2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 14.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai prasība vakcinēties publiskā sektora darbiniekiem attiecas arī uz saeimas deputātiem? Jēkabpilī sākusies Draudzības alejas asfaltēšana; un Aļaskā iemūžināta iespaidīga ziemeļblāzma

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidentam konstatēts pozitīvs Covid-19 eksprestests; Kuras pilsētas Latvijā ir visblīvāk apdzīvotas? un Kāda šogad Latvijā ir ābolu raža? 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizturēta četru personu grupa aizdomās par saistību ar fiktīvu vakcināciju pret Covid-19; Jēkabpilī notiks ģimeņu saieta pasākums; un Izveidota jauna komanda koronavīrusa izcelsmes izpētei.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai prasība vakcinēties publiskā sektora darbiniekiem attiecas arī uz saeimas deputātiem? Jēkabpilī sākusies Draudzības alejas asfaltēšana; un Aļaskā iemūžināta iespaidīga ziemeļblāzma

Vai prasība publiskā sektora amatpersonām vakcinēties pret Covid-19 ir attiecināma arī uz Saeimas deputātiem? Saeimas Prezidijs nolēmis ļaut šo jautājumu izšķirt valsts tiesību ekspertiem. Kopumā 95 Saeimas deputātiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāti. Bet ko darīt ar tiem, kuri vakcinēties nevēlas? Deputāti ir ievēlēti. Tādējādi viņiem nav tādu darba tiesisko attiecību kā citos kolektīvos, kur iestādes vadītājs var atstādināt no amata. Prezidijs atzinumu nolēmis lūgt konstitucionālo tiesību ekspertam Jānim Plepam un Latvijas pārstāvei starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās – Kristīnei Līcei. Tikmēr tiesībsargs jau norādījis, ka prasība par obligātu vakcināciju pret Covid-19 valsts un pašvaldību iestādēs ir attiecināma arī uz Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Valdības pieņemtie noteikumi paredz, ka valsts un pašvaldību iestādēs nodarbinātajiem, lai drīkstētu turpināt strādāt, līdz 15. novembrim jābūt iegūtam vakcinācijas sertifikātam. Taču, ņemot vērā starplaiku, kas jāievēro starp pirmo un otro poti un faktu, ka imunitātes iegūšanai jānogaida vēl divas nedēļas pēc otrās vakcīnas saņemšanas, sanāk, ka lielai daļai, kas šajās dienās sāks vakcinācijas procesu, nav iespēju pagūt tikt pie sertifikāta līdz nākamā mēneša 15. datumam. Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis gan mierināja – visiem, kas šonedēļ būs sākuši vakcinēties, tiks dota iespēja procesu pabeigt, nezaudējot iespēju turpināt darbu. Galvenais – sākt potēšanas procesu iespējami drīz.

Līdz ar rudens sezonas sezonas sākšanos un neparedzamo laikapstākļu dēļ no 18. oktobra tirdzniecības centros izvietotajos vakcinācijas punktos varēs vakcinēties tikai pēc pieraksta. Līdz ar iedzīvotāju pieaugošo interesi par vakcināciju pret Covid-19, vairākās vietās Rīgā un citur Latvijā plānots atvērt jaunus vakcinācijas centrus. Lielajos vakcinācijas centros apmeklētāju plūsma tiks organizēta gan pēc dzīvās rindas principa, gan pēc iepriekšēja pieraksta, bet senioriem no 65 gadu vecuma būs priekšroka un viņi tiks pieņemti bez rindas.

Līdz ar prasību par vakcinēšanos pret Covid-19 daļā valsts un pašvaldību iestāžu ir bažas par darbinieku zaudēšanu. Operatīvajos dienestos viskritiskākā situācija ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. VUGD Jēkabpils daļā pret Covid-19 ir vakcinēti gandrīz visi darbinieki un trīs darbinieki ir uzsākuši vakcinēšanās procesu. Savukārt valstī kopumā VUGD vakcinācijas un Covid-19 pārslimošanas sertifikāti šobrīd ir 73% darbinieku, tajā skaitā vakcinēti ir 68%.

Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki šorīt pulcējas pie Saeimas, lai nodotu atklātu vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei ar aicinājumu Saeimai neatbalstīt Ministru kabineta rīkojumu, kas paredz 15.novembrī atstādināt no pienākumu pildīšanas iekšlietu sistēmas darbiniekus bez vakcinācijas sertifikāta. Iekšlietu struktūru darbinieki vēlas pievērst likumdevēja un sabiedrības kopumā uzmanību, jo šāds valdības un arī Saeimas lēmums radīs būtiskus iekšējās drošības riskus - struktūrās jau šobrīd akūti trūkst darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām ir uz izdegšanas robežas. Vēl lielāka strādājošo zaudēšana nozīmētu jau reālu apdraudējumu valsts primāro funkciju veikšanai.

Turpinām ziņas

Trešdien Jēkabpilī sākās asfalta apakškārtas ieklāšana Draudzības alejā. SIA “VIA” informē, ka tuvākajā laikā asfaltēšana paredzēta abās brauktuves joslās Draudzības alejā – posmā no strupceļa līdz krustojumam ar Mārtiņa Lutera ielu. Savukārt nākamā asfaltēšanas kārta plānota Draudzības alejas posmā no Lutera ielas līdz satiksmes aplim, kā arī Viestura ielas posmā no Andreja Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai. Savukārt ielu apgaismojumu, kas sākotnēji tika solīts jau septembrī, sola nodrošināt līdz oktobra beigām, jo kavējas pasūtīto gaismekļu piegāde. Jau ziņots, ka Draudzības alejas un Viestura ielas posma atjaunošanu veic SIA “VIA” par vairāk nekā 1,3 miljoniem eiro.

Jēkabpilī ekspluatācijā pieņemta pārbūvētā Zvaigžņu iela. Saskaņā ar noslēgto iepirkuma līgumu pārbūves būvdarbus Zvaigžņu ielā no Madonas ielas līdz Jēkabpils pilsētas administratīvajai robežai 0,8 km garumā veica SIA “Ošukalns”. Zvaigžņu ielā noasfaltēta brauktuve, izbūvēts bruģēts apvienotais gājēju un velosipēdistu celiņš, labiekārtots stāvlaukums iepretim SIA “Viadukts” teritorijai, kā arī veikti satiksmes organizācijas un drošības uzlabojumi, uzstādot ceļa zīmes un informatīvās norādes un papildinot pilsētas videonovērošanas sistēmu ar 2 jaunām videonovērošanas kamerām. Ielā veikti būtiski lietus ūdens kanalizācijas, ūdensvada tīklu, elektroapgādes un ielas apgaismojuma tīklu izbūves darbi. Būvdarbu kopējās izmaksas - 999 tūkstoši 845 eiro. 

Un vēl

Lai gan ziemeļblāzmu visbiežāk var novērot tādās valstīs kā Norvēģija, Islande, Kanāda, kā arī Amerikas Savienotajās Valstis, pēdējo dienu laikā uzņemti ļoti iespaidīgi kadri Aļaskā. ASV Aļaskas štata debesis pēdējās divas dienas iekrāsojās zaļā krāsā, un ziemeļblāzmu varēja redzēt pat virs dažu pilsētu gaismām. Atmosfēras augšējo slāņu spīdēšana notiek, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām. Ziemeļblāzma dažreiz tiek dēvēta par romiešu rītausmas dievieti, bet Ziemeļamerikā vietējās indiāņu cilts to asociē ar garu dejām.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidentam konstatēts pozitīvs Covid-19 eksprestests; Kuras pilsētas Latvijā ir visblīvāk apdzīvotas? un Kāda šogad Latvijā ir ābolu raža? 

