2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 6.augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 6.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Alimentu nemaksātāji parādā valstij pusmiljardu eiro; Jēkabpils biedrības piedalīsies mazākumtautību festivālā; un Zasas muižas parks aicina uz “Gaismas un leģendu saspēles” romantiskajām pastaigām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Līvānos septiņiem «Beta» veikala darbiniekiem atklāj Covid-19 ; Varakļāni gatavojas vēlēšanām ; un Viesīte brīvdienās aicina uz pilsētas svētkiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltijas valstu premjeri aicina paplašināt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu; Šogad laba arbūzu un meloņu raža; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Alimentu nemaksātāji parādā valstij pusmiljardu eiro; Jēkabpils biedrības piedalīsies mazākumtautību festivālā; un Zasas muižas parks aicina uz “Gaismas un leģendu saspēles” romantiskajām pastaigām.

Gandrīz pusmiljards eiro ir summa, ko valstij ir parādā alimentu nemaksātāji. Šo naudu vecāku vietā no valsts budžeta samaksājis Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Alimentu nemaksātāju Latvijā patlaban ir ap 40 tūkstošiem. Tādējādi uzturlīdzekļus no viena no vecākiem nesaņem vidēji katrs septītais bērns vecumā līdz 18 gadiem. 90% alimentu nemaksātāju ir vīrieši, vairākums - darbspējīgā vecumā. Lielākais viena cilvēka parāds pārsniedz 100 tūkstošus eiro, bet kopējā parādu summa ir virs 400 miljoniem eiro, un tā turpina augt.

Aptuveni gada laikā degvielas cena Latvijā pieaugusi vidēji par 25%. Vēl pērn litru dīzeļdegvielas varēja nopirkt par nepilnu eiro, bet tagad tas maksā vidēji 1,23 eiro. Savukārt litrs 95. markas benzīna uzpildes stacijās vietām maksā 1,4 eiro. Šobrīd degvielas cenas Latvijā esot atgriezušās pirms pandēmijas līmenī un ir tādas kā bija 2020. gada janvārī. Litrs dīzeļdegvielas vidēji maksā 1,23 eiro. Eksperti prognozē, ka tuvākajā laikā degvielas cenu izmaiņas varētu būt plus, mīnus divi līdz trīs centi, taču ilgākā laika posmā iespējams arī neliels cenu kritums.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības un viņu prezidenta Valda Kera publiskajā telpā paustais par vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti dažādās vecuma grupās ir apzināti sagrozīts, no kopējā konteksta atrauts un tādējādi maldinošs saturs, paziņojumā medijiem norāda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Paziņojumā ietvertā informācija, pēc Zavadskas paustā, ir maldinoša un nav balstīta korektos zinātniskos datos, un noteikti nepārstāv profesionālo ārstu un ekspertu kopienas viedokli.

Jau ziņots, ka veselības aprūpes darbinieku arodbiedrība publiskajā telpā pauda, ka vakcinācija pret Covid-19 nav vienādi droša visās vecuma grupās un daudzos gadījumos nepasargājot no atkārtotas inficēšanās. 

Turpinām ziņas

Jelgavā 14. augustā norisināsies Latvijas mazākumtautību festivāls "Zeme zied”. Visas dienas garumā būs iespēja vērot dienas koncertprogrammu, tautastērpu skati, klausīties garīgās mūzikas koncertu, apmeklēt amatnieku gadatirgu, radošās darbnīcas un iepazīt dažādas nacionālās virtuves. Festivāla norises varēs skatīties arī tiešraidē. Pēcpusdienā Brīvdabas koncertzālē "Mītava" skanēs Garīgās mūzikas koncerts. Tajā piedalīsies kori, folkloras kopas, vokālie un instrumentālie ansambļi un orķestris no Rīgas, Jēkabpils, Līvāniem, Liepājas un Naujenes. 

Šonedēļ izbraukuma vakcinācija pret Covid-19 notiks deviņās vietās Latvijā, tajā skaitā Aizkrauklē un Līvānos.  Izbraukuma vakcinācija notiek bez iepriekšējā pieraksta, tās organizēšanā iesaistās gan pašvaldības, gan vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji, gan Nacionālie bruņotie spēki. Sestdien, 7. augustā, izbraukuma vakcinācija notiks: no pulksten 10 līdz 17 Aizkraukles pilsētas svētkos pie kultūras centra  un no pulksten 9 līdz 15 Līvānos pie t/c Maxima. Izbraukumā tiks vakcinēts ar Janssen un Pfizer vakcīnām. 

Un vēl

13. un 14. augustā, no pulksten astoņiem vakarā līdz pusnaktij, divas zvaigžņotas, sienāžu sanēšanas pielietas augusta naktis, Zasas muižas parks aicina uz “Gaismas un leģendu saspēles” romantiskajām pastaigām. Parkā spēlēsies 15 gaismas objekti, skanēs mūzika un vietējās leģendas. Zasas muižas parks, kas esot samazināta Gatčinas parka kopija, uzsākts veidot jau 18. gadsimtā. Pēdējos gados apmeklētājiem pieejamā parka teritorija ir jūtami paplašināta. Pastaigas nogurdinātos aicinās stiprināties āra kafejnīcā, bet par to, lai varētu pārvest mājās taustāmas atmiņas, būs parūpējušies nakts tirgus amatnieki.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Līvānos septiņiem «Beta» veikala darbiniekiem atklāj Covid-19 ; Varakļāni gatavojas vēlēšanām ; un Viesīte brīvdienās aicina uz pilsētas svētkiem.

