2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs aicina nevakcinētos Latvijas iedzīvotājus solidarizēties ar pārējo sabiedrību; Ekspedīcijā Aglonā papildina latviešu valodas krājumus; un Latvijas mežos atrasta pasaulē skaistākā sēne.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība apņēmusies gada laikā reorganizēt trīs reģionālās augstskolas; Šodien un rīt Jēkabpils novadā notiek publiskās apspriešanas sanāksmes par novada attīstības programmām; un Krustpils pils aicina braucienā ar plostu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Minimālo ienākumu sliekšņus plāno pārskatīt katru gadu; Jēkabpils slimnīcas topošās uzņemšanas nodaļas pamatos iemūrē kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm; un Zemniekus aicina sargāt ganāmpulkus no vilku uzbrukumiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs aicina nevakcinētos Latvijas iedzīvotājus solidarizēties ar pārējo sabiedrību; Ekspedīcijā Aglonā papildina latviešu valodas krājumus; un Latvijas mežos atrasta pasaulē skaistākā sēne.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš aicina nevakcinētos Latvijas iedzīvotājus solidarizēties ar pārējo sabiedrību un saņemt potes pret Covid-19, lai nodrošinātu saslimušo un mirušo cilvēku skaita samazināšanos, palīdzētu "turētu ekonomiku attīstības ceļā" un skolās saglabātu klātienes mācības. Viņš atzīmēja, ka ar bažām vērojams augošais Covid-19 pacientu skaits, kas nonāk slimnīcās. Šo sasirgušo pacientu skaits aug, un šobrīd stacionētas vairāk nekā 250 personas, no kurām gandrīz visi nav saņēmuši poti pret Covid-19 vai nav pabeiguši vakcinācijas kursu. 

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas mediķi veikuši Latvijā līdz šim nebijušu operāciju – īkšķa locītava aizstāta ar endoprotēzi. Pirms operācijas ārsti guvuši pieredzi no kolēģiem Klaipēdā – Lietuvā un Francijā. Pagājušajā nedēļā veiktas divas šādas operācijas, kas noritēja veiksmīgi, un šogad plānotas vēl astoņas.

Vilcienu maršrutos, autobusu komercreisos, kā arī valstspilsētu sabiedriskā transporta maršrutos varēs organizēt reisus, kuros uzņems pasažierus tikai ar sadarbspējīgiem Covid-19 sertifikātiem. Šādos reisos gan pasažieri, gan vadītājs var nelietot masku un nav jāievēro prasība par maksimālo ietilpību. Tomēr valstspilsētu autobusos "zaļie reisi", visticamāk, netiks ieviesti. Uz šo ieceri skeptiski raugās valstspilsētu autobusu parki, kas organizē sabiedriskā transporta kustību pilsētas maršrutos. Viens no iemesliem ir sertifikātu un personas apliecību pārbaudei nepieciešamais laiks. "Jēkabpils autobusu parks" pārvadājumu daļas vadītāja Aija Vetere skaidro, ka uzņēmumam, pirmkārt, nav, ar ko tos "QR" kodus lasīt. Otrkārt, tas prasīs papildu laiku. Treškārt, autobusu vadītājam ir droši jāpārvadā pasažieri, un papildu pienākumu uzlikšana viņiem pašreiz nav plānota.


