2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā astoņos mēnešos izveidojies deficīts 860 miljonu eiro apmērā; Uz Latvijas–Baltkrievijas robežas izklāts pirmais žoga posms; un Piedāvā iepazīt Raini un Aspāziju aizsietām acīm. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteiks amata vietas valsts iestādēs, kurām nepieciešams vakcinēties; Sinoptiķi prognozē siltas un vējainas brīvdienas; un Šodien Radio1 ēterā raidījumā “Jēkabpils šodien un rīt” – kā Jēkabpils slimnīca sagatavojusies Covid-19 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 3,7 procentiem; Pabeigti demontāžas darbi Jēkabpils tautas namā; un Ko ticējumi vēsta par Miķeļdienu?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā astoņos mēnešos izveidojies deficīts 860 miljonu eiro apmērā; Uz Latvijas–Baltkrievijas robežas izklāts pirmais žoga posms; un Piedāvā iepazīt Raini un Aspāziju aizsietām acīm. 

Šā gada janvārī-augustā konsolidētajā kopbudžetā atbilstoši Valsts kases publicētajiem datiem bija 860 miljonu eiro deficīts. Budžeta ieņēmumos astoņos mēnešos saņemti 8,2 miljardi eiro, bet izdevumi veidoja 9,06 miljardus eiro.
Šogad kopbudžetā deficīta līmenis ir būtiski augstāks nekā pērn astoņos mēnešos, ko noteica nozīmīgais izdevumu kāpums, pamatā izmaksājot atbalstu Covid-19 seku mazināšanai tautsaimniecībā. 

Kompānija “Pfizer” ir sākusi klīniskos pētījumus iekšķīgi lietojamam medikamentam Covid-19 infekcijas novēršanai. Pētījuma laikā tiks pārbaudīts, vai tablešu veidā ražotais medikaments palīdz novērst koronavīrusa izplatīšanos starp cilvēkiem ar sākotnējiem inficēšanās simptomiem. Līdz šim cīņā par pirmā viegli administrējamā un tablešu veidā lietojamā pretvīrusa medikamenta izstrādi pret Covid-19 ir iesaistījušās vairākas farmācijas kompānijas. Galvenais mērķis ir atrast tabletes, kuras novērstu vieglas saslimšanas pāriešanu smagā stadijā.

Amatiermākslas kolektīvu mēģinājumos iekštelpās un ārtelpās varēs piedalīties personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu, nosaka jaunie valdībā apstiprinātie noteikumi. Noteikts arī tas, ka mēģinājumu vai nodarbību laikā divu metru distanci var neievērot dejas apguves laikā. Mutes un deguna aizsegus var nelietot, dziedot, spēlējot pūšaminstrumentu un dejojot. 

Tāpat valdība lēma, ka kultūrvietu iekštelpas, ieskaitot bibliotēku abonementa telpas, bibliotēku un arhīvu lasītavas, ekskursijas un pasākumus kultūrvietu iekštelpās, var apmeklēt tikai personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas, testēšanas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Turpinām ziņas

Teju septiņas nedēļas pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas uz Latvijas–Baltkrievijas robežas izklāts pirmais žoga posms. Lai gan izvēlēta vieta, ko nelegālie robežpārkāpēji īpaši iecienījuši, uzstādītās dzeloņstieples turpmāk robežpārkāpējus vai kontrabandistus aizkavēs tikai nepilnu divu kilometru garā posmā. Vienlaikus pirmdien noskaidrots uzņēmums, kas piegādās 37 kilometrus dzeloņstieples. Valsts robežsardzei turpina palīdzēt arī Zemessardze un Valsts policija. Papildu resursi vairs nebūs vajadzīgi tikai tad, kad tiks uzstādīts ar dažādiem tehniskiem palīglīdzekļiem aprīkots žogs.

Noslēgušās gada lielākās militārās mācības "Namejs", un tagad komandieriem dots laiks izanalizēt, kas nepieciešams, lai pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku spējas un valsts aizsardzības plānu. Bet viens jau tagad ir skaidrs – trenējoties apdzīvotās vietās, būs jāizvieto papildu personāls, lai brīdinātu iedzīvotājus.

Prāmja "Estonia" nogrimšanas gadadienā Zviedrijas Radio publicējis jaunu video no 1994. gadā nogrimušā prāmja vraka. Video filmējusi Zviedrijas un Igaunijas izmeklēšanas komisija, un tajā redzams, ka iedragātais prāmja korpuss izskatās izliecies no iekšas uz āru. Vakar apritēja 27 gadi kopš 1994. gada 28. septembrī notikušās prāmja "Estonia" katastrofas. Tallinā pie upuru piemiņas memoriāla pulcējās viņu tuvinieki.

