2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents pārmet valdībai bakstīšanos un lēmuma pieņemšanas novilcināšanu; Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Un Šodien Radio1 ēterā klausieties par aktuālo izglītības un kultūras jomā Jēkabpils novadā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Ārkārtējās situācijas izsludināšanai Covid-19 izplatības dēļ pagaidām politiska atbalsta ; ES līderi vienojas nesteidzināt bloka paplašināšanu; un Paziņoti «Lielā Kristapa» nominanti.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausities: Neatbalsta iedzīvotāju iniciatīvu paaugstināt minimālo algu līdz 630 eiro; Jēkabpiliešiem šoziem maksas tarifi par apkuri nemainīsies ; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē ?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents pārmet valdībai bakstīšanos un lēmuma pieņemšanas novilcināšanu; Kādi ir partiju jaunākie reitingi? Un Šodien Radio1 ēterā klausieties par aktuālo izglītības un kultūras jomā Jēkabpils novadā.

Situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā ir ļoti nopietna, un nav pieņemami vilcināties ar lēmumu pieņemšanu slimības izplatības ierobežošanai, intervijā LTV raidījumā “Šodienas jautājums” sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents uzsvēra, ka atbildība par lēmumu novilcināšanu gulstas ne tikai uz veselības ministru, bet uz visu valdību un koalīciju veidojošajām partijām. Esot jāvienojas par ātru un izlēmīgu rīcību un prezidenta vārdiem sakot - šī bakstīšanās ir jāizbeidz. Viņš mudināja valdību strādāt kā pāvesta vēlēšanās, kur nevar iznākt ārā, kamēr lēmums nav pieņemts, norādot  neejiet ārā no valdības sēdes, kamēr nav panākta vienošanās.

Šobrīd daudzus pakalpojumus iespējams saņemt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas sertifikātu. Bet ar Covid-19 inficējas arī potētas personas, tāpēc rodas jautājums, kas slimošanas laikā notiek ar vakcinācijas sertifikātu un vai tas joprojām ir aktīvs. Izrādās – sertifikāta darbību neaptur arī brīdī, kad cilvēks ir saslimis ar Covid-19.  Nacionālajā veselības dienestā taisnojas, lai sāktu vakcinētu personu sertifikātu apturēšanas, bija jāsaskaņo dažādi normatīvie akti, tāpat arī tam jāpielāgo sistēmas. Tagad beidzot tas izdarīts. Inficētu, bet vakcinētu personu sertifikātus uz noteiktu laiku sāks apturēt no 10. oktobra.

Vakar valdība apstiprināja aizdevumu sniegšanu 25,9 miljonu eiro apmērā pašvaldībām projektu realizācijai. Kopumā atbalstīti 27 investīciju projekti 11 pašvaldībās, tajā skaitā arī Jēkabpils novadā. Kā ziņots, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašināja pašvaldību iespējas aizņemties.

Francijas katoļu baznīcas garīdznieki kopš 1950. gada seksuāli izmantojuši vismaz 216 tūkstoši bērnu, liecina izmeklēšanas rezultāti. Ja pētījumā būtu iekļauti arī katoļu skolu personāla pastrādātie noziegumi, tad upuru skaits sasniegtu 330 tūkstoši. Katoļu baznīcas rindās darbojušies no 2 tūkstoši 900 līdz 3 tūkstoši 200 pedofilu, kas bija neliela daļa no kopējā garīdznieku skaita, taču nodarījuši lielu postu saviem upuriem un katoļu baznīcas reputācijai.  Šādi dati atrodami katoļu bīskapu īpaši izveidotas komisijas jaunākajā ziņojumā. Komisijas vadītājs Žans Marks Suvē paziņojis, ka problēma nekur nav pazudusi un līdz pat 2000. gadu sākumam baznīca pret seksuālās vardarbības upuriem izturējusies ar pilnīgu vienaldzību. Turklāt šie noziegumi slēpti aiz klusēšanas plīvura.