Alumīnija cena sasniegusi augstāko līmeni pēdējos 13 gados – 3 tūkstoši dolāru jeb 2 tūkstoši 500 eiro par tonnu. Alumīnija cenas kāpumu izraisījis valsts apvērsums Gvinejā, kas ir nozīmīga alumīnija ražošanā izmantotā boksīta ieguvējvalsts. Boksīta rūda tiek izmantota alumīnija ražošanā. Kopumā alumīnija cena jau kopš janvāra palielinājusies par aptuveni 40%, ņemot vērā globālās ekonomikas atgūšanos pēc koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Viesītē notikušajā 10. Sēlijas kongresā dalībnieki nolēma atjaunot Sēlijas asociācijas darbību, kā arī pieņemt rezolūciju par Sēlijas karogu. Kongresa rezolūcijā iekļauti vairāki aicinājumi Ministru kabinetam un Saeimai, tajā skaitā radīt labvēlīgus apstākļus un programmas, kas veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos laukos un esošo izglītības iestāžu saglabāšanu, kā arī izveidot Sēlijas plānošanas reģionu. Kongresā diskutēts arī par Sēlijas identitāti. Ģerboņa izveides process vēl turpinās, savukārt plānotais Sēlijas vēsturiskās zemes karoga izskats jau zināms – kongresa dalībnieki vienojušies virzīt ideju par karogu, ko līdz šim izmantoja Sēlijas asociācija

Pētnieki no Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, kā arī Polijas ekspedīcijā Aglonā intervēja vietējos iedzīvotājus. Tas ir viens no būtiskākajiem projekta par humanitāro zinātņu digitālo resursu attīstību etapiem, kura laikā gūtie audio ieraksti latgaliešu valodā kā vecākās, tā jaunākās paaudzes vidū papildinās pirms desmit gadiem izveidoto latgaliešu valodas korpusu. Šis digitālais rīks būs pieejams ne tikai zinātniekiem, bet arī skolēniem, pedagogiem un citiem valodas, kā arī tradīciju interesentiem. Šīs intervijas audio formātā un rakstu valodā jau šoruden papildinās latgaliešu valodas korpusu, kurā tieši mutvārdu ieraksti būs iekļauti pirmo reizi.

Jau ziņots, ka latgaliešu valodas korpusā līdz šim varēja atrast tikai latgaliešu rakstu valodā publicētos tekstus no 1988. līdz 2012. gadam. 

Un vēl

Īpašu uzmanību Latvijas mežos šogad izpelnījusies zarainā jeb koraļļu dižadatene, kas iekļauta aizsargājamo sēņu sarakstā, un ko mikologi jeb sēņu pazinēji dēvē par vienu no skaistākajām sēnēm pasaulē. Viens no tās atradējiem - Māris Ābeltiņš vērsās “Facebook grupā “Latvijas Mikologu biedrība un draugi” ar lūgumu palīdzēt identificēt Latvijas mežā atrasto sēni, kas pēc izmēra ir daudz lielāka par Igaunijā atrasto eksemplāru. Viņa piemēram sekoja arī citi sēņotāji, publicējot fotogrāfijas un daloties ar reto atradumu. 

Kā vēsta enciklopēdija zarainā jeb koraļļu dižadatene ir liela, kokveidā sazarota adatsēne baltā, iedzeltenā vai iesārtā krāsā. Sēnes adatiņas ir nokarenas, vairāk vai mazāk taisnas un līdz 1,5 cm garas. Šī sēne aug vasaras otrajā pusē un rudenī uz lapukoku kritalām un nedzīviem stumbriem, minēts sēņu portālā senes.lv. Suga ir ierakstīta arī Sarkanajā grāmatā (3.kategorijā) un iekļauta aizsargājamo sugu sarakstā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība apņēmusies gada laikā reorganizēt trīs reģionālās augstskolas; Šodien un rīt Jēkabpils novadā notiek publiskās apspriešanas sanāksmes par novada attīstības programmām; un Krustpils pils aicina braucienā ar plostu.

Gada laikā Liepājas Universitāti pievienos kādai no zinātnes universitātēm, kā arī apvienošana paredzēta Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai ar Daugavpils Universitāti. Kā šodien valdības sēdē paziņoja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, plānots, ka Liepājas universitāti pievienos kādai no paredzētajām zinātnes universitātēm - Latvijas Universitātei, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, Rīgas Stradiņa universitātei vai Rīgas Tehniskajai universitātei. Pievienošanas mērķis palīdzētu veidot zinātnes ekosistēmu Liepājā. Savukārt Daugavpils un Rēzeknes augstskolu apvienošanas mērķis būtu radīt jaunu augstskolu, kura būtu ar starptautisku mērogu Latgales reģionā. 

