2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Atliek jautājumu par vakcinācijas likumprojekta virzīšanu; Jēkabpilī, izmantojot trenažieri, kas nav paredzēts rotaļām, cieš bērns; un Kalna pagastā svinēs rakstnieka Aleksandra Grīna jubileju.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Robežpārkāpēju izmitināšanai var nākties veidot telšu novietnes;  Atjaunotais Okupācijas muzejs pieņemts ekspluatācijā; un Pasaules mūzikas zvaigznes vienojas Indijas atbalstam

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija izsludina ārkārtējo situāciju pierobežā ar Baltkrieviju; Jēkabpils novada Saukas pagastā komercdārzā konstatēta bīstamā augu slimība – bakteriālā iedega; un Ar kādām izjūtām tiek gaidīts jaunais mācību gads?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Atliek jautājumu par vakcinācijas likumprojekta virzīšanu; Jēkabpilī, izmantojot trenažieri, kas nav paredzēts rotaļām, cieš bērns; un Kalna pagastā svinēs rakstnieka Aleksandra Grīna jubileju.

Veselības ministrija pagaidām atlikusi jautājumu par vakcinācijas loterijas likumprojekta virzīšanu. Ar loteriju bija iecerēts iedzīvotāju vidū veicināt vakcināciju pret Covid-19, tomēr koalīcijas partneru atšķirīgo viedokļu dēļ jautājums patlaban atlikts, to preses konferencē pēc Sadarbības sanāksmes sēdes pavēstīja “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce. Šobrīd jautājumam par vakcinācijas loterijas izveidi koalīcijā nav pietiekama atbalsta, tāpēc nolemts, ka pagaidām likumprojekts parlamentā netiks virzīts. 

Šogad uz Latvijas ceļiem konstatēti 2 tūkstoši 299 autovadītāji, kuri sēdušies pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā. Arī pēdējo trīs dienu laikā policijas amatpersonas valstī kopumā konstatējušas gandrīz 70 autovadītājus alkohola reibumā. Pēc policijas novērojumiem, aizvien biežāk pieķerto autovadītāju ir smagā alkohola reibumā.

Saistībā ar nelegālo migrantu situāciju Latvijas un Baltkrievijas pierobežā un austrumu robežas stiprināšanu koalīcijas partneru vidū valda vienprātība – politiķi gatavi atbalstīt iekšlietu ministres Marijas Golubevas rosinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju. Valdība jau šodien lems par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijas un Baltkrievijas pierobežā. To paredzēts noteikt daļā Augšdaugavas un Krāslavas novadu teritoriju. 

Migrācijas krīze pieaug arī pie Polijas robežas. Kopš piektdienas Polijas robežu ar Baltkrieviju šķērsojis rekordliels nelegālo imigrantu skaits, aizturēti 349 nelegālie imigranti, kuri pamatā nākuši no Irākas un Afganistānas. Polija apsūdz Minsku nelegālās imigrācijas organizēšanā, lai tādējādi izdarītu spiedienu uz Eiropas Savienību. Varšava uzskata, ka līdztekus spiediena izdarīšanai Aleksandra Lukašenko autoritārais režīms cenšas poļiem atriebties par patvēruma piešķiršanu baltkrievu sportistei Kristīnai Cimanouskai, kas atteicās atgriezties dzimtenē pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Turpinām ziņas

Svētdien  Jēkabpilī, Jaunā ielā 39i rotaļu laukumā notika negadījums, glābšanas dienesta un mediķu palīdzība bija nepieciešama bērnam, kura kāja iesprūda trenažierī. To laukā dabūt izdevās glābējiem, sazāģējot vairākas trenažiera daļas. Pēc atbrīvošanas bērns tika nodots mediķiem un aizvests uz ārstniecības iestādi.

Radio1.lv notikušo lūdza komentēt Jēkabpils domes pilsētvides departamenta direktoram Raitim Sirmovičam.  Viņš atzīst, ak negadījums ir nepatīkams un norāda, ka sociālā dienesta teritorija ir atklāta, lai jauno rotaļu laukumu varētu izmantot bērni. Pie rotaļu laukuma ir trīs trenažieri, kas paredzēti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ratiņkrēslos. Šie trenažieri nav domāti bērnu rotaļām, jo nepareizi izmantoti, var būt bīstami. Tie paredzēti cilvēkiem ar invaliditāti un tikai pavadoņa klātbūtnē, par to liecina arī šeit izvietotā informācija, ko, visticamāk, bērni nelasa. Viņš piebilst, ka pēc šī negadījuma speciālisti izvērtēs, kādas ir iespējas turpmāk nepieļaut līdzīgas situācijas.

Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Un vēl

Svētdien,15. augustā Jēkabpils novada Kalna pagastā svinēs rakstnieka Aleksandra Grīna jubileju. Pulksten trijos dienā notiks Aleksandra Grīna parka otrās kārtas atklāšana - uzstāsies folkloras kopa "Vilkači", skatītājus uzrunās rakstnieka mazmeita Nora Romana. Pēc tam notiks literārais vakars „Ziedos”! Īpaša atkalredzēšanās romāna "Zemes atjaunotāji" motīvos, viesojoties Latvijas Nacionālā teātra aktierim Raimondam Celmam. Lai labāk iejustos pasākumā, ieteicams izlasīt romānu "Zemes atjaunotāji". Apmeklējot pasākumu, apģērbā vēlams ieturēt gaišos toņus vai tautiskus elementus, lai visi kopā uzburtu senas lauku sētas noskaņu. Ieeja pasākumā ar derīgu Covid-19 sertifikātu vai testu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Robežpārkāpēju izmitināšanai var nākties veidot telšu novietnes;  Atjaunotais Okupācijas muzejs pieņemts ekspluatācijā; un Pasaules mūzikas zvaigznes vienojas Indijas atbalstam

Konkurences padomes atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 miljoni 989 tūkstoši 991 eiro, šodien preses konferencē sacīja padomes Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite. Konkurences padome desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16,6 miljoni eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", AS "LNK Industries" un SIA "Merks". 

Ņemot vērā pieaugošo nelegālās migrācijas krīzi un Covid-19 pandēmijas riskus, Valsts robežsardzes rīcībā esošo aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru kapacitāte ir izsmelta, tāpēc, iespējams, nāksies veidot telšu novietnes un būs jāiesaista citas struktūras robežpārkāpēju izmitināšanā. Šodien valdībā gaidāmais lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paplašinās robežsargu tiesības no Baltkrievijas ienākušo imigrantu novirzīšanai atpakaļ uz kaimiņvalsti. Jau ziņots, ka pēdējās četrās dienās par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu kopumā aizturētas 218 personas. 

Tikmēr "Providus" pētniece migrācijas un patvēruma jomā Ieva Raubiško intervijā TV3 šodien norādīja, ka valdībai būtu vairāk jākoncentrējas uz patvēruma meklētāju izmitināšanu un integrēšanu, nevis viņu neielaišanu valstī. Viņas vērtējumā Valsts robežsardze bija pietiekami labi sagatavojusies nelikumīgu robežšķērsotāju pieplūdumam no Baltkrievijas puses, taču nepietiekama ir šādu personu izmitināšanas centru kapacitāte. Tāpēc valdībai būtu jādomā, kā paplašināt patvēruma meklētāju izmitināšanas vietu kapacitāti, lai vienlaikus varētu uzņemt nevis dažus simtus, bet līdz pat pusotram tūkstotim patvēruma lūdzēju.

Turpinām ziņas

Pieņemts ekspluatācijā atjaunotais Latvijas Okupācijas muzejs. Ēkas pārbūve veikta saskaņā ar muzejam dāvināto latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ieceri, kas veido stāstu no tumšās pagātnes uz gaišo nākotni, vēsturisko ēku papildinot ar gaišu piebūvi, sauktu par “Nākotnes namu”. “Valsts nekustamie īpašumi” kopā ar iesaistītajām pusēm svinīgi nodos atjaunotā nama atslēgas muzejam ekspozīcijas ierīkošanai piektdien, 13. augustā.

Rīgas dzimšanas dienas svinību laikā – no 19. līdz 22. augustam – risināsies 41. starptautiskās Hanzas dienas un Rīga savu vēsturisko piederību Hanzas savienībai atzīmēs ar mākslas un kultūras programmu “Kuģot gadsimtos”, kurā notiks Hanzas tirgus, varēs doties pastaigu maršrutos, iesaistīties virtuālā jauniešu programmā, vērot muzikālus notikumus un vides instalācijas un izstādes.

