2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaudzis privātmāju būvniecībai izsniegto būvatļauju skaits; Pēdējās diennaktīs uz Latvijas robežas aizturēti vairāki desmiti imigrantu; un Kāda neparasta dabas parādība novērota Alpu kalnos?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Daļa no Covid-19 krīzē sniegtā valsts atbalsta nonāca pie zombiju jeb dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem; Kā Jēkabpilī saglabāt kultūrvēsturiskās pērles un vēsturisko centru šarmu? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas pierobežā; Divu ātrumlaivu sadursmē sacensībās Aizkrauklē cietis cilvēks ; un ANO brīdina par nopietnām klimata izmaiņām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaudzis privātmāju būvniecībai izsniegto būvatļauju skaits; Pēdējās diennaktīs uz Latvijas robežas aizturēti vairāki desmiti imigrantu; un Kāda neparasta dabas parādība novērota Alpu kalnos?

Latvijā šogad pirmajā pusgadā izsniegta tūkstoš 151 atļauja jaunas viena dzīvokļa mājas būvniecības sākšanai, kas ir par 41,6% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus kopējā platība jaunu individuālo māju būvniecībai 2021.gada pirmajos sešos mēnešos pieaugusi par 32,6%, veidojot 230,6 tūkstošus kvadrātmetru.

Pandēmijas apstākļi izrādījušies teju ideāli dažādu izejvielu cenu paaugstināšanai. Uz pārējo fona šajā ziņā pēdējās nedēļās pārliecinoši izcēlusies kafija. Arabica kafijas cena ASV preču biržā kopš jūlija sākuma vien ir pieaugusi par 35%, bet kopš šā gada sākuma tie ir jau teju 65%. Savukārt kopš pagājušā gada vasaras kafijas cena preču biržā ir vairāk nekā dubultojusies. Daudz neatpaliek arī otru populārāko – Robusta – kafijas pupiņu cena, kas Londonas preču biržā kopš šā gada sākuma ir palēkusies uz pusi. Eksperti prognozē, ka drīzumā kafijas cenas sadārdzināsies.

Svētdien Tokijā noslēdzas olimpiskās spēles, un Latvijas olimpiskās komanda savus startus jau noslēgusi, šoreiz ar divām medaļām kontā – 3x3 basketbolisti izcīnīja zeltu, bet svarcēlājs Artūrs Plēsnieks – bronzu. Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers medaļnieku sniegumu vērtē izcili, taču kopējais Latvijas atlētu vērtējums notiks vēlāk, kad kopā ar sporta veidu federācijām sēdīsies pie sarunu galda, un darīs to jau ar skatu nākotnē, uz Parīzi.

ASV sportisti Tokijas olimpiskajās spēlēs novākuši lielāko medaļu "ražu", izcīnot 39 zelta medaļas, bet kopumā amerikāņiem 113 godalgas. Otrajā vietā ierindojās Ķīna, kas sakrāja 38 zelta, 32 sudraba un 18 bronzas medaļas. Savukārt medaļu kopvērtējuma trešo vietu ieņēma olimpisko spēļu mājinieki Japāna – 27 zelta, 14 sudraba un 17 bronzas godalgas. Latvijai un Igaunijai šajās olimpiskajās spēlēs izdevās izcīnīt vienu zelta un vienu bronzas medaļu, kas kopvērtējumā dod dalītu 59. pozīciju. Savukārt Lietuva ar vienu sudraba godalgu dala 77. vietu. 

Kopumā vismaz vienu medaļu šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja 93 valstis. Tokijas olimpiskajās spēlēs piedalījās 206 valstis un vairāk nekā 11 tūkstoši sportistu

Šodien aprit gads kopš Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās, pateicoties masveidīgai rezultātu viltošanai, uzvarēja gandrīz 30 gadus valdījušais Lukašenko. Eiropas Savienība paziņojumā kritizē pirms gada viltotās prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā un slavē baltkrievu drosmi savas brīvības aizstāvībā. Brisele neizslēdz iespēju noteikt jaunas sankcijas pret Baltkrievijas ilggadējā autoritārā vadītāja Aleksandra Lukašenko režīmu. 