Šonedēļ no 4. līdz 5.augustam septiņiem “Beta” veikala Līvānos, Rīgas ielā 184, darbiniekiem apstiprināta Covid-19 infekcija, informēa Slimību profilakses un kontroles centra. Ņemot vērā situāciju, veikals slēgts un organizēta darbinieku testēšana un telpu dezinfekcija. Slimību profilakses un kontroles centrs aicina minētā veikala apmeklētājus, kuri to apmeklēja no 30. jūlija līdz 5. augustam, novērot savu veselības stāvokli. Ja tiek novēroti akūtas elpceļu infekcijas slimības simptomi, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāveic izmeklēšana uz COVID-19. Pašreiz epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Satversmes tiesas tiesneses amatam virzīs Valsts prezidenta padomnieci Irēnu Kucinu. Bordāns Kucinu raksturo kā profesionālu juristi, kurai ir pieredze gan Latvijas tiesību nozarē, gan arī starptautiskā līmenī. Vienlaikus viņš atzina, ka Kucinas kandidatūrai varētu būt arī nepieciešamais valdības atbalsts. Kā ziņots šomēnes beidzas Satversmes tiesas priekšsēdētājas Sanitas Osipovas pilnvaras. Kandidāts vakantajam amatam jāizvirza valdībai, un tieši tieslietu ministrs ir atbildīgs par šo virzīšanu. 

Latvijas paralimpiešu saime ir vērsusies pie Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas, rosinot Saeimas Sporta apakškomisijas vadītāja, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra Sanda Riekstiņa atstādināšanu no apakškomisijas vadītāja amata. Tāpat paralimpieši vēlas, lai Saeimas Mandātu komisija izvērtētu Riekstiņa atbilstību parlamentārā sekretāra amatam.

Turpinām ziņas

Pēc administratīvi teritoriālās reformas Varakļānu novadu bija paredzēts apvienot ar Rēzeknes novadu. Pret to iebilda gan daļa varakļāniešu, gan arī Satversmes tiesa lēma, ka, iekļaujot Varakļānu novadu jaunveidojamajā Rēzeknes novadā, likumdevējs nav ievērojis reformas mērķi un kritērijus, jo Rēzeknes novadā nav reģionālās vai nacionālās nozīmes attīstības centra, taču Saeimas deputātu vairākums neatkāpās no ieceres Varakļānus redzēt Latgales sastāvā, tāpēc pagaidām Varakļāni netiek pievienoti ne pie viena, ne otra, saglabājot savu novadu, kas šobrīd gatavojas vēlēšanām 11. septembrī. Šajās vēlēšanās kandidē četri politiskie spēki. 

Cik ilgi Varakļāni būs kā atsevišķs novads, nezina teikt arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Viens no variantiem, ka Varakļāni līdz nākamajām vēlēšanām paliek kā atsevišķs novads, bet tad šādai mazai pašvaldībai neiespējami piesaistīt nopietnas investīcijas attīstībai.  Otrs priekšlikums - līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, Varakļānu novads varētu uzsākt jau sadarbību ar novadu, kuram tas tiks pievienots – Madonas vai Rēzeknes. Kuram – tas pagaidām nav zināms, arī  nevienā no četrām partiju programmām, kas startē vēlēšanās Varakļānu novadā, nav skaidri minēts, ka partijas iestājas par Varakļānu novada apvienošanos ar Madonas vai arī Rēzeknes novadu. 

Šonedēļ visā Latvijā ceļu uz Aglonu sākušas svētceļnieku grupas, un dažādos autoceļu maršrutos notiek intensīva gājēju kustība. “Latvijas Valsts ceļi” aicina autovadītājus ievērot atļauto braukšanas ātrumu un būt piesardzīgiem uz ceļa. Ceļu remontdarbi visos Latvijas reģionos notiek 115 valsts autoceļu posmos, uzņēmums aicina autovadītājus rēķināties ar satiksmes ierobežojumiem un savlaicīgi plānot savus braucienus nedēļas nogalē. Uz Daugavpils šosejas šodien vēl ir slēgta satiksme rotācijas aplī pie Gostiņiem, satiksme ir novirzīta pa apbraucamo ceļu. Visilgāk – gandrīz stunda – ceļā jāpavada, šķērsojot būvdarbu zonas uz reģionālajiem autoceļa Jēkabpils–Lietuvas robeža (Nereta), Tukums–Kuldīga un no Valmieras šosejas līdz Siguldai.

