2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Trešdienas vakarā Vecrīgā pulcējās aptuveni 4 tūkstoši piketētāju; Jēkabpilietim izdevies izārstēties no Covid-19 ar 100 procenti plaušu bojājumiem; un Latvijas zinātnieki atkal dodas pētīt Arktikas ledājus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 - 14.00 - 15.00
Radio1 ziņās klausieties : Šodien aprit 30 gadi kopš augusta puča, Latvijā pieaug bioloģisko dārzu skaits, un Ar kādiem pasākumiem šodien turpinās pilsētas svētku svinēšana. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; "Krājbankas" vadītājiem piespriež cietumsodu un konfiscē mantu; Jēkabpils galvenajā bibliotēkā atklāta Baltijas ceļam veltīta izstāde; un Upēs daudzviet kāpj ūdens līmenis

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Trešdienas vakarā Vecrīgā pulcējās aptuveni 4 tūkstoši piketētāju; Jēkabpilietim izdevies izārstēties no Covid-19 ar 100 procenti plaušu bojājumiem; un Latvijas zinātnieki atkal dodas pētīt Arktikas ledājus.

Trešdienas vakarā Vecrīgā pulcējās aptuveni 4 tūkstoši piketētāju, lai protestētu pret "obligātu vakcināciju" pret Covid-19. Sākotnēji ap pulksten septiņiem vakarā pie Brīvības pieminekļa bija ieradušies apmēram 200 cilvēku politiķa Aināra Šlesera vadībā. Protestētāju pūlis lēnām izauga vēl par pāris simtiem un devās uz Rīgas pili. Tikmēr arī pie Rīgas pils sāka pulcēties cilvēki – no sākuma pāris simti, bet uz protesta akcijas oficiālo sākumu ap pulksten astoņiem vakarā, saplūstot abām protestētāju grupām, to skaits jau bija lēšams ap vairākiem tūkstošiem. Pēc tam protestētāji devas uz Ministru kabineta ēku, kur jau bija pulcēti lielāki policijas spēki. Ap pulksten desmitiem vakarā pikets noslēdzās. Par uzbrukumu policistam ierosināts kriminālprocess. Policija sola saukt pie atbildības piketa organizētājus.

Katras skolas vadība būs tiesīga lemt par kvalitatīvu izglītības procesu organizēšanu savā izglītības iestādē atbilstoši Covid-19 situācijai skolas vidē. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece atzīmē, ka katrai skolai ir jābūt izstrādātai un ar pašvaldību saskaņotai kārtībai, lai gan skolēni, gan viņu vecāki, gan izglītības iestādē nodarbinātie zinātu, kā operatīvi rīkoties konkrētās Covid-19 situācijās. Tāpat skolas direktoriem ir regulāri jāvērtē situācija skolā, klasēs, lai lemtu par kvalitatīvu izglītības procesa rīkošanu. Ja tas ir nepieciešams, skolu vadība, vienojoties ar skolas padomi un dibinātāju, būs tiesīga lemt arī par sejas masku lietošanu visiem mācību procesā iesaistītajiem, tajā skaitā arī vakcinētām un ar vīrusu izslimojošām personām.

Valsts vides dienests akciju sabiedrībai "Rīgas piena kombināts" konstatējis nelegālu neattīrītu notekūdeņu novadīšanu lietus kanalizācijas sistēmā. Sākotnēji tika konstatēts, ka Rīgā, Bieķengrāvī, tiek novadīti neattīrīti notekūdeņi. Piesaistot pašvaldības pārstāvjus un izsekojot notekūdeņu virzību, atverot aku pēc akas, tika konstatēts, ka notekūdeņus lietus kanalizācijas sistēmā novada "Rīgas piena kombināts". Turklāt uzņēmums bija izveidojis speciālu pievadu piena pārstrādes un mazgāšanas notekūdeņu novadīšanai lietus kanalizācijā. Šis pievads ticis slēgts, un informācija nodota Valsts policijai.