Valsts prezidents Egils Levits ir saņēmis Covid-19 eksprestesta pozitīvu rezultātu, informē Valsts prezidenta kanceleja. 13. oktobra vakarā, atgriežoties no darba vizītes Zviedrijā, Levits ir veicis Covid-19 eksprestestu, kas izrādījās pozitīvs. Šodien prezidentam plānots veikt PCR testu. Levitam šodien bija paredzēta tikšanās ar Igaunijas jaunievēlēto prezidentu Alaru Karisu. Levits personīgi sazinājies ar Igaunijas kolēģi, lai izskaidrotu situāciju un pārceltu tikšanos uz citu reizi. Sarunā Igaunijas prezidents ir piekritis šodien tikties ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci no Nacionālās apvienības.

Cilvēkiem neatkarīgi no vecuma, kuri pret Covid-19 vakcinējušies ar "Johnson & Johnson" meitasuzņēmuma "Janssen" ražoto vienas devas poti, labai aizsardzībai pret vīrusa delta variantu iesaka saņemt otro devu. Secināts, ka "Janssen", kas sastāv no vienas devas, dod zemāku aizsardzību pret Covid-19 delta varianta izraisītu simptomātiku, nekā to nodrošina divas devas citu vakcīnu. Tāpēc tiek rekomendēts ar "Janssen" potētiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma 8-12 nedēļas pēc potēšanās veikt balstsvakcināciju ar "Pfizer/BioNTech" vai "Moderna" vakcīnu, taču kā alternatīva pieļaujama arī tā pati "Janssen" vakcīna pret Covid-19.

Šonedēļ Latvijā viesojas Eiropas Padomes Ekspertu darbības grupa pret cilvēku tirdzniecību. Vizītes mērķis ir izvērtēt Eiropas Padomes Konvencijas pret cilvēku tirdzniecību ieviešanu Latvijā. Eksperti sagatavojuši ziņojumu ar konkrētām rekomendācijām Latvijai par nepieciešamajiem soļiem, lai uzlabotu iespējas cilvēku tirdzniecības upuriem saņemt atbilstošu palīdzību izmeklēšanas, procesa virzības un tiesvedības laikā. Latvijā visbiežāk sastopamās cilvēku tirdzniecības formas ir seksuālā ekspluatācija, piespiedu laulības un darbaspēka ekspluatācija, kas pēdējos gados piedzīvojusi strauju kāpumu.

Norvēģijā uzbrukumā kāds ar loku un bultām bruņots vīrietis nogalinājis piecus cilvēkus. Noziedznieka motīvi nav noskaidroti, bet netiek izslēgta teroristiska uzbrukuma iespēja. Uzbrukumi notika trešdienas pievakarē Kongsbergas pilsētas centrā valsts dienvidaustrumos. Kārtības sargi uzbrucēju aizturēja un viņš nogādāts policijas iecirknī, kur uzbrucējs identificēts kā 37 gadus vecs Dānijas pilsonis. Policija turpina nozieguma izmeklēšanu.

Turpinām ziņas

No 20 Latvijas visblīvāk apdzīvotajām vietām kvadrātkilometra tīklojumā - vairāk par 8 tūkstoši 500 iedzīvotāju kvadrātkilometrā - 18 atrodas Rīgā, bet divas - Jūrmalā un Ogrē, liecina pirmie Centrālās statistikas pārvaldes publicētie 2021.gada tautas un mājokļu skaitīšanas rezultāti kvadrātkilometra un hektāra tīklojumā. Rīga un Ogre ir arī Latvijas visblīvāk apdzīvotās pilsētas - attiecīgi 2 tūkstoši 429 un tūkstoš 598 iedzīvotāju kvadrātkilometrā. Jūrmalā vidējais iedzīvotāju blīvums ir 565 iedzīvotāju kvadrātkilometrā, un tā ierindojas vien 41. vietā Latvijas visblīvāk apdzīvoto pilsētu sarakstā.

Latgalē vēsturiski ir vislielākais bezdarba līmenis valstī. Taču tajā pašā laikā daudzi uzņēmēji sūdzas par kvalificētu strādnieku trūkumu. Lai arī Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzsver, ka pēdējos gados darbu atrod ne tikai speciālisti un apmācības pabeiguši cilvēki, bet arī ilgstošie bezdarbnieki, līdz uzņēmumiem lielākoties nonāk strādnieki, kuri vēl papildus jāapmāca pašam darba devējam, bet darbiniekus ar pieredzi un augsti kvalificētus strādniekus uzņēmumi meklē pat ārzemēs. Patlaban Daugavpilī ir reģistrētas 744 brīvas darbavietas, Rēzeknes filiālē – 443, Balvos – 154 , Preiļos – 97, Ludzā vēl mazāk – 43. Tajā paša laikā pēc statistikas datiem pērn ap 2 tūkstoši Rēzeknes filiālē reģistrēto bezdarbnieku iekārtojās darbā, starp tiem 430 bija ilgstošie bezdarbnieki, un gandrīz 700 cilvēku vecumā 50 gadi un vairāk, kā arī pirmspensijas vecumā.

Un vēl

Vidējā ābolu raža Latvijā šogad ir mazāka nekā pērn. Šis gads ir unikāls ar to, ka ražas ļoti atšķiras pat salīdzinoši tuvu esošām saimniecībām – dažas darbu jau beigušas, citas varēs vēl lasīt līdz oktobra beigām. Arvien aktuālāka problēma ir sezonas lasītāju trūkums, tāpēc daži audzētāji sliktākas kvalitātes ābolus šogad izvēlas atstāt zemē. Viens lasītājs dienā var salasīt tonnu, kas ir trīs lielie koka konteineri. Saimniecības meklējot variantus, kā strādāt efektīvāk ar esošo darbaspēku, piemēram, izmantojot nevis spaiņus, bet augļu vācamās somas, kas dod iespēju lasīt ar abām rokām. Latvijas Augļkopju asociācija novērojusi, ka ābolu neražas gads šogad ir arī Lietuvai un saimniecībām, kas atrodas tuvu kaimiņvalsts robežai.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Aizturēta četru personu grupa aizdomās par saistību ar fiktīvu vakcināciju pret Covid-19; Jēkabpilī notiks ģimeņu saieta pasākums; un Izveidota jauna komanda koronavīrusa izcelsmes izpētei.

Valsts prezidents Egils Levits ir saņēmis Covid-19 eksprestesta un vēlāk arī PCR testa pozitīvu rezultātu, informēja Valsts prezidenta kanceleja.  13. oktobra vakarā, atgriežoties no darba vizītes Zviedrijā, Levits ir veicis Covid-19 eksprestestu, kas izrādījās pozitīvs. Šodien prezidents arī veica PCR testu, kurš arī apstiprināja saslimšanu ar Covid-19. Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis norāda, ka simptomi ir nelieli un prezidents kopumā jūtas labi.

 Ārkārtējās situācijas laikā konkrētiem uzņēmējiem, kuru darbību ietekmē pret Covid-19 izplatību vērstie ierobežojumi, būs iespējama nodokļu atlikšana, pieejams atbalsts apgrozāmajiem līdzekļiem un subsidētās darba algas. Tāpat plānots, ka vakcinētiem darbiniekiem slimības lapas valsts apmaksātu, sākot ar pirmo dienu, lai darbinieki ar Covid-19 simptomiem varētu palikt mājās un nepieciešamības gadījumā arī veikt testu.

