2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidenta Levita reitings - vēsturiski zems; Jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņiem mācības nodrošinās vairākās ēkās; un Itālijā, iespējams, reģistrēta visu laiku agstākā gaisa temperatūra.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par vakcinācijas imitāciju un kukuļ došanu, aizturētas septiņas personas; Ne visi tirgotāji gatavi atdot naudu par pasākuma biļetēm; un Kad gaidāms sausāks un siltāks laiks?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiktīva vakcinācija pret Covid-19 nodrošināta vairāk nekā 200 cilvēkiem; Nākamnedēļ notiks pašvaldību savienības kongress; un Sākoties pīļu medībām, notiks pastiprinātas pārbaudes noteikto ierobežojumu ievērošanā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidenta Levita reitings - vēsturiski zems; Jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņiem mācības nodrošinās vairākās ēkās; un Itālijā, iespējams, reģistrēta visu laiku agstākā gaisa temperatūra.

Valsts prezidenta Egila Levita darbības novērtējums sasniedzis vēsturiski zemāko atzīmi. Viņa darbību pozitīvi vērtē 25%, bet negatīvi - 60% respondentu, liecina SKDS dati. Salīdzinot ar to, kā sabiedrība ir vērtējusi iepriekšējos Latvijas prezidentus, tas ir zems vērtējums. SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš norāda, ka to varētu skaidrot ar Covid-19 situāciju. Viņš nešaubās, ka Levitam ir iespēja uzlabot reitingu, tomēr tad, ja prezidenta popularitāte aizvien būs tikpat zema, maz ticams, ka politiķi sadūšotos viņu pārvēlēt uz otro termiņu. 

Cilvēktiesību eklsperti un tiesībsargs ceļ trauksmi, norādot, ka robežpārkāpējus, kuri Latvijā ierodas no Baltkrievijas, nedrīkst dzīt atpakaļ - tā tiek pārkāptas viņu cilvēktiesības. Ministru kabineta rīkojumā, ar kuru pierobežā izsludināta ārkārtējā situācija migrantu krīzes dēļ, noteikts, ka “nepieņem personu iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu”. Tādējādi tiekot pārkāptas robežpārkāpēju cilvēktiesības. Uz to intervijā Re:Tvziņām norādījis tiesībsargs Juris Jansons un nevalstiskās organizācijas “Latvijas cilvēktiesību centrs” jurists Edgars Oļševskis.

Tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā aizliegta vienošanās cita starpā bijusi arī par tādiem būvobjektiem kā Rīgas pils, Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs Torņkalnā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ēka, Liepājas cietums un citi, liecina Konkurences padomes publiskotais pilnais saraksts par lietā iesaistītajiem objektiem. Kopumā starp 77 būvnieku kartelī pārrunātajiem objektiem ir vairāki projekti Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Jēkabpilī.  

Jau ziņots, ka konkurences padomes atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 miljoni 989 tūkstoši 991 eiro.

Izmantojot cilvēku uzticību, jau vairāk nekā gadu Latvijā turpina uzdarboties telefonkrāpnieki. Šoreiz tiem izdevies iztukšot Olaines Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu baznīcas draudzes kontu. No konta izņemti vairāk nekā 5000 eiro. Pirms dievkalpojuma draudzes mācītājs saņēmis īsziņu it kā no Swedbank. Brīdī, kas viņš ziņu lasījis, zvanījis tālrunis, kur zvanītājs teicis to pašu, kas rakstīts īsziņā. Priesteris krāpniekam noticējis un atklājis bankas datus. Kad pēc pāris stundām beidzies dievkalpojums, konts jau izrādījies tukšs. Policija izmeklē notikušo.

Turpinām ziņas

Sakarā ar Jēkabpils Valsts ģimnāzijas renovācijas darbu iekavēšanos, no 1.septembra mācībām paredzētais korpuss netiks pabeigts. Tāpēc Jēkabpils novada domes finanšu komitejas sēdē tika izskatīts jautājums par papildus telpu piemeklēšanu 900m2 apmērā, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītības procesu 500 ģimnāzijas izglītojamajiem un radītu atbilstošus darba apstākļus 60 pedagogiem. Papildus telpas ir nepieciešamas līdz 2022.gada 1.janvārim.
Šobrīd ir zināms, ka daļa ģimnāzijas audzēkņu tiks izvietota Jēkabpils 2.vidusskolas brīvajās telpās Rīgas ielā 200A. Tāpat daļa tiks izvietotas Jēkabpils 2.vidusskolā Jaunajā ielā 44, kā arī tiek plānots skolēnus izvietot bijušās vakarskolas telpās Palejas ielā 32. Finanšu komiteja šo lēmumu atbalstīja, par šo telpu izmantošanu vēl jālemj Jēkabpils novada domei.

