un Sākusies zivju mazuļu laišana Latvijas upēs un ezeros.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā astotā augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropas Savienībā; Jēkabpilī noslēgusies apkures sezona; un Beļģu zemnieks nejauši pārbīda robežu ar Franciju.

Latvijā pašlaik ir astotā augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstu vidū, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Salīdzinājumā ar pārējo Eiropu Latvijā saslimstības rādītājs pasliktinās, jo iepriekšējā nedēļā Latvija ieņēma 13.vietu. Visaugstākais saslimstības līmenis pašlaik ir Kiprā, bet zemākais - Islandē.

Ja atrodaties vienā telpā ar vīrusa nēsātāju un elpojat to pašu gaisu, tad inficēšanās risks nav atkarīgs no tā, cik metru jūs šķir, - divi vai divdesmit, bet no vīrusa vidējās koncentrācijas telpas gaisā, teikts jaunā ASV Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta zinātnieku pētījumā. Viņi norāda, ka izstrādājot pašreizējās rekomendācijas, epidemiologi nav ņēmuši vērā pārāk daudzus faktorus, kas ietekmē vīrusa pārnesi pilienu ceļā pa gaisu precīzu kvantitatīvo novērtējumu un savos secinājumos apšauba divu metru distancēšanās noteikuma efektivitāti.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Aizsardzības ministrijas virzītos likuma grozījumu, ar kuriem līdz 60 gadiem paaugstināts maksimālais vecums dienestam Zemessardzē. Atsevišķos gadījumos Zemessardzes komandieris zemessargam, kurš sasniedzis dienestam Zemessardzē noteikto maksimālo vecumu, kas turpmāk būs 60 gadi,  varēs pagarināt dienestu Zemessardzē uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, proti, līdz 65 gadiem.

Krievija izraidījusi Latvijas aizsardzības atašeju, pulkvedi Jāni Dreimani, paziņojusi Latvijas Aizsardzības ministrija. Krievijas Ārlietu ministrija 28. aprīlī pavēstīja, ka no valsts izraida septiņus Baltijas valstu un Slovākijas diplomātus. No Latvijas vēstniecības darbiniekiem Krievija bija jāpamet vienam diplomātam. Šādu soli Krievija spēra pēc tam, kad Latvija, solidarizējoties ar Čehiju, bija izraidījusi Krievijas militāro atašeju Latvijā Ruslanu Ušakovu.

Turpinām ziņas

Vakar SIA JK Namu pārvalde sāka atslēgt apkuri savā apsaimniekošanā esošajām mājām Jēkabpilī. Namu pārvaldes inženierkomunikāciju tehniķis Anatolijs Osipovs informē, ka 6.maijā siltumenerģijas piegāde pārtraukta Ķieģeļu ielas mikrorajonā. Šodien atslēgšana norisināsies Madonas ielas mikrorajonā, pakāpeniski pārtraucot apkuri arī visās pārējās daudzdzīvokļu mājās pilsētā. Apkure tiek atslēgta, balstoties uz laika prognozi, kas paredz temperatūras paaugstināšanos turpmākajās dienās un līdz ar to silta laika iestāšanos.

Cik bieži pārvietojaties Jēkabpils pilsētas maršruta autobusos? Vai būtu nepieciešams izveidot jaunus maršrutus uz piepilsētas ciemiem – Salu, Spuņģēniem, Veseļiem, Brodiem, Ošāniem, kā arī Ābeļu skolu un Mežaparku. Šie un vēl daudzi citi jautājumi iekļauti SIA “Jēkabpils autobusu parks” pasažieru aptaujas anketā. Pasažieru anketēšana norisināsies līdz 20.maijam, anketas pieejamas uzņēmuma mājaslapā jekabpilsap.lv. Uzņēmuma vadība informē, ka šobrīd ir  svarīgi noskaidrot sabiedrības viedokli par iespējām paplašināt maršrutu tīklu un sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitāti, jo uzņēmums gatavojas iegādāties vēl divus ar saspiesto dabas gāzi darbināmus autobusus. Aptaujas rezultāti tiks apkopoti līdz 28.maijam un publiskoti uzņēmums mājaslapā 