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas izskaņa izvērtusies traģiska uz Latvijas ceļiem - nepilnās divās diennaktīs satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši astoņi cilvēki, bet pagājušonedēļ kopumā avārijās gājuši bojā desmit cilvēki. Svētdienas rītā Mārupes novada Babītes pagastā, uz Liepājas šosejas saduroties vieglajai automašīnai un autobusam, gāja bojā divi vīrieši. Bet sestdienas vakarā Augšdaugavas novada Skrudalienas pagastā uz autoceļa Daugavpils-Skrudaliena-Baltkrievijas robeža kravas un divu vieglo automašīnu sadursmē gāja bojā trīs cilvēki. Savukārt sestdienas pēcpusdienā Dobeles novadā gāja bojā vīrietis ar traktoru iebraucot upē. 

Svētdien Cēsu novadā notikusi privātās lidmašīnas avārija, kurā gājis bojā Lietuvas pilsonis. Avārija notikusi Priekuļu pagasta lidlaukā lidmašīnas pacelšanās laikā. Tiek pieļauts, ka lidmašīna nokritusi dzinēja problēmu dēļ. Tā bija vēsturiskā gaisa kuģa dublikāts. Kā ziņo portāls Delfi.lt, avarējusi lidmašīna ir kopija Lietuvas armijas lidaparātam "ANBO II", kas pirmo reizi tika izmēģināts 1927. gadā.

Kopš sestdienas pusdienlaika uz Latvijas robežas aizturēti 35 trešo valstu imigranti, kas centušies nelegāli šķērsot valsts robežu. Savukārt sestdien līdz pusdienlaikam uz Latvijas robežas tika aizturēti 38 trešo valstu pilsoņi. Tāpat arī vakar aizturēta viena imigrantu grupa astoņu cilvēku sastāvā. Kas nozīmē, ka brīvdienās Latvijas robežu centušies šķērsot vairāk kā 80 imigranti. Valsts robežsardze informē, ka vairums šo imigrantu ir no Irākas. 

Jau ziņots, ka vērtējot situāciju Lietuvā, kā arī ņemot vērā pieaugošos riskus uz Latvijas - Baltkrievijas valsts robežas ieviesta pastiprināta robežas uzraudzība un mobilizēti Valsts robežsardzes un armijas resursi zaļās robežas uzraudzībai. 

Un vēl

Francijas Alpos novēroti sarkani plankumi sniegā, kas varētu liecināt par klimata pārmaiņu radīto ietekmi. Francijas Alpos vēlā pavasarī un vasaras sākumā tūristiem ir iespēja nereti saskarties ar visai šokējošu un iespaidīgu skatu – sniegu asins sarkanā krāsā. Savdabīgā parādība ir mikroskopisko aļģu, kas atrodas Alpu sniegā, aizsardzības mehānisms. Parasti šīs mikroaļģes ir zaļā krāsā, bet kad tās savairojas un tiek pakļautas spēcīgam saules starojumam, tās saražo sarkanās krāsas pigmenta molekulas, un sniegs nokrāsojas sarkans.  Novērots, ka šādas krāsas sniegs ir sastopams vien pāris nedēļas gadā. Brīdī, kad gaiss atkal atdziest, sniegs ieņem savu dabīgo krāsu – baltu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Daļa no Covid-19 krīzē sniegtā valsts atbalsta nonāca pie zombiju jeb dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem; Kā Jēkabpilī saglabāt kultūrvēsturiskās pērles un vēsturisko centru šarmu? Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šonedēļ?

Daļa no Covid-19 krīzē sniegtā valsts atbalsta nonāca pie zombiju jeb dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem, šodien intervijā TV3 sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka. Kopumā Šteinbukas vērtējumā daudzi uzņēmumi bez valsts sniegtā atbalsta Covid-19 krīzē nebūtu spējuši izdzīvot. Viņa atzina, ka pēc formālajiem valsts atbalsta piešķiršanas kritērijiem šādus uzņēmumus atsijāt nebija iespējams. Tādēļ, sākot saņemt Eiropas Atveseļošanas mehānisma līdzekļus, būtu jāizstrādā ļoti rūpīgi kritēriji, kādi uzņēmumi un projekti varēs saņemt šos līdzekļus, lai atbalsts tiktu piešķirts dzīvotspējīgiem uzņēmumiem. 

