2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 7.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: ZZS pieprasa veselības ministra Pavļuta demisiju; Šogad Latvijas meži deguši lielākā platībā nekā pērn; un Kādi ir Latvijas zinātnieku secinājumi pēc arktiskās ekspedīcijas?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Austrumu robežas izbūvē notikusi vērienīga krāpšana; Pašnodarbinātajiem no nākamā gada noteikumi nemainīsies; un Aicina uz dzejas dienām Ābeļu pagastā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība apstiprina noteikumus par Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību; Kūku pagastā uz Rīga-Daugavpils šosejas noticis traģisks satiksmes negadījums; un Vēl trijās Jēkabpils novada skolās konstatēts Covid-19, klases devušās karantīnā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: ZZS pieprasa veselības ministra Pavļuta demisiju; Šogad Latvijas meži deguši lielākā platībā nekā pērn; un Kādi ir Latvijas zinātnieku secinājumi pēc arktiskās ekspedīcijas?

Strauji pieaugošā Covid-19 pacientu skaita dēļ Daugavpils reģionālā slimnīca un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca jau ir izsludinājušas ārkārtas stāvokli. Tas nozīmē, ka pacienti, kam šonedēļ paredzētas plānveida operācijas, saņēmuši ziņu par to atlikšanu uz nezināmu laiku. Ārsti uzsver, ka šobrīd stacionētie 194 pacienti iezīmē nākamā vīrusa viļņa sākumu.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti aicina parlamentu lemt par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutam.  ZZS veselības ministram pārmet "haosu jaunā mācību gada sākumā" skolēnu testēšanas organizēšanā, neskaidras prasības par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs, turklāt partija uzskata, ka ministram ar demisiju jāatbild par situāciju, ka daži pusaudži saņēmusi vecumam neatbilstošas Covid-19 vakcīnas.

Sākusies otrā mācību nedēļa, bet daudzviet skolēni spiesti doties mācīties attālināti, jo izglītības iestādē konstatēta saslimšana ar Covid-19. Atšķirībā no pērnās ziemas vecākiem par bērnu skološanu mājās, pat ja skolnieciņš nav tik liels, lai viņu drīkstētu atstāt vienu pašu, pabalsts vairs nepienāksies. Labklājības ministrs Gatis Eglītis sola rosināt atgriezties pie agrākās kārtības, bet līdz tam katra paša vecāka ziņā ir tas, kā nodrošināt, lai bērns ne tikai būtu pieskatīts, bet arī izmācījies. 

Jau ziņots, ka pagājušajā ziemā, ja bērns nebija saslimis, bet ar Covid-19 infekciju saistīto apstākļu dēļ nedrīkstēja apmeklēt bērnudārzu vai skolu līdz 10 gadu vecumam un mācības notika attālināti, viens no vecākiem varēja saņemt vienreizēju pabalstu.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece  sola "ārkārtīgi stingri" vērtēt vienas laboratorijas jeb apakšuzņēmēja rīcību saistībā ar nespēju laicīgi e-veselības sistēmā ievadīt Covid-19 testu rezultātus. Pēdējās dienās kritika vērsta pret "MFD laboratoriju" par virkni problēmu skolēnu testēšanas procesā. Tajā skaitā arī Jēkabpils novadā. Par šo situāciju kopā ar Veselības ministriju plānots sniegt informāciju šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē. 

Turpinām ziņas

Interese par iepriekšējo balsošanu Varakļānu un Rēzeknes novadā pagaidām zema. Pirmdien, pirmajā iepriekšējā balsošanas dienā  sestdien gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Varakļānu novadā nobalsojuši 3,18%, savukārt Rēzeknes novadā - 0,93% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Varakļānu novadā iepriekšējās balsošanas dienā trijos vēlēšanu iecirkņos ir nobalsojis 81 vēlētājs, kas ir 3% no balsstiesīgajiem vēlētājiem. Savukārt Rēzeknes novada 32 vēlēšanu iecirkņos pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā nobalsoja 228 cilvēki, kas ir 0,9% no balsstiesīgajiem vēlētājiem.