Un vēl

Latvijā ļoti trūkst ekspozīciju vai izstāžu, kas paredzētas apmeklētājiem ar redzes traucējumiem. Viena tāda tagad pieejama Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā. Tur izveidots vēl nebijis “Sajūtu ceļojums”, kas ikvienam apmeklētājam, jo īpaši cilvēkam ar redzes grūtībām ļauj iepazīt abu dzejnieku pasauli caur dažādām maņām – tausti, ožu, smaržu un dzirdi. Programma “Sajūtu ceļojums” tapusi Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “KultūrElpa”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Noteiks amata vietas valsts iestādēs, kurām nepieciešams vakcinēties; Sinoptiķi prognozē siltas un vējainas brīvdienas; un Šodien Radio1 ēterā raidījumā “Jēkabpils šodien un rīt” – kā Jēkabpils slimnīca sagatavojusies Covid-19 

Ņemot vērā otrdien Ministru kabinetā apstiprināto jauno regulējumu Covid-19 ierobežošanai, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kas pārstāv Jauno Vienotību, ir uzdevis visām ministrijām un padotības iestādēm izvērtēt un noteikt amata vietas, kurās pienākumu veikšanai nepieciešams uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Kariņš uzsvēris, ka valdībā pieņemtais regulējums Covid-19 ierobežošanai ir skaidrs vēstījums sabiedrībai, ka ir laiks iet un vakcinēties visiem cilvēkiem, kas vēl to nav izdarījuši.

Ministru kabinets šīsdienas ārkārtas sēdē skata Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumus, paredzot no 2023. gada būtiski celt valsts augstāko amatpersonu, ministru, Saeimas deputātu, satversmes tiesas priekšsēdētāja, Augstākās tiesas priekšsēdētāja, Ģenerālprokurora, valsts kontroliera, tiesībsarga, rajona tiesas tiesnešu un prokuroru atalgojumu. Ņemot vērā, ka nākamgad gaidāmas Saeimas vēlēšanas, valdības pozitīva lēmuma gadījumā izmaiņas atalgojumā attieksies uz nākamo Saeimas sasaukumu un ministriem.

Prokurors piemērojis tūkstoš 1500 eiro sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltojusi nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai. Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrā tika saņemts KNAB biroja ierosinājums sākt kriminālvajāšanu pret kādu medicīnas māsu par to, ka viņa viltojusi  nosūtījumu, iekļaujot tajā nepatiesas ziņas par testējamā materiāla piederību. Lai nodrošinātu citai personai negatīvu Covid-19 testu starptautiskai ceļošanai, medmāsa paņēma sev no deguna un kakla analīžu paraugus un sastādīja nosūtījumu koronavīrusa laboratoriskajam izmeklējumam. Nosūtījumā viņa norādīja, ka paraugs ņemts no citas personas. 

Latvijā aizvadītajā diennaktī reģistrēti 1203 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19. Saņemti seši jauni ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējās 24 stundās veikti 28 400 Covid-19 testi. Starp atklātajiem inficēšanās gadījumiem 985 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 218 bija vakcinēti. Iepriekš 1200 jaunu gadījumu dienā robeža tika pārkāpta decembrī, janvārī un februārī. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 4,2%. 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 454,1.

Turpinām ziņas

Tuvojas skolēnu rudens brīvdienas, kas šogad Latvijas skolās noteiktas no 18. līdz 22. oktobrim. Zinot, ka daudzas ģimenes šo laiku izmanto, lai kopīgi atpūstos un ceļotu ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs, Izglītības un zinātnes ministrija aicina vecākus savlaicīgi izvērtēt plānotos ceļojumu maršrutus. Ja paredzēts doties uz ārvalstīm, būtu savlaicīgi jāiepazīstas ar epidemioloģisko situāciju plānotajā ceļojuma gala mērķī. Sīkāk ar noteikumiem ceļotājiem, kas atgriežas no ārvalstīm, kā arī ar valstu saslimstības rādītāju sarakstu, var iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Nedēļas nogalē un brīvdienās laiks Latvijā kļūs siltāks, taču vējaināks, liecina jaunākās prognozes.  Nedēļas atlikušajā daļā temperatūra naktīs būs pārsvarā 4...9 grādu robežās. Ceturtdien un piektdien būs vairāk mākoņu, ceturtdien vietām Kurzemē un valsts centrālajā daļā līs, temperatūra sasniegs 10...15 grādus, bet brīvdienās kļūs siltāks, termometra stabiņš pakāpsies līdz 14...18 grādiem. Sestdien un svētdien laiks būs pārsvarā saulains. Visu atlikušo nedēļu valdošais būs lēns līdz mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš, svētdien tas jūtamāk pastiprināsies, brāzmās sasniedzot 10–15 metrus sekundē, vietām piekrastē tuvu 20 metriem sekundē. Silts laiks saglabāsies arī nākamās nedēļas sākumā.

Un vēl

Šodien pēc ziņām pulksten 16tos Radio1 ēterā skanēs pašvaldības raidījums - Jēkabpils šodien un rīt. Radio1 studijā būs Jēkabpils mēra vietnieks sociālajos jautājumos Aivars Vanags un Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Raidījumā informēs 
par pašvaldības un slimnīcas gatavību jaunam Covid-19 infekcija uzliesmojumam un poliklīnikas teritorijā notiekošo projektu īstenošanu. Jautājumus studijas viesiem – Aivaram Vanagam un Margaritai Meļņikovai – var uzdot rakstot jautājumu whatsApp tālruņa numuram – 22320220. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 3,7 procentiem; Pabeigti demontāžas darbi Jēkabpils tautas namā; un Ko ticējumi vēsta par Miķeļdienu?