Pilnā sparā noris projektā “Industriālās teritorijas piekļuves uzlabošana un revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpils pilsētas Ziemeļaustrumu daļā” plānotie būvdarbi. To gaitā paredzēta Oļu, Mālu, Zīlānu un Ķieģeļu ielas posmu pārbūve. Oļu ielas pārbūve jau ir pabeigta. Objekts tiek gatavots nodošanai ekspluatācijā. Kopējās Oļu ielas pārbūves izmaksas ir  269 tūkstoši 627 eiro. Būvdarbus veica SIA “Krustpils”. Oļu ielā ir izbūvēts jauns ceļa segums posmā no Zīlānu ielas līdz iebrauktuvei SIA “Gaujas koks”.

Un vēl

Sicīlijā, iespējams, reģistrēta visu laiku augstākā gaisa temperatūra Eiropā - 48,8 grādi pēc Celsija skalas, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Reģionālās varas iestādes trešdien ziņoja par šiem skaitļiem, kas gan vēl jāpārbauda Pasaules meteoroloģijas organizācijai. Saskaņā ar tās datiem pašreizējais oficiālais rekords Eiropā ir 48 grādi pēc Celsija skalas, kas reģistrēts Atēnās, Grieķijā, 1977. gadā. Jaunāko karstuma vilni Itālijā izraisījis anticiklons ar segvārdu "Lucifers", kas virzās no Āfrikas. Tiek prognozēts, ka "Lucifers" tālāk virzīsies uz ziemeļiem - pāri Itālijai, vēl vairāk paaugstinot gaisa temperatūru pilsētās, tajā skaitā galvaspilsētā Romā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par vakcinācijas imitāciju un kukuļ došanu, aizturētas septiņas personas; Ne visi tirgotāji gatavi atdot naudu par pasākuma biļetēm; un Kad gaidāms sausāks un siltāks laiks?

Valsts robežsardze ceturtdien, 12. augustā, novērsa 101 personas mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, informēja Valsts robežsardzē.

Nepieciešamības gadījumā nelegālo imigrantu izvietošanai plānots izmantot bijušās Ezersalas speciālās pamatskolas ēku Ludzas novadā. Lai arī amatpersonas iepriekš publiski norādījušas uz telšu apmetnes izveidošanu, patlaban vairs netiek domāts par teltīm pārkāpēju izvietošanai, jo gatava ēka ir efektīvāka nekā telšu apmetnes izveidošana ar nepieciešamo infrastruktūru.

Bērnu vecumā no sešiem līdz desmit gadiem vakcinācija pret Covid-19 varētu būt iespējama aptuveni no oktobra beigām, taču pētījumi aizvien turpinās. Veselības ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka šobrīd visai raiti norit jauniešu vakcinācija, kas nozīmē, ka tām klasēm un skolām, kur tiks sasniegta teju pilna vakcinācijas aptvere, būs iespēja strādāt tā saucamajā zaļajā režīmā. Paredzēts, ka klātienes skolu darbībai visiem nevakcinētajiem vai nepārslimojušajiem skolēniem reizi nedēļā vajadzēs veikt Covid-19 testu. 

Valsts policija šomēnes aizdomās par kukuļa došanu ārstam, kā arī vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju, par to pieprasot un saņemot materiālu labumu, ir aizturējusi septiņas personas. Plašāk par šiem gadījumiem policija šodien informēs attālinātā preses konferencē. Krimināllikums noetic, ka valsts un pašvaldību ārstniecības iestāžu darbiniekiem par dokumentu viltošanu var tikt piemērots ne tikai piespiedu darbs vai naudas sods, bet arī brīvības atņemšana līdz vienam gadam.

Turpinām ziņas

Biļešu tirgotāji Kultūras ministrijas paziņojumu, ka līdz augusta beigām iespējams atgūt naudu par biļetēm uz kultūras pasākumiem, izprot dažādi. Ministrija ziņoja, ka personas, kuras biļeti iegādājās līdz 15. jūnijam, bet pasākumu nevar apmeklēt, jo nav derīga Covid-19 sertifikāta, biļeti var nodot. Noskaidrojies, ka vieni tirgotāji naudu ir gatavi atdot, bet citi norāda, ka ministrijas ziņojums nav pilnvērtīgs un atmaksāt pagaidām negrasās. Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrā norāda, ka tirgotājam nauda ir jāatmaksā.

No šodienas apmeklētājiem atvērts atjaunotais un pārbūvētais Ķemeru vēsturiskais parks. Ķemeru parkam ir vairāk nekā 180 gadu sena vēsture. Parka pārbūve uzsākta 2019. gada oktobrī, un projekts izmaksājis 9,5 miljonus eiro. No tiem lielākā daļa ir Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums, bijusi arī neliela valsts budžeta dotācija, taču pati pašvaldība ieguldījusi 3,5 miljonus eiro.