Turpinām ziņas

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pēc trīs mēnešu ilgas ārstēšanās izdzīvojis Covid-19 pacients no Jēkabpils Aleksejs, kuram tika konstatēti plaušu bojājumi 100% apmērā. Slimnīcas pārstāve stāsta, ka 58 gadus vecais pacients ir viens no retajiem, kuram izdevies atgriezties dzīvē. Decembra beigās vīrietis saslima ar Covid-19, un, slimības gaitai strauji pasliktinoties, pacients guva plaušu bojājumu 100% apmērā. Līdz ar to janvārī pacientu no Jēkabpils slimnīcas pārveda uz Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” Toksikoloģijas un sepses klīniku, kur par viņa dzīvību trīs mēnešu garumā ik dienas cīnījās mediķi. Lai arī kopš saslimšanas jau ir apritējuši astoņi mēneši, pacients atzīst, ka pilnībā vesels vēl nejūtas, taču ir bezgala pateicīgs mediķiem, ka šobrīd viņa veselības stāvoklis jau ir uzlabojies tiktāl, ka pats spēj pārvietoties un elpot bez jebkādu ierīču palīdzības. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1.jūlija līdz 18.augustam kopumā reģistrēti 38 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Savukārt divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās – 18, tajā skaitā otrdien - septiņi. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 44,4 saslimušie.

Un vēl

Pēc divu gada pārtraukuma, kad pētnieciskais darbs veikts tepat Latvijā, četri zinātnieki no Latvijas Universitātes devušies jau otrajā ekspedīcijā uz Svalbāras arhipelāgu Arktikā. Ledāji, kuros dzīvo vairāk polārlāču nekā cilvēku, zinātniekiem ir īpaši interesanti, jo atšķiras no citiem, pat salīdzinoši netālu esošiem ledājiem. Polijai piederošā Nikolaja Kopernika polārā stacija Svalbārā ir zinātnieku ceļamērķis. Svalbāra atrodas aptuveni tūkstoš 300 kilometru attālumā no Ziemeļpola, un tās ledāji ir unikāli visā pasaulē. Latvijas Universitātes zinātnieki Arktikā pavadīs 18 dienas un Latvijā atgriezīsies septembra sākumā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 - 14.00 - 15.00
Radio1 ziņās klausieties : Šodien aprit 30 gadi kopš augusta puča, Latvijā pieaug bioloģisko dārzu skaits, un Ar kādiem pasākumiem šodien turpinās pilsētas svētku svinēšana. 

 Pirms 30 gadiem naktī no 18. un 19. augustu Maskavā sākās valsts apvērsuma mēģinājums. Prezidenta Mihaila Gorbačova pretinieki centās pārņemt varu brūkošajā valstī un izbeigt uzsākto valsts demokratizācijas procesu. Tolaik puča iespējamību Latvijā īpaši nopietni neuztvēra, tāpēc 19. augusta rīts, kad Padomju armijas militārā tehnika nobloķēja galvenos pieejas ceļus Rīgai, atnāca negaidīti. Vakarā tika ieņemta Latvijas Televīzija un Iekšlietu ministrija, nākamajā dienā – arī Latvijas Radio.

21. augustā, Doma laukumā atrodoties OMON bruņutransportieriem, Augstākā Padome pieņēma konstitucionālo likumu par Latvijas kā neatkarīgas valsts statusu. Pēc divām dienām virs Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēkas plīvoja sarkanbaltsarkanais karogs. Pučisti bija zaudējuši.

Civilās aviācijas aģentūra, pamatojoties uz Valsts robežsardzes pieprasījumu, noteikusi būtiskus gaisa telpas ierobežojumus pie sauszemes robežas ar Krieviju un Baltkrieviju. Saskaņā ar lēmumu līdz 10. novembra pusnaktij ierobežotās lidojumu zonas, kas ietver visu sauszemes robežu ar Krieviju un Baltkrieviju, augšējā robeža ir paaugstināta līdz 9 tūkstoši 500 pēdām jeb aptuveni 2 tūkstoši 896 metriem, tādējādi nododot visu pierobežas nekontrolējamo gaisa telpu Valsts robežsardzes aviācijas pārvaldes rīcībā. 

