2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 noliedzēji traucē mediķiem sniegt palīdzību pacientam; Brīvdienās Aizkraukles novadā noslīcis cilvēks; un Kuras no šīs nedēļas dienām būs vislietainākās un kura visvējainākā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas padomes komisāre aicina Latviju attiecībā pret migrantiem ievērot cilvēktiesības; Jēkabpilī pikets pret obligāto vakcināciju noritējis bez pārkāpumiem; un Ekonomikas ministrija uzsākusi kampaņu, aicinot izglītoties visa mūža garumā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts ieņēmumu dienesta muitā pieaudzis deklarāciju apjoms; Šonedēļ atklās Europe Direct centru Jēkabpilī; Un Ar vides objekta “Labklājība” atklāšanu šodien sākas Jēkabpils pilsētas svētku nedēļa;

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 noliedzēji traucē mediķiem sniegt palīdzību pacientam; Brīvdienās Aizkraukles novadā noslīcis cilvēks; un Kuras no šīs nedēļas dienām būs vislietainākās un kura visvējainākā?

Naktī uz svētdienu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem, iespējams, Covid-19 noliedzēji traucējuši sniegt palīdzību kādam pacientam, liecina dienesta publiskotā informācija sociālajā tīklā Facebook. Mediķi vēsta, ka tas, iespējams, saistāms ar apzinātu provokāciju no to cilvēku puses, kuri aktīvi iestājas pret Covid-19 vakcīnām un noliedz vīrusa eksistenci un tā bīstamību. Dienests saistībā ar notikušo grasās vērsties Valsts policijā.

Pieaugot darbaspēka deficītam, arvien biežāk darba dēvēji izvēlas darbaspēka ilgtermiņa nomas pakalpojumu, ko sniedz darbaspēka nodrošināšanas uzņēmums “Agence”. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 70 tūkstošu cilvēku, kuri aktīvi meklē darbu. Tikmēr 64,7% uzņēmēju darbaspēka pieejamību valstī vērtē negatīvi. Situācija skaidrojama ar faktu, ka darbaspēka rezerves ir izkliedētas reģionos, kamēr nacionālā ekonomika ir koncentrēta Rīgā un Pierīgā. Darbaspēka nodrošināšanas pakalpojums tiek īstenots, SIA “Agence” sadarbojoties ar valsts, reģionālām un pašvaldību institūcijām, kā arī privātajiem uzņēmumiem. 

Haiti sestdien satricināja zemestrīce ar stiprumu 7,2 magnitūdas pēc Rihtera skalas, kurā bojā gājušo skaits pārsniedz 700, bet cietušo 2 tūkstoši 800 cilvēku. Zemestrīce sagrāvusi daudzas ēkas, kā arī nodarījusi citus postījumus. Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīces epicentrs atradies apmēram 125 kilometrus uz rietumiem no galvaspilsētas Portoprensas, bet hipocentrs bijis 10 kilometru dziļumā. Jau ziņots, ka 2010. gada janvārī 7 magnitūdu zemestrīcē Haiti gāja bojā vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku un tika nodarīti ļoti lieli postījumi.

Islāmistu grupējuma “Taleban” kaujinieki vakar bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās. Afganistānas amatpersonas paziņojušas, ka talibi pilsētai neuzbruks un paredzēts varu mierīgā ceļā nodot pagaidu valdībai. Arī talibi paziņojuši, ka grib mierīgi pārņemt valsti pilnīgā kontrolē dažu tuvāko dienu laikā. Tikmēr Kabulas lidostu pārpludinājuši cilvēki, kas steigšus vēlas pamest pilsētu un valstis slēdz vēstniecības un steigšus evakuē savu diplomātisko pārstāvniecību darbiniekus. Pienākušas arī ziņas, ka valsti pamet arī valdības amatpersonas un prezidents Ašrafs Gani.