Latvijas paralimpiešu delegācija jau ir ceļa jūtīs, pošoties uz Tokijas paralimpiskajām spēlēm, kas notiks no 24.augusta līdz 8.septembrim. Delegācijā ir iekļauti 25 cilvēki, bet sacensību arēnā Latviju pārstāvēs septiņi paralimpiskie sportisti. Jau ierasti Latvija būs pārstāvēta vieglatlētikā, kā arī startēs peldēšanā, loka šaušanā un paralimpiskajā iejādē. 

Skatītājiem ir tiesības atgūt līdz 15. jūnijam iegādāto kultūras norišu biļešu naudu, ja epidemioloģiskās drošības prasības liedz tiem pasākumu apmeklēt tādēļ, ka personai nav sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta. Skatītāji biļetes var nodot kasēs un atgūt par tām samaksāto naudu līdz 31. augustam. Savukārt visi tie kultūras pasākumu apmeklētāji, kuri pasākumus nevarēs apmeklēt tādēļ, ka veiktā Covid-19 testa rezultāts izrādīsies pozitīvs, nevis negatīvs, neapmeklēto kultūras pasākumu biļešu naudas atmaksu varēs pieteikt līdz 31. decembrim.

Grieķija jau nedēļu tupina cīnīties ar savvaļas ugunsgrēkiem, un tūkstošiem cilvēku ir evakuēti no apdraudētajām zonām. Cīņā ar ugunsgrēkiem Grieķijas valdība ir iesaistījusi armiju. Grieķijai palīgā ir devušās daudzas Eiropas valstis, un lūgumu iesaistīties Pentagonam ir izteicis arī ASV Senāts, tā kā Grieķija ir NATO dalībvalsts un piedalās arī ASV militārajās operācijās. Joprojām visvairāk ugunsgrēku ir Grieķijas Evijas salā, kur izdeguši tūkstošiem hektāru un nopostītas simtiem māju. Ugunsgrēki plosās arī Peloponēsas reģionā, bet galvaspilsētas Atēnu apkārtnē tie ir nedaudz pierimuši.

Turpinām ziņas

Kā Jēkabpilī saglabāt kultūrvēsturiskās pērles un vēsturisko centru šarmu? Kāpēc Jēkabpilī šim nolūkam ir izveidota nevalstiskā organizācija? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem klausieties šodien Radio1 ēterā pulksten 16.10 raidījumā “Bez robežām''. Radio1 studijā būs arhitekte Dace Lukševica un biedrības ,,Jēkabpils mantojums’’ vadītājs Jānis Zeps, kas sarunā ar raidījuma vadītāju Ingu Čekšu-Ratnieci iedziļināsies problēmās, ieteiks risinājumus un izvērtēs labos piemērus.

Savukārt portālā Radio1.lv šodien lasiet interviju ar Jēkabpils uzņēmējiem Dainu un Māri Robežniekiem. Jēkabpiliešiem jau vairāk kā desmit gadus ir iespēja iegādāties kvalitatīvus vietējā ražojuma gaļas produktus veikalā “Pie Dainas” Bebru ielas mikrorajonā. Šī gada 9.februārī veikals atzīmēja savu desmit gadu jubileju, kas pandēmijas dēļ noritēja klusi, darbinieku lokā. Kādi ir bijuši šie gadi biznesā un kā mazajiem uzņēmējiem klājas pandēmijas laikā, par to un vēl citiem jautājumiem saruna ar mazā biznesa pārstāvjiem.

Un vēl

Šonedēļ gandrīz katru dienu Latvijā būs lietus un negaisa mākoņi, gaisa temperatūra saglabāsies līdzšinējā līmenī, prognozē sinoptiķi. Vietām gaidāmas intensīvas lietusgāzes un pērkona negaiss, lokāli arī krusa un lielas vēja brāzmas. Palaikam spīdēs saule, lietus galvenokārt būs īslaicīgs.