Un vēl

Turpmākajās dienās laiku Latvijā noteiks cikloni, tāpēc bieži būs vējains, līs un kļūs arī vēsāks, liecina prognozes. Brīvdienās visā Latvijā ik pa laikam līs, sestdien valsts centrālajā un austrumu daļā vietām būs stipras pērkona lietusgāzes, iespējama arī krusa. Valdošais būs brāzmains dienvidu, dienvidrietumu vējš līdz 10–16 metriem sekundē, bet svētdien Kurzemē vietām 17–20 metri sekundē. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs +10..+15 grādu robežās, dienās +18..+23 grādi, sestdien Latgalē un Sēlijā vietām līdz +24..+25 grādiem. Nākamnedēļ laikapstākļi būs līdzīgi, tikai kļūs nedaudz vēsāks, sākot ar otrdienu, temperatūra pēcpusdienās nepārsniegs +16..+21 grādu, naktīs +9..+14 grādi. Sausāks un siltāks laiks, visticamāk, iestāsies mēneša nogalē.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Fiktīva vakcinācija pret Covid-19 nodrošināta vairāk nekā 200 cilvēkiem; Nākamnedēļ notiks pašvaldību savienības kongress; un Sākoties pīļu medībām, notiks pastiprinātas pārbaudes noteikto ierobežojumu ievērošanā.

Valsts policija izmeklēšanā atklājusi trīs personu grupu, kura apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas klientiem nodrošināja Covid-19 sertifikāta saņemšanu. Pirmajā lietā valsts amatpersona piedāvājusi kukuli medicīnas personālam par otrās vakcīnas fakta viltošanu. Vīrietis, kurš piedāvājumu izteica, aizturēts, un viņam noteikts aizdomās turētā statuss. Savukārt otrā gadījumā aizturētas trīs sievietes, no kurām viena medmāsa. Arī trešajā gadījumā tika aizturēta trīs personu grupa, kurā arī bija medmāsa. Policija aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri izmantojuši noziedzīgos pakalpojumus, jo, sadarbojoties ar izmeklētājiem, likums dod tiesības pieņemt arī lēmumu par atbrīvošanu no kriminālatbildības.

Latvijā šā gada pirmajos sešos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn starp Eiropas Savienības valstīm bijis vidēji straujš eksporta pieaugums, liecina šodien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati. Šā gada janvārī-jūnijā salīdzinājumā ar 2020.gada pirmajiem sešiem mēnešiem eksporta apmērs Latvijā pieaudzis par 20%. Lielākais eksporta kāpums šajā periodā fiksēts Slovākijā (+29%), Horvātijā (+27%) un Igaunijā (+26%). Lietuvā reģistrēts 19% pieaugums, bet mazākais pieaugums bijis Dānijā (+9%).

Jūnijā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 122,3 tūkstoši ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 4,1% mazāk nekā 2020.gada jūnijā un par 68,9% vairāk nekā maijā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Visvairāk ārvalstu viesu uzņemts no Lietuvas (6,9 tūkst.), Igaunijas (4,5 tūkst.), Vācijas (3,9 tūkst.), Krievijas (3,5 tūkst.), Polijas (2,4 tūkst.) un Apvienotās Karalistes (2 tūkst.).

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, 20.augustā, Salacgrīvā notiks 31. Latvijas Pašvaldību savienības kongress, kurā paredzētas pašvaldību savienības valdes, priekšsēža un vietnieku vēlēšanas. Kongresā īpaša uzmanība šogad tiks pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar pašvaldību darbu pēc Administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas un organizācijas stratēģiskajiem darbības virzieniem. Kongresa norise plānota klātienē, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Labklājības ministrija informē, ka 1. oktobrī notiks pensiju un atlīdzību indeksācija un tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 470 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 470 eiro, indeksēs tikai daļu no piešķirtās summas – jau pieminētos 470 eiro. Palielinājums būs atkarīgs gan no pensijas un atlīdzības apmēra, gan piemērojamā indeksa. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar I grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem tiks indeksēts viss pensijas apmērs.

Un vēl

Sākoties ūdensputnu medību sezonai, dabas aizsardzības pārvalde atgādina ievērot noteiktos ierobežojumus munīcijas izmantošanā un medījamajās sugās. Ne tikai sezonas sākumā, bet arī visā tās garumā gan pārvalde, gan citas institūcijas pastiprināti kontrolēs šo ierobežojumu ievērošanu. Jau ziņots, ka medību sezona ūdensputniem sāksies sestdien 14. augustā pulksten 16.

Atstājiet komentāru