2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 25.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcinētām personām, saslimstot ar Covid-19, uz laiku apturēs sertifikāta darbību; SIA “Jēkabpils siltums” piedāvā jaunu pakalpojumu norēķiniem; un Latvijā uzstādīts jauns rekords izpletņlēkšanā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19; Šodien Radio1 ēterā klausieties raidījumu par jaunā mācību gada sākumu Jēkabpils novada skolās; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai valdība  arī  šogad iecerējusi vērt ciet ekonomiku? Aicina iesaistīties Jēkabpils novada attīstības plānošanā; Un Uz "Nevermind" vāka redzamais mazulis iesūdz tiesā grupu "Nirvana"

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcinētām personām, saslimstot ar Covid-19, uz laiku apturēs sertifikāta darbību; SIA “Jēkabpils siltums” piedāvā jaunu pakalpojumu norēķiniem; un Latvijā uzstādīts jauns rekords izpletņlēkšanā.

Latvija atteikusies no iepriekš rezervētajām aptuveni 420 tūkstoši "Janssen" vakcīnu pret Covid-19 devām, kas bija paredzētas nākamā gada otrajam ceturksnim. Veselības ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka ir pilnīgi pietiekams daudzums "Janssen" vakcīnu gan šim gadam, gan nākamā gada pirmajam ceturksnim revakcinācijas portfelī kopā ar citām vakcīnām, lai arī turpmāk nodrošinātu revakcināciju nepieciešamajā apjomā.

Pret Covid-19 vakcinētajām personām, saslimstot ar koronavīrusu, uz obligātās izolācijas laiku tiks apturēta šo personu Covid-19 sertifikāta darbība, paredz vakar valdībā apstiprinātie noteikumu grozījumi. Kā skaidro Veselības ministrijā, kaut gan personām, kas vakcinētas pret Covid-19, inficēšanās ar SARS-CoV-2 norit ļoti vieglā formā, bieži bez slimības pazīmēm, cilvēki ir infekciozi daudz īsāku brīdi un arī izdala mazāku vīrusa koncentrāciju nekā nevakcinētas personas, tomēr arī vakcinētām personām inficēšanās gadījumā ir jāievēro obligātā izolācija, kuras laikā nedrīkst apmeklēt sabiedriskas vietas un veidot ciešus kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Nacionālais veselības dienests, pamatojoties uz līdz šim saņemto informāciju no Valsts policijas, ir anulējis pirmos 12 viltotos Covid-19 sertifikātus. Tikmēr policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka varētu būt vairāki simti personu, kuras nelikumīgi ieguvušas Covid-19 vakcinācijas sertifikātus. Patlaban tiek apkopota visa nepieciešamā informācija un vākti pierādījumi, lai informāciju par visām personām nosūtītu lēmuma pieņemšanai Nacionālajam veselības dienestam.

Valdība vakar lēma samazināt jaunas SIA reģistrācijas valsts nodevas apjomu. Jaunais SIA reģistrācijas valsts nodevas apjoms būs 75 eiro. Iepriekš tā izmaksāja 150 eiro. Komersanta ierakstīšana komercreģistrā individuālajam komersantam izmaksās 30 eiro, savukārt personālsabiedrībai, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību - 75 eiro. Akciju sabiedrībai un Eiropas komercsabiedrībai - 85 eiro. Paredzēts, ka attiecīgie noteikumi stāsies spēkā 1.septembrī.

Japānas galvaspilsētā Tokijā nedaudz vairāk nekā divas nedēļas pēc olimpisko spēļu noslēguma ceremonijas vakar atklātas paralimpiskās spēles. Atklāšanas ceremonijā olimpisko lāpu aizdedza trīs parasportisti, kas pārstāv ratiņtenisu, pauerliftingu un boču jeb spēli brīvā dabā ar krāsainām koka bumbām. Latvijas karognesēji atklāšanas ceremonijā bija vieglatlēts Aigars Apinis un loka šāvēja Ieva Melle. Šīs ir astotās vasaras paralimpiskās spēles pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurās piedalās Latvijas sportisti.