Šogad karstās vasaras dēļ Latvijas meži deguši lielākā platībā nekā gadu iepriekš. Kopumā dega vairāk nekā 500 hektāri jeb pieci kvadrātkilometri meža. Galvenais ugunsgrēku cēlonis, tāpat kā iepriekšējos gados, ir bijusi iedzīvotāju neuzmanība. Valsts mežu dienestā uzsver, ka statistika rāda, ka šie "degošie" gadi jeb ļoti augsta ugunsbīstamība atkārtojas ik pēc 12 gadiem. Un pēdējais tāds bija 2018. gads, kad izdega nepilni trīs tūkstoši hektāri meža zemes. Arī meža ugunsgrēku skaits 2018. gadā bija ievērojams – kopumā 972 ugunsgrēki. Bet visretāk pēdējo sešu gadu laikā meži deguši 2017. gadā, kad izdega 265 hektāri meža un kopumā tika reģistrēti 423 ugunsgrēki.

Un vēl

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātnieki, kuri atgriezušies no savas otrās arktiskās ekspedīcijas Svalbāras arhipelāgā Norvēģijā atzīst, ka pētījuma rezultāti ir satraucoši. Ledāji kūst, un palielinās kušanas ātrums. Turklāt izmaiņas ledājos pamanāmas pat vizuāli. Ūdens, kas izlūstot no ledāja, tā priekšā ziemā izveido uzledojumu vairāku metru biezumā. Šis ir pirmais gads vēsturē, kad uzledojuma vairs nav.  Zinātnieki brīdina par klimata pārmaiņām, uzsverot, ja nerīkosimies šobrīd, tad mūs gaida ievērojamas dabas katastrofas tuvā nākotnē. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Austrumu robežas izbūvē notikusi vērienīga krāpšana; Pašnodarbinātajiem no nākamā gada noteikumi nemainīsies; un Aicina uz dzejas dienām Ābeļu pagastā.

Uzzinot par situāciju, kurā jaunieši saņēmuši vakcīnas pret Covid-19, ar kurām viņus nedrīkstēja vakcinēt, speciālisti ir bijuši kontaktā ar ģimenēm un sekojuši līdz jauniešu veselības stāvoklim, norāda Veselības ministrs Daniels Pavļuts, uzsverot, ka “lielākoties, tā ir bijusi cilvēciska kļūda”. Ar neatbilstošām vakcīnām vakcinēto jauniešu vidū ir bijis viens ziņojums par blakusparādībām, sacīja Pavļuts, piebilstot, ka pēc šīs situācijas ir strādāts pastiprināti, iesaistot Veselības inspekciju un pakalpojuma sniedzējus. 

Jau ziņots, ka Latvijā daļa pusaudžu potēti ar vakcīnām, ar kurām viņus nedrīkstēja vakcinēt.

Iekšējās drošības birojs pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu vērienīgā ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā un rosina sākt kriminālvajāšanu pret divām bijušajām Valsts robežsardzes amatpersonām, būvuzraugu un uzņēmuma pārstāvjiem par naudas līdzekļu izkrāpšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Pirmstiesas izmeklēšanā drošības birojs guvis pierādījumus, ka uzņēmuma pārstāvji ar mērķi prettiesiski samazināt būvniecības izmaksas pārstāvētā uzņēmuma interesēs vienojās par krāpšanu, savukārt minētās Valsts robežsardzes amatpersonas un būvuzraugs, kuriem tika noteiktas tiesības saskaņot jautājumus, kas saistīti ar iepriekš minēto līgumu izpildi, atbilstoši nereaģēja. Saistībā ar minētajām iespējamajām pretlikumīgajām darbībām kriminālprocesa ietvaros ir arestēta manta vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā. 

