2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās lasiet: Par nevakcinēšanos pret Covid-19 nevar pārtraukt darba attiecības; Jēkabpilī, iespējams, atvērs vēl vienu jaunu zemo cenu mazumtirdzniecības veikalu; un Grupai “Prāta vētra” iznācis jauns albums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc mediķu organizācijas uzskata, ka likumsakarīga būtu valdības demisija? Kā ārkārtas situācijas laikā strādās Jēkabpils ūdens? Un Kāds bijis oktobra sākums sinoptiķu vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piešķir papildus līdzekļus pretgripas vakcīnu iegādei; Robežsargi Daugavā atrod plostu ar cigaretēm; un NASA gatavojas iebliezt asteroīdam 'pa pieri' un paskatīties, kas notiks

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās lasiet: Par nevakcinēšanos pret Covid-19 nevar pārtraukt darba attiecības; Jēkabpilī, iespējams, atvērs vēl vienu jaunu zemo cenu mazumtirdzniecības veikalu; un Grupai “Prāta vētra” iznācis jauns albums.

Pašlaik par nevakcinēšanos pret Covid-19 nevar pārtraukt darba attiecības, tā norāda Valsts darba inspekcija. Ja darbinieks saņem darba uzteikumu, viņš var vērsties tiesā. Latvijas Brīvo arodbiedrības savienībā  norāda, ka jaunie Ministru kabineta noteikumi ir pretrunā ar Darba likumu. No pirmdienas, 11. oktobra, spēkā ir rīkojums par ārkārtas situāciju  valstī un jauni Ministru kabineta noteikumi par epidemioloģisko prasību ievērošanu. Taču tas nenozīmē, ka darbinieku var atlaist par nevakcinēšanos. Joprojām darbojas Darba likums, kur ir noteikta vispārīgā darba tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtība, kas uz šo brīdi darba devējiem ir jāievēro.

Covid-19 ierobežojumu un drošības prasību daudz, bet tās palīdzēs tikai tad, ja tiks ievērotas. Valsts policija sola masku valkāšanu, pulcēšanos un citas prasības kontrolēt aktīvāk, pat veikt masveida pārbaudes visā valsts teritorijā. Jo jau pirmās plašākās pārbaudes apliecina, ka pārkāpumu ir daudz.

Ārkārtējās situācijas laikā Covid-19 ierobežojumus varēs kontrolēt ne tikai policija un veselības inspekcija, bet vēl vairākas iestādes, tajā skaitā Pārtikas un veterinārais dienests un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Jau vēstīts, ka divas no minētajām iestādēm – veselības iinspekcija un Valsts robežsardze jau līdz šim tikušas iesaistītas Covid-19 ierobežojumu kontrolē. Kā galvenā ierobežojumu kontrolētāja jau kopš pandēmijas sākuma ir Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju.

Daudzās valsts iestādēs un uzņēmumos no pirmdienas, 11. oktobra, darbs pārgājis "zaļajā" režīmā. Tas nozīmē – sniedzot pakalpojumus klātienē, gan klientu apkalpošanas darbiniekiem, gan klientiem ir jābūt vai nu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam.
Pasliktinoties saslimstības rādītājiem valstī, uz šādu darba režīmu pāriet vairākas valsts iestādes. Arī Valsts ieņēmumu dienests. VID ir darbinieki, kas pārbauda klientu Covid-19 sertifikātus. Tāpat tiek kontrolēta arī apmeklētāju plūsma, lai nodrošinātu divu metru distanci starp klientiem un personālu.

No šīs nedēļas Latvijas vēstniecība Austrālijā sākusi sniegt konsulāros pakalpojumus pilnā apjomā klātienē, savukārt Latvijas vēstnieka Marģera Krama akreditācija notiks trešdien. Konsulārās nodaļas pagaidu telpas atrodas Kanberā kāda biznesa centra biroja telpās. Patlaban apmeklētāju pieņemšana notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta, ievērojot Austrālijā noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus.

Turpinām ziņas

Pēc plašākas informācijas saņemšanas par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni" no amata pienākumiem varētu atstādināt vēl četrus iestādes darbiniekus.  Jau vēstīts, ka izglītības un Zinātnes ministrija saistībā ar konstatētajiem bērnu tiesību pārkāpumiem ir pieņēmusi lēmumu atstādināt no darba « Naukšēnu » direktoru Didzi Čākuru Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece uzsver, ka uz izveidojušos situāciju ir ļoti ātri un asi jāreaģē, kardināli nomainot iestādē strādājošos. Iestādes pilnīgu likvidēšanu ministre gan neatbalsta.