Un vēl

Tradicionāli augusta pirmās nedēļas sestdiena vienmēr ir bijusi Viesītes pilsētas svētku diena, tāpēc arī šogad, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai un valstī noteiktajiem ierobežojumiem, Viesīte savus svētkus svinēs no 6.- 7.augustam. Pilsētas svētki “Esot kopā” iesāksies 6.augustā Viesītes Kultūras pils koncertzālē ar muzikālu komēdiju “Preilenīte”. Sestdien, 7.augustā svētku rīts iesāksies ar Viesītes pūtēju rīta ieskandināšanu, svētku tirdziņu “Radītprieks”, bērnu rītu un turpināsies ar pasākumiem visas dienas garumā. Pulksten četros pēcpusdienā sāksies lielais svētku koncerts, ko  atklās grupa Labvēlīgais tips un muzicēs daudzi citi pazīstami mūziķi. Viesītes pilsētas svētki noslēgsies ar uguņošanu. Plašāk par Viesītes pilsētas svētku pasākumiem lasiet portālā radio1.lv. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltijas valstu premjeri aicina paplašināt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu; Šogad laba arbūzu un meloņu raža; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Baltijas valstu premjerministri, pārrunājot migrantu krīzi Lietuvā, vienojušies stiprināt sadarbību, lai novērstu Baltkrievijas režīma radīto hibrīdapdraudējumu uz Eiropas Savienības ārējās robežas, kā arī aicina paplašināt esošās sankcijas pret Baltkrievijas režīmu. Premjeri mudina nepārtraukt sankcijas pret konkrētām Baltkrievijas režīma amatpersonām un to atbalstošajiem uzņēmējiem, kā arī apsvērt jaunu sankciju noteikšanu tiem Baltkrievijas politiskajiem spēkiem, kas piedalās režīma īstenotajā nelegālo migrantu izmantošanā. 

Bezmaksas sabiedriskais transports būs atsevišķos reģionālajos maršrutos vai tikai konkrētos reisos. Tāšodien lēmusi Sabiedriskā transporta padome. Bezmaksas sabiedriskais transports no oktobra būs kopumā 15 maršrutos, tajā skaitā arī  - Jēkabpils-Sunākste un Jēkabpils- Mežgale. Tuvākajā laikā Autotransporta direkcija informēs par konkrētajiem reisiem šajos 15 maršrutos, kuros pasažieri varēs braukt bez maksas.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis par mērķi līdz 2030.gadam panākt, lai puse no visiem valstī pārdotajiem jaunajiem automobiļiem ir transportlīdzekļi, kas nerada videi kaitīgos izmešus. Elektrisko automobiļu pārdošanas apjoms ASV pašlaik veido mazāk nekā 2% no kopējās jauno automašīnu tirdzniecības. Eiropā šis rādītājs ir ap 10%. Eiropas Savienība plāno, ka 2035.gadā pārdošanā vairs nebūs jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinēju.

Turpinām ziņas

Pateicoties sausajam un siltajam laikam, šogad Latvijā ir laba arbūzu un meloņu raža. Pēdējos gados ir arī vairāk saimniecību dažādos Latvijas reģionos, kas izmēģina arbūzu audzēšanu, taču paši audzētāji secina, ka tā mūsu lauksaimniecībā joprojām ir eksotiska kultūra, kas ļoti atkarīga no laika apstākļiem. Dobeles novada arbūzu audzētājs Kaspars Otikovs stāsta, ka šogad arbūzu un meloņu audzēšanai ir ideāli laika apstākļi. Viņš arī atzīst, ka pieprasījums pēc vietējiem arbūziem tirgū ir liels.

Entomologi Latvijā šovasar konstatējuši  sensacionālu atradumu – dižās briežvaboles tēviņu. Tas ir pirmais novērotais šīs sugas eksemplārs pēc vairāk nekā 50 gadiem, ko Daugavpils Universitātes studente atrada Dobeles pusē kāda liela ozola pakājē. Dižā briežvabole ir lielākā vabole Eiropā, tēviņa augums, kopā ar ragiem, var sasniegt teju 10 centimetri. Latvijā oficiāli reģistrēti pāris šīs sugas eksemplāri, iepriekšējais – pirms vairāk nekā pusgadsimta.  Dabas aizsardzības pārvaldē norāda, ka  šādas Eiropas Savienības mērogā aizsargājamas sugas atklāšana liecina, ka Latvijā vēl ir saglabājušās piemērotas dzīvotnes dažādām retām sugām, šajā gadījumā - lieli, veci ozoli. 

Un vēl

No brīvdienām siltākais un saulainākais laiks gaidāms svētdien, liecina prognozes. Sestdienas nakts būs apmākusies un līņās, arī dienā visā valstī brīžiem līs, taču palaikam parādīsies arī saule. Naktī vēl gaidāms brāzmains austrumu, ziemeļaustrumu vējš, bet dienā – lēns mainīga virziena. Minimālā gaisa temperatūra naktī +12..+16 grādu, maksimālā dienā – +17..+22 grādi. Svētdien mākoņu būs mazāk, kļūs siltāks, un pēcpusdienā temperatūra būs +22..+27 grādu robežās. Nākamnedēļ laiks saglabāsies silts, brīžiem līs, taču pārsvarā laiks būs saulains.

Atstājiet komentāru