2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 23.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Elektroenerģijas cenas Eiropā un Baltijā sasniedz rekordus; Jēkabpils novada dome šodien apstiprina jaunās pašvaldības struktūru;  un Šodien Radio1 ēterā Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis prezentēs jaunā novada struktūru. Uzdod savu jautājumu mēram!

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas vēlēšanās varēs balsot arī ar eID karti; SIA Jēkabpils siltums jauno apkures sezonu sāk ar bažām par augstajām energoresursu cenām; un Kādos gadījumos atmaksās naudu par biļetēm, ja pasākumu nedrīkstēs apmeklēt bez Covid-19 sertifikāta?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Domā par vispārējā iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas pienākuma ieviešanu; Par Jēkabpils novada bāriņtiesas vadītāju ieceļ Inu Gusāri; un Itālijas galvaspilsētā Romā pa ielām klīst mežacūku bari

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Elektroenerģijas cenas Eiropā un Baltijā sasniedz rekordus; Jēkabpils novada dome šodien apstiprina jaunās pašvaldības struktūru;  un Šodien Radio1 ēterā Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis prezentēs jaunā novada struktūru. Uzdod savu jautājumu mēram!

Pēdējos mēnešos elektroenerģijas cenas Eiropā un Baltijā sasniedz rekordus, kas daudzas pašvaldības novedis tuvu krīzei. Latvijas Pašvaldību savienībā lēsa, ka, iepērkot elektroenerģiju par biržas cenām, nākamajā gadā visām pašvaldībām kopā izmaksas varētu pieaugt no 12 līdz 19 miljoniem eiro. Atbalsta meklējumos pašvaldību savienība nosūtījusi  vēstuli Ministru prezidentam un ministrijām. Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka pašlaik tiekot izvērtēti vēstulē paustie priekšlikumi un komentāru varētu sniegt, kad būs gatavs izvērtējums. Savukārt Finanšu ministrija iespējas budžetā meklēšot vien tad, ja atbildīgā nozares ministrija to  būs noteikusi kā prioritāti.

Pēdējā laikā ļoti daudz avāriju ir izraisījuši šoferi reibumā, tādēļ Valsts policijas Latgales reģiona likumsargi rīko reidus pastiprinātā režīmā. Palielinājies arī to transportlīdzekļu vadītāju skaits, kuri sēdušies pie stūres alkohola reibumā bez autovadītāja apliecības. No likuma neievērošanas viņus neattur pat bargie sodi. Arī turpmāk šādi reidi pastiprinātā režīmā notiks ik nedēļu. Līdz augusta beigām Latgales reģionā notverti 686 transportlīdzekļu vadītāji alkohola reibumā. Pērn šādā laika posmā tie bija 874 šoferi un velosipēdisti.

Mežu ugunsgrēki, kas šovasar plosījās ziemeļu puslodē, piemēram, Sibīrijā, Ziemeļamerikā un Vidusjūras valstīs, izraisījuši nepieredzēti lielu CO2 emisiju daudzumu. Karstais un sausais laiks radīja piemērotus apstākļus liesmu nekontrolētai izplatībai, un rezultāts ir skaudrs. Sibīrijā šovasar izdega vairāk nekā 18 miljoni hektāru. Tas ir aptuveni trīs Latvijas teritoriju lielumā. Arī ASV, Kalifornijas štatā, aizvadīta nepieredzēti intensīva mežu ugunsgrēku sezona. Kopumā liesmojoši meži jūlijā un augustā šogad emitēja vairāk nekā 2,5 miljardus tonnu CO2.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes sēde, kopš jaunā sasaukuma ievēlēšanas šodien pirmo reizi notiek attālināti. Šāds lēmums pieņemts, jo Jēkabpilī un novada lauku teritorijā pieaug saslimstība ar Covid-19. Šīsdienas sēdē paredzēts izskatīt 128 lēmumu projektus, to vidū arī lēmumu par jaunā novada struktūru un virkne lēmumu par jaunizveidoto iestāžu un nodaļu nolikumu apstiprināšanu. Tāpat arī tiks pieņemts lēmums par jaunā novada simbolikas izstrādi. 