Rīgā, Līksnas ielā, atvērts jauns zemo cenu mazumtirdzniecības veikals “Mere” un tuvākajā laikā uzņēmums plāno atvērt vēl vairākus jaunus veikalus. Šobrīd Latvijā ir atvērti jau 5 veikali: Rīgā trīs veikali, Tukumā un Ogrē. Tuvākajā nākotnē plānots atvērt veikalus Liepājā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Jelgavā. Veikals piedāvā pārtikas produktus un nepārtikas preces. Kompānijas tirdzniecības tīkls sastāv no vairāk nekā 2 tūkstoši veikaliem, kas atrodas gan Eiropā, gan Baltijas valstīs, gan NVS valstīs. 

Un vēl

Divu gadu garumā tapušais “Prāta Vētras” jaunais albums “Gads bez kalendāra” beidzot tiek nodots klausītāju vērtējumam! Šoreiz albums būs ne tikai klausāms, bet arī skatāms koncertfilmā. Grupa jauno albumu nolēmusi izdot neparastā formātā – īpaši izveidotā studijā tika nofilmētas pilnīgi visas jaunā albuma dziesmas dzīvajā izpildījumā. Krāšņas dekorācijas, lielkoncerta cienīgas videoprojekcijas, īpaši veidota horeogrāfija, profesionāli dejotāji, neona grims, akrobāti un pat īsts zirgs – Prāta Vētra skatītāju vērtējumam piedāvā koncertfilmu, kurā kā īpašie viesi piedalās arī grupa Tautumeitas, ansis, Dons, Intars Busulis un populārais aktieris Saša Petrovs no Krievijas. Koncertfilmu “Gads bez kalendāra” varēs skatīties platformā www.pratavetrafeels.lv. Pirmizrāde 21.oktobrī plkst 20.oo. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc mediķu organizācijas uzskata, ka likumsakarīga būtu valdības demisija? Kā ārkārtas situācijas laikā strādās Jēkabpils ūdens? Un Kāds bijis oktobra sākums sinoptiķu vērtējumā?

Valdības lēmumi nav ētiski, jo augstāk par cilvēku dzīvību vērtē īstermiņa ieguvumus, piemēram, teātra vai koncerta apmeklējumu, tādēļ profesionālās mediķu organizācijas uzskata, ka esošā situācija nepārprotami parāda valdības nespēju risināt krīzes situāciju valstī – likumsakarīga būtu valdības demisija un neatkarīgu profesionāļu valdības izveidošana, kopīgā paziņojumā norāda Latvijas  Ārstu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Māsu asociācija. Mediķi paziņojumā aicina valdību izbeigt skatīties uz krīzes situāciju veselības aprūpē kā politisku procesu un neignorēt ekspertu un veselības aprūpes profesionāļu viedokli. Mediķi uzskata, ka valstī esošās ilgstoši smagās situācijas cēlonis ir valdības nespēja konstruktīvi un pārdomāti vadīt krīzi – arī pēdējo valdībā pieņemto lēmumu sekas būs simtiem mirušo. 

Šodien vispirms Nacionālā trīspusējās sadarbības padome un vēlāk Ministru kabinets izskatīs 2022.gada valsts budžeta projektu. Tad likumdevējs varēs sākt savu lemšanas procesu. 2022.gada valsts budžeta projektā ir trīs lieli virzieni - valsts konkurētspējas palielināšana, pakalpojumu pieejamība un kvalitātes uzlabošana, kā arī nacionālās identitātes stiprināšana. Nākamgad gaidāms algu pieaugums veselības, izglītības, iekšlietu un kultūras nozarēs. Tāpat paredzēts zinātnes bāzes finansējuma pieaugums, savukārt veselības aprūpē varēs nozīmīgi paplašināt pakalpojumu pieejamību, tai skaitā onkoloģijā. Vienlaikus koalīcija vienojusies par darbaspēka nodokļa sloga samazinājumu. Tiek solītas investīcijas lielo uzņēmumu jeb lielo investīciju atbalstam, kā arī investīcijas gaidāmas reģionālajā attīstībā, tajā skaitā ceļos un pašvaldību infrastruktūrā. 

