2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Saeimas deputātu Ralfu Nemiro sākts kriminālprocess par kukuļdošanu; Lietuvas uzņēmums VMG varētu būvēt skaidu plātņu rūpnīcu Jēkabpilī; un Oktobra izskaņā notiks pāreja uz ziemas laiku.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludinās ārkārtējo situāciju un liegs pakalpojumus nevakcinētajem; No šodienas Latvijā nedrīkst braukt ātrāk par 90 km/h; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lūgs KNAB izvērtēt vai kukuļdošana nav bijusi saskatāma Kariņa valdības veidošanā; Nobela Miera prēmija piešķirta Krievijas un Filipīnu žurnālistiem; un Lēnā vēja dēļ pasliktinājusies gaisa kvalitāte.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pret Saeimas deputātu Ralfu Nemiro sākts kriminālprocess par kukuļdošanu; Lietuvas uzņēmums VMG varētu būvēt skaidu plātņu rūpnīcu Jēkabpilī; un Oktobra izskaņā notiks pāreja uz ziemas laiku.

Pret Saeimas deputātu Ralfu Nemiro sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma normas par kukuļdošanu, izriet no politiķa paustā. Nemiro noliedz, ka būtu vainīgs un uzsver, ka viņa darbībās nav noziedzīga sastāva. Nemiro informē, ka viņam bijusi saruna KNAB un ka viņam ir piemērots statuss kā personai, pret kuru sākts kriminālprocess. Tā kā viņš ir parakstījies par ziņu neizpaušanu, sīkāku informāciju par lietas apstākļiem viņš nevar sniegt.

Septembrī pārtikas cenas turpināja pieaugt, sasniedzot 10 gadu augstāko līmeni, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizāciju, raksta "Reuters". Straujāko kāpumu piedzīvojuši graudi un dārzeņu eļļas. Graudu cenu indekss septembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 2%. Dārzeņu eļļu cenas palielinājās par 1,7%, bet gada laikā tās augušas par 60%. Cukura cenas pasaulē pieauga par 0,5%, ko veicināja bažas par sliktāku ražu lielākajā cukura eksportētājvalstī Brazīlijā slikto laikapstākļu dēļ.

Saeima vakar konceptuāli atbalstīja no 2022. gada 1. janvāra pašnodarbinātajiem saglabāt tādu pašu sociālās apdrošināšanas kārtību, kāda jau ir noteikta no šī  gada 1. jūlija. Iemaksu likmi pensiju apdrošināšanai, ko veic visi pašnodarbinātie, paredzēts saglabāt 10% apmērā no ienākuma arī nākamgad. Pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi būs nelieli, minimālās obligātās iemaksas nebūs jāveic, ja Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs iesniegta ceturkšņa ienākumu vai gada ienākumu prognoze.

Sākusies dziesmu pieteikšana Latvijas Televīzijas dziesmu konkursam "Supernova 2022", kura uzvarētājs iegūs iespēju piedalīties 66.starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Itālijā. Dziesmas iespējams pieteikt līdz 7.decembrim. Šogad pēc ilgāka pārtraukuma konkurss "Supernova" atgriežas Latvijas televīzijā. Konkursā aicināti piedalīties izpildītāji, autori un producenti, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu. Gaidīti solistu, duetu un grupu (līdz sešiem dalībniekiem) pieteikumi. Nolikums paredz, ka ārvalstu pilsoņi drīkst piedalīties konkursā kā dziesmas fonogrammas producenti. Iesniegtā dziesma nedrīkst būt publicēta vai atskaņota publiski pirms 2021.gada 1.septembra.

Turpinām ziņas

Privātie investori plāno realizēt Jēkabpilī skaidu plātņu rūpnīcas projektu 190 miljonu eiro vērtībā, un ražotni varētu būvēt un par tās operatoru kļūt Lietuvas grupa VMG. Tā pavēstījusi, ka vakar projekta īstenošanas jautājumi apspriesti ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.Tiek norādīts, ka detalizētāku informāciju par projektu grupa nevar sniegt, jo vēl nav parakstīts sākotnējais sadarbības līgums. 

Šīsnedēļas valdības sēdē ir  apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais  rīkojuma projekts “Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai”, piešķirot valsts aizdevumu tiem pašvaldību investīciju projektiem, kas izvērtēti projektu pieteikumu septītajā kār Jau ziņots, ka kopumā ir atbalstīti 27 investīciju projekti 11 pašvaldībās. Viens no šiem projektiem tiks  īstenots Jēkabpilī. Pašvaldību lietu ministrija ziņo, ka Jēkabpils novada pašvaldība ir saņēmusi atbalstu iesniegtajam projektam “Gājēju un velosipēdistu celiņa atjaunošana Pils rajonā”. Tā kopējais finansējums ir 72 tūkstoši 420 eiro, aizņēmuma summa – 61 tūkstotis 557 eiro, bet pašvaldības līdzfinansējums – 10 tūkstoši 863 eiro.

Un vēl

Šomēnes Latvijā beigsies vasaras laiks, mēneša pēdējā dienā 31. oktobrī pulksteņa rādītājus būs jāpagriež vienu stundu atpakaļ. Latvijā pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 31. oktobrī plkst.04:00 naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Jau ziņots, ka 2019. gadā Eiropas Parlamenta vairākums atbalstīja priekšlikumu atteikties no laika maiņas divas reizes gadā, un noslēdzošā pāreja bija iecerēta 2021. gada pavasarī. Taču diskusijas par priekšlikumu Eiropas Savienībā vēl turpinās un gala lēmums par pāreju uz vasaras vai ziemas laiku pieņemts vēl nav. Tātad arī šogad, tāpat kā iepriekš, pulksteņa rādītāji tomēr būs jāpagriež

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludinās ārkārtējo situāciju un liegs pakalpojumus nevakcinētajem; No šodienas Latvijā nedrīkst braukt ātrāk par 90 km/h; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Krīzes vadības padome, kura gandrīz desmit stundas sprieda par Covid-19 ierobežošanu, vienojusies par ārkārtas situācijas izsludināšanu Latvijā uz trim mēnešiem. Lēmums par to vēl jāpieņem valdībai, kas plāno šodien sanākt uz ārkārtas sēdi un arī lemt par ierobežojumiem.

Tiek plānoti daudz stingrāki ierobežojumi nevakcinētajiem un pastiprināta kontrole epidemioloģiskās drošības pasākumiem. Iecerēts, ka veikali būs pieejami tikai iedzīvotājiem ar Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem. Izņēmums būs pārtikas veikali un pirmās nepieciešamības preču iegāde. Ierobežos veikalu darba laiku.

Sabiedriskajā ēdināšanā plānots saglabāt iespēju cilvēkiem ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ieturēt maltīti klātienē ar darba laika ierobežojumu. Ēdienu varēs izsniegt līdzņemšanai gan vakcinētiem, gan nevakcinētiem cilvēkiem.

Tāpat panākta vienošanās, ka visā publiskajā sektorā – valsts un pašvaldības iestādēs – būs pienākums vakcinēties pret Covid-19 un būs plašākas prasības par vakcinēšanos arī privātajā sektorā. Paredzēta arī prasība strādāt attālināti, izņemot darba vietas, kur tas nav iespējams. 

Turpmāk tiem, kam jāstrādā klātienē, būs nepieciešams pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāts, vai atsevišķos gadījumos būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests. Klātienē vai attālināti strādājošos noteiks darba devējs.

Savukārt skolas turpinās strādāt klātienē, bet visiem bērniem būs jāvelk sejas maskas. Skolās plāno testēšanu ik nedēļu. Vienlaikus plāno ierobežot interešu izglītību telpās ārpus skolām, proti, būs atļautas vienīgi individuālās nodarbības. 

Visās telpās, kur drīkst notikt pasākumi iedzīvotājiem ar Covid-19 sertifikātiem, tiks samazināts pieļaujamais cilvēku skaits. Arī kultūras pasākumos, kas notiek “zaļajā režīmā”, apmeklētājiem būs jābūt maskās un maksimālais apmeklētāju skaits – līdz 60% no kapacitātes.

Turpinām ziņas

Maksimālais atļautais braukšanas ātrums no šodienas, 8. oktobra visā valsts autoceļu tīklā būs 90 km/h. Posmos, kuros vasaras periodā maksimālais braukšanas ātrums bija palielināts līdz 100 vai 110 km/h, tas tiks atcelts un būs nomainītas arī attiecīgās ceļazīmes. Vasaras sezonas sākumā uzstādīto ceļazīmju, kas atļauj maksimālo braukšanas ātrumu 100 un 110 km/h, nomaiņu veiks vairākās vietās, arī atsevišķos  posmos uz šosejas Rīga – Daugavpils un Jēkabpils Rēzekne. Lai arī oktobra pirmā dekāde bijusi sausa un saulaina, jārēķinās, ka rudenim raksturīgi mainīgi laikapstākļi, kad autoceļu segums var būt mitrs un apledojis, īpaši rīta stundās, kad gaisa temperatūra ir zem nulles. 

Japānas galvaspilsētu Tokiju un tās apkārtni ceturtdienas vakarā satricināja spēcīga zemestrīce, kurā ievainoti vismaz 32 cilvēki, bet tā neradīja cunami risku, ziņoja Japānas mediji. Zemestrīce bijusi bijusi 5,9 magnitūdas stipra. Šī bija viena no spēcīgākajām zemestrīcēm Tokijā kopš 9,0 magnitūdu zemestrīces un cunami, kas 2011.gada martā Japānā prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvību. 

Savukārt šorīt Mjanmas ziemeļrietumos notika 5,6 magnitūdu zemestrīce, kuras hipocentrs reģistrēts 114 kilometru dziļumā. Vēl nav ziņots par tajā cietušiem cilvēkiem vai postījumiem.
 
Un vēl

Nākamnedēļ laikapstākļus Latvijā ietekmēs cikloni, tādēļ debesis bieži būs apmākušās un palaikam gaidāms lietus, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Jau šosestdien lielā valsts daļā debesis aizklās mākoņi, bet nav gaidāmi būtiski nokrišņi, svētdien un pirmdien atkal dominēs saule. Nākamās nedēļas turpinājumā pieaugs nokrišņu varbūtība, iespējams stiprs lietus un brāzmains vējš. 

Vēl svētdien, 10. oktobrī, saule gaisu sasildīs līdz +12..+15 grādiem, bet nākamās nedēļas otrajā pusē maksimālā gaisa temperatūra dažās dienās, visticamāk, nepārsniegs +6..+11 grādus. Naktī uz sestdienu valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..-4 grādiem, naktī uz svētdienu sals gaidāms galvenokārt Latgalē un Sēlijā, un arī naktī uz pirmdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs nedaudz zem nulles. Turpmākajās naktīs temperatūra galvenokārt saglabāsies virs nulles.

Atbilstoši Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem vidējā gaisa temperatūra nākamajā nedēļā gaidāma nedaudz zemāka par normu, bet dažās turpmākajās nedēļās - ap normu un virs tās. Nokrišņu daudzums tuvākajās sešās nedēļās tiek prognozēts tuvu normai vai virs tās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lūgs KNAB izvērtēt vai kukuļdošana nav bijusi saskatāma Kariņa valdības veidošanā; Nobela Miera prēmija piešķirta Krievijas un Filipīnu žurnālistiem; un Lēnā vēja dēļ pasliktinājusies gaisa kvalitāte.

Reaģējot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto izmeklēšanu par Zaļo un zemnieku savienības politiķu sarunām par varas maiņu Dobeles domē, ZZS līdzpriekšsēdētājs Armands Krauze apņēmies aicināt KNAB izvērtēt, vai kukuļdošana nav bijusi saskatāma arī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa valdības veidošanā. KNAB sācis kriminālprocesu par, kā ziņo "pietiek.com", "politisko tirgu", politiķiem vienojoties par konkrētu amatu, ko KNAB skatījumā varētu uzskatīt par kukuli. 