Turpinām ziņas

Daudzviet Latvijā sestdien notika iedzīvotāju protesti pret obligātu vakcināciju pret Covid-19. Obligātu vakcināciju izglītības un dažu citu jomu darbiniekiem paredz likuma grozījumi, ko Saeima 1. lasījumā atbalstīja 4. augustā. Neapmierinātību par šiem politiķu plāniem pauda cilvēki Rīgā, Aizkrauklē, Limbažos, Talsos, Gulbenē un citās Latvijas pašvaldībās. Saistībā ar protestiem Valsts policija sākusi 15 administratīvā pārkāpuma procesus. Lielākā daļa no tiem saistīti ar piketu nesankcionētu rīkošanu.

Sestdien Aizkraukles novada Skrīveru pagastā no Dīvajas upes izcelts bojā gājis cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Valsts policija skaidro bojā gājuša personību un nāves apstākļus. Kopš šī gada sākuma VUGD piedalījies 82 mirušu cilvēku izcelšanā no ūdenstilpēm, tai skaitā peldsezonā no ūdenstilpēm izcelti 52 bojāgājušie.

Šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki steigušies palīgā jau 33 cilvēkiem, kuri apmaldījušies mežā. Pērn VUGD palīdzēja 84 cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežā. Iemesli, kādēļ cilvēki apmaldās, ir dažādi – kāds aizraujas ar sēņošanu un ogošanu un nepamana, kur aizgājis, bet cits uzticas ierīcēm, kuras izlādējas, vai sēņo un pastaigājas nepazīstamās vietās. VUGD atgādina – dodoties mežā, jāatceras par drošību un līdzi jāņem uzlādēts mobilais telefons, lai nepieciešamības gadījumā varētu izsaukt operatīvos dienestus. 

Un vēl

Jaunajā darba nedēļā Latvijā ciklona ietekmē bieži gaidāms lietus un brāzmains vējš, prognozē sinoptiķi. Lielākais nokrišņu daudzums prognozēts periodā no pirmdienas pēcpusdienas līdz ceturtdienai, savukārt vējainākā diena varētu būt trešdiena, kad piekrastē gaidāmas dienvidrietumu vēja brāzmas ap 20 metriem sekundē. Gaisa temperatūra naktīs pārsvarā pazemināsies līdz +10..+15 grādiem, bet maksimālā temperatūra dienas laikā galvenokārt gaidāma +16..+22 grādu robežās. Siltāk būs nedēļas sākumā, pirmdien temperatūra sasniegs +26 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas padomes komisāre aicina Latviju attiecībā pret migrantiem ievērot cilvēktiesības; Jēkabpilī pikets pret obligāto vakcināciju noritējis bez pārkāpumiem; un Ekonomikas ministrija uzsākusi kampaņu, aicinot izglītoties visa mūža garumā.

Neatkarīgi no bēgļu, migrantu vai patvēruma meklētāju izcelsmes valsts, saskaroties ar pēkšņu šo cilvēku ierašanos, ir ārkārtīgi svarīgi, ka Eiropas Padomes dalībvalstis pilnībā izpilda savas saistības, ko paredz Eiropas Cilvēktiesību konvencija, Konvencija par bēgļu statusu, kā arī citi spēkā esoši starptautiski instrumenti. Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāre Dunja Mijatoviča norāda, ka šie instrumenti tieši tam ir domāti – lai valstis arī ļoti sarežģītos apstākļos varētu rīkoties pareizi. Mijatoviča skaidroja, ka šie instrumenti nozīmē – garantēt to, ka ieradušies cilvēki netiek atgriezti atpakaļ bez pienācīgas procedūras ar adekvātu aizsardzību un aicina Latviju ievērot migrantu cilvēktiesības. 

Jau ziņots, ka bažas par notiekošo Latvijas–Baltkrievijas pierobežā, ka Latvijas amatpersonas ārkārtējās situācijas laikā atgriež atpakaļ Baltkrievijā imigrantus, kuri cenšas nelegāli šķērsot robežu, paudusi arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Bēgļu aģentūra, norādot, ka īstenotie pasākumi var pilnībā liegt iespēju cilvēkiem, kuriem nepieciešama aizsardzība, lūgt patvērumu reģionos, uz kuriem attiecas ārkārtējā situācija.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks šodien intervijā Latvijas televīzijai pauda neizpratni par ANO Bēgļu aģentūras paziņoto, sakot, ka bažas par notiekošo būtu jāadresē Baltkrievijai, kur sākotnēji ierodas nelegālie robežšķērsotāji, kuri nāk galvenokārt no Irākas.