Turpinām ziņas

Latvijas populārāko partiju galvgalī septembrī notikušas nelielas pārbīdes, bet vēl interesantākas izmaiņas vērojamas iedzīvotāju aktivitātes rādītājos. Cilvēki kļūst politiski aktīvāki, tādēļ, iespējams, gads pirms vēlēšanām nesīs jaunas interesantas izmaiņas. Saskaņā ar pētījumu kompānijas SKDS aptauju, populārākā partija septembrī joprojām bija Saeimas opozīcijā strādājošā “Saskaņa”, kurai atbalsts salīdzinājumā ar augusta rādītājiem sarucis par 0,6 procentpunktiem. Otrajā vietā stabili turas vēl vieni Saeimas opozicionāri – Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 8,3% atbalstu. Trešo vietu atguvusi valdības vadītāja pārstāvētā “Jaunā Vienotība”, par kuru septembrī gatavi balsot būtu 8,2% vēlētāju. Šīs abas partijas septembrī var lepoties ar lielāko popularitātes pieaugumu – ZZS atbalsts pieaudzis par vienu procentpunktu, bet “Jaunajai Vienotībai” – pat par pusotru.

Ja neizlēmušo skaitu sadala proporcionāli izlēmušo vēlētāju balsīm, tad Saeimas vēlēšanu rezultāti septembrī izskatītos šādi: pirmajā vietā “Saskaņa”, otrajā – ZZS. Tad sekotu valdošās partijas – “Jaunā Vienotība”, Nacionālā apvienība un “Attīstībai/Par!”. 5% barjeru pārvarētu arī Alda Gobzema vadītā “Likums un kārtība”. Ap izšķirīgo piecu procentu partiju drūzmētos “Progresīvie”, Latvijas Reģionu apvienība, Jaunā konservatīvā partija, “Latvija pirmajā vietā”, Latvijas Krievu savienība. Partijas “Par cilvēcīgu Latviju” jeb kādreizējās “KPV LV” atbalsts jau vairākus mēnešus ir zem 1%. 

Un vēl kāds interesants rādītājs – jau trešo mēnesi pēc kārtas sarūk to vēlētāju skaits, kas aptaujā norādījuši, ka nepiedalīsies vēlēšanās. Jūlijā tas bija 22,3%, augustā – 20%, bet septembrī – 18,6%.

Un vēl

Radio1 ēterā šodien pēc ziņām pulksten četros klausieties Jēkabpils novada pašvaldības raidījumu – Jēkabpils šodien un rīt. Radio1 studijas viesi būs Jēkabpils mēra vietnieks Izglītības un kultūras jautājumos – Alfons Žuks un Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis. Raidījuma tēmas – Izglītības procesa un kultūras aktualitātes Jēkabpils novadā. Jēkabpils novada aktualitātes izglītības procesa nodrošināšanā, kā arī aktualitātes kultūras jomā. Raidījuma jautājumu lokā - Jēkabpils novada aktualitātes izglītības procesa nodrošināšanā – mācību process, pedagogu kadru nodrošinājums novadā, pedagogu tarifikācija, Covid-19 ietekme uz nozari un ēdināšanas norosināšana skolēniem. Otrs jautājumu loks skars kultūras jomas aktualitātes – jaunā struktūra jeb kāda būs Kultūras pārvalde un ko tā sevī ietvers no nākamā gada 1.janvāra, kā norit amatierkolektīvu darbība Covid-19 apstākļos, kā arī kādi gaidāmi nozīmīgākie kultūras notikumi līdz gada beigām  Jēkabpils novadā.

Ikvienam ir iespēja uzdot, ar izglītības un kultūras jomu saistītus jautājumus raidījuma viesiem. To var izdarīt rakstot WhatsApp vai sūtot īsziņu uz studijas tālruņa numuru - 22 320 220. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  Ārkārtējās situācijas izsludināšanai Covid-19 izplatības dēļ pagaidām politiska atbalsta ; ES līderi vienojas nesteidzināt bloka paplašināšanu; un Paziņoti «Lielā Kristapa» nominanti.

Ārkārtējās situācijas izsludināšanai Covid-19 izplatības dēļ pagaidām politiska atbalsta nav, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Zināms, ka koalīcijā ir panākta politiskā vienošanās izglītības iestādes atstāt atvērtas arī situācijā, ja saslimstības ar Covid-19 līmenis strauji pieaugs. Iespējams, jau ceturtdien valdība varētu piekrist priekšlikumam maksāt senioriem vecumā no 60 gadiem par vakcinācijas faktu. Savukārt, lai tiktu galā ar prognozēto Covid-19 pacientu pieaugumu stacionāros, Veselības ministrijai varētu uzdot procesā iesaistīt resursus no privātajām medicīnas iestādēm, augstskolām. Tāpat šajā procesā varētu tikt iesaistīti arī Nacionālie bruņotie spēki, nepieciešamības gadījumā sagatavojot lauka hospitāļus.

Tikmēr Latvijā reģistrēts diennaktī otrs lielākais Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma. Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēts tūkstoš 671 jauns inficēšanās gadījums ar Covid-19. Visvairāk diennakts laikā jaunatklāto gadījumu bija pērn 31. decembrī, kad atklāja 1861 infekcijas gadījumu. Saņemti 16 jauni ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. Pēdējās 24 stundās veikti 21 tūkstotis 825 Covid-19 testi. Starp atklātajiem inficēšanās gadījumiem tūkstoš 267 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 404 bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,7%.

Ņemot vērā Covid-19 pacientu lielo skaitu un gaidāmo pieaugumu, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca no 11.oktobra pārtrauks dienas stacionāra pakalpojumus un daļu no plānveida operācijām. Tas neattieksies uz onkoloģijas jomas plānveida operācijām, kā arī citām lielām, svarīgām medicīniskām manipulācijām, ko slimnīca turpinās nodrošināt. Austru klīniskajā slimnīcā šodien jau ir aizņemti 93% no Covid-19 pacientiem paredzētajām gultām un ir palikušas 14 brīvas gultas. No intensīvās terapijas gultām Covid-19 pacientiem ir aizņemti 94% un brīva palikusi viena gulta.

Slovēnijā šodien turpināsies Eiropas Savienības dalībvalstu līderu samits, kura laikā amatpersonas vienojušās nesteidzināt Rietumbalkānu valstu uzņemšanu blokā. Anonīmi avoti norāda, ka kopīgā paziņojumā pēc šodien plānotās ES un Rietumbalkānu līderu tikšanās tiks uzsvērta nepieciešamība bloka dalībvalstīm koncentrēties uz attīstību pašreizējā sastāvā, bet kandidātvalstīm – īstenot reformas.

Turpinām ziņas

Šodien preses konferencē kinoteātrī "Splendid Palace" nosaukti nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominanti un mūža balvas saņēmēja – par ieguldījumu kino mākslā šogad godinās kostīmu mākslinieci Ievu Kundziņu. Visvairāk nomināciju – kopumā 11 – saņēmusi režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Gads pirms kara". Otro vietu pēc nomināciju skaita dala trīs darbi – režisores Martas Elīnas Martinsones debijas filma "Tizlenes", režisores Lailas Pakalniņas lente "Spogulī" un daudzsēriju filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene". Ar 8 nominācijām var lepoties režisores Daces Pūces debijas lente "Bedre", 6 nominācijas piešķirtas režisora Matīsa Kažas filmai "Wild East. Kur vedīs ceļš". Savukārt dokumentālo filmu žanrā ar 5 nominācijām izceļama režisora Vitālija Manska filma "Gorbačovs. Paradīze".