Un vēl

Kāds beļģu lauksaimnieks izpelnījies pasaules uzmanību, nejauši pārbīdot Beļģijas un Francijas robežu. Tas noticis tāpēc, ka zemnieka traktora ceļu bloķējis kāds prāvs akmens, kas acīmredzot oficiāli šķīra abas valstis. Īpaši neapmierināts ir lauksaimnieka kaimiņš, kurš dzīvo un strādā robežas otrā pusē – Francijā. Viņš norāda, ka ir zaudējis vairāk par diviem metriem savas zemes. Savukārt beļģu lauksaimnieks nezināja, ka robeža, kuru marķēja ar lielo akmeni, tika izveidota pirms 200 gadiem. To pārbīdot, viņš paplašinājis Beļģijas, bet samazinājis Francijas kopējo teritoriju. Tagad izveidota īpaša robežas komisija, kurā pārstāvētas abas valstis. Pārstāvji lems, kur tad īsti jābūt mūsdienu robežai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Puskilometra rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas; Jēkabpils kapitālsabiedrības pērn strādājušas bez zaudējumiem; un Raimonda Paula «pazudušie» džeza ieraksti izdoti platē

Puskilometra jeb 500 metru rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas, bet mazākās apdzīvotās vietās drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, šādas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rosina Veselības ministrija. Tiek skaidrots, ka ar šādām izmaiņām aptiekas kļūšot pieejamākas iedzīvotājiem un farmācijas tirgū tikšot likvidēti atsevišķi vienlīdzīgas konkurences šķēršļi. Ministrija cer, ka tas nodrošināšot to, ka aptiekas pārmērīgi nekoncentrēsies ekonomiski izdevīgākās vietās, bet pacientiem aptiekas kļūšot pieejamas salīdzinoši tuvu dzīvesvietai.

Tiesībsargs ir nosūtījis Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai vairākus priekšlikumus grozījumiem Darba likumā, jo uzskata, ka vairākas komisijas virzītās ieceres ir jāmaina. Pirmkārt, tiesībsargu neapmierina iecere papildināt Darba likumu ar daļu, kura nosaka, ka tiesiskā stāvokļa uzlabošanai personai ar invaliditāti ir pienākums pirms darba sākšanas uzrādīt invaliditāti apliecinošu dokumentu, jo tas var radīt nevienlīdzīgu attieksmi pret konkrēto darba ņēmēju salīdzinājumā ar citiem. Tiesībsargs arī neatbalsta ieceri nodarbināt darbinieku, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, nakts darbā bez viņa piekrišanas, jo tas neatbilst bērna interesēm. 

Lai novērstu mazuļu līdz sešu mēnešu vecumam saslimšanu ar bīstamo garo klepu, ir nepieciešams ieviest valsts apmaksātu grūtnieču vakcināciju. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrs aicina valdību sadzirdēt starptautisku organizāciju rekomendācijas, apzināties strauji augošos statistikas rādītājus un rast finansējumu, lai īstenotu efektīvu risinājumu jaundzimušo un zīdaiņu pasargāšanai. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā trīs gadu laikā gan kopējais saslimšanu skaits ar garo klepu, gan saslimšana klīniski bīstamākajā grupā – bērniem līdz gada vecumam, ir palielinājusies vairākkārtīgi.

Tallinas ātrās palīdzības dienests pārtrauks darba līgumus ar mediķiem, kas atsakās vakcinēties pret jauno koronavīrusu, ceturtdien ziņoja Igaunijas raidsabiedrība ERR. Tallinas ātrās palīdzības galvenais ārsts Rauls Adlass norāda, ka šāds solis ir nepieciešams pirmām kārtām pacientu un pašu mediķu drošības dēļ. Šo lēmumu ir akceptējusi arī Darba inspekcija.

