2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 20.augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2021.gada 20.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts augstākos apbalvojumus pasniedz 97 cilvēkiem; Kā veicas ar pedagogu vakcināciju Jēkabpils izglītības iestādēs? Un Radio1 piedāvā raidījumu “Latgale krustpunktos”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Latvijas dzelzceļš» rudenī grasās atbrīvot 700 darbinieku; Rīt Jēkabpils gadatirgū notiks izbraukuma vakcinācija; un Pamazām sākas meteoroloģiskais rudens.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu uzraugi norāda, ka jāsamazina Covid-19 krīzes atbalsts; Rīt būs Jēkabpils pilsētas svētku kulminācijas diena; un Liepājā mēģinās labot Baltijas rekordu izpletņlēkšanā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts augstākos apbalvojumus pasniedz 97 cilvēkiem; Kā veicas ar pedagogu vakcināciju Jēkabpils izglītības iestādēs? Un Radio1 piedāvā raidījumu “Latgale krustpunktos”.

Sagaidot mūsu valstij un tautai nozīmīgu notikumu – konstitucionālā likuma «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» pieņemšanas 30. gadadienu –, vakar, Rīgas pilī augstākos Latvijas valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu pasniedza 97 cilvēkiem. Valsts prezidents Egils Levits apbalvojumus pasniedza cilvēkiem, kuri ar savu darbu stiprinājuši valstiskumu un sargājuši Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra barikādēs un augusta puča laikā, cilvēkiem, kuru profesionālā un sabiedriskā darbība veicinājusi demokrātiskas, tiesiskas un nacionālas Latvijas valsts izaugsmi, kā arī cilvēkiem, kuri augsti profesionāli, īpaši pašaizliedzīgi un drosmīgi veikuši amata pienākumus līdz šim nebijušas sarežģītības epidemioloģiskajā un sabiedrības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību.

Pagājušajā nedēļā pašvaldību vadītāji izvēlējās jaunu piecu Latvijas plānošanas reģionu politisko vadību. Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas plānošanas reģioni nu apvieno daudz mazāku skaitu pašvaldību, nedaudz mainījušās to robežas, bet reformas gaitā karsti apspriestā pārvēršanās par administratīvajiem reģioniem nav notikusi. Atbildīgās ministrijas pārstāvji pieļauj, ka šo jautājumu varētu arī atstāt nākamās Saeimas pārraudzībā. Pašvaldību lietu ministrijas pienākums ir līdz 1. janvārim izstrādāt likumu, kas šos reģionus regulēs. Administratīvie reģioni būs jauns sadarbības modelis starp valsti un pašvaldībām un to galvenais uzdevums būs mazināt reģionālās attīstības atšķirības.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informē, ka 1. septembrī Jēkabpils valsts ģimnāzijā mācības uzsāks 500 audzēkņi, skolā no pedagogiem vakcinēti ir 70%. Jēkabpils 2.vidusskolā mācības uzsāks tūkstoš 350 skolēni, tajā skaitā būs astoņas 1.klases, kurās kopā mācīsies 225 bērni. Jēkabpils 2.vidusskolā no pedagogiem vakcinēti ir 75%. Savukārt Jēkabpils 3.vidusskolā mācības uzsāks 680 skolēni, šeit vakcinēti 80% pedagogu. Interešu izglītības iestādēs ir vakcinēti aptuveni 70-75% pedagogu. Labais piemērs ir Jēkabpils bērnudārzs “Kāpēcītis”, kur vakcinēti 100% pedagogu. Citos Jēkabpils bērnudārzos patlaban ir vakcinēti 65% darbinieku. 

Jēkabpils novada skolās 1.septembris sāksies klātienē. Periodā no 23.-30.augustam visiem skolēniem būs jānodod siekalu testi, lai droši varētu doties uz skolu. Tāpat arī pedagogiem, kuriem nav Covid-19 sertifikātu, notiks testēšana. Šī gada tendence, ja būs situācija, ka uzliesmos Covid-19 infekcija un būs saslimušie, tiks skatīta katra izglītības iestāde atsevišķi un vairāk nebūs centralizētu lēmumu, kas noteiks visiem attālinātu mācību procesu. Lēmums, kā rīkoties, būs jāpieņem pašvaldībai un skolas vadībai par katru konkrēto situāciju. 

