2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Viltoto Covid-19 sertifikātu anulēšana norit gausi; No šodienas sākas dzinējmedību sezona; un Prezentē pasaulē visjaudīgāko uzlādes ierīci elektromobiļiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 14.Saeimas vēlēšanām ir atlicis viens gads; Aizturēts jaunietis, kurš Jēkabpilī uzbruka taksometra vadītājam; un Kāpēc šogad Ziemassvētkiem jāsāk gatavoties ļoti laicīgi?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests plāno izsludināt ārkārtas situāciju; Šodien tiek atzīmēta senioru diena; un Kāds bijis septembris sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Viltoto Covid-19 sertifikātu anulēšana norit gausi; No šodienas sākas dzinējmedību sezona; un Prezentē pasaulē visjaudīgāko uzlādes ierīci elektromobiļiem.

Latvijā turpinot augt inficēšanās ar Covid-19 līmenim, bet daudzās citās Eiropas valstīs saslimstībai mazinoties, Latvija ir pakāpusies līdz piektajai vietai starp 30 Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19. Turklāt Latvijas kaimiņvalsts Lietuva ir nonākusi pirmajā vietā saslimstības līmeņa ziņā, bet Igaunija atrodas trešajā vietā. Latvijā ir viena no zemākajām vakcinācijas pret Covid-19 aptverēm Eiropā, un arī kaimiņvalstis vakcinēšanās ziņā nav starp līderēm.

Viltoto Covid-19 sertifikātu anulēšana norit gausi. Augusta vidū policija ziņoja, ka mediķi pret kukuli viltojuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātus vismaz 200 cilvēkiem, taču anulēti no tiem šobrīd ir 20. Policija norāda, ka vispirms nepieciešams ievākt pierādījumus par noziegumu, kas esot sarežģīti. Turklāt paši iesaistītie neatzīst, ka to sertifikāti ir viltoti. Jau ziņots, ka amatpersonas solīja, ka viltus sertifikātu pircēji vakcinēto priekšrocības nevarēs izmantot. Tomēr nepilnu divu mēnešu laikā anulēta labi ja desmitā daļa viltoto sertifikātu.

Latvijā ir pietiekamā daudzumā elektroenerģijas, dabasgāzes un siltumenerģijas ražošanai nepieciešamo resursu – šādu secinājumu pēc sasauktās Valsts enerģētiskās krīzes centra sēdes pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no Nacionālās apvienības. Vienlaikus viņš akcentēja, ka cenu lēciens ir ievērības cienīgs un cenu kāpumu visvairāk sajūt mājsaimniecības. "Latvenergo" ziņojums atklāj, ka vidēji mājsaimniecībām rēķins par elektrību pieaugs par 8–12 eiro mēnesī. Ministrija meklēs veidus kā atbalstīt trūcīgos un mazturīgos.

No šodienas, 1. oktobra, Eiropas Savienības pilsoņiem, ceļojot uz Apvienoto Karalisti, par derīgu ieceļošanas dokumentu tiks uzskatīta tikai pase. Jaunā ieceļošanas kārtība vismaz pašlaik neattieksies uz tiem cilvēkiem, kuri Lielbritānijā pieteikušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam. Jebkuras Eiropas Savienības valsts pilsoņiem, kuri Apvienotajā Karalistē dzīvojuši līdz pērnā gada 31. decembrim un ir pieteikušies  pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, tiem arī ID kartes būs derīgas vēl dažus gadus. 

Turpinām ziņas

No šodienas Latvijā sākas dzinējmedību sezona. Kā skaidro Valsts meža dienestā, medību ar dzinējiem vai traucēšanu jeb dzinējmedību sezona ik gadu sākas 1.oktobrī. Kolektīvo medību laikā dzinēji trokšņojot dzen medījumu pretim mednieku līnijai. Medību laikā ir atļauts nomedīt noteiktu skaitu un sugu dzīvnieku atbilstoši izsniegtajām medību atļaujām, un tām jānotiek stingri ievērojot noteikumus. Dzinējmedību sezona ilgs līdz 2022.gada 31.martam, izņemot mežacūku dzinējmedības - tās ilgs līdz 31.janvārim.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki aizdomās par piedalīšanos nelikumīgās medībās Valmieras novadā aizturējuši divas personas. Kā informē policija, pašlaik vienam vīrietim ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Savukārt otram vīrietim piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Tāpat veikta kratīšana transportlīdzeklī, no kura izņemts viens medību ierocis, un personu dzīvesvietā, kur izņemti septiņi reģistrēti medību ieroči. Pieņemts lēmums par aresta uzlikšanu transportlīdzeklim, kas atzīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīku. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Un vēl