Pašvaldību un vides aizsardzības jomās nākamā gada budžetā paredzēts turpināt atbalstīt vietvaru iespējas no valsts aizņemties vides sakārtošanai, tāpat iecerēts vairāk pievērsties ilgstoši piesārņotu vietu sanācijai. Pašvaldību iespējām dažādu objektu sakārtošanai paredzēti ap 100 miljoni eiro no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nākamā gada budžetā prioritātēm plānotajiem līdzekļiem. 

Amerikas Savienoto Valstu farmācijas uzņēmums “Merck” lūdzis atbildīgās institūcijas izsniegt ārkārtas pielietojuma apstiprinājumu jaunām orāli lietojamām zālēm pret Covid-19.  ASV Pārtikas un zāļu pārvalde lēmumu varētu pieņemt tuvāko nedēļu laikā. “Merck” pieteikumā norādīts, ka molnupiravirs uz pusi samazina samazina ar Covid-19 inficēto hospitalizācijas gadījumu skaitu. Tas pierādīts pētījumos un klīniskos izmēģinājumos.

Pateicoties iniciatīvai "DiscoverEU", Eiropas Komisija 60 tūkstoši eiropiešu vecumā no 18 līdz 20 gadiem piedāvās bezmaksas dzelzceļa braukšanas kartes. Pieteikšanās sākas 12.oktobrī no plkst.12 un noslēdzas 26.oktobrī plkst.12, un tā būs par ceļošanas periodu 2022.gadā, kas būs Eiropas Jaunatnes gads. Šī pieteikšanās kārta ir atvērta Eiropas jauniešiem, kas dzimuši laikposmā no 2001.gada 1.jūlija līdz 2003.gada 31.decembrim. Izraudzītie pieteikuma iesniedzēji varēs ceļot laikposmā no 2022.gada marta līdz 2023.gada februārim uz laiku līdz 30 dienām. 

Turpinām ziņas

Ņemot vērā, ka no 11. oktobra Latvijā uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, lai apstādinātu Covid-19 infekcijas izplatības ātrumu, SIA “Jēkabpils ūdens” šajā laikā organizēs klientu plūsmas apkalpošanu klātienē divās vidēs: zaļajā un sarkanajā. Katru otrdienu SIA “Jēkabpils ūdens” klientus apkalpos “zaļajā režīmā” jeb drošajā vidē, tas nozīmē, ka klientiem, apmeklējot klientu apkalpošanas daļu, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam un derīgam sadarbspējīgam vakcinācijas sertifikātam. Katru ceturtdienu SIA “Jēkabpils ūdens” klientus apkalpos “sarkanajā režīmā” jeb nedrošajā vidē, tas nozīmē, ka klients var neuzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu, bet ir jāievēro epidemioloģiskie drošības noteikumi.

Pašlaik Jēkabpilī, Brīvības ielas posma  pārbūves darbi paveikti aptuveni 50% apmērā. Šobrīd tiek gatavotas ietves bruģa ieklāšanai, notiek nesošās kārtas izbūve. Šonedēļ plānots uzsākt bruģa ieklāšanas darbus. Objektā ir uzsākta apgaismojuma montāža. Šonedēļ plānots objektam pieslēgt arī ielu apgaismojumu. Oktobra beigās, tiek plānota apakšējās asfalta kārtas ieklāšana -  līdz Celtnieku ielai. Darbi līdz ziemas pārtraukumam noritēs, kamēr to ļaus laika apstākļi.

Un vēl

Oktobra pirmajā dekādē lielā Latvijas daļā nelija, valstī vidēji nokrišņu daudzums bija tikai 0,4 milimetri jeb 2% no normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Līdzīgs sausums oktobra sākumā Latvijā valdīja arī 2010. gadā. Vidējā gaisa temperatūra šī mēneša pirmajās desmit diennaktīs Latvijā bija +9,6 grādi jeb 0,7 grādi virs 1991.-2020.gada rādītāja un 0,9 grādi virs iepriekšējās, 1981.-2010. gada, normas. Latgalē oktobra sākums caurmērā bija vēsāks nekā ierasts, pārējā valstī - siltāks. Līdz šim zemākā gaisa temperatūra, kas šoruden reģistrēta valsts novērojumu stacijās, ir -4,2 grādi 9. oktobra saullēktā Daugavpilī. Mēneša pirmās dekādes maksimālā gaisa temperatūra reģistrēta 3. oktobrī, kad Pāvilostā termometra stabiņš pakāpās līdz +18,3 grādiem. Savukārt visstiprākās vēja brāzmas - 19,6 metri sekundē - tika novērotas 6. oktobrī Dobelē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Piešķir papildus līdzekļus pretgripas vakcīnu iegādei; Robežsargi Daugavā atrod plostu ar cigaretēm; un NASA gatavojas iebliezt asteroīdam 'pa pieri' un paskatīties, kas notiks