Noteikts, ka pirmo trešo klašu skolēni mācību stundu laikā klasē varēs būt bez sejas maskas, tāpat arī bez sejas maskām varēs strādāt pedagogi, kuriem, ir Covid-19 sertifikāti. Visi pārējiem būs jālieto sejas aizsargmaskas. Tāpat arī skolas starpbrīžos, kontaktējoties gaiteņos vai dodoties uz ēdnīcu, skolēniem būs jāvalkā sejas maskas, tajā skaitā arī pirmo trešo klašu audzēkņiem. 

Un vēl

Ceturtdien, 19.augustā Radio1 ēterā izskanēja raidījums ,,Latgale krustpunktos’’. Šoreiz  saruna ar Preiļu 2. vidusskolas direktori Nadeždu Hļebņikovu un Riebiņu vidusskolas direktori Inetu Anspoku par pedagogu obligātu vakcināciju, mācību procesu maskās un, kāpēc klātienē gūt zinības ir vērtīgāk nekā attālināti. Raidījumu varat noklausīties portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Latvijas dzelzceļš» rudenī grasās atbrīvot 700 darbinieku; Rīt Jēkabpils gadatirgū notiks izbraukuma vakcinācija; un Pamazām sākas meteoroloģiskais rudens.

VAS "Latvijas dzelzceļš" tuvākajos mēnešos plāno no darba atlaist 700 darbiniekus. Šie cilvēki papildinās to nepilnu tūkstoš 300 darbinieku pulku, kas no šī uzņēmuma tika atlaisti pērn pandēmijas laikā. Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāve Inta Čodere informē, ka darbinieku atlaišana notiks divos posmos. Pirmajā posmā tie būs 200 darbinieki un otrajā 500. 

Jau ziņots, ka kopumā Covid-19 ietekmē par kolektīvo atlaišanu līdz šim paziņojuši 60 darba devēji un atlaisto darbinieku skaits ir vairāk nekā 5 tūkstoši 700 cilvēku. Nozaru griezumā visvairāk darbinieku atlaisti transporta un uzglabāšanas jomās, ēdināšanas un izmitināšanas sektorā, kā arī mākslas, izklaides un atpūtas nozarē. 

Lai arī saslimstība ar Covid-19 Latvijā pēdējās nedēļās redzami aug, Latvijā saglabājas viens no zemākajiem slimības izplatības rādītājiem Eiropā un Latvija pēc šī rādītāja aizvadītajās divās nedēļās ir saglabājusi 24.vietu starp 30 Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Tikmēr  Vācijā ir sācies Covid-19 pandēmijas ceturtais vilnis, konstatēts Vācijas slimību kontroles un profilakses aģentūras - Roberta Koha Institūta - jaunākajā ziņojumā. Pozitīvu paraugu attiecība pret PCR testiem laboratorijās nedēļas laikā ir pieaugusi no 4 līdz 6% augusta vidū. Inficēšanās ar jauno koronavīrusu īpaši skārusi jaunākas vecuma grupas.

Zviedrijas galējos ziemeļos kāds vietējais iedzīvotājs medību laikā atradis skudru pūzni, kura augstums ir gandrīz trīs metri. Dabas pētnieki neslēpj sajūsmu par atradumu. Pūžņa apkārtmērs ir apmēram divpadsmit metri, augstums 280 centimetri, un tas ir lielākais skudru pūznis Skandināvijā. Tas varēja rasties jau 18. gadsimtā, kad reģionu pētīja slavenais dabaszinātnieks Kārlis Linnejs, kurš izveidoja dzīvo būtņu klasifikācijas sistēmu.

