2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kultūras ministrijai neizdodas panākt atļauju bērniem apmeklēt koncertus; Nedēļas nogalē Aknīstē norisināsies Sanususī festivāls; un Grupa “bet bet” atzīmē 30 gadus uz skatuves.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 - 14.00 - 15.00
Radio1 ziņās klausieties : Katoļu arhībiskaps aizliedzis no kanceles apšaubīt vakcināciju, Vakar Aizkraukles mežos apmaldījušies divi cilvēki, un Par godu Elvisam Preslijam tapusi jauna lelle Bārbija. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajā pusgadā mirušo bijis divreiz vairāk nekā jaundzimušo; Sestdien sākas pīļu medību sezona; un Gaujas Nacionālā parka teritorijā skatāmi 12 vides un zemes mākslas darbi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kultūras ministrijai neizdodas panākt atļauju bērniem apmeklēt koncertus; Nedēļas nogalē Aknīstē norisināsies Sanususī festivāls; un Grupa “bet bet” atzīmē 30 gadus uz skatuves.

Neraugoties uz kultūras ministra Naura Puntuļa pausto apņēmību labot epidemioloģiskās drošības noteikumus, lai kultūras pasākumus kopā ar vecākiem varētu apmeklēt arī bērni, Kultūras ministrijai pagaidām nav izdevies panākt attiecīgas izmaiņas valdības noteikumos. Diskusija par šīm izmaiņām starpinstitūciju vadības koordinācijas grupā turpināsies šodien. Kultūras ministrijas sagatavotais priekšlikums paredz, ka tā dēvētajos “zaļajos” pasākumos, kurus patlaban var apmeklēt tikai cilvēki, kas ir vakcinēti vai izslimojuši Covid-19, ar negatīvu Covid-19 testu varētu apmeklēt arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Tāpat ierosināts noteikt, ka tā dēvētajos “oranžajos” pasākumos, ko var apmeklēt arī ar negatīvu Covid-19 testu, vienas mājsaimniecības locekļi var atrasties kopā neatkarīgi no skaita.

Lietuvas valdība vakar apstiprināja jaunos, sabiedrībā pretrunīgi vērtētos ierobežojumus, kas ievērojami samazinās pieejamo pakalpojumu klāstu cilvēkiem, kuriem nebūs Covid-19 sertifikāta jeb tā sauktās Iespēju pases. Viņi nevarēs apmeklēt lielos tirdzniecības centrus, restorānus un kafejnīcas, skaistumkopšanas salonus, tāpat būs liegta iespēja apmeklēt telpās notiekošus masu pasākumus. Ierobežojumi stāsies spēkā 13. septembrī, tādējādi svārstīgajiem vēl ir mēnesis laika, lai pieņemtu lēmumu par vakcinēšanos.

Jau ziņots, ka otrdien Lietuvā notika plaša protestu akcija pret šo noteikumu pieņemšanu.

Igaunijā pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai un pieaugot jaunā koronavīrusa izplatības riskiem, Veselības departaments vakar izsludināja ārkārtējo situāciju veselības aprūpes jomā. Tiek norādīts, ka šobrīd plānveida medicīniskās palīdzības sniegšana Igaunijā vēl nav traucēta, bet diemžēl situācija, kad slimnīcās jāparedz papildu gultasvietas Covid-19 pacientiem. Veselības departaments norād, ka pašlaik valstī vērojama tendence, ka slimnīcās nonāk galvenokārt pacienti, kuri nav vakcinēti pret Covid-19.

Ungārijas zemo cenu lidsabiedrība "Wizz Air" 3.oktobrī slēgs savu bāzi lidostā "Rīga". Vienlaikus "Wizz Air" turpinās nodrošināt lidojumus no Rīgas uz vairākiem galamērķiem, tajā skaitā Dortmundi Vācijā, Kutaisi Gruzijā, Eindhovenu Nīderlandē, Bergenu un Oslo Norvēģijā, Stokholmu Zviedrijā, Kijevu Ukrainā, kā arī Šēfildu un Londonu Lielbritānijā. Savukārt lidmašīnas reisi līdz Reikjavīkai no 17.decembra tiks pārcelti uz Viļņu.

Turpinām ziņas

Kaut arī pasaulē turpinās pandēmijas radītie ierobežojumi, arī šogad jau astoto reizi festivāls “Sansusī” notiks klātienē – no 13. līdz 15. augustam rezidenču centrā “Susēja” Aknīstē. Šogad uzsvars būs uz koncertiem. Pirmo reizi festivālā būs ceturtdaļtoņu džezs, tāpat būs arī cita instrumentālā mūzika un vokālā kamermūzika, ierastie kautiņi bāros un 20 minūšu diskotēka. Būs arī instalācijas ārpus teritorijas, kā arī teātra izrādes, kur viena bērnu izrāde piedzīvos savu pirmizrādi. Festivālā ieeja apmeklētājiem ar derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Festivālā ar vecākiem drīkstēs ierasties arī bērni, ar nosacījumu, ka vecuma posmā no 12 līdz 17 gadiem bērniem ir vai nu sertifikāts, vai negatīvs tests.