Nevakcinētie vai Covid-19 neizslimojušie cilvēki drīkst neievērot pašizolāciju, ieceļojot no Sanmarīno, Čehijas, Monako, Ungārijas, Lihtenšteinas, Spānijas, Maltas, Polijas un Vatikāna, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publiskotā informācija. Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 580,9 un Latvija ar šo rādītāju ir ceturtajā vietā Eiropas Savienībā. Igaunijā šis rādītājs pieaudzis un aizvadītās nedēļas laikā sasniedzis 658,6. Līdz 795,5 pieaudzis arī Lietuvā, un patlaban Lietuvā ir augstākā saslimstība ar Covid-19 Eiropas Savienībā, savukārt Igaunija ir saslimstības rādītāju saraksta trešajā vietā.

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Krievijas žurnālistam Dmitrijam Muratovam un Filipīnu žurnālistei Marijai Resai par viņu ieguldījumu vārda brīvības stiprināšanā, kas ir svarīgs priekšnoteikums demokrātijas un miera saglabāšanai. Norvēģijas Nobela komiteja vēsta, ka Miera prēmija piešķirta Muratovam un Resai, godinot viņu drosmīgo cīņu par vārda brīvību Krievijā un Filipīnās.

Eirovīzijas rīkotāji paziņojuši, kad un kur nākamgad risināsies vērienīgais dziesmu konkurss. Kā liecina Eirovīzijas dziesmu konkursa ieraksts oficiālajā "Instagram" kontā, par konkursa norises vietu izraudzīta Itālijas pilsēta Turīna. Konkursa pirmais pusfināls gaidāms 10. maijā, otrais - 12. maijā, bet fināls 14. maijā. Kā zināms, 2021. gadā par konkursa uzvarētājiem tika atzīta itāļu grupa "Måneskin" ar dziesmu "Zitti E Buoni".

Brazīlijas dienvidaustrumos iestājoties ekstrēmam sausumam, Sanpaulu štatā neparasti spēcīgās smilšu vētrās pēdējo nedēļu laikā dzīvību zaudējuši vismaz seši cilvēki, vēsta vietējie mediji. Skati ar milzīgiem oranžu putekļu mākoņiem, vēja ātrumam sasniedzot 100 kilometrus stundā (28 metrus sekundē), kopš septembra beigām pieredzēti vismaz trīs reizes, Sanpaulu un Minasžeraisas štatos radot šausmas pilsētu un lauku iedzīvotājos. Sanpaulu štatā, krītot kokiem un sabrūkot mājām un citās tiešās vētras sekās dzīvību zaudējuši vismaz seši cilvēki. Brazīlija šobrīd pieredz 91 gada laikā lielāko sausuma periodu. Tā rezultātā centrālajos rietumu un dienvidu reģionos ūdens līmenis hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēs nokrities līdz kritiski zemām atzīmēm, bet elektrības cenas pieaugušas.

Un vēl

Latvijā pasliktinājusies gaisa kvalitāte, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. No austrumiem Latvijā ieplūdusi gaisa masa, kurā ir paaugstināts cieto daļiņu PM2,5 daudzums, aizvadītajā diennaktī palielinājies arī PM10 cieto daļiņu dauduzms. Tā kā vējš ir lēns, ir arī vāja vietējā piesārņojuma izkliede, tādēļ piesārņojums saglabāsies vēl arī sestdien. Straujāka gaisa kvalitātes uzlabošanās gaidāma pirmdien, kad pastiprināsies dienvidu, dienvidrietumu vējš. Cietās daļiņas ir bīstamas veselībai. Smalkie putekļi iekļūst dziļi elpceļos un var veidot iekaisumu. Tas ir īpaši bīstami cilvēkiem, kuri sirgst ar elpceļu un sirds slimībām. Ja iekaist acis, sākas klepus vai iekaist kakls, vēlams samazināt fiziskās aktivitātes ārā.

Atstājiet komentāru