2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 19.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā no ceturtdienas plāno ieviest mājsēdi; «Latvenergo» plāno būvēt vēja parkus; un Jēkabpils Mežaparkā salabots vides objekts “Mīlētāji” 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kad varētu gaidīt enerģijas cenu stabilizēšanos? Eiropas Savienība vēlas plašāk iesaistīties Arktikas izpētē; un Nacionālā opera piedāvā bez maksas tiešsaistē noskatīties divas programmas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzes scenārijā plāno moduļu ēkas pie slimnīcām un hospitāli kopā ar NBS; Latvijā samazinās bezdarbs; un Jaunajām māmiņām dāvinās bukletus par elektrodrošību bērniem. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā no ceturtdienas plāno ieviest mājsēdi; «Latvenergo» plāno būvēt vēja parkus; un Jēkabpils Mežaparkā salabots vides objekts “Mīlētāji” 

Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no ceturtdienas, 21. oktobra, uz četrām nedēļām ieviesīs stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus jeb mājsēdi. Lai ierobežojumi stātos spēkā, vēl nepieciešams Ministru kabineta lēmums. Plānots, ka atbildīgo ministriju sagatavotos normatīvos aktus valdība skatīs ārkārtas sēdē trešdien, 20. oktobrī, un pozitīva lēmuma gadījumā tie stāsies spēkā ceturtdien.

Plānots, ka mājsēde ilgs līdz 15. novembrim un tās laikā nenotiks izklaides un kultūras pasākumi, kā arī nevarēs pulcēties. Tāpat līdz oktobra beigām tiks pagarināts skolēnu brīvlaiks. Plānots, ka 1.-3. klases mācības klātienē varēs atsākt 1. novembrī, bet pārējās klases – no 15. novembra. Šajā laikā nebūs pieejama arī interešu izglītība. Bērnudārzā darbs tiks organizēts dežūrgrupās.

Mājsēdes laikā tiks ieviesta komandantstunda, proti, uz ielas bez attaisnojoša iemesla nevarēs atrasties vakara un nakts stundās no pulksten 20 līdz pulksten 5 no rīta. Mājsēdes laikā ierobežojumi skars arī tirdzniecības jomu. Paredzams, ka klātienē varēs saņemt Tikai neatliekamus pakalpojumus. Tāpat nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus, tajā skaitā friziera. Ierobežojumi arī attieksies uz sabiedrisko ēdināšanu, proti, šie pakalpojumi nebūs pieejami klātienē.

"Lokdauna" laikā klātienē varēs strādāt ražošanas un būvniecības, kā arī kritiskās infrastruktūras objekti. Ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem tiks nodrošinātas valsts atbalsta programmas.Tāpat arī plānotie ierobežojumi paredz to, ka "lokdauna" laikā divas mājsaimniecības savstarpēji varēs tikties vien tad, ja būs nepieciešama palīdzība, kā arī vienā mašīnā varēs pārvietoties tikai vienas mājsaimniecības locekļi.

Tāpat aizliegti jebkāda veida amatieru sporta un kultūras pasākumi, kā arī atrakciju parki un citas izklaides. Plānoti arī atsevišķi ierobežojumi pilsētu un piepilsētu sabiedriskajā transportā, ja to noslodze pārsniegs 50%. Savukārt pēc 15. novembra plānots būtiski mazināt ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem.