Turpinām ziņas

No vakardienas, 24.augusta, SIA “Jēkabpils siltums” ieviesis jaunu pakalpojumu iedzīvotājiem. Uzņēmums  piedāvā klientiem nodot skaitītāju rādījumus un saņemt rēķinus elektroniski tiešsaistes norēķinu vietnē Bill.me. Tas ir Latvijā izstrādāts, mākoņtehnoloģijās balstīts finanšu vadības rīks, ko iedzīvotāji visos valsts reģionos jau vairākus gadus izmanto ērtākai rēķinu apmaksai un skaitītāju rādījumu ziņošanai. Papildus tiešsaistes vietnei ir pieejama bezmaksas mobilā lietotne iOS, Android un Huawei ierīcēm, kas nodrošina absolūto servisa lietošanas brīvību. 

Sarunā ar Radio1 uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Karpenko sacīja, ka klientiem patlaban ir iespēja caur jauno sistēmu ziņot karstā ūdens patēriņa rādījumus, savukārt pirmos rēķinus klienti varēs sākt apmaksāt jau septembrī.  Kopā ar septembra rēķiniem siltumtīklu klienti saņems uzaicinājumu pievienoties Bill.me. Lietotni var izmantot caur aplikāciju tālrunī, tā pieejama arī siltumtīklu mājaslapā. Bill.me klients izveido savu profilu, kurā saņem visu rēķinu informāciju un veic maksājumus. Aleksandrs Karpenko sacīja, ka viens no lielākajiem lietošanas ieguvumiem būs laika ietaupījums un mobila pieejamība, šis pakalpojums ērts būs arī ārvalstīs dzīvojošajiem jēkabpiliešiem, kas veic norēķinus par saviem mājokļiem pilsētā.

Un vēl

Vakar debesīs virs Liepājas lidostas uzstādīts jauns Latvijas rekords izpletņlēkšanā – 5,2 kilometru augstumā 29 lēcējiem no saviem ķermeņiem izveidojot zvaigznes figūru. Plāns gan sākotnēji bija uzstādīt Baltijas rekordu, vienlaikus šo figūru gaisā izveidojot 30–33 izpletņlēcējiem, tomēr vismaz pirmajā lēcienā tas neizdevās. Dalībnieki gan vēl ir apņēmības pilni ceļu uz šādu rekordu turpmākajās dienās līdz 29. augustam, kamēr Liepājā norisinās Latvijas izpletņlēkšanas čempionāts.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19; Šodien Radio1 ēterā klausieties raidījumu par jaunā mācību gada sākumu Jēkabpils novada skolās; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 249 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi un saņemts ziņojums par vienu mirušo. Pēdējās 24 stundās veikti 12 tūkstoši 453 Covid-19 testi. Starp atklātajiem inficēšanās gadījumiem 204 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši. Pēdējo reizi diennakts laikā vairāk par 200 inficēšanās gadījumiem atklāja šī gada 9. jūnijā, kad konstatēja 244 jaunus Covid-19 gadījumus.
Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 2%. Savukārt 14 dienu  kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju: 96,6.

Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis un bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens vienojušies apvienot spēkus un kopīgi veidot politisko partiju "Republika", liecina politiķu ieraksti sociālajos tīklos.  Partijas dibināšanas diena noteikta 28. augustā. Bijušais iekšlietu ministrs atzīmē, ka, kopīgi ar Dombrovski dibinot centrisko partiju “Republika”, tiek pieteikta spēcīga alternatīva esošajai politikai ar nopietnu virzību uz iedzīvotāju labklājības nodrošināšanu. 