Jaunā Jēkabpils novada dome vadība jau vairākkārt ir informējusi par darbu pie novada pārvaldes struktūras izveides. Paredzēts, ka no jaunā gada vairs nebūs departamentu, bet būs pārvaldes, kas pārraudzīs un nodrošinās pašvaldības pakalpojumus visās jomās. Piemēram, paredzēts izveidot Jēkabpils novada administratīvo pārvaldi, Jēkabpils novada pagastu un pilsētu pārvaldi, Jēkabpils novada attīstības pārvaldi, Jēkabpils novada Izglītības pārvaldi, Jēkabpils novada kultūras pārvaldi, kā arī to pakļautībā esošās nodaļas un citas struktūrvienības. 

Jēkabpils sporta hallē šonedēļ ar maču starp BK “Jēkabpils” un BK “Līvāni” tika atklāta gan “lūšu” 10. jubilejas sezona, gan arī visas “Ramirent” Nacionālās basketbola līgas sezona. Sīvā cīņā, atspēlējot deviņu punktu deficītu, uzvaru ar rezultātu 85:68 guva BK “Jēkabpils”. Pa 19 punktiem savas komandas kontā ieguldīja Sandis Bēts un Mikus Sokolovs.

Un vēl

Šodien Radio1 studijā un ēterā pulksten 16.10 raidījumā Jēkabpils šodien un rīt viesosies Jēkabpils novada domes mērs Raivis Ragainis un viņa vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars. Šodien Jēkabpils novada sēdē tiek apstiprināta jaunā novada struktūra. Kāda tā ir, kā tiks pārvaldīts Jēkabpils novads, kādās jomās kadri samazināti, kādās darbinieku kļuvis vairāk, kādas izmaiņas plānotas algu apmēros, kas un kā nodrošinās visus pašvaldības pakalpojumus katram novada iedzīvotājam kā pilsētā, tā arī novada laukos?  Par šiem un vēl citiem jautājumiem raidījumā Jēkabpils šodien un rīt. Ja arī tev ir jautājums, uzdod to studijas viesiem jau laicīgi radio1.lv FB kontā vai arī sūti uz WhatsApp 22320220.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas vēlēšanās varēs balsot arī ar eID karti; SIA Jēkabpils siltums jauno apkures sezonu sāk ar bažām par augstajām energoresursu cenām; un Kādos gadījumos atmaksās naudu par biļetēm, ja pasākumu nedrīkstēs apmeklēt bez Covid-19 sertifikāta?

Iedzīvotāji Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti. Parlaments šodien pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, kas paredz ieviest elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru. Grozījumi ļautu nodrošināt tiesības parlamenta vēlēšanās piedalīties arī tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pilsoņa pases. Patlaban atzīmi par dalību vēlēšanās veic pasē, savukārt izmaiņas paredz to izdarīt elektroniskā tiešsaistes režīmā vēlētāju reģistrā.

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja jauna Latvijas Bankas likuma projekta un ar to saistītos grozījumus vairākos likumos, nosakot valsts centrālās bankas darbību pēc tās apvienošanas ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. Apvienojot abu institūciju personāla zināšanas un prasmes, turpmāk varēs efektīvāk veicināt finanšu stabilitāti un mazināt sistēmiskos riskus, būs vispusīgāks skatījums uz pārmaiņām finanšu un kapitāla tirgū, kā arī varēs nodrošināt efektīvāku rīcību satricinājumu un krīzes situācijās. 

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā uzsākta aizvadītā gada beigās un šī gada sākumā pret kovidu potēto mediķu testēšana, lai pārbaudītu viņu antivielu līmeni, kā arī tiek veikta anketēšana par vakcināciju un revakcināciju. Ja rezultāti uzrādīs, ka mediķiem būtu nepieciešama trešā pretkovida pote, tad slimnīcas vadība ar šo priekšlikumu vērsīsies Veselības ministrijā. Par mediķu revakcināciju ir interese arī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. 

Vāciešiem, kas nav vakcinējušies pret Covid-19, no 1.novembra vairs netiks maksātas algas kompensācijas par karantīnā pavadīto laiku. Valdība šobrīd maksā kompensācijas vāciešiem, kuriem pēc kontakta ar inficētu personu vai atgriešanās no augsta riska valsts jāievēro vismaz piecu dienu karantīna. Tomēr šī pieeja tiks izbeigta 1.novembrī, sacīja Špāns pēc tikšanās ar 16 federālo zemju veselības ministriem, informējot par valdības jaunākajām iniciatīvām. Izšķiršanās par vakcinēšanos arī turpmāk būs "personīgs lēmums", tomēr līdz ar to ir "jāuzņemas atbildība par finansiālām konsekvencēm".bVācijā vakcinētajiem karantīna vairs nav jāievēro.