Turpinām ziņas

Tagad esot īstais laiks, lai sāktu domāt par vēja parku izbūvi Latvijā – tā apgalvo "Latvenergo".  Latvijas valstij piederošais elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas  uzņēmums tuvākajos gados plāno būtiskas investīcijas atjaunojamo energoresursu projektos un sevišķi vēja parkos gan uz sauszemes, gan jūrā. Tas esot svarīgi, lai mēs kļūtu neatkarīgāki arī no tādām elektrības cenu svārstībām, kādas piedzīvojam tagad. Latvija, tāpat kā lielākā daļa Eiropas valstu, virzās uz klimatneitralitāti. Paredzēts, ka tuvāko 30 gadu laikā elektrību ražos bez siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisijām. Līdz ar to "Latvenergo" plāno būtiskas investīcijas atjaunojamo energoresursu projektos un sevišķi domāts par vēja izmantošanu.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija aicina Ministru kabinetu nekavējoties lemt par papildu 14 miljonu eiro piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai ar autobusiem, lai netiktu pārtraukta pakalpojumu sniegšana reģionālās nozīmes maršrutu tīklā. Ar pārvadātājiem noslēgtie līgumi un Ministru kabineta noteikumi noteic, ka avansa maksājumam ir jābūt 95% apmērā no pārvadātāju zaudējumiem, taču Autotransporta direkcija, kas ir līgumslēdzējs no valsts puses, ilgstoši ignorē normatīvos aktus un virza Sabiedriskā transporta padomei uz apstiprināšanu neatbilstošus finanšu līdzekļus avansa norēķiniem. Tādēļ asociācija aicina valdību nekavējoties lemt par papildu līdzekļu piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai ar autobusiem, bet Satiksmes ministriju izvērtēt Autotransporta direkcijas vadības spēju efektīvi vadīt nozari.

Un vēl

Jēkabpiliete Spodra Purviņa ar Radio1 dalījās priekā, ko novērojusi pastaigas laikā Jēkabpils Mežaparkā. Viņa informē, ka vides objekta “Mīlētāji” atkal ir sadevušies rokās, atjaunota, iepriekš vandaļu pārrautā, dekoratīvā virve, kas viņus saistīja. Spodra Purviņa pauda patiesu prieku par atjaunoto vides objektu, sakot paldies tiem, kas šo darbu paveica.  

Jau ziņots, ka 2019.gada rudenī Jēkabpils Mežaparkā, Radžu ūdenskrātuves krastā, uzstādīts jauns vides objekts ar nosaukumu “Mīlētāji”. Objekts veidots no gobas koka, laukakmeņiem un kokvilnas virves, un tas ir kā veltījums visiem, kam sirdī ir mīlestība pret tuvākajiem, pret dabu un dzimteni. Izvietojums ar skatu tālumā uz ūdens klaju tika izvēlēts apzināti, lai simbolizētu teicienu: “Divi patiesi mīloši cilvēki neskatās viens uz otru, viņi skatās vienā virzienā.” 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kad varētu gaidīt enerģijas cenu stabilizēšanos? Eiropas Savienība vēlas plašāk iesaistīties Arktikas izpētē; un Nacionālā opera piedāvā bez maksas tiešsaistē noskatīties divas programmas.

Līdz ar dabasgāzes un elektroenerģijas cenu kāpumu nu jau mēnesi var vērot, ka ik dienas arvien dārgāka kļūst arī degviela. Eksperti norādīja, ka naftas cenu lēciens ir tieši saistīts ar citu energoresursu sadārdzināšanos. Turklāt pašreizējās prognozes nerāda, ka situācija drīzumā varētu stabilizēties. Tieši pretēji – cenas pat turpinās augt. Notiekošā vērotāji arī kritizē valdību, ka nepietiekama pievēršanās šai lietai drīzumā var radīt lielas problēmas. Tikmēr gan degvielas tirgotāji, gan Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis prognozēja, ka no patērētāju viedokļa pozitīvas izmaiņas var gaidīt tikai pēc pusgada jeb apkures sezonas beigās.