Zviedrijas un Šveices inženiertehniskā kompānija "ASEA Brown Boveri" prezentējusi pasaulē visjaudīgāko uzlādes ierīci elektromobiļiem. Tā ieguvusi nosaukumu "Terra 360", kur skaitlis norāda uz maksimālo jaudu – 360 kilovati. Pie šīs ātrās uzlādes stacijas var pieslēgt līdz pat četrus elektromobiļus vienlaicīgi, bet akumulatora pilnai uzlāde neatkarīgi no elektroauto modeļa aizņems ne vairāk par 15 minūtēm, sola izstrādātājs.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Līdz 14.Saeimas vēlēšanām ir atlicis viens gads; Aizturēts jaunietis, kurš Jēkabpilī uzbruka taksometra vadītājam; un Kāpēc šogad Ziemassvētkiem jāsāk gatavoties ļoti laicīgi?

Līdz 14.Saeimas vēlēšanām ir atlicis viens gads, līdz ar to ir noslēgusies iespēja dibināt jaunas politiskās partijas dalībai tajās. Kā informē Centrālā vēlēšanu komisija, 14.Saeimas vēlēšanas notiks 2022.gada 1.oktobrī, un tajās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēl 100 parlamenta deputāti. Kandidātu sarakstus drīkstēs iesniegt partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanās notiek no 80. līdz 60.dienai pirms vēlēšanu dienas, kas 14.Saeimas vēlēšanās būs no 13.jūlija līdz 2.augustam. Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, un no katra apgabala Saeimā jāievēl noteikts deputātu skaits. 

Pieaugot Covid-19 izplatībai Latvijā, stingrāka kļūs ierobežojumu kontrole. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks norāda, ka ir jāmeklē visi iespējamie veidi, kā samazināt infekcijas straujo izplatību. Pēc Ruka vārdiem, policijas pašmērķis nav nesamērīgi staigāt pakaļ iedzīvotājiem un kontrolēt katru soli. Visu laiku esot jāņem vērā samērīgums - ja infekcijas izplatība pieaug, tad arī kontroles darbībām jākļūst stingrākām. Ruks atzina, ka policija esot ierobežota savos resursos, taču kontroles nodrošināšanai būs zibakcijas un notiks mērķētas pārbaudes.

No šodienas 15 reģionālajos maršrutos tiek ieviests bezmaksas sabiedriskais transports. Tas kursēs arī Jēkabpils novadā. Bezmaksas transports tiks nodrošināts visos vai atsevišķos maršruta reisos. Kopumā šīs izmaiņas skars 60 reisus visā Latvijā. Bezmaksas sabiedriskais transports pilnībā vai daļēji tiks ieviests arī maršrutos Jēkabpils-Mežgale un Jēkabpils-Sunākste. Pasažieri bez maksas tiks pārvadāti reisā Jēkabpils – Mežgale, kas no Jēkabpils atiet pulksten 15., kā arī reisā Mežgale – Jēkabpils, kas no Mežgales atiet pulksten 16.05. Abi reisi bez maksas būs spēkā sestdienās un svētdienās. Tāpat bezmaksas braucieni būs reisā Jēkabpils – Sunākste, kas no Jēkabpils atiet pulksten 8.20, kā arī Sunākste – Jēkabpils, kas no Sunākstes atiet pulksten 17. Pasažierim, iekāpjot autobusā, tiks izsniegta nulles vērtības biļete, lai Autotransporta direkcijai būtu pieejama precīza statistika par katra reisa pieprasījumu.

Šodien Apvienoto Arābu Emirātu pilsētā Dubaijā atklās starptautisko izstādi "Expo 2020", kurā piedalīsies arī uzņēmēji no Latvijas. Izstāde līdz nākamā gada 31.martam notiks trīs tematiskos kvartālos - "Ilgtspējība", "Mobilitāte" un "Iespējas", kopumā piedaloties 192 valstīm. "Expo 2020" būs viens no lielākajiem notikumiem pasaulē kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, un tajā plānots uzņemt 25 miljonus apmeklētāju. 

Latviju "Expo 2020" dažādos formātos pārstāvēs ap 200 dalībnieku - 120 uzņēmēju dosies uz Dubaiju, lai piedalītos pasaules izstādē klātienē, 80 to darīs neklātienē, un vēl daudz vairāk piedalīsies pastarpināti. Sešu mēnešu laikā tiks īstenotas 13 tirdzniecības misijas un plānoti astoņi nacionālie stendi "Expo" prioritārajās nozarēs. Latvijas paviljons atradīsies "Expo" "Iespēju kvartālā".  Latvijas izmaksas dalībai "Expo 2020" ir 1,4 miljoni eiro.