Stabilizējoties situācijai aviācijas nozarē, lidosta “Rīga” līdz šā gada beigām plāno pieņemt darbā vairāk nekā 200 jaunus darbiniekus. Augustā lidostā “Rīga” apkalpoto pasažieru skaits jau gandrīz sasniedzis pusi no pirmskrīzes rādītājiem, bet lidsabiedrību plānoto lidojumu skaits ziemas sezonā tuvojas 2019. gada līmenim. Tāpat arī uzņēmuma attīstības plānu īstenošanai turpmāk būs nepieciešami darbinieki. 

Kontinentālajā hokeja līgā šodien pieminēs pirms 10 gadiem 7. septembrī lidmašīnas katastrofā Krievijā pie Jaroslavļas bojāgājušo "Lokomotiv" komandu, kurā bija arī tālaika Latvijas valstsvienības kapteinis Kārlis Skrastiņš. Sešus gadus pēc traģēdijas KHL 7. septembrī spēles nerīkoja, bet vēlāk izvēlējās citu pieeju, un šodien uz ledus dosies arī "Lokomotiv" komanda.

Jau ziņots, ka Skrastiņa dzīves pavediens pārtrūka 37 gadu vecumā. Latvijas valstsvienībā viņš aizvadīja 151 spēli, piedaloties trijos olimpisko spēļu turnīros, kā arī deviņos pasaules čempionātos. Nacionālajā hokeja līgā Skrastiņš aizsargu konkurencē sasniedza "dzelzs vīra" rekordu, aizvadot pēc kārtas 495 spēles. 

Turpinām ziņas

Finanšu ministrija izvairās no minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu kļūdu labojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš skaidroja, ka ministrija joprojām nav sākusi darbu pie nodokļu izmaiņām, kas skar minimālās sociālās iemaksas, tādējādi ignorējot Valsts prezidenta Egila Levita pirms pusotra mēneša izteikto iniciatīvu.

No 2022. gada 1. janvāra pašnodarbinātajiem saglabāsies tāda pati sociālās apdrošināšanas kārtība, kāda likumā ir noteikta no 2021. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim, informē Labklājības ministrija. To paredz likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"", kas šodien pieņemts valdības sēdē. Par to vēl jālemj un jābalso Saeimai.

Un vēl

19. septembrī  pulksten divos dienā norisināsies Dzejas dienas Ābeļu pagasta "Jaunzemjos" – Jānim Akurateram 145. Maģiskās flautas skaņas caurvīs Akuratera daiļradi, līdz sasniegs mūsdienu literātu darbus oriģinālizpildījumā. Dziedāsm skaistākās latviešu dziesmas akordeona pavadībā. No Ābeļu tautas nama kursēs autobuss, lai pieteiktu vietu, aicina sūtīt sms, uz tālruņa numuru - 25 766 183. Ieeja pasākumā uzrādot derīgu Covid-19 digitālo sertifikātu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Valdība apstiprina noteikumus par Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību; Kūku pagastā uz Rīga-Daugavpils šosejas noticis traģisks satiksmes negadījums; un Vēl trijās Jēkabpils novada skolās konstatēts Covid-19, klases devušās karantīnā.

Šodien valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus par Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību. Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas procesā visām Eiropas Savienības dalībvalstīm jānodrošina atbilstošas un efektīvas iekšējās kontroles sistēmas darbība. Finanšu ministrijā lēsa, ka kopā uz visu Atveseļošanas fonda plāna ieviešanas periodu sešu gadu garumā plānoti 32,3 miljoni eiro, kas nepieciešami plāna ieviešanai un vadības un kontroles sistēmas nodrošināšanai.

Lai stingrāk kontrolētu aizdomīgus pasta sūtījumus, it īpaši narkotisko vielu, kā arī paplašinātu Valsts ieņēmumu dienesta iespējas efektīvāk veikt šādu sūtījumu kontroli, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien noslēdza darbu pie grozījumiem Pasta likumā. Izmaiņu mērķis ir paplašināt muitas iestādes tiesības attiecībā uz pārrobežu pasta sūtījumu pārbaudi, aizdomīgo pasta sūtījumu izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl galīgajā lasījumā jāpieņem Saeimai.