Ugunsgrēkā 2019.gadā smagi cietušās Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai saziedoti 840 miljoni eiro. Turpina plūst ziedojumi 13. gadsimta gotikas meistardarba atjaunošanai, Senāta komisijā sacīja bijušais bruņoto spēku komandieris un rekonstrukcijas projekta pārraugs Žans Luijs Žorželēns. Francijas naftas lieluzņēmums "Total" ziedojis 100 miljonus eiro, tāpat lielu summu, kuras apjoms netiek atklāts, noziedojis uzņēmuma "L'Oreal" mantinieces Liliānas Betankūras fonds. Žorželēns neatklāja, kā nauda tiks tērēta, norādot, ka par naudas sadalījumu tiks paziņots publiski pēc tam, kad darba apjoms būs sadalīts izraudzītajiem uzņēmumiem.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko norāda, ka jauno apkures sezonu uzņēmums uzsāk ar bažām par augstajām dabas gažes un citu energoresursu cenām. Viņš norāda, ka pavasarī prognozējot cenas rudenim, neviens nevarēja iedomāties, ka tās būs tik augstas. Ja pavasarī dabasgāzes cena bija 5-6 eiro par megavatstundu, tad patlaban šī cena ir 70 eiro par megavatstundu. Turklāt ir augušas visu energoresursu cenas. Tas nozīmē, ka siltumtīkli ir spieti strādāt ar zaudējumiem, jo uzņēmums par energoresursu maksā krietni vairāk nekā saņem no klientiem, saskaņā ar noteikto tarifu, par piegādāto siltumenerģiju. Aleksandrs Karpenko atklāj, ka uzņēmums ir sācis izstrādāt jaunu tarifu, kurā būs iekļautas šī brīža energoresursu tirgus cenas. Taču šī procedūra ir gara un ja apstiprinās jauno tarifu, tad spēkā tas stāsies tikai no nākamās sezonas. Tāpēc šajā sezonā ir lielas bažas par uzņēmuma ekonomisko situāciju. Aleksandrs Karpenko piebilst, ka uzņēmums šajā ziemā strādās un saimniekos maksimāli ekonomiski. Tāpat arī viņš izteica cerību, ka varbūt “plīsīs energoresursu cenu burbulis” un izmaksas kļūs lētākas.

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums”apkures sezonu Jēkabpilī sāka no pagājušās nedēļas nogales. Pirmie siltumu saņēma bērnudārzi un skolas un šīs nedēļas laikā pakāpeniski siltumenerģijas padeve būs nodrošināta visos pilsētas daudzdzīvokļu māju mikrorajonos.

Un vēl
 
Saeima šodien kā steidzamus pieņēma Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma grozījumus, kas paredz atmaksāt iedzīvotājiem naudu par biļetēm uz pasākumiem, ja noteikto epidemioloģiskās drošības prasību dēļ personas tos nevar apmeklēt. Grozījumi noteic tiesības skatītājiem atgūt naudu par iegādātajām biļetēm uz kultūras pasākumiem, ja pasākuma organizators ir mainījis iepriekš pārdošanā izliktā pasākuma norises noteikumus un noteicis tādas epidemioloģiskās drošības prasības, kas liedz pasākumu apmeklēt tādēļ, ka personai nav sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Domā par vispārējā iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas pienākuma ieviešanu; Par Jēkabpils novada bāriņtiesas vadītāju ieceļ Inu Gusāri; un Itālijas galvaspilsētā Romā pa ielām klīst mežacūku bari

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome šodien uzdeva Finanšu ministrijai sagatavot normatīvā akta projektu, lai noteiktu vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas pienākumu - 2023.gadā deklarēt ienākumu apmēru par 2022.gadu un turpmāk katru gadu. Tāpat padome uzdeva nozaru ministriem sadarbībā ar tautsaimniecības nozarēm identificēt riska faktorus un mēneša laikā iesniegt priekšlikumus ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna papildināšanai.