Turpinām ziņas

Šonedēļ izbraukuma vakcinācijas pret Covid-19 notiks - Jēkabpilī, Daugavpilī, Balvos, Preiļos, Ķekavā un Carnikavā. Izbraukuma vakcinācija notiek bez iepriekšējā pieraksta, tās organizēšanā iesaistās gan pašvaldības, gan vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji, gan NBS. Rīt,  21. augustā, izbraukuma vakcinācija notiks: no plkst.10:00 līdz 15:00 Jēkabpilī gadatirgū pilsētas svētku ietvaros pie DEPO. iedzīvotāji tiks vakcinēti ar Pfizer vakcīnām. 

Jēkabpils novada deputāti vienbalsīgi nolēma valsts nozīmes arheoloģiskajam piemineklim “Sēlpils pilskalns un viduslaiku pils” Sēlpils pagastā veikt arhitektonisko izpēti, kā arī sagatavot pilsdrupu un teritorijas attīstības metu un maketu, lai iegūtu nepieciešamo informāciju pilsdrupu saglabāšanas projekta izstrādei un nākotnē plānotu pilsdrupu mūra palieku nostiprināšanas un konservācijas darbus. Izpēti plānots veikt nākamā gada pirmajā pusē, paredzot izdevumus nedaudz virs 12 tūkstošiem eiro nākamā gada budžetā. 

Un vēl

Dažas dienas agrāk nekā ierasts Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskais rudens, un nākamnedēļ vietām iespējamas pirmās nelielās salnas, liecina laika prognozes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Meteoroloģiskais jeb termālais rudens ir iestājies, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem. Iepriekšējās divās diennaktīs daļā valsts vidējā gaisa temperatūra jau noslīdēja zem +15 grādiem, Zosēnu novērojumu stacijā - arī zem +14 grādiem. Piektdien un sestdien gaisa temperatūra gaidāma mazliet augstāka, bet turpmākajās dienās visā valstī laiks kļūs vēsāks. Sagaidāms, ka meteoroloģiskais rudens iestāsies visā Latvijā, vien atsevišķās vietās pie jūras vēl var uzkavēties meteoroloģiskā vasara.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu uzraugi norāda, ka jāsamazina Covid-19 krīzes atbalsts; Rīt būs Jēkabpils pilsētas svētku kulminācijas diena; un Liepājā mēģinās labot Baltijas rekordu izpletņlēkšanā

Valdības atbalsta pasākumu ietekme Covid-19 krīzē uz valsts budžetu jau patlaban ir kritiski liela un šogad sasniegs 2,1 miljardu eiro jeb 6,8% no iekšzemes kopprodukta, tāpēc Fiskālās disciplīnas padome aicina valdību arī turpmāk būt fiskāli atbildīgai un pakāpeniski turpināt atbalsta izbeigšanu, ja epidemioloģiskā situācija to atļaus. Padome arī brīdina - ņemot vērā, ka Latvija drīz sāks saņemt Eiropas Savienības līdzekļus no atveseļošanās fonda, daudzgadu budžeta un citiem avotiem, papildus izdevumi no Latvijas budžeta varētu drīzāk palielināt inflācijas riskus, nevis veicināt ekonomikas izaugsmi. 

Elektrības cenām ievērojams kāpums. Jūlijā Nord Pool sistēmas cena pieauga par 24% līdz 53,99 eiro par megavastundu. Latvijas mēneša vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 16%, savukārt Lietuvas - par 14% un vienoti bija 88,32 eiro par megavatstundu. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena kāpa par 17% līdz 83,78 eiro par megavatstundu, salīdzinot ar jūniju. Jūlijā elektroenerģijas cenu svārstības noteica klimatiskie un hidroloģiskie apstākļi, kā arī energoproduktu tirgus tendences. 