Lai finansiāli atbalstītu augstākajā izglītībā studējošos un mazinātu Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas uz izglītības nozari, no 1.septembra līdz 31.decembrim studentu minimālo mēneša stipendijas apmērs tiks palielinātas no 99,6 eiro līdz 200 eiro. Šī mērķa realizēšanai Izglītības un zinātnes ministrija plāno tērēt vairāk kā divus miljonus eiro. 

Veselības ministrs Daniēls Pavļuts norāda, ka "MFD laboratorija", kas līdz šim saņēmusi visvairāk kritikas no izglītības iestādēm par neizdarībām Covid-19 testēšanā, aizvien tiks izmantota skolēnu pārbaudēs, jo citiem testēšanas pakalpojumu sniedzējiem nav tādas kapacitātes, lai viņiem varētu pārdalīt  MFD uzticēto darbu daļu. Paredzēts lūgt Veselības ministrijai izvērtēt un noteikt testēšanas jaudu objektīvu kopējo kapacitāti. Tāpat tiks lūgts vērtēt "objektīvo vajadzību" nodrošināt visu skolēnu testēšanu. Tikmēr veselības ministrs nācis klajā ar ierosinājumu - pilotprojekta veidā Covid-19 testēšanā skolēniem siekalu testa vietā izmantot košļājamos kociņus.

Turpinām ziņas

Šodien pēcpusdienā Jēkabpils novada Kūku pagastā uz autoceļa Rīga - Daugavpils 158. kilometrā notika četru transportlīdzekļu - vienas kravas automašīnas, vienas vieglās automašīnas un divu mikroautobusu - sadursme. Negadījumā gāja bojā viena persona un viena persona guva traumas. Policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu precīzus notikušā apstākļus. 

Pagājušajā diennaktī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī saņemta informācija par 10 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā, vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Ceļu satiksmes uzraudzības jomā pieņemts 21 administratīvo pārkāpumu lēmums, tai skaitā viens par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā. Reģistrēti divi ceļu satiksmes negadījumi bez fiziski cietušām personām.

Pirmdien Jēkabpils iecirkņa inspektori aizturējuši trīs personas, kas satiksmē piedalījušās alkohola reibumā. Aknīstē uz ceļa Vecumnieki – Nereta – Subate 94. kilometrā vīrietis vadīja automašīnu „Ford Mondeo”, būdams alkohola reibumā, proti, viņa izelpā tika konstatētas 1,59 promiles.  Tāpat arī Aknīstē, Smilšu ielā, pieķerts velosipēdists, kura izelpā tika konstatētas 1,7 promiles. Arī Salas pagastā uz ceļa Jēkabpils – Lietuvas robeža 7. kilometrā pārnaudīts velosipēdists, kura izelpā tika konstatētas 1,96 promiles. Policijā par visiem trim gadījumiem sākts administratīvā pārkāpuma process.

Un vēl

Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sarunā ar Radio1 informēja, ka vēl trijos gadījumos Jēkabpils novada skolās konstatēta saslimšana ar Covid-19. Jēkabpils 3.vidusskolā saslimšana ar koronavīrusu konstatēta 1.klases skolēnam, Jēkabpils 2.vidusskolā – 5.klases skolēnam un Aknīstes vidusskolā – 10.klases skolēnam. Minēto klašu kolektīvi – skolēni un audzinātājas no pirmdienas 6.septembra ir devušies divu nedēļu karantīnā, skolēniem mācības notiek attālināti. 

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā saslimšana ar Covid-19 tika konstatēta Sūnu pamatskolā, šeit pozitīvs Covid-19 tests bija 4.klases skolniekam. Klase atradīsies karantīnā un mācīsies attālināti līdz 15.septembrim.


Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru