2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iesniegusi palīdzības pieprasījumu ES;  Līvānos uzstādīta jauna instalācija “Gaismas vārtu ceļš”; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ? 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotājus no 25 gadu vecuma aicina vakcinēties ar Moderna; Nominēti mākslinieki Purvīša balvai; un Grupa ABBA laidusi klajā jaunu dziesmu\

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā reģistrē rekordlielu skaitu saslimušo ar Covid-19; Kā pagājusi pirmā mājsēdes nakts Zemgalē?  un Turpina kust Alpu ledāji

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iesniegusi palīdzības pieprasījumu ES;  Līvānos uzstādīta jauna instalācija “Gaismas vārtu ceļš”; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ? 

Reaģējot uz nenovēršamo slimnīcu pārslodzi, Latvija iesniegusi palīdzības pieprasījumu Eiropas Savienības Civilās aizsardzības aģentūrai. No starptautiskās sabiedrības sākotnēji būs nepieciešams tehniskais nodrošinājums, proti, specifisks Covid-19 gultu aprīkojums, plaušu ventilatori, iespējams, arī slimnīcu gultas. Vienlaikus ES tiek brīdināta, ka situācijas pasliktināšanās gadījumā - Latvijas pacientus vajadzēs pārvietot uz ārvalstīm un piesaistīt ārzemju mediķus.

Valdībai nav ne mazākās vēlmes un gatavības pārskatīt 15. novembri kā gala datumu, kad pašvaldību un valsts iestāžu darbiniekiem jābūt vakcinētiem pret Covid-19, intervijā raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts no "Attīstībai/Par!". Tāda bija viņa atbilde, runājot par Daugavpils slimnīcu, kur no tūkstoš 600 darbiniekiem vakcinējušies tikai 46%. Viņš norādīja, ja slimnīcas darbinieki nevakcinēsies, tad būs jāmeklē risinājums, kā rīkoties. Tomēr risinājums neesot "padoties nevakcinēto šantāžai". 

Latvijas valsts interneta portāls "latvija.lv" sāka darboties 2006. gadā. Tā izveide izmaksāja vairāk nekā 100 tūkstoši eiro. Valsts tuvāko gadu laikā plāno portālu pilnībā pārveidot. Tas maksās aptuveni miljonu eiro. Šobrīd, kad četras nedēļas spēkā mājsēde, iedzīvotājiem galvenais saziņas veids ar dažādām valsts un pašvaldības iestādēm ir portāls “Latvija.lv.” Taču tā lietotāji atzīst - nepieciešama liela pacietība, lai spētu portālā orientēties un atrast sev nepieciešamos pakalpojums. Kur nu vēl nemitīgās portāla tehniskās problēmas! Tāpēc valsts tuvāko gadu laikā plāno portālu pilnībā pārveidot. Lietotāji jauno versiju varētu ieraudzīt 2023. gadā, kopumā tajā varētu būt pieejami vairāk nekā 4000 pakalpojumi. Šobrīd ik dienas portālu apmeklē no 20 līdz 30 tūkstošiem lietotāju.

Turpinām ziņas

Ozolu alejā pie Līvānu 1.vidusskolas uzstādīta interaktīva vides instalācija "GAISMAS VĀRTU CEĻŠ". Katrā arkā ir iestrādāts sensors, kas arkai liek iedegties spilgtāk, kad caur to iziet cilvēks. Tas rada skaistu efektu, ka gaisma šķietami seko cilvēkam. Objekta tapšanu un uzstādīšanu nodrošināja Those Guys Lighting komanda. Objekts turpmāk priecēs Līvānu novada iedzīvotājus un viesus diennakts tumšajā laikā pastāvīgi visa gada garumā.

Aizkraukles novada pašvaldība aicina visus interesentus, kuru kaislība ir fotografēšana, piedalīties fotokonkursā “Foto ceļojums par Aizkraukles novadu”. Fotokonkursā aicināti piedalīties ne tikai profesionāli fotogrāfi, bet arī amatieri un visi, kuru aizraušanās ir fotografēšana. Konkursa mērķis ir veikt kvalitatīvu un oriģinālu fotoattēlu atlasi  Aizkraukles novada 2022. gada kalendāra sagatavošanai un pašvaldības mārketinga vajadzībām. 2022. gada kalendāram konkursa kārtībā tiks atlasīti 14 fotoattēli – 12 raksturīgi attēli katram mēnesim un 2 attēli, kuri tiks izvietoti uz kalendāra vākiem. Konkursa dalībniekus aicinām iesniegt oriģinālfotogrāfijas elektroniskā formātā sūtot uz e-pastu turisms@aizkraukle.lv! Plašāk par konkursa nosacījumiem var uzzināt tīmekļa vietnē aizkraukle.lv.
 
Un vēl

Nedēļas nogalē virs Latvijas būs aukstā gaisa masa un iespējams arī slapjš sniegs, bet nākamnedēļ atkal kļūs siltāks, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pakāpeniska vēja pierimšana gaidāma piektdienas vakarpusē. Teritorijas lielākajā daļā pa laikam līs, lokāli iespējamas arī lietusgāzes un pērkona negaiss. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs +5…+10 grādu robežās. Sestdien daudzviet līs, bet naktī dažviet iespējams arī slapjš sniegs. Svētdien gaidāms pārsvarā sauss laiks. 

Prognozes rāda, ka nedēļas nogalē dominēs rietumu puses vējš, sestdien piekrastē pastiprinoties vēja brāzmām līdz 15-16 m/s. Gaisa temperatūra dienas laikā būs +4…+8, austrumu rajonos vēl par kādu grādu zemāka, bet naktīs austrumos gaisa temperatūra būs 0…-3 grādu robežās, kamēr rietumos nedaudz virs nulles.

Sākot ar pirmdienu, Latvijā ieplūdīs siltāka gaisa masa, kā arī nedēļas pirmajā pusē būs lielākoties sauss laiks, bet nedēļas otrajā pusē Latviju sasniegs jaunas nokrišņu zonas, pastiprināsies vējš, kā arī gaidāmas nedēļas siltākās dienas - gaiss iesils līdz +10…+13 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Iedzīvotājus no 25 gadu vecuma aicina vakcinēties ar Moderna; Nominēti mākslinieki Purvīša balvai; un Grupa ABBA laidusi klajā jaunu dziesmu

Sabiedrības vakcinācijas darba grupa rekomendē pirmo pošu pret Covid-19 veikšanai iedzīvotājiem no 25 gadu vecuma prioritāri izmantot “Spikevax” (“Moderna") vakcīnas. Īpaši tas attiecas uz senioriem. Paziņojumā medijiem Nacionālais veselības dienests norāda uz vakcīnas “Spikevax” (“Moderna”) spēju sniegt šobrīd zināmo labāko un noturīgāko aizsardzību. Par to liecinot gan zinātniskie pētījumi, gan reālās dzīves efektivitātes pārskati, ka tieši šī vakcīna līdz šim radījusi augstāko un noturīgāko imūno atbildi pēc pilna vakcinācijas kursa.

Eiropas zinātnieki ir vienisprātis, ka Covid-19 pandēmija atsevišķas Eiropas valstis skars smagi, bet citas – salīdzinoši viegli. Viss atkarīgs no vakcinācijas aptveres: valstīs, kur vakcinēto daudz, pietiks vien ar nelieliem piesardzības pasākumiem, savukārt valstīs, kur iedzīvotāji vakcinējas kūtri, kā tas līdz šim bijis Latvijā, sagaidāma smaga ziema ar plašiem ierobežojumiem. Vairāk nekā 30 aptaujātie Eiropas zinātnieki, to vidū arī Latvijas Universitātes profesors infektologs Uga Dumpis, rakstā respektablajā izdevumā "The Lancet" brīdina, ka uz pandēmijas fona šoziem citas aukstā laika slimības, piemēram, gripa, nesnaudīs un var būt pat agresīvākas nekā citus gadus. 

Tā kā Iepirkumu uzraudzības birojs atzinis par nepamatotiem pārvadātāju iesniegumus par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas konkursa nolikumā ietvertajām prasībām, Iepirkumu komisija uzsākusi iesniegto piedāvājumu vērtēšanu atlikušajās septiņās maršrutu tīkla daļās. Vislielākā konkurence ir par iespēju sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus maršrutu tīkla daļā "Madona" un "Ventspils" – uz katru no šīm daļām piedāvājumus iesnieguši deviņi pretendenti.

Jau ziņots, ka šobrīd līgums ar konkursa uzvarētājiem ir noslēgts deviņās no 16 maršrutu tīkla daļām, kas kopumā veido 58% no visa maršrutu tīkla. Tajā skaitā arī maršruta tīkla daļā – Jēkabpils, Preiļi, Līvāni, kur līgums ar jauno pārvadātāju stāsies spēkā 2022.gada 1.jūlijā. Tāpat arī vēstīts, ka šajā Autotransporta direkcijas rīkotajā konkursā Jēkabpils autobusu parks zaudēja tiesības veikt pasažieru pārvadājumus. Uzņēmums ir pārsūdzējis šo lēmumu.

Turpinām ziņas

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 1. jūlija līdz 30. septembrim, "Purvīša balvas 2023" ekspertu darba grupa balvai, kas tiks pasniegta 2023. gada pavasarī, ir nominējusi Oļu Vasiļjevu par izstādi “Laika Tips” galerijā "427" un Elīnu Vītolu un igauņu mākslinieci Flo Kasearu par kopdarbu “Griezums” Eduarda Smiļģa Teātra muzejā festivāla “Survival Kit 12” ietvaros. Jau ziņots, ka Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. 

Pēdējā gada laikā Eiropā samazinājies katoļu skaits. Tomēr šī kristīgā baznīca pasaulē savas pozīcijas nezaudē, jo vairāk katoļticīgo kļūst Āfrikā un Amerikā. Vatikāna ziņu aģentūra "Fides" informēja, ka Eiropā katoļu skaits 2019. gadā samazinājies par apmēram 292 tūkstošiem. Patlaban mūsu pasaules daļā dzīvo vairāk nekā 285 miljoni šī kristietības virziena pārstāvju jeb gandrīz 40% no iedzīvotāju kopskaita.Taču šo samazinājumu ar uzviju kompensē tendences citviet pasaulē – Āfrikā katoļu skaits pieaudzis par vairāk nekā 8 miljoniem, bet Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā – par vairāk nekā 5 miljoniem.

Un vēl

Zviedru grupa ABBA laidusi klajā trešo dziesmu no sava gaidāmā albuma "Voyage", kas būs grupas pirmais jaunais albums 40 gadu laikā. Dziesma "Just A Notion" no piektdienas rīta ir pieejama platformās "Spotify" un "YouTube" un līdzinās grupas 70.gadu ierakstiem. Tā nav sakritība, jo dziesma tika ierakstīta 1978.gadā grupas slavas laikos, taču toreiz ABBA dalībnieki to noraidīja. ABBA jau septembra sākumā laida klajā divas dziesmas no gaidāmā albuma - "I Still Have Faith In You" un "Don't Shut Me Down". Albums "Voyage" iznāks 5.novembrī, un tajā būs desmit jaunas dziesmas. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā reģistrē rekordlielu skaitu saslimušo ar Covid-19; Kā pagājusi pirmā mājsēdes nakts Zemgalē?  un Turpina kust Alpu ledāji

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 2 tūkstoši 935 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19. Slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu kopskaits sasniedzis tūkstoš 257, kas ir līdz šim lielākais stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits. No atklātajiem inficēšanās gadījumiem 2 tūkstoši 398 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 735 bija vakcinēti.  Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 14,5%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Latvijā ir 1539,2.

Ārstniecības iestādēs pagājušajā diennaktī ievietoti 176 Covid-19 pacienti, bet 94 no tām izrakstīti, līdz ar to kopumā stacionēto Covid-19 pacientu skaits palielinājies par 3,9% - no 1210 līdz 1257 pacientiem, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. Šis ir līdz šim lielākais stacionēto pacientu kopskaits. Iepriekš lielākais stacionēto Covid-19 pacientu kopskaits Latvijā tika izziņots 13.janvārī, kad slimnīcās ārstējās 1224 pacienti. No slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 1104 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 153 - ar smagu slimības gaitu. Tādējādi 12,2% stacionēto šobrīd ir smaga slimības gaita.

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un ar šo infekciju saslimušo hospitalizācijas rādītājiem, arī Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā nonāk arvien vairāk paraugu, kuri liek domāt – slimnīcā nonākušais šķietami vakcinētais pacients, iespējams, nopircis viltus sertifikātu. Mediķi norāda, ka šāda situācija ir bīstama, jo cilvēks ar viltus sertifikātu nonākot slimnīcā, tiek ārstēts, uzskatot, ka ir saņēmis vakcīnu pret Covid-19. Tātad ārstēšanas stratēģijas var atšķirties, un nevakcinēta cilvēka ārstēšana pēc tādas pašas pieejas kā vakcinēto ārstēšana var būt mazāk efektīva.

Tikmēr Valsts policija informē, ka šobrīd aktīvi ir 20 kriminālprocesi un vairākas resoriskās pārbaudes, kas saistītas ar aizdomām par viltus Covid-19 sertifikātu iegūšanu. Jau ziņots, ka patlaban saeimā tiek virzīta likuma norma, kas paredz saukt pie kriminālatbildības gan tos, kas pārdod, gan tos, kas pērk viltus sertifikātus.
.
Latvijas pasažieru pārvadātāji pēc 15.novembra varētu nedoties daudzos reisos, jo trūks autovadītāju. Daļa no viņiem atsakās vakcinēties un meklē citu darbu, tajā skaitā ārzemēs. Autotransporta direkcijā norāda, ka veicot apzināšanu noskaidrots, ka vakcinēto īpatsvars autobusu parkos ir starp 35 un 85 procentiem, kas ir lielas atšķirības. Līdz ar to, ja prasība pēc 15.novembra strādāt  tikai vakcinētām personām, tad pastāvot liels risks, ka daļā autobusu parku vienkārši nebūs šoferu, kas atbildīs nosacījumiem, līdz ar to - reisu izpilde noteikti tajā brīdī tiks ierobežota. Tāpat esot zināms, ka jau vairāki šoferi ir sarunājuši darbu ārvalstīs, piemēram, Vācijā, kur nav prasības par obligāto vakcināciju.

Turpinām ziņas

Likumsargi pirmajā mājsēdes naktī uzsākuši 228 administratīvā pārkāpuma procesus par "lokdauna" laikā noteikto Covid-19 ierobežojumu neievērošanu, bet vismaz 35 pārkāpumu gadījumā vēl lems par administratīvā procesa uzsākšanu, informē Valsts policija.  Kopumā naktī uz piektdienu deviņu stundu laikā pārbaudītas 4 tūkstoši 789 personas, no tām 4 tūkstoši 97 personām bijuši aizpildīti apliecinājumi. 707 gadījumos doti preventīvi norādījumi.

Valsts policijas  Zemgales reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā pārbaudītas 684 personas. Tajā skaitā pašvaldības policija pārbaudījusi 257 personas. No kopējā pārbaudīto personu skaita 582, tajā skaitā – 236 pašvaldības policijas pārbaudītajām, bija Pašapliecinājumi. 10 gadījumos uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi un 82 gadījumos sniegti preventīvi norādījumi. Mājsēdes kontroles pasākumu laikā Zemgales reģionā kopumā iesaistīts  91 policijas darbinieks un 30 dienesta transportlīdzekļi.

Un vēl

Zinātnieki guvuši kārtējo pierādījumu klimata izmaiņu izraisītai Alpu ledāju kušanai. Izzušanas riskam pakļauts Silvretta ledājs Šveicē. Skaidri redzams, ka tas kļūst plānāks, – arvien vairāk sāk atklāties klintis. Īsā laikā ledājs lejā ir zaudējis no 10 līdz 20 metriem biezu kārtu. Zinātnieki informē, ka ledus kušana turpinās pat septembra beigās, un pat vēsās vasarās un ziemā uzkritušais sniegs nekompensē zaudējumus. Silvretta ledājs atrodas divarpus līdz trīs kilometru augstumā, un patlaban tikai tā augšgalā ir saglabājusies apmēram 70 centimetrus bieza sniega kārta.

Atstājiet komentāru