Turpinām ziņas

Sestdien, 25. septembrī, Jēkabpilī kāds jaunietis taksometra vadītājam nodarīja mantiskus un arī miesas bojājumus. Jaunietis tika nogādāts policijas iecirknī, taču agresija nerimās – Jēkabpils iecirkņa telpā viņš pretojās policistam un nodarīja viņam miesas bojājumus. Par notikušo sākti divi kriminālprocesi pēc 231. panta otrās daļas par huligānismu un pēc 270. panta pirmās daļas par pretošanas varas pārstāvim. Tāpat aizdomās par atrašanos narkotisko vai psihotropo vielu iespaidā jaunieši tika nogādāti uz medicīnisko pārbaudi ārstniecības iestādē. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

29. septembrī  Aizkraukles iecirkņa darbinieki Aizkrauklē un Aizkraukles novadā  tirdzniecības vietās pārbaudīja, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro aizliegumu pārdot alkoholiskos un enerģijas dzērienus nepilngadīgajām personām. Divos veikalos pārdevējas nepilngadīgai personai pārdeva alkoholiskos dzērienus un vienā veikalā — enerģijas dzērienu. Par notikušo policijā sākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi. 

Saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu par alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgām personām juridiskās personas darbiniekam — pārdevējam — piemēro naudas sodu no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai — no 700 līdz 7 tūkstoši 100 eiro. Savukārt atbilstoši Enerģijas dzērienu aprites likumam par enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, pārdevējam piemēro naudas sodu no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajai personai — no 350 līdz 700 eiro.

Un vēl

Koronavīrusa pandēmijas izraisītā loģistikas krīze ietekmē arī preču piegādi Latvijā, tāpēc Ziemassvētkiem gan uzņēmumiem, gan patērētājiem vajadzētu gatavoties laikus. Pandēmijas izraisīto karantīnas ierobežojumu dēļ jūras pārvadājumu piegādes grafiki tiek regulāri pārkāpti. Preces no jūras konteineriem neienāk tirgos, un paši konteineri neatgriežas ostās. Dzelzceļa transports, kas ir svarīga alternatīva jūras transportam, arī ir sarežģītā situācijā ierobežojumu un rekordlielā pieprasījuma dēļ un preču piegāde kavējas. Elastīgākie uzņēmumi atrod jaunus piegādātājus Eiropā vai pārkārto savas piegādes ķēdes un samazina riskus. Tomēr cilvēkiem par Ziemassvētkiem vajadzētu sākt domāt jau tagad, iesaka loģistikas uzņēmumu pārstāvji.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests plāno izsludināt ārkārtas situāciju; Šodien tiek atzīmēta senioru diena; un Kāds bijis septembris sinoptiķu vērtējumā?

Strauji pieaugot Covid-19 pacientu skaitam Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Līdzīga situācija septembra sākumā bija Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcā un Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kurās Covid-19 dēļ tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un uz nenoteiktu laiku tika atceltas plānveida operācijas. Taču Austrumu slimnīca septembra vidū ārkārtas situāciju atcēla.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests plāno šodien izsludināt ārkārtas situāciju. Tas tāpēc, ka strauji kāpj saslimstība ar Covid-19 un dienestam ir ļoti daudz izsaukumu. Informācija par ārkārtas situācijas izsludināšanu dienests vēl oficiāli nav apstiprinājis.

Šomēnes visu pensionāru makos būs nedaudz lielāka pensija, jo gaidāma indeksācija, kas notiek reizi gadā oktobrī. Šogad visu pensiju indeksācijai no valsts budžeta nepieciešami vairāk nekā 24 miljoni eiro. Paredzams, ka pensijas vidēji palielināsies par 20 eiro. Tikmēr pensionāri bažījas, ka pensijas palielinājums nebūs pietiekams, jo arī preces un pakalpojumi kļūst dārgāki. Šogad tiek indeksētas pensijas, kas nepārsniedz 470 eiro. Ja pensija ir lielāka par šo robežu, tad indeksē to daļu, kas ir līdz 470 eiro un pārējo nepārskata. Izņēmums ir trīs kategorijas – politiski represētās personas, cilvēki ar pirmās grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem indeksē visu pensiju bez ierobežojumiem.