ASV izlūkdienesti nav spējuši nonākt pie vienota slēdziena par Covid-19 slimību izraisošā koronavīrusa izcelsmi, vēsta ASV mediji. ASV prezidents Džo Baidens maijā deva rīkojumu izlūkdienestiem trīs mēnešu laikā sagatavot ziņojumu par Covid-19 izcelsmi un tagad šis ziņojums iesniegts prezidentam, taču tas nesniedz atbildi par vīrus izcelsmi, vēsta laikraksti "Washington Post", "New York Times" un "Wall Street Journal". Teorija pa vīrusa transmisiju no dzīvniekiem uz cilvēkiem tika plaši akceptēta pandēmijas sākumā, bet, laikam ritot, zinātnieki nav atraduši nedz sikspārņos, nedz citos dzīvniekos vīrusu, kas atbilstu SARS-CoV-2 ģenētiskajam raksturam. ASV un citas valstis aicinājušas padziļināti izmeklēt pandēmijas izcelsmi pēc Pasaules Veselības organizācijas šogad publicētā ziņojuma, kurā netika identificēts vīrusa avots.

Turpinām ziņas

Šodien, pulksten 16.10 un atkārtojumā piektdien 27.augustā, pulksten 11.10 skanēs Jēkabpils novada pašvaldības radījums “Jēkabpils šodien un rīt”. Raidījuma tēma 2021./2022. gada mācību procesa uzsākšana Jēkabpils novada skolās. Raidījumā piedalīsies Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks un Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis. Raidījumu vadīs žurnālists Ainārs Zariņš. Sev interesējošos jautājumus studijas viesiem var uzdot jau laicīgi Radio1.lv Facebook kontā vai arī sūtīt uz Wattsap 22320220.

Rīgas Zooloģiskā dārza lūsēniem doti vārdi Demija un Rems. Rīt, 26.augustā notiks vārda došanas svinības 27.maijā dzimušajiem lūsēniem. Vārdus mazuļiem izraudzījās Jēkabpils novada iedzīvotāji, un tie tiks ierakstīti starptautiskajā Eiropas lūšu ciltsgrāmatas reģistrā un Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis vedīs uz Jēkabpili īpašu krusttēva apliecību. Vārdi izvēlēti no vairāk nekā 200 priekšlikumiem, un priekšroka izvērtēšanā bija tiem, kas sākās ar "D" un "R", jo tādi ir arī lūsēnu vecāku Dadzes un Rubīna vārdu pirmie burti.

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs siltāks, taču joprojām bieži gaidāms lietus, liecina prognozes. Vēl ceturtdiena būs pārsvarā apmākusies, nedaudz līņās, temperatūra +12..+15 grādi, saule parādīsies tikai Kurzemes rietumos un valsts pašos austrumos, kur būs mazliet siltāks – līdz +16..+19 grādiem. Nedēļas nogalē valdošie būs austrumu, ziemeļaustrumu vēji, ar kuriem pie mums ieplūdīs siltāks gaiss. Temperatūra naktīs būs pārsvarā +9..+14 grādu robežās, bet dienās +16..+22 grādu robežās. Bieži gaidāms lietus, brīvdienās vietām arī pērkona negaiss un pa kādai stiprākai lietusgāzei.

Augusta pēdējās un septembra pirmajās dienās laiks saglabāsies nepastāvīgs, bet silts. Dažās saulainākās pēcpusdienās temperatūra vietām sasniegs +22..+25 grādus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai valdība  arī  šogad iecerējusi vērt ciet ekonomiku? Aicina iesaistīties Jēkabpils novada attīstības plānošanā; Un Uz "Nevermind" vāka redzamais mazulis iesūdz tiesā grupu "Nirvana"

Valdība nav iecerējusi šogad vērt ciet ekonomiku vai atgriezties pie attālināto mācību režīma skolās, gatavojoties nākamajam Covid-19 saslimstības uzliesmojumam rudenī. Latvijas ekonomika uzrāda arvien labākus rādītājus, tādēļ nepieciešamības gadījumā Covid-19 ierobežojumus plānots noteikt vien pret vīrusu nevakcinētajiem iedzīvotājiem. Tā šodien intervijā Latvijas Radio sacīja premjerministrs Krišjānis Kariņš. Valdības vadītājs atkārtoti pauda, ka valdības ieskatā atbilde Covid-19 pandēmijai ir vakcinācija. Līdz ar to pret vīrusu vakcinētajiem cilvēkiem ierobežojumi nemainīsies, bet nevakcinētajiem - atsevišķi pakalpojumi būs grūtāk pieejami.