Iekšlietu ministrija nākamā gada budžetā prasa līdzekļus mazāko algu izlīdzināšanai iekšlietu dienestos, ugunsdzēsēju un policijas autoparka atjaunošanai, topošo izmeklētāju mācību iespēju paplašināšanai. Ar valdības lēmumu jau apsolīta nauda vairāku ugunsdzēsēju depo būvniecībai un citiem projektiem. Aizvien aktuālāks ir jautājums par nozarē strādājošo motivēšanu ar labāku atalgojumu. Motivēti darbinieki un labi izglītots personāls, laba darba vide un augsta pakalpojuma kvalitāte – šos četrus virzienus Iekšlietu ministrija definējusi, nosakot prioritātes nākamā gada un nākamo trīs gadu budžetā.

Pret Baltkrieviju noteiktās sankcijas skar ne tikai šīs valsts amatpersonas un tai pietuvinātos uzņēmējus, bet arī mūsu komersantus, kas ar Baltkrieviju tirgojas. Tā izriet no pēdējā laikā kokrūpnieku celtās trauksmes, ka mūsu bankas ir pārspīlēti piesardzīgas un mēdz neapkalpot darījumus ar baltkrieviem, bezmaz vai liekot uzņēmējiem pierādīt, ka viņu sadarbības partneri, kam tiek pārskaitīta nauda, nav rados vai draugos ar Aleksandra Lukašenko režīmu. Savukārt finanšu nozare aicināja uzņēmējus, kas jūtas nepamatoti ierobežoti, vērsties pie regulatora, lai tas izvērtē katru gadījumu. Tikmēr kokrūpnieki, kas pērn Latvijā no kaimiņvalsts importēja materiālus 177 miljonu eiro vērtībā, brīdināja, ka nepamatota stingrība var novest pie tā, ka Lielbritānija kā ievērojams preču galamērķis kokmateriālus no Baltkrievijas sāks importēt nepastarpināti un bez pievienotās vērtības radīšanas Latvijā.

Turpinām ziņas

Patlaban notiek Jēkabpils novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2021.-2035.gadam un Jēkabpils novada Attīstības programmas 2021. – 2027.gadam sabiedriskā apspriešana. Pašreizējo Jēkabpils novada teritoriālo iedalījumu veido 22 pagasti, divas pilsētas – Aknīste un Viesīte un viena valstspilsēta – Jēkabpils. Attīstības teritorijas plānošanas dokumentu izstrādē sadarbojas visu iesaistīto teritoriju pašvaldības. Lai 2021.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā dome varētu mērķtiecīgi organizēt pašvaldības teritorijas attīstības plānošanu, tiek izstrādāta  novadam  kopēja Jēkabpils novada Ilgtermiņa attīstības stratēģija 2021.-2035.gadam un Jēkabpils novada Attīstības programma 2021. – 2027.gadam ietverot ilgtspējīgas attīstības nozīmīgākos elementus – ilgtermiņa un vidēja termiņa attīstības redzējumu, mērķus, prioritātes un telpiskās attīstības ieceres.

Publiskās apspriešanas sanāksmes notiks: Šodien pulksten piecos pēcpusdienā klātienē pašvaldības ēkā Rīgas ielā 150A. Savukārt rīt – 15.septembrī- tiešsaistē MS Teams platformā. Saite uz tiešsaisti tiks publicēta pašvaldības mājaslapā īsi pirms sanāksmes. Plašāk par iespēju izteikt viedokļus un iepazīties ar attīstības programmām var portālā Radio1.lv.