Turpinām ziņas

No 2020.gada 1.janvāra Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektora pārraudzībā atrodas astoņas kapitālsabiedrības: SIA “Jēkabpils siltums”, SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”, SIA “Vidusdaugavas SPAAO”, SIA Jēkabpils autobusu parks, SIA “Jēkabpils ūdens”, SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, SIA JK Namu pārvalde un SIA Pils rajona namu pārvalde. Apstiprinot 2020.gada kapitālsabiedrību budžetus tika izvirzīts finanšu mērķis visām kapitālsabiedrībām gadu pabeigt bez zaudējumiem. Neskatoties uz valdošo nenoteiktību saistībā ar Covid 19 pandēmiju, kas arī minēts gandrīz vai visos dokumentos, saistītos ar gada pārskatiem, minētais mērķis tika sasniegts. Tas nozīmē, ka visas kapitālsabiedrības gadu pabeidza bez zaudējumiem. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Portālā Radio1.lv tika veikta iedzīvotāju aptauja un uzdots jautājums: Vai Jūs plānojat piedalīties pašvaldību vēlēšanās? Aptauja noslēdzās 5.maijā, tieši mēnesi pirms pašvaldību vēlēšanām, un  tajā piedalījās 589 respondenti, kas, protams, ir salīdzinoši mazs skaits no balsstiesīgajiem vēlētājiem topošajā jaunajā Jēkabpils novadā. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamo informāciju uz šī gada 21.janvāri topošajā Jēkabpils novadā kopumā ir 31 tūkstotis 850 balsstiesīgo vēlētāju. Tātad aptaujas dalībnieki no kopējā skaita veido tikai 1,84%. Portāla Radio1.lv aptauja nepretendē uz nopietnu sociālu pētījumu, kas sniedz zinātniski pamatotas atbildes, tomēr no gūtajām respondentu atbildēm zināmas tendences un vēlētāju noskaņojumu portāla Radio1.lv aptauja parāda. Kādas ir aptaujas dalībnieku atbildes, to lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Izdota Raimonda Paula trio skaņu plate “The Lost Latvian Radio Studio Sessions 1965 / 1966” jeb “pazudušie” – neizdotie Latvijas Radio studijas ieraksti no 1965. un 1966. gada, informēja džeza mūzikas izdevniecības “Jersika Records” pārstāvji. Skaņu platē iekļautas trīs Maestro Raimonda Paula komponētas un ar savu trio ieskaņotas džeza svītas – “Dienvidu akvareļi”, “Iespaidi” un “Kalnu skices”. Latvijas Radio studijā 1960. gados veiktajos ierakstos muzicē pianists Raimonds Pauls, kontrabasists Aivars Timšs un bundzinieki Haralds Brando un Gunārs Gailītis. Džeza svītā “Dienvidu akvareļi” Raimonda Paula trio pievienojās džeza saksofonists Aleksandrs Piščikovs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā drīzumā plāno sākt vakcinēt jauniešus no 16 gadu vecuma; Publiskai apspriešanai nodota Jēkabpils pilsētas kultūras attīstības stratēģija; un Sākusies zivju mazuļu laišana Latvijas upēs un ezeros.

Tiek plānots tuvākajā laikā paziņot, ka Latvijā pret Covid-19 vispārējā kārtā tiks vakcinētas arī personas no 16 gadu vecuma, sociālajos tīklos pavēstījis veselības ministrs Daniels Pavļuts. Kā ziņots, patlaban personu vecumā zem 18 gadiem vakcinācija pret Covid-19 notiek tikai tad, ja ir ārsta norīkojums vai konsīlijs par pamatojumu. Saskaņā ar Vakcinācijas rokasgrāmatu, šobrīd no visām Eiropas Savienībā apstiprinātajām vakcīnām pret Covid-19 tikai "Pfizer"/"BioNTech" var lietot personu vecumā no 16 gadiem vakcinācijai. Pārējās vakcīnas - "Moderna", "Johnson & Johnson" un "AstraZeneca" - var izmantot tikai personu no 18 gadiem vakcinācijai.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti kopumā 1036 jauni Covid-19 gadījumi un 19 sasirgušie miruši. Iepriekš vairāk nekā tūkstoš Covid-19 sasirgušo diennaktī tika reģistrēts 20.februārī. Latvijas divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir pieaudzis no 416,6 gadījumiem līdz 435,1. Kopumā Latvijā līdz šim reģistrēti 122 tūkstoši 545 inficēšanās ar Covid-19 gadījumi. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēts 8 tūkstoši 301 Covid-19 gadījums, bet pārējie tiek uzskatīti par slimību pārslimojušiem. Līdz šim Latvijā kopumā miruši 2197 cilvēki, kuri bija saslimuši ar Covid-19.