Prognozes liecina, ka tuvāko piecu gadu laikā Latvijā nav gaidāms terorisma draudu pieaugums, tāpēc nozīmīgākais risks arī turpmāk būs atsevišķu Latvijas iedzīvotāju radikalizēšanās un iesaistīšanās teroristiskās aktivitātēs, liecina Iekšlietu ministrijas  sagatavotā Latvijas pretterorisma stratēģija 2021.-2026.gadam. Valsts drošības dienesta redzeslokā regulāri nonāk atsevišķas personas, kuras izrāda interesi par teroristu organizācijām un islāma radikālo interpretāciju, kā arī atsevišķas garīgi nelīdzsvarotas personas, kuras, iedvesmojoties no internetā pieejamajiem teroristu propagandas materiāliem, ir iesaistījušās teroristisku uzbrukumu plānošanā.

Turpinām ziņas

Sestdien Jēkabpilī pikets pret obligāto vakcināciju noritēja bez pārkāpumiem. Uz to Krustpils parkā bija pulcējušies iedzīvotāji ar plakātiem rokās, kuru teksti aicināja ļaut katram brīvprātīgi izvēlēties vakcinēties vai nevakcinēties, nedalīt sabiedrību vakcinētajos un nevakcinētajos, ņemt vērā, ka nodokļus maksā visi vienādi, aicinājums neeksperimentēt ar cilvēkiem un neatņemt darbu nevakcinētajiem. Protesta akciju vēroja arī valsts policijas pārstāvji. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils iecirkņa policijas kapteinis Jānis Stikāns sacīja, ka protesta akcija noritējusi bez pārkāpumiem un konfliktsituācijām un Jēkabpilī piketētājiem nav sastādīts neviens administratīvā pārkāpuma protokols.

Piketa dalībniece Laura sarunā ar Radio1 sacīja, ka piketā piedalījos, jo uzskata, ka tiek pārkāptas cilvēktiesības. Katra paša cilvēka ziņā esot tas, ko darīt ar savu ķermeni, kādas medicīniskas manipulācijas veikt vai neveikt. Tāpēc neesot saprotama valdības nostāja attiecībā uz bērnu un jauniešu vakcinēšanu, jo viņi jau tā savas dzīves laikā tiekot vakcinēti pret ļoti daudzām slimībām. Kāpēc jāvakcinē bērni vēl pret vīrusu, kurš viņiem nesot bīstams. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1. līdz 15.augustam kopumā reģistrēti 11 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir arī divu pēdējo nedēļu jeb 14 dienu rādītājs, tajā skaitā sestdien reģistrēti pieci saslimušie. Savukārt kopumā kopš 1.jūlija Jēkabpils novadā reģistrēti 29 saslimšanas gadījumi. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir zems - 27,1 saslimušais.

Un vēl

Ar mērķi aktualizēt un skaidrot iedzīvotājiem mūžizglītības nozīmi un ieguvumus, Ekonomikas ministrija uzsākusi sabiedrības informēšanas kampaņu "Esi konkurētspējīgs! Uzdrošinies mācīties mūža garumā!". Pētījumu centra SKDS nesen veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja par attieksmi jautājumos, kas saistīti ar pastāvīgu nepieciešamību mācīties un mūžizglītības tēmas aktualitāti, liecina - pārliecinoši lielākā daļa jeb 96% respondentu piekrīt, ka jaunas zināšanas un prasmes ir nepieciešams apgūt visa mūža garumā. Vienlaikus vairāk kā puse jeb 54% respondentu atzina, ka nejūtas droši par to, vai līdz pensijas vecuma sasniegšanai varēs nostrādāt savā esošajā profesijā, neapgūstot jaunas zināšanas un prasmes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts ieņēmumu dienesta muitā pieaudzis deklarāciju apjoms; Šonedēļ atklās Europe Direct centru Jēkabpilī; Un Ar vides objekta “Labklājība” atklāšanu šodien sākas Jēkabpils pilsētas svētku nedēļa;
 
SIA "Depozīta iepakojuma operators" noslēdzis līgumus ar lielāko daļu tirdzniecības ķēdēm par 800 taromātu uzstādīšanu veikalos. Jau ziņots, ka 2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022. gada februārī. 