Eiropas Sporta nedēļā 24. septembrī notiks Latvijas Orientēšanās nakts 14 pilsētās. Viena no tām ir Pļaviņas ar sākumpunktu Pļaviņu kultūras nams. Tās būs aizraujošas 3 stundu sacensības rogainingā ar kājām saskaņā ar apstiprinātajiem sacensību noteikumiem. Dalība pasākumā ir bezmaksas, bet pirms tam nepieciešams pieteikties līdz 20. septembrim, saite uz pieteikšanos atrodama Pļaviņu novada mājaslapā. Sacensībās piedalīsies komandas 2 līdz 5 cilvēku sastāvā dažādās grupās - “OPEN”, “Sievietes”, “Ģimenes” un “Veterāni”, kur katrā komandā obligāti jāpiedalās vismaz vienam pieaugušajam. Katrai komandai tiks piešķirta viena karte, kas izgatavota no ūdensizturīga materiāla, un būs nepieciešams uzlādēts mobilais telefons ar iespēju nolasīt QR kodus. Uzvarētāji saņems sponsoru balvas.

Un vēl

Šīs darba nedēļas noslēgumā, 17. septembrī pulksten 12 Eiropas kultūras mantojuma dienās Jēkabpilī norisināsies plosta brauciens pa Daugavu. Plosta brauciens paredzēts no Jēkabpils robežzīmes Rīgas ielas sākumā līdz Krustpils pilij, aptuveni četru kilometru garumā. Vietu skaits plosta braucienā ir ierobežots. Pieteikšanās pa tālr. 27008136. Izkāpjot krastā pie Krustpils pils, ekskursija turpināsies ar svinīgu Apmeklētāju centra atklāšanu. Tas savu mājvietu radis bijušajā Krustpils muižas klētī un tajā apskatāma ekspozīcija veltīta ceļošanas tradīcijām Jēkabpilī. Dalība pasākumā ir bez maksas un norisinās “zaļajā” drošības līmenī ar Covid-19 sertifikātiem. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Minimālo ienākumu sliekšņus plāno pārskatīt katru gadu; Jēkabpils slimnīcas topošās uzņemšanas nodaļas pamatos iemūrē kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm; un Zemniekus aicina sargāt ganāmpulkus no vilku uzbrukumiem.

Valdība atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādāto plānu minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2022.-2024.gadam, kas paredz minimālo ienākumu sliekšņu pārskatīšanu noteikt par ikgadēju no 2023.gada. Plāns minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2022.-2024.gadam ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kas izstrādāts, lai atbilstoši Satversmes tiesas spriedumiem noteiktu minimālo ienākumu atbalsta sistēmas parametru noteikšanas kritērijus, kārtību un metodi, kā arī pārskatīšanas kārtību, ņemot vērā valsts ekonomikas attīstību. Plāns paredz normatīvajos aktos nostiprināt minimālo ienākumu sliekšņu noteikšanas metodoloģiju, pārskatīt jeb palielināt minimālos ienākumu sliekšņus katru gadu no 2023.gada 1.janvāra, kā arī noteikt valsts līdzfinansējumu pašvaldībām pamata sociālās palīdzības pabalstu - garantētā minimālā ienākuma un mājokļa pabalsta - nodrošināšanai no 2022.gada un sagatavot priekšlikumus minimālo pensiju finansēšanas principu un politikas maiņai.

Šonedēļ Latvijā sākta depozīta iepakojuma pieņemšanas automātu jeb taromātu uzstādīšana. Taromātu uzstādīšanu atbilstoši līgumam ar "Depozīta iepakojuma operatoru" sācis Norvēģijas iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotāja "Tomra Systems" grupas uzņēmums Latvijā SIA "Tomra Collection Latvia". Pirmie pieci taromāti uzstādīti "Maxima", "Rimi", "Mego" un "Alko Outlet" veikalos Rīgā, kā arī "Citro" veikalā Ventspilī. Līdz depozīta sistēmas darbības sākumam Latvijā paredzēts izvietot ap 800 taromātus, tajā skaitā apmēram 200 vietās taromātus plānots izvietot āra kioskos tirdzniecības vietu tuvumā. 