Vakar 19 gadus vecā beļģu-britu pilote Zāra Raterforda pacēlās no lidlauka Beļģijā, lai mēģinātu kļūt par jaunāko sievieti, kas vienatnē aplidojusi apkārt pasaulei. Viņa šķērsos vairākus kontinentus un desmitiem valstu. 19 gadus vecā Zāra Raterforda lūko pārspēt rekordu un kļūt par jaunāko piloti-sievieti, kas vienatnē aplidojusi apkārt pasaulei. Patlaban šis tituls pieder amerikānietei Šaestai Vaizai, kura pirms dažiem gadiem to izdarīja 30 gadu vecumā. Raterforda lido ar vieglu sporta lidmašīnu "Shark Ultralight". Viņas maršruts vedīs pāri pieciem kontinentiem, 52 valstīm. Paredzams, ka ceļojums kopumā ilgs divus līdz trīs mēnešus.

Turpinām ziņas

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā ir pieaudzis bioloģiski audzēto ogu un augļu dārzu skaits. Pamatā tie ir smiltsērkšķu, cidoniju un upeņu stādījumi. Biedrībā "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" to vērtē kā pozitīvu tendenci. Taču ir nopietni jādomā arī par produkcijas eksportu, jo Latvijas tirgus ir pārāk mazs, bet Eiropā bioloģiski audzētajai pārtikai pašlaik ir ļoti liels pieprasījums. Latvijā ir ap 10 tūkstoši augļu un ogu dārzi. Bioloģiski no tiem ir kāda ceturtā daļa. 

Lai apmeklētāji varētu iepazīties ar dažādiem Latvijas savvaļas augiem to dabiskajā vidē, Dabas aizsardzības pārvalde pie Līgatnes dabas takām izveidojusi Botānikas taku. Takas sākums atrodas pie Līgatnes dabas taku auto stāvlaukuma, tā ved uz Gaujas krastmalu, kur iespējams aplūkot gan biežāk sastopamus, gan retākus augus, to izmantošanu, izplatību un augšanas apstākļus. Informatīvie stendi izvietoti tā, lai tajos aprakstītie augi būtu apskatāmi tiešā stendu tuvumā.

Un vēl 
 
Turpinoties Jēkabpils pilsētas svētku nedēļai, šodien norisināsies dažādas sporta aktivitātes, tajā skaitā sacensības basketbolā, kas būs pilnīgi drošs pasākums. Tātad tiem, kas vēlēsies skatīties sacensības nepieciešams Covid-19 sertifikāts.
 
Šodien notiks arī dažādi pasākumi jauniešiem – spēles, fotoorientēšanās un sarunu festivals ēkā Pormaļa ielā 11.

Pulksten septiņos vakarā Kena parka estrādē notiks grupas “Galaktika” koncerts. Arī tas būs pilnīgi drošs pasākums, kas nozīmē, ka apmeklējot pasākumu, jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts, kurš apliecina, ka apmeklētājs ir vakcinējies vai izslimojis Covid-19 pēdējā pusgada laikā. Apmeklējot pasākumu obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; "Krājbankas" vadītājiem piespriež cietumsodu un konfiscē mantu; Jēkabpils galvenajā bibliotēkā atklāta Baltijas ceļam veltīta izstāde; un Upēs daudzviet kāpj ūdens līmenis