Kopš 1. jūlija, kad stājās spēkā jaunais regulējums par PVN maksāšanu jau no pirmā centa un sūtījuma muitošanu sūtījumiem no trešajām valstīm, Valsts ieņēmumu dienesta muitā ievērojami pieaudzis deklarāciju apjoms, tāpat VID salīdzinoši bieži saņem jautājumus par dubulto PVN maksāšanu sūtījumiem no trešajām valstīm. Ja līdz 1. jūlijam muitā vidēji dienā bija 200 deklarācijas, tad tagad tās ir ap 8000 un vairāk. Tomēr tas nav viss sūtījumu apjoms, jo pēc Latvijas Pasta sniegtās informācijas pirms jaunās kārtības stāšanās spēkā vidēji dienā Latvijā nonāca 25 tūkstoši sūtījumu no trešajām valstīm. Šobrīd šāds apjoms vēl nav sasniegts.

Paralimpiskās spēles, kas jau 24. augustā sāksies Tokijā, gluži tāpat kā olimpiskās spēles notiks bez skatītāju klātbūtnes, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā paralimpisko spēļu rīkotāji. Tiesa gan, būs atļauts klātienē spēles vērot skolēniem, ja viņiem tas ir iekļauts izglītības programmā, ja vien to atļaus skola un vecāki. Paralimpiskās spēles Tokijā norisināsies no 24. augusta līdz 5. septembrim. Latviju pārstāvēs septiņi sportisti septiņās disciplīnās.

Turpinām ziņas

1.maijā, visā Eiropā darbu uzsāka vairāk nekā 420 EUROPE DIRECT centri. EUROPE DIRECT centra Jēkabpilī darbību līdz 2025.gadam nodrošinās Jēkabpils Agrobiznesa koledža. Jēkabpils centra mērķis ir veidot labāku izpratni par to, kā darbojas Eiropas Savienība, un informēt iedzīvotājus par tās sniegtajām iespējām un aktualitātēm. Centra atklāšana paredzēta 20.augustā pulksten septiņos vakarā, un centrs būs atvērts apmeklētājiem no pulksten sešiem līdz astoņiem vakarā. Tas atrodas Pasta ielā 1, Agrobiznesa koledžas iekšpagalmā.

Turpinot akadēmiķa Jāņa Stradiņa izloloto Sēlijas asociācijas ideju un tās organizēto Sēlijas kongresu tradīciju, vēsturiskās Sēlijas asociācijas biedri 11. septembrī Viesītes kultūras pilī aicina piedalīties 10. SĒLIJAS KONGRESĀ. Tajā iecerēts domāt un diskutēt, kā atjaunot Sēlijas asociācijas darbību un kā jaunā Latviešu vēsturisko zemju likuma kontekstā koordinēt Sēlijas iedzīvotāju, sabiedrisko organizāciju un pašvaldību sadarbību Sēlijas izaugsmei. 

Un vēl

Šodien sākas Jēkabpils pilsētas 351.gadadienas svinību nedēļa. Svētki pilsētā noritēs ar saukli “Tik un tā augustā”. Šodien svētku nedēļa pulksten sešos vakarā sāksies ar vides objekta “Labklājība” atklāšanu Rīgas ielas Krustpils tirdziņā. Šeit notiks arī klezmeru jeb ēbreju mūzikas ansambļa “L’Chaim” koncerts. Tas būs daļēji drošs stāvkoncerts.  Tas nozīmē, ka apmeklējot pasākumu, jāuzrāda derigs Covid – 19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs ir vakcinējies vai izslimojis Covid-19 pēdējā pusgada laikā, vai veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. Apmeklējot pasākumu obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Atstājiet komentāru