Ar gaidāmo mēnesi ilgo mājsēdi un citiem Covid-19 ierobežojumiem saistītās izmaksas valsts budžetā būs aptuveni 200 miljoni eiro. Tā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē pauda finanšu ministrs Jānis Reirs no “Jaunās Vienotības”. Nauda vajadzīga kompensācijām tiem ekonomikas sektoriem, kuru darbība laikā no 21. oktobra līdz 15. novembrim būs ierobežota.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti sākuši uzklausīt ziņojumus par 2022. gada valsts budžeta un turpmāko trīs gadu vidēja termiņa budžeta projektu. 2022. gada gada valsts budžeta un ar to saistītos likumprojektus parlamenta galīgajā lasījumā plānots pieņemt līdz 15. novembrim.  Nākamgad valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 10,66 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 12,4 miljardi eiro. Tādējādi budžeta deficīts plānots 1,62 miljardi eiro jeb 4,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP). 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā nāca klajā ar savu pieeju aktīvākai Eiropas Savienības iesaistei virzībā uz mierīgu, ilgtspējīgu un pārtikušu Arktiku. Aktīvāka bloka pieeja šim reģionam esot nepieciešama, jo Arktika ir stratēģiski ļoti nozīmīgs no klimata pārmaiņu, izejvielu, kā arī ģeostratēģiskās ietekmes viedokļa. Par ietekmi šajā reģionā jau labu laiku cīnās vairākas valstis, kuras nav ES, un tās nebūt nav priecīgas par bloka plašāku iesaisti Arktikā. Jaunās politika būtībā nozīmē ES centienus aizsargāt reģionu no turpmākajām graujošajām klimata pārmaiņām. Tādēļ bloka iesaistes pamatā būs Eiropas "zaļā kursa" tiesību aktu priekšlikumu kopums.

Krievijas Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Maskava aptur savas pārstāvniecības darbību pie NATO, kā arī slēdz alianses misiju sakaru uzturēšanai. Lavrovs informējis, ka Krievijas oficiālās misijas darbība pie NATO tiks apturēta no 1.novembra, piebilstot, ka tas, iespējams, var prasīt arī dažas dienas vairāk. No Briseles tiks atsaukts arī Maskavas militārais atašejs pie NATO.

Ziemeļkoreja šodien izmēģinājusi ballistisko raķeti, kas piezemējās Japāņu jūrā, paziņojusi Dienvidkorejas militārā vadība. Raķete esot nolidojusi aptuveni 450 kilometrus. Japānas premjerministrs Fumio Kišida pavēstījis, ka ziemeļkorejieši izšāvuši divas ballistiskās raķetes. Viņš pēc notikušā pārtrauca savu priekšvēlēšanu kampaņu pirms novembrī gaidāmajām Japānas parlamenta vēlēšanām. Ziemeļkoreja pēdējās nedēļās ir veikusi vairākus raķešu izmēģinājumus, pārkāpjot pret valsti noteiktās starptautiskās sankcijas.

Un vēl

Atzīmējot Pasaules baleta dienu 19. oktobrī un Pasaules operas dienu 25. oktobrī, Latvijas Nacionālā opera un balets ikvienam skatītājam visā pasaulē bez maksas piedāvā noskatīties Pētera Čaikovska baleta “Apburtā princese” un galā koncerta “Operas zvaigžņu vasara” ierakstus. No 19. oktobra tiešsaistē skatāms Pētera Čaikovska balets “Apburtā princese”, kura ieraksts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Baleta “Apburtā princese” ieraksts skatāms līdz 24. Oktobrim nacionālās operas vietnē un joutube kanālā. 

Savukārt 25. oktobrī skatītājiem tiks dota iespēja noskatīties 4. jūlijā notikušā sezonas noslēguma galā koncerta “Operas zvaigžņu vasara” videoierakstu ar izciliem solistiem – poļu tenoru Pjotru Bečalu, soprānu Adrianu Gonsalesu no Gvatemalas, basbaritonu Egilu Siliņu un LNO solistiem Ilonu Bageli, Tatjanu Trenoginu, Mihailu Čuļpajevu un Rinaldu Kandalincevu. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Covid-19 krīzes scenārijā plāno moduļu ēkas pie slimnīcām un hospitāli kopā ar NBS; Latvijā samazinās bezdarbs; un Jaunajām māmiņām dāvinās bukletus par elektrodrošību bērniem; 

Covid-19 krīzes scenārijā, kad ar Covid-19 slimniekiem aizņemto gultas vietu skaits sasniegtu 3000, Latvijā pie slimnīcām paredzēts izvietot moduļa tipa ēkas Covid-19 slimnieku ārstēšanai. Gultas plānots izvērst arī citviet, piemēram, sanatorijās un privātajās medicīnas ietsādēs, bet kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paredzēta hospitāļa izveide, liecina Veselības ministrijas prezentācija. Tiek prognozēts, ka "kritisko skaitli" – tūkstoš 500 ar Covid-19 pacientiem aizņemtas gultasvietas, varētu sasniegt 23. oktobrī, bet labākajā gadījumā – 27. oktobrī, pieņemot, ka stacionēto skaits dubultojas ik pēc 15 dienām. 

Eiropas Zāļu aģentūra uzsākusi vērtēt uzņēmuma "Pfizer"/"BioNTech" iesniegto pieteikumu par vakcīnas pret Covid-19 "Comirnaty" lietošanu bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Lai pieņemtu lēmumu par "Comirnaty" lietošanas paplašināšanu, Zāļu reģistrācijas komiteja izvērtēs par vakcīnu pieejamos datus, tajā skaitā rezultātus no pašreiz notiekošā klīniskā pētījuma, kurā piedalās bērni vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Zāļu reģistrācijas komitejas slēdziens tiks pārsūtīts Eiropas Komisijai, kura pieņems gala lēmumu par reģistrāciju, kas būs spēkā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19. Ministru prezidents valdības sēdes laikā pauda, ka, ja četru nedēļu laikā, kamēr valstī būs izsludināti īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns", netiks īpaši veicināta vakcinācijas aptvere, "lokdauns" būs bijis veltīgs. Valdības vadītājs uzdevis Operatīvās vadības grupai izsvērt iespējas papildus regulējuma noteikšanai, kas varētu veicinātu senioru vakcinēšanos.

Turpinām ziņas

Šī  gada septembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,4%, kas salīdzinājumā ar augustu ir par 0,5% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Tik zems faktiskā bezdarba līmenis valstī nav bijis kopš 2019. gada decembra, kad bija 6,6%. Sieviešu bezdarba līmenis septembrī samazinājās par 0,3% līdz 5,4%, savukārt vīriešu – par 0,6% līdz 7,5%.

Latvijas valdība sēdē šodien atbalstīja ārkārtējās situācijas pagarināšanu pierobežā ar Baltkrieviju. To rosināja iekšlietu ministre Marija Golubeva no "Attīstībai/Par!", ņemot vērā, ka situācija pie robežas arvien nav stabilizējusies. Ārkārtējā situācija pierobežā ar Baltkrieviju pagarināta vēl par trim mēnešiem - līdz 10. februārim, un tās laikā plānots turpināt tos pasākumus nelikumīgās robežas šķērsošanas novēršanai, kas īstenoti līdz šim.

Un vēl

Ar mērķi aicināt mājoklī parūpēties par bērniem elektrodrošu vidi, kā arī iedrošinātu jau no mazotnes ar atvasēm pārrunāt elektrodrošības principus, AS "Sadales tīkls" sadarbībā ar uzņēmumu SIA "Schneider Electric Latvija" un video stāstu sēriju bērniem "Tutas lietas" tūkstoš jaunajām māmiņām visā Latvijā nodrošinās īpašas elektrodrošības paciņas, informēja "Sadales tīkls". Paciņās iekļauts pamācošs krāsojamais buklets, kurā Tutas lapsiņa kopā ar Vadu vīru mazajiem ķipariem māca elektrodrošības noteikumus, rozešu aizliktņi un kontaktligzdas ar aizsargiem. Līdz šī gada beigām 1000 šādas paciņas tiks piegādātas Rīgas Dzemdību namam un slimnīcu dzemdību nodaļām visa Latvijā, arī Jēkabpilī.


Atstājiet komentāru