No nākamās pirmdienas, 10.maija vakcinācijas centros tiks ieviesta senioru stunda, kad no pulksten 9 līdz 10 seniori varēs vakcinēties pēc "brīvās rindas" principa, bez iepriekšēja pieraksta. Kopš 3.maija iespēja vakcinēties ir ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kā rezultātā kopš šīs nedēļas faktiski ir aizstāta iepriekšējā prioritāro grupu pieeja, kad vakcīnu varēja saņemt tikai konkrētas iedzīvotāju grupas. Tomēr, ministra ieskatā, aizvien ir būtiski nodrošināt prioritāru pieeju vakcinācijai tām iedzīvotāju grupām, kam saslimšanas ar Covid-19 gadījumā slimības gaita būtu smagāka vai radītu lielāku risku dzīvībai.

Sabiedrības veselības eksperti ir ieteikuši vienu no Lielbritānijā atrastā Indijas Covid-19 varianta versijām klasificēt kā “satraucošu variantu”. Par to vēsta raidsabiedrība BBC. Ekspertiem, izsekojot šo Indijas varianta apakštipu, nācies secināt, ka tas, iespējams, Lielbritānijā izplatās ātrāk, nekā citi Indijas varianta paveidi. Pēc zinātnieku domām, Indijas varianta apakštips ir lipīgāks nekā oriģinālais Uhaņas vīrusa variants. Indijas variants šobrīd turpina izplatīties pasaulē, tas konstatēts jau vairākās Eiropas valstīs.

Turpinām ziņas

Publiskai apspriedei līdz 20. maijam nodota Jēkabpils pilsētas kultūras attīstības stratēģija 2021.-2027.gadam. Kultūras attīstības stratēģijā sniegts kultūras nozares esošās situācijas raksturojums, kultūras nozares SVID analīze, kultūras nozares attīstības vīzija un prioritātes, kā arī citu jautājumu izklāsts. Jēkabpils Kultūras pārvalde aicina jēkabpiliešus piedalīties kultūras attīstības stratēģijas publiskajā apspriešanā, sniedzot savus viedokļus un priekšlikumus, rakstot uz e-pastu - jkp@jekabpils.lv. Plašāk ar Jēkabpils pilsētas kultūras attīstības stratēģiju Var iepazīties portālā Radio1.lv un Jēkabpils kultūras pārvaldes mājaslapā.

Jēkabpils pilsētas domes deputāti par pilsētas vārda ierakstīšanu volejbola sporta vēsturē un izcīnītajām uzvarām, piešķīra finansējumu  - 5 tūkstoši eiro Sporta kluba “Jēkabpils Lūši” volejbola komandas atbalstam un ilgtspējīgai attīstībai. Kā ziņots iepriekš, Latvijas čempionātā 20/21 volejbolā vīriešiem Latvijas čempiona titulu ieguva Sporta klubs “Jēkabpils Lūši”. Šī gada aprīlī norisinājās Baltijas līga volejbolā, kurā par bronzas medaļas ieguvējiem kļuva Sporta kluba “Jēkabpils Lūši” volejbolisti. 

Un vēl

Iestājoties labvēlīgākiem laika apstākļiem un paaugstinoties temperatūrai dabiskajās ūdenstilpēs, valsts zinātniskā institūta “BIOR” zivju audzētavas uzsākušas lašu un taimiņu mazuļu laišanu Latvijas upēs. Šogad plānots ielaist Latvijas upēs un ezeros ap 14 miljoniem dažādu zivju sugu mazuļus un kāpurus. 
Liela daļa lašu un taimiņu mazuļi tiks laisti Daugavā pēc AS ”Latvenergo” pasūtījuma, tādējādi kompensējot zivju resursiem nodarīto kaitējumu no pašu darbības. 

Atstājiet komentāru