Un vēl

Pasaulē zināmas mūzikas zvaigznes Eds Šīrans, Miks Džegers, Enija Lenoksa un citas apvienojušās ar indiešu māksliniekiem Saifu Ali Kānu, Farhanu Akhtaru un Džeju Šetiju, lai uzstātos labdarības pasākumā “Mēs Indijai”. Četras stundas ilgajā virtuālajā pasākumā, kas gaidāms svētdien, 15. augustā, Indijas neatkarības dienā, mūziķi un citi radoši cilvēki centīsies piesaistīt vairāk nekā trīs miljonus ASV dolāru, lai palīdzētu Indijas nabadzīgajiem iedzīvotājiem, īpaši laikā, kad valsti tik smagi ir skārusi Covid-19. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvija izsludina ārkārtējo situāciju pierobežā ar Baltkrieviju; Jēkabpils novada Saukas pagastā komercdārzā konstatēta bīstamā augu slimība – bakteriālā iedega; un Ar kādām izjūtām tiek gaidīts jaunais mācību gads?

Veselības ministrijai tiks piešķirti papildus 2,8 miljonus eiro, lai varētu segt izdevumus ārstniecības iestādēm par šogad maijā sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas radušies saistībā ar Covid -19 uzliesmojumu un seku novēršanu. No šīs kopējās summas 1,9 miljoni eiro paredzēti sniegto ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai, 729 tūkstoši eiro – stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai, savukārt 163 tūkstoši eiro – laboratorisko izmeklējumu apmaksai.

Latvija izsludinājusi ārkārtējo situāciju valsts pierobežā ar Baltkrieviju līdz 10.novembrim. To šodien lēma valdība. Ārkārtējā situācija uz Baltkrievijas robežas izsludināta no 11.augusta līdz 10.novembrim četrās administratīvajās teritorijās: Ludzas novadā, Krāslavas novadā, Augšdaugavas novadā un Daugavpils pilsētā. 

Slimību kontroles un profilakses centra rīcībā patlaban ir informācija par sešiem ar Covid-19 inficētiem nelegālajiem robežšķērsotājiem, kas pēdējās dienās iekļuvuši Latvijā. Visi šie gadījumi ir saistīti ar patvēruma meklētāju centru "Muceniekos", kur tiek veikti inficēto izolācijas pasākumi.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonu aizdomās par personas nolaupīšanu un darba ekspluatāciju pagājušajā nedēļā aizturēja trīs personu grupu. Tās dalībnieki ilgstošā laika posmā Rīgas reģionā ekspluatējuši vairākas personas, kurām bez samaksas bija jāveic dažāda veida saimnieciskie darbi, kā arī remontdarbi. 

Turpinām ziņas

Valsts augu aizsardzības dienests šogad, veicot bakteriālās iedegas saimniekaugu pārbaudes, visā Latvijas teritorijā noņēmis 413 paraugus no kuriem 20 paraugos konstatēta bīstama augu karantīnas slimība bakteriālā iedega. Kā skaidro dienestā, šogad baktērijai labvēlīgi laika apstākļi veicinājuši slimības parādīšanos trīs jaunās vietās - tā konstatēta divos paraugos, kas ņemti piemājas dārzā Augšdaugavas novada Pilskalnes pagastā, divos paraugos, kas ņemti divos piemājas dārzos Saldus novada Blīdenes pagastā un vienā paraugā, kas ņemts komercdārzā Jēkabpils novada Saukas pagastā.

Desmito ekspedīciju noslēgusi kampaņa Mana jūra, par tīrāko pludmali atzīstot Abragciema pludmali, bet par netīrāko - Liepājas Karostas pludmali. Secināts, ka pēdējo trīs gadu laikā Latvijas piekrastē sarucis tīro pludmaļu skaits no 14 līdz astoņām.

Un vēl

Līdz 1. septembrim palikušas tikai trīs nedēļas, taču skolu direktoriem joprojām nav noteiktas atbildes uz jautājumiem, kā tiks organizēts mācību process, vai klātienes formāts būs iespējams, ja patlaban valstī kopumā 64% izglītības darbinieku ir potējušies, vai tas tiks atļauts tajās skolās, kur sasniegti 80%, ko darīt ar tiem, kas atsakās vakcinēties, un kā būs ar drošības protokolu. Laikraksta Diena aptaujātie skolu direktori atzīst, ka joprojām nav nedz īstas skaidrības par to kas un kā būs darāms jaunajā mācību gadā, nedz arī atbilžu uz neskaidrajiem jautājumiem..

Atstājiet komentāru