Jēkabpils pilsētas svētku noslēgumā paredzēts gaismu šovs. Sestdien, 20.augustā no pulksten desmitiem vakarā līdz vieniem naktī Kena parka dīķī būs ūdens ekrāns un gaismu šovs, kas iecerēts, kā iedzīvotāju gaismu pastaiga svētku vakarā. Gaismu spēles ik pa laikam atkārtosies. Šis pasākums paredzēts visiem un nav noteikti ierobežojumi, vienīgais lūgums no pasākuma organizatoriem – nedrūzmēties, jo trīs stundas ir pietiekams laiks, lai visi gribētāji – nākot un ejot pagūtu noskatīties gaismu šovu. 

Un vēl

Grupa “bet bet” šogad atzīmē 30 gadus uz skatuves. Tam par godu izdota grupas pazīstamāko dziesmu grāmata un notiek vasaras koncertu sērija. Koncerttūres noslēguma pasākumā “Hanzas Peronā” tiks svinīgi atvērta gan grupas “bet bet” 60 dziesmu grāmata, gan Guntara Rača jaunākās dzejoļu grāmatas “365” 3. daļa. Grāmatā galvenokārt apkopotas dziesmas, kas izturējušas laika pārbaudi gan koncertos, gan arī ierakstos, bet ir iekļautas arī vairākas tādas, kas klausītājiem būs atklājums. Lielākā daļa dziesmu ir grupas vokālista Zigfrīda Muktupāvela un bundzinieka Guntara Rača kopīgi un atsevišķi sarakstītas. Grāmatā iekļauta arī grupas biogrāfija un pāris vēsturiski fotoattēli.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 - 14.00 - 15.00
Radio1 ziņās klausieties : Katoļu arhībiskaps aizliedzis no kanceles apšaubīt vakcināciju, Vakar Aizkraukles mežos apmaldījušies divi cilvēki, un Par godu Elvisam Preslijam tapusi jauna lelle Bārbija. 

Valsts robežsardze trešdien un ceturtdienas rītā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas novērsusi 91 personas mēģinājumu nokļūt Latvijā. Laikā no 6.augusta līdz 10.augustam par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 295 personas. Kopumā šogad par šīs robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 355 personas.

Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs aizliedzis katoļu draudzēs no kanceles apšaubīt vakcināciju pret Covid-19. Viņš intervijā  TV3 šorīt sacīja, ka šķelšanās vakcinācijas jautājumā ienākusi arī katoļu draudzēs, kurās ir "mūsu reālās sabiedrības pārstāvji un šis pretnostatījums ir ienācis arī baznīcas cilvēku vidū". Tas bijis iemesls, kāpēc bīskapu konference izdevusi dokumentu, paužot attieksmi vakcinācijas pret Covid-19 jautājumā, atzīstot, ka "tā ir pieļaujama un pat vēl vairāk – cilvēki tiek aicināti vakcinēties kopējā labuma vārdā".

Partijas “KPV LV” Saeimas frakciju pametis deputāts Kaspars Ģirģens, liecina parlamentārieša iesniegums Saeimas prezidijam. Līdz ar viņa izstāšanos no “KPV LV” frakcijas tajā paliek pieci Saeimas deputāti, kas ir minimālais parlamentāriešu skaits frakcijas pastāvēšanai.  Paziņojumā medijiem deputāts Kaspars Ģirģens un bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens informēja, ka nolēmuši turpināt savas politiskās gaitas, veidojot jaunu politisku partiju, un izstāties no partijas “Par cilvēcīgu Latviju”/”KPV LV”.

Krivijas Tālajos Austrumos, Kamčatkas pussalā, helikopteram ar tūristiem šorīt iekrītot ezerā, pazuduši astoņi cilvēki. Aviokompānijas "Vitjazj-Aero" helikopters, kurā bijuši 13 pasažieri un trīs apkalpes locekļi, iegāzies vulkāniskajā Kuriļu ezerā un atrodas apmēram 100 metru dziļumā. Astoņiem cilvēkiem pirms helikoptera nogrimšanas izdevies no tā izkļūt un viņi izglābti. Notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu avārijas cēloņus.

Turpinām ziņas 

Vakar tika saņemts izsaukums uz Aizkraukles novada Klintaines pagastu, kur mežā apmaldījies cilvēks. Šajā gadījumā cilvēks no meža izkļuva saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās. Vēl viens līdzīgs izsaukums tika saņemts uz Aizkraukles novada Mazzalves pagastu, kur arī mežā apmaldījies cilvēks. Izmantojot autocisternas raidīto skaņas signālu, tika noteikta cilvēka atrašanās vieta un viņš izvests no meža, kur tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina cilvēkus, dodoties mežā, ņemt līdzi pilnībā uzlādētu mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā var operatīvi informēt par nepieciešamo palīdzību un ar glābējiem apmainīties norādēm. Līdzās tam, dodoties mežā, nepieciešams ievērot zīmīgas vietas – grāvjus, lielus akmeņus, stigas u.c., kas var palīdzēt atrast atpakaļceļu.