Eiropas parlamenta un Padomes Direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem paredz, ka jau ar 2022. gada 2. augustu visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, tiks ieviesta tā saucamā obligātā kvota jeb otram vecākam nenododamā bērna kopšanas atvaļinājuma daļa. Latvijā līdz šim apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu ir bijusi iespēja izmantot abiem bērna vecākiem. Jaunā direktīva paredz, ka divi mēneši no katram vecākam paredzētās bērnu kopšanas atvaļinājuma daļas nav nododami otram vecākam. Tādējādi arī Latvijā tiks ieviesta bērna kopšanas atvaļinājuma tā saucamā "otra vecāka kvota" – divi mēneši, kurus bērna tēvam paredzēts izmantot faktiski, šo laiku neizmantojot, tas un tam piesaistītais naudas pabalsts netiks saņemts.

Turpinām ziņas

ANO Ģenerālā asambleja 1991.gadā 1.oktobri pasludināja par Starptautisko veco ļaužu dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību iedzīvotāju novecošanās un vecāka gadagājuma cilvēku problēmām. 2009.gadā arī Latvijas Saeima 1.oktobri noteica kā Starptautisko senioru dienu, veicot grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām.  

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests senior dienā aicina iedzīvotājus parūpēties par vecāku un vecvecāku drošību! Ik gadu liela daļa no ugunsgrēkos bojā gājušiem un cietušajiem ir tieši seniori! VUGD statistika liecina, ka šogad no 70 ugunsgrēkos bojāgājušajiem cilvēkiem 50% jeb 35 bija vecumā virs 60 gadiem, savukārt no 174 ugunsgrēkos cietušajiem cilvēkiem 30% jeb 52 vecums ir virs 60 gadiem. Līdzīga statistikas tendence bija arī pērn. Dienests aicina ar vecākiem un vecvecākiem ne tikai pārrunāt ugunsdrošības jautājumus, bet arī pašiem izdarīt visu nepieciešamo, lai senioru mājoklī samazinātu ugunsgrēku izcelšanās iespējamību!

Ņemot vērā, ka Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā, kopš 1.jūlija Jēkabpils pilsētas, Krustpils, Salas, Aknīstes, Viesītes un Jēkabpils novadu pašvaldības ir apvienotas vienā Jēkabpils novadā, pašlaik norit darbs arī pie vienota novada apbalvojumu pasniegšanas nolikuma izstrādes. Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis uzsver, ka pašvaldība vēlas šo procesu nesasteigt un rūpīgi izstrādāt apbalvojumu pasniegšanas nolikumu, noteikt apbalvojumu veidus, piesaistīt mākslinieku apbalvojumu vizuālā izskata izstrādei, pārdomāt arī to pasniegšanas veidu un svinīgā sarīkojuma formātus. Tāpēc šogad jaunizveidotā Jēkabpils novada apbalvojumu pasniegšana nenotiks, pašvaldība apbalvojumus pasniegs nākamajā gadā.

Un vēl

Brīvdienās laiks būs pārsvarā saulains un silts, taču pastiprināsies vējš, liecina prognozes. Gaisa temperatūra sestdien un svētdien sasniegs 13...18 grādus, siltākais laiks gaidāms Kurzemē, vēsākais – Latgalē, kur mākoņu būs vairāk. Naktīs gaiss atdzisīs līdz 5...10 grādiem, sestdienas rītā vietām Vidzemē un Latgalē līdz 3 grādiem. Valdošais būs dienvidaustrumu vējš, kas sestdien brāzmās visā valstī būs ap 10 metriem sekundē, bet svētdien līdz 11–16 metriem sekundē.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē laiks saglabāsies lielākoties saulains, naktis kļūs vēl par kādu grādu siltākas, bet dienās temperatūra bez būtiskām izmaiņām. Saglabāsies brāzmains dienvidaustrumu vējš, vietām, galvenokārt Rīgas līča piekrastē Kurzemē, brīžiem brāzmās ap 20 metriem sekundē.

Aizvadītais septembris bijis otrs aukstākais šajā gadsimtā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Mēneša vidējā temperatūra Latvijā bija 11,1 grāds, kas tikai nedaudz atpaliek no 2008. gada, kad rudens pirmā mēneša vidējā temperatūra bija 10,9 grādi, un tas ir aukstākais septembris, kāds 21. gadsimtā Latvijā bijis. Šomēnes zemākā temperatūra bija 23. septembra rītā, kad Ainažos un Rūjienā tā sasniedza -1 grādu, bet siltākais mirklis bija 10. septembra pēcpusdienā Jelgavas novada Staļģenē, kur gaiss iesila līdz 26,3 grādiem. Provizoriski vidējais nokrišņu daudzums bijis par 40% mazāks par klimatisko normu.

Atstājiet komentāru