Nākamgad varētu celt atalgojumu pedagogiem, medicīnas, iekšlietu sistēmas un kultūras nozares darbiniekiem, atzina Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars. Tāpat viņš minēja, ka panākta vienošanās par samazinātu pievienotās vērtības nodokli drukātajai presei un grāmatām, kā arī mājokļa programmai, dažādiem demogrāfijas pasākumiem, kā arī izdevies vienoties par atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Baidoties zaudēt Eiropas Savienības finansējumu, Polijas dienvidu reģions Sventokšiska atcēlusi pašpasludināto “no LGBT jeb – lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu – ideoloģijas brīvās zonas” statusu. ES līderi Polijas reģionu apstiprinātās rezolūcijas nodēvēja par un aicināja Polijas reģionus anulēt pret LGBT kopienu vērstās rezolūcijas, pretējā gadījumā piedraudot tiem neizsmaksāt 126 miljonus eiro no pēcpandēmijas atkopšanās fonda. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome šodien par Jēkabpils novada Bāriņtiesas vadītāju iecēla Inu Gusāri. Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, ka konkursā uz šo amata vietu bija pieteikušies trīs pretendenti. Izvērtējot viņu iesniegtos dokumentus, secināts, ka visi ir vienlīdz spēcīgi kandidāti uz šo amatu. Veicot pārrunas atsevišķi ar katru no tiem, par Bāriņtiesas vadītāju izvēlēta Ina Gusāre. Viņa līdz šim ir vadījusi bijušā Jēkabpils novada bāriņtiesu.

Likumi noteic, ka pašvaldību reformas rezultātā tiek izveidota jauna bāriņtiesa. Taču līdz jaunas bāriņtiesas izveidošanai, bet ne ilgāk kā līdz šī gada beigām, darbību turpina administratīvi teritoriālās reformas gaitā izveidotajā pašvaldībā ietilpstošo bijušo pašvaldību bāriņtiesas atbilstoši to kompetencei un darbības teritorijai. Tāpat līdz jaunas bāriņtiesas izveidošanai amata pienākumus turpina pildīt bijušo pašvaldību bāriņtiesu priekšsēdētāji, bāriņtiesu priekšsēdētāja vietnieki un bāriņtiesu locekļi, noslēdzot darba līgumu, bez pašvaldības rīkota atklāta konkursa. Jēkabpils novada dome lēmusi, ka jaunā novada Bāriņtiesa darbu sāks 1.novembrī, tā tiks izveidota apvienojot Jēkabpils bāriņtiesu, kā arī Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Salas un Viesītes novada bāriņtiesu, izveidojot jaunu iestādi "Jēkabpils novada Bāriņtiesa".

Valsts policijas darbiniekiem vakar pēcpusdienā Jelgavas novadā veiksmīgi izdevies atrast kādu senioru, kurš pirms trim dienām bija devies mežā ogot. Pirmdien, 20. septembrī, 1934. gadā dzimis vīrietis izgāja no savas dzīvesvietas un devās ogot uz mežu Jelgavas novadā. Kad cienījamā vecuma kungs pēc ilgāka laika neatgriezās mājās, viņa meklēšanā iesaistījās vīrieša ģimenes locekļi. Nākamajā dienā, kad meklēšanas pasākumi bija nesekmīgi, par notikušo tika informēta policija un meklēšanā iesaistījās gan policija, gan zemessargi, gan sabiedriskās organizācijas un brīvprātīgie. Vakar pēcpusdienā sirmo kungu pamanīja meža malā garāmgājēji, kuri nekavējoties sazinājās ar mediķiem. Viņa dzīvība vairs nav apdraudēta.

Un vēl

Itālijā plašu ievērību izpelnījušies video, kuros redzami mežacūku bari, kas mierīgi pastaigājas pa galvaspilsētas Romas ielām. Romieši vēsta, ka šādi skati pilsētas ielās esot redzami arvien biežāk. Mežacūkas esot tik ļoti pieradušas pie pilsētas dzīves, ka nemaz nebaidās no cilvēkiem un automašīnām. Drīzāk jābaidās cilvēkiem, kas negribētu gadīties ceļā mežacūku mātei ar mazuļiem. Savukārt asprāši joko, ka Romas ielās līdzās riteņbraucēju joslām vajadzētu ieviest arī mežacūku joslas.



Atstājiet komentāru