Un vēl 

Pasaulē populārā amerikāņu rotaļlietu ražotājkompānija “Mattel” laidusi klajā jaunu “Bārbijas” tipa lelli, lai godinātu slaveno dziedātāju Elvisu Presliju. Lelles radītājus iedvesmojis Preslija slavenais baltais “Amerikāņu ērgļa” kombinezons un apmetnis, lellei pirkstā ir arī iespaidīgs gredzens un mati sakārtoti zirgastē. Lelles cena būs 50 dolāru, un jau tagad paredzams, ka tā varētu interesēt arī dziedātāja fanus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pirmajā pusgadā mirušo bijis divreiz vairāk nekā jaundzimušo; Sestdien sākas pīļu medību sezona; un Gaujas Nacionālā parka teritorijā skatāmi 12 vides un zemes mākslas darbi.

Šogad pirmajā pusgadā reģistrēti 16 tūkstoši 778 mirušie, kas ir par 2 tūkstoši 759 jeb 19,7% vairāk nekā pagājušā gada sešos mēnešos un divreiz vairāk nekā jaundzimušo, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie provizoriskie dati. Dzimušo skaits Latvijā jau piekto gadu samazinās un dabiskais pieaugums valstī saglabājas negatīvs. Šī gada pirmajā pusgadā iedzīvotāju skaits valstī, mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu, samazinājās par 8 tūkstoši 427 cilvēkiem. Šogad sešos mēnešos reģistrētas 3 tūkstoši 724 laulības, un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu tas ir par 135 laulībām vairāk. Tomēr nav sasniegts pirms pandēmijas rādītājs, kas bija virs 4 tūkstoši laulību sešos mēnešos. Šī gada 1.jūlijā provizoriskais iedzīvotāju skaits Latvijā ir 1,8 miljoni.

Atklātajā konkursā uz Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra amatu uz otro kārtu izvirzīti trīs pretendenti. Viņi atlases komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un prezentēs stratēģisko redzējumu par Izglītības un zinātnes ministrijas attīstību, kā arī izglītības, zinātnes, sporta, jaunatnes un valsts valodas politikas vidēja un ilgtermiņa prioritātēm un attīstību. Savukārt uz konkursa trešo kārtu izvirzītie pretendenti tiks vērtēti, pārbaudot viņu vadības kompetences: stratēģisko redzējumu, spēju pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, komandas vadīšanu, darbinieku motivēšanu un attīstīšanu, pārmaiņu vadīšanu. Konkursa noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabineta apstiprinājumam.

Rūpniecības produkcijas izlaide Latvijā šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2020.gada sesto mēnesi palielinājusies par 7,6%, kas ir mazāks kāpums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" šodienn publicētie dati par 26 ES dalībvalstīm. Kāpums maijā gada griezumā reģistrēts visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejama informācija, bet straujākais tas bijis Beļģijā (+23,2%), Lietuvā (+20,1%) un Slovēnijā (+18,9%). 

Turpinām ziņas

Sestdien, 14. augustā sāksies ūdensputnu medību sezona. Publiskajās ūdenstilpēs un to tauvas joslā medījamos ūdensputnus drīkst medīt bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju. Medības ir aizliegtas publiskajos ezeros un upēs, kas atrodas pilsētu teritorijās. Ūdensputnu medību sezonu atklās 14. augustā plkst. 16.00. Medību sezonas sākumā, no 14. augusta līdz 14. septembrim, ūdensputnus atļauts medīt trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15. septembra līdz 30. novembrim – katru dienu. 

Pirms apkures sezonas sākuma no dūmeņiem jāiztīra sodrēji, bet mājai jābūt aprīkotai ar dūmu detektoriem un ugunsdzēsības aparātu, norāda Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti. Līdz oficiālajam apkures sezonas sākumam 1. novembrī jāiztīra sodrēji no dūmeņiem - tas attiecas uz cietā kurināmā apkures ierīcēm. Ilgdedzes cietā kurināmā ierīces dūmvads jātīra vēl papildus reizi kurināmās sezonas laikā. 

Un vēl

Vides un mākslas festivāls “GreenFest '21” aicina aplūkot divpadsmit Latvijas mākslinieku radītus vides un zemes mākslas objektus, kas izvietoti Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Kā informēja festivāla organizatori, “Greenfest” ir zaļā dzīvesveida festivāls, kas norisinās kopš 2018. gada. Iepriekšējos trīs gadus festivāls notika Siguldā Zaļās villas kvartālā, trīs dienas pulcējot lektorus un zaļā dzīvesveida entuziastus un daloties zināšanās par zaļu un videi draudzīgu dzīvesveidu.  “GreenFest” mākslas festivāls norisinās no 8. augusta līdz 31. oktobrim, tomēr apmeklētājiem jāņem vērā, ka zemes mākslas pamata ideja ir radīt no dabas un ļaut tai to paņemt atpakaļ, tādēļ daudzi darbi nebūs ilglaicīgas vides sastāvdaļas, jo katra mākslas objekta redzamais mūža cikls ir atšķirīgs.

Atstājiet komentāru