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa krimināllietā par piesavināšanos lielā apmērā atzinusi par vainīgiem bijušo AS "Latvijas Krājbankas" prezidentu Ivaru Priedīti un bankas līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu, sodot viņus ar brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju. Antonovam tika noteikta brīvības atņemšana uz sešiem gadiem un papildsods - mantas konfiskācija. Valsts labā tiks konfiscēti kriminālprocesa laikā arestētie Antonovam piederošie ekskluzīvie transportlīdzekļi, banku kontos esošie naudas līdzekļi un vairāku uzņēmumu kapitāldaļas. Priedītim tika noteikta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem un papildsods - mantas konfiskācija. Valsts labā tiks konfiscēti kriminālprocesa laikā arestētie Priedītim piederošie nekustamie īpašumi Latvijā un Spānijā, transportlīdzekļi, banku kontos esošie naudas līdzekļi un uzņēmuma kapitāldaļas. Tiesa arī nosprieda no Antonova un Priedīša piedzīt par labu cietušajai bankai pieteikto kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu vairāk nekā 27 miljonus eiro apmērā.

2022.gada budžetā indikatīvā fiskālā telpa jeb papildu izdevumi patlaban aplēsti 300 miljonu eiro apmērā, bet budžeta deficīts plānots 3,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta jeb IKP. Nākamnedēļ, 24.augustā, Ministru kabinets skatīs virkni ar 2022.gada budžetu saistītu jautājumu, tajā skaitā par papildu izdevumiem, budžeta bāzi, prioritārajiem pasākumiem, kā arī ministriju izdevumu pārskatīšanas rezultātus. 

Saeima otrajā un galīgajā lasījumā šodien pieņēma grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā, Meža likumā, Publiskās personas mantas atsavināšanas likumā, kā arī Būvniecības likumā, ar kuriem tiks atvieglota Latvijas Austrumu robežas izbūve. Jau vēstīts, ka ar grozījumiem tiks paplašināts regulējums par to, kas ir iekļauts pierobežas joslā.

Turpinām ziņas

No šodienas, 19.augusta līdz 30.augustam Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā skatāma grāmatu un publikāciju izstāde, kas veltīta "Baltijas ceļa" atcerei. 1989. gada 23. augustā aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, savienojot Baltijas valstu galvaspilsētas Tallinu, Rīgu un Viļņu, lai pieminētu 1939. gada 23. augustā starp Vāciju un PSRS parakstīto Molotova-Ribentropa paktu un vienam otru stiprinātu cīņā par kopīgu mērķi – Baltijas valstu neatkarības atgūšanu. Jēkabpils rajona cilvēku vieta dzīvajā ķēdē bija Rīgas – Pleskavas šosejas malā 57. kilometrā, tas ir ceļa posms Līgatne-Ieriķi. 2009. gadā akcija Baltijas ceļš iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā, tādējādi apliecinot akcijas nozīmīgumu pasaules mērogā.

Ņemot vērā izrādīto interesi no Jēkabpils pilsētas vecākiem un skolēniem, no 1. septembra, Variešu sākumskolas skolēnu autobusa ierastajam maršrutam tiek pievienots papildu maršruts, kas paredz, ka Variešu sākumskolas skolēniem bez maksas ir iespēja nokļūt no Variešu sākumskolas līdz pat Jēkabpils pilsētai Madonas iela 48. Kā arī nemainīgi tiek saglabāts jau iepriekš zināmais autobusa kursēšanas maršruts skolēniem no dažādām novada apdzīvotām vietām - Medņi, Antūži, Trākši u.c. jaunā maršruta autobusa kursēšanas laiki vēl tiks precizēti.

Un vēl

Nokrišņu ietekmē daudzās Latvijas upēs paaugstinās ūdens līmenis, pēc trešdienas lietavām tas straujāk kāpj Kurzemē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Lielā daļā upju ūdens līmenis svārstās dažu centimetru robežās, bet Dubnas lejtecē ūdens līmenis šonedēļ paaugstinājies par aptuveni 35 centimetriem), tās pietekā Ošā pie Kūleniekiem - par 55 centimetriem. Hidrologi prognozē, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis upēs turpinās paaugstināties, straujāk - valsts rietumdaļas upēs. Vietām iespējama palieņu applūšana. Atsevišķos upju posmos ūdens līmenis svārstīsies, bet mazākajās austrumdaļas upēs pazemināsies.

Atstājiet komentāru