Turpinām ziņas

Rīt būs Jēkabpils pilsētas svētku kulminācijas diena, kas tradicionāli iesāksies ar pludiņmakšķerēšanas sacensībām. Krustpils Vissvētākās trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks ekumēniskais svētku dievkalpojums. Sestdienas rītu aicina uzsākt aktīvi – pulksten 9 ar rīta vingrošanu “Pamodini sevi pilsētas svētkiem” Mežaparkā un Krustpils pils dārzā, bet jau pulksten 10 aicina vērot SUP rīta braucienu Daugavā. 

Rīt norisināsies arī lielais Amatnieku dižtirgus, kas atradīsies laukumā pie tirdzniecības centra DEPO. Tur arī būs pieejami karuseļi bērniem un darbosies izbraukuma vakcinācijas punkts, kā arī būs Valsts Asins Donoru centra autobusa izbraukums, donori varēs nodot asinis.

Svētku dienā Kena parkā estrādē atradīsies grāmatu tirdziņš, bet no pulksten 11-15 norisināsies “Pastaiga pasakā” ģimenēm ar bērniem -  “Mazā stiprinieka pasakainie piedzīvojumi”, kas būs daļēji dross pasākums un ieeja tajā ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu. Jēkabpils mākslas skolas pagalmā būs skatāma Jēkabpils mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde “Ceļojums laikā” un pedagogu darbu izstāde. Savukārt Sēļu sētā visas dienas garumā būs mājdzīvnieku apskate ģimenēm ar bērniem.

Riekstu skvērā pie strūklakas ar akmens lodi visas dienas garumā būs skatāma jauniešu Kārļa Zalāna un Artūra Turkupoļa foto un dzejas izstāde  “Vārdi, kas atdoti papīra lapai”. Savukārt laukumā Brīvības ielā 131 pie “Impulss fitness” pulksten 11tos sāksies Valda Alksnīša piemiņas kauss svara stieņa spiešanā guļus. 

Krustpils saliņā vakarā turpināsies starptautiskais mūzikas festivals “Jēkabpils blūza dienas”, kas būs pilnīgi drošs pasākums. Sestdienas vakarā jēkabpiliešus priecēs līdz šim nebijusi aktivitāte – muzikālais vakars kafejnīcās ”Lauku šiks”, “Ūsiņš”, ‘Ķēķis”, “Gaļas nams”, “Ceļavējš” (Bebru ielā 92), “Domino Wok Kebab” un picērijas “Itālis” terasēs. Kafejnīcās apmeklētāji varēs baudīt dzīvo mūziku. 

Kā svētku kulminācija vai noslēgums tiek plānots gaismas šovs, kas norisināsies Kena parkā. No pulksten desmitiem vakarā līdz vieniem naktī Kena parka dīķī būs ūdens ekrāns un gaismu šovs, kas iecerēts, kā iedzīvotāju gaismu pastaiga svētku vakarā. Gaismu spēles ik pa laikam atkārtosies. Šis pasākums paredzēts visiem un nav noteikti ierobežojumi, vienīgais lūgums no pasākuma organizatoriem – nedrūzmēties, jo trīs stundas ir pietiekams laiks, lai visi gribētāji – nākot un ejot pagūtu noskatīties gaismu šovu. 

Un vēl

Nākamajā nedēļā - no 23. līdz 29.augustam - Liepājas lidlaukā norisināsies izpletņlēkšanas treniņi un sacensības, paredzot, ka trešdien, vairāk nekā 30 lēcēji 25.augustā, mēģinās labot Latvijas un Baltijas rekordu izpletņlēkšanā. Šī būs pirmā reize 13 gadu laikā, kad Latvijā tiks īstenots izpletņlēkšanas rekorda mēģinājums. Līdzšinējais Latvijas rekords sasniegts 27 lēcēju sastāvā, savukārt Igaunijā uzstādīts Baltijas rekords, ko izpildīja 30 izpletņlēcēji. Treniņu procesā izpletņlēcēji figūras veidos 4 un 4,5 kilometru augstumā, bet rekords tiks uzstādīts 5,2 kilometru augstumā, kur izpletņlēcējus nogādās divi lidaparāti.

Atstājiet komentāru