Plašākas lietus zonas Latviju šķērsos trešdien un ceturtdien, bet piektdiena lielākajā valsts daļā paies bez nokrišņiem, lietus būs pavisam lokāls. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes rāda, ka arī mēneša otrajā pusē mūsu reģionā valdīs Atlantijas cikloni, tāpēc laiks būs nepastāvīgs un saulainas dienas bieži nomainīs lietainākas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas pierobežā; Divu ātrumlaivu sadursmē sacensībās Aizkrauklē cietis cilvēks ; un ANO brīdina par nopietnām klimata izmaiņām.

Par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu trīs dienās kopumā aizturētas jau 160 personas. Pašlaik Valsts robežsardze darbojas paaugstinātā gatavībā reaģēt un novērst nelegālu Latvijas robežas šķērsošanu. Ņemot vērā, ka pēdējās dienās palielinājies nelikumīgas migrācijas spiediens uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze ir veikusi vairākus pasākumus. Pirmkārt, grupa potenciālu nelikumīgo robežšķērsotāju netika ielaista valstī. Otrkārt, sestdien uz robežas aizturēti 39 nelikumīgie robežpārkāpēji, svētdien - 35, savukārt pirmdien - 86. Lai aizsargātu Latvijas un Eiropas Savienības ārējo robežu pret "nelegālās migrācijas ieroča" pielietošanu, iekšlietu ministre Marija Golubeva ierosina valdībai izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

2021. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,8 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūliju, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 1,3 %.

Politiķis Aldis Gobzems samaksājis 500 eiro sodu, kas tika piespriests apsargam par premjera Krišjāņa Kariņa attēla izplatīšanu. Attēls tika iegūts no videonovērošanas kamerām. Datu valsts inspekcija pagājušajā nedēļā piemēroja 500 eiro sodu bijušajam alkoholisko dzērienu apsargam Oļegam Baikovam par sociālo tīklu platformās publicētām premjera Krišjāņa Kariņa fotogrāfijām, kurās politiķis redzams alkoholisko dzērienu veikalā bez sejas maskas laikā, kad masku valkāšana it kā jau bijusi obligāta.

Turpinām ziņas

Aizvadītajā piektdienā divu ātrumlaivu sadursmē sacensībās Aizkrauklē cietis cilvēks. No ārstniecības iestādes policijā saņemta ziņa, ka Aizkraukles novadā ātrumlaivu sacensību laikā notikusi sadursme starp laivām. Sadursmes rezultātā cietusi persona, kas ar traumām nogādāta ārstniecības iestādē. Policijā notiek notikušā apstākļu skaidrošana. Publiski pieejamā informācija liecina, ka nedēļas nogalē Aizkrauklē notika Baltijas čempionāta ātrumlaivām Aizkraukles posms.

Tā dēvētajā "būvnieku karteļa" lietā Konkurences padome būvfirmai SIA "Merks" piemērojusi nepilnu 2,7 miljonu eiro sodu, teikts "Merks" mātesuzņēmuma "Merko Ehitus" paziņojumā biržai "Nasdaq Tallinn". Paziņojumā teikts, ka ar konkurences padomes lēmumu "Merks" atzīts par iesaistītu savstarpēju aizliegtu vienošanos slēgšanā jeb kartelī un būvfirmai piemērots naudas sodu 5,4% apmērā no "Merks" 2020. gada apgrozījuma jeb nepilni 2,7 miljoni eiro. "Merks" un "Merko Ehitus" nepiekrīt konkurences padomes lēmumam un plāno to pārsūdzēt Latvijas administratīvajā tiesā 30 dienu laikā. 

Un vēl

Cilvēki izmaina klimatu bezprecedenta tempā, brīdinājusi ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padome, aicinot drastiski samazināt siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju, lai noturētu globālo temperatūru robežās, kuras paredz 2015.gadā panāktā Parīzes klimata vienošanās. Līdz šim Zeme sasilusi vidēji par vienu grādu, ar ko pietiek, lai palielinātos letālu karstumu viļņu, sausuma periodu un tropisko vētru intensitāte. Taču pēdējās desmitgadēs klimata pārmaiņas notiek straujāk. Pēdējie seši gadi, ieskaitot 2020.gadu, bijusi seši siltākie meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Atstājiet komentāru