Valdība šodien apstiprināja 2022. gada valsts budžeta likumprojektu, ko jau ceturtdien tradicionālajā budžeta portfeļa nodošanas ceremonijā paredzēts iesniegt Saeimā. Paredzēts, ka finanšu ministrs Jānis Reirs no Jaunās Vienotības ceturtdien, 14.oktobrī, budžeta projektu nogādās Saeimā. Tad likumdevējs varēs sākt lemšanas procesu par nākamā gada valsts budžetu. 

Lai nodrošinātu valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas visām riska grupām, valdība šodien atbalstīja papildu 1,57 miljonu eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šajā gripas sezonā pilnībā valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs saņemt lielāks iedzīvotāju skaits un šim mērķim valsts iegādājusies gandrīz uz pusi vairāk vakcīnu nekā iepriekšējos gados. Lai pieteiktos valsts apmaksātai vakcinācijai pret gripu, iedzīvotājiem ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Latvijā būs jauns elektroniskās identitātes apliecināšanas rīks – ārzemnieka elektroniskā identifikācijas karte (eID). Iekšlietu ministrijā skaidro, ka ārzemnieka eID ir personu apliecinošs dokuments, kas apliecinās tā turētāja identitāti un sekmēs ārzemnieku ekonomisko aktivitāti Latvijā. Ārzemnieka eID ar iepriekšēju pierakstu varēs saņemt visās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes klientu apkalpošanas nodaļās Latvijā. Tās noformēšana, izgatavošana un izsniegšana Latvijā maksās 80 eiro.

Turpinām ziņas

Robežsargi pagājušajā nedēļā pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Baltkrievijas-Latvijas valsts robežai un no Daugavas upes izvilka plostu ar kontrabandas cigaretēm. Piedrujas robežapsardzības nodaļas amatpersonas, pildot dienesta pienākumus ar tehnisko novērošanas līdzekļu palīdzību Daugavā pamanīja plostu, kas, peldot pa upi, šķērsoja valsts robežu un vēlāk piestāja upes krastā.  Notikuma vietā apskatot plostu, robežsargi konstatēja, ka to veido iepakota melnā polietilēna plēvē, savā starpā ar dzelzs konstrukciju un betona blokiem savienota plastmasas bāka. Tajā tika konstatēti 49 tūkstoši 400 cigaretes "NZ" ar Baltkrievijas akcīzes markām.
Sākts kriminālprocess par kontrabandu lielā apmērā.

Turpmāk elektroskrejriteņus varēs reģistrēt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Pieņemtie grozījumi noteikumos dod iespēju elektroskrejriteņu īpašniekiem brīvprātīgi reģistrēt savu transportlīdzekli CSDD, kas gadījumā, ja skrejritenis tiek nozagts, ļaus identificēt transportlīdzekli un tā īpašnieku Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Reģistrējot elektroskrejriteni, īpašnieks saņems reģistrācijas uzlīmi ar unikālu uzlīmes kārtas numuru.

Un vēl

Pirms vairākām dienām NASA izziņoja datumu, kad sūtīs kosmosā DART kosmosa kuģi, kura misija ir visai vienkārša konceptuāli, bet ne tik vienkārši īstenojama – milzu ātrumā ietriekties asteroīdā. Iegūtās zināšanas ļaus ekspertiem saprast, vai šādu piegājienu ir vērts attīstīt tālāk kā potenciālu aizsargmehānismu Zemi apdraudošu asteroīdu novirzīšanai. Šobrīd izziņotais plāns paredz, ka DART raķetes "mugurā" zemi pametīs 24. novembra naktī no Vandenberga gaisa spēku bāzes Kalifornijā. Nogādāts kosmosā, DART kuģis atdalīsies no nesējraķetes un uzsāks aptuveni gadu ilgu ceļu pretī asteroīdu sistēmai "Didymos", veicot kopumā 11 miljonus kilometru. NASA, ietriecot lidaparātu mazākajā "Didymos" objektā, lūkos noskaidrot, vai šādā veidā var izmainīt asteroīdu ātrumu un virzienu pietiekami daudz, lai novirzītu līdzīga izmēra objektus no bīstamas trajektorijas, kas apdraud Zemi.

Atstājiet komentāru