Amatniecības centrā « Māzers » Ilzes Pliskas personālizstādē “Krāsas” skatāmi dažādās tekstilmozaīkas tehnikās veidoti darbi, kas pārsteidz ar krāsu daudzveidību un rudenīgu košumu. Māksliniece, mākslas pedagoģe Ilze Pliska nāk no Sarkaņiem Madonas pusē. Mākslas pedagoģiju apguvusi Rēzeknes augstskolā, bet tieši tekstilmozaīkai pievērsusies pēc šūšanas un rokdarbu skolas “Burda Rīga” tekstilmozaīkas kursa absolvēšanas. Šobrīd ikdienā savas zināšanas nodot jauniešiem Cesvaines vidusskolā, bet turpina regulāri piedalīties dažādās mākslas izstādēs.

Un vēl

Radio1 ēterā šodien pēc ziņām pulksten četros klausieties Jēkabpils novada pašvaldības raidījumu – Jēkabpils šodien un rīt. Radio1 studijas viesi būs Jēkabpils mēra vietnieks Izglītības un kultūras jautājumos – Alfons Žuks un Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis. Raidījuma tēmas – Izglītības procesa un kultūras aktualitātes Jēkabpils novadā. Jēkabpils novada aktualitātes izglītības procesa nodrošināšanā, kā arī aktualitātes kultūras jomā. Raidījuma jautājumu lokā - Jēkabpils novada aktualitātes izglītības procesa nodrošināšanā – mācību process, pedagogu kadru nodrošinājums novadā, pedagogu tarifikācija, Covid-19 ietekme uz nozari un ēdināšanas norosināšana skolēniem. Otrs jautājumu loks skars kultūras jomas aktualitātes – jaunā struktūra jeb kāda būs Kultūras pārvalde un ko tā sevī ietvers no nākamā gada 1.janvāra, kā norit amatierkolektīvu darbība Covid-19 apstākļos, kā arī kādi gaidāmi nozīmīgākie kultūras notikumi līdz gada beigām  Jēkabpils novadā.

Ikvienam ir iespēja uzdot, ar izglītības un kultūras jomu saistītus jautājumus raidījuma viesiem. To var izdarīt rakstot WhatsApp vai sūtot īsziņu uz studijas tālruņa numuru - 22 320 220. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausities: Neatbalsta iedzīvotāju iniciatīvu paaugstināt minimālo algu līdz 630 eiro; Jēkabpiliešiem šoziem maksas tarifi par apkuri nemainīsies ; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē ?

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrā nolemts saukt pie kriminālatbildības kādreizējo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Uģi Taboru par liecinieka –  mūžībā aizgājušā bijušā "Trasta komercbankas" lielākā akcionāra Igora Buimistera –  iespējamu iespaidošanu dot nepatiesu liecību. Prokurore 29. septembrī nolēmusi pie kriminālatbildības saukt gan Rimšēviču, gan Taboru. Rimšēviču apsūdz par to, ka viņš organizēja un vadīja liecinieka nelikumīgu iespaidošanu, bet Taboru – par liecinieka nelikumīgu iespaidošanu, solot tai atlīdzību, nolūkā panākt, lai liecinieks atsakās no iepriekš sniegtajām liecībām kādā jau tiesvedības stadijā esošajā kriminālprocesā un sniedz citas liecības, kas ir nepatiesas, bet labvēlīgas apsūdzētajam. Tādējādi ir konstatēts, ka abas apsūdzētās personas ar savām darbībām apdraudēja jurisdikcijas intereses.

Septembrī Latvijā elektroenerģijas cena bija augstākā kopš elektrības tirgus atvēršanas. Pirmo reizi vidējā cena veidojās no trīsciparu skaitļa, sasniedzot 123,5 eiro par megavatstundu, tā bija vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā 2020.gada septembrī, kā arī par 41,4% augstāka nekā šī gada augustā, informē AS "Augstsprieguma tīkls". Elektroenerģijas cenas būtiski pieaugušas arī citur Eiropā. 