Līdz 31. augustam daudzviet uz valsts galvenajiem, reģionālajiem un arī vietējiem autoceļiem tiek atjaunots ceļa horizontālais marķējums. Darbi notiek īslaicīgi, slēdzot vienu braukšanas joslu, ieviests arī ātruma ierobežojums 50 km/h. Darbi notiek arī uz Daugavpils un Rēzeknes šosejas. 

NATO galvenā politisko lēmumu pieņemšanas struktūra - Ziemeļatlantijas padome – šodien  vienbalsīgi nolēmusi norīkot uz Lietuvu alianses Atbalsta komandu cīņai ar hibrīddraudiem. Lietuva iepriekš vērsās pie NATO, lūdzot tai sniegt šādu atbalstu cīņā ar nelegālo migrāciju pāri Baltkrievijas robežai. Alianses eksperti analizēs iespējamos hibrīdkampaņas scenārijus, jau pastāvošos un potenciālos riskus un sniegs ierosinājumus attiecībā uz stratēģisko komunikāciju un gatavošanos iespējamiem incidentiem. NATO pārstāvji Lietuvā ieradīsies septembra sākumā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība līdz 26. septembrim aicina iedzīvotājus piedalīties Jēkabpils novada attīstības dokumentu 1. redakcijas publiskā apspriešanā: Ilgtspējīgas Attīstības Stratēģija 2021.-2035. gadam un Attīstības programma 2021.-2027. gadam. Publiskās apspriešanas sanāksmes notiks: 14. septembrī klātienē Jēkabpilī, Rīgas ielā 150A, konferenču zālē pulksten 17. Klātienes apmeklējums ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testu. Savukārt 15.septembrī tiešsaistē “Microsoft Teams meeting” platformā pulksten 10 un pulksten 17. Priekšlikumus var iesniegt rakstveidā Jēkabpils novada pašvaldībai.

Jēkabpilī uzdarbojušies vandaļi, kuri apķēpājuši soliņus un atkritumu urnas, kas uzstādītas uz Daugavas aizsargdambja. Lai iedzīvotājiem un pilsētas viesiem būtu patīkami pavadīt laiku uz dambja, pirms vairākiem gadiem tas labiekārtots. Pilsēta ieguva jauku vietu, kurā atpūsties. Taču kā liecina pieredze, labas lietas un vietas bieži vien kādam vai kādiem raisa vēlmi tās bojāt. SIA JK Namu pārvalde informē, ka pēc iespējas drīzāk paredzēts šos patvaļīgos ķēpājumus aizkrāsot, taču ir tikai laika jautājums, kad tas būs jādara atkal, jo vandaļi nerimst. Uzņēmums aicina iedzīvotājus nestāvēt malā un reaģēt situācijās, ja redzam, ka notiek ēku vai citu vides objektu apķēpāšana un ziņot pašvaldības policijai.

Un vēl

30 gadus vecais Spensers Eldens, kura fotogrāfija tika izmantota uz grupas "Nirvana" 1991. gada albuma "Nevermind" vāka, iesūdzējis grupas dalībniekus tiesā par bērnu seksuālu izmantošanu. Eldens apgalvo, ka pirms 30 gadiem viņš nevarēja piekrist izmantot savu fotogrāfiju uz albuma vāka, jo viņam bija tikai četri mēneši. Viņa likumīgie aizbildņi arī toreiz neesot devuši savu piekrišanu. Saskaņā ar tiesas prāvu vīrietis pieprasa vismaz 150 tūkstošus dolāru no katra dzīvā grupas dalībnieka. "Nirvana" pārstāvji vēl nav publiski komentējuši situāciju.

Kā zināms, "Nevermind" ir grupas "Nirvana" otrais un komerciāli veiksmīgākais albums, kas tika izdots 1991. gada 24. septembrī. Tieši pēc tā iznākšanas vietēja mēroga atpazīstamības grupa pārvērtās par pasaules klases rokzvaigznēm.

Atstājiet komentāru