Lai pēc iespējas novērstu riskus, ka vienlaikus Covid-19 vīrusam valstī izplatītos arī gripa, pilnībā valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs saņemt visi riska grupu pārstāvji, kam tās tiek rekomendētas, šodien lēma valdība. Veselības ministrijā informēja, ka šai gripas sezonai valsts centralizēti plāno iegādāties par aptuveni 50% vairāk pretgripas vakcīnu nekā iepriekšējā sezonā. Vakcinācijas noteikumos iekļauta jauna nodaļa, uzskaitot personu grupas, kuras var saņemt valsts apmaksātu vakcīnu pret gripu. Paredzēts, ka papildu nepieciešamos 1,57 miljonus eiro šim nolūkam segs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Turpinām ziņas

Šodien  SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” projekta “Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”” gaitā, topošās jaunās uzņemšanas nodaļas pamatos svinīgi iemūrēja kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Svinīgajā pasākumā piedalījās slimnīcas un Jēkabpils domes vadība, būvnieku Jēkabpils PMK vadība, projekta darba grupa un vietējo mediju pārstāvji. Kapsulā kopā ar vēstījumu tika ieliktas arī šī brīža laika zīmes – slimnīcas un poliklīnikas fotogrāfijas un Covid-19 analīžu ņemšanas komplekts. Savukārt vēstījums sākās ar vārdiem - Sagaidot Jēkabpils reģionālās slimnīcas 110.gadu jubileju, ko atzīmēsim 2022.gadā, stacionārā un poliklīnikā notiek vērienīgākie pārbūves darbi pēdējo 35 gadu laikā, kopš Jēkabpils poliklīnikas ēkas būvniecības. Slimnīcai šis ir izaicinājumu laiks. Plašāk lasiet un foto no pasākuma skatieties portālā radio1.lv.

Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis informē, ka Jēkabpils novadā šobrīd attālināti mācās 23 klases . Viņš stāsta, ka novadā ir skolas, kur visās klasēs mācības tiek nodrošinātas klātienē. Taču atklāto Covid-19 gadījumu dēļ attālināti pašlaik mācās 23 klases visā novadā. Visvairāk šādu klašu - pa sešām - ir Jēkabpils 2.vidusskolā un Zasas vidusskolā. Pārējās skolās ir viena vai divas klases, kas mācās attālināti. Tāpat ir trīs pirmsskolas izglītības grupas, kas mācās mājās. Individuālā karantīna noteikta arī astoņiem skolēniem. Līcis skaidroja, ka paralēli nodrošināt klātienes un neklātienes mācības vienai klasei neļauj pedagogu kapacitāte. Turklāt vakcinācijas aptvere skolēnu vidū ir zema, tāpēc klātienē varētu mācīties vien neliela daļa klases, pārējiem dodoties karantīnā un mācoties attālināti.

Covid-19 plaši skartajā Līvānu novadā nav identificēti izteikti infekcijas perēkļi, atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra veikto epidemioloģisko izmeklēšanu, šodien valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Pašlaik augstākais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir Vidzemē, sasniedzot 352,8 gadījumus. Latgalē šis rādītājs ir 290,1 gadījumu uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. 

Un vēl

Zemnieki tiek aicināti neatstāt lopus aplokos diennakts tumšajā laikā, jo pastiprinājušies vilku uzbrukumi. Šogad mājdzīvnieki cietuši jau vairākās saimniecībās visā Latvijā un šādu gadījumu skaits nemitīgi aug. Šogad vilki sirojuši jau divdesmit divās saimniecībās. Zemniekiem nodarītie zaudējumi ir lieli. Kā liecina Valsts meža dienesta apkopotā informācija, nokostas 43 aitas, trīs teļi, govs, četri suņi un pieci staltbrieži Briežu dārza teritorijā. Visvairāk uzbrukumu fiksēts Ventspils, Augšdaugavas, Madonas, Raunas un Viļakas novados. 

Atstājiet komentāru