Šī gada augustā, salīdzinot ar 2020. gada augustu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 3,8%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 9,8%, autodegvielas – palielinājās par 3,5%. Salīdzinot ar 2020. gada augustu, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos, mājsaimniecības elektroierīču un kultūras un atpūtai paredzēto preču tirdzniecībā. Savukārt apgrozījuma kritums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos.

Vakar Latvija saņēmusi vēl 19 tūkstoši 200 kompānijas "Johnson&Johnson" meitasuzņēmuma "Janssen" ražotās vakcīnas pret Covid-19 devu. Ražotājs arī solījis, ka nākamajā otrdienā piegādās vēl 21 tūkstoti 600 devas. Nacionālā veselības dienestā informē, ka vakcinācijas darba grupa lēmusi "Janssen" vakcīnas novirzīt visu iedzīvotāju grupu vakcinēšanai ģimenes ārstu praksēs, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un izbraukumu vakcinācijai.

Ierobežojumu ieviešana tikai no 11.oktobra, par ko otrdien lēma valdība, novedīs pie veselības aprūpes sistēmas galējas pārslodzes, mikroblogošanas vietnē “Twitter” raksta Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis. Viņš uzskata, ka ierobežojumu ieviešana tikai no 11.oktobra nozīmē veselības aprūpes sistēmas galēju pārslodzi. Turklāt tā būs ar ļoti smagām sekām pacientiem un pārgurušajam medicīnas personālam.

Turpinām ziņas

Projektā “Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana” plānotie būvdarbi tika uzsākti 26.jūlijā, pēc Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes atļaujas uzsākt būvdarbus saņemšanas. Divu mēnešu laikā praktiski ir pabeigti demontāžas darbi un drīzumā tiks uzsāka komunikāciju pārbūve. Veicot tautas nama atjaunošanu, ir paredzēts maksimāli saglabāt visas vēsturiskās substances no tautas nama pirmsākumiem, kas ir saglabājušās tā, lai tās būtu iespējams atjaunot vai restaurēt.  Ir veikta vēsturisko detaļu demontāža, tās tiks restaurētas un iebūvētas to vēsturiskajās atrašanās vietās. Tiks restaurētas durvis, atjaunoti logi un vēsturiskais tautas nama fasādes apmetums. Būvdarbus veic SIA “LC būve”.  Kopējās projekta izmaksas ir vairāk nekā 3,3 miljoni eiro. 

Jēkabpilī pašlaik norit darbi Dignājas, Klints, Meliorācijas un Meža ielā, kur tiek veikta brauktuvju atjaunošana, kā arī centralizētā ūdensvada un sadzīves kanalizācijas pievadu izbūve posmos, kur tie bija nepieciešami. Minēto ielu posmos tiks uzklāts asfalta segums, izbūvēta vai pārbūvēta gājēju infrastruktūra Meža ielas posmā un Dignājas ielas posmā no Meža ielas līdz Zemgales ielai.  Tiks uzlabota arī autostāvvietu infrastruktūra. Paredzētas arī būtiskas izmaiņas satiksmes organizācijā, jo Meža ielas posmā no Jaunās ielas būs vienvirziena autotransporta kustība līdz Dignājas ielai. Pārbūves darbus veic SIA “LV Roads” par kopējo summu 286 tūkstoši 483 eiro. Plānots, ka būvdarbi tiks pabeigti šoruden.

Un vēl

Miķeļdiena jeb Apjumības pēc būtības ir rudens saulgriežu svētki, kurus svin šodien, 29. septembrī. Šodien Jēkabpils novada bērnudārzos norisinājās Miķeļdienai veltīti pasākumi. Uz svētkiem bērni nesa dažādas rudens ražas dārzeņu un augļu kompozīcijas, krāsainas koku lapas un mācījās ar šo dienu saistītos ticējumus un pantiņus. Miķeļi ir diena, kad visai ražai jābūt zem jumta, izņemot kāpostus un tie var vēl mierīgi palikt uz lauka. Pēc Miķeļiem senatnē sākās klusais veļu laiks.

Miķeļdienas ticējumi vēsta, ka Miķeļos jāskaita pupiņas vai zirņi, tad visu gadu būs nauda, ko skaitīt. Ja Miķeļos ozolos vēl zīles, Ziemassvētkos būs dziļi sniegi. Savukārt, ja Miķeļos līst lietus, būs silta vasara. Bet, ja Miķeļa diena un nakts miglaina, būs laba nākamā vasara; ja sausa un auksta – būs slikta vasara. Tāpat arī , ja dzērves aizlido pirms Miķeļiem – deviņas dienas pēc Miķeļiem būs sniegs, bet būs silti Ziemassvētki.

Atstājiet komentāru