Likumsargi nesen uzsāktā kriminālprocesā šonedēļ ir aizturējuši vēl četru personu grupu, kas tiek turēta aizdomās par saistību ar fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 kādā medicīnas iestādē Rīgā. Aizturēta 1962. gadā dzimusi sieviete un divas 1989. gadā dzimušas sievietes, kā arī 1969. gadā dzimis vīrietis. Viņu vidū ir viena medicīnas darbiniece, kā arī starpnieki naudas piegādes procesā un viena persona, kas saņēmusi fiktīvu vakcīnu. Veicot piecas kratīšanas, tika izņemta skaidra nauda – 9 tūkstoši dolāru un vairāk nekā 6 tūkstoši eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīgā ceļā. Trīs aizturētie šobrīd atrodas izolatorā, savukārt vienai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Imunizācijas valsts padome, izvērtējot jaunākos datus, bērnu un jauniešu potēšanai pret Covid-19, iesaka izvēlēties "Pfizer/BioNTehch" ražoto vakcīnu. Šāda rekomendācija izdota, jo Eiropas Zāļu aģentūrā reģistrētā "Moderna" vakcīna "Spikevax" uzrāda augstāku imūnās sistēmas atbildi, kas šai vecuma grupai varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties blaknei – miokardītam un perikardītam. Vienlaikus padome norāda, ka tā ir pagaidu rekomendācija un, tiklīdz būs zināma jauna un plašāka informācija, tā var tikt mainīta vai precizēta.

Turpinām ziņas

Biedrība “Jauniešu klubs “13.pirmdiena”” aicina ģimenes uz projekta “Draudzīga ģimene pašvaldībai” projekta noslēguma aktivitāti, kas plānota kā ģimeņu godināšanas pasākums – Jēkabpiliešu spiets. Aktivitāte plānota 29. oktobrī,  plkst. 16:30, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā. Pieteikšanās zvanot pa tālr. 26442577. Uz šo aktivitāti aicina bērnus līdz 12 gadu vecumam, neko neuzrādot, savukārt bērniem no 12 gadu vecuma, jauniešiem un pieaugušajiem nepieciešams uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Aktivitāte tiek organizēta kā drošais pasākums.

Jēkabpils Mežaparkā izdemolēts un sabojāts vides objekts “Priedes rīts” jeb “Čiekurs”, par to ziņo aculiecinieki.  Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību pagājušajā nedēļā preses konferencē, Radio1.lv jautāja, kad varētu tikt atjaunots vides objekts? Jēkabpils domes vadība atzina, ka pašvaldībai nav informācijas, ka objekts ir bojāts. Tautsaimniecības un attīstības komitejas vadītājs Ainars Vasilis no Latvijas Zaļās partijas, sacīja, ka tiks uzdots atbildīgajiem dienestiem objektu apsekot un risināt jautājumu par tā atjaunošanu. Tā kā vides objekts ir mākslas darbs, to nevarot vienkārši tehniski atjaunot. Pēc restaurēšanas tiks izvietots citā vietā, kur ir vides novērošanas kameras, piemēram, Kena parkā. Plašāk lasiet un aculiecinieka foto skatieties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Pasaules Veselības organizācija izveidojusi jaunu ekspertu grupu, kam uzticēts izmeklēt Covid-19 izraisošā koronavīrusa SARS-CoV-2 izcelsmi. Grupu veidos eksperti no 26 valstīm, tajā skaitā ASV un Ķīnas. Gandrīz divus gadus kopš pandēmijas sākuma joprojām nav zināms, kad un kā parādījās koronavīruss SARS-CoV-2. Jaunu vīrusu izpēte vienmēr ir ārkārtīgi sarežģīta, taču zinātniekiem ir izdevies atrast divu iepriekšējo koronavīrusa uzliesmojumu avotus - abi ir radušies no dzīvniekiem. Jaunā ekspertu komanda pētīs, vai vīruss nonācis pie cilvēka no dzīvniekiem Uhaņas tirgos vai noplūdis no laboratorijas. Komanda pētīs arī citus augsta riska patogēnus.

Atstājiet komentāru