Līdz ar minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu ieviešanu, kas stājās spēkā 1. jūlijā,  uzņēmumi sāk plānot darbinieku atlaišanu, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedru aptauja. 23% aptaujāto uzņēmumu plāno darbiniekus sākt atlaist jau tuvākajā laikā, tādējādi risinot situāciju, kad uzņēmumā ir nodarbināti cilvēki, kuru atalgojums nesasniedz minimālo iemaksu objektu – tūkstoš 500 eiro ceturksnī vai 500 eiro mēnesī.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien neatbalstīja Latvijas iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu iniciatīvā par minimālo algu 630 eiro apmērā. Pret iesniegumu nobalsoja seši sēdes dalībnieki viens – par, bet viens – atturējās. Iniciatīvu palielināt minimālo algu līdz 630 eiro vietnē "manabalss" rosināja tās autors Kristaps Toms Gūtmanis. Kopumā iniciatīvai savākts 11251 paraksts. Iniciatīvas autors skaidro, ka zemā minimālā mēnešalga Latvijā ir iemesls vairākām iedzīvotāju sociālajām problēmām valstī un veicina plašu emigrāciju no Latvijas uz ārzemēm, kur ir labvēlīgāki finansiālie apstākļi. 

Turpinām ziņas

Šajā apkures sezonā SIA "Jēkabpils siltums"  klientiem paliks šobrīd spēkā esošais siltumenerģijas tarifs 54,22 eiro par megavatstundu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko uzsver, ka situācija kopumā ir ļoti sarežģīta, jo sākoties jaunajai apkures sezonai, krietni sadārdzinājušās dabas gāzes, elektrības un citu energoresursu cenas. Pie šādas situācijas, uzņēmumam  nāksies strādāt ar zaudējumiem, jo uzņēmums par energoresursu maksā krietni vairāk nekā saņem no klientiem, kas ir saskaņā ar noteikto tarifu par piegādāto siltumenerģiju. Līdz ar to, tie zaudējumi, kas būs radušies uzņēmumam, tiks iekļauti nākamajā tarifā, pie kura izstrādes darbs jau sācies. Taču šī procedūra ir ļoti laikietilpīga. Jebkurā gadījumā jaunais tarifs stāsies spēkā tikai no nākamās apkures sezonas.

Zemā pasta pakalpojumu pieprasījuma dēļ Jēkabpils novada Rubenes pagastā no 29. oktobra tiek mainīts Rubenes pasta nodaļas darbības modelis un darbalaiks, pielāgojot to iedzīvotāju reālajām vajadzībām. Turpmāk Rubeņos visi pasta pakalpojumi katru darbdienu būs pieejami vienu stundu dienā no pulksten vieniem līdz diviem Pasta nodaļas telpās. Izmaiņas veiktas, ņemot vērā niecīgo pasta pakalpojumu pieprasījumu Rubenes pasta nodaļā, kas rada Latvijas Pastam ikgadējos zaudējumus vairāk nekā 17 tūkstoši eiro.

Un vēl

Piektdienas un sestdienas rītā gaisa temperatūra daudzviet Latvijā pazemināsies līdz 0..-3 grādiem, aukstākais laiks gaidāms Latgalē, prognozē sinoptiķi. Virs Latvijas nonāks anticiklona centrālā daļa, tādēļ pierims vējš un diennakts tumšajā laikā gaisa temperatūra zem skaidrām debesīm strauji pazemināsies. Paredzams, ka līdz pirmdienai, 11. oktobrim, mākoņi tikai brīžiem pārklās debesis, skaidrākais laiks gaidāms dienvidaustrumu novados, bet mākoņi biežāk būs valsts ziemeļrietumu daļā, kur var arī uzlīt.

Šīs nedēļas nogalē gaidāms lēns dienvidu, dienvidrietumu vējš. Maksimālā gaisa temperatūra pēcpusdienās kļūs tikai nedaudz zemāka - tā galvenokārt gaidāma +11..+15 grādu robežās. Nākamnedēļ ieradīsies ciklons, laiks būs mākoņaināks un palaikam gaidāms lietus, pūtīs lēns līdz mērens mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra naktīs caurmērā pazemināsies līdz 0..+7 grādiem un dienās paaugstināsies līdz +8..+13 grādiem.


Atstājiet komentāru